funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton Exora Prestige concept with turbo inside..

48 Komen

proton-exora-prestige-turbo-prototype-7

proton-exora-prestige-turbo-prototype-11

proton-exora-prestige-turbo-prototype-10

proton-exora-prestige-turbo-prototype-2

While the Proton Saga EV Green Propulsion Concept stole the lime light in University Putra Malaysia for the “Proton Exora – The Making” seminar, the national car maker also took to the opportunity to showcase the Proton Exora Prestige Turbo Prototype.

It is basically the Proton Exora Prestige Concept which was first previewed at the Exora’s official launch event, but now fitted with a prototype turbo powerplant. The turbo engine based on the 1.6 liter CamPro powerplant was built in-house, without the input of Lotus. Which means, the engine mostly features aftermarket parts to turn it from a normally aspirated motor to a turbocharged one. It’s useful to test the durability and reliability of a Campro block when force inducted.

The production turbocharged powerplant for the Exora is being co-developed with Lotus, and sources reveal that powertrain engineers will soon leave for the UK to intensify the development.

The powerplant featured in the Prestige Concept shown above is said to produce up to 270 horsepower, and with a torque figure that is rated at about 350Nm. A source revealed that the turbocharged Proton Exora MPV could most probably hit the market by between end 2010 to mid 2011. Honestly for me despite many customers eagerly waiting for a more powerful Exora, later is better as it means more time for testing, and a turbocharged production engine is something very new for Proton.

The production turbocharged variant will very likely offer less than the 270 hp and 350Nm performance figures mentioned above, but even if it ends up producing anywhere in the region of 170 horses and 240Nm of torque, that would be a big leap already as it would be equivalent to a normally aspirated 2.4 liter engine, but with peak torque coming in at a much lower RPM.

It wipe out one major issue that the current Exora has, which is a lack of go. The 1.6 liter Campro CPS that is currently being offered with the Exora produces 125 horsepower and 150Nm of torque. Proton also revealed that the Exora Prestige Concept is being sold to selected VIPs that have placed orders for the extra-luxury variant.

credit to : paultan.org

About these ads

48 thoughts on “Proton Exora Prestige concept with turbo inside..

  1. waa,fast & furious bro campromania
    cun lo exora prestige,270 hp..
    x silap lebih dari output honda odyssey kan?

  2. tapi ni campro yg guna aftermarket bolt on turbo..ni belum enjin turbo yg sedang dlam RND lagi kat lotus..ni pun dah cukup menggemparkan..

  3. yg ni just in-house production pnye barang… enjin turbo sebenar proton work dgn lotus.. so lain la ek…

  4. ye betul..yg tu mungkin la x sepower ni, tapi paultan agak2 dlm 170hp gak..tu dah lebih dari cukup..mcam roket la peginya nanti..meleleh wish ngan stream nengok nanti..hahaha..

  5. wow.. buatlah production model nanti 180hp dan 250Nm of tourqe barulah best…

    ini secara tak lansung akan menutup mulut mereka2 yg suka kutuk proton…..

  6. harap2 macam tu la, bia bashers ni senyap terus n jadi supporters lak…diaorg ingat proton dok diam je kot..

  7. tp basher ni bagus gak.. bagus dari segi bukak minda dn bagus untuk humor.. huhu

  8. Canteek… Exora idaman aku.. kalo 170hp, 240Nm torque dah cukup utk MPV ni.. harap2 lah kaler pearl white ada…

    aku heran lah dgn si bashers kat paultan.. bila Proton bangunkan enjin turbo in house, dia org cakap “kenapa tak cooperate dgn Lotus? mesti ada turbo lag” … bila Proton tgh cooperate dgn sekarang ni, diaorg cakap “asyik2 Lotus, asyik2 lotus, bila lagi Proton nak ada kemajuan sendiri”? apa punya mentaliti sesetengah org malaysia ni.. cakap diri sendiri dah maju, bedegar-degar.. tapi hakikatnya, masih duduk bwh tempurung.. memalukan…

  9. prismo,
    diorg tu sengal. baca xabes, pastu nk kutuk2. jgn layan 8)

    berdasarkn apa yg paul ckp:
    1. yg 270hp tu concept, yg production 170hp.
    xkesahla whp ke atau bhp, yg penting hp besar.

    2. yg concept guna aftermarket, yg production guna lotus.

    yg aku nk tau ni psl enjin yg mana diorg akan pakai.
    ada kata camXpro yg akn di”turbo”kn.
    campro cps kekal.

    exora turbo ni cun la dia punya hood :)

  10. ai kengkawan… tengok jurnalis indonesia melaporkan berita tentang exora dan test drive express. di sini http://autos.okezone.com/mobil

    dan lagi satu tempahan di sana dah 400 unit. walau belum dilancarkan lagi. akan dilancarkan pada 24 julai.

  11. bashers ni mmang macam badut..kalau xde diorg xbest gak kan, xde org yg nak berperang…hehehe…rasanya proton turbo kan campro kosong je..

    kat indonesia pun exora bakal meletup dipasaran..tu belum yg turbo lg..

  12. ni yang buat saya menanti dengan penuh kesabaran nie… dah la dulu tunggu exora sabar menanti setahun lebih… nie… enjin baru lak… tunggu lagi ler… cite2 nak interchange enjin exora ku tak penah terpadam dari lubuk hati ku…

    ermmm… betul la bro, basher nie sengal… kalau p1 nyer product semua dorang nak kutuk. tp kalau japs, korean, continental car… bangga ya amat… mcm la datuk nenek dorang ada syer kat situ.. tak sedar diri nyer rakyat.. cakap patriotik… tp keta malaysia kutuk… tgk GM, dh muflis pun still gomen gak yg tanggungjawab.. nak selamat kan rakyat dorang gak dari jobless… tu amerika bro… malaysia… kita harapkan p1 jugak la utk menambah keje utk rakyat kite… ermm… harapnyer p1 akan terus kekal utk rakyat malaysia…

  13. kita harap p1 akan kekal dan semakin berkembang..biar ramai lagi yg leh cari rezeki ngan p1

  14. Pingback: MY Blog » Proton Exora Turbo Prestige

  15. Tengok kengkawan… ni antara komen2 forumner indonesia apabila membaca apa2 berita mengenai Exora,, banyak lagi yg teruk2… hahaha,… harap2 krisis malaysia-indonesia selesai cepat… kalau tidak, teruk juga proton kat sana kena tempias. hmmm

    ============================================
    Cinta Negri, Jangankan Boil, Produk murahanan aja kebutuhan sehari hari…nggak ada yang gue beli…pasti gue check made in nya…kalo punye Malingsia…NO…KAGAK…Kelau t aje…. Cinta produk negri..sekali Inonesia tetap Indonesia…yang bukan indonesia ..asal jangan Malingsia ….bolehlah…
    ==================================
    TKI, say NO to malaysia, LANJUTKAN !!!
    ==================================
    gujhie, ANTI PRODUK MALAYSIA YANG SELALUMELECEHKAN ORANG INDONESIA, DASAR MALING SIA !!!

    ==================================
    ganyang malingsia, hoekk cuih ! mati aja lu malingsia!
    ================================
    Anti MalingSial, Najis deh, pake boil MalingSial……….

    =================================
    okhtu, Tak Sudi pakai produk Malingsia!! Biar gratis sekalipun!
    ===================================
    Dasamuka, @didi: avanza sama innova juga udah di ekspor koq… Nggak mau beli, biar bangkrut di sini kayak petronas di bintaro kagak ada yang beli…
    kimi raikkonen, ah…pake VM touren aja…ke laut produk malingsia…..
    ===========================================
    jawa, GANYANG
    ===========================================
    sifone, 180 Kemahalan….. buatan malaysia gitu, yang korea aja masih dibawahnya jepang? lagian malaysia suka ngerecoki Indonesia maaf….harga diri bangsa.
    ===========================================
    khuta nari, Gara2 Malingsia terus buat masalah dgn indonesia, saya yakin mobil tsb TIDAK akan laku.. kalaupun ada yg beli dia adalah org malingsia….yg tinggal di Indo.. Mari cintai produk dalam negri…
    ===========================================
    David, heh.. malingsia.. jual mobil mahal amat.. bagus nya apa coba.. orang mending beli livina,jazz atau sx4 dong.. udah ketahuan jelas reputasi nya honda atau suzuki atau nissan. nah ini.. proton.. jual kemahalan…. masih mending cina.. jual mobil SUV chery tiggo.. tau diri kasih harga nya..
    ===========================================
    malingsia tai, MOBIL BUATAN MALINGSIA GAK USAH DIBELI… PERCUMA, TAMBAH BELAGU AJA MEREKA NTAR SAMA KITA..
    ===========================================
    Ardy Bnr tuc apa kta loe.
    RIRIS, SEBELUM DIPASARIN DI INDÑESIA, MESTINYA TANYA DULU AMA SI MANOARA, DIA MAU NAIKIN APA KAGA ?
    ==========================================
    BUKAN KRITIKUS OTOMOTIP, Mbeli Ah Satu,…… Buwat Bini Muda……
    ==========================================
    maspion, pakailah ploduk ploduk indonesia
    ==========================================
    Rio prompak, tau dasar malingsia! kagak bener lu, pulang sana ke negeri jiran yang sok digdaya itu. wuz wuz..
    ==========================================
    ifan, Ngak laku pasti lah.., masa harganya sama dengan Livina, ngaca dulu lah…., mungkin harga yg ideal untuk buatan Malaysia adalah 80-100jt.

  16. tu la pasal, indon ni jenis yg patriotik..rasanya kalau kena tempias pun xla teruk sgt, selagi produk tu bagus masih ada yg nak beli..sentimen mcam ni mmang xkan hilang selagi perkara ni xsettle…jom kita ganyang indonesia pulak!!!!

    • tak semue orang indon macam tu, masih ade yang baik, menghargai produk negeri awak, ai nak cakap sesuatu, ” proton bagus ” patut dipertimbangkan, sebagai prodak otomotif telah memiliki ciri khas kereta malaysia, alangkah baiknya kita damai saling sinergi antara ai dan awak, kerjasama semisal buat model yang modern, jom…… tahniah malaysia…

  17. sebenarnya kita biar aja.. aku lihat banyak forumner2 kita kat forum macam topix.net (kalo tak silap ) mereka ni menyebabkan lagi sentimen indo berlanjutan kerana mereka juga kuat menyumpah seranah org indo… jadi tak kehabisan… kalau bercakap dgn nada elok tak apalah ,. biarlah org indo nak terima atau tidak. asalkan kita jaga kita punya imej dan akhlak… nanti mereka akan sedar juga. Sedih gak sbb kita serumpun dan seagama pulak tuh… sepatutnya ada ikatan yg kuat. hehehehe.

  18. tapi kita kena cari penyelesaian segera sbelum isu ni melarat, xkan sbab pembantu rumah yg didera ntah brape org je hubungan antara 2 negara terjejas..kalau nak ikutkan indon yg kat cni jadi penjenayah, bunuh org, jadi pelacur lg la buat org kita marah, tapi kita xde la sampai nak boikot or nak berperang ngan diaorg, yg buat salah tu akan & mungkin dah terima hukuman dia, bukan negara ni xde undang2 betul x?..pemimpin 2 2 negara kena settlekan dan cool down rakyat..

  19. Ya,, rakyat indonesia mmg emosi berbanding malaysia… lepas tu siap ada ngo laskar merah putih yg extreem, tengok ajalah kes manohara pun dorang ni lah dok perangat naikkan sentimen.

  20. dan aku skrg semakin minat pulak dgn exora warna hitam nih… dulu nampak macam huduh.. hehehehe… rasanya nak kena cekup satu nih.

  21. kita kan rakyat malaysia yg sentiasa rasional dan berfikiran terbuka..pedulikan je la diorg tu, proton bukan enter market indon je, merata dunia nanti pergi..so xperlu risau..

    exora hitam nampak ekslusif dan mewah, ala2 vip style..

  22. urmm.. actually, isu2 ganyang2 ni sudah lama saya perhatikan sepanjang saya berforum di pusat pengajian saya.. entah laa.. kalau kita sibuk gaduh mulut ni, tak akan habis punya.. (off topic)..

    usaha Proton di dalam pembangunan enjin turbo ni, satu peningkatan yang baik.. di mana kebanyakan pendapat yang dikeutarakan inginkan kuasa enjin yang baik bagi Exora.. urmm~ Exora Prestige memang mengancam~!! tapi, kalau orang2 biasa cam kita ni, camne laa nak beli Exora Prestige tu kan..? memang nampak elegen, mewah dan ada laa ciri2 MPV orang2 VIP.. tapi kalau dah kerusi tengah pun 2 seaters je.. siap LCD besar, rasanya untuk family2 biasa tak perlu tu kot.. jadi mungkin Prestige ni boleh dibangunkan untuk M-Line/B-Line (untuk orang2 biasa, tetap dengan 7-seaters dan rekabentuk Prestige tu, & tak perlu LCD besar..) dan H-Line yang memang untuk VIP.. ok tak..?? hehe~

    Kalau Exora Prime tu dibangunkan dengan enjin kapasiti tinggi (tanpa LCD besar cam Prestige, & tetap dengan 7-seaters) mesti ramai yang nak beli coz bentuknya mewah & memang cun..!!

  23. bab indon tu biarlah mereka.
    aku yakin yg ckp teruk2 cmtu bukan drp org yg waras mindanya.
    indon pn xsumenye muslim.

    indon yg muslim & terpelajar akan berfikir baik2 & waras.
    kt ofis aku ni pn ada je org indon, baik2 je sume, solat sama2 etc.
    malah lg baik drp kita pn ada!

    kalu diorg tau, adanya proton maka fardu kifayah telah terlaksana.
    selain kita, malaysia, hanya iran yg produce kete sendiri, jenama “khodro”.
    kalu iran xde buat, proton tutup, jgn ckp la kalu fardu kifayah xbuat,
    kita sume berdosa!

    aku pn ada darah jawa 8)

    • ai nak tau pasal malaysia, indon pun juga, alangkah baik kiranya tak ada pasal cakap pedas dan tak sedap di dunia maya, apalagi kita semue serumpun, awak dan ai pasti tau lah dalam hidup ni yang dicari hanya kebaikan pule, kata damai dan saling membantu itulah yang paling tepat untuk laksana. satu kata yang nak ai cakap sama kite semua, jadilah rumpun jawatan kuasa dunia antara indonesia dan malaysia, kembangkan tu wisata yang elok, sumberdaya, pun intelekrual tahniah…..

  24. baca paper kosmo ari nie… BMW terbakar… agak2 kengkawan ler… bashers amik kisah tak apa pasal BMW tu terbakar??? kalau yg terbakar tu p1… agak2 kengkawan… mcm mana respon nyer??? hehehe…

  25. bmw tu spec malaysia? nape tbakar?

  26. hehe. kalau kereta proton yg terbakar, melalak2 n meroyan la si basher2 sumer tu seminggu tak habis. Wakaka.
    pasal anti produk malaysia tu, kalau api dgn api, tak kan ada kesudahannya. Jalan terbaik, proton buktikan comitment, smart business, intelligent service yang baik dan berkesan kepada pengguna di sana. jgn layan sangat segelintir daripada lebih 1 bilion rakyat mereka yg menyalak tu. Yg penting, kita kena profesional. Bisness secara profesional. k proton.

    gud luck proton. Chaiyok! chaiyok!

    cheers!

  27. lamborghini pun terbakar gak, hehehe…ni kira rezeki masing2..kena nasib xbrape baik dapat keta yg ada faulty..proton kena kuatkan branding, jaga kualiti dan tingkatkan teknologi serta rekabentuk produk akan datang, so xkan ada masalah nak enter market mana2 pun kat dunia ni..proton sedang berada dilandasan yg tepat sekarang,,kita sume patut berbangga ngan proton sbab proton dah jadi pelopor dalam pembuatan kereta dikalangan umat islam…

  28. yaa.. bangga bangga.. betul aku sokong campromania.

    ni ada forum proton mesir … tapi kena faham bahasa arab lah… heheehe http://www.nilemotors.com/Nile/

  29. alamak, bahasa arab dah…

  30. tak dapat bayangkan kalau enjin nih dipasang kat Waja replacement model

  31. sure berdesup nya…leh lawan evo la…

  32. bro Tias, selamat dtg ke forum ini… :)

  33. err.. maksud saya, ke blog ini.. moga2 kita berforum secara aman.. ;)

  34. betul cakap Prismo tu, kita semua berharap dapat memberi pandangan yg baik & membina..bro Tias, teruskan memberi komen di sini, kami amat menghargai pandangan anda..kita kan serumpun & bersahabat

  35. ya, betul tu bro campro.. kita serumpun & bersahabat.. boleh dikatakan yg rata2 pengujung blog ini berbeza dari org org mengunjungi blog indonesia dah memaki hamun mereka yg ada disana… kami disini amat bertimbang rasa dan menghormati antara satu dgn yg lain walaupun berlainan bangsa dan agama… mentaliti kami sememangnya BERBEZA!! ;)

  36. yg penting bashers xde kat cni..

  37. emm, br jumpa blog nih……

  38. ye ke..selamat datang.. :)

  39. baguih punya nick kawan kta sorang nih

  40. kejap lagi blog ni banyak la bayang2 muncul macam blog prodas tu…

  41. campromania.. take note ip2 tu.. mana tau leh ketuk pintu rumah si penulis2 tu kan.. huuhuu

  42. ok, kalau ada anta lagi sekali komen mengarut2 sy spam kan je..dah ramai gak kena..sy memang filter blog ni..hehehe… :)

  43. takde info terbaru pasal exora turbo ke?

  44. blum lg bro, tengah cari2 info la ni..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,461 other followers