funtasticko design

http://funtasticko.net

Sejarah : Proton Saga & Wira

26 Komen

saga85

hicom

sagalimo

award2

worldclass

wiraclaymodel

wirahitam

- mengapa Mitsubishi dipilih sebagai rakan kongsi?
sebenarnya sebelum berbincang dgn mitsubishi,byk perbincangan dilakukan dgn pengeluar2 kereta yg lain(Daihatsu juga pernah terlibat dlm perbicangan tetapi tidak bersetuju dgn konsep tersebut pd masa itu)tetapi kerana penglibatan terus pengerusi MMC Dr Kubo yg mempunyai keinginan khusus utk mencipta kereta yg mempunyai keperibadian bangsa(nasional)dan Dr Kubo juga telah melihat semangat dan idea Tun Dr Mahathir yg ternyata mempunya visi yg sama dgn beliau.Kereta utk Rakyat!
– Dlm mesyuarat rundingan pihak yg terlibat ialah~Projek kereta nasional Hicom diketuai Tan Sri Dato Jamil Jan,perwakilan Mitsubishi yg diketuai En Masanao Ueda dan konsultan teknikal & perunding kejuruteraan british,Maclaren & Partners.

hicom – pasukan projek kereta nasional Hicom 1982-83 slps majlis tandatangan perjanjian.Selepas kontrak ditandatangani hampir semua petugas projek kereta nasional Hicom diserap ke dlm Proton.

saga85 – pelancaran pasaran proton saga pd September 1985
fakta & trivia proton saga:
– kod model proton saga ialah LM41 dan LM44
– dibina berdasarkan Mitsubishi Lancer Fiore.
– Disember 1982,Lakaran cadangan & claymodel berskala penuh diserahkan kpd Tun Dr Mahathir di Airod,Lapangan Terbang Subang
– Januari 1983,Tun Dr Mahathir dlm lawatan rasmi ke jepun dijemput utk menyaksikan model2 yg sudah dikemaskan di Okazaki,MMC di Prefektur Nagoya.
– penggayaan semula mitsubishi lancer kpd proton saga melibatkan tenaga kerja tempatan iaitu sebuah pasukan rekabentuk diketuai En Mohamad Azali Abdul Rahim(Pensyarah kanan rekabentuk perusahan,ITM) dibantu perunding kejuruteraan dr british,IAD.
– Disember 1983,prototaip pertama LM41 diserahkan kpd Tun Dr Mahathir di tokyo.
– April 1984,beberapa buah kereta Proton dipandu uji di malaysia tanpa pengetahuan media dan org ramai
– 30 April 1984,pemilihan nama kereta nasional pertama.3 nama diantara ratusan nama telah diserah kpd panel hakim;Saga,Perdana,Gagah.Akhirnya En Ismail Jaafar yg mencadangkn nama Saga telah dipilih dan mendapat sebuah kereta Proton.Sebab Saga dipilih~pengerusi panel hakim,Tan Sri Prof Awang Had Salleh menyatakan pokok saga melambangkan kestabilan,ketahanan & keserasian>sifat2 berkaitan mereka yg terlibat dlm projek kereta nasional.
– Sultan Brunei ialah VIP luar negara yg pertama memandu Proton Saga kepunyaan Tun Dr Mahathir di malaysia.
– Feb 1986,3 buah teksi Proton Saga yg pertama beroperasi sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan.
– Okt 1988,Proton Saga memenangi 2 emas & 1 perak di Pameran Kereta Antarabangsa British.

sagalimo – dilancarkan oleh Datuk Seri Rafidah Aziz di Carcosa Seri Negara pd Sept 1990.Ia telah direkabentuk oleh perekabentuk itali,Aldo Travaglini.

wira93 – pelancaran pasaran proton wira di PWTC pd Mei 1993.

kredit kepada sagaKNIGHT kerana telah memberi gambar serta info ini..

About these ads

26 thoughts on “Sejarah : Proton Saga & Wira

  1. huhuhu… kelihatan sangat huduh ye keter proton saga dulu.. dulu nampak best. hehehehe.

    keter proton bukan saja masuk rally bahkan masuk Standlake Street Bangers hahaha

  2. interesting facts

  3. proton saga… kebanggaan malaysia… antara lirik lagu keta p1 masa baru launching dulu…

  4. pd zamannya, mmg la proton saga antara yg good-looking di my.
    time tu mkck aku pakai corolla LE.
    abah aku pakai saga metalik grey.
    aku rasa saga lg cantik.

    time tu, mmg bes ada kete proton.
    rasa dihargai.
    tiap2 bulan ada majalah keluaran eon-proton, khas utk pemilik proton. skrg?

  5. >farghmee
    x silap aku proton ada majalah dia namanya ‘Guts’….tp x tahu skrg ada lg
    last aku baca kt perpustakaan negara

  6. rasanya GUTS mcam dah keluar edisi terbaru, lpas TM kluar majalah ni macam dah xwujud ld..spatutnya majalah ni kena bagi kat semua pelanggan proton & letak kat service center, tujuan majalah ni ialah utk bagitau perkembangan teknologi, pembangunan model2 terbaru dan sedikit sebanyak tentang penglibatan proton dlam motorsport & motorshow..harap proton terbitkan semula majalah ni..wat dlm edisi bahasa melayu..betul x? kalau xnak cetak pun xpe, bagi dalam format pdf/e-magazine..save kos printing..yg penting majalah ni keluar tiap2 bulan..macam lotus ada majalah PROACTIVE..

  7. proton uk sentiasa keluarkan majalah proton.

    ini yg latest http://www.proton.co.uk/profile/

  8. adeh, awk mmg best..rajin surfing..thanks ye..

  9. Rasanya Aku ada gambar nih…. kat majalah apa ntah…. ?

    Kenangan dulu masa kecik…..

    dulu selalu dapat Sticker Lambang Proton yang dilekat kat tepi Pintu Proton Saga…. sebab pak cik aku dulu kerja kat Proton Shah Alam…. macam2 dapat ader tuh dapat Poster / Kalendar Proton PERT gambar Proton Iswara Turbo…

  10. “teringat masa kecik dolu.. hihi~”

    urmm, saya ada simpan satu gambar Proton PERT yang diasaskan dari Mitsubishi Evo pe ntah, tak ingt.. hehe~ ia khas utk Rally..

    Saga & Wira.. memang cantik masa era nya dulu..

  11. ye betul, tapi saga blm & persona dah gantikannya skarang..

  12. terima kasih HangPC2 sebab kasi link tu..

  13. Jadi tak payah banding dengan Proton sebab memang jauh. Tapi silapnya Proton awal-awal lagi takde partnership dengan big company. Dengan Mitsubishi pun takat rebadging. Kata seorang analisis dahulu, tujuan kerjasama dengan Mitsubishi sebab Mitsubishi Heavy Industries ada buat kapal terbang, jadi alang-alang kongsi teknologi, baik kongsi yang lain-lain sama.

    Sources : http://www.frossonice.com/2005/10/proton-dan-keluarga-mereka.html

  14. betul jgak ckap dia tu..kalau x dah lama proton leh g jauh..

  15. Sekarang nih pun dengar Khabar angin pun PROTON, ATSB, Universiti Tempatan dan company Aeroangkasa Malaysia sekarang tengah JV dengan Mitsubishi Heavy Industries / JAXA untuk projek Roket & Satelit

  16. Mmg bgs klu projek satelit n roket tu jd kenyataan sbb Proton bley bukak stesen tv satelit utk bg persaingan sihat ngan Astro tue. :D

  17. pastu leh kasi nama PROTRO,hahaha..

  18. Proton Aerospace

    Sedap nama nih…..

  19. ok gak tu…SPACEPRO…mcam seat recaro la pulak..hehe..

  20. satelit untuk broadband la… bayangkan speed connection 1gbps… pergh…….

  21. memang itu khabar angin nyer…..

  22. harap2 jadi realiti..leh la mentenet lebih laju..hehe..

  23. sy suke saga sbb sy pakai saya. ok je…. x de masalah…. rosak repair sdri… hehe…

  24. memang terbukti saga 1st generation tahan lasak, enjin pun tahan..sebab dulu ayah saya pun pkai saga megavalve berbelas tahun sebelum tukar ke proton persona..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers