funtasticko design

http://funtasticko.net

Khas buat pemilik & bakal pemilik Persona Elegance!!!

591 Komen

Ini merupakan ruangan khas buat pemilik & bakal pemilik Persona Elegance…kongsikan pengalaman, masalah & apa2 sahaja berkaitan dengan kereta anda diruangan ini..memandangkan post yang sebelum ni dah makin panjang komen2 dia, sy buka post baru utk anda semua..terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman anda bersama kami…

About these ads

591 thoughts on “Khas buat pemilik & bakal pemilik Persona Elegance!!!

  1. salam semua…
    bagi yang da dapat boleh la bg komen sikit sebanyak..
    saya blom dapat lg huhuhu..

  2. btul tu…bantulah kami…huhuhu…xsbr nk booking…tgh hmpun dnwpymnt…skrg msh lmbt lg ke waiting listnye ye?

  3. Apa yang pasti, pengguna Persona before FL ni agak dengki dengan design lampu belakang ala C-Class gitu dan side mirror ala BMW dengan signal tu. lampu lama macam crop circle aje.

    • hehe…. tp lampu persona lama cerah cket.. dgr cite lampu elegance xleh masuk dgn persona lame ek

    • Tp apa pon kitorg tetap anggap korg sbgai senior kami yg dh lama merasa pakai Persona. Kami ni mentah lg baru blajar pakai Persona. Hikhik..

  4. salam..ari ni dh masuk 3rd day..kete kesayangan aku..hehe..HLINE BRONZE..stakat ni ok je sume..Alhamdulillah..xde problem..and rase bangga bawak kete buatan Malaysia..(PROTON)..so far..sumenye ok..condition kete ok..mmg best..tahniah proton.. enjin bunyi sedap ckit..xkuat sgt..xslow sgt..mmg best..rase sporty je..design grill dpn..ngan lampu dpn..skirting..LED signal..sumenye nmpk btol2 elegance..lmpu blkg lak mmg cun..wlupun bile mlm cenonit je nmpk..tp still cantik..maybe ni la..”be seen differently” hehe..lagi pe lg eh nk komen..hehe..xtau la speed pun lom test lg tggu lepas 1000km..hehe..ni pun bwk 80-90kmj je..tu pun tekan minyak ckit je..klu tkn lebih ckit..bile smpi 100km..tetibe je akan rase kete melonjak kedepan pastu speed tetibe je akan naik lebih 120kmj..mmg mantap..berbaloi la sape yg dpt memilikinyer..hehe..same je quality mcm kete2 import lain yg sekelas dgnnyer..

  5. aku ade prasan lmpu dpn warna mcm putih skit.. ke sbb lmpu tu bru eh?? smlm tertkan minyak lbh… rpn naik smpai 6 mse tkan cluch nak tuka gear… huhuhu…

    • warne putih camne tu?? aku kalau lepas jalan time hujan nant kat dlm lampu tu mcm ade wap cket.. cket jela pastu die hilang… naik sampai 6?? tinggi nye… kat ne nak cr skirting elegance ni eh

      • warna dia tak mcm lampu biasa… tp mgkin sbb lampu bru kut tu yg warna tu…

        ha ah… tu la tnggi tu… tkut gak aku msa dia naik tinggi tu… tak leh nak tkan bnyak sngt klo gna gear rndah… klo tak rpn naik tnggi sngt msa nak tuka gear… huhuhu…

      • izz86 :
        warna dia tak mcm lampu biasa… tp mgkin sbb lampu bru kut tu yg warna tu…
        ha ah… tu la tnggi tu… tkut gak aku msa dia naik tinggi tu… tak leh nak tkan bnyak sngt klo gna gear rndah… klo tak rpn naik tnggi sngt msa nak tuka gear… huhuhu…

        huih kalau 6 tu tinggi tu.. sblum tekan cltch tu bape rpm ko sblm die naik 6? so far aku xpenah lagi lebeh 3000rpm.. kalau lepas minyak tekan clutch die akan naik cket dlm 3500 je….

      • bulan june ari tu i g pahang.. bawak malam.. bukak lampu n spotlight masuk kampung.. ber dabel2 kete arah bertentangan angkat lampu.. ingat kan ade road block.. smp ke KL tak de satu pon roadblock.. baru i pikir.. upenye.. lampu tu myb npk mcm lmpu tinggi kut.. sbb tu dorg marah vs jeles.. sori keh.. kereta baru.. sure la cerah .. Hihi.. :p

    • Wow, mengaum tu!

      • haa… mmng mengaum… pas ni tak leh wat mcm tu dah… tkut aku… dah la kete bru… huhuhu… ni jd mse mula grak kete la… gear 1 tkan tak mau2… tkan cluch nak tuka gear trus naik tnggi…

    • dear all.. huuuh… mlm tadi baru dapat PE Hline. tak puas hati je.. ade tertanggal getah belah atas bumbung tu. ape yg sedih lagi adalah.. desh board punye cat leh tertanggal sbb pakai freshner yg proton kasi tu.. air freshner tu terkeluar.. meleleh kat desh board.. pastu cat silver tu tertanggal.. gila buruk.. cacat sudah baby persona i.. :( huawwwaaa!! so sad…

  6. Arini p kalumpang kat hulu slngor. Nk blk ke shahlam, singgah rawang kjap usha rim. Skali terangkut trus daaa. Sport rim 15 tuka ke 16. Esok lyn lenjan lg..

    • hohoho dah pkai sport rim bru tu… eh tuka rim 16 kene tuka tayar skali x?? nant lehla upload gambar kan… share2 la..huhu

  7. Best best best giler persona elegance ni!!! aku amik m-line manual. Berdesup peginya…haha! mmg exclusive la persona kali ni…hebat!!!

  8. hari ni the whole day layan kete…bawak cam biasa slow2 jer 80-90…tp td kat federal x tahan kene cucuk ngan neo….bg dia lepas pastu saja men ngn dia….accelaration mmg mantap..huhuhuh…110-120-130-140 skijap jer nek…..dlam 10 min jer men huhuh…pastu slow blk…neo tu trus jer laju…hari ni pegi byk tempat…ada parking skali sebelah mercedes…pergh…mmg x kalah elegance dia…nampak setaraf…then parking ngan BMW pon camtu…rasa besh jer kete ku….citer x best plak…hmm brek blakang blah kiri kalau diamati betol2 ada bunyi ngek…ngek…ngek bila slowing down…hmmm nant servis suh diorang check…ke nak check segera ek…ada pandangan x rakan2….tp overall…ht gumbira ngan kereta ku aku bg nama dia Hot Chocolate…hehehehe

    • muahaha..aku hot bronze..ngeee..mmg bro..aku phm pe yg ko rase..hehe… aku pun rase same spt yg ko rase..hehe..auto ke manual??hline?

      • m line auto bronze garnet….auto nyer gear setup bg aku mmg best…bila diperlukan contoh nak memotong ker per tekan skit jer dia akan pegi….best2…bunyi engine time slow mcm x kedengaran pon…tp time laju…rasa cam sport car growling dia….comfort n sport mmg best

      • ooo..haha…aku nyer auto..he

  9. Aku bukan lah pemilik persona E,tapi cuma nak tahu fuel consumption untuk persona ni,sebab nak tahu ecu baru tu betul2 ke improve engine campro iafm yang ade dalam persona

  10. stakat ni x tau lg exact FC untuk persona E ni sbb suma baru dapat kete kan…engine still ketat lg..pass servis br dpt figure…tp post sebelum ni ada yg dah dapat 7-8L/100km…ok la kot

  11. salam..jom peminat2 and owner elegance kite lepak2 kt page nih.. http://www.facebook.com/pages/Proton-Persona-Facelift

  12. ak punya x dpt2 lagi ni..ak da tunggu 4 bulan da..hline bronze garnet..dlu ak maik se..dr bln 1 ak tng da..bangang la proton ni..ntah bila die nk bg kete ak..

  13. nak tau jugak pasal gps ni..
    xde komen ke??

  14. wah seronok dengar diaorang punya citer… aku punya lambat lagi kot…rilek ajer tak da apa…
    gps ?? hmm kan dia org cakap benda tu tak dapet lagi…tunggu arr heee

  15. ngauman persona elegance..hehe

  16. saya menunggu dah 5 bulan persona.akhirnya setelah begitu lama penantian dengan pelbagai dugaan dan cobaan, akhirnya keta dah depan mata. tunggu proses jpj. kata sa K1 tak siap sebab proses baru. apa menatang tu K1?

    • aku cadang kn ko push SA ko tu… sbb klo tak push mmng diaorg wat lmbt… ko ckp la ko ade program nak gna kete cpt… aku ari tu wat mcm tu la… call tnye ble leh kluar kate lmbt lg… ble ckp nak gne kete dia kate try tngk mcm mane… duk sok nye dia call kate keta leh kluar pling cpt ptg tu n lmbt pun pg sok nye… kene push diaorg ni klo tak mmng slow diaorg wat keje…

      • klu da hari2 ak call since launched mcm mane??still x dpt lg..da 4 bln ni bro..lembab la proton ni..

    • Jgn biarkan kereta tersadai depan kedai berhari2 lamanya..

  17. baru blk dari mentinted kerete.. nampak smart la plak kerete aku pas tinted ni… huhuhuhu… korg pakai tinted jenama ape?

    • aku lom lg… tak smpat… insyaALLAH kmis ni aku g tinted… ko pkai tented brape %?

      • aku dapat baucer tinted SA kasi hrtu rm400..

        cermin depan – kecerahan 68%, infra red rejection 65%, JPJ approved, bukan jnis security tinted cermin boleh dipecahkan

        cermin tepi – kecerahan 50% infra red rejection 65%, JPJ approved, jns tebal cermin x boleh dipecahkan(security tint)

        cermin blkg – kecerahan 35% infrared rejection 76%(sejuk cket), JPJ X approve sbb gelap..

        toke tu ckp blkg amik gelap cket pon x pe jpj jarang cek blkg… xdela gelap sgt pon.. tp kalau kene saman jugak dorg x kasi waranty…yg depan ngan tepi ade waranty 5tahun…total sume RM1000 tolak baucer 400 aku byr 600…

      • uish… agak mahal tak tinted ko tu… huhuhu… aku tnye sa aku klo ikut vaucher RM 500 kut (50% glap)… 5 thn waranty… tp klo topup 3++ leh dpt 75% glap n life time waranty… nnti aku dah pasang aku bg tau lain harga yg aku kene… aku rase nnti aku nak psang tinted warna silver kut… kaci kene ngan warna kete aku… huhuhu…

      • izz86 :
        uish… agak mahal tak tinted ko tu… huhuhu… aku tnye sa aku klo ikut vaucher RM 500 kut (50% glap)… 5 thn waranty… tp klo topup 3++ leh dpt 75% glap n life time waranty… nnti aku dah pasang aku bg tau lain harga yg aku kene… aku rase nnti aku nak psang tinted warna silver kut… kaci kene ngan warna kete aku… huhuhu…

        ko dapat vaucher tinted jenama ape?? aku pon xtaw hrge tinted aku ni murh ke x… mmg bajet aku 600 je… so aku bgtaw bajet aku tu die kire2 die suggest aku amik mcmtu… aku on jela… huhu..ko amik silver pon smart gak.. kalu 75% kegelapan kene pandai2 coverla ngan jpj nant… huhu aku punye cemin blkg je yg gelap yg lain standard…

      • aku tau ambik lg voucher nye… sbb keta aku kuar tak smpat duk kat kdai pun… sa ambik kat yard trus aku ambik… so nnti ari kmis bru tngk la… eh… skrang bkn dah naik 85% ke?? stau aku 75% tak la glap mane pun…. huhuhu… oh ye… ku ambik customize… tu yg mahal skit… klo trus ambik set 1 kete murah skit kn….

  18. SAYA PUNYE TINTED SA BUATKAN…TP TAK TAU LA JENIS KUALITI KE TAK. HARAP2 DIA TAK TIPU..MANA TAU PAKAT DENGAN KEDAI TEMPAT TINTED

    • ko byr ke x utk tinted tu?? kalau x byr, kire ok la tu at least ko xperlu susah byr utk tinted… kalau agak2 tinted tu mcm dah x elok ko tinted skali lagi wat sendiiri plak… wat mase ni try dlu ngan tinted yg sedia ade tgk ok ke x dari segi kepanasan n kualiti..

    • i punye tinted pon dapat baucer.. dari cool pro.. total2 herge 1000.. tambah 600 je 400 lagi baucer.. ape yg best.. i dapat 15 tahun warranty wo.. huuh… pastu kalo cermin pecah die cover smua.. tapi utk sekali je seumur hdup.. lain2 warantty sama ngn u all kut.. kalo ade bubble dei cover sampai 15 tahun.. smp kete abis bayar tinted ade warantty lagi.. pastu ade kad.. so JPJ.. u cannot simply2 koyakl my tint ok.. huuh

      • wah…untung eik…korang dapat baucer sampai 400…i dapat 150 jek…..topup kena banyak..nak yang elok.

  19. Setelah seminggu mencuba akhirnya aku berjaya hack lokatoo A903 aku dan install PAPAGO X3 dengan research kat internet yg x brape reliable sgt dan juga try n error…sniff..sniff (kembang hidung)alhamdullah….sapa nk guide x der hal FOC

  20. AMIR, kau nyer keta caler ape n jenis apa

  21. persona Elegance mmg Cun n Terbaikkk dr proton…tp pon aku dah tunggu dr 10hb January booking smpi arini tak dpt2…tensi gak la…huhuhu. Harap2 next week dpt la…

    • jgn tension sgt bro…persona elegance ni mmg cntik nak2 yg m-line n h-line sbb tu ramai org book so kene tunggu la… sabar separuh dr iman….

    • ko book H-Line eh??? klo tngk2 blik H-Line mmng lmbt kluar… huhuhu… mgkin sbb sblum ni rmai yg book SE tp dlm masa yg sama proton stop kn SE n convert smua yg order SE g ke elegance ni… pastu tmbah lak ngan yg book H-Line sama sblum yg ni kluar… mgkin tu yg wat lmbt kut… ape pun sabar eh bro… insyaALLAH tak lama lg dpt la tu…

    • ni citer kwn aku la…
      ckup jer 2 bln dia booking, dia g komplain kt SA tnye
      bile kete bleh dpt..dia ckp klo 2 minggu lg xdpt dia nk cancel booking..ari isnin dia g jumpe SA then ari jumaat dh siap proses sume..bwk balik kete ngn gumbira..heheh
      try ler..

      • haa… terbaik la kwan ko tu…mmng brani beb… aku pun mcm tu gak… tp aku 1 bln je… klo loan aku cpt aku rase tak smpai 1 bln leh kluar ari tu… mule2 dia ckp pling cpt kluar last week bile pas aku sign contract loan… pastu smpai due aku call tnye dia ckp tak leh kluar ari tu… kene tnggu smnggu lg… n pas tu aku ckp kat dia aku ade program nak gne kete cpt… duk esok nye dia call blik ckp kete leh kluar ptg nye n pling lmbt sok pg… n tnggu ptg skit dia call ckp kete dah dpt n leh ambik…

        so ksmpulan nye, sape2 yg dah lame tnggu tu elok la preasure SA korang… korang ckp la korang nak gne kete cpt n pnting… klo tak mmng lmbt la nak kluar… slalu nye klo kita dah sign agreement mknenye keta dak allocate dah…

  22. brapa kau kena bayar smua tinted tuh….knapa saya sa nk buatkan. boleh ke mintak kita buat sendiri..kenapa pilih warna hitam?

    • wat sndr leh.. tp mgkin kena mahal skit kut… lg pun sa wat kn dia gna vaucher kn… klo nak wat sndr kena bg tau awal2 kat sa tu sptut nya… sbb klo tak bg tau dia dia mmng wat kn trus sbb nak snang kita n dia…

    • SA ko dah buatkan ke?? slalunye SA ni dapat komisyen kalau pelanggan buat tinted dgn kedai tu… kalau nak wat sndiri ckp je kat SA… tu kan kerete ko. die x berhak nak buat ape2 tanpa kebenaran ko sbnrnye…harge tinted sume RM1000…aku byr RM600 je.. plus aku dpt baucer RM400…. aku pon xtaw harge blkg brape tepi brape depan berape sbb aku amik jenis yg campur2 bukan yang satu set… amik kaler hitam ar cantik gelap nampak cam mafia cket… kehkehkeh

  23. sabau….saya booking bulan januari gak…tp yang lama la…tgu punya tgu..sa tak tau nk cakap apa.keta x sampai2. last2 kata elegence kuar. so tukar sb dari brita2 kata persona lama memang dah stop. selasa lepas br dapat tgk keta depan mata. tp keta lom dapat lagi

  24. tgk keta hari khamis lom baut apa lg…x pe la kalo kau ckp mcm tuh. kira aku mik keta yang dah complete. xyah pening2 dh

    • oo…mcm tu ke… ko klo dia tak psang lg ko g la ngan dia… krang2 ko leh plih warna yg ko nak… n leh runding utk psang yg mahal ski pd harga SA… mgkin… huhuhu…

  25. bru balik meronda ngn hline bronze aku..hehe..perghh aircond sjuk giler..tambah mlm2 ni..mcm dok dlm bas lak kesejuknnyer,..haha

    • well… aircond proton adalah yg terbaik antara pengeluar kereta yg ada… sbb dia proton di buat di negara tropika yg mempunyai suhu harian yang agak tinggi… jadi penghasilan aircond ini adalah untuk mengurangkan rasa panas oleh pemandu dan penumpang kereta… hehehe… sejak dari first model smpai skrang aircond adalah y terbaik…

      • Korg tau x aku pakai kete apa sebelum persona ni? Proton saga 1st model buatan tahun 1990. Start dr bapak aku pakai, pastu adek aku pastu aku. Mmg aircond proton mantop kesejukannya..

  26. haha.. aku dah pos dah gamba persona elegance aku kat page facebook yg armz rekemenkan tu..

    • hello nak tanya skit ni..sya bru bercadang nak bli kete PE ni tpi bla tanya pendapat kwan2 dia orang ckp enjin keta PE ni ada satu je n x leh bawak jauh2 kna benti2 btul ke kipas ada 1?bleh kwan2 tlong beritahu sya?thank:)

      • eh… engine keta memang ade 1 je… huhuhu… kipas PE ada 2… tak del ak stop2 bila bawa keta… direct je drive KL-Penang non stop…kalau stop pun sbb nak rest… bkn engine panas…

      • thank izz86..oh ok..sya nak dpt dh kete PE ni,colour bronze garnet hri isnin 8hb:) cpat kan,alhamdullilh..cuma sya nk tanya kwn2,tinted untuk bronze garnet warna apa cantik n berapa harga nya sya nk standby coz sya dpat voucer 500 tpi sya x tahu apa warna yg cantik untuk bronze garnet n membuatkan kete sya x panas sangat kat dlm:)tolong ya kawan2

  27. izz86 :
    aku tau ambik lg voucher nye… sbb keta aku kuar tak smpat duk kat kdai pun… sa ambik kat yard trus aku ambik… so nnti ari kmis bru tngk la… eh… skrang bkn dah naik 85% ke?? stau aku 75% tak la glap mane pun…. huhuhu… oh ye… ku ambik customize… tu yg mahal skit… klo trus ambik set 1 kete murah skit kn….

    kalau ikut peraturan JPJ dlm web site dorg, had tinted yg dibenarkan

    cermin blkg dan tepi mesti 50% kadar penembusan cahaya
    cermin depan mesti 70% kadar penembusan cahaya…

  28. persona elegance memang best dan berbaloi….hari ni hari ke-6 aku pakai elegance Hline Genetic Silver….dah tekan sampai 150 km/h…..heheheheh….meter pun dah 650 km….hari kamis ni bawak pi ronda-ronda kat kl lak…..hahaha….cepat la booking kawan2 sumer….

    • bro..nk tanye ni..bawak auto speed 120kmh ke atas ade bau hangit x? pesal aku nye bau hangit eh setiap kali aku ramp smpi 120..tp tu jd klu aku ramp mengejut la contoh dr speed 60-120..10sec je beb dah dpt 120kmh..hehe.. bile kt highwat start 100-120..ok plak..xde pape bau..hehe..anyone can explain..bahaya x? same x cam korang nye..

      • bro aritu aku bawak 130 x der paper bau pon bro….tp aku nyer x servis 1000km lg…x tau la plak pas servis nant

      • haha..ntah la..td aku try kt highway..ade proton saga cuck akuh..siap highbeam lagi..aku slow la masuk kiri pastu aku cuck blik..sedar2 dh 160kmh..xsedar,,and xde bau pape pun..hehe..problem idung aku kot..haha

  29. ada lagi yang dah 3/4 bulan tak dapat kete ish lama tu.. tapi tu yang korang tukar dari pesona lama ke elegance kan..
    aku ushar kat kedai showroom tadi nape banyak sangat elegance yang dia punya tuan belum angkat…dah lebih seminggu kat kedai tuu…tak da tempat nak park dah …ada dlm 7/8 buah…silver yg banyak,brown hline pun ada..
    aku baru pi sain loan…monthly 649 9thn 3.3%..jgn soal camne murah %..tuu..hee.tapi sedey no plat aku book tak da..dah dikebas…up sampai 700 tu…

  30. arini..ari ke-5..HLine Bronze..td pagi pergi service 1000km.. so far aku kene RM99 je..kete xde problem.. just tkr minyak itam..oil treatment ngan oil filter.. anta 830 pagi ..kol 930 siap.. pastu trus bwk g jenjalan..td aku pecut smpi 130kmj..mmg mantap..cepat je pickup..tapi pastu de bau hangit..korg nye kete de bau tu x??hehe..

    • bapak murahnye RM99… sape2 yang dah wat servis 5000km nant tlg2 la bgtaw harge… nak buat rujukan… takut nant kene mahal lagi boleh bajet2 cket…

    • murah giler… pakai minyak enjin pe tu…. mineral ke??

    • ak ar la.. ade hangit jugak.. tapi ct nye first service kene smp 180… uhhuuh. tapi i antar lebih 2ribu.. sebab takde mase la g time dah cecah 1000 tu.. ke sbb tu jd mahal ek

  31. ade sape2 yg dh dpt h line chiffon green x?

  32. jiran aku next week dpt….shiffon green….

  33. amir, kau nyer keta b-line..kat boot blakang tu dia ada bubuh cover tak yang macam kt bonet depan bah dalam tuh..yg caler hitam

    • aku x sure plak… aku rase mcm xde… maksud ko cover yg die tampal kat atas belah dalam tu ke?? rse cm xde kene cek balik..nape?? ko ade ke?

    • eh… jap bru aku prasan… tak slap aku kete aku tak de carpet kat booth engine tu la… ke yg tu utk H-Line je?
      kete aku M-Line…

      • aik xde?? aku b-line ade je…karpet utk sound proof tu kan? ke karpet mane izz

      • yg kat tempat engine tu… rasa aku mcm tak de je… bonet blkang ade carpet tu…. carpet yg warna hitam tu… yg kat pic first..

      • ouh aku bonet depan ade.. slalu aku bukak bonet tu mmg perasan ade… tp yg bonet blkg aku x perasan ade ke x.. blk keje nant cek blk ah… rase mcm xde… tp pelik gak nape ade org yg ade ade yg xde…

      • eh… ko bka bonet dpn wat ape??? duk check engine ke??? huhuhu… slalu nye org duk bka bonet blakang sbb nak ltak brang…

      • hohoho aku slalu buka time aku basuh kerete.. biasela kerete baru tiap2 mnggu basuh…. huhuhu bonet blkg jarang buka sbb so far kalau aku bli brg pon aku letak kat seat blkg… brg2 kecik je… org bujang… hehehe

      • carpet untuk bonet belakang tuh for m-line ng h-line jea…b-line tade….

  34. KEPADA MEREKA-MEREKA YANG DAH DPAT PE….TAHNIAH!!!!!

  35. yag lambat dapat tu sbb masaalah ni kot http://proton-autonews.blogspot.com/2010/05/press-digest-malaysia-may-3.html

    PROTON CARS FACED WHAT IS PROBABLY ITS WORST DELIVERY hiccup when a new central logistics hub meant to improve delivery from the manufacturer to dealers broke down due to a computer glitch, Proton Edar general manager for sales Sidek Abd Hamid said.

  36. lawa pulak aku tengok brown nii..tapi mcm kaler wira dulu2 tu…takpe la tunggu kaler green aku jer …

  37. amir :
    aku dapat baucer tinted SA kasi hrtu rm400..
    cermin depan – kecerahan 68%, infra red rejection 65%, JPJ approved, bukan jnis security tinted cermin boleh dipecahkan
    cermin tepi – kecerahan 50% infra red rejection 65%, JPJ approved, jns tebal cermin x boleh dipecahkan(security tint)
    cermin blkg – kecerahan 35% infrared rejection 76%(sejuk cket), JPJ X approve sbb gelap..
    toke tu ckp blkg amik gelap cket pon x pe jpj jarang cek blkg… xdela gelap sgt pon.. tp kalau kene saman jugak dorg x kasi waranty…yg depan ngan tepi ade waranty 5tahun…total sume RM1000 tolak baucer 400 aku byr 600…

    Bro Amir

    izz86 :
    haa… terbaik la kwan ko tu…mmng brani beb… aku pun mcm tu gak… tp aku 1 bln je… klo loan aku cpt aku rase tak smpai 1 bln leh kluar ari tu… mule2 dia ckp pling cpt kluar last week bile pas aku sign contract loan… pastu smpai due aku call tnye dia ckp tak leh kluar ari tu… kene tnggu smnggu lg… n pas tu aku ckp kat dia aku ade program nak gne kete cpt… duk esok nye dia call blik ckp kete leh kluar ptg nye n pling lmbt sok pg… n tnggu ptg skit dia call ckp kete dah dpt n leh ambik…
    so ksmpulan nye, sape2 yg dah lame tnggu tu elok la preasure SA korang… korang ckp la korang nak gne kete cpt n pnting… klo tak mmng lmbt la nak kluar… slalu nye klo kita dah sign agreement mknenye keta dak allocate dah…

    Salam,

    Aku dah guna tektik tu tp x jln…last2 smpi arini keta aku lom klua2 lg…TENSION

    • klo mcm tu aku cdg kn ko tuka je kdai lain… snang cte… huhuhu… tp tkut lak kdai bru tu lg lmbt kn…

      ko book vairan n warna ape?

      • booked M-line, Bronze Garnet. Rugi la cancel coz aku nyer interest follow lamanyer..

    • pada aku seeloknye cari tempat yg xde waiting list… i’allah dapat cepat cket… masalah dapat kerete lambat ni kene tgk nasib gak.. ade org yg tempah lewat tp sekejap je boleh dapat ade yg tempah lame dah tp still xdapat2.. byk faktor gak yg menyebabkan kite dpt lewat… tp kite boleh jugak push SA.. kalau lambat sgt try cr dealer lain…

  38. aku dapat info ari tu dia punye brek ade problem, kena stop sekejap…. mungkin ada batch2 tertentu je yg terlibat…. so mana2 yg rasa brek tu ada semacam, gi la srvice centre utk betulkan…. lain2 masalah tak de dengo plak….

    • break mane yg prob??? aku hand break prob… klo kat curam mmng kete leh grak la wlaupun dah tarik abis… huhuhu… FC aku agak tnggi la… kat meter tu tlis skrang pling rndah 7 n pling tnggi 11 – 12 gak la… huhuhu…. ke pas 1000km service bru dia trun?

      • pas servis tu i’allah trun.. aku dlu sblum sevis pon dalam 11L 12L gak… cuak gak aku apsal tinggu sgt… skrg dah pas servis xpenah cecah 8 lagi… setiap 300 400km aku reset meter minyak L/100km tu… sume 8 kebawah highway n town… syukur

  39. SM :
    booked M-line, Bronze Garnet. Rugi la cancel coz aku nyer interest follow lamanyer..

    kalau tukar dealer boleh pakai loan yg lama.. xperlu buat baru… just bgtaw dkt bank ko nak tukar dealer… asalkan x lebeh dr tarikh loan tu expired

  40. ye ke bro amir,

    x per la alang2 dh menunggu tu, tunggu jek la. SA tu janji dlm next week aku nyer smpi..LAYANNNNNN

  41. ada kemungkinan VW passat akan jadi Perdana Replacement.

    http://www.bernama.com/bernama/v5/newsbusiness.php?id=495292

    “Besides that, it said recent talks of Proton’s strategic partnership with Volkswagen and the possibility of it carrying out a contract assembly of the German car-maker’s Passat model as a Perdana replacement, could lend a hand to Proton.”

    apa pemdapat kenkawan? sesuai dan tepat tak passat jad perdaana R?

  42. my proud bronze knight

  43. Tinted kete aku mcm sial diorang pasang….nak kena claim warranty ni…pastu dekat aircond bunyi skit….pintu belakang sebelah kiri tak leh bukak dari dalam…hari ni baru perasan…huhuhuhu

  44. aiyaak! aku pompuan la…apa korang main bro..bro ngn aku..kikiki…tgh sabar ler nie..kalo tak sabar lama dah g rompak keta persona yg tuk display kat show room proton tuh..kikiki..
    tadi sales man proton call ckp Persona yg hi-line color itam dah sampi…”nak ka tukar?” adoila…org nak silver suh amik itam lak…apa kesss…..

    • hitam barula nampak elegance… hitam cantik gak sis nant kite leh jd geng hitam itu emas… kekekeke

    • ha ah… ambik je hitam… dr nak tnggu lame baik ambik je yg tu… ok gak hitam… aku ari tu first SA ckp hitam ade… aku trma je hitam… duk esok dia ckp silver ade… so trus aku happy sbb dpt silver… hehehehe…

    • jom tukar ngn i.. i nk itam.. smp silver plk.. uuh

  45. ntah la….esok nak pi kat pusat servis….

  46. sape2 nak ambik hitam, pikir dulu la banyak kali…sbb silver yg paling menawan…hehheehehehehe

    • nape kene pk culu klo nak ambik kaler hitam??
      ok ape kaler hitam… ala2 kete askar gitu… klo plate no mule Z lg best… hehehehe…

    • hohoho pada aku kaler hitam paling nampak keEleganan kerete ni… ala bab kaler ni sbnarnye tgk pada taste masing2… tp kaler persona elegance ni sume cntik2 sbnrnye…. huhuhu

  47. oooo…child lock ke?…sori la aku tak tau menahu langsung…maklum la, exited br pakai kete…hehehe…nanti aku chek….thanks bro….

  48. smlm aku dah cek kat bonet blkg… xde pon karpet hitam yg tampal kat bhgian dalam belah atas mcm dlm pic yg ke 2 kat atas tu… apsal ade org yg ade n ade yg xde… mmg x standard ke… tp xpela karpet bonet depan ade okla… nak tanye kawan2… kalau anta SC dorg leh adjust x cluth bg rendah cket… sbb aku rase tinggi sgtla sampai bile tekan cluth je mesti selipar atau kasut aku melekat kat karpet alas kaki bwh tu…

    • oh… ko nye B-Line eh?? klo B-Line rase aku mmng tak de… yg ade M-Line n H-Line je… utk dpn nye rase smua ade kut… utk sound prove…

      smlm aku dah bkn tngk boot dpn… ade… ari tu aku tak prasan… heehehe…

    • aku punya depan blakang tak ada menatang kapet itam tu..

      • ni lagi hebat ni… hehe.. x bising ke enjin bro jza

      • emm..nak buat mcm mana..pekak kan telinga jer ler..pasang radio kuat2..ini nasib baik benda tu je yg taka ada, ini aku baca ada kes brade tu dpt keter pagi, ptg terus kong bateri keter tu..lagi hamlau..bwk ke SC pastu derang kata tak leh nak tukar, kena beli..sapa tak mengamuk kalu jadi cam ni..

  49. warna aper lawa eh? bronze garnet ke hitam?? aku dah baca komen2 diorang ckp bronze nampak exclive.tapi aku dah booking hitam? sape bole jawab? pls…

  50. izz86 :
    ni aku rase gna maybank… tul tak? ni baru lg… sape yg keje gov @ glc n gaji msuk maybank leh dapat rate ni… tak slap aku la…

    Eh bro, betul ka maybank blh dpt rate tu??? aku pun amik maybank n keje gomen, tak dpt pun rate tu dah…huhuhuhuh

  51. bab color terpulang pada mata masing2…mcm aku, aku prefer la silver compared to itam…kalo tak, takder la proton buat color pelbagai..sbb lain org lain citarasa..even rambut pon smua itam..kikiki

  52. Petang tadi pegi kat SC nak claim warranty tinted…SC bgtau kena pegi kedai yang berkenaan kat jaan beserah kuantan…dapat la aku claim tinted depan n tepi kiri dan kanan…YAP CASH & CARRY bg aku masa seminggu lagi…sbb proton tak hantar lg tinted kat diorang…so, seminggu lagi dpt la tinted baru…baru la semangat skit nak tambah lapisan kedua…hehehehe….esok nak hantar servis pulak…lepas servis aku nak ke felda tembangau…nak jumpa mata air….hehehehehe

  53. salam semua,
    aku nak tanye, ape yang SA korang bagi utk free gift selain dari voucher tinted?dan tinted jenis ape dia bagi Tint master ke or else?

  54. and especially dari free gift yang di beri oleh SA korang dari Proton Edar Crystals Showroom Sales Branch…

  55. aku just dpt duit RM350…..

  56. wah..menarik bro free gift dapat duit?…uii seronok..anyone else selain dari dapat duit?

    • aku dpt voucher tinted RM 400, ambipure, beg proton, keychain,stering lock, touch N GO, minyak full tank…

      • salam bro amir,

        1st thing…WOW, byk giler free gift…aku cuma dijanji stering lock ngan voucher tinted itu pon rm 350 (for Raytech safety tint)…boleh tau kedai mana bro amik keta? len2 gift dia x dpt bg coz dia kata skang komishen ciput..

      • byk nye..aku xde free gift ape2 pun…huhu..sdey?? key chain?? proton ke?? mane nk cari eh klu nk beli..aku nk gak..

      • boucer tined ade 2… satu yg 200 satu lagi 400.. yg 400 tu valid kalau amik tinted yang mahal.. xingat mahal brape xsilap kalau rm800 ke atas.. kalau tinted yg nak amik tu bwh 800 bole gune yg voucher 200 je… beg proton ngan keychain proton tu aku rase bkn original dari proton… aku rase tu cendrehati dr dealer yang aku amik tu sbb kat keychain tu ade lambang proton n name kampeni dealer tu.. beg proton tu just beg biase yg letak file tp ade lambang proton… aku amik kat shah alam seksyen 7…

  57. shampoo, wax tayar jenis ape yg elok dipakai untuk mendadndan persona elegance kiter nih..hehe?

  58. kete aku dah calar skit kat bumper blakang….dihempap pagar…di tiup angin….huhuhuhu

  59. Bonet blakang korang ada jadi cam nie tak? (klik link utk tgk gambar aku punya bonet)

    http://yfrog.com/fvbonetsepit1j

    http://yfrog.com/5jbonetsepit2j

    • jd gak awal dulu… dpt dah msuk dlm blik dah… aku btulkan dia… tp aku ari tu tak la kluar bnyak mcm tu… huhuhu…

  60. wayar dari dlm bonet tu tersepit..jenoh aku tolak ke dlm kalu nak tutup bonet..

    • aku first day dpt tngk pun jd mc mtu… tp skrang dah ok… aku pusingkn skit wayar tu bg dia msuk kedlam… so skrang dah tak kluar dah… ko kene pusing dia bg msuk dlm blik… klo perlu tahan dia spya dia tak terpusing blik naik keatas…

  61. aku tak basuh lagi keta aku…mana tk nya,,asal nak basoh jea ujan,,,asal ujan jea mzti aku nk basuh keta,.,,daa cam keta rally daa rupanya…. tp kan…rasa segan lah nk join forum ng owner2 m-line ng h-line ney….aku b-line cabok jea…huhu3

  62. adush!! ptut le aku xdpt kete dri bln 1 ari2,rupany broker kete yg aku deal,kire part-time je,hampeh,skrg dia pgg deposit aku n try mntk dariny,biar aku yg wat sndiri.. ade sesape pnah kne cmni?

    • hmmm sy penah kene tpu sblum angkat persona ni.. sgt rugi. nasihat sy berhati2 cube selidik latar blkg SA tu kalau boleh dapatkn salinan IC die… yg penting ape2 duit yg diberi perlu ade resit dr syarikat… tanpa resit, kalau kita kene tpu buat laporan polis pun x gune..

      • aku pun same la… tp SA aku tu dah kene tahan ngan polis dah skrang ni n dlm siasatan… bkn aku sorg je yg kene… dah ade 2-3 org gak la yg kene… tp aku bsyukur la sbb manager kdai tu mmng prihatin… sbb dia tuka SA baru n keta aku leh kata cpt gak la kluar… dlm tempoh 1 bln dr tarikh aku book kat SA lama aku aku dah dpt keta… tempoh loan lulus dlm 2 mnggu keta kluar… aku syukur sngt2… n bayaran deposit aku tu punInsyaALLAH akn dapat blik…

      • ooo at least dah kene tahan polis..yg aku ni xdpt tangkap lagi… sblum aku angkat persona ni aku nak angkat kete lain… SA yg aku berurusan tu tpu aku.. bukan cket beb… 7ribu die larikan deposit aku.. mcm celaka…. selepas die amik deposit aku die berhenti dr kampeni tu… aku xtaw die dah berhenti sampaila die x angkat call aku mase hr die ckp boleh amik kerete… dah wat repot polis tp xle nak wat pape.. sbbnye?? XDE RESIT!!! xde bukti…. tp mmg salah aku la sbb terlalu amik mudah…so yg persona ni mmg aku sgt berhati2 siap mintak no IC n alamat die skali…sume byaran deposit aku mnta resit dr kampeni… huhuhu… bukan aku nak takutkan sape2.. just panduan supaya berjage2… sbbnye polis ckp kat aku bukan aku sorg kene byk dah kes tipu amik deposit kereta mcm aku ni….

  63. bro2 sekalian x der sapa ke yg nak buat club elegance ni….ke join jer club persona yg dah ada….any suggestion

    • aku masuk kelab sedia ada. x perlu perbykkan kelab. kita masih dlm keluarga Persona..

      • aku pun sokong… kita msuk ja club sedia ada… tak payah nak pnin2 nak buat baru… apa yg pnting matlamat kita sama… kita adalah keluarga persona…

  64. setakat s.a bagi voucher jer baik tak yah la beb..itu semua bohong aku ade banyak voucher…walau brp banyak nilai dalam tu pun korang akan tambah lebih dari 300 …btol tak…lagi besar nilai voucher lagi banyak ko kena tambah…baik ko maintak duit 300 ker..kena cari la..baik punya s.a haaa.. korang ramai yg masih baru…ada pasal child lock pun tak tau ..takpa banyakkan bertanya…
    join jer persona kelab…nak tubuh kelab manyak wang mau pakai woo…masa dan tenaga…yg dah join pun x larat nak ikut…

    • alahai..relaks la bro..

    • btol aku rase baucer tinted tu xbernilai sgt sbnrnye… byk2 free gift aku dpt aku rase paling bernilai pon full tank… save duit aku 70 henggget.. tp kalau dapat cash 300 lagi best

      • best gila full tank.. i nye.. dlm 3 ringgit pon tak smp kut.. ngam2 smp kedai minyak depan kedai je.. hauhuaa

    • aku hanye dapat voucher RM150 dgn RM300 je…tu aje…tu pn aku tak fhm sgt RM150 tu tuk bhgn mane…yang RM300 tu plak tuk ape..knp xskali kan yek?jenis tinted voucher yg aku dapat tu TINT MASTER…

  65. amir :
    boucer tined ade 2… satu yg 200 satu lagi 400.. yg 400 tu valid kalau amik tinted yang mahal.. xingat mahal brape xsilap kalau rm800 ke atas.. kalau tinted yg nak amik tu bwh 800 bole gune yg voucher 200 je… beg proton ngan keychain proton tu aku rase bkn original dari proton… aku rase tu cendrehati dr dealer yang aku amik tu sbb kat keychain tu ade lambang proton n name kampeni dealer tu.. beg proton tu just beg biase yg letak file tp ade lambang proton… aku amik kat shah alam seksyen 7…

    suma barang yg kko sebut tu suma aku dapat juga. suma serupa. sbb apa? sbb kita amek kete dr kedai yg sama! Panca Melati kan? proton seksyen 7 shahlam deret Hakim

    • hahaaha btol tu bro.. ooo kete ko la tu bronze garnet

    • aku pon amik kt ss7 shah alam tp xdpt kete lg….aku book h line..dr bln 4 lg….free gift??? aku dpt rm 250…free towing..free boucher tinted 400×2….pas2 ada lg xigt …ade sape2 x yg dh dpt h line chiffon green…

  66. huhu…baru sehari kete letak kat parking lot umah dah kena scratch…adui…ada sesape tau nak hilangkan scratch x kat body?rase nye kene pintu kete atau ade bebudak yang main kat tempat aku letak kete…arghhhh..tensionnye…baru nak jaga kete supaya xde scratch…

    • duk umah apartment ke bro?? kalau duk area mcm tu mmg x dpt larinye dr scratch.. try polish byk2 mesti kurang cket…

  67. yup..aku duk apartment…tapi polish jenis ape yek nak pakai kat kete cat baru ni? ada cadangan bro?…kaler kete aku bronze garnet…tadi gi usha polish kete kat jj tapi xtau mana yang bagus dan berkesan..rase2nye pas ni nak pakai penutup body kete lah…tapi jenuh plak nak bukak pasang bila time nak pakai kete….huhuhu….

  68. polish kat kedai cat krete la bro….polish dia bagus….

  69. alem…aku mmg tak tau pasal child lock tu…sbb ni la kete pertama aku….sori la….

  70. nape x banyak dapat green kaler..ekk..ada ke yg dah dapat hline green tuu…kat lua pun x ternampak lagi…
    atau mungkin dia pakai cat lambat kering heee..

    • mungkin sbb xbyk order kot.. xpun dlm production sequence diorang xbyk plan tuk kaler hijau… besenye, kereta ni kaler ikot lot.. maybe planning department diorang forecast kaler ijau xbyk permintaan n plan tuk kuarkan skit je kot…

  71. pagi ney check, minyak jd 8.7L/100km….agak2 bole turun g kea?

    • try reset blk… meter tu die xkan tetap bergantung jugak dgn cara pemanduan kita.. kalau atas highway rendah la…. pas servis pon rendah… cube try reset 3 4 kali setiap kali 100 200 km pemanduan… then tgk purata dapat berapa…

      • woo aku nye FC agak tnggi woo… tp tak pe la… nnti g service mnta diaorg tune blik la… huhuhu… pling rndah 8… pling tnggi cecah 14 gak la… tp bla dah speed stabil leh la dpt 6 lbh2…

    • aku punya 9.5/100km

    • aku nyer jalan dlm town dia jd 9.5L/100km..

    • Anta membe kat niLai td, cek kat meter tgk consumption die dlm 7.3L/km. Bole turun lg tu

  72. aku pun ntah brapa….huhuhu

  73. ..rasanya tak perlulah dilancarkan keta nie klu proton sendiri tak sedia untuk produce keta dengan cepat dan banyak pulak problem…pembeli bukannya tikus makmal….karang orang kata tipikal GLC….klu buat slek sampai rugi, sampai pembeli lari pun still boleh di bail out oleh government…

    • minda yg perlu diubah..

      • …itulah realiti, nak ubah minda pun kalau realitinya macam itu ianya tetap sama…tell me how to ubah minda kalau kita berdepan dengan realiti itu?..nak hangguk-hangguk geleng geleng or at least kita bersuara?…

    • sebenarnya sistem CLASS (Centre for Logistics, Allocation, Storage and Services) ni xde kena mengena dengan problem pada kereta, ini cuma sistem yang baru diperkenalkan untuk mengintegrasikan penghantaran, stockyard & PDI..ada sedikit kerosakan berlaku pada sistem tu menyebabkan penghantaran tergendala..masalah dah diatasi, tinggal 500 kereta je lagi yang tinggal & dalam proses penghantaran dlm masa terdekat..untuk pengetahuan problem pada persona elegance telah dapat diatasi, xde problem pun pada ecu dia..

      • CLASS tu sekadar dikambing hitam sahaja…kalau CLASS tu sistem baru yang tak boleh pakai kenapa tak guna sistem sedia ada yang boleh dipakai sebagai backup?…kenapa biar sampai kereta tersadai?..hahah…

        kita percaya semua orang cakap…lebih baik kita selidiki sendiri..

      • mcam awk pun percaya org lain cakap gak kat forum2 lain..sama la tu..proton baru je perkenalkan sistem ni & merupakan sistem yg pertama digunapakai di Asia Tenggara..sistem ini untuk memudahkan penghantaran & buat pdi dalam masa yg sama..masalah teknikal memang xboleh dielakkan..benda baru & masih lagi dalam proses pengenalan..xboleh nak blame proton 100%..dengar cerita toyota pun akan bina fasiliti macam ni xlama lagi..maknanya proton dah melakukan satu sistem yang terkini..xkan la nak guna sistem lama lagi kalau ada sistem baru yang lebih baik & menjimatkan kos & masa menunggu..

    • to me_frust,

      please open up your mind k. it is a norm for any car manufacturers be it toyota, honda including proton to sell their new cars locally first. Then only after one or two years later the same new cars will be sold to other foreign countries. That’s also eplain why we got VIOS, CITY, SWIFT, MYVI aka downgraded Passo Boon and ALZA aka downgraded Passo Sette many many moons later from their origin country.

      • come on la, there is not a first day proton in this industry and not a first car proton produced…

        kalau proton serius, kenapa line production dia sering bermasalah walhal keluarkan kereta facelift je…not a totally new design..diulangi buat yang facelift pun bermasalah….apa cerita?

        i tanya dealer , kenapa keta lambat dapat….dealer cakap 1st proton janji akan keluarkan keta 19 april 2010 untuk PE Hline…tiba-tiba keluar lagi memo mengatakan ada problem kat kilang pada 22 April 2010…kenapa?..pekerja mogok sebab base gaji murah sangat?

        macamlah proton tu baru setahun jagung…dah sambut ulang tahun ke 25 pun….25 tahun tu lah juga proton terima caci maki pembeli….tapi takkan proton pekak badak sampai kesilapan berulang2….mana perubahan minda proton?

        that mean proton tak serius dalam hal nie…menatang2 lah dia GLC…

      • toyota & honda pun yang dah lama buat kereta pun masih lagi kena maki dengan customer..siap kena saman lagi sbab kes baru2 ni..

        proton bukan xdengar masalah pembeli, dah banyak perubahan yang diorg dah buat tapi awk je yang terlepas pandang kot..xkena mengena diorg glc ke private company..ramai orang kata kerajaan protect proton, tapi perodua & naza apa cerita? kat negara yg mempunyai pengeluar kereta (bukan assembler ye) pun protect market diorg..

  74. dia tak paham kot apa yg dibaca…
    kat sini pun bukan menyatakan major problem…
    cuma masalah yg kekadang adik2 br dapat keter…heee

  75. aduh….mlm ni terlanggar batu masa nak parking…besar giler batu kat tepi jalan ni…mcm mana la mata aku tak bleh nampak batu tu…mujur la tak pecah bumper depan tu…just calar-calar jer…huhuhu….tak lena tido….hehhehehehehee

  76. kawe ahli baru

  77. semalam blk my hometown at hulu yam…ikot sungai tua…jalan byk selekoh tu and berbukit tu…wut i can say…impress with the ride and handling…not struggling to get power i need…most of the time rpm maintained at 2.5k-3k with speed 80-100km/h…bila nek bukit x yah rev kete pon bleh jer maintain at 80-90…seingat aku 2 kali jer aku rev kete kat bukit…itu pun sbb nk potong treler ngan kete kat bukit…pastu relax jer mendaki…masa high corner ada skit understeer la…tp x obvious sgt la…kalu laju lg pon leh lg tu….compared to honda city prev gen yg penah aku bwk kat jalan sama…handling persona E jauh mendahului honda city…so happy with it

    • btol2.,.mmg mantap persona ni..aku pun dh drive pi cameron highland..jalan bukit2..selekoh tajam..xde hal..stable..mantapzz..

  78. En. Frust kenapa nak frust2 sgt….en. frust marah2 sbb dia punya lambat…aku punya ok jer…aku booking PE HLine 28 mac 2010…aku dapat kete 28 april 2010….ok la tu….Hline mula dihantar 19 april 2010….so, aku memang puas hati la…takde nak marah2…..heehhhehe….thanks proton….

  79. ntah..nape marah2..order bile?? aku order 18 march dpt 28 april..relax la..1-2 months kn diorg janji,,

  80. kwn2…aku nak tanye dari segi alarm sysyem dari di hijack…kete kite ni safety tul2 ke dari di hijack….and ade x cara kita nak hindar hijack kete ni?

    • pendapat aku la kan.. system alarm yang canggih hanya dpt melambatkan proses pencurik nk curik kete.. macam standard kereta skrg ni mesti ada immobilizer.. so bila buat hardwire sekali pun enjin tak hidup sbb dh ada immobilizer.. tp kalau nk curik pakai tow truck tu mmg bye2 je la.. huhu

      • so maksud bro, kete persona ni dah ada immobilizer lah yek?tapi kenape kete2 baru masih dapat dicuri?xyah pakai towtruck pn..cth kes terbaru kete ketua polis selangor..tapi nasib baik dapat jumpa…

      • ha..immobilizer..klu bace kt manual book..die kate setiap key kite tu ade code dlm tu..mcm ID la..so klu cucuk kunci lain..kete xkn idup..btol ke pe yg aku phm ni..

      • betol la setiap safety system ni xboleh nak halang 100% kereta kita dr di curi.. termasukla immobilizer… kite cume boleh kurg kan risiko dr dicuri je… sbbnye dah lumrah dunia setiap masalah ade penyelesaian.. pada pencuri, dorg tetap akan cr penyelesaian mcm mana nak atasi safety system n kadang2 dorg berjaya n pada owner plak akan cr penyelesaian camne nak hindar dr dicuri n kadang2 mmg berjaya… so cara terbaik kita usaha je letak seberapa byk safety system [ada kerete kite kalau kerete kene curi jugak, at least kite xmenyesal sgt sbb kite dah buat yg terbaik berbanding org yg x buat ape2 utk safety kereta dorg… manusia yg cipta bende tu dah tentu manusia juga taw camne nak brake system tu…

  81. kwn2…aku nak tanye dari segi alarm sysyem dari di hijack…kete kite ni safety tul2 ke dari di hijack….and ade x cara kita nak hindar kete dari di hijack?

  82. saya dah dapat PE mgu lepas.nk tya kenapa brek dia bunyi kuat ea ms mula2 nk mulakan pejalanan. kalau dah jalan ok la

    • m-line auto,

      Sy syorkan kalau brek masih bunyi kuat i.e. rasa berat masa kereta mula bergerak setiap kali selepas crank/switch on engine tlg buat check up di PE main branch, jgn pergi ke dealer k sbb lambat nak buat warranty claim nnt. FYI, any warranty claim even from dealer will go through PE main branch. Jgn silap faham k, tak salah nak buat warranty claim di PE dealer cuma ambil masa lama sikit berbanding direct warranty claim dari PE main branch.

    • ye lah… nape brek tu ada bunyi eeeeekkkk…. xpnh plak selama ni naik keta baru ada bunyi2 mcm tu bila brek..

      • ct punye Hline PE pon bunyi jugak.. dlm 3/4 hari camtu.. tapi skg dah ok.. :p dun wori ek

  83. biasa la tu bro…barang baru…..

  84. bergetah lagi kot…
    aku tengok kaler bronze ni lawa pulak adush…saper ada gambar bronze dan green…nak bandingkan..tengok kat kedai tak da kedua nya..salah satu jer ada…hmm ada masa lg nii nak tukar

    • pandangan mata aku kalau 2 kaler tu, nmpak bronze lg cntik dr chiffon green… aku tgk elegance cntik hitam n bronze… chiffon green pada pandangan mata aku kaler die lembut sgt la xnmpk berape elegance…

  85. amir :pandangan mata aku kalau 2 kaler tu, nmpak bronze lg cntik dr chiffon green… aku tgk elegance cntik hitam n bronze… chiffon green pada pandangan mata aku kaler die lembut sgt la xnmpk berape elegance…

    memang pun bronze nampak garang
    green nampak cool
    sebelum ni dah garang
    terasa nak cool pulak..tapi ntah..

    • Bronze garnett ni tak banyak ke Proton buat? Aku book H-Line Auto Bronze pada 26 April 2010. Sampai 30 Jun 2010 masih blom ada stok kata SA. Loan dah lulus. Duit nak wat DP pun dah terguna sket. Esoknya aku call SA nak tukar ke M-Line Auto Bronze. Sampai skrg masih blom ada good news….. Silver ngan hitam dah byk on the road. Kat pihak mana actually problem ni?

  86. pandangan mata aku lak, silver paling elegance…senang jaga n tak nampak kotor….bronze pun mengancam…..green tak nampak sport la….warna org tua…..

  87. asal memang minat silver tapi dah selalu tengok ..jiran pun ada naik boring beb..bronze so far ok..tak gelap sangat.. green nii mengancam..tapi lambat ooo…ada dah dapat ke mline/hline green..batang idung pun x nampak lagi..hh

    • silver pun cntik jugak sng jg… sama la mcm aku pon family aku ade 2 bijik dh kete silver.. member2 umah aku pon pakai kete silver… hehe so silver aku letak blkg.. chiffon green mmg nampak cool tp pada aku kelebihan chiffon green hanya kerana die adalah kaler baru berbanding persona lama… so org taw tu persona elegance… slain dr tu aku tgk biase je chiffon green… apepon lain org lain citarase… kita pakai kereta utk kepuasan diri sendiri so pilih je mane kita rase cntik…

  88. ckp pasal kaler ni, aku penah 2 kali nampak elegance kaler lain dr lain… 1st aku nampak kat highway sprint satu lagi kat centre of excellent shah alam.. kaler die warne mcm kelabu keunguan cket… pelik gak aku… so far chiffonn green aku penah nampak 2 kali je atas jln raya… 1st mase hari aku dapat keret aku ronda2 terserempak ngan chiffon green b-line… yg 2nd aku nmpak last week tp xsure m-line atau h-line kat damansara..

  89. kaler apa pn ok…yg pnting pndi makeup…hehehe…tp rsnya kaler PE nie suma lawa2 le…plhn hatiku,hitam le…hehehe…

  90. nak tanya..korang pam tayar..bape pressure..proton recommen 210kp for front and 190kpa for rear.. tp nmpk tayar depan mcm2 btol2 kurang angin..btol ke nk follow ni atau nk up ckit..

  91. baru pas service 1k total rm 163…ok la kan…pe dia tuka, minyak engine…oil filter…pastu magnatrax ( apa ni ek…aku x pasti…mcm engine treatment jer bunyinyer…lg satu baru aku lupa…drain plug oil seal kot…pastu cuci kete skali termasuk dalam bil…as the result…engine terasa ringan and lebih senyap dari biasa…tadi dah merempit 140 maintain follow volvo SUV…best2…problem bunyi abnormal dekat brake ngan squeak kat rear dah disettlekan…brake dia setting blik drum katanyer…then squeak datang dari latch seat…tu pon dh settle alhamdulliah….

  92. tayar depan mmg nampak mcm kurang angin….tp tekanannya cukup 210kp….aku follow jer dia punya….

  93. BRAKE AKU MUNYIK2 LIK LAH….TENSEN TOI

  94. Salam. Lama betul xbg post. Em, pasal tire pressure tuh elok ikut apa yg direkomenkan. Tapi kena ingat yg pressure direkomenkan tuh ketika angin tyr masih sejuk. Kalu andai kata dah drive lebih 4km baru nak isi angin, eloklah tambah 1@2 psi lagi, contoh kalu direkomen isi 30 psi, isilah 31@32 psi. ini disebabkan bila angin tayar panas, ia akan mengembangkan tayar sebanyak 1@2psi. Angin depan n belakang memang lain sebab kete proton pkai front engine, so berat depan.
    Tapi kalu balik kampong, belakang full load dengan org, boot kete pun mcm nak melimpah, so eloklah isi pressure yg sama dengan tayar depan. Aku xgalakkan isi lebih tire pressure sebab kalu over inflated, kete akan rasa floating n masalah pada tayar(makan terkurang sebelah luar ) n bleh juga terlebih over@understeer. Kalu under inflated, rasa berat je ckit n kalu ambil selekoh, sidewall tayar akan flex lebih, so boleh menyebabkan masalah pada tayar(makan terkurang sebelah dalam@tengah2) n juga boleh menyebabkan xberapa stabil. Maaf aku try terang mengikut ayat xberapa standard.
    Off topic, ni pendapat aku dari dapatan beberapa kali bersama org r3 dulu n juga yg terkini dari cbt. Kalu buat alignment tayar, jgn sesekali tukar skru chamber. Org r3 pernah tegur aku coz aku pernah tukar skru chamber kat savvy aku(tapi nak wat camne, kdai tayar mcm2 ckp, so aku ikut jer). Last2, org r3 tukar smula kepada skru original. Org r3 ckp, chamber ni, hanya untuk setting kete racing ajer(bukan kete ahbeng,tapi kete race dalam litar) untuk set mengikut track yg mereka race n ikut ape yg setting diaorg nak. Untuk kete standard, hanya perlu set TOE kepada 0, bukan negative@positif seperti mana2 kedai kete cakap.(bagi alasan kete tarik kirilah,kananlah, jalan Malaysia senget kekirilah). Apa yg disetkan oleh manufacturer kete dah ambil kira sumer tuh, bukan sume jalan senget kiri, ada senget kanan, ada mmg rata jer jalan. Tukar kepada skru chamber akan mengundang masalah seperti bunyi misteri kat absorber(seperti jawapan Nissan pada owner sylphy yg ada bunyi misteri kat absorber) n juga menjejaskan keadaan ride n handling yg asal.
    Kalu nak increase ride n handling, ada mcm2 cara,antaranya, tukar spring, absorber n rim n tayar. Tapi standard proton dah best. Kalu nak tukar sport rim pun, tukarlah sama ngan saiz asal, xperlu tukar lebih besar. Memanglah pkai saiz lebih besar lagi cantik, pakai tyr lowprofile lebih best ckit cornering, tapi kita sacrifice comfort n original handling dynamic. Sebab tu, satria neo lotus racing masih mengekalkan saiz yg sama mcm neo cps, cume pkai rim yg lebih ringan n tayar yg jauh lebih mahal n baik. Cara terbaik ialah kalu nak tukar kpd sport rim, kekalkan saiz asal, pastu tukar ke high performance tyre. Jgan jadi mcm member aku, nak tukar tyr dah botak nak balik raya, alih2 g tukar sport rim yg lebih besar n pkai tyr scnd hand. Geleng kepala aku, bg aku, safety first. Pakilah tyr baru, kalu nak best ckit, carilah tyr mahal ckit, yokohama ke, Michelin ke, conti ke n lain2. Kita bukan nak bwk keter pergi track, amik selekoh full speed. Cukuplah dengan tyr saiz standard.
    Dalam kes persona@persona elegance, bleh tukar tyr kepada yg lebih baik, anda akan dapat rasa handling akan bertambah baik tanpa sacrifice comfort. Kalu nak handling baik ckit tapi kena sacrifice comfort ckit, tukar dari saiz asal 195/60/15 ke saiz 195/55/15(sama dengan saiz gen2). Anda akan dapat dynamic yg hamper sama dengan gen2 n tukar tyr standard tuh ke yokohama kea tau Michelin@bridgestone@continental yg lebih mahal yg rega lebih rm300 sebijik, tada…bukan saja handling improve, driving dynamic n comfort original juga kekal.(hanya comfort je ckit berubah coz tukar saiz dari 60 ke 55), safety terjamin. Akhir sekali, enjoy your ride bagi sume pengguna persona elegance, be seen differently.

  95. post yg menarik bro….kesimpulannya, jgn buat apa2 kat kete korang….isi minyak n servis jer….hahahahahaha…..

  96. Tq bro MAT atas segala penjelasan tu. Baru ni saya tuka stock tyre Persona Elegance saya kpd rim 16″ inci. Saiz tyre pon bertukar dr 195/60R15 kpd 205/50R16 bg nk mengekalkan diameter wheel supaya speedometer x bg bacaan yg salah

    kawan2 bole buat calculation kt sini

    http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

  97. no hal, tukar xsalah asalkan xlebih dari 3% dari rim asal. cume opinion personal saya coz saya suka kekalkan yg original coz saya rasa dengan original settingpun, stakat selekoh karak highway bleh lagi pergi sekitar 140-160kmh sebelum tyr berbunyi kuat. anyway, kuasa ditangan anda,drive safely :-). suka tengok forum yg positif membincangkan pasal kereta, mahupun pasal masalah kereta. sharing is caring

  98. sorry, bukan 3% dari rim asal, tapi 3% dari diameter tayar asal, typo. Mr fungkurpun dah bagi camne nak kira size tayar ikut size rim kat link sebelum. semoga geng sume dapat merujuk kepada link tersebut sekiranya nak tukar kepada size rim yg lain. tapi jgn terlalu besar sampai kena absorber n kena change alignment setting, bending sana, ptg bumper, dahlah…orait geng, happy driving

  99. salam kwn2,
    aku mye brek hline pn berbunyi bila brek tapi bila dalam keadaan speed atau berjalan then nak berhenti bunyi tu xde…bila nak stop n go dia berbunyi balik…kuat lak tu…selalu jadi kat traffic light..risau gak aku…ade komen x nak wat ape?…should aku tunggu servis 1000km atau trus g proton servis branch crystal showroom?and onething ttg modifikasi aku dah letak sticker kat front V grill depan tu cover full…warranty void x klu kita tebuk lubang kat bumper depan tu?

    • relax jer bro…aku pon macam tu…kemungkinan disk brake tu still ketat g…blum ada wear and tear…aku punya makin lama makin jarang bunyi and bunyi pon dah slow…skang masalah aku brake blakang belah kiri bunyi blk plak time brake…hmmm kene g check kat SC ni

      • ketat lg kot..
        brp KM lagi nk masuk 1000km?? first service complain apa2 yang patut..

      • aku dah p service 1 k dah…dah complain dah…masa amik kete ok dah…dah x bunyi…skang ni bunyi blk plak…adakah drum brake tu dalam dia berabuk…tp kenapa bunyi kat belah blakang passenger side jer ek.

  100. bunyi brek tu perkara biasa…aku punya mula bunyi jgk…selepas 2 mggu ni…takde pun bunyi….aku ckp ni yg HLine punya la….

  101. eh jap… break tu mmng bunyi la bila nak start jln klo kita tkan break… manual mgkin tak dgr sbb main cluch n force nak grak keta slow2… tp klo auto mmng akn bnyi sbb cengkaman dia kat dish break… bila dah kita lpas break ilang la bnyi dia… sama ja degn keta lain pun… aku bwa avanza auto pun bnyi gak time nak grak… tp apa pun try la tnye mse g service nnti…

  102. pergh… mmng mantap la PE ni… aku tak sedar meter dah cecah 120KM/H… bwa relex je… engine pun tak bnyi kuat… 2 ari lpas drive g klang dr bangsar… muatan kete 5 org tmsuk aku… mmng smooth je grak wlau pun time nak mule grak utk daki bukit trasa brat skit… pastu ptg td time blik dr keje pun tak sdar dah cecah 120km/h… tngk meter bru prasan… huhuhu…

  103. LAGI LAJU….LAGI KUATLAH MINYAK JALAN….HUHU3….

    • yup btol aku dah test hr tu bw atas highway blk kg menten 120 130… minyak habis 1 bar… bile blk kl aku jd pemandu berkhemah 80km menten hbs stgh bar je…

    • izz86 :
      ko kg kat mane??? takkn 1 bar je abis blik kg???

      kg dekat je 90km je pon… stgh bar oraitla tu kan…

  104. td aku blk keje aku tgk ade nota kat wiper aku… aku tgk ade org tulis sila hubungi saya ada hal tentang kereta.. aku pon rase cam x sedap hati apsal ngan kete aku ade org nak curi ke… aku pon call… pastu die angkkat die ckp die jual alat safety utk persona… die kate persona dlm mase 2 saat je bleh bukak pintu gune dawai tanpa bunyi alarm.. die siap nak dtg mlm2 ni jumpe aku nk tunjuk demo sungguh2.. aku cakap aku ade hal…. xmo jumpe mlm2…. last2 die ckp esok nk jumpe nk tunjuk demo…. die ckp die jual safety bar so cucuk kat pintu kot so org xleh nak cungkil pintu tu…. btol ke ni geng persona leh curi camtu… atau pon taktik jht nak curi kerete aku ke ape ke…

    • bro, jangan mudah terpedaya…ni semua tipu helah je..silap hb nti dia pasang 1 alat yg leh kesan kereta bro katne, time bro tinggal kereta nti diorg jalankan operasi la.. secara logiknya macam ne dia tau leh curi kereta persona dlm masa 2 saat kalau dia sendiri yg buat kerja camtu..jangan sekali2 percaya bro, ni nasihat saya..dia tau kereta bro tu baru lagi..tu yg dia nak sangat..baik report polis je utk safety, maybe polis leh siasat kot2 ni sindiket curi kereta..berhati2 bro..

    • tula aku dah risau dah skrg ni… die ckp bnde die nak jual tu 280 hrge die… aku risau takut die pasang pape… masalahnye die taw aku duk kat mane… aku risau senang2 je die nak curi nnt dahla aku duk apartment g keje naik motor kerete biar kat parking bwh tu…. kang time aku xde die curi ke ape ke… ingat esok nak anta kete p blk kg la tuka ngan kete bapak aku… huhuhu sayang kete baru..

      • elok amik tindakan cepat bro..saya rasa org tu niat x baik..bukan nak tuduh, tapi lain macam je..mcam terdesak sangat..

      • bro… ari tu aku pun ade d dtngi gak org mcm ni… time aku blik keje… dia ikut aku agak jauh…. diaorg ber3… mmng siap tnjuk gamba2 lg… tp aku tak kluar kete la time tu… aku duk je n ckp aku tak mo psang… mmng tngk gaya diaorg lain mcm je la… jual barang ape nye smpai ikut jauh kan… dia mmng siap buat demo bka aku nye booth dpn… time tu engine kete aku tak stop lg la… pas dia grak aku usha org yg bwa kete tu tngk kete aku lain mcm je… aku rase elok report kes ni… aku ari tu dia tak bg lak no phone dia… klo btul dia berniaga msti dia bg no phone dia klo2 aku berubah fikiran utk aku cntc dia…

      • bahayela skrg ni mcm2 taktik org gune… aku risau je kalau die niat jht ke ape ke xpuas ht ke ape ke die calarkan kerete aku ke curi ke…. member aku ade pasang sui rahsia dlm kerete yg cutoff fuel pump tu… ok x pasang bende alah tu???

      • psang boleh tp void warranty alarm..

  105. ooo dia orang tu memang bleh buka kete kita ni kejap jer…jgn sekali2 jumpa or bg dia test untuk kete anda…di menjual barang disamping mengebas barang…hati2 semua..
    ko kunci stering lock untuk tambahan…

  106. erm org pakai alarm takashima pun ilang gak bro.. reger ribu2 gak.. kalau stakat persona tu insyaallah takde org nk ambek sbb bkn kereta panas.. lain la satria gti, putra ke.. tu mmg panas.. huhu

    • tapi kereta baru, harga masih tinggi bro..so kena berhati2..

    • huhuhu kerete lame yg dah buruk pon org curi… kerete baru ape lagi kan

    • ape pun kita kene usaha… baru la klo jd ape2 kita tak menyesal…

      eh… bab menyesal ni kn… kete aku tak calar… kemek skit… bersentuh dgn keta CRV tak slap aku… time aku nak kluar dr parking… ruang nak kluar tu mmng smpit gle… ape dah org tu tak pk ke yg kete dia bsar tak leh ltak ikut suka… huhuhuhu….

  107. skrg aku cume pkai steering lock je… slain dr tu ape barang yg sesuai diguna utk safety ek.. walaupon taw mmg xdpt elak 100% dicuri tp at least menyusahkan die nk curi…

    • kalau leh cabut steering macam mr.bean buat lagi ok…baru padan muka org nak curi tu..nak drive guna kepala lutut dia ke nanti, hahaha…

    • lock padel minyak pun bleh tambah gak… pastu ltak mangga kat dish break tu…. hehehehe… ok tak mcm tu???

      • lock paddle pon ok gak. x kesah la nak lock kat paddle minyak ke paddle brake ke. aku nak p carik beli la esok…

  108. sediakan payung sebelum hujan…..safety first….

  109. salam semua,
    aku nak tanya…sesape yang pakai hline, ada xkorang perasan simbol tali pinggang keledar x menyala selama 6 saat waktu kunci kete di pusingkan kat on dan bila pakai.. simbol tu pn xmenyala selama 6 saat..aku rujuk manual..dia kata simbol tu akan menyala selama 6 saat bila suis pencucuh di on kan dan akan terus menyala jika tali pinggang keledar dipakai selama 6 saat gak pastu simbol tu akan padam sendiri…dan ada kata kat situ dengan note mcm ni *jika dipasang…hline mmg xpasang ke? atau mline dan bline je ada?aku musykil ni patut hline kene ade kan?pae pendapat korang?patut aku bw gi service center atau tunggu service pertama then baru ckp dgn diaorang?

    • ermm pasan x buku manual yg disertakan tu sbnrnye buku utk persona model lama…. so aku rase fungsi tali pinggar keledar tu hanya applicable utk model persona lama je… semua model elegance aku rase xde… mungkin dorg yg dulu komplen bunyi bising kot jalan dkt2 pon nak pakai tali pinggang… thats y elegance xde

  110. Salam…2 hari lepas aku dapat note kat cermin kete Persona E aku yg berbunyi : “salam…sila hubungi saya. Ada hal tentang kereta..Tq.” em aku campak je note tu sbb masa aku pakai satria neo lagi dah ada org letak note mcm tu. Masa tu tahun 2006.

    Sebenarnya diorg nak jual kat kereta proton yg baru shj. Dia tgk no plet kete. Klu baru dia akan letak kat cermin tu.

    Apa sbb dia xletak kat kete proton yg lama sampai skang pun aku xtau. Anyway mmg diorg jual barang nak elak org curik kete.. tp aku dont believe it.

    • hahaha aku baru je post bende tu kat atas… dorg jual alat utk elak kete kene curi die ckp… kene jage2 la tu…

    • eh tp yg aku dpt tu xde ckp salam sbb dgr cara ckp mcm chinese… hehe ke byk geng dorg ni

      • Dua kali aku dapat dua-dua melayu…ayat baek punya pasal nak tunjuk demo bukak pintu kete…byk beb geng jual mcm ni. Jgn layan je…

    • aku kena jugak dgn cina 2 org, dia akan bwk keter vios utk pusing2 area klang valley. Dia org nie seboleh2 nak jumpa owner dan buat demo skali. Kat area aku tu siap dia ketuk pintu umah org lain tanya sapa owner keter PE aku, dah tu naik ke rumah ckp dia dari Proton, tp aku memang tau mangkuk nie memang jual alat safety tu..dia paksa bagai nak rak ler..ckp mcm2..

  111. Salam,

    Ada sesapa dah guna GPS provide by proton?

    • aku dah gne… so far ok la…

      • aku pn dah pakai GPS tu…tapi sound di macam pecahkan x clear…ade bzzz bila bagi arahan…sama mcm speaker pecah…

    • dah guna and dah hack gps lokatoo a903 tu convert and install papago x3

      • bro mmg sound GPS tu xjelas ke bila aku dgr dia bagi instruction sound mcm pecah atau sebab software nye?

      • Bro chap_de_x,

        Boleh share ker cara nak convert ker papago x3, yg jumpa di web guna model a1000 dan convert ker garmin (which review kata agak berat skit).

      • kalau u punya lokatoo a903 ikot step dibawah

        1. connect gps ke usb
        2. then bila folder dah bukak cari folder nama guider kalau x jadi nant ko copy paste jer blk dalam folder tu
        3. copy and paste kat pc ko untuk wat back up
        4. download papago x3…kene cari arr
        5. kalau dalam .rar ko extract dulu papago tu…
        6. pastu ko bukak folder papago tu…select all pastu copy
        7. paste dalam folder guider tu….
        8. pastu dalam guider tu gak ko cari file nama Navi74800.exe pastu rename ker dp_Guider.exe…replace file asal tu…pastu cabut usb and restart and pastu on tekan icon navigation tu beberapa kali…kalau jadi trus akan sambung ke papago x3…selamat mencuba

        pastikan wat backup folder guider tu jangan lupa k

      • TQ bro..
        aku ari tu pn ada test gps lokatoo exora pnye.. time kt menu bunyik ok je.. tp time bukak gps tu bunyik pecah.. aku pn tgh carik jalan nk tukar ke papagox3.. ada guide ni mmg best.. TQVM.

      • bro chap_de_x….
        x dapat la download gps tu…
        apa tah lg nak install…
        npe ye…

      • erks…x dapat download…kene cari link lain la…kalu x der software papago x3 x leh la nk install cuba cari kat http://exorian.blogspot.com/p/convert-lokatoo.html kalu dah dapat download proceed dgn langkah seterusnyer

      • liputan tak seluruh malaya ea?? papago

    • mcm x blh jugak la bro..

  112. saya baru guna FE tp FC nya tinggi sgt 11.0L/100km…tp belum smpai 1K lagi millege..

  113. pada sp2 yg dh amek PE ni,ms korang amek ape brg die bg? bkn yg freegift,tp package yg proton bg,mcm tools ke kain ke ape ke,ke diorg bg manual n kunci kete je? tkut diorg ni amek brg2 yg dtg skali ngn kete 2..

    • yg ade tools, segi3 keselamatan, first aid,spare tayar, multipurpose container, booth tray tu yg pakage la… n last GPS utk m-line.

  114. Salam..Tadi aku chat ngan kawan lama masa kau kat Proton dia ada bagi sikit Info…

    waja org ckap bln 7 x pasti la aku rasa lambat lagi,x comform engine apa nak masuk..takat ni yg aku dgar mivec,dgn 1.8 gdi.yang comform keluar saga elegant,exora elegant.kete dah siap tgah production.

  115. Sesapa nak upgrade Engine campro ada sedikit info daripada geng2 proton (chat kat FB jer):

    STAGE 1 BAJET RM 1230
    STAGE 2 RM 6530
    STAGE 3 RM 16560
    XTREAM STAGE FULLEY TRACK RM 39850

    wshop luar buat over mood mcm pasang emanage,haltech that y kete x belah coz campro wiring can bus system.

    testimoni:

    kete adik aku game hari 2 dpat podium number 3.kete standart cap ayam.aku main pdt je

    P/S sapa2 yang berminat boleh turun drag battle kat putrajaya ahad nie..kita tgok kereta geng2 Proton macam mana…target diorg Podium 1…

    • chor : ni brg aftermarket ke brg proton kuarkan..
      menarik gak tu.. tp kalau pasang bolt turbo campro bajet dalam rm5k++ je.. (masuk barang2 dan tuning semua)

      • Cam Shaft yang after market yang lain rahsia diorg,Formula from RND Power train department..actually, Geng Proton Edar ngan Geng Proton RNDnya,Ini bukan Upgrade Turbo…Retunning balik keta tue,base on Ecu EMS700…smalam Kawan saya cakap VDO nya Ecu banyak kelebihan tp Proton Dh lock so geng2 nie akan tune balik base on apa stage kita nak,xpa nanti hari ahad sy nak jumpa diorg….nanti sy risikkan lagi …

    • ok bro.. berminat gak ni.. kira NA la ni..
      kalau aku stage 1 ni ok la gak.. skarg pakai enjin 1.3 jer.. kira berbaloi gak la ni.

    • bro any updates?
      berminat ni.. pm aku no telepon ko..

  116. salam semua,

    aku nak tanya klu aku salah tlg betulkan yek?bila waktu hujan..korang perasan x, bila korang bukak wiper speed stage 1…wiper tu akan ada bunyi tak?…bila wiper tu naik, wiper tu akan bunyi ‘TAK’ bila wiper tu turun dia akan bunyi ‘TAK’ lagi…tapi bila aku buka speed stage 2, wiper tu tak berbunyi ‘TAK’…kenape yek?ke mmg mcm tu wiper proton persona? atau wiper aku ade masalah? tlg bantu kawan2….

    • tak silap aku tu bunyi relay… tp klo aku silap btul kn la sapa2 yg lbh arif…

    • sama la…kete aku pun camtu gak….rasa macam bunyi relay jer

    • yup! kete aku pon mcm tu gak. masalahnya bunyik tu kuar hanya pada speed 1 je. speed 2 ngan speed 3 xde plak bunyik.. ingatkan aku sorg je kene..

    • korang rasa tu bende biasa ke? atau kita kena bwk SC tuk check? ke mmg mcm tu kete proton?…sesape yg ade xperience tuk jwb plz…risau ni…

    • adeh tak penah bwk kereta lain ke bro.. tu bunyik relay lah

      • kete lain x bunyik… wiper korg smooth x clear x time ujan??

      • Btullah tu, aku prnah gak bawak kete proton lain. Tp xde plak bunyik relay tu. Tp yg aku bawak tu saga ngan wira lama. Tatau la plak kalu suma kete proton yg baru suma kuar bunyi relay tu. Mcm annoying plak bunyik die..

      • kuat sgt ke? lg kuat dr bunyik signal tak??

      • bro nazri dah dpt elegance ke blom ni?? bunyi pada speed 1 je… tik… tik …tik…tik…tik …tik slow je bunyi… n slalu speed 1 diguna time ujan x lebat.. so bunyi bende tu mmg jelas dgr sbb bunyi ujan x kuat sgt.. melainka kalau bukak radio kuat2 x dgrla… tp still annoying pada mule2… tp lame2 aku dah biase…n disebabkan sumorg de bunyi camtu, maknenye normal la tu kan.. so no need to repair… huhu

      • aku tak beli elegen la bro..
        aku pakai saga je

    • x der la kuat sangat bunyi dia…tik tik jer…kalau bukak radio…x perasan pon…kadang2 bunyi hujan dh eliminate bunyi tu….ok jer wiper aku…clear jer bila lap cermin

      • its normal la tu… i punye HLINE pon bunyi gak in 1st stage.. 2nd stage takde kut.. atau tak kuat… so dun wori keh.. huuh

  117. hari ni g SC check issue drum brake rear LH berbunyi yang aku alami….service advisor dah rectify problem…katanyer kene tukau cylinder brake blakang tu….tp x der stok brg tu…diorang dah order nant dah ada diorang bgtau and pasangkan FOC…diorang bt air freshner free td as complimentary…walaupun ada problem minor camtu aku puas ht ngan layanan SC glenmarie…2 minggu pas servis 1k haritu service advisor tu call personally tanya problem yg diorang repair haritu jd lg x…nampak perubahan positif yg ketara…bagus2…keep up the good work proton boys

  118. huhhu…sudah booking…hrp2 jgn le lmbt sgt dpt…

  119. Saya beli Persona Elegance HighLine. Daftar 12-05-2010 (buat sendiri) di JPJ Shah Alam tak sampai 20 minit pun. Kalau outlet daftar makan masa 2-3 hari baru dapat.
    Bila dah daftar dan nak ambil kereta, radio pulak tak keluar bunyi, cuma boleh “ON”. Yang bunyi lain macam brek dan compressor air-cond. Tak jadi lah ambil kereta hari tu.
    Outlet> Trisilco Sdn Bhd hantar balik kereta ke Proton Service Centre untuk check dan baiki kerosakan-kerosakan tersebut. MACAM MANA KERETA TU BOLEH LEPAS KELUAR DARI PDI PROTON TAK TAHU LAH.
    19-05-2010 baru kereta tu keluar dari Proton Srvice Centre, tak sempat nak ambil hari tu Jumaat. Kena tunggu hari Isnin 24-05-2010 baru dapat ambil kereta tu, belum tentu memuaskan hati sebab belum pernah test drive pun.
    Kat situ je hampir 12 hari road-tax & insurance aku berlalu tanpa aku sendiri manafaatkan.
    Itu lah nasib aku beli Proton Persona yang membuat aku merana sementara menunggu untuk test drive sendiri.

    • Mesti keluar dari Proton tanpa buat PDI..kesian,sbnarnya small problem jer 2…Xbuat PDI jer ceritanaya…

    • salam, saya bersimpati dengan bro. em, inilah masalah kalu main dengan dealer nih. ikut sistem lama,PDI dealer kena buat(kena hantar kat pusat servis) tapi dealer kena bayar untuk servis PDI. jadi kebanyakan dealer nak save duit, dia x hantar. kalu hantar pas register, xjd PDI, dia jadi claim warranty, so dia dpt jimat duit.
      so saya cadangkan, amik dengan branch sebab diaorang wajib hantar PDI.

      proton tengah mengubah sistem baru dimana kete terus di buat PDI samaada di shah alam @ tanjung malim. so, Sales advisor xperlu hantar dah kecuali masih ada problem masa penghantaran lori, maka buat double PDI. ini kerana nak mengelakkan perkara yg berlaku kat bro Abdul Ghani ni berlaku. tapi malangnya, sistem tersebut belum dijalankan lagi disebabkan masalah CLASS baru ni.

      so sapa2 yg nak beli kete kat dealer,xda masalah, jangan bagi diaorg register dulu, kata nak datang tengok kete. check aper2 yg patut. kalu dah register, mintak diaorang tunjuk slip PDI(ada slip inspection, bleh tengok), kalu blum, mintak diaorang hantar PDI dulu. dah settle PDI test drive 5-10 minit untuk check kalu ada apa2 xkena. sebenarnya, sales advisor, sebelum basuh kete, dia kena check sume, dia dah test drive masa basuh kete, patut menda2 ni x berlaku. ada lebih 20 perkara diaorang kena check n lebih 30 perkara diaorg kena terang kat customer. sume dah di bagitau masa product knowledge briefing.
      hope ini dapat membantu

      • i punye h line PE baru amik sebulan.. tapi ade je bunyik2.. 1st: bila corner kuat… ade satu bunyi kat blkg belah kiri.. “KUK!!” .. peh bunyik ape tuh..pastu kalo 1st time kete nk gerak tu.. ade satu bunyik lagi.. kat belah driver.. “KETAKK!!” HUWAAA bunyi ape tu :(

  120. chap_de_x :
    kalau u punya lokatoo a903 ikot step dibawah
    1. connect gps ke usb
    2. then bila folder dah bukak cari folder nama guider kalau x jadi nant ko copy paste jer blk dalam folder tu
    3. copy and paste kat pc ko untuk wat back up
    4. download papago x3…kene cari arr
    5. kalau dalam .rar ko extract dulu papago tu…
    6. pastu ko bukak folder papago tu…select all pastu copy
    7. paste dalam folder guider tu….
    8. pastu dalam guider tu gak ko cari file nama Navi74800.exe pastu rename ker dp_Guider.exe…replace file asal tu…pastu cabut usb and restart and pastu on tekan icon navigation tu beberapa kali…kalau jadi trus akan sambung ke papago x3…selamat mencuba
    pastikan wat backup folder guider tu jangan lupa k

    bor..knaoe ko convert ke papago..pe purpose nyer? xpaham..

    • convert g papago sebab interface dia lg bagus & menarik…real 3d building…pastu ada junction guide…and direction dia bg lg tepat

      • salam…saya dah install papago ke A903. Tapi ada masalah sebab papago tak boleh simpan data untuk favorite dan history. Boleh save masa guna, tapi bila off dan on semula favorite dan history yang dah save sebelum ni hilang. Tapi semua setting atau previous routing masih ada bila on semula. Ada apa cadangan untuk atasi masalah ini. Please reply to mnazam@yahoo.com. TQ

    • lokatoo exora akak aku pnye lokatoo A1000.. blh ke install papagox3 bro?

      • dari bacaan aku a1000 lagi senang dari a903….ramai exorian yg senang2 jer convert diorang nyer lokatoo…macam aku nyer a903 payah…aku amik masa seminggu nak cari jalan camner nak hack menatang tu

      • haha.. baru je lepas update lokatoo pnye map latest bln 12 may 2010..

        rupanya papago tu kne ada navi74800.exe aku download balik baru leh guna.. sblm tu aku try copy papago pnye folder dari gps aku beli kat mudah.my.. patut la tak jd..

  121. sapa yang dah merempit korang nyer persona E…brapa max ek…aku dah merempit dari highway PD ke seremban aku push sampai 170km/h…terasa bawak mcam 130 jer…stable gaban…cuma bunyi angin la agak kuat pada speed tu…bleh tekan lg tu…sapa yg dh test to the max limit bgtau la experience

    • so far aku 140 je…. hr tu aku bw atas highway aku nmpak 3 biji elegance baru atas highway bw laju gle aku rase dlm 140 ke 150…. ntah ke mana dorg nak g pon aku xtaw sbb kerete tu mcm kerete baru x register lagi pkai no plat yg slalu org gune utk test drive…aku pon terfikir sian owner kerete tu nnt org lain dah lenjan kerete dorg laju2 mcmtu…

  122. mana mline kaler green ada dah kuar ker…

  123. nazri :
    haha.. baru je lepas update lokatoo pnye map latest bln 12 may 2010..
    rupanya papago tu kne ada navi74800.exe aku download balik baru leh guna.. sblm tu aku try copy papago pnye folder dari gps aku beli kat mudah.my.. patut la tak jd..

    mane nk dpt update tuh..cmne??lokatoo ke papago nyer?

    • Salam Bro Nazri,

      ada link utk d/load papago x3 ak. yang sy d/load kebanyakan ada fail yg corrupt dan x ada file nama Navi74800.exe..tolong yer

      thanks in advance.

  124. papago x3 : ko masuk kan dalam folder map tu pastu run papago select map baru je..

    http://www.malfreemaps.com/viewtopic.php?f=23&t=3184

    lokatoo : download map dulu.. tgh version dia.. aku download map 3.10 keatas, map for proton users.. lepas dh extract run executable dia.. pastu select kat Guider pnye folder.. lepas dh run lokatoo navi dia tnye activation.. ikut step tu.. pastu berjaya la

    http://www.lokatoo.com/downloads-software-updates-step-1.asp

    • yup..tp for lokatoo die mntk activation code..dh tu aku submit id hware pe sume..xleh pun dpt activation code.. now..aku pki papago..tp td tetibe error..pastu tgok bateri tggal 1bar..maybe tu ke sbbnyer..

  125. Letal launchpad pada lookato A903..
    blh refer: http://pudin89ers.blogspot.com/

  126. Salam 1Malaysia semua,
    Aku dah booking PE H-line red color VSO date: 2/5/10. Agak2 korang bila aku len dpt kete… Aku ingat nak email proton careLINE jer.. Sesiapa ada ‘Org DLM’ dapatkan information bila mass production untuk H-line red color…? Please dah x sabar aku tunggu ni…

  127. salam semua,
    aku nak tau, amacam kita nak hilang kan kesan tahi burung yang melekat bila kita dah cuci…maksud aku bekas tahi burung pada body kereta..aku punye kete dah ade bekas la…tension aku…banyak lak tu…bekas serangga mati pun bertompok – tompok bila dah cuci puas aku wipe xnak hilang gak…anybody kan share tips nak hilangkan bekas tu…tuk pengetahuan korang kete aku letak kat parking lot pangsapuri….macam nak tembak je burung gagak hitam tu…please share tuk tips jaga kete…thanks…

    • soft 99…tp jgn guna slalu la…sbb dia menghakis…macam mana la x leh tanggal ek tahi burung tu…

  128. tu la aku pn pening ni,bkn xleh tanggal tapi tinggalkan kesan tompok macam kene hakis cat nye…yang aku perhati dia tinggalkan kesan tompok tapi xjelas sgt, klu perhati betul2 baru leh nampak…klu guna soft99 dia hilang terus ke? atau kena rub byk kali bro?

    • soft 99 kalau calar sket2 pon dia leh hilangkan sket la

    • burung tu makan asid lebih tu.. huhu

      • hahaha…tu la rasa cam nak tembak je burung tu..hahaha..pada chap_de_x…thanks bro, nnt aku cube beli soft99 tu,tapi aku dgr ade ori dan xx ori..bro rasa kat mana outlet leh beli yang original yek?aku duk kat area shah alam…

    • ada ori nghan x ori ker….aku rasa kat carefour…tesco ada jual benda tu…kedai accessories pon mgkn ada…cuba p tgk kat kedai “abang”

  129. skrg nii keter kaler apa kuar ekk…takda info ker…

  130. 1. saya nye keta dah dapat 5.5.10 hr tu.belum sampai 1 k lg.maklumla bwk p keja jer.bwk pun dalm 80/90 km jer.sayang nk lenjan.hr tu bwk jauh gk n lupa nk turunkan hbreak.maklumla asyik bercakap dgn kawan.bwk punya bwk, berhenti turnkan kwn ada bau hangit. x prasan lagi. dh turunkan mbr yg kedua ada bau hangit lg. pastu br perasan hbreak x lps.tya SA dia ckp perkara biasa. now kalau trunkan hbreak, bl kita goyang2 skit dia mcm longgar. so nk tya kekwn la ada problem ke tak.hujung mgu ni bwk p service.pasal wiper tu memng bunyi. cm sy nye keta ni ada bunyi yg x menyenangkan. dtnya mcm dari dalam pintu sebelah pemandu. ada apa komen tak.

    2. LAGI SATU APASAL BANK X ANTAR LAGI INFO PASAL KETA. CIMB BANK. DAH NK BAYR TP XDE APA2

  131. Sesiapa yaang berminat nak UpGrade Campro boleh call mamat nie:-

    Daryl Lam
    Manager, Commercial Operation
    Motorsports Division
    Tel No : +603 51911055 Ext 2814
    Fax No : +603 51955370
    H/p No : +6012-2131691

    saudara boleh hubungi PIC di atas untuk sebarang produk R3.

  132. tp klu wat bnda nie,waranty mst voidkan?

  133. erm…. persona elegance… mula2 deliver dh ada masalah.. korang perasan tak getah kat atas bumbung tu? dh tercabut dh.. mende ler quality control proton ni.. mengecewakan.. finishing pun wat sakit ati.. button2 pun ada yg bengkok2…. kalau tengok dari jauh mmg cun tapi bg pemilik mcm aku sure tgk dgn teliti.. satu lagi, seat belakang tu, nape ada gap between 2 seat dan satu lagi seat? terlampau jelas plak tu.. sakit ati aku tgk.. pastu skiritng blakang pemasangan xcun, ada lekuk2 lg.. and last skali, nape keta persona ni cermin blakang ni tak diletak getah di jurang antara body? nampak gap tu clear sgt.. erm… aku beli2 keta mahal2 mcm ni quality nyer.. frust tul ler.. proton2.. dh 25 tahun pun nape ler masih begini..ada ke yg lain nampak masalah ni?

    • hmm dah check kereta lain ker bro…vios ker…city…ker…meevee ker…mana ko tau proton nyer kete jer cam kete ko beb…mungkin btol gak pe ko cakap pasal gap2 tu…aku pun perasan kat kete aku…tp kalu ko tanya engineer production la kan…mungkin pe yg ko nampak sebagai gap…sebenarnya lepas tolerance yg ada dalam drawing(assumption aku la ni…)tp kalu ko rasa menjolok mata ko gap2 tu suma…complaint jer kat SC…maki hamun…email kat syed zainal…untung2 dapat kete baru….kalu tanya kat aku…aku puas hati ngan persona aku….wpun ada minor problem…tp pusat service layan aku baik pnya…mesra alam…so x der hal la sangat….layanan yg blum tentu ko dapat kalau g SC len beb…50k untk sebuah kereta…bg aku berbaloi2

    • getah kat atas tuh, pkai double tape je, suruh diaorang wat masa servis, aku dulu pernah jadi, tapi pas diaorang byh smula tape tuh, dah 5 tahun pakai, xcabut dah. yang gap antara seat tuh, mgkin bleh suruh diaorang adjust jer nanti, biasalah,seat bleh fold n unfold, kcuali seat yang fixed. button yg bengkok2 tuh, xtaula plak, tapi haku tengok ok jer, first time dengar ni, tapi seelok2nya, masa trime kete tuh, check dulu sume, senang nak complaint sebelum receive kete.gitu juga dengan bodykit. cermin blakang,xcnfirm, nanti aku pi check smula apa yg ko maksudkan coz xberapa paham.
      anyway,bersabar k,menda2 tuh minor jer,bleh settle masa servis, aku tengok kete lain yg sekelas dengannya ada gak gap, contoh grand livina, gap xsama kat dashboard kiri n kanan. kete test drivelah, 3 kali aku test, kete yg berlainan, tapi ada gak nampak gap,tapi yg pelik, xda plak dengar org komplen ;-)

    • huhu..aku nyer persona e pun ok je..xde problem langsung..alhamdulillah..setakat ni mmg berpuas hati..quality ok..performance mmg mengaum..pendek kate i love my elegance..

  134. mmm… apa plak pandangan majoriti pengguna persona E yg lain?

  135. keter pun belum ‘siap’ lagi dan tak dapat lagi tengah cat kot heee..

  136. Aku booking PE H-Line Bronze 26/03/10. sampai skrg pun xdpt lg…

  137. salam sume

    tlg ajarin aku cara nak bukak wheel cap tu… aku nak cuci..

    tq….

  138. hai semua, salam.
    aku pun pakai PE nie for my 1st car..mmg minat dari persona lama lagi.hahaha..xsampai 1k lagi..tapi nanti nak kena drive dari pontian johor ke alor setar kedah..harap xda masalah walaupun xsempat service lagi.

    sekrang ada beberapa problem kreta aku.
    1. sebelah pintu belakang aku dah mcm ketat nak tutup..kena mcm hempas baru leh tutp..yang lain..tarik or tolak pelan pun dah tutup.
    2. volume control kat streng bengong..tekan mute dia bagi lagi kuat…tekan slow dia jadi mute..harem tui..
    3. yg nie aku xpasti problem ke x…kreta korang kat tempat masukkan kunci ada lampu x..aku tgk kereta waja kawan aku menyala keliling tempat masuk key..tgk bentuk sama…ada kwasan mcm untuk lampu..tapi xmenyala lak..yang korg nyala ke x..atau mmg benda tu xmnyala.

    so mintak balasan korg..aper masalah korg hadapi n terus pi satel kat SC atau tunggu masa service 1KM

    • item no 1 and no 2 tu minor nyer problem…kalau ko ada masa nak g SC ko g la repair…kalu x tunggu jer service 1k suh diorang settlekan skali…pintu ketat kemungkinan sebab getah…atau pun latch ada problem sket…tp aku rasa getah la…no 3 mmg persona x der lampu kat situ…macam waja ada la…tp kalu nk leh jer pasang kat kedai “abang”

      • heheh bukan aper..tgk bentuk sebijik..tapi xmenyala lampu..ingat ada lampu..tu tanya…skrg dok tunggu free gift..dia janji nak bagi lepas claim..tapi dah 2 minggu senyap ja..ptg nie nak msg dia lain.

    • check lagi tadi..jumpa 1 lagi problem
      kerusi panjang belakang xleh lipat…dah tarik tombol tu
      tapi xleh gak…yg sebelah yang 1 seat leh lipat..puas tarik pun xleh..hampes tul..byk jer problem nie.huhuhu

      • hmm ko tombol tu ko leh tarik kan…pastu kalu lepas dia turun habis ke panjang je tombol tu….aku dulu pon ketat bro nak fold kan seat tu…cuba ko tarik tombol pastu tarik seat tu kuat sket….lepas beberapa kali fold…unfold seat tu insyallah ok seat tu…cuba try tgk

      • chap_de_x :
        hmm ko tombol tu ko leh tarik kan…pastu kalu lepas dia turun habis ke panjang je tombol tu….aku dulu pon ketat bro nak fold kan seat tu…cuba ko tarik tombol pastu tarik seat tu kuat sket….lepas beberapa kali fold…unfold seat tu insyallah ok seat tu…cuba try tgk

        xleh bro..ketat mcm kita xtarik tombol tu..mcm dia punya lock stuck jer

  139. Alhamdulillah,dh siap pn kete aku,br je pi amek td,khmis lps dh siap tp dh lwt ptg mls lak nk pi amek.. so far ok le,tp time brake mmg ade bunyi sket,wiper level 1 mmg ade bunyi ‘tik tik’,rs sume cm2 kot kete dlm pantang :) tp td dh 2X lggr lubg,bgegar gak td,hampeh btl..

  140. sape ada info about fuel consumption tuk persona ni??ak terasa mcm myk kete ak kuat sgt la..g blk bt pht jhr hbs RM100..ak punya mnyk 8.6liter/100km..is it normal??

    • akunye persona pas service 1k pun masih tinggi 11.1liter/100km pastu isi minyak rm50 pegi balik sabak bernam selangor jarak 206km FC dia 9.9liter/100km…pastu try pecut pun rasa macam berat aje bila nak cecah 100 dgn 120km/h tak macam bro campro test..naik nak cecah 100km/h 14 second je(mcm dlm video testdrive campromania)…biasa ke perfomance kete aku..pls tlg aku…siap perodua alza leh cucuk lagi…

      • ye ke bro.. slalu aku bwk saga 1.3 aku cucuk alza smpai last corner plak…. lepas tu jauh kne tinggal walaupun nampak dia cuba nk cucuk aku.

      • bro tekan abis ker? i mean peadal to metal?, kadang2, xtekan abis, dia xdrop gear sampai abis. stakat alza, xyah 32bit iafm, campro kosong akupun dah bleh makan.

    • aku penah isi full tank caltex ron95 RM70… boleh pegi 530KM… purata minyak 6.8… tu pon sbb aku byk layan atas highway bw dlm 110km… kalau dlm bandar mmg agak tinggi cket

      • aku pnah test bwa laju… sblum aku tekan tu aku reset FC sia… pastu tkan smpai 120 n FC leh kurang smpai 5.8 je… keta ni mcm nak kita drive laju2 je klo nak jmat minyak… huhuhu… bila bwa dlm town menempuh jem ape FC tak kurang 8.0 n pling tnggi cecah 10 gak la…

  141. nazri :ye ke bro.. slalu aku bwk saga 1.3 aku cucuk alza smpai last corner plak…. lepas tu jauh kne tinggal walaupun nampak dia cuba nk cucuk aku.

    ni yang buat aku muyskil ni…aku pn heran amacam 1.5 leh cucuk 1.6 rilek je…jenuh aku speed nak cucuk dia balik…kenapa yek ke kete aku ni ade problem?

    • uils…problem ke kete bro….cuba p tgk kat SC…sbb kete aku berdesup dia g…skang ni x penah lg la sapa2 brani cucuk blakang aku…

      • tu la yang peliknye..tapi aku guna auto transmision…bro gune manual ke auto yek? nak gi check ngan SC nak tunggu 5K atau trus gi je?

      • satu lagi bila aku pecut 100 ke 110 ke 120 sterring ade rase gegar2..tapi tak kuat..tapi, kan ni kete baru?xkan leh gegar kot? eii jadi tension plak…sbb pas 1K baru leh test bawa laju mcm ni so nyesal dulu xcheck awal…brek pun smp skang masih kuat bila slow dan masa lepas brek…

      • aku auto m line…hmmm…gegar tu balancing tayar tu bro…mayb x betul…hmm biasa gak aku dgr kete baru balancing x betol…kete pe pon..so wat jer kat kedai..murah jer..pasal kete berat tu masa servis 1 k nant ko suh diorang check…brek depan tu kete baru biasa bro bunyi tu….lama2 hilang la…macam kete aku baru2 mmg bunyi kuat gak…skang hilang dah

      • korg..mmg xgegar langsung ke??aku de gak rase gegar..tp ckit je la..so tu mksudnye balancing ke tayar??aku kol SC tanye diorg kate normal..

  142. aku sedih ari nie..SA aku call tadi suruh ambil gift..dengan seronok aku pi..tgk2 dapat t-shrt ja…aku berangan dgn voucher tinted.voucher full tank n stereng lock tapi lain lak jadi..dijanji lain dapat lain…dah la just pass kat kwan dia..msg n tel langsung xangkat n balas…kawan2 aper patut aku buat..haruskah aku push dia mintak gift2 tersebut atau bagi tau pengurus tempat aku tempah kreta tu..aku tgh hangin sgt nie..rasa terhina jer..tlg bagi cara agar aku leh satel masalah nie

    • fuih mmg xpatut… ni dah kire menipu n x jujur mungkir janji… baik ko repot kat bos die pastu sound die kat dlm sms…. ugut kat bos die kalau x amik tindakan ko cerite kat org lain… padan ngan muke…

      • aku dah msg baik dgn dia…ckp sesama islam pun nak tipu ka..kawasan pun bukan besar..kwan dia dalam tu pun cakap kalau dia bagi gift2 yang aku cakap atas tadi..masa bagi kereta n gift pun pass kat kawan dia..esok aku nak buat kecoh kat sana…xbagi gak aku kasi tau pelanggan lain kata mereka tipu

    • Hmm yg buat proton ni jadi buruk aku rasa sbb “service after sale” dia yg mcm beruk… hai aku rasa manager human resource proton kena tukar org yg aggresive sket..baru pekerja leh takut…ni x mana2 cawangan pun masalah yg sama!!!! gampang!!!

  143. merah :
    satu lagi bila aku pecut 100 ke 110 ke 120 sterring ade rase gegar2..tapi tak kuat..tapi, kan ni kete baru?xkan leh gegar kot? eii jadi tension plak…sbb pas 1K baru leh test bawa laju mcm ni so nyesal dulu xcheck awal…brek pun smp skang masih kuat bila slow dan masa lepas brek…

    rasa auto mmg dia akan bunyi bila main brake masa slow n behenti..dia nak cengkam tayar tu..kereta aku baru n waja member aku lama pun byi yg sama

    • sama ler, after what wheel balancing, pastuberulang problem sama.. aduhai..dulu bwk saga iswara xgegar2 pn mcm ni…sian tul aku

  144. emm terpaksa aku tukar kaler…tapi takpa 2/3 hari lagi dapat ler…
    kaler bronze dan green dah habis,satu mukim sebiji jer… nanti jadi macam gula…kena subsidi…haaahaa.

  145. aku nk taye,temperature kete korang bp ek? akuny dlm 80 celcius,wlau hujan @# pns maintain je,normal ke 2? lagi satu elegance ni dh xpki air ke nk sjukkn radiator/a.con?

  146. headshot*** :aku nk taye,temperature kete korang bp ek? akuny dlm 80 celcius,wlau hujan @# pns maintain je,normal ke 2? lagi satu elegance ni dh xpki air ke nk sjukkn radiator/a.con?

    uiks…peliknya x pakai air.???

  147. enjin campro pakai coolant 100%, xbleh campur air. kalu terdesak,campur air bateri. xper, coolant tukar stiap 30@40k jer. mcm keter europe, sume pakai coolant, mercedes pun sama. jgn sesekali isi air @pakai coolant yang salah. coolant dia lain ckit, pekat, xmcm coolant jual kat pam minyak. so, becareful

  148. oo mcm LC le ek pki coolant..kete wira lm aku isi air je nk sjukkn enjin,skrg dh brubah ye.. lg satu cmne nk tau SC yg dilantik proton ek? tkut xbtauliah nnt abs kete aku void waranty.. aku tggl batang kali,SC mn plg dkat??

  149. aku nk taya korang le,korang dpt gps model ape ek? aku dpt model lokatoo 903,sume dpt yg sama ke?

  150. salam..
    nak tanya owner HL kat sini, korang tinted semula x kereta korang? kalau tinted, korang remove safetint tu or korang buat double tinted? any brand for recommendation? kereta dah masuk 2 bulan.. mula2 ingat nak tunggu janji SA nak buatkan tinted.. tapi rasanya tinggal janji manis jer.. malas dah nak tunggu n sakit hati lama-lama.. baik gi buat sendiri.. masih tgh research nak ambik brand mana..

    • aku rasa amik mana2 brand pon lbh kurang jer…aku penah tanya kedai tinted brand raytech…aku cakap aku dapat voucher brand lain…dia cakap x per bwk jer voucher diorang leh kowtim…so aku rasa brand lelain tp benda yg sama

  151. bengang nye… kereta tak kuar2 lagi.. dah la i kene pg bank sendiri sign agreement sendiri.. pastu kene byr runner smp rm 50.. pastu i nk suh salesgirl tempat kn i plate number.. tapi byk je alasan die.. kate kene tunggu smp sebulan setengah.. betul ke? bile i kol tak angkat2.. dah sebulan lebih dah tunggu.. benci nye… :(

    • book bila kak siti…kalu sign agreement mmg ada stengah bank require akak sendiri g bank sign agreement depan diorang….contohnya bank islam…rasanya akak amik loan bank islam ni….btol x…kereta x confirm kuar bila better kak siti x yah book plate number…nant x pasal2 lambat basi plak plate number tu…pasal SA tu kalu x puas hati report jer kat i-care….nampak mcm x der guna sgt kan…tp kt mana tau diorang kat dalam tu kene bambu ngan bos diorang…

      • huhuu… 4 the update.. i dah dapat kete H line i.. tapi order itam..dapat silver.. kukui… i pakai bank rakyat

  152. fuhh..td time bwk kt hway pg td..ade waja cuck aku angin blkg..aku masuk kiri dia pun masuk kiri..last2 aku masuk kanan balik..aku pun speed la..xsedar meter dh 180..waja tu still rapat..last2 aku surrender..die pun potong aku..waja tuh laju btol..tp aku tgok ni waja yg dh modify la..

    • fuh sama mcm aku gak la..kene cucuk ngan waja..tp bukan modified punye…waja teksi KLIA…bengang gak..meter dah smp 180 lagi still xhenti2 nak cucuk aku…last2 bagi dia jalan dulu sbb risau kat kete aku dah tersenguk2 masa naik 180km/h smp lampu cek enjin pn tetiba menyala pastu padam…kenape yek?persona ni xstabil lagi ke?

      • hmmm bro kene p check la kat sc….aku rasa kete bro x ckup udara atau petrol la masuk combustion chamber….mgkn masalah iafm…ataupun throttle body kotor…ataupun sensor…kete akan tersenguk bila salah satu dari 2 benda ni x ckup…udara n petrol….bawak 180 stable x bro…kete dh hbs tekan x

      • masa bawak 180 xbrape stable sbb dia gegar tp xkuat sgt..pastu bila maintain 180 kelajuan leh decrease sendiri pastu nak naik semula tersengguk2..tu yang decrease speed xbrani nak tekan…tekan mmg abis tekan punye smp dah smp kat metal pn…tapi tula bila jadi mcm tu cepat2 aku decrease speed bawak slow…xbrani lagi..pastu enjin pn dah bunyi kasar skit…dari smooth enjin tu skang ni dah kasar dan ade bunyi ‘tiktiktik’ pulak bile running enjin masa fan blower pasang xbrape dengar sgt….dah call SA aku, dia kata suruh bawak gi service sok awal2 pagi…tapi mslah kat aku sbb nak keje sok…rasa2 bro ade service center yang ok x?aku nak anta kat Crystal showroom tu…but takut xsempat nak anta…almaklum la keje gomen kan….atau bro ade tempat nak service yang lebih baik?aku duk kat Shah Alam je…

      • kalau dah kat s.alam COE la yg plg bagus bro antau….glenmarie pon ok aku rasa….kalau dh bunyi tik….tik….tik tu namanye iafm la tu….aritu pun ko ada bgtau kete ko berat sket kan…..mmg x syak lg…bro kalu bro keje pon pg2 tu bro leh anta kete…pastu mintak diorang panggilkan taxi…ataupun…yg ni aku x pnah try tp aku dgr bleh try mintak….kalu tempat keje bro dekat ngan pusat servis tu….mintak jer servis advisor antokan guna kete bro….nant dia bwk blk la kete bro ke pusat servis…

  153. erm..ok gak idea tu…nnt aku try tanye kot2 SA aku leh tlg anta kan…IAFM bukan dia dah atasi ke masalah tu sbb kete aku dpt pas dia release and counter problem tu..tapi ntah la nanti aku try cek dulu..thanks bro…banyak membantu…hopefully pas servis ok la kete aku ni..xde pening2 otak nak counter masalah tu…and hopefully SC COE ni buat yang terbaik tuk betulkan kete aku…takut jadi lain plak…eiii risau sgt2…Thanks sekali lagi bro…

    • no hal bro…sebenarnya x yah pening2 pon….benda suma still dalam warranty…better rosak skang dari pas habis warranty nant kan…cuma leceh sket la nk g SC bagai kan….tp aku rasa kes2 warranty proton service dh sgt2 amik berat….kete aku prob break aritu lepas dh repair ok service advisor siap call personally tanya re occurrence tak problem tu….siap dapat free gift air freshner dari little tree….so bg aku well done la…nak marah pon jd sejuk jer…suma kete ada problem…tp cara handle customer to la yg penting bg aku….so kalau SC branch dah bleh bg services terbaik…pasni kene improve plak wakil servis yg kecik2 tu…

    • ntah2 tepet ko tak yg bunyik tu..
      erm..

      • ha ah la kan tepet kot?xpe2 nanti gi try suruh bukak adjust tepet tu?toyota SE aku pun tepet gak masa 1.3 starlet la tik tik gak bunyi nye..skang xde dah bila guna 1.6bTop…mayb pada persona ni ade kot problem tepet…thanks bro..

  154. erm,… baru jer lepas pg servis dan complaint kat proton centre of “excellence”… masuk kul 10 pagi, dan aku tunggu smpi kul 5 ptg..tp malangya a few problem jer dpt settle, yg lain kena dtg balik.. dan paling tensinm getah atas bumbung tu kate nyer dh fix tp smpi2 jer umah, aku double check.. lagi teruk dari asal, terus tercabut..ada ke sape2 kat sini yg keje mekanik proton?mcm mane sesetengah korang ni wat keje??akuleh sabar tunggu lama asalkan problem fix.. tapi ni masalah bertambah.. bayangkan kena tinggalkan keje sebab xde kete mcm ner nk wat keje kan… kete aku persona highline..mmg byk masalah minor tapi ini menimbulkan musykil mcm ner dgn masalah yg dalaman??major problem ke? entah ler,kena byk sabar tul dgn after sale servis proton ni… huhuuuh

    • hye bro man… HE kite adik bradik la bor.. ct nye pon HLINE.. sama gak.. getah atas tu tertanggal.. aduh ape kes la dorg ni.. bt keje mcm buat beca bunga. huh

  155. saya nak pendapat bro2 semua.. sekarang SA saya suruh sign agreement tapi dia x cakap pun bila dapat kereta. Patut ke x saya sign?

  156. FOR ALL FANS..COME JOINING US..IN OUR NEW FAN PAGE (Proton Persona Elegance Owner Club -PPOEC)

    http://www.facebook.com/pages/Proton-Persona-Elegance-Owner-Club-PPEOC/130501656978343

  157. Salam semua. Saya baru dapat keta Khamis lepas. Kalau drive in town, fuel consumption parah jugak la. Pick up bila naik flyover, mmg hampeh.

    Actually saya nak tanya, kalau saya install accelerator, void tak warranty Proton?

    Tima kasih.

    • mmg dlm town fc kuat, tapi pick up persona ok la, kena pandai main gear auto @ pakai minyak ron97 baru ngam

  158. keta dah dapat tapi tak da masa lagi nak meronda…so far ok lar..
    tapi time brake ada bunyi kat blkg drum kot..- dia org x test dulu ker..benda sama jer berlaku..
    time corner kalu ada lubang kecik ada bunyi..mcm bush/absorber jer…
    ok la dari wira ku…
    gps tak reti lah nak guna..tak berapa minat..kalu jual berapa ek..5/6rat bleh dpt ker..heee

  159. eh nk ty..
    elegence BL ni ad rim sport x ek???
    ty jerw pd sape2 yg twu…

  160. elegance BL xde rim sport..

  161. nk tny kwn2 semua…aku pnya psona e bila brek ade bunyi kt belakang sblah kiiri…apa pasai yer…ade sape2 penah jd cam gini…lg 1 bunyi kt blkang gak kt ngn bonet….aku dh buang tool dlm tu tp bunyi gak

    • kete aku pn ade masalah brek…aritu gi service…dia tukar minyak brek..tapi still ade problem…bila jalan main brek ngan xmain brek pun ade bunyi..bunyi macam cengkerik…..piuh stering skit,makin kuat bunyi tu…tapi bila aku brek dua kali…dia senyap..pastu ade balik….bunyi tu aku rase dtg dari discbrake depan…klu bukak tingkap lagi kuat bunyi nye…Problem ke2, pasal semput…dia dah tuning semula enjin…tapi makin perlahan plak, bila nak pickup pas gear ke2…50-60km/h mcm berat je…FC pn kuat gak…paling rendah aku dapat cuma 7.6 je tu pun sbb bawak 120 ke atas dari shah alam ke ipoh balik jadi 9.6…average FC aku 10.6 ..Problem ke3 pasal bonet…bila kete aku berjemur tgh panas atau tinggalkan lama, nak buka bonet pakai remote takleh bukak..kene bukak pakai manual pastu tutup and buka semula guna remote leh plak,try tutup balik and buka pakai remote, xleh plak..tekan skali lagi baru leh buka…kene tekan remote 2kali, sekali tekan xboleh tekan skali lagi baru terbukak…Problem ke4, bila aku speeding 100km ke atas ade bunyi angin masuk kat pintu sebelah kiri…aku rasa cam kat side mirror…Semua problem ni dah aku complain kat SC tapi pas service still jadi yang sama…aku harap sesape yang keje bhgn service kat proton leh bagi solution pasal problem aku ni….naik rungsing otak bila anta SC satu hari pastu masih ade problem tu lagi…payah nak dapat cuti ni..

      • kira ok la kalau dpt problem dalam mase ad waranty.. mcm produk eletronik.. bile dalam warranty mesti je elok lepas sebulan 2 warranty abis.. die buat pasal..
        macam lptp saye a.. bagi saya, kalau anda runsing lagi la S.A tu rungsing.. bukan pe, first problem mesti ad dan die kene settel.. customer bukan 10 20 orang.. kedua.. SA still sangkut ngan orang booking kereta.. pening gak kalau orang kol2 tanya bila kete kuar bile dapat kete.. third..emmm SA nh akan pening kalau loan x lepas2.. kalau loan problem.. die kene rearrange balik ape2 butiran…. dan terakhir saya punya pakcik angkat SA kat melaka.. aritu die tolong saya setel kereta kakak kene tarik.. sepanjang perjalanan 30 minit nak ke bank.. handphon die berbunyi lebih 30 x dan semua die jwb.. bile tanye, die kata customer.. mcm 2 customer tanya mcm2bende… yang paling pening sebab nak tengok kete crash kat workshop die..hai pening2..
        saya tengok2 balik keje SA nh mmg penat.. gaji bukan banyak. kalau bnyak pun sebab bergantung kepada sales.. kalau sales kurang.. kurang a gaji die.. tapi saya harap anda bersabar la.. saya pasti die tengah cube menyelesaikan masalah tersebut..

      • jawapan nie atas dasar pengalaman saya..
        1)mintak sc check disc caliper depan..tgok plate besi dkat brake pad 2…takut touching disc rotor
        2) tunning engine mintak sc suruh org yang berpegalaman…ada step tunning, bukan main bantai jer…check sekali coil/plug & plug cable takut misfire…
        3) Bonnet belakang nie suspect nak kena adjust actuator 2…..
        4) mungkin kena adjust pintu atau getah tingkap(kadang2 klau kita pasang air press/door visor pun boleh menyebabkan bunyi gak..

        Nasihat saya pergi SC Branch Proton klau boleh yang status platinum,jgn pergi Dealer Proton Edar…

    • suspect rear seat lock…

  162. nak taya korang,ms amek kete ade x salesman bg apa2 surat dr bank myatakan loan approved bp,loan interest,monthly payment,sbb yg aku dpt surat release kete je,aku pn pening bank pn xbg ape2 surat lg,cara nk bayar,bayar sblm bp haribulan.. aku pi amek kete 31hb may,dekat sebulan dh xde ape2 surat dr bank..

  163. hai.. ni ct nk cerita cket.. setelah 2 bln tunggu PE Hline. smlm dah g angkut.. tapi sad lorh.. 1st.. getah kat bumbung tu leh lak tertanggal.. ok la.. lagi.. 2nd ni lagi sedih punye cite..
    korang ade dapat free air freshner proton kasi tak? ct dah pasang smlm. pagi tadi tgok die meleleh terkena desh board. koraNG TAU APE JADI???!! CAT KAT DESH BOARD TU TERTANGGAL!! huwaaA!!! Frust!!! kesian btol ngn baby PE ct.. :( so remind u all.. b carefull.. now dah cacat kete ct baru je 12 jam pakai.. huhu

    • air freshener yang sekeping bentuk mcam pokok krismas tu ke? kuat betul tindak balas kimia benda tu bila kena pada dashboard..xsilap saya dashboard tu pkai cat yang dicampur sekali dengan plastik dashboard..payah nak nak tanggal sebab dia memang dah sebati ngan plastik tu.. try tanya kat sc kot2 ada chemical yg leh cover tempat yang dah kena benda tu.. ;)

      • thanks 4 t advise.. air freshner yg dlm stik mcm ambipur tu.. tapi bukan jenama tu.. proton kasi yg takde jenama punye.. huhu.. sbb tu kot chemical die tinggi btol. dashboard yg ct maksudkan tu.. bukan yg fiber tu auw.. ni yg kat area aircon dan butoon2 tengah tu.. ade kaler silver kan cat die.. cat silver tu la yg tertanggal.. :(
        SC tu ape? :P

      • SC tu service centre.. kalau yang kat air cond tu memang dia paint je, sebab tu kalau calar skit akan tertanggal

  164. o.. yeke.. hihi.. biasa la.. tak penah pegi service centre .. hihi.. tapi kalo g SC (dah pandai ckp da) tu.. die leh cat balik ke?

  165. Cik Siti…kes mcm u dulu dh lama terjadi,masa zaman gen2 banyak kes mcm 2..a/c vent tertanggal cat tindak balas daripada air freshner..cuba rujuk service center cakap sales man u yang bagi air freshner 2…sbb klau ikutkan A/c vent mmg xde warranty sbb kecuaian pengguna…tp kes u nie berbeza sikit sbb S.A u yang bagi yang bagi air freshner 2..

  166. baru 600km lebih, banyak gak nak gi complain nii..tunggu 1k ..
    kekadang termenung gak apa yg kawan2 kita luahkan kat sini..emm
    ada gak betolnya..dulu masa tak dapat lagi keta..rasanya tak da apa kot..
    bila terkena batang idung terasa gak kehangatanya..
    nak tanya siket proton memang bagi ‘auto asisstance’ tak utk keta baru ni…kalu ada
    apa contact no. nye…maklumlah sibuk bonet pun tak penah bukak lagi hee

  167. try contact proton i.care hotline 1300 880 888

  168. aku dah tunngu dekat ngan 3 bule kete elegance…xdpt2 lg..janji ari tu dalam 1 to 2 bln akan dapat..ni dah dekat 3 bln..xdapat2 lg…apa poblem dealer tu pun aku xtau..pelbagai alasan diek bg..kejap bln ni.hbs bln ni bln depan pulak..rasa nak tampor je jurujual tu…cakap x serupa bikin…….rasa tawar pulak nak pakai pesona elegance…

  169. salam.. aku dalam minggu depan nk g byr downpaymnt.. tp masih dalam dua samada nk kaler genetic silver @ bronze garnet.. huhuhuh pening aku..

  170. adakah remote keter proton ni dekat baru bleh boleh buka alarm tu?
    kenapa bila tekan remote tak berfungsi walau hanya jarak selang sebiji keter pun tak dapat?
    kena datang dekat ngan keter baru dapat ‘signal’…
    korang pun sama ker atau aku ajer?…duk kat pintu rumah pun tak bleh nak buka pada hal tak sampai 10 langkah..camne tu

  171. check dengan remote spare, kalu sama gak, try tukar bateri. kalu xjalan gak, complain, mgkin remote problem.

  172. salam,,,, rabu lepas booking PE Bline kaler silver,,, loan lepas sumer,,,,now tunggu keta jer,,, sbb stok keta ada,,, masalahnya JPJ lom approved lagi sec online,,,, alasan my dealer,,, nak tanya,,besenya berapa lama amik masa untuk JPJ approved kan keta tu yer?? thanks,,,

  173. eemm dah dapat my car,,,, seronot tolll,,,,,,,,,, bawak slow2 jerrr dulu,,,hheheheheh

  174. ooo ok,,, tapi ada masalah laa…pintu belah kiri bila lepas bukak otomatik lock,,, tak leh bukak,,, kene godam2 lock dia kasi tolak atas baru bleh bukak,,,, cemana yerr,,,???

  175. tinted colour ape cantik untuk bronze?

  176. eemm ok thanks ,,, anyway kaler yer seswai tinted for genetic silver..??

  177. oookk tahankss campromaniaa,,, dapat voucher rm200 for tintedd… multigard,,, ok kerr??

  178. salam semua.. :)
    saya baru dpt PE -bronze garnet m-Line (after 1 and half month waiting)
    stakat nih all puaas hati ..design best cam alaa alaa sedan :) handling best.. engine smooth senyap tgh calling pn xde dgr bunyi hehe..sport rim cun ..surround system SUPERB!!
    cume besa cket nak biasekan n side mirror kecik so susah nk dpt gud view :(
    n dealer tuh x tintedkn skali kereta tuh..
    nak tanye kalau tinted kereta punye price range berape ea :)

    • u tak dapat free tint? i beli h line PE. kaler silver.. i dapat kereta dah siap tint n dapat voucer tint lagi.. dapat 2.. i pilih satu utk bt tint.. jenama cool world… i amik yg 1st grade.. sbb ade warranty 15 year.. so i tambah uit ckit. dapat best.. :p

  179. nampaknya masalah pemilik PE ni hampir sama jek. yang i punya lagi lah best kete dah kunci, tapi bila tarik pintu belakang pemandu…boleh bukak.mujur alarm berbunyi..wallaa….nasib baik tercheck awal kalau tak….tapi tak ramai sekaler dengan i…chiffon green.

  180. Salam semua….
    Aku baru ja angkat PE M-line smlm. Aku booking 2mgu lepas. aku amik kt Proton Edar.SA dia ckp kalo amik kt Wakil Jualan mmg lambat sbb diorg kena byr dlu kt Proton edar baru bleh amik keta bg kt customer. Mayb sape nk amik keta baru bleh terus g proton edar inyaAllah bleh dpt cepat. Kalo lambat jgk maybe Proton edar aku g 2 ja yg cepat. Satu lg dia ckp wakil proton akan call customer untuk tanya tentang kualiti SA bukan kualiti kereta.

  181. salam,,,selamat hari raya sumer,,,, eemmm keta saya nii aritu ada masalah lock n handbrek tak kuat,, bila cukup 1000 bawak g sevis,,, ingat ok,,, stil jadik gak,,, isshhh,,, cemana ekk???

  182. 6/9/10 abik keta b-line auto..raya kat ganu. 30/9/10 keta x blh idup.call i-care cepat sapai. set memory keta.x idup jugak.then call tunda antar PC 01/10/10 dok siap jugok. MAKA KATA MEREKA ada msalah dengan komputer box!…. saKitnya Hati aku…penGalaman naik lori tunda dgn cina yang cakap satu aku x faham….. ada sapa2 nak tunjuk ajar..hati tgh sakit ni

    • besar masalah bro ni.. kena selalu la tanya pusat servis perkembangan kereta tu, biasanya kalau masalah berat macam ni, engineer dari HQ akan turu selesaikan masalah.. lagipun bro xperlu bimbang kereta dalam warranty, apa2 faulty atau tukar barang xperlu bayar apa2… :)

  183. 2/10/10 masalah ok.. tapi maseh x faHam mengapa dan kenapa…. missing memory”.Nak jenguk PC selalu bkn tau sgt.(miss)
    KaTa meReka laGi ‘ kunci tu ada cip memory!…. apapun PE comel..

  184. betul canggih… naik lori tunda. jam 9pm ada warna kuning berputar… begitulah muka aku. tapi skrang dah ok.. PE tetap comel

  185. APE KATE PROTON PANGGIL BALIK SUME KETE PE NI CHECK ALL OUT TTG MASALAH PE NI MCM YG DIORANG WT KT GEN 2 N SATRIA PANGGIL LIK KETE2 TU..KETE AKU PN MCM2 MASALAH DUYAI LETIH NK G SC ari2 pk pasal kete

  186. bulan puasa itu hari ada problem time coner berbunyi, pi SC diaorang check dari pagi sampai petang kul 8 aku pi kul 4 dia panggil dan bagitau aku itu absorber rosakkkk sebelah….kena balik kena tunggu barang takda tunggu oder brg mungkin seminggu!!!! pehh SC pun macam nii kaa…lepas 1minggu tunggu…brg belum sampai…dekat 3minggu barang dah sampai..kena buat apoiment pulak dia kata!!!!pehhh..memang lemak aku kena…tunggu lagi seminggu..itu baru 1 kes problem..lepas dia tukar absorber masih ada bunyi tapi kadang2..memang tak puas ati…aligment pun dah lari..memang la coz dah tuka absober tu kan.., kes ke 2 time brake ada bunyi ktak ktak… itu masalah biasa didengar..2 kali pergi baru ok…kes 3, time brake juga bunyi macam brake pad abis..bagitau mamat kt SC sorang tu dia kata memang camni kete persona…haaaha dia bodo atau nak bodo kan aku..kalu kat trafic light tu semua orang tengok pasal bunyi tuu, keta baru dia kata biasa bunyi macam tu..apa lagi mampu aku nak cakap…cuba korang tolong aku nak cakap camner ayat yang bagi diorang paham..nanti nak gi lagi nii,susah sangat ker nak tukar brake pad tu…den ni bukan budak baru pakai keter…
    jangan lah cakap ‘takpe masih ada warranty’ kalau cam gini ???entah la cuba you all fikir fikir kan nak wat camne…

    • sepatutnya org kat SC tu kena siasat masalah, bukan ckap macam tu..nampak sgt la dia malas..kalau mcm ni la gaya nya buruk nama Proton..padahal yg jd penyebab vendor yg bekalkan komponen yg bermasalah & staff SC yg buat kerja betul2..harap kalau ada org Proton dlm ni boleh ambil tindakan sewajarnya..bantu bro kita ni selesaikan masalah dia..

  187. aku punya prob lagi besar bro.. boleh libatkan nyawa bro..sblum aku paki elegance ni (malas nk pnggil persona..sedap lg elegance ja..), aku pki BLM bapa aku..kira teruja jg slma pki BLM sbb keta simple je tp mantap. Bila elegance dh dpt kat tangan n dh pki sminggu..aku bru prasan yg brek lgsung tk makan..tk prasan sbb sblum tu bawa bwh 80kph je.. mn nk prasan brek makan ke tk. bila srvis prtama aku bg tau mamat pomen kt SC tu brek tk mkn..den bila dh siap srvis aku tnya apa mslh brek tk mkn? Dia kata “spring brek depan dipasang terbalik”. Gila kau..amacam la Proton ble lekat sticker “Lulus” padahal brek tk makan? Lepas seminggu kemudian aku p blk SC bgtau brek blkg mcm tk mkn sbb bla aku trik hanbrake effect ckt ja trasa.. Tapi setakat ni aku puas ati ngan Elegance..cadang nak tukar rim17″ ygmurah2 je..tiruan brand made in taiwan pun nampak sedap gak.

  188. lagi 1..korang punya elegance autolock ke? mksd aku klu korang biar keta korang tk brknci? Sbb aku tnya mmbr yg pki BLM M-line mcm tu la..biar skejap keta..akan autolocklah ia..

  189. camner nak citer ek…auto lock akan terjadi bila ko dah kunci kete tu, dan tetiba ko tak sengaja buka or tertekan remote buka keta tu,dia akan auto lock..
    berbeza bila ko tekan remote buka pastu ko buka pintu ,pastu tutup pintu ko lupa lock ianya tak akan auto lock…
    ko paham tak nii…
    remote keta lama aku bila lupa jer lock dia terus auto lock..ada 2 keadaan yg berlainan dlm kes ni…
    aku pun ada gak kadang2 lupa lock sebab dah biasa ngan keta lama hee..

  190. Hmm.. aku nak beli PE. tp bini aku lak suka keta lain. Poning aku..

  191. minggu depan akan dapat PE :)

  192. salam semua…
    aku dah dpt PE auto M line Bronze Garnet 11/11/10…stakat pakai sampai skang ni mmg puas hati la keta ni…handling best..space, aircond..semua syok la…

    cume satu je masalah yg buat aku runsing (setakat ni)…lampu kat gear tu (P,R,N,D,3,2,L) tibe2 x nyala bile aku on lampu depan,dah lepas seminggu pakai tibe2 jadi cam ni plak…susah hati betol… bro2 yg otai kat sini tau ke sebab musabab masalah ni…risau den…huhu..ape penyelesaiannye?bahaya x?

    #dah book utk 1st service 27/11 ni..harap2 bleh setel problem ni

    • saya baru jer angkat kereta 2 minggu lepas…. aper lagi rayer ngan kereta baru la…tapi yang tak seronoknya masa saya drive kat highway macam adr bunyi…actuallysaya pun tak tau datang dari mana bunyi tu… tapi pada firasat saya kemungkinan seat tu sendiri yang bunyi. seperti macam tak kemas… tak mungkin spanar dalam bonet yang berbunyi….

  193. salam, saya baru gak beli PE auto M 15 11 lepas. So far ok n cantik.. tp yg x bst nyer baru beli mcm dah ada cat terkopak 3 titik n bila anta kat proton meke bg spary anti karat jer. Then brek plak time nak jln ada bunyi yg x mneyenangkan… dh anta gak hari tu tp meke suh anta g… xbstlah dah la ler keta baru..

  194. bab cat yg ada bintik2 kerosakkan tu.. ni aku nk bgtau la..memang la keta bru..tp ko bygkanla mcmna keaadan keta tu bay tmpt dorang letak stokketa berbulan2..brpanas n brhujan. Arritu aku antarla polish ketaku kt SC..org yg krja polish tu bgtau klu cstmr tk tlitisgt..dorg tk prasan pun ada cat yg rosak..n lbh baik sepa2 nk angkat elegance ni..angkat wrna slverla..wrna hndle pn slver..klu wrna lain bikin spoil..nmpk mcm mainan je hndle pntu tu..

  195. aritu aku hntr SC aku kmplen brek tk brape mkn..n dia terangkan yg brek dikontrol oleh ecu..den dorang upgrade software ECU trus brek elegance aku lbh mncengkam brbanding dulu..hehe aku trasa mcm canggih pulak kreta malaysia ni..men upgrade software mcm komputer daaa..

    p/s:aku dh tukar HID kt foglamp..memang cun..tp pki 4300k spya tk brapa nk menyilaukn mata orang..

  196. slm all,
    bru je dpt PE ML Bronze sy last week, sume prosedur hingga pmanduan brjln lncar tnpa ada sbrg mslh bsar dlm msa 1week lbih – evrythg run smoothly. stkat ni xde brlku lg kpincangn yg spt dilapor dr pmilik² PE sblum ni. thun bru ni blik kg dgn PE gangsa yg hebat, siap GPS gituh. mntoppp. GO² PROTON GO!

    skit info:
    -dpt msa promosi akhr taun di sbuah psrya, rebet 1k (Mline) 2k (Hline), smart tag, stering lock, full tank fuel, tntd vouchr.
    -sblum order, mntk yg ready stock dgn color yg diingini, SA akn cnfirm kn di outletnya, kalu xde mreka akn dptkn stok d cwgn brhmpiran (utk elak proses menunggu keta baru yg trlalu lama).
    -loan bank, SA hntr pd bbrapa buah bank yg mmpu mncpatkn proses pmohonan (kdg prosedur bank trtentu bleh wat lmbt)
    -ape² pun SA pun main pranan sgt pnting, kalu dpt yg komited mmg cpat la dpt, klu x mmg mkn ati berulam paru la jwb nye.

  197. Pada elejan, bole tau kt pasaraya mana yg ada buat promosi proton tu? Tq.

  198. Pada Virtual,
    promo tu dibuat di Pasaraya NSK dkat dgn Psar Brong Slayang,
    kedai proton yg buat promosi tu tletak kt Jln Ipoh,
    bsebelahan kedai honda/hyundai klu x silap.
    x sure promosi tu dh tmat atau ditruskan
    coz proton pun dh kuar Saga FL skrg ni..

  199. 1) Kuat makan minyak
    2) Brek ada bunyi yg x sedap didengar

  200. salam..aku dari tadi baca mula sampai hbs kt ruang PE ni.tapi xde 1 pun problem korg ke ttng radio??
    on kete aku je volume radio automatik terus 20..

    Ha ade lg..bwk 100 je bunyi angin bkn maen kuat kat door passenger depan..bile g SC ckp visor door la bunyi..kalo bukak dorg x warranty takut ade pape effect next time..mcm tu plak dorg ckp??

    ade sape2 x sama mslh ngn aku?

    • Door visor/air press sememangnya akan mengeluarkan bunyi bising,mcm yang tuan kena,tpi pandangan sy setakat buang door visor tu xde masalahlah dgn warranty…

  201. pasal bunyi radio tu, ade dalam manual, boleh setting on je volume dia 20 ke, 30 ke ataupun last off volume, maksud dia kalau kite off kan radio mase volume 14, bile on je radion ptpmatik volume jadi 14

  202. aku baru 4 ari lpas dpt keta,M-Line Auto, color bronze garnet.. perghh.. cunn.. sminggu booking & siap register. Kencang gile SA kt pahang ni wt keje.. hehe, ari ke-2 aku dh lenjan kt hiway pantai timur ke k.l 200km/jam.. muahaha!! xpeduli pantang keta baru dh.. so far xde problem lg la yg aku dpt detect, sume condition o.k jerk..

  203. fufufufuf.. dari post petama sampai abis aku baca.
    banyak betoi masalah PE. adeh la..
    risau pulak aku.

  204. salam… kawe baru booking PE ML…bronze… harap dpt yg xda ,asalah sgt la… karang bocor poket kawe….

    • jangan risau, kereta baru ni masih dalam waranti selagi tak dilakukan ubah suai yg buat waranti dia void.. selagi masih standard kilang tak perlu risau..

  205. Satu lg nak tya geng mac dgn april 2011 adakah terkena gak pasal getah yg tercabut tu? camana nak tgok ek? kawe ingat nak gegar awal2 masa ambik nt….

  206. salam bro campromania…. kawe skali lg menyusahkan demo… kenapa pemegang keempat2 pintu PE MLine dgn HLine warna silver bukan warna mcm body…. persona lama warna body… kecewa kawe… apa kelebihan dia buat mcm tu..?? Smalam bank dah call interview.. ada can nk lulus loan bunyi dia cakap… harap lulus laaa… nak merasa lotus handling tu….

    • setahu saya xde pun apa2 kelebihan dgn door handle color silver cuma untuk styling sahaja.

      *Persona SE door handle silver.

    • warna silver tu chrome ke macam persona SE yg sebelum ni? yg tu sy tak pasti..kalau chrome tu nampak la menarik skit, tapi kalau buat warna silver mungkin nampak janggal skit kalau tak kena dengan warna body kereta..rasanya takde apa2 kelebihan, cuma nak nampak pemegang pintu tu lain skit kot, tu je..

  207. salam. . nk mencelah skt. . hehe. . b line door handle wane itam. . tp m line ngn h line wane silver. .

  208. Salam semua,

    Alhamdulillah next week insyaAllah dapat PE H-Line saya..
    Maka…ada apa2 tips utk saya sebagai pengguna baru utk fuel consumption, driving, maintenance dan lain2.

    Tima kaseh.

    • yeah. sama la dengan saya.
      xsabaq nak balik kampung ambik keta baru.

      • baru amik keta kat kg.
        so far xdak masalah besaq.
        masalah kecik ada.
        awat brek bila tekan dk bunyi krek krek krek?
        heran aku. rimas dok dengaq bunyi tu.

  209. br je sebln stengah amik PE..tggl kt kg.konon2 bg org kt umh rasmikn dl la..mak aku tsodok dgn penyidai baju besar y beroda tuh..hahai..boley thn lg..2 mggu lps,adik aku p sodok storm plk… adussss…mmg xbley tahan da…tsodok ati aku..

  210. jz nk bgtau..baru angkat elegance m-line manual warna bronze isnin 22 mei 2011 baru2 ni..mo cr h-line manual mmg x ado…kalau proton buek yg h-line manual pn ado baeknye kan..sofar pakai seminggu ni dah ckup 1000 dah..sbb kojo kek perak..kampung kek johor…so nk kono poei serbis lah ni..hehehe..pueh hati ngan elegence sy…rm50499 selepas diskaun rm2500..dapat tinted voucher rm250..den tambah rm 500 lagi utk tinted brand ‘pro guard’ yg berjumlah rm750..tinted yg susah pecah tu lah..n salesman tu siap nk buek cat no plat kat cermin tingkap..tp den cakap biar dolu..x sompek..den nk copek…so next tyme dtg jz call set appoinment..tros buat cat no plat kat tingkap tu..x tau pn cntek ke tak,,tp dah bg free kite amik yo lah kan..hehehe

  211. aku bru pakai pE manual… dulu aku pakai kenari… masalah nye mcm brek x berapa mencengkam bila dlm kelajuan 100km aku kena jarakkan keta aku dgn kenderaan lain.berbeza dgn kereta kenari ku dahulu yg breknye lebih mencengkam.. lau di ikutkan sama jer.. disc di depan drum dibelakang… lepas 2 bila jln slow ada bunyi klik2. Bumper depan belah kanan pun kadang2 ada gegar bila enjin dihidupkan.. kadang2 waktu pagi…. bunyi bising yg x sepatutunya didengar pada kereta baru… bunyi kiuut..kiut pada pedal brek@minyak@klac. bonet belakng pun memang susah dibuka menggunakan kunci…ada sape2 tahu x.. tlg bg pendapat..

  212. sy cadangkan bro anta ke pusat servis proton & cerita semua masalah ni, kitaorg nak bantu pun susah gak sebab bukannya arif bab2 ni..sy kalau ada problem je terus anta pusat servis mintak diorg check, kalau still dalam waranti tukar je part baru, foc je.. :)

  213. salam..
    nak tanya pada sape2 yg arif pasal PE nie..
    1-kalo kite lock stering steering PE ni,kedudukan tayar depan tu sepatutnye lurus @terkeluar sikit dr body??
    sebab bila aku lock stering,,tyr dpn tu npk x lurus dgn body..pesal ekk?ke mmg cmtu?
    2-knp pintu blkg kiri penumpang tu kena hempas kuat baru bley tutup?laen2 pntu lembut je aku ttp dah boley.
    3- camno care nak tgk FC,,x reti den :-) bley ajar?

    • check FC tu click yo kek punat kecik kat meter tu…ade dua punat..klik yg belah kanan beberapa kali sampai jumpo lambang /100km…kek situ ado semuo ea..kalau punat sebelah kiri tu utk reset dia bg 0 semula selamat mencuba!!!

  214. Salam semua…

    Dah masuk 3 bulan saya pakai PE H-Line saya. Handling, Performance, Comfort terbaik. FC pulak, mula2 makan minyak tp after 1st 1000km servis FC makin kurang. Lebih efficient. Thumbs up! Cuma pintu belakang susah nk tutup tu kautim je la..antar servis suruh diorg fix skali. Overall, tersangat puas hati. =)

  215. kalau kita dah tukar sport rim 17” warranty void x?? warranty tayar je ke void atau keseluruhan?

  216. Salam kawan2,

    Esok saya adalah salah seorang pengguna Proton Persona Elegance seperti kawan2 yg lain, saya baru aje booking hari Ahad lepas, esok saya dh dapat kete idaman.. Tak sangka Proton telah mengeluarkan Persona Elegance Solid White Color. Pergh, cun giler, hati terus terpikat.. Tak sabar nk tunggu kete idaman esok. harap2 saya akan dapat lebih info berkenaan dengan Persona Elegance daripada kawan2 sekelian..

  217. dewa dan semua pengguna PERSONA ELEGANCE

    . meh join kami di http://www.ppeoc.my

    proton persona elegance owner’s club :)

    atau di facebook. http://www.facebook.com/ppeoc :)

    SL Putrajaya PPEOC :)))

  218. Hi, baru je beli persona n nak tanya, berapa speed yg sesuai untuk 500-1000km pertama sblm servis, dan adakah normal suhu enjin around 80C? dan lama untuk cooldown?

  219. satu lagi, memang lampu seat belt warning tu tak nyala ke? m-line

  220. sesuai tak kalau saya yang guna minyak 97 switch pegi 95? enjin x meragam ker? 97 mahell

  221. arini dah cukup sebulan aku pkai kete personaku…so far ok la..tp aku nk tnye sket ni..aku mmg x taw sgt pasal kete ni..aku taw bwak jer, taw isi myk jer..2 jer…bab maintenance ni mmg fail..leh sape2 kt sni tlg ajarkan aku mcmne nak cek air? ktne kite nak cek air wiper, air bateri n so on…hehehe(malu plak coz x taw) …..

    • air wiper kalau nak tambah kena buka booth depan tu… pastu tempat masuk air dia kat lampu depan keta sebelah kanan… buka penutup putih tu n isi air… bateri tak yah tambah air… free maintenance…

  222. thank izz..sya nak dapat dh PE ni,8hb cpat kan:)bronze garnet cma sya nk tanya kwn2 sya dpat tinted voucer 500.so skang sya nk stanby la warna tinted apa sesuai untuk bronze garnet n nak pilih% apa untuk nampak cantik dn sejuk skit?tolong jawab ya kwn2 i need your help please…tq!

  223. my PE FC ialah 5.5L/100km ok x?

  224. as salam sume,.,.sya bru lg kt cni
    sya bru jek dpt keta smlm lpas 3weeks bOoking
    tp dpt black metalic colOr laa.,.sya nk clOr brOnze tp nO stOck
    ermm black pOn nmpk elegance n smart glerrr.,.hehe
    sya amik PE H-line Auto 4 my 1st car
    mmg puas ati ngn my black car nihh!!

    tp lpas drive lame2 dh dkat nk smpai umah.,.tbe2 ade bunyi cm tikus kt bhgn blkg!!
    sape2 taw x nape ade bnyi cmtu???

  225. As-salam semua, saya pemilik baru PE ni. Apply loan 12 ogos, dapat kete 18 ogos.. huhuhu.. Baseline Auto.. FC macam kuat je plak? memang macam ni ke atau sebab masih baru lagi? first time isi RM50 dapat 320KM je..

  226. aku punye b-line je..agak2 korg ape warna sport rim yg match ngan bronze garnet?

  227. wa punya Mline Bronze garnet, kuar 28aug , sehari sebelum raya..so far dah 1375KM , pernah tekan smpi 150KM kat highway utara selatan..haha..so far ok jer

  228. hi all,
    ak belum ade lg persona tu tp malam nie baru nak g amek. hehehehe..
    xsabar nak bawak. dah lama minat n nak ngn kete ni. alhamdulillah 5 bln dpt jgk..yeay! dr kolej lagi duk cakap nak persona. alhamdulillah. bersyukur sangat. thanks Allah.

  229. geng..
    aku punya PE M-line.. solid white..kuar augst.. aku nak tnya sikit.. napa bila rpm aku bawah dari 3k macm lambat ckit nak pecut(enjin cam mengerang sikit) dah lebeh baru boleh pergi..mmg semua PE cam @ ke?? sesapa da info kongsi2 lar..

    • standard bro enjin campro..enjin dia lambat sikt peginye nye..tp top speed mmg terbaek..dun wory..smua org macam tu

  230. salam nk tnye aku bru je bt kuar PE b-line 3 ari lps so aku tgk dia punye saluran paip minyak yg smbg kt tank 2 mcm x safety je….sb xde pnutup,paip 2 btl2 dkt dgn tyr korg agk2 safe x….?

  231. salam nk tnye skit aku bru bt kuar PE b-line 3 ari lps so aku tgk paip saluran minyak ke tangki krg memuas kan la sb aku tgk paip dia xde plindung dkt sgt dgn tyr agk2 safety x sb paip 2 plastik aku risau je rase cm x safe plk aku tgk….kalau ade plindung ok jgk….kete korg pon mcm 2 jgk ke…?

  232. Salam bro, aku baru pkai PE dekat-dekat sebulan. Meter dh cecah 800km. Nk tnya kt shah alam servis centre mana yg bagus? Tlg la rekemen skit. And agak2 klu nk servis yg 1000km pertama tu, brapa dorang akan cas?

  233. aku punya PE bawak 120 stereng dah bergegar..ape cerite sbnrnya eh

    • Pegi SC Balancing Tayar….kompom pastu leh pecut 180 tanpa gegar lg..

    • Yup..buat balancing Tayar..biasanya sebiji tayar RM5..

      Kalau mau lebih power, check alignment skali.. RM15 setiap gandar biasanya..

      Bila Alignment dan Balancing tayar tu dah best condition, Brek pun MANTOP dan bawak laju pun TERBAIK..

      setakat 180km/h tu Persona stabil lagi..relaks je potong lawannya..haha

  234. nie yg buat x sabar nk tgu persona ari nie ptg bru kuar huhuh…………………….WWN 1121

  235. salam sume…nak tanyela..pintu sblh kiri blkg x leh bukak…rase pasal child lock tu kan..masalahnya td tertolak button tu keatas…skang nak bukak dr dlm x leh dr luar pon x leh…so cane ek?? otai2 tlg sy budak baru dpt keta ptg td..da mengong da pk…

  236. i punya persona ada 2 masalah. i beli tahun 2010. now, wiper i tu mcm stuck bila i guna utk lower wiper. kdg2 blh gerak wiper tu..kdg2 tak boleh..tension gak bila time hujan renyai2.. dn 2nd problm..my sensor..dah takde bunyi bila i lock or open the car. ingat bateri prblm tp tak bila i check dgn spare key. yg lain2 sofar ok je.. takde major problms..

  237. Aku baru lps btekak dgn dealer aku..mcm2 janji itu2,xdapat2 gak..ingat nk bronze garnet, last xtahan tggu,aku ckp kaler pape pun,on je la..ni sok xtau pe cite..dia ckp ada silver sbijik..ermm..blasah je la..ade sesape yg pkai kaler silver yg dh make-up,meh pic sket..saje buat inspirasi n idea utk make-up nnti..hehhe

  238. aku geram keto tak kluar2 lg…..

  239. aku baru je pakai persona elegance b line dlm 3 bln,,mmg best ar kete dia,,,tapi aku kecewa,,,,dlm masa 3 bulan dah 4 kali power window rosak,,,mmg lifetime warrannty,,,tapi bila g pusat servis proton,,,semua ckp takde stok nk kene order,,,so kne tunggu 2 3 minggu hingga sebulan,,,aku o tk paham ,,,4 kali tukar yg baru pon masih ade lg problem yg sama,,,

  240. sy tggu 3 bln bru nk dpt hari ni…uwaaaa… :'(

  241. aku puasati ngan persona elegance,,,,len2 minor prob tu biasa la…cuma x bley blah..klu ujan ..kna lap air kat sume frame pintu.
    pas tu ..klu on ja air cond..bau masam mcm tapak kaki der akan terhidu…sedangkan pewangi kete siap dpn blkg
    mgkinkah air masuk ikut casis enjin dan terus ke carpet??? jadi klu ada pemilik persona senasib ngan aku….story la cket..
    peringatan…cuma klu ujan..ari len wangi jerrrr..perisa lavender tuu.

    • bro…aku pun mg depan angkat bronze garnet…tapi at standard elegence yang macam m line tu…tau mana nak apsang spot light n spoiler bonet bkg arrr…ada tempat ke?

    • betul bro..sama la keadaan yg aku alami dlu..setiap kali hujan nk kene lap..

  242. Salam semua,broo dan sis sis…den mg dopan angkat persona at standard 2013…tak sabarnya nak angkat…sape-sape tau mana nak pasang spot light yang depan tu dan spoiler bonet belakang tu…caler aku bronze garnet….

  243. salam..aku pemilik kereta persona E Mline Auto Bronze garnett dah pakai dekat 3 tahun..nak komen sikit berdasarkan pengalaman aku pakai kereta ni..overall first year mmg tiptop performance engine semua..masuk tahun ke-dua, ckit2 masalah minor kat kereta aku ni…power window bile nk tutup n buka, berbunyi..dan yg paling aku terkilan, bhgn belakang ada bunyi2..check di bengkel rupenye suspension problem..baru pakai 2 tahun dah ada bunyi cmtu..pegi servis proton, mereka cume spray wd40.elok kejap, tak lama lepas tu bunyi semula…smpai skg la berbunyi…serious annoying bunyi tu…sesiapa penah ada masalah mcmni dan tau cr nk atasi, boleh share2 di sini…

  244. salam semua….ermm ada saper² tahu x lampu belakang kereta PE berapa harga nya???

  245. salam semua ap dh jd dgan kereta kita….beli mhal 2-3 bulan dh buat hal..tambah2 kta pesona

    • haha..persona elegance saya (beli bulan 7/2011) past 1000km pertama start pecut (maksud pecut ni dari slow nk laju terus / klu kelajuan dia naik pelan2 xde bau hangit sgt kecuali dah 140km/j) engin bau hangit mcm dtg dari aircond. masa tahun pertama tu 5 kali pergi service centre nk betulkan masalah hangit tu. macam2 dorg ckp.

      kt proton 3s damansara kata aircond pasang x rapat mccm masuk udara dari luar. tinggal kete ambk balik ada gak bau tu. g seksyen 13 pj dorg kata ada besi pateri lebih kt engine bila panas besi tu terbakar bau hangit. tinggal kete ambk balik sama jek. past 3 kali lagi hantar pn x ok2 gak. abeh warranty tahun ketiga dah malas nk hntr cek pasal engin tu.

      bila bw laju mmg bau hangit dtg mcmc dari aircond, pening kepala bau hangit buka lah tingkap.

      so klu sape2 nk beli persona tu pikir elok2 la, klu ada duit lebih beli kete luar lagi puas ati kot (sy xpernah pakai kete luar / persona ni kete 1st). seyes sakit ati masalah bau hangit tu. skang ni nk balik kg jauh2 pn xde mood nk naik laju2.

      service centre dah hntr, email aduan ke website proton pn ada hntr tp hampeh dorg xrespond pn.

      klu igt sy saje nk condemn kete proton sy leh buktikan mmg sy pemilik proton. tp pemilik yg kurang puas hati.

      klu ada sape2 ada mslh sama ngn saya dan dah berjaya settlekan. minta2 share macam mn settle tu / hantar bengkel mana.

  246. Salam semua.. saya baru lepas accident and lampu depan kanan pecah n kemek kat belah kanan .. so ada sape2 tau tak beza lampu original n tiruan? harga? mana nak dapat?

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers