funtasticko design

http://funtasticko.net

TERKINI : Gambar Saga facelift dari bro Azlee!!!

115 Komen

UPDATE!!! Gambar terkini dari bro Louya

Inilah dia Saga facelift yang akan dilancarkan Disember nanti. Gambar ini telah diambil oleh bro Azlee. Terima kasih bro Azlee sebab berkongsi gambar ini dengan kita semua. ;)

About these ads

115 thoughts on “TERKINI : Gambar Saga facelift dari bro Azlee!!!

  1. darah hidung..

  2. depan nampak lebar….sbb Headlight tu panjang..

    • bkn tkat panjang… siap terbonjol keluar lg… ala2 camry n accord gitu… huhuhu… mmng nmpak executive…

  3. pergh… ni owner saga lama pun tak dpt nak convert… klo nak convert mmng kos tinggi la… lampu dpn totally lain… tail light pun same… saiz dah lain…

  4. haha… owner yg baru dapat keter dah bengang dah.. hihi

  5. rasa cm nak tukar lak… skg pakai persona se.. huhuhu

  6. cantik lah. saya suke hehe :) habis lah P2 lepas ni. ape dorang nk buat tu hehe

    • hehehe… dulu mase kluar PE diaorg kluarkan MyVi Lady’s Edition… rase nye nnti diaorg kluarkan Viva Lady’s Edition lak kut… tp utk lawan Inspira ape diaorg nak kluarkan ye??? hmm….

  7. harap2 dapat mengalahkan sales myvi dan viva bulan seterusnya… go protonnnn

  8. Waaaa, cantiknye depan dia.. belakang biasa2 je

  9. rasanya yg hitam nampak cantik dari yg putih.. apa pendapat korg??

  10. Cantik jugak Saga baru ni,design lama tu lebih kepada simple dan comel,sekarang saga lebih aggressive dan mengancam.Good job Proton!

  11. pergh fresh terbaek dari ladang

  12. dari depan mcm accord skit..dari sisi mcm bmw.. ape2 pun marketing design kali ni sgt2 terbaik :D thumbs up!

  13. cantik pic….
    habis habisan proton kasi cucuk botox kt saga blm ni..haha…
    pic pertama,headlamp tu betul2 mengingatkan aku kt lampu saga iswara…
    tailight dah mcm tailight persona yg diresizekan…
    anyway,nice facelift for an entry level sedan….
    kerja yg baik,proton!
    p2,anda dgn viva executive bagaimana?…

  14. lampu dpn mcm VW Sicrocco siut..

  15. Hebat photoshop work. Respect!

  16. anggaran LED ade 9-10 biji utk lampu break… hehehe…

  17. mmm…terbaik dari ladang!

    gud job proton:)

    cheers!

  18. pd pndpt PERIBADI, saga facelift ni lampu depan die cantik,tp agak pelik (T~T) kalu nk match dgn its entire body shape..kasi besa skit body,baru lg cool..lebih suke the current model..pndpt peribadi jer ni,masing2 ad citara dan pndpt kan..huhu

    • Kalau nak besarkan body tu dah kira macam develop model baru,tapi design baru ni lebih cantik dari model saga yang sedia ada,apapun harap 3rd generation Saga nanti body dia lebih wide tapi still maintain length model sedia ada.

      • ye..tu cume pndpt peribadi sy,mgkin bile tgok ‘live’ nnti,lg cntik kot..sy nmpk pelik mgkin sbb photo efek kot..org kata,dalam gmbr xcntik,kt luar cntik..huhuhu

    • lampu dpn tu nmpk besar.

      hmm..

      cuba kita (utk kete kaler puteh tu):
      1. hitamkan roof
      2. hitamkan b-pillar
      3. hitamkan sebahagian drp rear bumper

      mari kita bayangkn…

  19. aku setuju ngan zenvo…macam nampak pelik sket la gambar saga putih ni…macam body ngan depan x masuk….lampu blakang plak nampak kecik plak…kalau btol kecik maknanyer byk yg diorang ubah kat saga ni…bonet, side inner panel rh lh…just nak accomodate lampu baru tu…and dapatkan bukaan bonet yg lg besar…hopefully actual cantik dari pic tu..tp yang gambar saga itam tu nampak ok….hopefully highline ada skirting…mst nampak garang…

    • 1. aku rasa lampu blkg tu mmg jenis baru..nmpk kecik.
      boleh swap ke dgn yg lama?

      2. aku ske yg kaler itam..

      • aku dah study dah lampu blakang tu…dari pengamatan aku same size dengan yang lama…cuma lampu blakang FL ni pakai LED jer…kat blakang selain lampu…yg diubah ialah bumper, pastu ada reflector, pastu ekzos tip dh x hidden, byk tukar kat belah depan…interior x der spyshot ker

      • mmm… cuba tengok betol2. lampu blakang tu lebih ‘pendek’ dari yg biasa…

        cheers!

  20. alamak camne leh same name lak ni…tapi bukan aku yg supply gamba..anyway goodjob pada azlee for this pic

  21. yg putih ni macam baseline jek.. xde rim sukan….

    hrmm kena ade skirting, baru lah garang…

  22. Clay model kereta misteri dah terjawab kereta apa…..

  23. Off topik.. saja nak kongsi berita menarik tentang komen2 DSZ mengenai rebadge Inspira

    http://www.btimes.com.my/articles/20101027204919/Article/

    antara apa yg dia kata :
    “You know when Proton launches new car, people say don’t buy the first batch but I can assure you that this not going to happen,” he said

  24. ini pertama kali aku lihat facelift terbaik dari PROTON…..

  25. Hmm,lepas di usha betul2 gambar pertama,saya rasa gambar ni macam Photoshop pun ada jugak,cuba perhati kat bumper depan,kenapa takde line yang menunjukkan bumper tu boleh dibuka.Lampu kecil kat side profile yang bertampal dalam gambar spyshots sebelum ni pun takde dalam gambar ni.
    Tu pandangan saya,taktau lah apa pendapat orang lain
    Apa pendapat bro2 semua.

  26. unknown
    bumper tu vry fine fixed..sbb tu x nmpk line bumber tu….

    base-line mmng nmpk ‘spartan” ckit….

    • Saya pun fikir macam tu,tapi previous spyshots yang colour light pink tu still nampak line bumper tu.

  27. PANAS!!! nk tgk gmbar interior dan engine bay Proton Inspira?
    klik cni:

    http://forum.lowyat.net/topic/1601545/+540

  28. Tuan tanah.. gak2 price maintain ker atau pun up skit…tp kalau ikut hukum alam dah ada perubahan kosmitek rega pun musti ikut sama…

  29. bro campro..buh la gmbr inspira interior tu dlm blog nih..
    yg bro savvy88 bg link tuh..

  30. lampu belakang lainlah bai…tgk yg baru pendek sket-ada 2 tingkat…yg lama pjg ada 3 tingkat

  31. Memang terbaik dari Proton…
    Mungkin angle tu yg buat nampak lampu tu mcm tak match dgn body…
    Tapi sebenarnya memang match lampu tu buat keta nampak lebar…
    Lampu tertonjol ala2 accord dgn camry tu… mcm VW sirocco pun ada jgak…
    Lampu belakang LED… Side mirror ada signal light…
    Sakit la vavi executive nak buat mcm ni jgak nanti…
    Citarasa tinggi boleh masuk kat keta entry level tu…
    Baseline pun dapat tu…
    Good Job proton…

  32. Bumper dan grille to nampak sangat carry forward dari Exora. Lampu pun terjojol keluar sikit macam Exora juga. Maknanya ni la design language baru Proton. Lepas ni boleh la kita agak Persona Replacement punya rupa macam ni la lebih kurang. lampu belakang tu jadi pendek sikit sebab bumper dinaikkan lagi di bahagian lampu tu. Kalau previous saga owner nak upgrade kena tukar bumper dulu la nampak gayanya.

    • errr….mgkin nie ar design language utk penghabisan stok sebelum new design language diperkenalkan utk global car (persona) proton 2012:) ..agak2 jer..:)

      cheers!

    • ehh..hak ah la..sebijik mcm bro chaku pnye impression…95% same..cume inner design head lamp, grill dgn bentuk fog lamp je lain..area fog lamp pn sme..huhu..even hood pn sme..kudos bro chaku..

  33. Tengok depan sekali lalu macam Honda Accord baru.

  34. salam.. cantik juga saga FL ni.. cuma saya rasa gamba ni mungkin gambar artist impression je kot.. berkemungkinan besar hasil final product nya mungkin hampir sama dgn gambar2 ni..

    saya mungkin betul & juga salah.. cuma agak timbul tanda tanya bila melihat saga lain di sebelah & juga di belakangnya.. saga yg di belakangnya masih saga blm sedia ada (lihat lampunya) manakala saga di sebelahnya masih ada signal kat body dan juga sport rim yg sama spt saga skrg.. gambar dari sudut belakang pun begitu juga.. kelihatan saga model sedia ada disekitarnya.. takkan ada 1 aje model yg berlainan di kalangan model2 sedia ada.. itu pandangan saya aje.. macam saya cakap tadi, saya mungkin betul & mungkin salah..

    wassalam..

    • Saya pun sebenarnya terpikir mcm tu kenapa die sorang2 je sedangkan yg lain semua senor. Nak kate photoshop, gambar real. tapi entah la..

  35. confirm photoshop…kpd sukun yang katanya belajar AD…belajarlah sampai habis dulu..

    • tgk lar betol2 gmbar tu. mmg lar kata photoshop sume sebab gmbar tu resolution die dah low. lepas tu kete tu warna putih plak. mmg lar nmpak xde line sambungan bumper kete tu. cube hitam? lagi lar xnmpak. kalau warna laen mesti nampak nye.

  36. xsemestinya model2 yg ada kat situ sume mesti same..tu kan tempat check kete proton..myb yg ni utk dihantar ke showroom masa pelancaran..n yg lain2 tu stock yg last b4 new facelift ni.jgn lupe,stock saga yg skrg pon belom abes lg..

  37. mungkin model tu la yg digunakan utk wat test kt jalan2 raya sebelum ni.. gmbar tu diambil sebelum ditampal tape kot.. ye la.. utk testing purpose, mesti la buat sikit2 je dlu.. yg ni blum wat mass pro punye..

  38. huiyoooo :D mau trade in NEO laa gini

  39. bro,yg ni sy amek from theopilus chin,mgkn ni kot rear lamp saga bru ni

    http://farm4.static.flickr.com/3357/3243675242_1e95508fd5.jpg?v=0

  40. ade kate x cun blakang saga ni…
    tp bagi aku segak..sebab ade cutting bmw skit kat bamper dia…

    ni nanti klu ade kdai ah beng yg jual aksesori lampu blakang saga mesti ad design ala2 bmw jugak…

    • ni adalah sambungan dr gambar yg sy kasi link tu..bro campro leh la kasi letak kat atas kasi bandingkan dgn yg kaler putih tu..

  41. lampu ala2 persona elegence..

  42. cun mmg cun..
    tapi lampu belakang mcm pelik sbb kecik sgt
    mungkin sbb gambar tunjuk yg color putih.. kalau warna metalic nampak ok kot.

    congratz kpd sape (azlee x silap) yg sudi share gambar ni. tak lupe juga funtastiko haha.

  43. ni adalah sambungan dr gambar yg sy kasi link tu..bro campro leh la kasi letak kat atas kasi bandingkan dgn yg kaler putih tu..

  44. bro…lampu blakg tu mcm xsame saiz dgn dulu ker? nmpk kecik jer..bila kompare dgn model awl..lampu dpn cm renault megane pun ader gk..tp mmg mantap..

  45. nmpaknye saga ni ttp 1.3

  46. bumper bklg tu mcm ade skirting..

  47. Masalahnya sekarang, Saga ni cantik tapi orang kata photoshop pulak. saya pun lihat gap front fender dan bumper tampak xberapa jelas..(mcm di-blur kan).

    Namun saya tetap rasakan bahawa ia adalah gmbar tulen. 2 gmbar saga putih tu well synchronized dan di-capture dlm jarak masa yg pendek. Perhatikan betul2.

    • Wahhh.. aku pun hampir2 termakin dan hampir tensen ada org cakap potocop sbb aku dah post thread pasal ni kat forum egypt.. nanti malu la aku.. hahaha.
      Tapi.. aku check balik post spyshop yg sebelum ni yg masih berplaster dan gamabr2 beresolusi besar tu.. mmg yakin dah ini bukan fotosop.. tak caya cuba bandingkan dgn gambar yg masih bertampal tu dalam posting sebelum nih… mmg sah real.

  48. Bila tengok gambar dari depan tu, nampak cam photoshop jerla. Sebab per? Pertama sebab kerja dia tu tak cukup kemas dan tak ngam ngan kereta tu secara keseluruhan. Kedua, dah yang paling penting ialah sebab kereta yang beratur belakang dia tu design lama.

    Aku mungkin silap. Tapi dari gambar yang diberikan, itulah yang boleh aku simpulkan.

  49. info tambahan:

    -new lamp 4 system (like accord)
    -new hood
    -new bumper
    -front fog lamp
    -new rim
    -new fender
    -new side protection molding
    -side mirror with LED turn signal
    -new rear combination light LED
    -2 new exterior color
    -new rear spoiler
    -new rear reflector
    -muffler cutter
    -new rear bumper
    -passenger airbag
    -audio with mp3, usb & aux input
    -new seat fabric
    -new steering audio control
    -front & rear power window

  50. apera..pasal gambar chopped or not pun gaduh..pelik tul..tp ni la production look nya.. huhu….

  51. saga putih tu belakang ade iras2 Suzuki SX4, am i right?

  52. dah kuar 2keping gambar spyshot belakang dah,betul laa tu,aku suke lampu belakang baru,cam iras2 lampu LED persona pun ade…

  53. Lampu smoke headlamp tu.

  54. Rear bumper reflector 2 ada iras2 vios dugongnya..

  55. the new enhanced Proton SAGA

    “simply stylish”

    get your new enhanced SAGA at your nearest showroom

    1.3 standard
    1.3 executive
    1.3 premium

  56. Pingback: Datsun : : Bentuk Muka Bumi Malaysia - Car Gallery

  57. aku nk cakap skit kt proton nih!! tukarlah designer bumper dengan orang baru yang genius skit,takde kemajuan langsung dari dulu smpai skang huduh betul designnya.nk kata x pandai buat dh boleh buatpun, cubalh creatif skit bagi cantik, ini tidak bumper cam senget jer. Dari bumperlah menampakan cantiknya sesebuah kereta. Hanya pandangan aje….arap proton dengar

    • kita tunggu model akan datang Proton iaitu Persona replacement & EMAS city car & tengok ada xperbezaan & kemajuan dlm rekaan diorg..yang tu baru la betul tunjuk “new design direction”..kalau xmenarik juga kena la bagi komen2 supaya diorg design dengan lebih baik lagi.. :)

      • Saga Impression yg dari chaku tu mmg hampir sama la dgn real faceliftnyer.. impression tu selepas spyshot saga ke atau sebelum? kalau sebelum.. maka aku rasa proton berinspirasikan impression Chaku.. hehe.

      • sebelum.. chaku just buat gambaran dia je melalui khabar2 angin yg dia dpat.. xsangka lak hampir tepat

    • aku rasa ni la trend design skrg ni.. cuba badge proton tu buang letak logo infiniti mesti org akan puji2 kan.. hehe

      • biasalah manusia. Semua x perfect.
        Berbalik kepada gambar diatas, saya rasa side gambar yg x berapa elok yg bro sagaknight cakap tu rasanya side mcm gambar saga warna putih tu la. Saya pun rimas sebenarnya tengok belakang kereta warna putih tu, sebb nampak pelik.
        Cube tengok yg warna hitam. X nampak cacat pun tapi kalu yg putih, macam kene sindrom down plus kelapuk pun ada.
        Warna hitam nampak lebih Exclusive..

    • hahahaha…..cakap pandai la meh try buat design tuk proton….senget la pe la, memacam dh bnyak kali dengar komen yg mcm nie.rase dah tepu…. ingat nk buat kereta senang ke macm nk buat cengkodok..ingat la bro… tak da yg perfect kat dunia nie.maybe bg ko tak cantik, org lain ccantik. isu cantik tak cantik ni tipikal la, kan benda tu universal….pikir la…(jgn makhluk Allah ko kutuk gak sudahlah… subahanaAllah)

  58. Biasalah untuk kebanyakan rakyat Malaysia,yang buruk macam Vios dengan City dikatakan cantik,yang cantik macam Saga FL dikatakan buruk.
    Nampaknya,semakin banyak rakyat Malaysia yang citarasa nya sama dengan designer T dengan H,buta seni namanya tu.
    Tu lah terpengaruh sangat dengan Jepun.
    Takpelah apa yang saya tengok T dan H semakin buruk designya,tapi Proton semakin lama semakin hebat designya.
    Tak usah di semakin satu mahkluk tuhan di atas tu Proton nak kena tukar designer,dia tu dah tersangkut dengan kereta separuh Jepun PerutDua yang ‘cantik molek’ tu.

    • bro mgkn gk pngaruh jepun kuat tp masalahnyer diorg punyer design
      lg advance dr proton…sng ckp depa wat hari ni utk pasaran esok..
      tp proton lain plak…buat hari ni utk pasaran kemarin..
      but kite pun akn jd cam diorg suatu hari nnt…pendapat sy jer ni..peace..

      • Design yang advance tu hanya dari segi body structure,dari segi exterior design memang totally OUT.

    • Pada mata aku, Vios dan City dua2 tak lawa. Tapi antara dua tu, Vios lah yang paling tak lawa.

  59. Kita tunggu pelancaran Disember nanti,selalunya kalau nampak depan mata lagi cantik.

  60. gambar diatas tiada kena mengena ngan photoshop or gambar tersebut tak di edit terlebih dahulu, tuk pengatahuan kamera dilarang bawak masuk dalam kilang, so nie maybe kamera hanphone. tau je la kuality kamera handphone mcm ne…

  61. Kepada yg dok syak itu adalah dari fotoshop ni aku bawak mai kata2 sorang salesman yg pernah jadi saksi ogos lalu . dia komen kat blog prodas mengenai imression Chaku. ye lah.. bukan saksi yg diterima mahkamah .. tapi ok la sebgai petunjuk.. huhu
    ====================================================
    Bertarikh 16 ogos.

    impression dari Bro CHAKU SALAHH.. huhu.. sy Proton sales advisor.. baru je pg td g lawatan masuk kilang buat ixora dan RnD..

    kt RnD time tu die tgh test Saga FL ni..
    1. lampu depan saga agak besar memanjang..
    2. depan bahagian logo proton tu sama mcm pesona lama, n waja replacement..
    3. lampu belakang kecik dan tirus dr yg lama..
    4. side mirror ada lampu signal, macam persona elegance…

    cuma kt dlm tu dilarang on phone or anytype of camera.. klu tak aku da capture da..

    lagi satu, bahagian engin, diorang tgh bina enjin IAFM Plus, dan CPS plus, n campro turbo charge..

    ProProton – 16 Ogos 2010 at 7:14 PM

  62. proton saga is malaysian cult car. its everybodys car. i heard people do complain about fuel consumption. hope proton will correct this drawback, i heard iafm plus. but when?

  63. tow screw is behind the front number plate?

  64. led red light, look carefully at the one from the black rear

  65. volume control on steering , for premium model maybe

  66. ini saga FL mmg menambat hati dan jiwa raga ku..mmg sesuai utk dijadikan kereta aka buah hati pertamaku..

    lampu depan mmg sgt cun menarik meletop..

    perubahan paradigma proton saga…

    i like….

  67. Pingback: Gambar Proton Saga BLM Facelift : Spyshot | NotaKosong

  68. wah..
    lawa la saga fl ni…
    mgkin saga fl ni akn mnjadi my 1st car lps kje nti…

  69. wo wo bro.. sepanjang aku berkereta x penah aku beli model P2,aku adelah penyokong kuat Proton tapi aku hanya nk bagi pendapat je la..ko kata bukan senang nk buat keta,abih tu skang kita dh pon boleh buat,cuma minta pertingkatkan dari segi rupa paras keta kite supaya boleh bersaing dgn lain2 modal.Skang dunia makin maju bang zaman makin canggih kalu kita lembab kita kan tertinggal,pilihan makin meriah………

  70. proton is a nicely designed car ,i do ask a lady who are shallow about cat. what protons car looks like, and she says it look like “kreta orang putih,”

  71. aku rasa model fl ni tak brapa cun la mcm model sblm ni

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers