funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Lagi gambar Myvi versi SE/Extreme!!!

91 Komen

UPDATE : Gambar dari Arena Kereta

Gambar sebelum ini

Tu dia gambar belakang Miyabi versi SE/Extreme… pasti ramai Japan wannabe teruja melihatnya… layan.. ;)

About these ads

91 thoughts on “PANAS : Lagi gambar Myvi versi SE/Extreme!!!

  1. ada rear diffuser macam Neo CPS tu, tak tau la samada dah test wind tunnelling atau sekadar kosmetik semata2 tanpa sebarang fungsi.. :) Neo CPS nye memang test wind tunnel

  2. blakang mcm buruk je..neo cps lawa lg…

  3. tak minat la PERODUA, aku tetap sokong proton

  4. dlm berita tv3 mlm td ada keluar pic kete ni.antara kete yg akn kuar thn ni n kete2 yg lain.

  5. nmpk mcm viva jer dri blakang,hehehe..mungkin mata aku kot…

  6. Bosan betul tengok spyshots Peroduai,tak ada kejutan betul.
    Bila lagi ada spyshots Persona R.

  7. bagi aku design dia agak menarik jugak,rasenye myvi nie still boleh menjadi no1 hot car di Malaysia disebabkan marketing strategy produa yg cekap yg boleh disasarkan kepada semua golongan seperti golongan muda,perempuan,second car,sport,city car dll,cam kalu proton nie utk satu2 segmen kete hanya disasarkan kepada sesetengah golongan sahaja,xtahu laa nnti bila dah kuar proton EMAS nnti,kalu kene dgn harga,kualiti & aspek2 yg tertentu conpem leh tapau produk produa nie…

  8. nmpkny dashboard myvi bru ini sgt berbeza berbnding kembarnya di jepun…

  9. depan cantik. roundish. blkg out. agak kotak. tak matching dpn dgn blkg. papehal pun handling msti out. tak gune sporty kalo handling out. nak merempit tak boleh nak layan korner ke laut.

  10. Ada satu lagi spyshot pandangan sisi Myvi 2011 SE berwarna kuning..

  11. nampak agak terkemut dan kecik rear nya..huhu.. ape2 pun facelift ini adalah lagi better dari yg jepun..cuma aku tak brapa suka muka ‘comel’ depan nya..seharusnya sedikit agresive utk fanboy perodua yg kaki race gile2 kan? ekekekekek

  12. mata rabun ka?

  13. waaahhhh
    terujanyaaaaaaaaa
    menggeletar lutut ni…..
    berdegup kencang jantung ni…

    heheheh….
    ape pon aku still lagi tunggu perodua 100% design sendiri.. slagi x de dsign sendri..emm..memandang je la

  14. rear diffuser tu so out dated dan ala2 ah beng laaa

  15. rear bumper punya design… current myvi SE lebih menarik

    nampak cam perodua ” technician” dah abis idea nak design bumper ni

  16. lampu ade projektor dan side mirror mcm autoflip je… blh tahan gak dgn spec engine 1.5… cuma dr segi size dan bentuk keseluruhan masih spt myvi…. klu ubah byk mcm viva yang menggantikan kancil br best… ni kan myvi replacement? sepatutnya dah tak terikat dgn bentuk myvi lg… anyway pada saya ia ttp akan mendapat sambutan baik spt current myvi…

  17. pehh terbaik lh bro.. pinjam gambar…
    saa rasa… model ini juga akan menjadi dan kekal no 1 di malaysia… apa2 pn design perodua lebih cun dari model asal yg kelihatan seperti katak..hihih

    • no doubt.. model ni akan jadi best selling car in malaysia.. tapi tak menolong melonjakkan jualan myvi sedia ada..

      perodua sebenarnya cuba menjantankan keta asal jepun ini yg ditarget khas utk kaum wanita

      jepun yg design keta ni,.,. depa tau la keperluan dan kenapa kereta ini direka khas utk ppuan

  18. Pingback: Perodua Myvi SE 2011 tanpa selindung!! « PRoDAs AUTO Blog

  19. pendapat saya, model ni mungkin masih dapat perhatian lagi di kalangan rakyat Malaysia, memandangkan ‘prestasi penjualan’nya yang meningkat saban hari. cuma, sejujurnya, saya sedikit (err~ banyak sebenarnya) bosan dengan myvi, walaupun diberikan suntikan ADVANCED pada myvi tu, sebab dah macam2 versi muncul.

    apapun, semoga sukses laa ya cik miyabi.. eh silap lak, myvi se, eh exclusive, eh silap lagi advanced v, eh salah la.. ntah~ :P

    *tak teruja, dan masih menanti emas dan persona R.

  20. Myvi 2011 ni akan jadi hot sale lagi utk tahun ini..Kita perlu lihat dulu apa yang ditawarkan pada model 1.5 dan harganya.

    Entah bila orang Malaysia ni nak bosan dengan Myvi..

    • Tu la… citarasa tak sama.. banyak juga faktor spt keyakinan after sales servis selain daripada rupa bentuk. agaknya MYVi ada WOW faktor kot? hihihi.

      • sebenarnya myvi ni takde wow faktor pon… org beli myvi bukan sebab ia perodua… tetapi DNA daihatsu disebaliknya.. dan engine jepun

        tak susah nak jadi best selling car kat mesia.. kalau honda jazz tu direbadge jadi local car… senang2 je laku sebab faktor kejepunan enginenya itu

        proton emas kelak jugak bakal menggunakan engine jepun nissan TERBARU.. 1.2l.. tapi fuel economy dan kuasa menyamai engine typical 1.5
        sedangkan proton saga yg guna engine campro dan selalu mendapat komen buruk pon senang2 boleh bersaing dgn myvi yg berselindung disebalik nama jepun

        apatah lagi proton emas pakai engine jepun kelak

      • Pada saya xmengapa jika orang suka jenama jepun pun. Cuma mereka ni terlalu mengagungkan jepun. (suruh nyanyi lagu Kimigayo baru tau)

        Perodua xde wow factor. Cuma bergantung dengan nama T & D, dan produknya laris. Ini bukan salah Perodua jual kereta jepun. Tapi masalah mentality orang malaysia yang mengagungkan jenama jepun.

        Tapi xmengapa..ia adalah suatu cabaran dan persaingan buat Proton, Naza, DRB dan Sime Darby. Dan perlu diingat, jualan kereta domestik yang tinggi bukan sesuatu yg perlu dibanggakan dikala kita sangat2 memerlukan pengangkutan awam yang efisyen.

  21. kononnya model ni akan menggantikan model myvi… bila model replacement maknanya namanya pun akan berubah… ape agaknya nama model baru ni?
    takkan MIYABI plak? mcm dkt2 dgn BABI plak…

    • hahaha.. janganla emosi sangat.. biar orang kata macam2.. tapi MyVi tercinta ni tetap jadi poojaaan rakyat malaysia.. sbab apa? sbb ada WOW faktor.. hahahaha.

  22. peyno.. kenyataan saya pasal wow faktor tu adalah sarkastik saja.. sbb bagi sebahagian manusia disebbkan dia tak berkenan satu design tu terus dia hukum takder wow. dan dia demand designer/styling proton letak jawatan.
    dan kalo ditaqdirkan MyVi tu laku giler seluruh dunia.. tentu dikatakan ada wow faktor.. huhu.

  23. sory off topic. Masih ingat lg masalah team design prtn dgn team engineering. Azlano penah mengutarakan team dia tidak diberi kbebasan spenuhnya berkarya, byk halangan antaranya team engineering n team org atas. Maklumlah kalu local design,ada jer yg xleh, tp bila dah sub kat org luar,sume trime. Kalu tgk sketch asal tuah, mahupun exora,mmg menarik,shinggalah bod yg pilih design. Tp sepatutnya,bio team design bebas buat pilihan, kecuali la melampau sgt. Mcm bangle, kontroversi, radikal,mengubah bmw yg tipikal luxury design,kpd yg lebih sporty,scr xlangsung mempengaruhi cr org lain design kete mewah. Tgk merc,audi n bmw skrg walupun designer lain,tp influence bangle tetap ada,dia yg mengsportykan kete mewah. Ini pndpt aku jelah

    • tapi rasanya,ikut bajet jugak.kadang2 ada jugak design yang kos nak buat bahagiannya tinggi.
      Tapi semenjak Persona Elegance dan Saga FL,nampak ada perubahan drastik dari segi design bahagian depan.

  24. emmm seriously cantik…. (1st time aku ckp perodua cantik)

  25. dpt info,mmber sy dr produa yg dh pi tgk,mngatakan ada built in gps mcm neo R3 tu..

  26. Boleh thn lar walau tadak wow factor pun melainkan ada dna T. Tngu saga phase 2 plak mcmana.

  27. maaf.. walaupun kecantikan keta tu subjective.. ia bergantung gak pada penagalaman seseorang

    macam peyno yg dah biasa layan JDM dan selalu tgk keta2 k- car jepun yg pelbagai bentuk ni…. peyno rasa design myvi ni tak memnuhi taraf urban peyno…

    bagi org mesia yg sesakli nak merasa bau jepun… mungkin design ni dah terbaik dahhh

    betul la org tua kata

  28. fridzmax
    sekarang jaguh kampung dimalaysia adalah perodua… proton sebenarnya boleh jadi jaguh kampung dari dulu kalau mereka continue rebadge model2 jepun mitsu…

    tapi sampai bila nak jadi jaguh kampung?? market mesia ni tak besar dan kita tak leh harapkan dgn market mesia semata2…

    lihat apa jadi pada perodua… kat tempat sendiri jadi jaguh.. bila tempat org.. susah nak masuk market luar

    • En peyno,

      Proton dah jadi jaguh kampung dulu. Proton Saga dan Wira adalah jaguh veteran kita. hehe. sekarang kita bagi adik Perodua pulak jadi juara.

      Ni adalah disebabkan oleh sentimen terlalu memuja barangan jepun. Walaubagaimanapun, Jepun telah pun mengiktiraf barangan kita-Cusco Neo.

      Mari ramai2 pergi Kota Tinggi 1-3 April ni lihat orang Jepun drive Neo dalam estet kelapa sawit. huhu

  29. nih aku quote penjual kete produa yg dah g tengok//

    jgn gado2 mcm budak tadika :D

    kitaorg dah gi tgok,belek2 replacement myvi 1.3 yg nak launch mei nih..ada 5 variant
    myvi 1.3cc standard
    myvi 1.3cc primium
    myvi 1.3cc elegen (pakai bodykit airmaster+player touch screen,gps)

    launch july
    myvi 1.5cc se
    myvi 1.5cc extrem

    fizikal totaly tukar habis
    saiz sedikit kecil berbanding myvi lama
    masih guna chasis + engine 1.3 myvi lama
    tyre 175/65/14
    rim 6spoke (1.3) dan 7spoke (1.5)
    semua ada steering electric mcm vios
    semua ada auto flip side mirror
    semua model ada airbag
    semua pakai headlamp projector
    semua gear auto letak kat dashboard mcm alza..
    dashboard design lebih tirus berbentuk “V” mcm alza..
    seluruh body siap insulator (sound proof terbaik punya)
    meter ember light sedikit sentuhan design toyota vios,corrola,camry
    model myvi elegen guna touch screen+gps loccato
    ada cankuk utk baby seater
    seat belt belakang,seat paling tengah, belt gantung kat bumbung..
    improve aircond…lebih sejuk dan tak ada bau berbanding lama
    improve brake disc..lebih kuat cengkam kualiti banding lama
    harga naik sikit rm2-3k

  30. hafis .. myvi ni takde CVT macam model asal jepun dia ke???

  31. aku teka SE model tak lebih rm65k

  32. Nice one….. mesti boom punya myvi ni….

  33. grill buka besar2… tp yg berlubang separuh je… angin still limited masuk utk sejukkan engine…. klo nak wat sport car kena la buka lubang grill tu besar n 100%… baru la engine kekal sejuk utk high speed… hehehe…

  34. 1 lg… rim dia tak mcm Neo… proton mmng terbaik… buat berpusar, kiri kanan pusar sama (mirror)… perodua tak jaid mirror…

  35. x de gambar..
    ini penjual kete perodua g tgk sendiri…
    x berani kot,,

  36. honestly im quite tempted with the offering, if can i would not like to own one, but with the engine capacity of 1.5 vvt and electric steering is a good deal.
    engine is not a dual vvt yet its just vvt carry over the avanza or alza but it serve more superior than iafm or vim.
    lets guess if 1.5 vvt with suitable combination of gearbox in proton saga FL,, we can sense some amount of fuel saving there ,right. yes its peoples car that meant avg people.

    of course i will always put a proton car on the top. but i just cant accept the capability of the engine at every day use.
    of course proton is good in horsepower. but for every day use because iafm or vim cant really serve the low end usable torque that can save fuel.

    we hope proton have to get rid of its present engine. we need to start our engine with at least iafm+ now or the cfe.

    dont tell us to drive at 90kmh. or to feaher the throttle to save fuel. we need to move like everybody does. modern life is rapid . rapid and low consumption technology means good for environment.

    any yes proton has the Y generation engine but then its in 2014.

  37. well i dont like electric steering its quite numb. but the feature normally lightened the effort during parking speed and firmed up at higher speed.
    not bad this myvi is so.

    • Most electronic power steering EPS have at least 2 additive setting which are soft and hard mode. But it is more fun when the eps is synchronized with throttle respond and driving style. There you got city mode or sport mode.

      For me Myvi not even need eps. Its OK without eps. But hey, Proton please put eps in Persona R. And Sport Mode button also. huhu

  38. x berbaloi beli myvi `baru` ni,rasionalnya macam ni..

  39. harga mahal(53k dah boleh dapat p.e m line),enjin x power (walaupun 1.5),body kecik(p.e lagi besar)……x sabar nk tengok persona r,perdana fuga,emas,……

    • Sy rasa saingan epal to epal myvi ni ialah EMAS.

      • bila EMAS launch? tahun depan ke 2013? jangan lambat sgt, nanti rugi potential buyers..kena kasi “sneek preview” dah sekarang…prototype testing/clay model production model kena menonjolkan diri sekarang, hehehe..

      • Ya…betul3. Saya nak EMAS 1.2GDI. Jangan lupa letak panoramic roof. Saya nak beli nih.hehe

      • tapi thn 2013 nanti perodua akan keluarkan kenari replacement dari model Daihatsu move..
        tapi saya rasa tu tak kan menggugat EMAS

    • kete belum kuar ko dah ckp enjin x power :D
      tunggu je feedback pengguna myvi 1.5

      • hafis… engine myvi ni bukannya baru.. engine lama dan dipakai kat alza dan avanza…
        jepun pon dah tak mo pakai engine ni utk model mereka

        hehehe

  40. enjin 1.5, sama spec cam Alza juga ke bro Hafis..?

  41. actually this is a good product by produa. at the same time we hope proton is not holding it horses too long. not 2014 for its top notch engine. if we say this toyota / diahatsu engine is old with single vvt what about proton iafm plus which also will be a single in its iafm+. the point is produa with 1.5vvt and the saga will offer it with 1.3 iafm+. well i cant see the proton strategy for now but in AU proton S16 is 1.6.
    would proton supply its Saga FL 1.6 iafm plus will be an issue to compete? i think its not quite an issue because the upper range will be equipped with CFE turbo in order to set the range and hierarchy..

  42. peyno..
    apale ko nih..
    nama pon perodua bwk masuk dkt malaysia..

  43. Aku agk bstuju dgn awak. Walupun pkai enjin downgrade alza 1.5, power@torque to weight ratio masih melibihi avanza mahupun vios,wlupun enjin brbeza sdikit. Kalu berpandukan kepada itu, xmustahil myvi lebih better pickup dr vios n lebih menjimatkan.

    Namun begitu,kita tahu bhw vvti mmg bgs utk town driving,tp masih ada klemahan ketika high rev,especially ketika overtake pada kelajuan 100kmh keats.

    Cume sy berharp,enjin iafm + 1.3 yg dikatakan mempetaruhkan vvt pd intake n vim juga pd intake,dpt memenuhi kehendak low end power n high end power. Xsilap sy,kalu mrujuk kpd enjin gdi hyundai, vim bleh pegi 3 stage, short runner pd rpm 1-3k,long runner 3-5k, short runner pd 5-7k rpm.

    Kalu ikutkan presentation hyundai, vim btl2 membantu meningkatkan torque scr drastik n membuatkan ia lebih wide across the rpm range. Kalu ikut teori, vvt campur dgn vim@iafm, power n torque x jauh berbeza dgn enjin hyundai tuh. Saya teka iafm plus 1.6 115bhp n 160nm torque. 1.3 dlm 95bhp n 135nm torque.

    Kalu iafm plus spec mcm nih, dh kira bagus dah untuk enjin na yg menepati euro 5.

    • Mat .. baik ko fikir cam ni

      Jepun originator passo pon tak pakai 1.5l engine lama kat passo 2010 mereka.. sebaliknya mereka menggunakan engine baru 1.0 dan 1.3l

      lagi satu tang Hp dan torque tu ko silap.. walaupon di dakwat alza dan avanza guna engine sama tapi torque dan hp avanza lebih tinggi berbanding alza.. tak tau apa yg perodua dah kurangkan

      • x kan 2010 jepun kuarkan terus nak amik je…
        amik kena bayar mhl bro enjin2..
        mesti p2 pakai enjin yg 1.3 yg lama 2.
        takut kalo x laku yg nie dpt backup…

  44. Ni tak panas sangat. Kat paultan.org ada dah Proton punya Nissan March. maknanya dah dekat la nak keluar proton EMAS yang share platform dengan Nissan tu.

    • so much for Nissan march. my idea would be ,to improve the proton savvy ,it has a pretty shape. all we need to dump a newer power plant, at least 1.3, maybe a compact Japanese engine derivative. get a fully auto or fully manual.

      a long partner from mitsu, why not. mitsu engine, they are now made in china. its cheaper. cant get the latest but there are some seasonably modern engine to buy. or suzuki engine maybe.

      will people buy savvy, i would say yes. invest a bit for interior. show people the engine, show the test run for the consumption. give them urban drive fuel consumption. no way people not buying this little baby.

      sad ,

  45. btl peyno,sy tahu yg engine alza mahupun myvi br ni,pwr dia kurang dr avanza,cume kalu kira avanza versus myvi pkai engine 1.5, power to weight ratio dia lebih ckit coz weight myvi rendah. Tp sy ni xdala berminat sgt dgn enjin myvi nih coz dh tau,masih tggu iafm plus yg menarik minat sy :-)

  46. Wow cantiks sekali tak macam potong.. FL pelik

  47. Serious lawa.

  48. kenapa radiator grill sama design dgn hilux????kihkih…

  49. perodua lebih penjimatan minyak dari kesemua model proton, walaupun pakai enjin model lama jepun.. servis pun lebih bagus dari proton, perodua pilihan semua kaum x macam proton.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers