funtasticko design

http://funtasticko.net

HANGAT : Jawapan Proton mengenai isu Savvy!!!

39 Komen

Artikel ni saya ambil dari www.orientaldaily.com.my

Savvy is a commercial decision to stop production

Proton said, Savvy discontinued because the cars life cycle has expired, all purely commercial considerations. Proton public relations manager, said according to investigations, “each car’s life cycle is about 3 years to 5 years, unless the market is still strong demand, that every six months on the slightly modified form.”

In a statement he said, if the car section of the sales began to decline, which means that its life cycle has expired. The company’s chief executive officer Datuk Seri race again on Saturday to attend the government is satisfied that the company associated with open days, when communication with the public, announced in 2005 the city of Savvy to be discontinued.

Comprehensive quality management

He pointed out that Savvy was out of the car does not mean that there are problems with Proton not to recall the market Savvye. By investigation said today, Proton as a responsible car manufacturer (OEM), the warranty period and warranty period, will handle all Proton cars sold quality and service issues. “We have a team to handle all customer complaints, whether the owner was at the local or overseas. “In addition, he said Proton through the “all-round quality management” approach, managing all Proton car parts and quality. He said all vehicles in the development and production period will be subject to strict certification process.

He explained that all Proton cars through the “zero defect and inspection program” to protect the quality of cars before delivery of the vehicle to the customer. In addition, the production stage, all parts are in production firms only after a series of examinations and tests to Proton, has assembled cars will be subject to inspection before a final-round market.

Investigation mentioned by Proton in the selection of the manufacturer is the result of stringent selection and performance assessment to ensure they provide quality parts. He said Proton Group Quality and Production of monthly monitoring supplier performance. In addition, each quarterly inspection Proton suppliers, monitor their production processes, systems and production capacity.

“Parts suppliers are required to sign purchase contracts (PPA), covers the warranty, parts suppliers and manufacturers of low-quality performance of punishment.”

Ni cuma translation yang dibuat oleh Google disebabkan artikel asal dalam bahasa Cina. Nampaknya pihak Proton dah memberi jawapan kepada OrientalDaily. Mungkin wartawan akhbar ni salah tafsir apa yang MD Proton bagitau sebelum ini. Nasib tak kena saman, lain kali wartawan kena berhati-hati dalam menulis artikel yang boleh membangkitkan isu sensasi & sentimen yang tidak baik. Harap Proton boleh perjelaskan lagi dalam komen di bawah. Dah lama saya tunggu wakil dari Proton bagi komen kat sini, selain dari informer. Terima kasih bro David sebab bagi link ni :)

About these ads

39 thoughts on “HANGAT : Jawapan Proton mengenai isu Savvy!!!

  1. Savvy dah EOL (End of lifecycle) sebab dah lebih tempoh dia. Cuma mana pengganti Savvy yang sepatutnya keluar tahun ini.. EMAS lambat lagi, awal 2014 baru launch..

  2. statement ini tak menafikan statement sebelum ini bahawa savvy adalah kereta yg banyak problem… atau saya yg tersalah baca.

    • Bro jie,

      Sy msh menggunakan savvy amt thn 2006 sehingga hr ini. Takde masalah byk selain dr wear n tear which is normal for any cars. Common problem dan many problem statement tu ada perbezaannya.

      • sy pun pakai savvy amt 2006 smpai sekarang…enjin masih tip top cuma biasalah bila dah makin berumur part yg penting macam speed sensor, cable plug, power steering switch & lain2 kena la ganti..amt ni kena pandai jaga la, cukup masa anta servis kat proton, baru la takde masalah..cuma teringin nak upgrade ke persona r lak bila ada rezeki lebih nanti..kalau proton nak sponsor lagi cantik, hahaha..

      • Hahah,

        Saya pulak Savvy MT 2006. (Dari mula2 beli, sampai sekarang, standard gaban. Door visor pun xde).

        Saya akui memang ada masalah pada coil, speedsensor dan rear bearing. Coil dan cable plug tukar dalam warranty, dan yg lain tukar lepas 3-4 tahun. Service one time, minyak enjin dan gearbox saya bawa sendiri. (Minyak gearbox siap pakai ELF Tranself lagi). Saya juga akui part Savvy kebanyakannya mahal sedikit daripada model tempatan lain. Mentol headlamp H7 pun RM35 sebijik (dan Savvy pakai 4bijik). Part lain? Tanyalah yg pakai Savvy. Savvy ibarat kereta tempatan berdarah kontinental.

        Kawan2 saya yg pinjam/naik kereta saya semua ingat Savvy saya berusia 2-3tahun. Kereta saya baru melepasi 120,000km.

        Saya jaga kereta? Tak juga. Dah 3-4kali tukar tayar sebab suka main corner, rempit di Karak, dan pernah langgar tiang talipon.. huhu

      • saya faham bro… saya menggunakan savvy manual dari mula lancar iaitu 2005 hingga sekarang.. malah saya diraikan di majlis berbuka puasa proton kerana antara orang pertama memiliki kereta ini… tiada masalah pon sehingga ke hari ini seperti digembar-gemburkan… tetapi tidak menafikan lapuran akhbar yg memberi imej negatif kepada proton terutama savvy amat mendukacitakan.

  3. Rasanya paper tu samada salah faham ataupun memperbesar-besarkan cerita.
    sebenarnya, standard la sesebuah model tu ditamatkan pengeluarannya, samada psl x laku atau pun dah sampai ujung hayat..
    takkan la plak bila dah stop production nk kena recall keta yg dah kuar? nk kena kasik diskaun kat org yg dah beli dulu?

  4. ttg masalah2 biasa savvy itu kita sendiri mengakui dan tahu menilai, lagi lagi lah apa bila masa savvy ini di lancarkan ia berentap dengan myvi pula. even dari segi performance, kekuatan badan dan spec memberikan kelebihan pada savvy namun myvi tetap memenangi jualan kerana faktor2 baik nya tersendiri. tak lupa masalah engine dan transmissible yg punyai ‘share’ dalam isu problematic itu.

    bg aku savvy ini telah tembus kembali akan RnD nya apabila Proton menghasilkan Saga BLM melalui part sharing dan platform nya namun apa yg benar2 aku harapkan adalah proton seharusnya juga berusaha gantikan savvy ini on par atleast with myvi baru offerings dan di gantikan replacementnya pada tahun ini juga. namun Proton telah meletak planning untuk ini pada EMAS 2014, ini adalah kelemahan product planning bg aku.

    On DSZ management, rasanya elok juga beberapa model yg tidak berjaya benar2 di tinggalkan dan di gantikan dgn concept dan produksi baru seperti Emas. Namun penggunaan nama branding produk terdahulu masih lagi bole di teruskan kerana ia sebegitu segar dlm ingatan masyarakat kita, untuk pasaran global luar negara terpulanglah pada proton untuk memberi nama lain. Semoga DSZ terus trampil di dlm usahanya menaikan prestige proton dan sebagai bapa pembangunan proton yg baru :)

  5. sedih aku jadi pemilik savvy, tak sangka usahaku untuk menyokong buatan malaysia sia, nampaknya lepas ni jangan harapla aku akan pakai kereta proton lagi, cukupla sekali

    • kalau ikut sy pun bengang gak, sebab kita terpaksa menanggung kesilapan pengurusan proton yg dulu..sepatutnya perkara ini tak berlaku kalau savvy pakai enjin campro 1.3 atau enjin mitsubishi..sebaik2nya proton kena la tebus kesalahan diorg pada owner savvy, sebagai contoh exchange program khas untuk owner savvy tukar kereta baru proton..tapi bagi model latest macam persona r, exora turbo atau lain2…owner savvy tak la ramai mana saya rasa, lagipun ni je la cara terbaik nak jaga owner sedia ada dari beralih ke jenama lain..bayangkan kalau ada 30 ribu owner savvy taknak beli proton lagi, tak ke rugi proton masa akan datang..renung2kanlah wahai proton

      • In your Dreamlah, takdenye company nak bagi One to One replacement, nak tukar barang dekat supermarket pun susah, inikan pula kereta, bukannya kereta takleh gerak, pintu tercabut ke, brek hilang ke, bonggong!

      • bukan tukar free bang, kira macam bagi rebate aje..lain kali baca ayat tu biar abis & faham betul2..sekarang ni sape yg bongong

  6. apsal pulak saudara ad, sy xphm. Ni mcm kes waja gak,dah diganti ngan inspira, dah xda nama waja coz prtn tgh rebranding product dia. Aku rasa persona r juga bakal dpt nama br. Mana2 product ada end cycle. Savvy nih jd krg laku coz dia guna nama tiara rep model,so org tkt ngan nama tiara,so kurang beli savvy n myvi kuar dgn pakej nippon n ah beng yg menarik. Kbtulan plak nama prtn masa tuh dah teruk n savvy masih lg under tm. Sy pgguna savvy n waja campro, rasa ok jer n bangga. Sume kete ada masalah, savvy x terkecuali. Stakat nih, masalah cume dr segi part renault yg sensitive,kena jg elok2. Psl amt sendiri,kwn sy ckp prtn dh enquiry kat renault tp renault ckp enjin tuh dah terjual lebih sjuta unit, no prob. Mmg ada prtn wat kajian, oleh kerana part savvy amat mahal termasuk minyak gear dia,so ramai yg cr kat luar,so ada yg beli konon2nya minya renault,tp ada yg imitation. Pihak renault xsilap saya xda jual minyak dia kat sini kcuali kat protn. Sepatutnya rega minyak n part dia mahal coz cbu tax,tapi kalu murah sangat, mgkin ada yg xkena.

    • Wahai saudara mat, terima kasih atas respon Saudara dan saya hormati pandangan saudara, apa yang mengecewakan saya adalah tindakan proton menghalalkan cerita yang mungkin fitnah dan sekaligus menjejaskan imej kereta savvy itu sendiri. Seharusnya proton cuba menangkis laporan yang mungkin palsu dibuat oleh surat khabar berkenaan bukan mendiamkan diri. Proton juga seharusnya menjaga hati pengguna mereka.

  7. bro camp :-),kalu dr segi tuh,mmg byk owner savvy bengang, tapi dsz dh buat trbaik. Dia nk rebranding prtn. Nama gen2 pun aku rs akn ilang coz dia xnak org pndang prtn mcm dl coz nama seperti waja,tiara savvy,gen2 n juara, org kaitkan dgn nama buruk. So cr terbaik,rebranding. Cume jgn xda spare part sudah. Part lain no prob coz made in malaysia cume enjin part je yg renault. Emas mmg utk ganti savvy, tp kalu dia bg nama savvy replacement model,mgkin emas xlaku. Savvy dah xberapa jalan, jd mgkin xsesuai untuk buat production line. Apa2 kita doa agar part dia mudah dpt :-)

    • dari segi persepsi tu memang tak nafikan nama pun boleh main peranan semasa jualan…rebranding tu kena betul supaya tak lakukan kesilapan macam dulu, tm pun nak rebranding tiara sebagai savvy, tapi silapnya pemilihan enjin & gb yg buat org skpetikal serta teringat perkara yg sama berlaku pada tiara..dah jadi macam phobia & trauma je bila sebut tiara..memang sebab tu tiara memang tak laku terus & berjangkit kat savvy walaupn savvy berganda2 jauh lebih baik dari tiara..akhirnya owner pun terkena tempias dia..harap sgt value savvy takkan jatuh mendadak sebab orang takut takde sparepart, padahal sparepart savvy memang ada, cuma kalau benda2 yg fully imported tu terpaksa la tggu lama skit..so proton jadikan generasi ke-3 kereta kompak lebih baik & pakai la enjin sendiri sebaik2nya..tapi harapan pada dssz agar buat something bagi owner savvy special rebate tu patutnya boleh dipertimbangkan..at least owner savvy masih setia dengan proton lepas ni.. :)

    • Saya fikir ini disebabkan oleh faktor persepsi. Persepsi memainkan peranan melonjakkan jualan, menaikkan harga, meningkatkan permintaan. Persepsi juga menyebabkan produk tak laku, harga jatuh dan tiada permintaan.

      Pembeli juga sanggup membayar harga yg mahal untuk mendapatkan sesuatu yg mereka agungkan hanya kerana persepsi.

      Saya secara peribadi tak kecewa dengan tindakan Proton meng-EOL-kan Savvy. Ia lumrah bagi carmaker menamatkan pengeluaran produknya yg tidak berapa mendapat sambutan. Takkan Proton nak rugi?

      Tanggapan Savvy bermasalah mungkin disebabkan persepsi orang Malaysia yg fobia dengan produk kontinental. (Di samping memuja produk Jepun). Padahal, berapa banyaklah sangat Savvy ada atas jalan. Malah ada juga blog yang mengutuk Savvy kerana rupanya yg buruk. (Ini contoh penulis blog yg langsung tiada kompitensi)

      Cuma saya harapkan Proton ada menyediakan alat ganti yg mencukupi bagi pengguna Savvy yg ada sekarang. Jangan kerana dah EOL, Proton biarkan owner Savvy terkapai2 mencari spare part.

      p/s : Masih menunggu final product Persona R. Namun kalau mengecewakan, mungkin Ford atau Peugeot jadi pilihan saya.

  8. tiada masalah bagi saya untuk memberhentikan pengeluaran kerana sudah lebih 5 tahun di pasaran… tetapi proton perlu berhati2 mengeluarkan kenyataan agar tiada yg berkecil hati… agaknya bagaimanakah perasaan pembeli yg baru setahun dua memilikinya….. loan pula masih panjang

  9. savvy owner here….amt since 2006….no problem…my fav proton so far..

  10. Maaslah ni semua bermula akibat wartawan Oriental Daily yang mungkin tak lulus paper BM dan BI, dan sekolah di sekolah vernakular. Orang cakap lain, dia faham lain. Nasib baik lah Perkasa tak bagi statement.

  11. Savvy antara terbaik…. dalam Proton…

  12. Saya gunakan Savvy sejak Jun 2006. Memang Savvy ini sebenarnya kereta utk orang kaya . Savvy amat sesuai utk pemanduan dlm bandar. Penggunaan minyak sungguh mengjimatkan. Cuma ada masalah jerk di gear 2 pd model AMT.Saya letak wall plug di tempat minyak berdekatan timing belt utk atasi masalah ini. Saya tap di 6 tempat minyak.Pasang 10 wire grounding. Taruk lagi Air Boom di tempat air filter dan tempat angin mula masuk. Saya tampal batu volcano di tangki minyak. Gunakan rim aloi 14 inchi. Hasilnya sungguhnya menggembirakan. Enjoy driving in town biar pun sudah ada Peugeot 308. Anyway, it is a sweet memory to buy Savvy. Salam. Merci. Gracias.

  13. Aku pakai Savvy AMT Lite dan baru beli Satria Neo CPS…..tp still geram nak lenjan savvy. Savvy my feveret proton

  14. salam kwn2..tumpang tanya, saya skang ni dalam proses utk beli proton savvy second sebab harganya dalam 15 ke 17k je (lingkungan harga yg sy mampu beli cash) sy xnak berhutang sbb sy ni keje freelance je,income bln2 xtetap kejap byk kejap sikit.so boleh x bagi pndapat korg?ok x kete ni..ni kete pertama sy.umur pun baru 21

  15. problem aku,kete savvy aku nie semput2?ape mslhnye

  16. mslh aku,kete aku susah nk start la..start ok,tpi xmahu hidup..
    tolong kwn2…

  17. Siapa beli Savvy ni mesti menyesal seumur hidup……salah sorang ialah akuuuuuu. Kereta nasional yg menyusahkan rakyat. Hampeh, guna 4 tahun dah jahanam. Memang siapa yang merekecipta kete buat aniaya kat rakyat satu malaysia.

  18. masuk tahun ni dah 6 tahun aku guna savvy, AMT mungkin ada masalah bila dah jangkau usia 5 tahun ke atas. Baru baru ni kete aku rosak, bila hantar kat eon katanya robotik yang rosak…bape harga ? bapakkkk 17k..tolak kete aku pun lom tentu dapat 17k…skang ni masih kat workshop kat subang Renault punyer bengkel..harap2nya boleh sihat mcm biasa…bajet pomen tu kata dalam 2.5k…salah satu kete cekik darah tuannya savvylah time time nak ghayer lak tu dia wat hal…tapi aku sayang savvy ni semua dah baru timing belt,tayar,spot rim, skirting, spoiler, break pad (betul ke ejenye) g pun dia banyak jasa ngan aku….nak jual mungkin tidak malas nak tanggung hutang elok2 dah tak de utang….xpelah 2.5k pun 2.5k lahh….but i suggest to all of u sapa nak carik kete jangan cari lah cari kete yang banyak sangat eletroniknya…sapa guna preve uhuhuhh nasib akan sama ngan savvy semua guna robotttttt, elektronik…..sekali tukar hamikkkkkkk ber RM RM mata

  19. ai…saya pgguna savvy jg….korang prnah x jd.time drive 2,tba2 naik tanda auto…n kat meter 2 naik no 1,2 or 3….pelik..padahal sya bwak auto.lpas 2 sye berantikan kereta…ttup enjin,start balik bru ok..dh bnyak kali jd..knapa yer??help2…

    • saya pun selalu jugak kena macam tu, tak sure sebab pe.. kalau keluar no tu dia dalam mode manual, kalau auto akan keluar D je..cuba refer kat service centre, cakap kat diorang masalah ni..

      • Bukan persepsi, tapi savvy AMT memang bermasaalah. Lepas setahun pakai dah mula buat hal. Dah keluar masuk Proton SC dan juga workshop2 luar, tukar macam2 jenis sensors, coil, servis AMT pump, robotic arm dll tapi asyik2 melompat macam kuda. Kadang2 nyaris terhentam kereta depan di traffic light. Kalau berhenti dekat bukit, memang sah akan undur kebelakang kecuali press minyak dgn cepat bila nak jalan. Kalau manual boleh juga main minyak dan clutch. Tengan jalan, gear tertukar sendiri dari auto kepada manual (still ok but sometimes from auto to neutral.. bukan ke bahaya tu). Dah beribu habis utk kos servis. Sekarang dah tersadai 6 bulan, guna utk pegi kedai runcit saja. Nak jual tak laku.. malah kena bayar lagi pada bank. Nasib baik ada satria buruk yg lagi reliable utk kegunaan seharian. Pendek kata, SAVVY AMT (yg aku punya ni) memang babi! Kalau jenama lain, pengeluarnya dah tentu recall balik atau tungkus lumus resolve these “common” problems. Pengeluar yg ni, bila ada masaalah, stop production. Tutup buku dan buka buku lain pulak.

  20. Baru perasan…. ada yg mula2 bangga dan pertahankan savvy. Tapi lepas setahun akhirnya “terkena” juga nasib buruk macam pengguna lain. Ha ha..

    Anyway, to those who are looking for savvy AMT for RM 14-17K, I am willing to dispose mine at that price. Mine is AMT Lite Year 2009. Please email me if interested. Have been thinking what to do with that damn car. Nak bagi sedara mara pakai sambung bayar pun tak sanggup.

  21. aq xkn beli proton lg!! savvy nie 1st car aq lps abis SPM 2005 tros dpt kete nie. smpai skng pkai mmg nyesal gle. part mahal. rosak sna sni. lps nie mmg x la nk beli proton lg. ceh

  22. aku pun geram dgn proton ni.. buat kereta tak berkualiti, aku nye savvy amt terpksa hntar bengkel renault, nak harapkan proton.. indah khabar dari rupa.. sekarang nak keluarkan engin baru lak.. dgn cvt… sure mesti akan ada problem gak… kepada yg nak beli keta proton, baik hati2 la.. besok jangan menyesal, diorang ni tak peduli kalau kereta yang diorang buat rosak, janji dpt untung

  23. Salam, banyak juga masalah pasal savvy ni kan..tak ada ka sesiapa yang rasa nak buat petition or kita ramai2 pi kat tribunal and buat komplen?

  24. Savvy mmg mngecewakan..aku x nak pakai proton dah..mmg menyeksakan!!!!

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers