funtasticko design

http://funtasticko.net

Harga & Spesifikasi Myvi SE 1.5

207 Komen

Harga yang agak mengejutkan terutama untuk versi manual yang bermula dari RM50,900.00 (Solid) dan RM51,400.00 (Metalik). Dengan enjin 1.5 serta tambahan aksesori yang lebih model ini tentunya mendapat sambutan yang menggalakkan. Untuk versi automatik pula herga bermula dari RM56,000.00 (Solid) dan RM56,500.00 (Metalik). Kesemua harga ditawarkan atas jalan (OTR) termasuk insuran. Makin bertambahlah Myvi lepas ni kat jalan jawabnya, hahaha…

sumber : www.arenakereta.com & http://www.buy-perodua.com

About these ads

207 thoughts on “Harga & Spesifikasi Myvi SE 1.5

  1. Top range Myvi 1.3 Elegance ialah RM57,400. Dan harga Myvi 1.5 SE ni amatlah diluar dugaan..Ini akan menyebabkan varian 1.3 Elegance lenyap.

    Apa yang menyebabkan Perodua meletakkan harga yang mengejutkan ni? Setujukah jika saya katakan Myvi 1.3 Elegance diletakkan terlalu mahal pada awalnya.

    Apa pun kita tunggu hari pelancaran.

  2. Kita tunggu Saga 1.6 FLX.

    • proton kne selesaikan dulu masalah yg org tulis dalam Berita Harian 13 September 2011 (M/S:27)

      • tu la, perkara mcm ni yg buat buruk nama Proton, walaupun 1 je yg kena macam tu

      • bro boleh cerita x aper masalah die. Saya Metro ada la.

      • juz google ‘berita harian 14 hari proton saga flx’

      • adik aku punya myvi pre-FL pun penak gak air aircond leak smp carpet basah.. perodua jemur jer n takde tukar pepe pun sbb menda basah caranya keringkan jer.. bkn da tkoyak ker per ker… lepas kering n pasang lik ok jer takde kotor pepe pun.. rasa mcm tu la cara nak selesai sbb air aircond bukannya tingal kotoran.. lain la minyak hitam ke tumpah.. ntah ler, ini mengikut pandangn aku jer..

      • jgn kena kat ecu dh le

  3. harga memang menarik….. takde sapa nak beli dah elegen nanti

  4. cnfius dgn pricing auto ngan manual se,dkt 6k different, auto n manual extreme,dkt 3k je. So,any comment on that?
    I think it is marketing strategy to give lower price for manual coz it supposed to be nearly 54k with 3k different or the auto supposed to be 54k.
    It seems that se auto absorb the lost of profit for manual se. So,my advice,go for manual se. If buy auto se,u r paying extra to cover up lost in manual profit even the same accessories.
    The extreme not much different from se,mainly only on bodykit(minor),multimedia unit n seat cover.the others nearly the same but hey,now the price diff for manual n auto just 3k.
    Although i hate the manipulation of price by perodua (se edition),but admit that a good strategy to make the starting price look lower n attractive bcoz buyer never look at the end price(extreme) which nearly 60k.
    By the way,it is 102 hp n 136nm at weigt 980 n 995kg.
    So its has 2-4hp more power to weight ratio than flx 1.6 but less 2-4nm torque torque to weight ratio than flx 1.6.
    But flx peak hp@5750 n torque at 4krpm, where extreme n se peak hp@6krpm n torque at 4400 rpm.
    So,on data,extreme n se already lost to flx(not extreme) in term of performance n i believe in price too.
    Extreme to bit vios in term of performance,may be not,but anyway,good job p2.

  5. wow! murah giler manual dier..>! teringin plak nk rembat myvi se ni… Sib bek ad wat 2 version, satu sodok salji, stu lg cam ni… pergh!! mmg cntek la klau rege cam ni….

    p.s: klau saga flx 1.6 kuar lembap sangat…. trpakse la rembat myvi SE ni…

    • SE manual is a good bargain…less is more…
      EXTREME tu terlampau “extreme” sangat…huhu

    • X per. Kalau x dpt nak tunggu. Beli jer la. Tapi satu jer. Kalau dah beli, jangan sesekali terasa hampa bile benda baru keluar lagi murah dari yg dibeli. Karangx pasal2 ada je masalah kereta yg dibeli. Merajuk katakan. Duit masing2. Jadi kalau yg ini pilihan terbaik, beli jer la. X d la pulak carmaker paksa org beli kereta deorg. Kalau kat Chowkit road mmg berlambak. (tapi jam, bag and etc la..) hahahhaha

      • ya tambah sikit lg mgkn bole dpt persona R kosong, ntah2 bole dpt yg siap turbo
        turbo! wow wow wow

  6. kdg2 cnfius dgn pusat servis protn. Tapi saya tabik kat ktn,kete savvy saya siap tkr seat driver,waktu tu dh hampir 2 thn n hampir 40k km(warranty 2 years waktu tuh). Xda masalah claim. Ni kete br xdpt claim. Cume xdpt cite sepenuhnya kot2lah si wani tuh xanto lg servis kali pertama walupun dh lebih 1800km,so mgkin void warranty@servis kat luar.
    Tp kdg2 ejen susah skit claim warranty,kalu nk claim pegi branch,sng kit.
    Tp proton kena amik tindakan proaktif coz ini akan jejaskan nama baik proton.

  7. still waiting for kit kat to answer all my questions. Only reply on the miros part, and now admit p2 use the 4star myvap in the brochure(just notice he never look at the brochure before,so dont no what level he is now since it seems he is so knowledgable by cursing others b4)
    anyway,peace no war.

    • priority first, there is no interest for me to look alza brochure(mcm aku nk beli)
      i admitted my mistake becoz no ceremony held like proton did with miros
      so u ask me about alza bla bla bla..
      toyota pun nk jage market avanza.. u should know that!
      peace no war..

    • why u so touchy..
      my target is fridzmax bla bla bla..
      why?
      tercium bau perodua katenye to someone.. (can’t u call it attacking personal?)
      and then, proton fans start to attack me including u i believe..

      • Kitkat, Awk menyeru nickname saya…dan saya datang..

        Komen tersebut memang menyerang seseorang yang pada hemat saya didapati ‘mengangkat’ Perodua secara berlebihan tanpa data yang bernas dan berwibawa.

        Namun, walaubagaimanapun, komen tersebut mungkin telah menyebabkan individu lain terkena tempiasnya (terasa hati). Dan dalam hal ini, saya memohon maaf.

        Komen itu juga langsung tidak ditujukan kepada bro kitkat. Dan atas sebab ini, saya berpendirian utk tidak memanjangkan perkara ini lagi berdasarkan pada komen saya bertarikh September 12, 2011 at 3:59 pm.

        Saya juga memohon maaf jika dikatakan ‘the so called Proton fan’ menyerang (attack) bro kitkat. Ingin disuarakan bahawa funtasticko bukan laman penyokong Proton. Ia adalah laman perbicangan yang memfokuskan peningkatan kualiti dan teknologi pengusaha kereta nasional. Dan secara tak langsung, Proton adalah pengusaha kereta nasional. Banyaklah topik yang bersangkutan dengan Proton.

        Tak salah jika saya katakan kebanyakan forumer di funtasticko menyokong kepada kemajuan Proton. Atau lebih tepat menyokong kemajuan industri automotif tanah air.

        Saya bukan fan Proton. Tapi memandu Proton dan Perodua (juga bekas pemandu Toyota GL)

        Saya lihat kitkat ada potensi utk menjadi sang pengkritik yang sinis. Anyway, selamat berforum.

      • kitkat.
        komen mcm tu kat byk kat paultan.. apesal ko xmenyalak kat sana jugak?

    • da confius , tgk p2 war warkn myvi lg best da test kat miros tp knp test report nya takde? ke tak kuar lg?

  8. ‘door handle’ pun di highlitekan juga? adeh…

  9. Aku rasa dengan pengenalan model 1.5 ini, myvi baru ni sekali lagi akan menjadi model terlaris di Msia.

  10. nampak mcm myvi ni kuat telan minyak je…
    Kenapa dalam brochure perodua xnyatakan fuel consumption myvi baru ni?
    Zaman skrg semua brochure kereta dah mula bagi tahu fuel consumption kete dioarg masing2..

    • Rasanya Myvi 1.5 ni lebih jimat lagi daripada 1.3..perjalanan jarak jauh dijangka jimat. Cuma ruang boot belakang mungkin tak sesuai utk dijadikan kereta balik kampung.

      Tapi utk yang baru kahwin (tiada anak) buat pergi bercuti, berkelah. Myvi 1.5 ni sangat sesuai. Ni pendapat saya..

      • knp horsepower dgn torque myvi sama dgn alza? enjin mmg sama tapi weight kete xsama.. patut mest ada perbezaan pada Hp dan torque.. betul tak?

      • Betul-enjin sama, hp dan torque pun samalah.

        Tak betul-Alza berat 1150kg, Myvi paling berat pun 995kg.

        Jadi mana lebih jimat?

        Saya kata Alza jimat sebab Alza boleh bawa 5dewasa 2kanak2. Haha. Terpulang..

      • zack,

        Power dan Torque tidak mengira berat kereta.

      • depends on engine,
        biasa klu keta besar kena hp dan torque besar dh berat kan, tp ada gak yg cc kecik tp hp besau , cth rx7 , cc 1.3 tp hp 2xx huhu
        nak tinggi sgt pun nk lari mana, klu kat autobahn pun tu bole la nk mengetop,
        ni highway bengkang-bengkok, bukit la , pastu keta pun byk dh tu tak selaju tu plak
        em mcm2 la , tp yg best klu power sbb tak semput ar bwk org , brg2..
        kaki pun rileks je pedal tak la penat sgt klu jln jauh

  11. sebagai contoh spec myvi 1.0 dgn viva 1.0. Guna enjin yg sama tp Hp dgn torque berbeza.. viva lebih Hp dgn lebih torque berbanding myvi sbb body ringan…

    • kalau enjin sama, hp dgn torque patut sama.. yg beza tu power to weight ratio… unless enjin tu tuning x sama

    • zack,

      mcm en fridzmax bgtau, hp dan torque enjin bkn bgantung pada berat kereta tsebut.
      walaupun cc sama tapi spec dalam enjin dan setup ecu/computer box enjin myvi 1.0 dan viva 1.0 mungkin xsama.
      cth plg senang enjin alza 1.5 dgn avanza 1.5 xsama dia punya hp and torque sbb setting ecu yg bbeza.
      lain lar kalo awk ckp ‘power to weight ratio’ mesti lar viva lg ringan drp myvi.

  12. Saya rasa varian 1.3 Elegance akan ditiadakan..cuba lihat website Perodua

    http://www.perodua.com.my/ourcars/myvi/price

    1.3 SZE dan 1.3 EZE dah tiada!!!

    Jadi varian top range utk 1.3 ialah 1.3 EZi dgn harga RM50,800. Just below 1.5 SE(M) RM50,900…

    • choose other variant

      • Yelah, 1.3 SZE dan EZE seolah-olah jadi varian niche. Jadi pemilik 1.3 Elegance behold the exclusivity..

        Jika begini, jajaran harga daripada varian 1.3 hingga ke 1.5 adalah just nice..(kecuali varian Elegance)

        Range 1.3 dan 1.5 mungkin akan menjadikan Myvi 2011 sebagai model terlaris (banyak terjual).

  13. im quite tempted looking at 1.5 manual. so i went to the showroom, sitting inside the 1.3 manual ,,,but i feel the seating is more of an mpv and it doesn’t engage like a serious drivers car. i know it will have a good power to weight and this will be another car for a test drive for my personal evaluation. fit and finish is good, but still to me its feminine, quite hard to fall in love. design is playful which not serious like protons car which has it flow. i know that some area that it might win over proton like toyota made smoother engine, but sometimes i like the metallic high rev campro,
    if im choosing myvi for the lower FC. well proton late models like the FLX also pocket friendly in terms of fuel. i think i should wait if anything to come at proton. latest is in December,,,

  14. 2 kereta sama engine beza cc. so satu benda kita lupa apa yang boleh mempengaruhi FC ialah specifikasi transmisi.

    kesan pemanduan bandar beza ke tak, highway beza ke tak. itu semua ada kaitan dengan cc engine dan itu juga ada kaitan dengan specifikasi transmisi.

  15. Salam, saya wakil pengedar kereta Proton dari EON Berhad.

  16. kit kat,not intention to attack u personally,just dont like the way u write bout level of somebody since it is belittle somebody else in this forum.
    Tercium bau p2 fans,its not really an insulting statement, it just general statement, like u mention tercium bau proton fans.
    Unless u r saying p2 fans are low level@something similar, so that is insulting. Becoz we are adult,we shud behave like adult.
    Even me as prtn fan, i also praise perodua for their strategy,marketing n quality in term of fit n finish.
    The only thing i disagree bout is the expensive pricing n downgraded things in perodua compare to daihatsu n toyota. Since they still doing rebadging exercise,they shud ask for the best from daihatsu@toyota coz they are goldmines for them. U shud know that myvi sales in malaysia superceed even daihatsu sirion n boon in japan market by nearly two times.
    Anyway,still hoping that they gain some knowledge n tech from daihatsu so that they can be the second real car maker that we can be proud of.
    And i oso dont like the way produa engineer answer even to cover up the big brother,they shud give logical answer coz they are engineer cum profesional people. Dont threat consumers like we are so dumb in judging the statement eventhough it manage to deceive some.

  17. i oso like to have discussion on facts n figure, not just mere emotion. Praise everything bout toyota(i admit they are good but not flawless), bash everything bout our locals(yup,they have their bad hair day :-) ).
    Its like i mentioned before comparing myvi engine from toyota n blm engine from toyota. Eventhough vvt is good, but is not meant others are bad. It is unfair for me personally judge the engine based on car, it is better to compare with cars that have the same weight with same capacity of engine,then we will know which one is good.
    It is better to compare 1.3 iafm performance with avanza 1.3 since they have the same weight,so we can judge the engine performance n fc.
    If to compare 1.3 myvi,maybe can compre with savvy engine(yup,savvy is 1.2,but for me it is the nearest thing to compare)
    even with lower power n torque to weight ratio compare to myvi,but the renault engine is responsive n agressive n even better fc compare to myvi. The bad things are engine noise n high spare part price compare to myvi.
    So,we can say renault engine is better compare to toyota in term of performance n fc.
    But that is my personal opinion. Others may have different thought.
    Happy motoring

    • da penah drive avanza 1.3 full loaded (6-7 people+bags) ngan blm 1.3 full loaded (4-5 people+bags))?
      drive dulu n gtau ape u rase..
      i x puji melangit pun toyota n perodua..
      u ingat i xnk tgk proton maju jugak? u silap..

      • fully loaded avanza
        -pikap ada
        -top takde
        -minyak lagi parak dari saga blm (hiway)
        -melayang cmpr bumpy

        fully loaded saga blm pre -fl
        -pikap takde
        -top boleh la
        -lagi save dari avanza (hiway)
        -kurang melayang berbanding avanza

      • thanks nxid tlg jwb..
        avanza rear passengers punye seat mmg bouncy.

      • saga mmg x melayang sbb da termendap dkt2 nk gesel jalan..

      • saga tu mendap sebab spring belakang dia lembut skit, tapi tak silap sy saga flx ni proton dah tukar spring yg lebih keras

      • kalo saga duk blakang lori in federal roads wit fully loaded, mmg x overtake la jwbnye.
        br 4-5 adults compared avanza 6-7 adults.

      • Sape cakap, cakap ikut sedap je…..

  18. my bad,blm engine from proton

  19. Well the forum seems so hot!!!! hahaha, well I have driven the car today during the media test drive review, but sorry to say the story will be embargoed until the launch this which is this Thursday. So if you want to know more, watch out Auto Insider Malaysia soon!!!, about the fuel consumption, from the slide during presentation, the 1.3 Myvi is still much more fuel efficient when compared to 1.5 but safely can say it is much more fuel efficient when compared to other competitors that P2 has stated during the P2 testing data. How and what kind of method they manage to get the fuel consumption was not reveal by P2. So stay tune!!!

    • “How and what kind of method they manage to get the fuel consumption was not reveal by P2.” – tunggu launching ke baru diorg reveal? or memang takkan reveal? hahaha…

  20. Campromania, hahaha, rasa nyer diorang tak reveal, trade secret as usual but hopefully the data is viable and does represent the actual real driving world condition.

    • boleh percaya ke? hahaha… ada bukti pun org boleh pertikai… :)

      • apa2 pun pada saya design myvi extreme mmg lawa pada front end portion cuma spoiler dia tu extreme sgt mcm ah beng pun ada.just my opinion.dont take my words

      • Haha,

        Rupanya perkataan ahbeng juga diguna pakai oleh orang media macam auto insider.

        Ada tak spesifikasi yang boleh mengkelaskan sesebuah kereta itu sbg ahbeng? Sorry out of topic.

    • Auto Insider,

      Data viability perlu disertakan dgn accredited standard test methodology. (ni bahasa chemistry lebih kurang). Jika test method disembunyikan, nanti orang boleh kata ia test yang syok sendiri..

      Tapi since Perodua claim mereka ada buat test, jadi lebih sesuai Perodua gunakan statement – More Fuel Efficient* = *Perodua Internal Testing Lab (lebih kurang macam tulaa).

      • Hahah,yes i’m aware of that,ada beberapa test yg boleh dibuat utk determine fuel consumption,salah satu nyer dgn dyno kita boleh test fuel consumption based on japan 10-15 test or european test cycle.the other test is dynamic test with using fuel transducer paired with non contact speedometer. Haha on my page is it strict and official but elsewhere i still a normal n not media person,so perkataan ah beng is synonym with car lovers like us.

      • Auto Insider,

        As long as those test methods are certified globally, now we can say these engine are more fuel efficient.

        But still, Perodua must reveal what methods they use to prove their claim as well.

  21. myvi we are talking about 0.95 ton car if compare to 1.07 ton car , stop and go in the city. its very clear which car is more fuel saving.

  22. klu masih takde enhancement kat ride saya rasa masih tak cukup utk city car
    saya rasa savvy/saga lg selesa…mgkn utk org yg krg snsitif, kat badan tak rasa apa2 kot
    apa2 pun tungguuuuuuu……..

    • saya drive baru sejam pun dah start sakit sikit2. Gen2 nyer seat best. Duduk jer rase mcm nak terlena jer.

      • seat dia tegak, gearstick rendah (manual) ,kaki macam dok atas kerusi,, so tak sedap. position ni pompuan suka kot, a bit put off for me. this position is an mpv, for alza this position is ok, but not for a car.

        but i do read somewhere it has been a little bit re engineered. like a more firmer suspension and they shift the torque band to a higher rpm. and biased for horsepower. so the engine is more peaky. thats what they say…

        buying myvi or saga? well people have their own justification. saga now have a good economical factor. so its up to people to decide. its free country.

        i do have suggestion for saga flx promotion ad.
        show people how a saga make a balik kampung journey. like kl to jb, and a one day town drive, fill up and top up and show how many ringgit the spent for both situation. as simple that. similarly like the series jom ronda bersama proton for instant..

        show people the reality of driving like reality TV…. why cant?

      • tgk org gak, mcm aku, bunyi enjin takla sgt mengganggu pemanduan, rattle sikit2, semua tu tak jelas dh bila pasang air-cond dan audio, then penumpuan terhadap pemanduan, benda2 tu jadi tak ketara, bila kuar keta dh tk dgr dah semua tu…tp bila masuk seating position, harshness, vibration tu bg kesan lbh ketara…pandu dlm jem 2 jam tiap2 hari ke, pandu jarak jauh 8/9 jam ke…lps tu rasa kat badan oooo sbb tu keselesaan penting, bagi aku lah

  23. yes!!! this car look nice and sexy but handling like ‘sampan’? why for pay more
    at traffic light you starting like not hero anymore except you but at corner road you take more space at other side.. menyebook je!
    at another country.. they drive sexy car slow.. they said.. car look sexy, drive fast for what? no one will notice.. manthooop!

    for me.. this car suitable for women n berhati pink like women.. hehe

    Recently, often when rain will find a car accident involving this type .. whether the way straight .. or a winding road .. The most obvious .. rear tire ‘terkepak’ for any accident in corner road.. you can check at police statistic..

    anyway.. your money.. lantak kat anglaaa~~

  24. ha..ha..tq for spelling correction, wow,never know we have language expert over here. Sory, a lot of typo n use colloquial in written language. By the way, alwys use hp to post comment n internet.
    Yup,already drive avanza 1.3 manual and auto owned by my bros in law n 1.3 auto own by my friend. For blm, 1.3 auto,my father own it n 1.3 manual own by my friend.
    I have to say with 5 occupants with luggages, blm feel a little bit better than avanza coz at highways,when try to overtake cars when speeding beyond 100kmh,it takes longer times even changing the gear at the optimum torque peak at 4400k rpm. Compare to blm,just need to rev up to 4k rpm,n it is better in term of speed increase towards 120kmh n even to 140kmh,only beyond that it starts slowing down but for avanza it beyond 120kmh,it is a painful experience. Thats for auto.
    For auto, they performed nearly equal, only the toyotas 4 at perform better in shifting n sensitive to throttle response compare to old mitsu.
    In town, below 2k rpm avanza performed better(u already know bout the throttle lags for dbw cars as in saga),but beyond that,iafm is on par n better especially reaching the red line.
    My bros in law that have the manual avanza already changed his car to exora manual this year. He admit that exora performed better compare to his 07 avanza during full load. Mind u that power n torque to weight ratio is nearly the same.
    If u read my previous post on the experience driving my sis vios n my father blm from ktn to nilai,same road,same load coz same people. Even compare the fc. So,i can say that 1.3 is quite good engine despite the engine sound coarse when hitting higher rpm.
    Only the transmission especially auto just a little bit let down. My story is genuine,not just by hearsay, the admin know me pretty well. I love cars n love to drive n even test drive various cars.
    Please forgive if there is any errors in spelling n grammar especially in subject verb agreement, tenses especially in perfect tence since using past participle, n gerund.
    Happy motoring.

    • ur bro in law admit exora performed better during full load? yeah, bleh isi lebih byk brg..
      pegi genting sehari, tgk brape byk exora merangkak nk naek.
      tu pun da off aircond
      jgn lupe tgk skali kete yg bukak bonet kt tepi2 tu..
      avanza 1.3 pun senyum jek tinggal exora naek genting, blum 1.5 lg
      kalo btol2 exora tu da ok, xdenye dieorg bz nk kuar versi turbo bagai.
      regarding ur experience vios vs saga blm tu pun ade yg x kene..

      • Exora turbo keluar pasal demand 4 more power. Actually 125hp untuk exora dah ok. Cume pasal kabar angin dari mulut2 dan sesetngah yg x pernah test drive actual car( test pakai mata) yg sebabkan exora disebunt underpower. Bagi saya yang dah pernah tengak actual thing and experience actual situation, Exora mmg xd underpower. Exora mmg lagi sedap naik/bawak kalau berat. Saya pun x tahu kenapa tapi itulah kenyataan yg saya pun pelik.
        Bro Kitkat, Semua kereta merangkak naik Genting kalau pakai Aircond. Usah cerita la,
        Sedangkan Bukit dekat Terowong Menora dari arah utara nak keselatan pun buat semua kereta merangkak. kalau yg laju pun pasal deorg tekan lagi minyak.
        Ala bro, semua kereta ada baik buruk. kalau rase mcm x puas hati, baik buat kereta sendiri (kalau mampu la) . Kereta nh ikut keperluan seseorg. X pernah lagi la saya tengok org beli MPV semata2 nak laju semedang jer. Lain la kalau org tu nak bunuh anak bini dlm kereta tu.

      • sume kete merangkak naek genting pasang aircond?
        and u said i x puas ati n bikin kete sndiri?
        try to provoke me?
        talk with facts, jgn malukan fans proton

      • kitkat..
        somehow i doubt ur knowledge.

        u say others’ opinion are wrong, while repeatedly saying that urs is the best?

        btw..i dun see ur facts..just ur “say”.

        if this “rational” as u promoted earlier, then i dun know what “irrational” belongs to ;)

      • u want facts?
        juz drive la.. jgn membaca tp xde praktikal.. prolever pun br nk angkat flx, pastu tangguh saga r3 plak, br berjinak2 nk pakai kete ke? opps.. sori..

      • praktikal mende?
        ingat ko sorg je yg drive kete?
        dangkal.

        btw, kalu drive, that’s experience, not fact.
        fact is smthg written, & verified by others.

        the sun is sustained by nuclear fusion – fact
        summer day (sun) is hotter than winter day – experience..sun is always there, whether it summer or winter.

      • apa sondol2?
        aku baca dr mula smpi abes.

        kalu xboleh menyampuk, korg emel la berdua-duaan je.

        xfaham tul aku org cmni.

      • apehal la bongok sgt
        fakta tu ko maen tulis je ke?
        ikot suke ko nk tulis ape pun, fakta ke tu?
        dr mane dtg fakta? pk la sndiri..

      • It’s ok kitkat.
        Some people just can’t afford 2 buy a car . Like Me right.
        Hahahahahaha
        Yes . U can see me like a cheap poor person but i still have my pride.
        Bukan semua org mampu beli kereta baru. X kisah la u nak kata apa2. Tapi kereta sekarang dah keperluan. X salah simpan duit banyak2 bayar duit muka sebelum beli kereta baru. Saya bukan nyer jenis kalau nak beli, terus bayar. Saya akan tengok sampai saya betul2 yakin baru beli. Kereta bukan jer mainan.
        I hope for the best for your comment after this ok. Use a proper word that can make people laugh rather that expensive word but with shitty meaning. Hahahahahah

      • ko bukak forum sendiri jer kalo xnak org komen kat posting ko dgn en mat tu…
        poyo tul…

        forum ni dh jd cam forum budak sekolah jer sejak nama ko masuk sini…huh….
        sbb ko punya komen byk menjurus kpd faktor emosi jer…boring!!!

      • Cakap xda fakta yg sahih…bla..bla…bla…boringgg…

    • cukup2 la mengauta..
      nk thumbs me down silekan
      yg laen, yg blom penah try vios n blm
      g la try dulu, try bwk seminggu dua..

  25. sory,typo,the earlier comparison is meant for manual.
    By the way auto insider,may be u can reveal other contender that p2 mentioned in their fc test data that mentioned they are better in fc.

  26. sory,typo,the earlier comparison is meant for manual.
    By the way auto insider,may be u can reveal other contender that p2 mentioned in their fc test data that mentioned they are better in fc..

    • hijack reply ;)

      FC test data..
      kete kecik yg geng2 myvi kt pasaran my kalu ikut enjin displacement:
      1. myvi kurang bes (model lama la, sbb yg baru lg bes)
      2. alto
      3. savvy
      4. polo
      5. neo 1.3

      xkn compare ngn sedan kot? ;)

  27. sblm tu farghmee,
    pasni rajin2kan la jari jemari tu thumbs down kt komen2 aku ye…

    • perasan lebih ko nih…

      admin – sy dah buat spam lar…hahaha…

      sejak dua hari ni mata saya sakit jer membaca posting kt laman tuan nih…huhu…

      • Saya ingat bila kita bagi peluang, dia akan lebih objektif dalam mengutarakan pendapat. Tapi masih begitu juga. Bahasa yang digunakan pun agak kasar utk bacaan umum.

        Tuan Tanah ada hak dia. Kita pulangkan keputusan kepada pihak Tuan Tanah.

    • sorry bro campromania, kalu ini spam.

      kitkat: “selamat, selamat”

  28. bile mat tanye pasal engineer perodua dan alza
    aku jwb, pastu bile die suh compare avanza n blm,
    aku jwb, and die masuk bab exora pulak,
    aku jwb lg, and what i got? DIHENTAM…

    • Kalau mcm tu jangan lupe claim insurans yer. Saya dan beberapa org kan rajin sondol

    • masalahnya jawapan ko tu x berasas, xde fakta, serupa jawapan budak2 sekolah, ikut emosi, sebab tu le kena hentam, sendiri mau ingatla bro….

  29. Dah jawapan yang diberi menyakitkan hati, mana tak kena hentam. Renung2kan lah.
    Cakap ikut kesedapan mulut sendiri tanpa fikir perasan orang lain, sesuka hati cakap orang lain tak cukup fakta dan memperbodohkan orang lain. Nanti panggil bodoh sombong naik tocang pulak.
    Padahal isu dia pasal fanboy PerutDua, kalau terasa sila lah balas tanpa segan silu dan amat dialu-alukan.

    • jwpn menyakitkan hati? ko tanye ke?
      aku jwb utk mat jek.. sakit ati nape? trase? sape yg trase skrg?

  30. Komen yang dibalas tu bukan satu individu sahaja yang akan baca, walaupun ditujukan kepada seorang sahaja, yang bakal terbaca di laman ini yang dah biasa di sini pun akan terasa sakit hati. Kalau dah secara terang membalas komen saya di atas, dah tak boleh disorok lagi sifat terasa tu.
    Siapa makan cili dialah yang terasa pedasnya, kalau terasa lagi silalah balas komen ini tanpa rasa malu.

    • nk malu buat ape..
      ko yg patot malu hanya tau menghentam
      tp x brani nk kuarkan ape2 bg nk membalas hujah aku
      bls la kalo trase tanpe rase malu..

  31. mengapalah kit kat guna bhs kasar ngan forumer lain. Meh aku main kasar plak. Adake tanya knp exora kuar turbo kalu exora dh ok. Mcm avanza gak,klu dh 1.3 ok,wat per kuar 1.5. Dh myvi ok,wat per kuar 1.5. dh klu altis 1.6 ok,wat per mgatal bwk kuar 1.8 n 2.0?
    Itu org panggil variant klu xtau mr trinitron.
    Eocm dh buktikan dgn full load tanpa tutup aircond,steady jer naik genting tanpa masalah.
    Xdaplak nampak yg berhenti tepi pun. Aku kerap gak g genting,parking kat first world hotel,ok jek aku tgk exora naik.
    Aku xckppun saga sama power ngan vios,cume ckp 1.3 engine dlm saga xdalah teruk,ok aper,1.3 versus 1.5 at the same kerb weight.
    Aku tulis kat atas perbandingan avanza 1.3 ngan saga 1.3,bacalah betul2.
    Abg ipar aku bwk exo manual,dulu avanza 1.3 manual. Akukan dh ckp, exo performance hanya belh compare ngan avanza 1.3 coz nearly same power to weight ratio@alza 1.5. Avanza 1.5 is superior in term of pwr to weight ratio.
    Dah bawak ke exo manual bro trinitron?
    Vios tuh nampak power coz dia ringan,bukan engine power ngat.
    Kalu nak banding power,why not banding saga 1.6 taxi edition@1.6 fl@1.6 flx yg power toweight ratio sama.
    Org luarpun kagum ngan saga s16 punya power(bknlah nk ckp power mcm kete sport).
    Aku dh test ngan kawan sekerja aku,avanza 1.3 auto versus savvy manual aku(power to weight favour avanza) avanza 1.3 auto versus waja campro 1.6 auto aku.(same power to weight ratio) Bau asap jer bro.
    Aku pernah drag ngan vios auto member aku,mahupun abg ipar aku(akak aku punya vios), ngan waja campro yg xpro@vanila campro, dia pun terkezut,walupun power to weight ratio vios lebih dr waja aku,tp still xdpt pintas. Tp bila sampai 140kmh keatas,langsung kena tinggal sampai speed 180kmh,aku slow down coz road not suitable for speeding afterwards.
    Kan aku dh ckp,aku suka test drive n kdg2 suka gak drag ngan kete kwn2 yg standard.
    Tp dlm bandar,waja aku lembab ckit banding ngan vios,tapi kalu full throttle 0-180kmh,my waja win over vios.
    But in other case, vios win a little bit over persona elegance,it is in driven.com.my,but bear in mind,vios 1050kg,persona 1245kg,more than 200kg@4 grown adult in vios versus single driver in persona e,so what do u thinl happened if 4 grown adult in vios versus single driver in persona e? U already know the result since it is law of physics.
    Ok,aku rasa ini last post aku utk mr trinitron yg bingai aka budak skolah. Meter trinitron, ha…ha..bukan mispell@typo,mmg jauh langsung,tv ngan meter kete,pelawok pelawok pelawok :-)

    • skrg nk babitkan rakan sekerja plak lepas abes anak beranak ko babitkan.. kahkahkah..
      ni la budak sekolah yg sebenar..
      pasni bibik ko plak babit skali.. kahkahkah..

  32. Malu tak malu bukan isunya, penggunaan bahasa yang tidak menimbulkan kemarahan orang lain yang menjadi isu, buang masa sahaja membalas hujah yang tak ada hala tuju.
    Siapa menghentam siapa?
    Apa yang anda lakukan itu bukan menghentamkah namanya?
    Siapa yang patut rasa malu?
    Silalah balas kalau dah terasa kepedasan cili.
    Komen yang anda tujukan kepada bro Mat bukan bro Mat sahaja yang akan baca, lainlah kalau anda berbalas surat dengan bro Mat.

    • da tau bc, tau la bls.. tp jgn menyondol jek mcm si farghmee n prolever tuh..
      ape lg, hujah la cpt tanpe rase malu..

  33. kwn sekerja aku yg pakai civic ek 1.6 standard vtec dulunya honda club members pun terkejut ngan performance exora,xmcm org komen dlm blog teruk n mcm2 lg seperti mr trinitron. Skrg jd org kuat eocm.

  34. kwn sekerja aku yg pakai civic ek 1.6 standard vtec dulunya honda club members pun terkejut ngan performance exora,xmcm org komen dlm blog teruk n mcm2 lg seperti mr trinitron. Skrg jd org kuat eocm.
    Byk org dlm eocm ada kete lain cam vios,accord,civic,altis n even innova. Xda plak depa ckp exo underpower. Tanya bro prodas,dia ada innova 2.0 n exo.

  35. bkn babitkan rakan sekerja,tapi aku nyatakan pendapat org yg ada kete yg ko agung2kan tuh n kete proton. Ko ckp ikut logik akal ko jek,bkn penah bwkpun. Ko pkai kete aper bro trinitron? Jgn ckp pakai kete bravia@xreality udah ler, he…he…mesti pkai kete mahal@powerkan.

  36. Dah tahu baca, tahu la balas?
    Cuba terangkan apa yang anda cuba sampaikan dengan lebih lanjut?
    Hujah la cepat?
    Cuba terangkan juga apa yang ingin disampaikan melalui perkataan tersebut.
    Agak sukar juga memahami apa yang disampaikan, macam mana nak ‘hujah’ balik.

  37. aku xlari,ada kat sini.

  38. ko pkai kete apa bro?xkan nak lari kot. Bukan logik akal,mmg akak aku ada vios n abg ipar aku ada avanza, tuan rumah tau coz dia biasa tgk. Dia jugak tau camne cara aku drive walupun amatur je.

    • yg penting kete aku bkn proton atau perodua..
      ko nk tau pun bt ape? sbb ko bkn lyn kete import ni kan.
      kalo aku bg hint pun ko xtau aku pakai kete ape..

  39. camne bro campro, dia ckp aku reka cite…ha..ha..

    • ape lg…
      gune la advantage sbb member owner blog neh..
      bravo2..

      • tu bukan guna advantage member la, sahabat.
        tu namanya testimoni, proof.

        at least, bro mat ckp, dia ada testimoni campronia.
        kitkat ckp, ada testimoni?

        btw, nk tau gak kete ape yg dia pakai smpi org kebanyakan mgkn susah nk teka walau bg hint ;)

    • Biar la dia syok sendiri bro, lagi dilayan lagi banyak dia merapu.

    • mana ada reka, memang betul pun apa yg bro mat ckap tu…sy sendiri pun dh banyak kali test kereta dengan dia…

  40. sapa kata aku xlayan kete conti? Kete cina pun import gak. Ckp jelah,nk tau gak coz org pkai kete conti nih xpandang ngat kete jepun. Apatah lg nk bz bc cite pasal kete local mcm produa n proton.

  41. bagi hint konon,ckp jelah.

  42. saje jer layan,dh lame xmeriah

  43. sorylah bro trinitron,nk g beli mkanan,aku n org umah nk berbuka,ko bgtau je dl kete aper ko pkai. Nanti kita chat lg.

  44. hahahahaha,, Mungkin die pakai kereta katak kot… X pun Flintstones nyer kater.

    • kalo xde kete tu buat la xde kete
      malukan diri jek.. flx plak tu.. fuyyooo cvt tuh.. kahkahkah..

      • saper kate saya x d kereta. Ad jer. Cume nak beli baru jer pasal usia kereta dah lama. Ala kalau setakat hutang bank x yah cakap la. Kereta lama tu pun beli cash la. Setakat hutang beratus ribu, x yah la. Kaya tang kereta jer, Poket kosong buat aper.

      • aku bkn la sebangang(aku bangang, bkn ko.paham btol2) yg ko pk kn utk abeskn sume duit kt aset yg depreciate die punye value..

      • huyoo…. So …… emmmmm.. No komen la…
        X per la bro, Saya paham keperitan bro nak tulis mcm.
        Aper2 pun hope 4 the best 4 urself.
        Thank god i’m only a forumer hear.

  45. en/cik kit kat,
    bertenang, mmg takde keter yg perfect, nak pandu veyron pun, bole ke bwk sampai 7 org? tak bole kan?
    sini lebih sana kurang, sana lebih, sini lak kurang….
    emm beli la ikut kemampuan , kesesuaian dgn diri, kalau tak mampu take the second best choice kot
    then kalu semua dh flx 1.6 yg menang, habis tu vios ada apa?
    kalau saya , saya kata mungkin lah org pandang tinggi sikit…dh keta mahal la katakan, import lak tu….
    bagi saya takpe la beli yg tempatan jek, awek tak pandang pun takpe asal sesuai dgn saya…hehe

    • wajarian da bez..
      nk bt camne, xbleh ditegur flx dieorg tuh…
      same2 la doakan dieorg dpt terima hakikat.. amin..

      • alhamdulillah.
        Dah habis. Kite tutup dengan Tasbih Kifarah dan Surah Al-Asr.
        Sekian,
        wabillahi taufik walhidayah,
        Wassalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh..

  46. Saudara Kitkat,

    Apa yang awak nak sampaikan melalui komen awak di funtasticko ni? Apa yang awak nak forumer funtasticko lain tahu? Mesti ada yang terpendam yang mahu diluahkan.

    Sbg pembaca dan pengulas regular di futasticko, saya nak juga lihat apa local standing awak.

    • Senyap je kitkat..jangan-jangan dah..

    • ape yg aku nk smpkan? berjela2 bg, pastu leh tanye ape nk smpkan?
      slame aku bg, cume tau thumbs down thumbs down and thumbs down..
      kalo btol da alami xpe la, ini dgr ckp abg ipar bla bla bla. aku cume sentuh aku yg aku penah rase. so u think i made it up. kalo ape yg aku ckp pasal exora or saga tu salah, fine.

    • Kitkat,

      Awak cuma marahkan orang thumbs down komen awak? Tak semestinya orang yg vote tu daripada kalangan forumer website ini. Silent reader ramai juga.

      Cuba awak sampaikan maksud awk secara lebih tersusun. Maksud saya dengan perkataan yang lebih teratur agar mudah difahami. Boleh kita faham local standing awak.

    • Kitkat tak jawab pun..

      Takpelah, kita tunggu je jawapan dia. Atau mungkin tuan tanah dah spam-kan dia..

      • kitkat x jwb pun? bile aku jwb, hentam lg hentam lg dan lagi..
        better aku diam
        nk tanye jugak, test kete mcm mane dimaksudkn campro ngan si mat tuh..

      • test drive kereta la, macam2 model yg baru keluar, terutama sekali proton..baru la tau skit2 macam ne kereta tu walaupun ujian singkat…

  47. macam2 komen ada, sampai naik penat nak baca 1 1… dah2 la tu, nanti bosan orang lain yang tak terlibat… jangan disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga… nasihat sy kat kitt katt kalau bro tak puas hati dengan kitaorg, bro cari la forum yg boleh ngam dengan bro.. kitaorg kat sini takde masa nak melayan sebenarnya…

    • sape lyn sape sbnrnye? nk jd bodoh sombong jgk?

      • tuan rumah pun dianggap bodoh sombong gak ke? biasanya org dtg rumah/tempat org buat lah perangai elok2, nak kritik tu kritik tapi gunakan bahasa yg sedap didengar..kat situ org boleh nilai kita ni macam ne…sy malas nak ckap kasar, cuma “spam” je perkara yg sy buat kalau ramai dah berbunyi…dah ramai kena sebelum ni

  48. dh jd xbest plak nk bc komen byk2..bl forum nie dh “dicemari” camni..

  49. ahahhaha adoyaiiii nk gelak pun ada
    berforum la dgn lbh sopan, apa salahnya terima kritikan dan mengkritik dgn baik
    klu kata cam penyodok salji , mgkn org lain mungkin kata ok je
    just sampaikan dgn pengalaman dn fakta yg pastu pilih je yg mana dirasakan ok
    takpun bole je bg pndgn2 yg membina. byk ruang utk kemajuan, yg dirasakn kurang bole je disampaikan secara bersahaja. klu bahasa atau tindakbalas yg digunakan krg sesuai , mmg kemgkinan besar org lain tak bole terima klu pun betul.

    cth lah, masa nk beli mpv, adalah insan tu dah ambil keputusan utk tempah innova. sampai je kt showroom, salesman toyota buat tak tahu je. dia pun bengang la org tak layan. jd keluar terus ke showroom nissan, order g livina. sebabnya? sbb salesman toyota tu tadi tak layan dia, dan salesman nissan tu tadi layan mesra. contoh la saya tak kata mana2 mpv bagus cuma bg cth mcm mana kuatnya attitude sampai boleh tukar satu keputusan yg besar bg seseorg

    agak2 cerita tadi tu benar2 terjadi ke tak? huhu

    • cari pusat jualan lainlah, orang yg nak beli MPV biasanya dak fikir panjang tentang pilihan mereka.

  50. apa aku ckp menda yg aku alami,aku bukanlah nak beli sampai 10buah kete,aku alami coz aku bwk kete tuh walupun tu kete abg ipar aku ke,kete akak aku ke,kete aku ke. Ko tu xjawab2 lg pkai kete ape. Aku rasa kete remote control aje.
    Ko ckp ko ckp menda ko dah alami,tapi ckp xpaki kete malaysia n jepun, so,camne ko bleh alami?mana ada test drive yg bleh ko test sambil drag kete kcuali ko journalist.
    So,kete mana ko amik sampai ko ada alami pengalaman bwk myvi,saga blm,exora,avanza 1.5,avanza 1.3?
    Camne ko buat perbandingan. Kita bleh bg reason yg konkrit,tp yg ko bg sume abstrak aje. Hrp2 ko phm maksud aku coz ko masih bdk skolah,tkt xphm.
    Tp dr komen ko,ko xberniat baik,memaki org n bg auta,bkn fakta. Aku rasa,ketepun ko xda. Salam

    • tu beza ko (campromania) test drive kete2 br utk 30 minit berbanding long journey
      ade aku ckp penah bwk avanza 1.5?(mat)
      myvi, blm, avanza 1.3,vios,wira,persona elegance.. sume aku da bwk. kete aku ke? bkn.
      dan x satu pun dr kete tu aku drive dr pusat jualan(maknenye bkn ujian singkat la)
      ikot ko la nk ckp aku pakai kete control pun.. ade aku kesah
      exora bile da dpt lajak boleh la pegi, cube kalo duk blakang lori nk dptkan pikap
      sori la, aku bg lampu ler sbb lembab
      blm kalo x fully loaded, mmg laju panjat bukit ulu yam tuh.
      myvi aku bleh ckp lg pikap dr blm.(ko kn x suke blm dibandingkan ngan myvi)
      ko punye mane yg konkrit? aku x nampak pun.

      • nak tau gak long journey tu berapa jauh? dari mana sampai mana? berapa saat/minit/jam/hari/bulan/tahun ko test semua kereta tu? jawab la

  51. Ooo.. Pakai Mybee jer ker… La Ingatkan pakai kereta konti. (lupe lak Mybee Ex-conti). Janji ada konti ok la tu.

    • Laa pakai Myvi rupanya..ingatkan dia pakai Renault Clio Sport 197 atau Peugeot 207 GTi tak pun Fiat Grande Punto Abarth Esseesse…

      Patutlah bukan main marah dia bila kita cakap terbau fan perodua. Jadi mungkin dia tu fan perodua lah agaknya..

      Kat sini pun ramai je yg pakai Myvi. Tanyalah bro Farghmee tu, dia pun drive Myvi.

      Takpelah kitkat, Myvi pun kereta jugak. Suatu rezeki tuhan bagi kepada kita kerana kita mampu memilikinya..

    • Err soalan tambahan kepada forumer..

      Possible tak jika saya nak beli kereta terpakai dari Singapore? (Peugeot 207 GTi ni. Takde jual kat Nasim Pug)

      Perlu AP kan? Cukai ? atau memang golongan marhaen macam kita ni memang tak boleh?

  52. so sume kwn2,ada bagusnya bila ada org mcm kit kat coz ia membuka mata kita betapa sombong n berlagaknya manusia bila ada kekayaan ckit, dan sentiasa merasa diri betul. Bila ada org ckp ada bau fan perodua,dia ckp org yg krg ajar,attack personally, tp bila ckp dh terbau fan pug n fiat,xpe plak :-), ini ckp xserupa bikin.
    Saya cukup tkt kalu org mcm ni jadi pemimpin, lg2 pemimpin negara,memang hancur. Klu ada ramai org mcm nih,mmg x merdekalah kita sampai sekarang.

    So,sama2lah kita amik iktibar. Kita sume org dewasa,so,eloklah kita berdiskusi secara matang n professional.
    Bg saya,kalu kutuk kete,biolah logik,cntoh front spitter r3@myvi penyodok salji,bg saya xsalah coz skali tgk ada gak gaya penyodok salji. Spoiler besar mcm bleh terbang, mmg nampak mcm sayap kapal terbang, handling sampan, mmglah coz bwk byk olengan mcm naik sampan.
    Tp kalu kutuk menda yg xlogik, cntoh enjin myvi cap ayam,cvt prtn cap ayam,xsesuai coz enjin tu dr toyota,cvt tuh dr punch motive,so bkn company yg kecik.
    kdg2 melibatkan mentaliti jgk coz cnth,gbox prtn sblm ni dr mitsu,nissan n renault,selalu org kutuk,tp kalu gbox pada kete mitsu,nissan n renault,org puji,pdhal menda yg sama.
    Tp kalu kutuk peribadi org,merendah2kan org,xbaiklah. Saya hanya berkasar kalu kita dh ckp baik2,tp org main kasar. Saya persaya forumer setia kat sini pun sama. Xpenah berkasar sgt n respect each other.

    Sempena hari malaysia xlama lg,marilah kita bersyukur,kita ada negara,dah merdeka,omputih kata independence. Kalu cek maksud asal independance dr perkataan berdikari,so,kita dah bebas dr cekaman penjajah dr segi fizikal,mental juga kita kena bebas, cuba berdikari,kalu xmampu,blaja sampai mampu berdikari. Sebab tuh prtn ditubuhkan,kita dh blaja dr rebadge,so blaja jugak berdikari dgn buat kete sendiri.
    Saya ni xdalah aktif sgt berforum,byk jd silent reader kcuali ada maklumat nak share. Sharing is caring kan. Tp kdg2 terpanggil bila ada org mcm kit kat.
    Dah mcm ceramah pulak,sory geng2 sume,happy motoring,maaf kalu terkasar bahasa,terlanjur kata.

  53. konkrit bila kita bg facts n figure. So,mana facts n figure tuh? Ko ckp ko dh byk bwk kete yg ko namakan kat atas,kete sapa? Jgn ko ckp kete kwn2,kete sedara mara ko dah ler coz ko kan xsuka sabit kete diaaorg.so,kete sapa ko bwk,cer cite? Ko kata bukan kete ko,sama jugak dalam hal aku,aku bgtau kete sapa aku bwk,bukan kete test drive aje. Perbandingan aku bg kat ko kete yg bukan test drive showroom. So,aku dh bwk short n long distance.klu aku xpenah bwk,aku ckp,klu kete test drivw,aku ckp.
    Ko,ckp atas angin jer. So,bglah facts n figure,data,br konkrit bro. Kan aku dh ckp ko xphm apa yg konkrit,apa yg abstrak.

  54. Tak yah lyn lah si kitkat ni, baik kita teruskan berforum berdasarkan fakta bukan auta hihihi

  55. woi kit kat! ko g la berehat sebentar bersama kit kat ko tu!

  56. xsilap saya, kena bayar tax coz bukan stdent n kerja gov yg kena bertugas kat sana yg dpt tax exemption@guna ap.tp xpasti plak skarg ada ap lg@x 4 stdnt@yg keje luar negara Tapi tax scnd handla coz bkn new car rasanya.kalu salah,maaf,mgkin bleh tanya org yg keje ngan kastam ke@ministry of trade ke. Ada forumer keje dlm bdg berkaitan,mgkin bleh bantu.
    Dulu,dlm tahun 2000, ada mber blaja dr jepun,blk msia pas grad bwk dtg intergra lampu bulat, dia beli scnd hand,dlm 8k duit kita,tapi tax dlm 20k rasanya. Tp cnfius gak coz biasa stdnt ada ap,ada tanya dia,dia pun xda tahu menahu pasal ap. Dia byr je tax.

    • Kawan saya ada bawak masuk Murano. Pakai AP student anak dia. Tax memang kena bayar. Tapi katanya lump sum pun, taklah sampai harga dealer recond, jauh lagi harga Tan Chong..

      Secara dasarnya AP ni boleh je apply. Siapa2 boleh mohon. Sebab saya selalu jugak berurusan (pre-release assessment) utk AP (AP baru dan AP Renew). Tapi bukan AP kereta import la.. AP benda lain..

      Cuma apa yang saya fikirkan ialah, polisi kerajaan bila nak release AP. Kita sedia maklum kerajaan sangat2 menjaga periuk nasi pengimport rasmi kereta spt Tan Chong, Nasim, Sime Darby..syarikat2 ni sudah tentu ada sign agreement utk jadi official sole importer kereta mereka..

      Saya akan cuba recce Kastam pula. 207 GTi memang takde dalam pasaran Malaysia. Kawan2 yang ada info, silakan reply..

  57. Bro kitkat,

    aku xsuka la cara ko bg komen.. awal2 dulu xsilap aku ko dah attack satu commenttator dgn frasa “boleh tgk tahap mana”.. dari situ aku dah start perhati komen2 ko. komen2 ko kebanyakkan macam personal attack dan ala2 pembunuhan karektor…
    lg satu komen ko xde hujah2 yang berasas langsung… xde fakta… testimoni lg la xde nye… emo je terlebih.. macam budak2 sekolah….

    cuba la ko bg sket ilmu yg ko ada, kongsi la ape yg ko tahu contohnya “perodua design myvi ade penyodok sbb nk sodok jalan2 yang xrata di Malaysia”.. ni tidak, tulis komen2 yg mencemar ketenangan blog ni… berhujah la secara bijak… tunjukkan ko tu mmg bijak… aku tgk mcam komen budak2 pulak… haish…… dah xilmiah perbincangan kat sini… aku ni silent reader jek, terpanggil nk bersuara bila jd mcm ni…

    • aku x kurang ajar kalo org x start dulu
      bile fridzmax mintak maap, dtg pulak puak laen cr pasal
      bile aku x jwb soklan si mat, berkali2 cari2 aku suh jwb rest of his questions
      bile aku da bg pandangan aku, ade die berterima kasih? and he created new thinggy..
      pd aku die pun x bg fakta, tp cube terus terusan cr salah aku.
      and proton fans ape lg, panas la ngan aku..

  58. jgn risau.. i will not post any comment in this blog lepas ni
    so, campromania enjoy, no more troublemaker..

    • “Namun mungkin terdapat tekanan dari pihak lain demi menjaga jualan kenderaan keluaran satu lagi syarikat automotif negara, bermakna harga Perodua Myvi generasi baharu perlu ditetapkan lebih mahal agar tidak mengganggu pasaran saingannya itu yang ternyata lebih murah walaupun ditawarkan dengan ciri terbaru lebih moden iaitu sistem transmisi CVT, selain enjin baharu 1.6 liter lebih berkuasa.” -credit kpd blog sebelah sana.huhu…

      kitkat – ko blh ber’bloging’ kat sini.mmg sesuai utk ko punya level pemikiran yg tinggi tuh…

      dulu saga fl 1.6 xder disc blkg dibantainya tuduh proton ade main belakang dgn jpj.- body 1.3 kpd 1.6
      tp skang bila myvi extreme 1.5 xde disc blkg senyap plak.- body 1.3 kpd enjin 1.5
      ni namanya taksub xbtempat.hujah bdasarkan bias, tanggapan semata-mata tanpa fakta atau bukti yang sahih.

      • ade aku taksub kt toyota? perodua?
        nk bukti? pegi test sndiri la.
        aku guna kete utk aku sndiri
        bkn semata2 nk test, bg data.
        tp bile tegur xbleh, terus melenting mintak fakta bagai.

      • dlm dunia apa saja kita ckp kena ada bukti utk menyokong ckp kita tu…
        kalo ckp xde bukti namanya ‘cakap kosong’ alias temberang…
        simple camtu pun ko xleh terima ker???

        lagi satu, ade aku bgtau yg ko ni pro toyota @ perodua???huhu…
        kalu nk ckp kosong baik ko masuk blog politik lg sesuai dan bknya blog automotif…

        kami masuk sini nk cari maklumat dan ilmu berkenaan teknikal, teknologi, kualiti, pratikaliti, dan ekonomikal berkenaan sebuah kereta…

        bukannya nak membaca komen yang sekadar cakap kosong, menghina org lain, tanggapan tanpa bukti yang sahih dan lain-lain lagi…huh…

  59. xda new thingy bro,salah tu,new thing :-). Aku ada bg fakta n figure,powern torque to weight ratio, brp peak torque pd rpm,brp weight. Aku mls nk tulis jumlah figure coz menaip guna hp,tp aku dh byk bg data dlm bntuk figure sblm nih klu ko blumpenah baca post aku sblm ni. Jd forumer yg ikuti blog ni dh tau brp figure yg aku maksudkan.
    Tp ko,mana ada bg,ckp kete xlaratlah,teruklah,kete ni powerlah. Mcm ko ckp aku xsuka bnding blm 1.3 ngan myvi 1.3 sbb weight berbeza. Xbleh ukur performance engine pd berat berbeza,amik berat yg hampir sama mcm 1050kg.
    Klu nak banding engine,bandingkan enjin saja. Klu enjin blm 1.3 letak kat myvi,lg power coz power to weight ratio 99hp pertonne berbanding enjin asal toyota 94hp pertonne
    sbb tu aku bandingkan exora ngan avanza 1.3 coz pwr to weight 100hp pertonne.
    Itu fakta,ada phm ke?
    Aper fakta yg ko bg?cer cite. Kete sapa ko pkai yg byk ngat tuh?
    Mcm lo bwk myvi je,xtaula plak myvi kete import. Sbb aper aku tanya ko bwk kete aper coz org bwk kete conti xamik kisahpun psl kete msia.
    Itu aku heran tuh. Forumer lain pun ada kete lain,slain prtn n produa,tp xdalah mcm ko.
    Org bwk kete conti xda hingin nk test bwk kete msia. Kcuali dia juga peminat kete msia.
    Akupun penah bwk kete conti,mmg jauh beza banding ngan kete msia mahupun jepun.
    so,post ni pasal perodua,kete msia yg ada kaitan ngan toyota@daihatsu,so,kita komenlah ngan menda berkaitan.
    Tggu gak mana data figure ko n kete ko.

  60. xda new thingy bro,salah tu,new thing :-). Aku ada bg fakta n figure,powern torque to weight ratio, brp peak torque pd rpm,brp weight. Aku mls nk tulis jumlah figure coz menaip guna hp,tp aku dh byk bg data dlm bntuk figure sblm nih klu ko blumpenah baca post aku sblm ni. Jd forumer yg ikuti blog ni dh tau brp figure yg aku maksudkan.
    Tp ko,mana ada bg,ckp kete xlaratlah,teruklah,kete ni powerlah. Mcm ko ckp aku xsuka bnding blm 1.3 ngan myvi 1.3 sbb weight berbeza. Xbleh ukur performance engine pd berat berbeza,amik berat yg hampir sama mcm 1050kg.
    Klu nak banding engine,bandingkan enjin saja. Klu enjin blm 1.3 letak kat myvi,lg power coz power to weight ratio 99hp pertonne berbanding enjin asal toyota 94hp pertonne
    sbb tu aku bandingkan exora ngan avanza 1.3 coz pwr to weight 100hp pertonne.
    Itu fakta,ada phm ke?
    Aper fakta yg ko bg?cer cite. Kete sapa ko pkai yg byk ngat tuh?
    Mcm lo bwk myvi je,xtaula plak myvi kete import. Sbb aper aku tanya ko bwk kete aper coz org bwk kete conti xamik kisahpun psl kete msia.
    Itu aku heran tuh. Forumer lain pun ada kete lain,slain prtn n produa,tp xdalah mcm ko.
    Org bwk kete conti xda hingin nk test bwk kete msia. Kcuali dia juga peminat kete msia.
    Akupun penah bwk kete conti,mmg jauh beza banding ngan kete msia mahupun jepun.
    so,post ni pasal perodua,kete msia yg ada kaitan ngan toyota@daihatsu,so,kita komenlah ngan menda berkaitan.
    Tggu gak mana data figure ko n kete ko..

    • myvi ‘aku bleh ckp’
      bkn ‘myvi aku’, jgn jd bangang x bertempat..
      ko bg figure tu, sume leh dpt kt brochure da
      jd bile ko sebut pasal ttg fc vios vs saga, da nampak ko punye auta dr fakta.
      x setuju ke geng2 mat? thumbs me down again

  61. pasni x perlu nk ckp pasal aku da
    jd bleh la sambung figure yg dpt dr brochure tu ye
    salam..

  62. tgk tuh,ckp org bangang,aku xckp pun bhs kasar,cube ko baca ksuluruhan aper aku tulis,aku kan ckp,org lain ada gak pkai kete lain slain proton n perodua,tp xdala ckp macm ko(so maksudnya ko pkai kete lain slain perodua n proton), kan bangang kalu bc xabis. Aku anggap ko ada myvi n kete lain coz ko ckp klu myvi ko ckp,so,ko ckp jer,bkn ownerpun,so,aku pun bleh ckp aku ckp,skdr ckp kosong.
    Yup,hp n torque,ada dlm brochure,tp power n torque to weight ratio xda dlm brochure bro.
    Bila berhujah tentang fakta,mesti datangkan dengan fakta n data,bukan sekadar bercakap “aku cakap”.
    Kalu masuk mahkamahpun,ko akan kalah coz bukti ko adalah berdasarkan cakap aje,tapi xda bagi data. Kalu ko jadi peguam,memang naya org. Main cakap aje. Satu lagi,mesti ada saksi,baru fakta yang ada data dibuktikan dgn saksi,hujah itu yang menang.
    Aku rasa,ko mesti ckp,si mat ni ckp pasal mahkamah pulak. Ini org cakap anologi dlm bahasa melayu,analogy dlm bahasa inggeris. Ada paham ke? Mmg ko xkan paham. Ko mmg takut nk bgtau kete aper ko pkai coz ko penakut, chickening, xda …
    Anyway,saje je layan ko,coz boring,lama x menaip walupun aku tau ko ckp mcm budak2 sekolah rendah. Tp atleast ko pegi skolah n berpelajaran gaklah. Tapi aku tau ko mesti ada phd kan. He..he..nice knowing u on the net,stupid dumb …

  63. ops,psl vios tuh,aku slalu bwk long distance,n saga ayah aku coz ayah aku dh berumur,so tlg bwk. Aku bwk long distance coz selalu amik mak ayah aku kat nilai coz g melawat akak aku n cucu2nya kat sana. Aku hantar n aku amik. Aku bergilir,bwk kete akak aku n ayah aku. Waja aku,bini aku bwk coz masa aku g nilai,sng dia nk g kdai bwk anak2 coz dia tau bwk auto je,manual xreti,tkt. Kete savvy aku kecik,xmuat isi luggage. Yela,parents aku biasa duk sana 2 minggu skali g. Tiap2 bulan pegi sana.
    Aku yang isi minyak,so aku taula,aku biasa isi full dua2 kete, aku bg data fc long distance.so,aper yg tipu,kalu ikut lg valid sebab org yg sama bwk,penumpang yg sama,cara bwk yg sama,jenama minyak yg sama.
    Kalu dlm bandar,biasa bwk blm ayah aku,kete akak aku jrg ngat coz wat per nk pkai kete dia kcuali kete aku accident satu ketika dl.
    tp kluarga aku perangai dr ayah aku n adik bradik aku,isi minyak,full tank,reset odo,pastu stiap kali refill,sentiasa buat gitu. Dalam bandar,aku slalu tanya akak n abg ipar aku psl vios diaorang. Aku penah tulis yg dlm bando,vios lebih jimat banding saga,tapi bukanlah besar sgt berbanding excess yg dibayo pd rega kete. Tulah,bc xabis nak mau terjah. Clumsy betul mcm siput

  64. teruskan berforum n berauta yek mr trinitron@kit kat@chicken. Sronok,malahan dua ronok n beronok2 ada joker mcm ko. ‘lagi bangang,lg berasa best’ tagline br kit kat.

  65. rm61,700 rupanya untuk xtream……….. nak tarik balik la statement harga menarik seblom nie… nak panggil harga mencekik pulak… haha

  66. whoa, power to weight is impressive.

    i am contemplating over the choice either flx 1.6 manual (not yet launched) or myvi se 1.5. manual. $&*&$&*&&&((rytr^&:>>^?(???????????

  67. kuat gak minyak myvi ni 12.9 km/l untuk auto sama kuat minyak dgn inspira 13km/L. Dah la tangki dia kecik plak.. jenuh jugak la duk pi isi minyak jawabnya..

    • Enjin besar, tangki kecik….amik kau! power lah sangat…

      Lagi satu, beli kereta kecik ni, nnt da kawen baru nak nyesal….barang baby bukannye skit, stroller lah, pampers dua tiga paket lah, baju lah….mcm2 lg lah

      Myvi mmg mahal, maklumlah jenama dah ada, suka hati P2 UPkan harga SE berbanding SE yang dulu..dulu 55k dah boleh dapat leather seat, sekarang 60k baru dapat leather seat…MAHAL TAK INGAT!!! BUSUK PUNYA KERETA!!

      • perodua terlalu yakin dengan target diaorang, sebab tu berani letak dengan harga mahal… patut hapuskan semua variant 1.3, ganti semuanya dgn variant 1.5. harga pakai yang 1.3 punya…

      • sedara, orang beli keta mesti dah fikir masak2 pilihan mereka. kalau rasa keta semasa dah tak sesuai, mereka akan ikhtiar cari yang lebih selesa. macam saya, pilih myvi sebab dah ada mpv dan guna nak pergi kerja, taknak fikir pasal masalah keta lama. at least 5 tahun tak perlu ulang-alik bengkel. Nak kereta sedap kenalah melabur sedikit. Ikut kemampuan sendiri.

    • 40 liter bole la , just ok la utk long distance journey, tp rasanya kereta ni target mmg utk city driving, pasal tu tangki tak besar cecah 50 liter. pndpt saya lah

      • tangki doesn matter, driving it fast and corner, but sitting at high position simply tak kena not enggaging.. so clear the initial purpose for the car is as a town car or ladies car.

  68. 2nd all the myvi seats are high. people sitting in it makes the car ‘s center of gravity higher.
    light car with high center of gravity ….

  69. proton dulu target proton inspira 1000 per month.. tapi target tu xberapa nak capai.. so skrg proton terpaksa bagi diskaun sampai RM5K untuk capai hasrat tersebut.. Perodua juga akan rasa mcm proton rasa.. terlalu nak dapat keuntungan secara drastik untuk tampung kos pengeluaran model baru yg akan datang. Last2 ambik model dan enjin org lain, lepas tu edit je skit2 dalam dan luar… rakyat dah bosan la style mcm ni… kata duk untung besar, patut kena buat transformasi dalam menuju kemajuan di dalam industri automotif negara..

  70. to kittkatt
    kalau diperhatikan betul2 kebanyakkan kereta P1 x ditampal huruf EZ mcm P2 so susahlah kita nak tahu sama ade kereta tu auto atau manual.kalau berdasarkan kes kereta tu merangkak naik bukit mungkin pemandu hanya mengharapkan gear tu drop dengan sendiri.dan terpaksa bukak hod tu disebabkan enjin over heating disebabkan terlalu banyak tekanan pada enjing akibat daripada tindakan tersebut.saya ade gen2 2005 dan exora. saya dah drive exora 6 orang semuanya 5 bersaiz XXL dan saya XL perjalanan ke bukit beruntung melalui genting,terus ke yan dah tentu melalui terowong menora tidak ada masalah dalam pendakian bukit sebab tukar gear dari dalam tak tukar gear dari D ke 3 atau dua.memang boleh nak tunggu gear tu drop sendiri tapi akan membawa kesan kepada ketahanan gearbox dan .So kita kena tahu enjin campro adalah enjin drive by wire terutama sekali pada throtle.throtle campro digerakan oleh motor sebab tu dia agak lambat sedikit berbanding dengan kabel mcm waja,evo,atau kereta jpn yang lain kalau x silap. ketika naik bukit masuk gear 3 atau dua dah cukup untuk bergerak tanpa maslah dengan kelajuan 80km -100km dalam aircond on,tapi ok ape naik bukit bukan nak race naik bukit pun kan.average speeding dalam 120 dan refuel minyak di simpang pulai.so bagi saya berbaloi dan x menyesal beli.orang kata ape kalah membeli menang memakai.saya juga dah drive vios pikap memang ok sebab toyota terkenal dengan pikapnye (tork).tapi honestly dari segi handling masih ade yang kurang sebab terpaksa memberikan perhatian yang penuh masa nak ambil selekoh,mungkin disebabkan stering yang ringan.nak kata jimat sebenarnya nissan lebih menjimatkan dan pemanduan nissan lebih baik dari toyota.saya juga dah drive myvi milik kawan saya,dari pengamatan luar memang myvi nampak cantik sbb orang malaysia lebih mementingkan cantik dan fc daripada kestabilan kenderaan,praktikaliti dan handling.myvi memang ade kuasa untuk membawa kereta untuk bergerak tapi dari segi praktikaliti saya boleh bagi 2 dari lima,keselesaan 2 dari 5,fc 4 dari 5 handling 3 dari lima dan safety 4 dari lima.sebabnya baru sejam setengah dari kl ke jb badah dah terasa sakit-sakit,sebab seat,penumpuan yang penuh pada jalan dan stering,beg besar semua dalam kereta dan last sekali nampak myvi turtle dalam longkang kat selekoh dalam kawasan ayer keroh.so minyak mcm biasalah minyak rm60 dah cukup,yelah tank kan kecik.so sebagai rumusan semua kete ade baik dan buruknya yang penting cara kita jaga,servis dan cara pemanduan.secara fiziknya kalau nak save minyak maintain drive 90 confrim minyak save kalau nak tunjuk kereta laju tekanlah minyak banyak maka lajulah kereta dan lajulah minyak.sebab masih belum ada kete kat dunia ni makin laju makin sikit je minyak digunakan.kecuali satu je kete yang x guna minyak petrol…kete ape kittkatt…

    • “lajulah kereta dan lajulah minyak” hehe yg tu aku mmg setuju, satu lagi klu dh bwk atas 120km/h tu utk long distance penumpuan kena lebih sbb nk berhati2, klu penumpuan lebih makin cepat la letih, bg aku la hehe

      tu belum kira city driving dlm jem sejam lebih sekali perjalanan , kalau tak jem dr kl bole sampai atas lg dr seremban dah ntah2 dh sampai p.d.
      lantak ler org nak kata apa, baik pakai auto je kat city , kaki pun tak penat nk tukar2 gear dn thn pedal clutch, cuma korban kat petrol sikit la

      • so far gen2 dengan exora belum mengecewakan lagi…120 tak bagi kesan ape2 bile drive.antara 110-120 x jauh mane bezanya lebih-lebih lagi dengan sistem stereng yang berat.dah penah drive gen2 ke blum?. ikut pengalaman pernah drive gen2 dari kajang ke yan(kg isteri) pukul 12 malam sampai yan pukul hampir kul 5 non stop dengan full tank,drive 110 dengan aircond on langsung x penat dan mengantuk.minyak tinggal separuh.sebab pertama siang dah tidur puas-puas,kedua dalam kete ada 2 tin nescafe mocha (my favorite tapi x bleh minum selalu banyak kefein) dan ketiga seat gen2 very supportive dan comfort.nak laju sikit tapi wife dah cubit…sakitt..

      • pernah gak drive gen2, tp pakai waja skrg … ok la 120 tu, masih ok klu dh atas 140 tu dh lain la..ada sekali tu..lps 3-4 jam pas kat member,….last2 member bwk sampai habis ek eh dh dia pulak yg take over, masa tu jln ke pantai timur dia kata tak letih pun..biar betul ..letih ckit kot, takkan tak langsung kot, dia biasa pakai p2, sbb tu terasa beza kot..
        aku biasa bwk 3-4 jam.. then berenti jap then jln balik takpun gilir2 drive..nk kata apa lg dh mmg utk comfort , design luar mmg nmpak garang tp klu drive mmg selesa
        sure la klu nak best lagi, ada auto cruise, keta aku takde, pastu bole nk tekan pedal ckit je keta terus blah,emm mcm tak logik la pulak kan, baik naik bas je lgk senang hehe

  71. so untuk handling gen2 saya bleh bagi 4,vios 3,semalam baru dapat merasa naik avanva member ,sempat jugak tanya,(mcm mane drive avanza so dia senyum muncung je).dia jawab bolehla…tork ok,minyak ok,interior mutu palstiknya rendah skit dari gen2.gen 2 lebih bagus plastiknya.ruang belakang blehla..tapi kalau nak selesa tu mungkin kurang sikit.Handling errrrmmmm…(dalam hati saya fikir baik ye…. mungkin dia kurang buat alignment kot sebab bleh tahan dia control stereng) audio mcm dengar x dengar je x mantap,mungkin dia pasang slow je kot.seat agak sempit kaki terpaksa kepit yela ruang untuk passenger depan kecik je..langsung x selesa..pastu tanya lagi knp dia pilih avanza,dia jwb masa tu exora dgn grand livina lum dapat nama lagi cam avanza ..sbb ikut orang kata semua kete toyota tu bagus biasala orang malaysia ni lebih suka buat perseption tanpa dia buat kajian dan melakukannya dulu …so dia belila.pastu tanya dia lagi nyesal x beli dia kata okje..lagipun anak ramai utang kete masih ade..dia kata mungkin akan tuka jugak nanti…pastu saya tukar cerita lain..kalau dapat drive avanza baru leh cite banyak-banyak pasal avanza ni,x drive x tau cam ne kan…ade sape-sape yang drive flx even better dengan lagi best x…bleh la share…pasal ‘lagi best’ enjin jgn cite lagi sbb dah tau, yang nak tau pasal pengalaman sendiri drive gunakan stereng berkuasa elektrik tu je…kalau worse kata worse lah ye,kalau ok kata ok.yang penting jujur…

  72. so untuk handling gen2 saya bleh bagi 4,vios 3,semalam baru dapat merasa naik avanva member ,sempat jugak tanya,(mcm mane drive avanza so dia senyum muncung je).dia jawab bolehla…tork ok,minyak ok,interior mutu palstiknya rendah skit dari gen2.gen 2 lebih bagus plastiknya.ruang belakang blehla..tapi kalau nak selesa tu mungkin kurang sikit.Handling errrrmmmm…(dalam hati saya fikir baik ye…. mungkin dia kurang buat alignment kot sebab bleh tahan dia control stereng) audio mcm dengar x dengar je x mantap,mungkin dia pasang slow je kot.seat agak sempit kaki terpaksa kepit yela ruang untuk passenger depan kecik je..langsung x selesa..pastu tanya lagi knp dia pilih avanza,dia jwb masa tu exora dgn grand livina lum dapat nama lagi cam avanza ..sbb ikut orang kata semua kete toyota tu bagus biasala orang malaysia ni lebih suka buat perseption tanpa dia buat kajian dan melakukannya dulu …so dia belila.pastu tanya dia lagi nyesal x beli dia kata okje..lagipun anak ramai utang kete masih ade..dia kata mungkin akan tuka jugak nanti…pastu saya tukar cerita lain..kalau dapat drive avanza baru leh cite banyak-banyak pasal avanza ni,x drive x tau cam ne kan…ade sape-sape yang drive flx even better dengan lagi best x…bleh la share…pasal ‘lagi best’ enjin jgn cite lagi sbb dah tau, yang nak tau pasal pengalaman sendiri drive gunakan stereng berkuasa elektrik tu je…kalau worse kata worse lah ye,kalau ok kata ok.yang penting jujur…pasal gen2,kalau guna auto cruise mmg relaks,tapi tak sesuai untuk jalan yang x rata dan bengkang bengkok terutama sekali ikut bentong-gua musang tu , merbahaya..kalau highway ok relaks habis…(kalau mode hari tu mode untuk drive bersantai dan jalan-jalan cari makan auto cruise mmg sesuai digunakan) auto cruise bukan utk laju semata-mata.

  73. Betul ke myvi 1.5 SE handling dia tak oke?

  74. BMW NOT BAD.6SERIES,TAK MAIN LH LOCAL CAR,NOT MY TEASTED
    LOCAL CAR IS RUBBISH,SO U ALL FOLLOW TOP GEAR AT YOU TUBE,
    PROTON N PRODUA SAME CAR PRODUCT IS RUBBISHHHHH………

    • liza,

      itu kehendak masing2. Bagi saya, saya pakai local dah alhamdlillah dah. Buat aper bayar 100k untuk kereta sedangkan lebih baik beli tanah. Kereta keperluan tapi ikut masing2 la. Bagi kami, duit ada lebih boleh simpan pergi buat umrah ker, haji ker.

  75. pakai saga flx 1.6 xsmpi setahun, mcm2 prob ad,telan minyak kuat..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers