funtasticko design

http://funtasticko.net

PERODUA & PROTON bakal jalankan kerjasama tak lama lagi!!!

69 Komen

Ini berita yang amat baik untuk industri automotif negara. Difahamkan PERODUA & PROTON bakal jalankan kerjasama strategik seawal hujung tahun ini atau selewat-lewatnya awal tahun hadapan. Belum dipastikan apa bentuk kerjasama tersebut, tapi diharapkan kerjasama ini memberi faedah kepada kedua-dua pihak. Kerjasama ini adalah lebih baik daripada penggabungan kerana kedua-dua syarikat ini belum tentu sesuai dengan hala tuju mereka.

About these ads

69 thoughts on “PERODUA & PROTON bakal jalankan kerjasama tak lama lagi!!!

  1. hahah. last-last pakai barang Myvi gak. hahahaha.

  2. Bgus utk dpt economy of scale…

  3. sebenarnya dh lama kerjasama ni sejak 2004 lg… pro2 membekalkan sehingga 70,000 kepala silinder acuan aluminium setahun untuk kegunaan enjin Campro Proton.

    • tu la, cuma kali ni lebih banyak… mana la tau future model proton & perodua sharing komponen yg sama, tapi part yg kita tak nampak la…

      • basic parts mcm screws, washers dan lain2 yg kecik itu lagi berbaloi if dpt beli dgn jumlah lagi besar..

        contohnya: 1 screw basic kat proton cost 10-20sen tapi kat toyota hanya dlm 1 – 2 sen shj..betapa besarnya margin kerana output production yg lagi besar…

    • Patutlah asyik problem Engine Campro, rupa-rupanya P2 sengaja nak kasi jatuh P1.

  4. Perodua ni banyak disokong oleh “bapanya” di jepun. So, pada masa akan datang, banyak komponen akan dibuat oleh syarikat gabungan ni. Selain itu, perodua turut memasang kenderaan utk dieksport atas nama daihatsu atau perodua sendiri.

    Proton mungkin boleh rugi berjuta2 kerana hanya bergantung kepada penjualan kereta sahaja yg rata2 byk dijual di Msia berbanding jumlah eksport. Tetapi Perodua takkan berada dalam keadaan tertekan kerana selain sokongan bapanya, mereka mempunyai kilang mengeluar komponen, pasaran eksport serta jualan tempatan.

    Oleh yg demikian, perodua mmg menentang sebarang bentuk pergabungan dgn proton kerana mereka berasakan model perniagaan mereka kukuh dan jauh berbeza daripada proton.

    • Aku rasa fakta ko ni salah… p2 hanya pasang keta yg ditukar nama daihatsu utk pasaran Indonesia sahaja.. itu pon hanya utk model myvi… tap[i Daihatsu sendiri dah merancang nak buat kompak car yg dipasang di Indonesia..
      so kalau bapa perodua sendiri dah memilih indonesia sebagai main compact car maker mereka.. bukankah pelik daihatsu dah ada perodua tapi merancang nak buat compact car dari Indonesia

      perodua yg sepatutnya berhati2 takut bapa dia lari ke Indon…

      dan perodua yg sebenarnya lebih bergantung pada pasaran domestic.. dipasaran luar amat limited dan dikawal oleh bapanya “daihatsu”

  5. apa apa je lah, aku makin kompius, hidup penuh dengan penantian, dan ketidak pstian. dan tekaan
    baik aku lupakan sejenak cerita permobilan.
    buntu, kelkatu

    kompas yang tidak compose.
    biarkan arus sendiri.
    aku yang patah hati mencari haluan untuk lupakan prinsip.

    otomobil bukan lagi cinta, tapi hanyalh tunggangan . justru ia sekadar objek tanpa rupa tanpa nafsu. rasa hanya seperti selipar. sauk jalan dan balik. jauh sekali efeksi

    ….semakin jauh cinta. semakin hambar.
    mungkinkan jatuh cinta kali kedua,,
    mungkinkah ia merobah segala. titik mula kepada noktah.

    aah adakah cinta masih ada,

    • Wah bermadah nampak? :)

      …Biar hati penuh debar berbicara tentang cinta…Biar cita dan cinta bersatu… agar sang pelangi kan tetap indah di balik tirai gerimis petang… Dunia automobil ini tidak pernah merobah prinsip diri… merobek ego diri jauh sekali. Di daerah ini cita dan cinta bersemi, pengikat setia sebuah perjalanan nan panjang..walau denai hidup tidak selalunya indah, namun indahnya hidup kan terus tersemat dlm mahligai kenangan…. ceh ceh ceh… :)

      cheers n happy moring!

  6. dengar berita 8pm di ch114 td, exora abes dijual..boleh sahkan?

    • sold out? kat mana? mungkin tidak selagi ada permintaan selagi tu proton akan keluarkan, kecuali new replacement nak keluar..time tu memang dah xde la..

    • Mmm… exora star tu? yg laris kat indonesia tu? Ada berita dlm utusan hari ini…:)

      cheers!

      • exora star sama mvm exora manual. praktikal dan luas.. pasal tu org minat. minyak deorg kan mahal. jadi 1.6 lebih praktikal berbanding 2.0 innova/kijang dan lebih carrying kapasiti berbanding xenia/avanza.
        seronok dengar cerita mcm nh..

      • exora star menggunakan banyak komponen tempatan indonesia.. pasal tu dpt jual lebih murah,
        “Jakarta – Mungkin banyak pihak yang bertanya kenapa harga Exora Star yang dilepas Rp 154 juta sangat jauh ketimbang model terdahulunya, Executive (Rp 182 juta) dan Supreme (Rp 218 juta). Padahal kelengkapan fitur yang disematkan pada Exora Star tergolong komplit. Apakah ada pengurangan kualitas?

        Hal ini langsung ditanggapi Mazlan Zain, GM Sales and Marketing PT Proton Edar Indonesia (PEI) yang ditemui disela peluncuran Exora Star pada Sabtu (11/6) di Hotel Borobudur, Jakarta. Menurutnya Proton tidak akan mengurangi kualitas dari setiap produknya.

        “Exora Star tidak dilengkapi sensor parkir, ABS, airbag dan pemakaian pelek kaleng. Terlepas dari itu, Exora Star murah karena penggunaan komponen lokal asal Indonesia yang terpasang di mobil ini lebih banyak, sehingga biaya produksi dapat dikurangi,” ujar Mazlan.

        Komentar senada juga disampaikan Robby Prakoso, Head of Product Strategy Sales and Marketing PT PEI, menurutnya saat ini Exora Star telah mengandalkan konten lokal, antara lain pada head unit, side bodi moulding, visor window dan beberapa komponen yang bersifat aksesoris dan fast moving.

        “Kami memang berharap dapat menambah lagi konten lokal pada seluruh line up Proton. Untuk itu saat ini Proton sedang mengembangkan beberapa komponen bersama rekan kami di Indonesia,” tambah Robby.

        So, nggak asal murah kan? (mobil.otomotifnet.com)
        http://mobil.otomotifnet.com/read/2011/06/14/320321/172/1/Andalkan-Komponen-Lokal-Bikin-Proton-Exora-Star-Murah

      • ooh.. baru tahu.. X sangka kan Exora banyak sambutan kat indon.

  7. suka baca berita tentang kerjasama ni, mungkin ini boleh memberi peluang untuk sama2 naik, bukankah kita boleh memajukan negara kita secara bersama2..? :)

    kita sama2 senyum, sama2 bangga, sama2 guna.. kan seronok :)
    hehe~ ouh ya, dengar2 ‘rangka’ Persona R akan mula sesi produksi.. mungkin masih menanti keputusan dengan hasil ujian yang ada pada model yang sedang diuji sekarang.. sikit je lagi tu.. (oops~ harap saye tak salah dengar, hihi)

  8. kerjasama tukar logo..proton bubuh kt myvi….perodua kt proton…

    yeay!

    diorang nk share kilang n vendor ja…..part of body…
    apa la sgt JV dua2 ni….

  9. Off Topic.
    kengkawan tengok tak 999 malam tadi…
    2 biji evo x PDRM kejar kereta curi di seberang prai?
    selepas 30km kejar mengejar, kereta tu hilang!
    boleh kengkawan bagi tau kereta jenis apakah itu?
    detail cerita aku dah email kat campro…
    bukak lah topik baru … menarik nih..

    • Macam Naza Citra (atau Kia Carens) kot..

    • Bila tengok 999, saya pun teringat scenario seumpama itu kat USA dan Britain (dipaparkan dalam tv crime scene) Di sana, polis mereka pun kejar penjenayah dengan kereta. Tapi siap dengan pemantauan helikopter. Dan akhirnya polis berjaya memberkas penjenayah tersebut.

      • bro. deorg ada 99% dapat tangkap dan hampir 60% end with car crash. Tapi still, fatalities mmg tinggi.

  10. agak sukar gak kerjasama dari segi pertukaran patern. tapi aku rasa mungkin boleh bekerjasama dari segi sales dan servis.
    Perodua sales & service boleh jual & servis kereta proton dan disebaliknya dipihak proton edar dan service

  11. kompom JV nie adalah dari segi design bumper model baru proton…….perodua kn cekap bab design bumper nie…wahahaha

  12. teringat kilang transmisi perodua yg baru lps pecah tanah tu.. apa rasa korg proton terima pelawaan perodua pakai gear auto diaorg baru buat tu.. no more CVT haaaaa…

    • saya rase x d makne nyer. Dah habis berjuta develop cfe + cvt lepas tu nak tukar. P2 nak buat Eletronic Auto transmision. Auto jugak la.

  13. Kadang2 aku kesian gak tgk Msia..org sibuk dok fight, banding antara kereta proton dan perodua saja. seolah2, di Msia ni hanya ada dua jenama ni je. Walaupun ada company kereta luar yg pasang kat sini, tapi kita still tak boleh gah dgn perkembangan automotif seperti di Thailand dan Indonesia. Di sini kita byk pasang je, sedangkan di kedua2 negara berkenaan, pusat RnD, enjin semua ada.

    mampu kah kita bersaing dgn dorang sedangkan dunia automotif kita hanyalah P1 dan P2? Dan kita kena admit dasar automotif kita mungkin tak sebaik negara thai dan indon.

    • Rnd without sharing knowledge with local people is bullshit man. Their just hired local for drafting lol.

      • selagi kita ada teknologi sendiri kita mampu bersaing…cuma mungkin sedikit lewat…kat thailand & indonesia walaupun ada semua fasiliti macam bro pothic cakap tu diorang takde pun jenama sendiri dengan teknologi & kepakaran sendiri.. diorang ni umpama robot je, tolong pasang untuk orang, pemindahan teknologi takde pun…kalau ada dah lama diorang punya jenama lagi gah dari proton..sampai sekarang jadi user gak

      • Ad terbaca kt cbt bnyk electronic component utk kete kt Asia tenggara dtg dr m’sia

  14. maybe proton boleh share vendor part…coz QC p2 punye part better than p1…in term of handling p2 bole adopt tech dari p1…dari segi enjin…p1 bole amik tech p2 dan dari segi transmision p2 bole amik cvt p1…

    • vendor jer kot yg boleh. Handling nh mcm identiti P1 jadi nak kongsi tu agak susah la.
      Engin usah cerita la. dua2 produk berbeza. P1 buar engine. P2 pakai engin bos die. Jadi ke mana transfernyer tech..

  15. ramai bandingkan perodua n prtn coz perodua pkai toyota punya tech,walupun outdated tp masih dikatakan current kat msia n third world country.
    Kita kena tkr minda kita,jgn duk takuk lama,sebab tu, sy percaya ramai forumer kat sini xsuka sgt bandingkn prtn ngan perodua@toyota mcm vios,avanza n innova coz sume knderaan tuh utk asia tenggara mahupun grand livina.
    Sbb tuh ramai disini mengharapkan persona r@p3 jauh lebih baik dr kete2 tersebut,setanding@lebih baik dr global car lain cam forte ke,avante ke,opel ke,ford fiesta@focus ke, chevvy cruze ke n mcm2 lg yg setaraf dgnnya. Utk benchmark vw@bmw@merc terlalu jauh coz brand recognition kita masih xcukup kuat utk mnjual kete yg semahal diaorg. Biasalah,nk brg baik,kena bayo rega mahal.
    Yg aku tau,prtn cuba sedaya upaya utk haslkan p3 agar rega x mahal pada forte(xsilap aku naza jual ngan kelebihan ap n kena tax mcm prtn coz naza dpt insentif yg sama rasanya,maaf kalu silap). Tp bukan mudah coz prtn xda economy of scale.
    Biasaya kete global jualan kseluruhan minimum 1 juta unit sluruh dunia. Klu tgk pd jualan prtn,bianya hanya 200k@300k unit bg versi popular mcm saga, itupun mkn tahun. Kete global 5 ke 7 tahun skali kena tukar br.
    Mcm vw golf,setiap versi dr mk1 sampai mk terkini,rasa mk6,stiap versi jualan lebih 4 million unit, so xheran kalu rega tanpa tax diaorang xdalah mahal mana coz quantity byk, reduce cost product, profit klu amik ckit pun, masih dapat byk.
    1 versi mk1 vw golf dah bleh kalahkan jualan waja 10 versi. Camne nak lwn.
    Sbb tuh syed nk focus kat outside market,market msia trlalu kecik,kalu fokus kat msia aje,sampai bile prtn xkan maju n dpt kuarkan prduk standing produk luar.
    Itu br economy of scale, dgn izin, ini xmasuk karenah politician yg campur tgn, masalah vendor kroni n vendor msia yg masih terikat ngan mindset org msia,buat menda lebih kurang ajer.
    Bg aku,kroni xsalah,tp biolah kroni yg kita pilih itu bertanggungjwb n capable utk mghasilkan produk berkualiti. Org xkan ckp pasal kroni n isu kroni xkan timbul kalu diaorg buat ngan betul.
    Masalahnya ada balik smula rakyat msia yg xmau berubah,bukan sahaja pembeli,kepada penjual,pekerja kilang prtn sndiri,mahupun staff mereka sendiri.

  16. mcm salesman,bukan nk upgrade@improve knowledge on product, janji bleh jual, tipu pun xpe. Alasan,org msia bukan tau aper2. Foreman plak,klu anto kete servis,handle kete ganas2,hormatilah customer,handlelah kete mcm kete sendiri. Pastu berbudi bahasalah ckit kalu bercakap. Ini ckp,biasalah bang,kete msia. Klu ada masalah,cube selesaikan,klu xbleh,report kat pihak yg lebih ats supaya dpt solve masalah. Mcm gak masalah lama persona yg bunyi guk guk kat blakag punca dr nut foldable seat, bleh solve ngan duct tape,tp kenala buat ngan professional.
    Terkejut gak bc emai dsz kat motortrader yg dia xpenah diinform ngan problem tuh dr org bwahan dia, byk yg solve sndiri,sbb tuh masalah tetap berulang. Sepatutnya stiap masalah walupun kecil,kena report kat hq supaya bleh solve wlaupun sbesar kuman, bukan hanya major problem aje report.
    Saya cadangkan,prtn wujudkan system online utk sc dan asingkan bg stiap kete supaya senag nak identify problem bg stiap kete n wujudkan sytem customer complain online. Dgn syarat, customer hantar kat sc dulu utk repair, klu xsolve jugak, bleh complain online beserta no invoice supaya dpt trace kat mana repair problem,siapa repair kete tuh n bleh check apa masalah sbenar supaya masalah yg sama xberulang kat batch yg lain n sentiasa panggil utk prduct update skiranya solution utk problem dh jumpa. Jgn tggu owner hantar servis br nk tukar, dah btl2 rosak br tukar. Kalu dh tau ada flaw kat mana2 part,terus je recall,xperlu buat announcement,cukup dgn email,anto surat,call@sms jer utk appointment.
    Ni bila tgk fb prton,mcm idup segan mati xmau jer. Sepatutnya melalui fb,prtn bleh bukak thread problem, complain,suggestion n sentiasalah bg maklumat tentang kete proton,technology, the making, the do n dont, info tentang prtn cars maintenance mcm schedule of service, what supposed to check n change during servis, rega2 parts,rega2 n cost servis n mcm2 lg. Kalu xnak buat kat fb,buat kat laman rasmi proton.
    Brlah org tau ada x sc overcharge,suka2 ati suruh org tukar menda yg sepatut tukar waktu servis.
    Just my 1 cent.

    • itu saya setuju. MMG saya boleh katakan, Hampir 90% salesman Proton refer melalui PT sahaja. X d nak bukak blog lain. saya pun agak terkejut. Plus, even SAT mode pun deorg boleh tersalah anggap yg itu cvt dan yg parah biler deorg ingat S mode kat screen tu adalah gear kereta. Saya pun pelik. P1 perlu kaji balik la bende nh. Senang cerita sebelum lancar sesebuah kereta, mesti ada satu group presentation untuk setiap daerah/kaw/negeri. bende2 mcm nh mmg nampak menyusahkan tapi benda2 mcm nh la yg sebab customer lari.

  17. P2 akan kekal jadi jaguh kampung… mmg niat nak masuk pasaran SEA.. tapi kalau kita tgk perkembangan terbaru.. daihatsu sendiri yg sedang develope dan manufacture kereta kompak utk pasaran Indonesia di Indonesia.. jadi dimana masa depan Perodua kalau Daihatsu dah keluarkan MADE IN INDONESIA keta kompak mereka??

    perodua tak leh kekal jadi jaguh kampung kerana pasaran mesia sgt terhad

    • ni la yg akan menjadi mimpi ngeri pada perodua kalau daihatsu a-concept keluar tahun depan utk pasaran indonesia buat permulaan, sebab kereta tu adalah “global car”… tak pasti la perodua akan rebadged kereta tu sebagai pengganti viva, sebab perodua terpaksa jual kat sini je la.. nak eksport ke indon macam myvi confirm tak boleh, sebab yg ori dah ada…perodua kena la harap japan wannabe je la yg hidupkan diorg lepas ni… :)

      • Jika begini, besar kemungkinan a-concept akan dibawa masuk dari Indonesia dengan logo Perodua. Sepertimana New Daihatsu Sirion di Indonesia dibawa masuk dari Malaysia.

        Perodua Rawang akan terus supply Sirion utk pasaran Indonesia/SEA.

  18. Between Hyundai i10, Perodua Myvi & Proton Saga FLX Executive
    Overall winner: Proton Saga FLX Executive

    http://cbt.com.my/111009/proton-saga-hyundai-i10-and-perodua-myvi-2011-making-sense-and-strength

  19. setakat nih dah ader JV rasanyer. p2 buat engine head untuk proton.
    kalo saya lah..
    1-merge machining ker body stamping ker dua dua company jadi satu third party comp. dier buleh produce part maner maner…bleh optimize mesin and etc.
    2-integrated service ker….service boleh cover dua dua
    3-sharing raw material, beli besi untuk volume banyak. pastu paksa vendor pakai material yang derang beli. baru murah.
    4-p1 ajar la sket sket pasal total car making nyer tech kat p2. pasal p2 nak belajar ngan sape lor….daihatsu ajar terus dapat drawing..maner nak pandai.
    5-p2 ajar la dicipline kerja yang bagus kat p1. operator derang lulus same jek spm. tapi dicipline tinggi, tak macam budaya kerja kat p1. hasil didikan pegawai kerajaan. prrfff…

    and etc lah…
    bebenda camnih..MITI and ministry dah initiate. cakap ader veto….

    pastuh harap admin pejuangkan penghapusan AP….kalo nak buat gak…buat sistem open tender……jahanam Naza control AP…..hak tuih..

  20. Bro, dengar proton tgh buat RnD electric truck.. boleh tolong cover pasal ni tak

  21. 2 companies have come into agreement on how to screw the malaysian consumers. hahhhaaa

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers