funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Lagi gambar Exora BOLD!!!

85 Komen

Tu dia deretan Exora BOLD yang bakal dilancarkan berkemungkinan besar Januari tahun depan atau paling cepat bulan ni. Macam dah “ready” je untuk dihantar ke showroom. Gambar ini telah diambil dari facebook paultan

About these ads

85 thoughts on “PANAS : Lagi gambar Exora BOLD!!!

  1. ade turbo x exora BOLD ni?

    nampak mcm edisi facelift jekk…

  2. out topic skit..

    Proton says the CVT in the Saga FLX should have a service life of 200,000 kms, subject of course to usage conditions.

    lepas 200k km apa terjadi..kena tukar sebijik cvt ka..saya xfaham..

    • mmber saya keja dgn nissan katanya max 150km je.. pastu belt kena tukar @ kali ke 2 tukar timing belt, tukar belt cvt skali… ok la..

  3. jika selepas 200k km cvt rosak …. makan sendiri (sendiri keluar duit tukar baru cvt)

  4. info terbaru.. yg terdekat ni akan keluar exora cvt je bro

  5. too said M-line also dont have CFE turbo, so just small people can afford top line only can get new tech? CFE turbo should be come out to solved Exora under power issue right? if basic line still used CPS still ok. but m-line should be provide with cfe-turbo i think, at lease proton should phase out campro iafm, replace campro cfe NA with vvt also ok, at lease to help reduce petrol consumption. that give consumer feel proton is more sincerity and progress, now days vvt is very basic engine tech, and already 20+ year on auto world, event now proton can’t make it? to benefit people?

  6. mcm ada yg confius jer dgn sistem gear dan enjin. cvt tu sistem gear kan? bole je ada kat enjin cps atau enjin cfe. maksudnya enjin cps bole pair dgn gear cvt atau dgn gear biasa, enjin cfe pulak hanya dgn gear cvt jer. klu salahtlg betulkan, huhu

    • cvt tu sejenis gearbox.secara teori mmg boleh sumbat kat mana2 enjin.cuma gearbox tu kena la direka sesuai untuk keupayaan enjin dan beban.dan mounting dibuat spesifik untuk enjin tu.

  7. Tengok dari gambar ni memang confirm la bukan Exora BOLD ni, tapi Exora FLX Executive. Gear CVT, enjin CPS. Tengok rim pun dah tau sebab sama design dengan current Exora MC1, 15″. Harga mungkin lebih RM2k daripada Exora M-line sekarang. Yang BOLD & Prime la rasanya datang dengan CFE+CVT+Rim16″. Harga lagi mencanak la nampak gayanya.

  8. mmber saya keja dgn nissan katanya max 150km je.. pastu belt kena tukar @ kali ke 2 tukar timing belt, tukar belt cvt skali… ok la..

  9. pergh gambar dalam kilang lagi..

  10. tgk bumper, agaknye CFE + CVT bro

  11. x sabar nya nk bli exora bold siap turbo lgi

  12. Lampu belakang smoke kan.

  13. atau mungkin mcm ni kot:

    Exora BOLD Premium – CFE + CVT + rim 16″
    Exora BOLD Executive – CFE + CVT/manual + rim 15″
    Exora BOLD Standard – CPS + CVT/manual + rim besi 15″ dgn cover

    yg standard tu mcm exora basic sekarang la kot

    • or shaving more price with specs like this. cheaper and more power, this type will be popular among people who like to self-custom their car like aftermarkets accesories iike alloy wheels and tire and suspension, aftermarkets leathers, exhaust,
      this is i would say the biggest share for proton enthusiast will look into.

      Exora BOLD standard – CFE + manual + steel rim 15″

  14. btl jgk, bila eden perati gambo dl n skrg, fog lamp xda,ada casing jek. So, eden raso mmg btllah ini exora flx executive(m-line). Sbb xsalah eden, masa dlm slide tv3 aritu, dio tulis bold n prime, cfe+cvt.
    Ini andaian eden. Gambo2 exora tersusun tuh adalah exora flx executive@nama lama m-line. Ada juga flx standard@baseline,tp mgkin xkuar lg,mcm dl,baseline kuar lambat ckit.
    Exora flx standard gb manual getrag+cps. Flx executive cvt punch n manual getrag+cps.
    Exora bold 7 seater ganti h-line lama cfe+cvt,xda manual.(xleh pkai nama flx premium coz ada exora prime)
    Exora prime 6 seater premium. Exora paling mahal dipasaran.
    Itu pendapat eden ajek

  15. tp rasanya klu pkai cps n cvt,xperlu risau kot tntg power dia. Walupun dl asalnya target pkai iafm+ cvt mengikut informer eden satu ktika dahulu, tp xdpt hbungi dia, tkr no@ bz ngat kot. Tp dgr2 okai cps + cvt plak. Tp, eden pasti mesti berbeza power n fc dia coz bila ckp psl cvt, otomatiknya, cps ni pkai easyu32 bit torque based, berbanding 16 bit ems 700 yg lama load based.
    Sepengalaman eden memandu persona iafm lama n elegance, mmg beza power dia. Elegance lebih power, lebih responsive. Mngikut owner2 yg saya temui,mmg elegance lebih jimat fc berbanding iafm lama. Itu br isi ecu 32bit, klu campur cvt,tentulah lg power. N saya percaya,klu guna cps,mesti ada modifikasi utk menaik taraf enjin cps nih.
    Tp pndpt saya ajerlah.

  16. sementara nak tunggu exora versi turbo, proton keluarkan versi CVT non turbo dulu, di samping menambah baik beberapa aspek spti stering bersalut kulit dan rekabentuk luarannya.

  17. boringgg punya model……buat la design model baru..
    exora gabak….

    • xperlu komplen….bknnye proton nak sruh encik beli pun…….kecoh2 pun x gune

      nak kecik belila viva…..ape masalah

    • buat mpv sendiri lar weyh…atau pn x mampu nk bli?

    • bro…abis 2 vellfire ngan alphard x gabak ker…??? serena pon x gabak ker…??? klu dah bnci sgt ngan P1….dont give such lousy comments la…..

  18. rajin encik akupunya baca blog ni ye

  19. dapat info baru, dengar cerita exora bold launch 16hb ni..

  20. bro,ckp bio ada fakta, saga fl pkai ems 700 16 bit, iafm persona lama. Len kali jgn main terjah..

  21. bro,ckp bio ada fakta, saga fl pkai ems 700 16 bit, iafm persona lama. Len kali jgn main terjah…

  22. sory kengkwn,byk pulak masuk komen yg sama. Td error ajek.

  23. pening aku baca korang punyer statement…
    harap2 proton dpt launch cepat2…

  24. saper la gatal tgn sgt amik gmbr dlm kilang nie.. kot yer pon tggu ler kuar naik lori dulu ke..
    mmm.. tgk gaya dari gmbr mmg versi m-line.. xde foglamp.. b-pillar pn xde sticker itam.. rim pn 15″ jek.. kalo h-line cfe nmpk cantik skit.. mgkin sbb pakai rim 16″ kot.. anyway mmg sesuai la rim besar dgn cfe coz torque lg kuat.. xde hal nk tarik rim yg lg berat..
    dh pakai cvt nie hopefully improve skit on pickup performance compare to std auto tranny.. global trend pn semua dh mula adapt balik cvt walaupn teknologi ni dh dkt 1/2 abad..

    cheers

  25. but i still wait for satria neo cfe.
    any development on that???

    saga can plonk in 1.6….good
    satria can adop 1.6 cfe. why cant, yes why cant, it will be the best malaysian made sports car, why proton dont want it?? the weight is nearly 1200kg , a powerful engine is good for the chassis.

    • ntah la bro…ntah2 diorg develop yg 3rd gen satria kot……maybe p3-22 will be in 3door n 5door like golf n polo…

      • x silap 5 door. 3 door x pasti g. Tapi saya harap proton dapat pelbagaikan platform exo kepada 9 model berbeza. Baru jimat.

  26. Off topic, still pasal DRB-Hicom takeover
    Star kata DRB-Hicom nak bid 32% daripada 43% share Khazanah, kemudian bagi kat VW…..
    http://star-motoring.com/News/2011/DRB-HICOM,-Volkswagen-likely-to-share-control-in-P.aspx

  27. Kenapa satu gambar je, pi ambil gambar dekat gi.

  28. nampak agresif…tapi ade turbo yang ‘kepish kepish’ tu ker???(comment macam childish sket…hehehe…)

  29. exora bold ni ade turbo ke? tak kisahlah mild ke soft turbo…macam facelift jek…tak sabar ni sebab ada hajat naka pakai…anak pakcik dah ramai…

  30. saya rase nie standard or m-line sbb rim guna exora mc1 pnye..lps tu b-pillar dgn c-pillar tak dihitamkan..lps tu xde fog lamp..huhu..

    pendapat saje..

  31. 2012 baru kuar prime… BOLD dijangka RM70,000… dam!!! tak mampu la kalau mcm nih.. confirm ke P3 21A tunda lagi.. atau bln 3 kuar versi N/A je dulu

    • dah confirm dah bulan 6 baru keluar P3-21A tu… DSZ ckap kat suratkhabar.. skrg ni tgh buat test musin sejuk kat Swiss

  32. saga flx kena recall

    cvt ada problem ….

  33. xsilap aku clutch pump kena tkr coz ada yg ada prob jerking ketika start n stop traffic@bwk slow. Xsume yg kena, tp xsilap, p1 recall sume. Satu improvement coz recall n dpt solution ngan cpt. N dgrnya, flx se dh pkai clutch pump br. So,prob dh solve.

  34. bro, lagi gambar Exora Bold..katanya launch semakin hampir…ini good news!
    http://cbt.com.my/111208/scoop-proton-prepares-launch-of-quotboldquot-er-exora-mpv

    • gamba yang dalam cbt tu aku rasa exora bold cfe sebab pakai rim 16 dan nampak pakai disc brake belakang tu.. :)

  35. Bro campro. Aper cher Semalam. Pergi ker.. Ada info/gambar baru x..

  36. Guys, BOLD already on trailers.. checked paultan.

    sticker on car ; CFE inside.. mcm intel inside plak haha.. teruja den

  37. 1st time i read a lots of +ve comments in PT regarding this BOLD&beauty, kudos to proton.. just keep improving will ya! we’ll pray & support for the best to proton.

    everyone just really (x3) eager to drive & feel this mpv.. jgn kecewakn kami. ;)

    siiru ‘ala barakatillah

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,458 other followers