funtasticko design

http://funtasticko.net

DRB-HICOM bakal rombak pengurusan

158 Komen

Nampaknya pemilik baru Proton akan membuat rombakan pada kumpulan pengurusan kanan dan ahli lembaga pengarahnya dalam tempoh dua bulan lagi. Yang pasti akan digantikan ialah Pengerusi & Pengarah Urusan Proton. Mereka bakal digantikan dengan bakal Pengerusi baru Datuk Nik Hamdan Nik Hassan, yang kini adalah Pengarah Automotif Kumpulan DRB-Hicom & juga bakal Pengarah Urusan baru Datuk Lukman Ibrahim, yang kini adalah Ketua Pegawai Operasi DRB-Hicom. Mereka juga pernah berkhidmat dengan Proton sebelum ini.

Apakah strategi yang bakal dibuat mereka nanti? Diharap dengan rombakan ini Proton terus berada dilandasan yang tepat sebagai pengeluar automotif utama di rantau ASEAN & bakal menerokai pasaran global. Agak sedikit terkilan kerana Datuk Seri Syed Zainal tidak dikekalkan setelah berjaya merubah persepsi ramai tentang kualiti Proton. Tapi ini adalah hakikat yang terpaksa diterima kerana Proton bukan lagi dibawah Khazanah Nasional. Kemungkinan dengan pengalaman bakal peneraju Proton yang baru boleh memberi sesuatu impak yang positif selain dari meneruskan kesinambungan program yang telah dirancangkan sebelum ini.

Apa pendapat anda?

* Jika Proton lebih banyak “rebadge” kereta lepas ni standby la untuk kena “bash” ye, hahaha… :)

sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/DRB-Hicomrombakpengurusankanan/Article

JOM UNDI FUNTASTICKO DESIGN http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

About these ads

158 thoughts on “DRB-HICOM bakal rombak pengurusan

  1. Sebenarnya sedikit terkilan dgn pengunduran DSSZ tapi saya cuba tidak bersikap bias,wait n see apa DRB boleh buat dgn PROTON.

    *Masa zaman TM dulupun ada yang suka ada yang tidak..

  2. harap kalu dah ada plan sendiri tuh jgn pulak menganaktirikan model2 sebelum ini….

  3. kenapa nak terkilan bro..slamber ar benda ni..wp aku juga terkilan sbb dia gantikan dsz tapi dsz dah terkena karma….

    dulu masa pengurusan Proton bagi term tak berapa adil untuk tengku mahaleel n paksa rela dia kuar, akhrinya satria neo dsz yang dapat nama..padahal kete ni bawah projek tengku mahaleel n yang dapat nama n d lancarkan pun bawah dsz..

    sama juga dengan R3…tapi aku sokong balik bila dia kembalikan kembali maruah r3 selepas d tekan bawah azlan pengerusi proton…

    hukum karma…jangan marah ar kawan2..pe pun, tahniah d ucapkan untuk dsz untuk semua usaha2 nya…kami tak pernah lupa..(wp aku terkilan projek kereta supercar tak sempat nak tengok sbb bawah 100ribu tu proton nak jual…

    • Mmm… bukan hukum karma la bro. Dah dia di lantik dan ketika tu model tu kuar. Kalau dilihat personaliti beliau, jenis tak kisah n humble jer; buat keje dan fix mana2 yg dulunya tak ok. Itu jer.

      my 2 cents.

      cheers!

    • TM dah buat terbaik, seperti Gen2, Savvy & Satria Neo & jgn lupa pasal Arena gak… tp in semakin liberal market kereta, keutungan, cashflow & survival of Proton adalah amatlah penting

      tp DSZ buat mengikut kehendak market, Persona, Exora & Saga & berjaya dlm keadaan market kereta semakin liberal, & byk benda lain dia introduce, so dia tau apa kehendak market…

      DRB team only good in one time project but for mass market environment, are they have been actually tested?

  4. Saya memang tak berapa gemar sekiranya situasi seperti ini berlaku:

    1 – ‘Launching’ P3-21A ditangguhkan sementara

    2 – DRB merombak pengurusan

    3 – Dengan pengurusan ‘baru’, maka DRB barulah teruskan “launching” P3-21A.

    4 – Kebanyakkan rakyat Malaysia (atau boleh saya katakan, mereka yang kurang tahu-menahu) akan memuji pengurusan DRB yang baru kerana telah menghasilkan dan melancarkan kereta baru yang mempunyai ciri-ciri eropah, padahal projek P3-21A ini sudah lama dijalankan dibawah pengurusan DSZ.

    Walau apa pun, saya mengharapkan yang terbaik untuk Proton dan saya harap projek “Small Global Car” itu diteruskan. Yang penting, kurangkan ‘rebadge’. ‘Platform-sharing’ is okay.

  5. lame gile aku tunggu p3-21a untuk tukar kereta baru. tapi kalau bulan 3 tak jadi jugak, goodbye laa proton. lagi 5 tahun laa aku consider korang punya kerete. kalau confirm tak launch bulan 3, next month aku angkat hyundai, kia or peugeot kot.

    • ni yg jadi masalah, adakah new model dilancar bila MD & Pengerusi dah ditukar, ataupun dilancarkan terus tanpa tunggu diorang diganti, at least bagi la peluang kat diorg ni rasa launching hasil usaha diorg selama ni.. betul tak?

    • itulah masalahnya…. nak tunggu semua perubahan sana sini penstrukturan semula…. memang tak nampak lagilah P321A bulan 3 nanti…. kalu launch pon entah bila nak dpt kat pengguna kalu struktur pengedar pon nak susun semula….. bulan 6, 7?

      memang di persimpangan dilema sungguh sapa2 yg dah lama target P321A nie…. mungkin boleh berubah arah

    • kalau tangguh lancar model P3 atas sebab pengambilalihan ni, aku pun turut kecewa. silap2 boleh hilang pembeli berpotensi ni.

  6. Mmm… kalau di bawah DRB nanti proton banyak kuarkan model2 rebadge with no reason, saya la kot org yg bash kaw kaw proton… jgn mare. Model2 popular proton x perlu di rebadge; B, C, C-D, global car dan MPV. inspira ok la, niche market tapi utk phase 2 sepatutnya dah modify dari platform nie lebih2 lagi.

    cheers!

  7. tgk track record sekrg kat DRB.. aku doubt sgt new mgmt line ni…

  8. apa yg berlaku pada management proton ketika ini menggusarkan hati sy utk membeli sebuah kereta proton..adoyai…

  9. p1 akan hilang rmai potential buyer utk p3-21a….
    percayalah…..

  10. kesian pd proton … lps ni rebadge car aje la nmpknya.. datuk syed zainal pn dah keluar siapa lg yg blh mengubah proton… mengapa seorg yg tlh byk mengubah di tendang keluar??

  11. Baru umum tukar pengurusan baru dah ramai potential buyer yang susah hati. Macam mana pun DRB kena tahu Proton bukan setakat kereta pasang siap macam kat Pekan. Kalau boleh yang baik kekalkan, bagi KPI, kalau mencapai sasaran kekalkan.
    Orang dah percaya dengan Proton sebab pendekatan DSZ yang humble dan skill persembahan yang nampak jujur untuk memuaskan hati rakyat.
    Kalau pendekatan ala korporat yang biasanya tidak mendengar kata suara hati pelanggan, komen tak nak dengar sebab gaji dah berpuluh ribu dan naik Merc terbaru dari Pekan. Nampaknya keyakinan awam terhadap Proton yang mula dibina akan terhakis kembali. Dan sekiranya gagal..Proton akan dijual semula.

  12. dun’t wury,
    rasanya perubahan pada pengurusan proton takkan ganggu pelancaran model baru proton ni..to DSZ gud luck..sekurang2nya dia keluar membawa nama baik..
    harap pengganti beliau dato’ Lukman lagi bagus..harap dapat membawa senyuman beliau ke Proton..

  13. aku baru baca article di atas dekat bharian. aku tak sure kalau org lain sependapat dgn aku, tapi pada aku, dari pembacaan article tu, aku rase drbx agak ‘berlagak’ and act as a big brother to p1.

    *** “… Sumber berkata, selepas rombakan itu, konglomerat berkenaan akan mengumumkan pula butiran terperinci mengenai strategi, peruntukan dana serta sasaran tempoh khusus untuknya memulihkan prestasi kewangan Proton Holdings dan mengemudinya bagi menjadi antara jenama kenderaan pilihan…”

    ‘memulihkan’.. macam p1 tengah gawat giler takde duit je. aku rase p1 ade duit, cuma duit diorang takla byk sgt utk bangunkan model model baru and engine baru dari scratch. maybe ayat ‘memperkukuhkan’ lagi sesuai.

    *** “Apa yang dimahukan untuk kumpulan pengurusan baru ialah terus fokus dan bekerja keras untuk mengembalikan semula zaman kegemilangan Proton Holdings selain mengemudi syarikat itu muncul jenama automotif pilihan, bukan saja di pasaran tempatan malah antarabangsa,”

    p1 pernah gemilang ke? p1 pernah lah menguasai pasaran kereta tempatan tu pun zaman p1 rebadge mitsu, zaman p2 belum ada myvi, zaman kia and hyundai masih berhingus, zaman local market overly protected. pada aku, zaman gemilang p1 BARU hendak mula bila p1 ada technology dan kepakaran sendiri, bermula dari zaman campro.. kemudia neo.. saga.. exora.. turbo.. next p3-21a, hybrid, etc. cuma zaman ini p1 tidak berjaya menguasai pasaran tempatan.

    kalau mereka anggap menguasai pasaran tempatan dgn rebadged wira, saga, dan waja adalah zaman kegemilangan p1,… sadis giler. jalan senang ‘kembalikan kegemilangan’, rebadge kereta asing utk kuasai parasan tempatan. jalan susah ‘mencari kegemilangan’, kuasai pasaran global dgn technology sendiri. tak tahu mana satu jalan yg akan diambil, but i hope i am wrong.

  14. korang nie belum apa2 lagi dah melatah…. mmg rata org mesia nie susah nak terima perubahan… hari2 dah makan nasi… walau mcmana pun nasi juga tak leh nak ubahkan kan makan kentang ngan daging jer hari2,.. tul tak…. perubahan tu baik… dalam Islam di sebut Hijrah…. kita tak tahu apa plan org2 atasan tu…. mana r tahu DSZ di hantar ke LOTUS naikkan balik nama LOTUS mcmana DSZ buat dekat PROTON…. ada kemungkinan jugak kan…. Market China dan Iran ada lagi… semua tu memerlukan kepakaran mcm DSZ…. think global baru kita dapat gambaran sebenarnya…..

    KITA USAHA YANG LAIN KITA TAWAKAL KEPADA-NYA

    AMIN

    • “Usaha tanpa tawakal adalah sombong, tawakal tanpa usaha adalah sia-sia”

      we talked based on fact and not assumption… if industrial average showed that DRB is below par, do you still want to support them?
      mmg kita tak tahu apa2 plan yg nak akan di buat oleh pihak mgmt DRB, tp kalau result yg ada sekrg, kita dah boleh agak arah tuju PROTON, do you think DSZ was choosed by khazanah to run Proton without checking his credibility?

    • Mmm… bukan melatah. Sebagai pemerhati, kita nk lihat proton pada landasannya. Diskusi mcm nie just memastikan tak ada keputusan yg salah berlaku dlm proton. Be positif…mmg betul, tapi kena la rasional. DSZ skrg MD kalau ditukar ada jawatan yg lebih tinggi yg dia bleh pegang?

      Perubahan yg baik mmg ar dialu-alukan. Cuma kita tak mau nanti bila dah terantuk baru nak terngadah.

      my 2 cents.

      cheers!

  15. kalu ini bagai dikata…. aku lg terkilan..
    Apa DRb boleh buat…..?
    patut la dia kalut nak beli proton… sebab project sampah tak dapat
    Masalah betul la DRB ni…. org nak bisnes dia pon nak bisnes……
    dah alam flora kena tendang … nak ambil projek sampah ikut tender terbuka pon tak berani…
    Harap direct nego saja……
    ini kita dah nampak dah langkah awal drb nak lingkupkan proton…
    nak urus sampah pon tak pandai mcm mana nak urus proton….?

  16. Apa yang DRB tahu pasal bisnes kereta? Pandai rebadge aje. Itupun rebadge kereta yang dah obselete. Masih ingat Proton Tiara? Siapa yang rebadge Citroen AX jadi Tiara kalau bukan DRB?

    Berbanding DRB, Naza pun dah maju ke depan walaupun masih jauh di belakang Proton.

    Saya kagum dengan Tengku Mahaleleel yang berani ‘transform’ Proton dari pengeluar kereta ‘rebadge’ kepada kereta ciptaan sendiri. Saya respek DSZ kerana berjaya memulihkan semula kualiti kereta Proton.

    DRB apa yang mereka reti? Reti ‘paper shuffling’ je. Roti Gardenia pun tak terjual, sibuk nak buat kereta…

  17. i’ll never trust in proton again..bye2 proton..

  18. Saya sedih klau dah cnfirm DSSZ ditukar.. salah satu sebab sy kagum dgn Proton hari ini adalah kerana DSSZ. Dia seorang businessman yg hebat. Baru awal bulan haritu dengar plan masa depan utk Proton dripada beliau.

    Apepun, orang mcm DSSZ tu xkan boleh rileks. Lepas ni brlambak2 la company local n multinational yg propose dia utk bekerja dgn mereka. Atau pn masuk gomen. Tp yg pnting, jangan masuk Perodua balik sudah la.. haha

    • Jangan2 Mitsubishi dah lamar DSSZ…lepas tu proton di bawah DRB rebadge pula Mitsubihi….kalau jadi macam ni memang ada pro and cons hahahaha

    • mungkin jawatan PREMIER untuk DSZ dalam gomen kot…

      p/s: selalu beli tisu premier..

  19. Sedih betul DSSZ kena tukar. Rasanya susah nak dapat CEO lain macam dia. Tak paham kenapa DRB nak tukar orang yang track record nya cemerlang macam DSSZ?

    Rasanya tanpa DSSZ, masa depan Proton penuh dgn ketidaktentuan. Nampak macam kelam jer!

  20. stupid DRB! why they want to change DSSZ!?!?!
    Proton will back to dark era again if they sack DSSZ…sad

  21. dapat rasakan aura ganas ramai Supporter akan jadi Basher kepada Proton..

    • mmg akan bash kalau
      1. proton akan rebadge kereta lain
      2. jadi perkara yg sama mcm tahun 2004-2006

  22. Wait, whaaaaat???!!!!!

    This is the saddest news about proton for a long time. Proton tanpa DSZ macam Apple tanpa Steve Jobs.

    Who is this new MD, what kinda track record he has that can be more impressive than DSZ? At least when DSZ came in, from the get go people can see he’s from perodua, responsible for myvi project, and perodua always perceived as having better quality.

    Sorry, but I am very skeptical about future of proton without DSZ. I’m more convinced p321 will be delayed, maybe p322 will never see the light, but WORST of all, proton’s quality will take a dip. It’s been good to support you when you’re around, DSZ. Oh, the good old days.

  23. profile Lukman Hakim dr website Perdana CEO Forum: Speakers

    http://www.perdana.org.my/index.php?option=com_content&view=article&id=872&Itemid=224

    Dato’ Lukman Bin Ibrahim is currently the Group Chief Financial Officer for DRB-HICOM Berhad, one of Malaysia’s leading corporations in the business of Automotive, Services and Property, Asset Management and Construction.

    He has spent over 21 years in the Automotive industry in various portfolios including helming as Managing Director of PHN Industry Sdn Bhd and had served in Proton Part Centre Sdn Bhd, Proton Berhad, and Automotive Corporation (Malaysia) Sdn Bhd.
    Dato’ Lukman has received a string of awards over the years including Best CEO On KPI for DRBHICOM Group of Companies 2008; Proton’s Best Quality Performance for Non-SME Category 2008; Perodua’s Most Improved Supplier for Non-SME Category 2008; Proton’s Best Overall Performance for Non-SME Category 2007; Proton’s Best Quality Performance for Non-SME Category 2007; Honda Malaysia’s Best Delivery Performance 2007; and Toyota Boshuku UMW’s Best Engineering Support 2007. He has also received awards from National Award for Management Accounting (Nafma) for best management accounting practice in 2004 and 2006.

    Dato’ Lukman also holds directorship in several subsidiary and associate companies. In addition, he is the Chairman of Audit Committee for Proton Parts Centre Sdn Bhd, Chairman of Defense Services Sdn Bhd and Hicom Facility Management Sdn Bhd.

    Dato’ Lukman graduated with a Bachelor of Business Administration (Magna Cum Laude) 1989 and Master of Business Administration, 1990 from Temple University, Philadelphia, USA. Apart from being a Fellow member of ACCA, he is also a member of Malaysian Institute of Certified Public Accountant (CPA) and member of the Malaysian Institute of Accountants (MIA). Dato’ Lukman is also a member of the ACCA’s Malaysia Advisory Committee.

    • the only passion yang akauntan tahu ialah duit dan lebih banyak duit. Unless dia ialah interim cheif je, expect kereta Proton akan datang ialah kereta generik yang takde personaliti. Theres a reason kenapa product yang best-best teraju dia ialah orang yang passionate dengan bidang dia bukannya pencil pusher. Tapi hopefully dia akan surprise kita dan prove kita salah.

      • Kalau baca profile Lukman Hakim dia dah bersama dgn PROTON selama 17 tahun. 17 tahun tu bukan pendek tempohnya.
        Berkenaan kereta Proton di dipasang/dibuat di Shah Alam aku tgk tidak ada masaalah kerana buat masa sekarang hanya Satria dan Persona sahaja yg dibuat di Tanjung Malim sementara bagi Saga, Exora dan Inspira. P321A kalau tak silap menggunakan platform Exora maka tak hairanlah jika ianya juga dibuat di Shah Alam. ini juga bermakna yg tanah di Shaha Alam tak akan dijual. sebelum ni ada kebimbangan yg pihak yg akan membeli Proton akan menjual tanah di Shah Alam lalu memindahkan operasi Proton di Shah Alam ke Tanjung Malim. Juta-juta tu nilai tanak kat plant Shah Alam ;-)
        Syed Zainal adalah seorang yg mengkagumkam…itu tak dapat disangkal ttp kita harus bagi peluang kepada sesiapa sahaja yg bakal menerajui Proton. Sekarang masih di peringkat awal… Don’t put the cart before the horse…

      • Years of service never a correct indication especially in Malaysia. :)

  24. Insider info in DRB-Hicom. They gonna make Tg Malim plant to assemble few models from VW, Merz & Suzuki too. Proton will only be assemble in Shah Alam. If this is true, they goes Proton being treated as “anak tiri”.

    • habisler Proton.. sediah aku kalau betul berita ni…

    • malang betul la kalau benda ni berlaku, tuan punya kilang kena halau, bagi peluang orang lain pulak dok pasang barang situ, dah la kilang tu proton beli tanpa hutang ngan sape2…kalau betul memang bangang la drb nye perancangan, kalau bagi kilang shah alam org lain pakai takpe gak, ni kilang canggih tanjung malim bagi org lain guna, proton pakai kilang lama…

      • kalau mcm tu adalah perkara paling bodoh (BODOH PALING BESAR) yg DRB lakukan. Nh buat hati membara je nh.. BAru nak sejuk badan nak prepare untuk P321a..

      • Bro, DRB is the tuan now :)

        So, DRB=Proton, whether you like it or not..

        for sure they wont kill themself…

      • bro spark,

        in business, sometimes a company is taking over/buying over another company just to kill the other company business.

        let’s see what goes from here and what will happen to proton. to me, it’s still early to judge.

    • If this true, the true winner is VW! They don’t have to buy proton to get to use proton factory. They just ride on drb. And believe me, after this gov will dump proton car in favor of VW (for high officials, lower rank jgn berangan ok, pakai je lar proton). There it goes mathir dream. Once that old man die, proton follow him to the grave.

  25. So the new MD is an ACCOUNTANT???!!!!. Habis la Proton….

  26. Chillax guys…

    it’s not easy for one to do and to accept a change, be it big or small..
    at least for me, i really hope G-link crap can be put to rest… and hope DRB has real big balls to walk the talk, and transform proton to be a truly world class car maker!

    read this thoroughly…

    Hopefully he not talking cock and full of bull sh*t…

    and do remember that Al-Bukhary is behind the scene.. i believe he has pretty much same character as DSZ. in certain aspect..

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/1/21/business/10305037&sec=business

    What is DRB-Hicom’s aspiration for new model roll-out for Proton and how aggressive will that be, its frequency and the method it will use to make new vehicles? Will it concentrate on re-badging or delve straight into making its own cars?

    It is the dream of all car manufacturers to roll out new models. Rolling out of new models is a testimony to the consumers of the manufacturer’s ability in the automotive industry. This is no different for us at DRB-Hicom. However, the rolling out of new models must be a thoroughly thought of and carefully planned effort. This involves identifying which class or segment the car is to address (eg compact, sedan, premium, SUV, MPV, among others) depending on the needs analysis as well as the consumers’ preference and industry trends. The same principle applies for the frequency of introducing new models.

    We have mentioned before that re-badging is not a priority for us. It is our preference to produce our own cars, although we are a strong proponent of collaboration and establishing strategic alliances with partners that can share their experience, product, good practices and or technology with us. We don’t see anything wrong in learning from others, in fact, great nations such as Japan and China learned from others before they can become what they are today. Following in these footsteps, I believe this approach can add tremendous value to Proton as well as DRB-Hicom and it is one of the keys that can take us to greater heights as well as producing our own cars.

    Hope for the best! (the least Proton supporter can do)

  27. Jika dilihat pada “back ground” pengganti DSSZ, beliau bukanlah orang teknikal macam DSSZ. Pada saya, Proton perlukan org teknikal kerana :-

    1) Proton perlukan teknologi yg sentiasa berubah dengan pantas.
    2) Proton belum ada Chief Design Director yg memahami selok belok aerodinamika.

    Berdasarkan 2 perkara ini, adalah satu “advantage” jika CEO Proton dipilih dari kalangan orang teknikal seperti DSSZ. Masa telah membuktikan beberapa teknologi baru yg ingin diketengahkan oleh DSSZ utk Proton di masa akan datang.

    Oleh itu berpendapat, adalah satu kerugian besar sekiranya DSSZ tidak lagi menerajui Proton. Kita harus ingat, konsep Proton adalah sebuah syarikat teknikal dan ia memerlukan orang yg berkemahiran tinggi yg mampu mengemudikan syarikat ini.

    • New owner can always hire new brainer, be it RnD, Styling etc…. hire the best in the world then only you can be the best… do you have any idea whom KIA hired to design their cars?

      Ananda Krishna and robert kuok dont have PhD in Satellite Eng and Sugar Eng, i think ;p

      Even Bill Gates is a college drop out… kan?

  28. Abt tanjung malim and shah alam plant… do you have any idea how big is tg malim plant? being a car assembler is a good biz too, at least can increase earnings and can use bit of the earning to develop own cars, perhaps platform sharing is possible too.. you got to have something to gain something…

    • memang plant tanjung malim sangat besar & tak fully utilise sebab proton bukan car maker yg besar & modal tak sebanyak mana.. tak salah nak sewakan sebahagian kilang kepada orang lain utk maksimumkan kapasiti kilang, tapi jangan bagi semua kat orang lain kilang tu utk pasang kereta diorg.. abis tu apa maknanya proton city kalau kereta yg pasang kat situ bukan kereta proton.. tujuan asal proton city tu utk tambahkan kapasiti pengeluaran kereta proton sebab kilang mvf kat shah alam tu dah tak overload…

      sharing platform atau joint development amatlah dialu2kan supaya proton dapat belajar teknologi, cut cost & dapat ecomy of scale.. lagi 1 jangan rebadging core model macam saga, persona, exora…nak rebadge pun segment yang niche market sahaja, macam sekarang punya plan dah betul, cuma org baru kena tambah baik je lagi…

      • model yg dibuat di Tanjung Malim hanyalah Persona sekarang. Exora dibuat/dipasang di Shah Alam. tak silapnya P321A sharing platform dgn Exora so tsangatlah cost effective jika dibuat di Shah Alam.

      • tapi sy dengar proton dah invest dengan mesin hot press stamping kat sana… kilang kat tanjung malim sesuai jadi hub utk generasi baru proton, sebab kat situ lebih canggih & boleh buat banyak model dlm 1 masa…

      • p3-21a assemble kt PTGM la bro…diorg amik line Neo….kt shah alam just inspira,saga ngan exora…..tp xtau la plak DRB nk tkr balik ke shah alam…klu nk tkr balik…kos nk moving jig2 2 sume bnyk woo…bkn sng nk setup line…

  29. off topic jap..

    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0130&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_01.htm

    Nampaknya, sebelum ini, pengedar proton hanya memendam perasaan??

    • sebenarnya ni silap proton edar, diorg yang in charge bahagian sales & marketing… kenapa diorang tak pandai nak promote & cari jalan nak push sales? ada teknologi baru sebagai contoh enjin baru cfe dengan cvt tak dihighlightkan betul2? pengeluar lain siap boleh cerita macam2 kat brochure pasal taknologi diorang… takkan diorang tak pernah rujuk brochure kereta lain kot sebelum nak buat brochure model baru? bagi 3rd party yang buat advertising pun tak guna juga… beli kereta sekarang umpama beli gajet canggih, selain design, harga, orang nak tengok apa teknologi yg diorg dapat dari benda tu.. kalau takde cerita sape tau produk tu hi-tech ke tak…

    • aper la peda nh.. Still nak jadi jaguh kampung…

      • tu la pasal, kira diorang target nak beat perodua je… ada ke patut… sekarang ni pasaran local proton adalah ASEAN, bukan Malaysia je.. bila dapat volume banyak dari negara ASEAN secara automatik Proton boleh dapat economy of scale…tu baru ASEAN boh, belum ASIA & Global lagi… kena think big picture…

      • tak silap pengedar perodua pun menghadapi masalah yg sama..bukan proton je. susah jugak kalau proton pandai buat kereta, tapi bab2 marketing bermasalah sampai berpuluh2 ribu tak terjual??

  30. t-square VS kalkulator!
    =>

  31. sayang jugak korang kt proton ye…tapi apa boleh buat proton tu bkn kita punya

    • kita boleh buat sesuatu, walaupun proton bukan kita yang punya, kalau kita tak beli proton, apa akan jadi pada tuan yg punya proton? hahaha… diorang kena balik kepada kita juga sebagai bakal pembeli/pengguna… buat kepala diorg sendiri je jawabnya tak lama la tu…

      • “* Jika Proton lebih banyak “rebadge” kereta lepas ni standby la untuk kena “bash” ye, hahaha… :)

        tapi kalu DRB rebadge merc, bmw… or guna enjin prince dari bmw, aku org pertama order staff purchase… hahahahaha

        more resources nak cari enjin….. yeahhh

      • macam mustahil je semua tu, kalau guna enjin prince tu boleh jadi la… hahaha… sebab geng2 yg dah established ni nak ke kongsi tech dengan proton kalau proton tak something yg diorang nak sgt dari proton, ;)

      • dulu mit pun tak bagi ubah suspension lancer GT.. akhirnya dapat juga….. takde yg mustahil kalu kita tak berusaha….. dunia automotive mmg banya kekangan tapi kalu asyik mengalah tak ke mana lah akhirnya

      • tu memang la betul bro, kita tengok la macam mana nanti… yg penting proton kena kuat dulu sebelum ajak orang lebih kuat utk bergabung/jv… langkah pencegahan sebelum kena buli/tindas nanti, hehehe

  32. persoalan yg aku lemparkan adakah boleh p321a mendapat standard 5 star rating klu dikilangkn di shah alam? ini disebabkat machine hot plate kat tg malim, one of machine utk dpt body yg kukuh lg ringan so body tu baru leh dpt 5 star rating….

    • dont worry, P321A akan tetap dipasang di tg Malim, my future home..(cheewah).

      Decision dah dibuat, malah pre-production dah start dah pun. (orang proton tg malim sndiri yg cakap)

    • bukan semua body Hot Press
      16 part je klo xclap aku
      invest dlu
      tgk mcmne result…

  33. tu la, mungkin drb ni belum selidik pasal proton punya fasiliti lebih mendalam lagi kot, sebab tu keluar idea2 mengarut dulu..bila dah faham baru la betul skit kot diorang ni..al maklumlah, tukang pasang kereta bukan tau apa pengeluar kereta invest untuk set up assembly line & bangunkan produk diorang dari sketch smpai la manufacturing..

  34. dalam dunia ni maner ade org bsness tak nak untung..jd mgkin DRB buat ape yg difikirkn patut bgi cmpny dia org..
    kite sbagai pengguna & peminat proton same2 lah tnggu dan lihat..
    kepada boss baru proton nanti selamat berjaya…hrap jangan tangguh p321A sudah laa…

  35. skrg ni byk statement kat newspaper cerita baik pasal DRB-Hicom, dan kelebihan kpd Proton bila berada di bawah DRB,.. mcm ada org arah ajer….

    • kita tengok dulu sejauh mana kemampuan diorang, tapi langkah khazanah jual proton buat masa sekarang macam rancangan terdesak je, bukannya proton rugi pun, cuma untung berkurang sebab support lotus… ni semestinya ada “hidden agenda” yang kita semua tak tau… tapi for sure memang ada kaitan dengan politik… kalau ikut logik bagilah proton chance dulu, kalau p3-21a gagal baru la buat sesuatu

      • aku pun perasan benda sama..mungkin ada hidden agenda.. sikit2 puji DRB-HICOM ambil alih proton…

        pastu pulak suk sebut2 kereta EV… mungkin DRB akan bekalkan kereta hibrid untuk kerajaan kot….

      • itu la yg aku nampak…..sejak anak syarikat drb, alam flora kena stop projek sampah kat selangor…terus keluar cerita khazanah nak jual proton…

      • mgkin khazanah terpaksa jual proton sbb nak beli dan kuasai sektor perubatan kat turki tu kot yg lbh banyak untung..sbb x sampai sebulan khazanah jual proton,khazanah dah dapat beli saham satu hospital kat turki tu…

  36. ini adalah luahan salah sorg staff proton yg sy dapat melalui email :

    sblm datangnya berita tu pagi ni, smlm 2 hari (sabtu+ahad) kami attend ESQ.. proton sponsor.. di akhir sessi, DSZ masuk mmberi ucapan sket..

    1st time dalam kerja aku di proton di bawah DSZ ni, dia luahkan perasaan hati ke hati.. siap menitis air mata DSZ tmasuk kami yg mndengar.. dah laa dlm ESQ dah mmg mncurah2 airmata.. ditambah lg dgn cerita2 dari DSZ.. byk laa yg dia ckp tapi buat dia sedih die ckp, die tak takut hilang kerja di proton, tapi dia takut nilai2 murni spiritual yg die terapkan dalam diri tiap2 warga proton akan dilupakan..

    mksudnya, sblm datangnya DSZ, acara2 serta amalan2 kerohanian ni mmg jauh ketinggalan.. mksud aku yg proton anjurkan laa.. derma anak yatim, beri makan anak yatim, sambutan bbuka puasa dgn anak yatim, solat hajat, bacaan doa sblm mula kerja beramai2, azan pada setiap masuk waktu, dll. So aku bleh rumuskan, dari semua tu, kjayaan proton setelah jatuhnya ia pada era waja n gen2 adalah semangat spiritual ni.. keikhlasan pihak high management dan staff2 nya.. sbb segala kerja adalah ibadah.. kalu hanya pikir nak untung jaa.. mmg tak kemana.

    dia ada cakap yang dia akan cuba tuk yakinkan pemilik baru, kalu jd betul dia tak diperlukan, jgn laa dipalingkan perkara2 spritual tu pada diri tiap2 warga proton.

    cuma tu la.. aku tak agungkan DSZ, die pun manusia biasa. Biasa laa orang2 atas ni come n go, tapi aku sanjung pendekatan yang dia cuba terapkan. wpun pulangan yg kami terima tiap-tiap thn dari cara pentadbiran beliau taklaa begitu besar tapi paling kurang dia dah cuba yg terbaik..


    die bsalaman dgn semua staff yg hadir, tapi tak sempat dia salam habis, staff2 yg ada datang kerumun dia dan peluk.. mmg sayu saat tu.. blom ada sejarah proton dimana MD or CEO yang amat disayangi oleh pekerja2nya.. mksud aku ditunjuk secara terbuka.. sblm dia balik die cakap die kena rush tuk meeting dgn DRB dan tgh malam smlm teleconf dgn LOTUS..

    tup2 ari ni kluar berita tak best ni.. btol dia tak laa perfect sangat, tapi dia dah jd fenomena dalam proton ni.. semua warga proton takkan lupakan saat2 bersama di bawah pentabiran beliau.. dan model P321A ni laa rasanay produk terakhir sblm dia brangkat kluar. dan dia harap sangat produk ni jd yg terbaik antara yang terbaik paling kurang di ASIA.. sbb target proton adalah jd raja automotive ASIA 2016.. sblm dapat mnakluk dunia..

    terima kasih DSZ.

    • tak terkejut kalau tony fernandez ambik dia dan ambik lotus sekali. :)

    • aku pun respek DSZ.. bnyk aktiviti kerohanian dia terapkan dan sponsor..selalu ada gambar2 kat fesbuk..dok beraktiviti mcm2 dgn masjid..

      kdg2 ni mainan orang politik je..
      asal nampak warak sikit, kena chop parti itu ini…

      apepun, harap DSZ dapat tempat yang lebih baik..teruskan berjuang..

      tak hairan kalau DSZ dapat jawatan penting dalam kerajaan mcm Idris Jala..

    • He is my brother in law. And whatever the outcome is, we are proud of him. Thank you for all the encouragement and support. And yes, his wife is reading all your comments. She said you guys rock!

    • tersentuh aku baca …. dlm mengecapi kejayaan namun tidak melupai hakikat kejayaan sebenar2nya

    • cilaka betoi…apsal aku emo sgt bile bace emel nie………

      hampehhhhh..nmpk sgt ‘muka legend hati cute’ aku nie

    • menitik air mata aku baca statement ni…. (serius, aku rasa teramat sedih..)

  37. lepas ni ade la plak keta TiaRa R.. hehehe….

  38. dari dulu smpai skrang time proton nak naik balik je mesti ada yang panas bontot …agenda politik ..confirm ada agenda tersendiri

  39. Saya memilih untuk TUNGGU DAN LIHAT..

    Jika Proton ‘kembali gemilang’ dengan me’rebadge’ dan memasang kereta macam zaman Wira dahulu, saya nak masuk Kelab Basher Proton Funtasticko..

    • 2nd!!!

      walau Bro campromania dah penat2 buat survey patut ke DSZ dikekalkan, still takde respon..sebab apa??? sebab mereka tak layan blog2 ni..mereka tak baca kehendak masyarakat…chewahh..mereka tak anggap PEMBELI IALAH RAJA!!!

      kalau masa DSZ dulu, asal ada skit je isu pasal Proton, terus DSZ buat press conference..THORBAEKKK!!

      aku ingat lagi pasal pertandingan namakan 1st MPV… tup2 ada penjelasan dari DSZ nama Exora sebab bla bla bla.. sebab kat blog2 bising nama tu mcm nama bunga..huhu..menunjukkan DSZ CAKNA…

      p/s: walau aku salah seorang yang namakan Ixora.. aku bangge tgk model Exora masa pelancaran tu kat Tv…dgn ucapan penuh inspirasi dr DSZ…

      • Aye!!

        Chips Yap, seorang motor journalist senior dengan motortrader tu dulu selalu minta ‘teh tarik hook’ dalam model Proton. Kat Exora juga timbul hook tu, boleh dikatakan model pertama yang DSZ betul2 keluarkan, since kekadang orang kata Satria Neo, Persona and Saga BLM tu setakat continuation projek zaman TM.

        Banyak orang memperlekehkan Proton masa pelancaran Exora kerana highlightkan teh tarik hook, tapi mereka tak tahu itu not just any little feature. Hook itu merupakan simbol penting bahawa DSZ ni MD yang dengar feedback, memberi kita rakyat Msia kereta yang kita mahu.

        Terbalik ngn TM yang sombong, buat keter suka hati dia tanpa memikirkan jenis keter apa yang Msian market mahu. Lepas tu tak terjual, akaun jadi losses, hancur segala-galanya.

        Sigh, terasa sebak hati menaip ni, memikirkan bertapa banyak kali sejak 2006 saya aktif kat paultan dan forum2 lain mempertahankan Proton, memujuk orang beri kepercayaan kepada kepimpinan DSZ. All good times must come to an end, and the end had just begun.

    • kalau betullah jadi macam tu, harap2 perodua jadi macam proton semasa zaman DSZ dalam proton (develop engine dgn design kereta sendiri), kita support perodua pulak sebab perodua pun company local hahahaha

  40. Tersentuh dengan emel dr staf proton tu…sebab x-boss yg kini dok Madinah pun selalu terapkan unsur kerohanian ni dalam bekerja. Dia jugakla satu-satu pengarah yg rajin ajak student berjoging selepas subuh. W/P ada sakit jantung..tp gagah jugak melayan pelajar.
    Moga penerapan yang baik tu dapat diteruskan lagi. Insyallah keikhlasan beribadat bukan untuk ketua tapi ibarat pepatah ..Guru Kencing Berdiri..Anak Murid Kencing Berlari…Kalau CEO sendiri yg mulakan, takkanlah manager2…sumer buat tak reti je..

  41. dah book saga flx se..risau2 la klu drb buat hal gi stop la guna cvt, xka naya ja pgguna yang dah pakai cvt sbelum ni..mana nak cari spare part la minyak cvt la..

    ada candangan x perlu ka cancel..risau 2@3 tahun lg jadi mcm juara tiara, nak cari spare part pon susah..

    maaf la saya bkn pakar auto, duit pon xbyk, klu byk xpa beli keta tukar tiap2 tahun..

    • rasanya takkan berlaku perkara macam tu, drb pun fikir gak long term utk diorang jaga pengguna proton, takkan diorg ambil risiko nak scrap tiba2 benda ni.. sebab benda ni bagus & mengurangkan kebergantungan proton pada gearbox mitsubishi

  42. sedih,mmg sedih,itulah fenomena kat malaysia. Klu menda yg baik,mudah sgt dilupakan. Masalah klu org akaun buat decision dlm automotive(kutuk diri sendiri), mmg amat mementingkan cash flow n maximising profit. Mcm dsz, profit from volume,tp org akaun, profit per product. Hrp2,jgnlah bean counter ni jd masalah,byk sgt cutting cost measure utk maximising profit.

    Klu tidak,akulah org yg akan kuat bash prtn nanti

  43. ada menda kita bleh cut cost,ada menda xbleh. Aku tkt jadi cam aper yg berlaku pd development rumah. Ayah aku lebih 40 thn terlibat sbagai senior tech dlm housing development, rumah klu ikut sume quality prosedur, kurang2 perlu 36 bulan ,tp skarg coz nak jimat cost, 24 bulan kena siap,tp tgklah kualiiti rumah dulu n skrg.

    Skrg,dah xjumpe batu bata kena rendam atleast 7 hari,konkrit di check kematangannya n mcm2 lg. Sumenye coz nk jimat cost n maximise profit.

    Inilah yg plg aku bimbang berlaku kat prtn. Mcm dsz,aku tgk, dia xkejar utk jd man of the year, xkejar utk jd org yg bleh tnjuk untg byk, tp aper yg dsz buat,let the product do the talking.

    Sedih,tp nk wat camne. Inilah uniknya malaysia :-(

  44. lepas baca artikel berita harian tadi, saya berpendapat masih awal utk buat spekulasi ni suma walaupun mmg ada kemungkinan rombakan yg agak radikal dlm pengurusan proton, tapi sumber tu cakap suma bergantung pada lembaga pengarah proton utk luluskan atau tidak, jadi kemungkinan juga jawatan MD kekal pada dsz memandangkan track rekod dia setakat ni positif.. lagipun dia pegang jawatan tu secara kontrak dgn proton dan setahu saya, kontrak tu belum tamat (rasanya tahun ni kot abis) dan lembaga pengarah yg ada kata putus pasal jawatan kontrak tu.. tp saya rasa utk jawatan pengerusi mmg akan kena tukar dgn org dari drb

    pendapat saya la… uhuhu (saya rasa proton patut jual 80% saham lotus, simpan 20% je)

    • mimpi aja la bro.

    • Bro… kelulusan melalui lembaga pengarah proton tu hanya la prosedur sahaja. Sebagai pemegang saham terbesar DRB bleh buat apa sahaja yg diorg nak dgn memberi alasan kepada media ‘… ini adalah amalan biasa menggantikan/ merombak pengurusan bila syarikat bertukar tangan…’ :(

  45. kat perenggan terakhir berita kt berita harian tu, die kata masih belum muktamad, bergantung kepada kontrak kerja diorang (pengerusi n MD). Tp rasenye dah 99% confirm.

    …(masih mgharap 1% keajaiban)

  46. proton already in da right track to build & gain cust confidence with DSSZ… hopefully DSSZ will still with proton…

  47. Seems like DSZ going to DRB

  48. makanya :

    1. aku tak jadi nak tunggu produk baru proton lagi.

    2. buatlah ape pun, DRB tak lebih drp Tang Chong..money come 1st..

    3. Bye-bye proton.. dulu walau mampu, tapi aku tetap stay beli proton sebab aku tengok bosnya seorg yg sgt bersungguh2 utk membaiki nama proton.. sekaligus nama Malaysia. Sekarang, proton hanya salah satu syarikat swasta dr berjuta di Malaysia nie… tak guna aku nak setia2 lagi.. langkah pertama pun dah sonsang.. Akauntan jadik bos Proton??? ish ish.. nie sama isunya bila YAB MB Selangor diberi amanah pegang Exco Agama.. org bukan ahli jd wakil.. hopeless!!!!

    p/s : memecat DSZ adalah kesilapan paling besar dan bodoh DRB.. apepun, biar angka jualan produk2 baru nanti yg menjawab..

    • JIka angka jualan yang menjawap adalah tidak adil kepada pemecatan DSZ kerana p321 dan p322 adalah hasil dari usaha DSZ. kita tunggu model yang akan dikeluarkan oleh pihak pengurusan baru nanti. Bak kata ibrahim pendek “Mari Kita Lihat Siapa Yang Kena”

      • betul tu bro, diorang ambil alih selepas dssz dah buat planning macam2, kira cuci kaki je la, cuba diorang ambil alih time proton tengah sakit dulu, tengok hebat ke tak pulihkan proton sampai ke tahap ni..

    • sapa taknak jadi sapi. Lepak-lepak aja dapat nama. haha.

  49. lu org bising lebih sini buat assumption
    gua penah keje dgn Dato Lukman
    dia punye adik mau kawin bulan 2 ni

    wa suke nak bgtau lu org
    accountant/finance people always see NUMBERS
    selagi dia bukan jenis berfikiran “QUALITY BRING THE MONEY”
    more better kite naikkan payslip untuk membeli Honda
    harap maklom geng!!!

    • mintak maaflah ayat ganas
      gua mmg tgh mengelegak…

      • Yup itu yang aku takutkan akauntant just see numbers in everything. I bet diorang ada borang untuk quantify everything. Tapi nak buat camne. Manusia lahir berbeza-beza. Sesetengah orang suka do things they love and produce something yang so incredible ia buat orang orang ternganga. Sesetengah lagi suka isi borang KPI aja. :)

    • adik dia nak kawin pon kecoh. haha. lol.

  50. mengecewakan dimana disaat penting orang yang penting ditukar. maka hancur lagi sekali proton akhirnya.

  51. ramainya yang mempertahankan dsz..bagusnya…baguslah ramai yang defend proton skarang ni..dulu ciput je yang pertahankan Proton..wp secara personal aku tak suka sangat dengan dsz tapi sbb sayang kat Proton aku suka juga dekat dia ni…sbb dia buat macam2 untuk Proton..kalau ikut rekod syarikat yang d abil oleh syed mokhtar, ceo memang akan dia abik…tapi kenapa bila kita sayangkan dsz kita kutuk gardenia sbb syed mokhtar pemilik DRB n kutuk tengku mahaleel macam2 n akhirnya kita sayangkan juga Lotus..

    arwah Tan Sri Yahya menelefon Tengku Mahaleel dan membuat keputusan untuk membeli Lotus…sbb tu aku pertahankan Tengku Mahaleel…aku cuma sakit ati dekat syed zainal bila dia buat kenyataaan bodoh yang mv agusta bukan syarikat kejuruteraan kereta…tapi semuaanya dah jadi sejarah..banyak benda bagus yang dia buat lepas tu..lagipun aku rasa dia buat kenyataan sbb sokong pengerusi masa tu-azlan.

    semua yang dsz buat lerpas tu sangat bagus..sbb ramai yang sayang kat Proton…bagus bila ada yang mempertahankan Proton…teringat kepada lagu harimau Malaya-sekiranya tidak berani bertahan bila kalah kenapa bersorak semasa menang..Proton tetap d hati tidak kira siapa yang ada d dalam. aku support dsz sbb dia buat orang sayang Proton.

    kalau lepas ni ada orang tak support Proton, aku masih support Proton sbb aku sayang Proton. tak kira masa bagus atau tak bagus. memberi peluang kepada yang tersayang adalah moment yang paling bagus dalam hidup kita. kalau lepas ni ramai yang tak suka Proton,aku masih suka Proton. sebelum Tengku Mahaleel, semasa zaman dsz n seterusnya selagi Proton tidak d jual kepada luar negara. Proton tetap d hati.

    • sape yg kutok Tengku Mahaleel tu mmg bengong
      diala penghidup RND

      • tu memang tak dapat dinafikan, era TM la Proton berani berubah, merekabentuk & keluarkan enjin sendiri Campro. Tapi kesilapan dia mengabaikan aspek kualiti & keluarkan model yang tak sesuai dengan kehendak pasaran, sampai model tersebut tak capai jualan yang dikehendaki.. zaman DSSZ pula dia tekankan aspek peningkatan kualiti & perkenalkan model2 yang memenuhi kehendak pasaran & lahirnya enjin dari projek Pheonix, CFE & IAFM+

      • xdinafikan tm merupakan antara tunjang rnd prtn n transformasi prtn. Cume yg bg aku kesilapan dia adalah overly ambitious. Ambitious tu bagus,tp kena juga berpijak dgn bumi yg nyata. Br jek kuar gen2,kata bmw asia, sepatutnya, lets the produk do the talking first. Target yg paling dekat dulu cam korea n jepun, br conti n lastly barulah german makes.

        Mcm ada journo cite,perbezaan tm n dsz, masa waja kuor dulu,journo tempatan ada komplen pasal seating ergonomik problem, tp slambe jek jwb amik design dr recaro, tp bila journo luar tanya, dia ckp prtn akan rectify perkara tuh n ucap trime kasih kat journo luar point kelemahan. Meng anak tirikan org tempatan sendiri.

        Berbeza dgn dsz, menerima segala kritikan dgn terbuka, tidak menafikan kelemahan n membetulkannya sehinggalah wujudnya teh tarik hood. Journo sendiripun respect dsz coz mmg berbeza dr yg terdahulu. Itu journo yg komen, bukan aku.

        Pernahke kita tgk md prtn ngaku kelemahan prtn secara terbuka n buat sesuatu utk baiki dia? Aku tgk dsz sendiri xmalu mengakui masalah pwr window n bunyi2 misteri yg ujud dlm kete prtn n janji akan usaha merubah situasi masa launch exora dulu. N dia lancarkan lifetime warranty pwrwindow utk buktikan dia bersungguh2 walupun pyh sgt nk dengar msalah pwr window kat exora.

        Dia sanggup buat aper saje demi jaga kualiti, pdahal xpernah kita termimpi prtn pkai gearbox getrag n punch, yg pk hanya buatan jepun,tp kini, sudah guna buatan euro,walupun pada saga,padahal, aichikikai punya, xdalah org komen sgt, hanya auto box ajek.

        Dia ikut trend world market introduce soft turbo. Org nak vvt,dia bg skali, bukan bot ajek. Buat br betul2, pdahal projek pheonix dah lama start,tp amik masa utk siap coz nak wat btl2,nk jg kualiti btl2. Campro dulu buat dr scratch amik masa 2 thn jek, improving campro engine bwh dszpun amik masa yg sama walupun stakat improving.

        Dulu kita dgr kleeman supercharger n etc, tp xkunjung tibe, tp bwh dsz,kita dpt cfe. Entahlah aper cite neo supercharge r3 n exora r3, inspira r3 n saga r3 coz dh dirancang,dengor dh siappun,tggu masa jek,mgkin akan tinggal harapan ajek.

        Org masih mrh kat dsz dlm kes mv agusta, termasuk aku dulu,tp klu tgk keadaan mv agusta sendiri yg asyik tkr pemilik,so,keputusan dsz aku rasa tepat. Klu hanya fokus kat lotus jek dr dulu tanpa pembelian mv agusta,aku rasa xdalah byk prtn buang duit dr dulu. Xdinafikan mv agusta ada tek, tp baiklah gunakan lotus sepenuhnya dulu samapi berjaya brlah nak beli menda2 lain,klu bleh,belilah yg relevan cam syarikat kete yg ada tek, bukan syarikat moto yg ada tek.

        Wlupun yamaha ada byk tek enjin kete,tp xdapun byk company kete nak beli coz dia mainly utk motor ajek.

        Namun, kejayaan tm n org2 dia belo lotus mmg aku solute walupun ada syarikat lain pun nak beli masa tuh.

        Tgk cam dsz,dia xkejo market uk n europe dulu, tp dia target amrket asia tenggara,asia cam china n negara arab coz islamic country. Klu prtn dh lama masuk market china,dh terkenal,mgkin dh bleh dpt economies of scales skrg. Tp dulu target market uk, market afrika yg kdg2 jauh lg utk capaian kita.

        Oklah, aku hrp sgt drb buat wise decission, kekalkan dsz,klu nak tkrkan pun,bg jwatan tertinggi dlm prtn. Adakah blm,exora n p321a,p322a n emas akan wujud klu dsz xda dprtn skrg? Yg aku rasa, saga kete kebal akan lg ujud coz org akaun pikir, ada demand, so kita kan supply coz untung byk.

        Penah x terpikir dgn cepatnya kete prtn ada facelift, ada minor change ikut demand pengguna sblm nih?

    • kemudian masa perhimpunan politik masing-masing tanya mana Jobs atau Gates version kita. Ada incik tapi korang dah bunuh dia awal awal. Sebab masing-masing takde telo nak defend dia. Begitulah dia.

    • ye..betol2..kompom arr…

  52. Pada pendapat saya DSZ ni di dalam bidang technical kereta pun pakar dan di dalam bidang management pun pakar. Susah nak jumpa MD-MD yang ada dua kepakaran semacam ni. Sebab itulah proton boleh on-track balik.

    Kalau Dato Lukman ambil alih, saya rasa dia cuma mempunyai kepakaran management sahaja sebabnya tengok lah kilang PHN dari dulu sampai sekarang tak ada sorang pun yang expert dalam technical, semuanya mengharapkan OEM. Tak didevelopnya pun pekerjanya untuk menguasai bidang technical.

    Kesimpulannya, kalau bos yang technicalnya tak kuat, dengan proton yang masih lagi kekurangan technical knowledgenya, akhirnya tak akn pergi jauh lah kompeni itu.

  53. Tengku Mahaleel banyak juga jasa beliau. Beliau lah yang membuat peralihan Proton drpd pemasang dan pe’rebadge’ kepada full fledge car manufacturer. beliau lah yg bertanggungjawab membeli Lotus yang seterusnya mendapat pemindahan teknologi antaranya enjin campro dan juga design kereta. Beliau jgalah yg merancang pembangunan Proton City yg mgunakan duit proton sepenuhnya. akan tetapi, model kereta dibawah beliau terlalu kuat pengaruh Lotus nya sehingga sukar mendapat minat rakyat malaysia.

    Lihat saja Gen2, Savvy dan Neo. rekaan luaran boleh diterima, mmg futuristik dan sporty. namun rekaan dalaman termasuk dashboard dan steering terlalu berorientasikan sportly ala-ala Lotus. memang cantik dan berseni namun kurang praktikal. Proton ialah syarikat yg mengeluarkan kenderaan utk mass-market. So kehendak pasaran perlulah dititikberatkan. Di sinilah DSSZ memperbetul keadaan dengan mengeluarkan model berdasarkan falsafah ‘the right car for the right time at the right price.’ Keluarlah saga, exora n persona elegance yang lebih praktikal dan boleh diterima umum.

    Anyway, let’s support Proton as it is our pride, not our disgrace.

    • Let’s the ‘saga’ (i mean Proton) continues……

    • TM seorang kreatif dn bukan org teknikal. Kesilapan TM pd saya :-
      1) lambat keluar enjin CPS. Waktu itu 2002 onward, pasaran dh gunakan vtech , vvvt dll. Enjin Campro pulak lembab dan tak pick up.
      2). Model yg dikeluarkan byk yg jenis Hatchback sedangkan pasaran Msia lebih ke arah family car. Itulah yg DSSZ buat dan terbukti berjaya.
      3) Adakah pengganti DSSZ mampu bercakap pasal teknikal spt gearbox dll spt mana DSSZ. Kita tunggu.

    • ni savoc nye team ke…hehe

      pade waktu ni…p1 nak berubah
      so as 1st time berubah, kite tak tau lg market punye penerimaan
      snang citer, neo & savvy adelah bahan eksperimen utk dapat feedback
      tp utk counter the feedback, TM blah
      so DSZ dh ade that info
      dia hnye smbung je keje TM
      klo org tnye sape Bape Perubahan/Transformasi Proton
      saye jawab TM
      dia lead, DSZ continue…

    • TM banyak jasa ?

      http://www.autozine.org/Misc/Award/AutoZine/AutoZine_Awards_8.html

      Worst Car of the Year

      2006 Proton Savvy
      2005 Proton Gen.2

      bad QC sampai Perodua dapat No.1 , baru tukar DSZ masuk ke Proton … DSZ banyak jasa dalam ubah QC

    • gen2 nmpk je kecik tp klu naik kat dlm takla sekecil pndgn mata. bntk exterior / luaran dia sb jd camtu. nmpk bonet kontot tp sebenarnya besar mcm waja gak.

      pelik gak kenapa org bole terima myvi dan vios yg trg2 lg kecik dr gen2.
      mgkn ke sbb kekurgn dr segi reliability dan parts quality yg diwarisi dr waja ?

  54. aku vote DSSZ sebagai CEO LoTUS yg bru………gnti dani bahar

  55. dlm paper metro,org drb kata ini spekulasi pihak ketiga…

    • Huhu… mana yg betul nie? Kalau citer tu x betul, alhamdulillah. Ada spekulasi pihak ketiga? Sengaja nk jatuhkan moral pekerja? Dlm selimut pun ada musuh yee…

      Mmm… teringat sebelum pelancaran exora dulu, proton adakan sukaneka staff2 dia siap dgn layanan VIP escort polis lagi di salah sebuah hotel peranginan di PD bagi tingkatkan motivasi n moral sebelum exora launch, masa tu kebetulan menginap di hotel yg sama:)

      cheers!

      • haritu drb deny nak beli proton. :)

        btw tag team terbaik pada aku ialah.

        1. Lukman – pengerusi. Fitting sebab DRB owner. Dan tukang jaga duit.
        2. Syed Zainal – CEO/MD. Day to day operation.

        haha. Mcm Fantasy football tak.

  56. Hancur harapan…. peminat alahyaham Yahaya Ahmad dan dengan pembelian Lotus oleh beliau

    dan DSZ….

    selepas dua bulan… mungkin tunggu DSZ melancarkan produk terakhir di bawah pengurusan beliau…Proton P3-21A, pengurusan pula bertukar….. hai………..

  57. lepas ni kalau proton dah x boleh nak pegi..drb mugkin x teragak-agak nak jual lotus dan proton pada tony ..sbb tony dah berdendam dgn proton pasal hak penggunaan lotus..

  58. off topic : sape2 yg tak undi funtasticko lagi boleh la tambah2kan undi, biarlah cecah 100 undi, tolong ye kawan2

    http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

  59. Funtasticko tolong promote link FB support Syed Zainal kat atas tu kalau boleh buat posting pasal page tersebut.

  60. jika dsz ditukar..no more proton for mee..tq

  61. Kenape proton rugi , 1.. sebab invest pada tempat yang bukan 2 .contoh LOTUS
    konon nak penjenamaan semula ,
    2. TElalu banyak department yang wujud tidak perlu wujud pun . tak menberi sumbangan kepada proton .
    3 . terlalu banyak sgt anak syarikat yang perlu di suntik .
    4. telalu banyak peringkat bos 2 . sampaikan tak tau siapa bos sendiri .
    5 . kuantiti lebih penting dari kualiti ..
    6. sekat sana , sekat sini tapi gaji 6 org tyu lebih 20 k( bukan negara sini ) .tyu baru peringkat bawahan .
    7. management telalu banyak ..
    8. sumbangan ke atas pekerja kurang contoh gaji minima ( bila drb ambik lagi lah tak ade gaji minima kot )
    9 . berkira sgt ngan perkerja shop floor..
    10 .politik pun termasuk gak ..
    banyak sgt nak cerita kata org .perodua lahir lambat tapi dah boleh berlari , proton masih baby dan di nyusukan . hanya pendapat ..maaf jika ade yg terasa .

    • kalau lotus tak ada. proton tak ada cps tak ada cfe tak ada chassis yang bagus. boleh nak develop sendiri benda banda tu tapi untuk satu tech jadi matured dia akan ambik masa dalam 5-10 tahun.

      Mungkin kalau tak ada Lotus kita sekarang masih bawak Proton Wira Special Limited Extra 25th year edition Special LMWSATAST. :)

    • every body trying to be a hero in malaysian automotive circle .., LOL.
      the best is, if datuk khamil can bring the best out of nadzmi, mahaleel, DSSZ and lukman to move proton forward and benefit the rakyat.
      If I’m the boss. Separate the proton manufacturing, engineering and marketing. Let the mahaleel and DSSZ handle engineering ( with lotus in hand off course ). and nadzmi and lukman do the manufacturing, marketing and other corporate issue.

      my two cent arr..

  62. mmng da sah ke DSSZ akab diganti dngn Lukman ?.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers