funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Gambar & Info lengkap mengenai P3-21A!!!

313 Komen

UPDATE : Gambar terpaksa disimpan buat sementara atas permintaan bro Nazz P1 Glenmarie

Inilah yang selama ini kita semua nantikan. Gambar & Info lengkap mengenai P3-21A akhirnya telah terbongkar!!! Menurut blog proton-sales.blogspot.com gambar dan info ini diambil semasa sesi ‘P3-21A Product Knowledge Training’ baru-baru ini. Terima kasih kepada sahabat kita bro Nazz P1 Glenmarie kerana berkongsi gambar & info TERHANGAT ini!!!

AKSESORI :

  1. Auto fold/unfold side mirror – Side mirror akan Automatic fold setiap kali alarm kereta diaktifkan, dan automatik unfold selepas kenderaan bergerak selaju 5km. Selain itu ada juga button untuk kegunaan manual seperti Exora BOLD
  2. Auto Off Rear Demister – Mengelakan tint menggelembung
  3. Follow Home Lamp
  4. Headlamp Warning Buzzer
  5. Trunk Remote Release
  6. Front & rear socket 12V – Terdapat di bahagian hadapan dan belakang Utility Hook
    - Seperti Exora, terdapat di ruang penumpang hadapan dan juga belakang Low Rear Hump
    - Ruang kaki penumpang belakang tidak lagi sempat dengan bonggolan lantai ditengah yang rendah.
  7. Front & Rear Fog Lamp
  8. Anti-Trap Power Windor (Driver side only)
  9. Seat Material – Water repelent fabric. Seat boleh fold 60:40
  10. Smart Info Display (SID) – Mempunyai 3 bacaan kilometer, Trip A, Trip B dan Trip C. Terdapat pelbagai lagi maklumat seperti memberi amaran jika bateri kunci lemah dan lain-lain
  11. Autolock & advance lock system
  12. Magnisium Inside Door Handle
  13. Keyless Entry – Tiada lubang kunci pada keempat-empat pemegang pintu
  14. BOSCH Head-Unit – 2-Din, Touch Screen Monitor, Navigator, Bluetooth, USB, AUX, MP3
  15. YES WiFi Modem – In-car Internet, first ever car in Malaysia, coverage Semenanjung Malaysia
  16. S Mode (Sport) – Terdapat pada gear column (P-R-N-D-S), S Mode akan menambah RPM sebanyak 1,000 secara serta-merta untuk pemanduan lebih agresif.
  17. BCM – Body Control Module

SAFETY :

  1. 4 Wheel ABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake
  2. TC (Traction Control)
  3. ESC (Electronic Stability Control)
  4. BA (Braking Assist)
  5. 4 AIRBAG – Airbag penumpang hadapan boleh di ON/OFF, untuk keselematan jika Bayi diletak kan di tempat duduk.
  6. 5 STARS Australia NCAP – Orang ramai tidak lagi perlu ragu-ragu tentang ketulenan markah penuh ujian perlanggaran, kerana prosedur NCAP, pemilihan unit yang akan di uji bukan pemilihan dari Proton atau syarikat pembuat kereta. Tetapi wakil NCAP dari Austrlia akan datang sendiri ke kilang dan memilih sendiri secara rawak unit yang akan di uji. Jadi tiada lagi persoalan tentang markah penuh ujian perlanggaran NCAP.

DIMENSION
Length = 4.543m
Width = 1.786m
Height = 1.524m

Size luar keseluruhan kereta menunjukkan P3-21A lebih besar daripada City, Vios, Forte, Altis & Civic

CHASSIS
Boot Space: 508 litre
Turning Radius: 5.3m
Full Tank Capacity: 50 litre
Aerodynamic (rintangan angin): Cd Factor = 0.30
- Untuk perbandingan, Audi TT memiliki Cd Factor = 0.29

POWERTRAIN
1.6 CFE with 7speed Pro-Tronic CVT3 (VVT)
0-100km/h: 9.6 saat
- Untuk perbandingan, Kia Forte 1.6 12.5 saat

VARIANT
Executive MT, 1.6 IAFM+ 5-Speed MT
Executive CVT, 1.6 IAFM+ 6-Speed CVT
Premuim CVT, 1.6 CFE 7-Speed CVT

COLOR
Solid White
Tranquility Black
Genetic Silver
Fire Red (my favorite)
Blue Lagoon

PRICE
RM65,000 – RM75,000

Ciri-ciri lain yang telah disebarkan sebelum ini

Auto Cruise
Keyless Push Start (ON/OFF)
Magnesium Paddle Shift 7-speed & Manual Mode (+/-) di gear column
Audio Switch Steering Control
Soft touch plastic dashboard
Emblem at Steering Wheel
ISOFIX
Rain Sensor
Light Sensor
Front LED day light
Sport Rim 16″ (10 Spoke)
Multi-link rear suspension

Sementara itu, saya sempat menyampaikan pendapat para komentar di internet dan blog kepada pihak atasan, yang mana Proton kurang membuat pengiklanan dan promosi di Television tentang kelebihan dan ciri-ciri yang ada dalam kereta-kereta mereka. Pihak Proton menerima pendapat tersebut dan susulan segera akan diambil. Terima kasih kepada yang memberikan pendapat dan maklum balas positif. Kita semua sudah tentunya tidak mahu abang-abang R&D ‘syok sendiri’ buat itu buat ini, tapi akhirnya makcik-makcik kat rumah yang layan drama TV, tak tau-menahu tentang ‘improvement’ dan kelebihan produk yang kita ada, sebab adik-adik di bahagian Marketing terlepas pandang, walhal makcik-makcik kat rumah tu lah sebenarnya merupakan ‘decision maker’ dalam keluarga mereka.

Secara keseluruhan dan peribadinya, saya amat berpuas hati dengan ciri-ciri yang diberi. Dari segi reka-bentuk, saya juga yakin ramai akan berpuas hati setelah melihat sendiri di depan mata. Ada yang bertanyakan kepada saya sebelum ini, apakah ‘WOWW!!! factor’ P3-21A ini? Bagi saya, ‘WOWW!!! factor’ model ini bukan sahaja pada reka-bentuk, tetapi lebih pada ciri-ciri yang ditawarkan. Memang tiada tolok bandingnya model ini dalam Segment C, dan yakin saya katakan, “BEST IN ITS CLASS”. Dan secara keseluruhan, semua ciri-ciri (accessories, performance, safety, space & etc.) yang diberi, tiada dalam City, Vios, Forte, Altis, Civic, Swift & Fiesta. Mungkin salah satu atau beberapa memang ada, tetapi bukan semua sekali gus dalam sebuah kereta. Ciri-ciri sebegini hanya mungkin ada dalam sebuah kereta RM130,000 dan keatas sahaja.

P3-21A, DRIVE IT TO BELIEVE IT!!!!

* Macam-macam ada, kita nantikan pelancarannya pada pertengahan bulan Mac nanti!!!

About these ads

313 thoughts on “PANAS : Gambar & Info lengkap mengenai P3-21A!!!

  1. Spesifikasi memang terbaik bagi kereta Proton setakat ini

    • Byk lg info x sempat tulis.. Rushing tpaksa kluar.. Nnt update kmudian..

      • ye ke bro, nanti updatekan la… gamble betul bro kali ni, kalau kena sound ngan proton macam ne?

      • cepat ler kluakan update …haishh..xlene tdo teman mlm ni….hahahaha……..

      • xpa tulis la …. bagi gambar dulu

      • ni dah kira part of marketing gak ni…dah rasa teruja da dgr spek kat atas tu..
        memang WOOWW!! la

      • Bro nazz, email la gambar kat aku… kempunan aku nak tengok

      • alaaaa bro apesal remove gambar :(

      • SO SOALAN saya yg ulang kali saya nak tny bila boleh mula start tempah. alhamdulillah ckp2 kakak proton edar tu yg kata harga hi spec cecah rm 90, 000 lebih x betul. THX PROTON. I LOVE U. teringin nak ambil hi spec. 7 speed ngan CFE. hope pinjaman lulus. doa2kan k dan moga kereta dlm keadaan baik hendaknya bt jangka pjg

    • logo dkt steering dh smart!!! =D

    • bab Aksesori tu mcm ada salah eja je… point no 6
      - Ruang kaki penumpang belakang tidak lagi “sempat” dengan bonggolan lantai ditengah yang rendah.

    • Sepatutnya proton kene berterima kasih kat bro Nazz dan FD tolong promote p3-21a free je. Nak tunggu official promo tak tau bilé nak keluar.

    • This should be Persona-R means Persona replacement. But the base entry price of RM65K is unacceptable (IAFM+ no CFE??). Macamana rakyat Malaysia nak menikmati kereta nasional yang enjinnya betul2 boleh menyaingi kereta Jepun. RM75K untuk CFE is unacceptable!

      Positioning model CFE untuk premium/high-line model adalah strategi yang SALAH untuk Proton. Of course pembeli akan consider harga sebelum membeli, dan akhirnya akan memilih non-CFE (iAFM+). So macamana Proton nak achieve ‘economies of scale’ dalam production, dan seterusnya dapat demand harga lebih rendah untuk parts & enjin CFE.

      Spesifikasi memang cantik, tapi harga tak cantik. :(
      Espire/Tuah sepatutnya menggantikan Persona dan pada yang sama harga tidak jauh berbeza dari Persona. Kalau RM48K-60K is acceptable. Dengan persepsi rakyat Malaysia yang menyembah jenama T & H macam dewa (harga 75K dekat dengan Vios/City), Proton akan mengalami kesukaran untuk marketing P3-21A. DSZ, I know you’re reading this. Please do something for the benefit of all Malaysians.

      • Iskhalifah kereta nie bukan persona replacement… code name P321-A dia tak kata pengganti persona… dalam kilang pun kereta nie dipanggil dengan p3-21A

        kalu kereta nie mahal sangat beli lah kereta jepun tu….takde yg nak menghalang

      • Saudara
        Sebelum ni DSZ memang membuat kenyataan bahawa kereta ini ialah kereta C-segment global Proton menggantikan Persona/Waja. Persona akan retired, mengikut 5-6 product life cycle. Ini jaminan DSZ untuk semua model proton, tidak seperti Tengku Mahaleel yang produce kereta Saga kereta kebal walaupun sudah berbelas tahun.

        Satu pembaziran resources sekiranya Proton mempunyai banyak kereta C-segment (Persona, Waja, Inspira). Maka P3-21A ialah kereta C-segment yang ‘proper’ dari Proton, untuk rakyat Malaysia.

        Rakyat Malaysia berhak menerima kereta C-segment (basic size car that fits family of 5 comfortably) pada harga yang berpatutan seperti rakyat-rakyat di negara lain (tak perlu saya cerita panjang lebar berapa harga kereta C-segment import tanpa cukai kita yang astronomically high).

        “kalu kereta nie mahal sangat beli lah kereta jepun tu….takde yg nak menghalang”… Whats with your offensive sentence bro. Did I mention that I want to buy Japanese car?

      • please la consider inflation factor. sampai berapa lama kita boleh kekalkan sesuatu harga? harga nasi lemak 12 tahun dulu sama tak dengan harga sekarang?
        kalau waja tahun 2000 dulu dah RM62k+, dengan inflasi sekitar 3% setahun maknanya waja sekarang ni harganya RM80K.. memang p3-21a ni sesuai sebagai pengganti waja sebenarnya. kita perlu realistik sikit… dulu ramai komplen nak macam2 dalam kereta proton, tapi nak murah. sekarang ni spec dah macam2 ada, kalau nak, sila lah bayar harga yang sewajarnya. kalau takmau, bleh la ambik lowest spec. walaupun lowest spec, saiznya lebih besar dari waja, spec jauh lebih besar dari waja, tapi harganya tak jauh sabgat dari waja / persona… berbaloi jugak la tu kan?

      • Thanks for the link bro. Sebelum ini blog paultan & funtasticko, even newspapers banyak gunakan term ‘Persona R’ bila post spyshots & report berita tentang Proton.

        Quote The Star Oct 2011: “Initial products being considered for manufacturing (with Hawtai Motors) are the Proton Exora MPV (multi-purpose vehicle) and the Persona replacement model, which is expected to be unveiled in early 2012.” http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/10/28/business/9765127&sec=business

        Apa-apa pun, harap Proton dapat meletakkan harga kompetitif dan cuba amalkan pengurusan kos yang efisien supaya savings can be passed on to consumers. Chayuk2!

      • bro iskhalifah,elok bro check balik post pasal cukai kete kat malaysia dlm blog nih sblm komen pasal cukai kete segmen c kat malaysia coz kete prtn pun cukai tinggi bro.

        Ssh prtn nak buat rega rendah utk premium line mcm persona coz segmen dh lain,equipmentpun lain. Kete c segmen lain yg ckd cukainye same jek ngan kete local c segmen. So, sdgkan forte 2.0 dh cecah 90k, civic 1.8 dh cecah 115k, xkan prtn bleh jual rega 50k kot ngan struktur cukai yg sama. Itupun prtn bg c segmen car, c segmen equipment ngan b segmen price. Vios ke,city ke,cukai dh sama cam local, tp jual 80k. P321a premium jual bwh 80k, kira dah murah dah. Klu murah lg,bkn economies of scales, tp loss on scales dah namenye.
        Jgn mrh bro,rujuk post cukai sblm nih utk penerangan lanjut.

      • klu cakap tak faham apa di baca marah pulak…
        cuba tengok ciri2 yang terkandung… kemudian bandingkan dengan yang lain…
        klu rasa nak 0 spek dengan harga mahal, ambil ja T or H…
        klu nak spek penuh dengan harga bawah biyos or citik ambil la p3-21a…
        klu masih tak mampu… ambil la spek low punya 65k…
        klu masih tak mampu jugak, ambil la saga flx, lf, blm…
        cuba buka mata tur sikit… ciri2 dah setaraf dengan kereta berharga 130K… tapi masih nak harga 45k-60k…
        adoiya… buat keta sendiri la tengok…
        berapa dapat dengan rega banyak tur…
        klu tak mampu nak buat keta sendiri, p kedai potong…
        beli serba sedikit, tampal sendri.. tengok berapa kena kuar…
        mentaliti rakyat malaysia… tak mahu ukur di badan sendri…
        klu teringin nak pakai spek tinggi dengan bulanan yang rendah, usahalah kumpul duit bayar down payment 30, 40k…
        sedis ada rakyat yang tak pandai buat perbandingan antara P3 dengan biyos, citih, porte, cibic, piesta dll…

      • sebenarnya P3-21A berada dlm segment C yg saingannya adalah Civic, Lancer, Mazda 3, Jetta, Cruze & lain2… Persona Elegance pula dlm segment B yg saingannya adalah Vios, City, Forte, Fiesta, Mazda 2 & lain2… mengikut apa yang saya tahu kereta ini harganya akan berada dalam segment B, walaupun dia berada segment C… ini mungkin menjadi daya tarikan pembeli tambahan pula dengan spesifikasi yang setanding/melebihi dengan jenama Eropah, Jepun & Korea

      • keta nk ada mcm2 tp nk murah.. pelik tp benar nih

      • Mungkin sasaran Proton ialah kepada bakal pembeli kereta Vios/CIty/Forte. Saya rasa tak salah. Proton menawarkan jauh lebih banyak “features” dengan anggaran harga RM76K bagi Premium spec. Cuba bayangkan, untuk Vios pula, anda cuma boleh dapatkan versi J-spec Automatik sahaja (iaitu versi basic) dengan harga RM76K. Saya sokong Proton meletakkan harga P3-21A ini pada RM76K, jadi pembeli yang betul2 mampu sahaja yang boleh memilikinya. Untuk mereka yang budget RM60k ke bawah, boleh memilih Persona… which is quite a large and spacious car.

      • Imagine this. Sales Inspira vs Vios/City pun Proton susah nak match, walaupun Inspira C-segment well equipped vs B-segment tin kosong dugong. So harga amat penting untuk customer. Orang Malaysia tak well educated dengan equipment kereta, biasa setakat tengok brochure, design interior & exterior, loan rate terus je beli. Mereka tak faham dan tak ambil kisah istilah ESP, ABS, EBD, 4 airbags (2 airbags tak layak dapat 5star NCAP), NVH, DRL, CVT dan segala macam equipment. Apa yang penting bawa glamer kereta jenama T & H. Tak tahu beza B-segment & C-segment. Kalau harga dekat dgn City/Vios. mereka tetap pilih dugong + siti walaupun ia lebih kecil dan underspec.

        Tentang harga 130K tu, itu harga artificial +taxes. Fair value P3-21A mana mungkin 130K. Even Corolla & Civic harga fair value sepatutnya dalam RM60K-RM70K. Isu sekarang ialah kos untuk Proton mendapatkan material dari vendor, overheads, tooling & manufacturing adalah lebih mahal daripada Korean/Japanese manufacturer disebabkan tiadanya economies of scale. Thats why Proton sedang runding MoU dengan Hawtai motors (vendor & parts supply/procurement).

        Pendapat saya, fair value untuk P3-21A CFE harapnya lebih rendah RM75K. Just my 2 sen. Saya tak menentang sesiapa pun, so please bersopan ya.

      • Apa la yang dok meroyan sampai ke cukai… rasanya cukai dah berkali2 bro mat terangkah kat sini… dah terang lagi bersuluh… yang T & H tur sedang mencekik darah rakyat malaysia… tapi sayang masih tak terasa cekikan itu…
        rasanya berapa kerat ja yang tak ambil kisah istilah ESP, ABS, EBD, 4 airbags (2 airbags tak layak dapat 5star NCAP), NVH, DRL, CVT dan segala macam equipment…
        yang dah tahu betapa pentingnya keselamatan dalam seseuah kenderaan tur dah ramai sekarang nie… ditambah pula nanti dengan strategik pengiklanan oleh proton… sama2 lah tunggu dan lihat… berdoalah ramai2 agar harga tur sama macam persona dengan spek vios J (Manual)…
        alahai…

    • mintak email gmbr ke email sy. please2. anakcucuadam_2108@yahoo.com

  2. Akhirnya….

  3. terbaik bro….. baru nampak dashboard tu cantik sebab angle gambar tu btul… :)

  4. klu x fikirkn psl nk kahwin, mau ak sambar kete nih.bace spec die pn dh wat ak xtdo lena mlm ni….haishhh……

  5. Secara jujur sy akui p3-21a ini akan tapau market c segment + market myvi dgn syarat both variant premium and executive ada push start button dan led drl. Good job proton.

  6. lawa gak dowh!!…ad iras forte…

    **asyik compare ngan forte jea~~

    harap proton lps ni ikot jejak kia…kuar kete kualiti and lawa2…heheheh

  7. wahhh terbaiklah…..x sabar nak tunggu

  8. Definately the replacement for my Gen2 MME ..I loike!!

  9. terbaik.. tapi aku nak bali exora bold jugak mmg dah booking :) tunggu keta compact proton plak untuk gangti saga blm aku

  10. tak jadi ni,kena angkat juga satu, tak mampu cfe,iafm pun jadilah

  11. =)
    i will make sure tht this will be my first car.
    insyaallah=)

    “DRIVE IT TO BELIVE IT”

  12. sarat teknologi buat aku rasa terkedu…… kan cantik kalau ada versi basic je.. boleh kutip lebih banyak sales… apa2 pun gambar interior tu memang best dah… nampak comfort je seat dia..

  13. terbaekk dari Proton..sure angkat 1 model premium hehe…

  14. Kete dh cantik, spec dh superb, tp di luar kemampuan.. X jd jgk nk berase kete ni. Alza je la..

  15. aku sudah jatuh cinta sama ini p3-21…patutkah aku menunggu p3-22…???

  16. fyi, Forte 1.6 version 0-100 takes 10.3 seconds.

    specs and design are good, but for a price of 75K for full specs, most will rather take inspira and forte.

    why inspira? same answer with why they bought Inspira over Forte. they prefer a rebadged Mitsubishi, speed, power, handling, specs and feel.
    why forte? lets say the features and specs of it is better, forte 1.6ex only cost 79K, which forte already have proven records worldwide.

    • 10.3 second for 1.6 124hp car weighted 1,336 kg?
      sound like busyit to me.

      no offence. even naza dont produce any century sprint for forte eventhough the figure is really promising for that kind of heavy car. funny eh? there are some video in youtube i looked around but i rather find it fishy/dubious.

      i rather believe this site.
      http://www.sgcarmart.com/news/review.php?AID=323
      11.5sec. more make sense for me.

      and one must remember forte here is assembled by naza. and korean car here really have bad resale value. that also a factor the sales are not so good even though the spec look yummy.

      • its okay, 11.5 or 10.3 doesnt matter, i was not trying to compare their 0-100, else inspira will come into the talk.

        if you dont believe naza/kia, why you believe proton which have track of proven records in false information?

        for those who really have tight budget for maintenance or spare parts, they should not opt for this car.
        why? the parts, accessories and maintenance will not be cheap even they are localize, unless u opted for third party.
        minor maintenance will simply cost you around RM200-RM250, and proton major maintenance are very very expensive if compared to others, which the table of comparison can be found easily on net.

        back to forte, it have increasing demand in malaysia, and very saleable at our neighbour singapore, and proven worldwide.
        so far, the increasing demand for forte in malaysia will jack up the resale value and availability of parts, which are very easily found even on net.

        resale value? if you want to change car in 2-3 years yes, but how many of owners can do that?
        for those who can change their car in few years, they dont care about resale value that much. for the later years, the resale value doesnt differ much.

        for a moment lets consider forte will have bad resale value, how low?
        max 10K lower, but is no problem for those really love the car.
        but do you really checked for forte resale value before you claimed that it is low? it is low, and those are old 4 speed, while 6 speed should do better.

        if u judge kia based on their old car, why dont you test drive it first?
        forte is the new generation from kia, and those after it did well in the market.

        same as this persona replacement, i wont judge it before i tried it and read tons of reviews.

        yes forte are assembled by naza, but this car is assembled by proton.
        does proton have a lot better of reputation compared to naza?

        back to the first thing, all these doesnt matter, but why, for a rakyat car, how come proton can priced so similar with forte which is already heavily taxed?

        this is what matter most for now.

      • For your information, forte current resale value is not low.
        Also, most in second hand market now are 4-speed, while current ones are 6-speed. Not much people are selling too, probably due to its reliability.
        2 years car value dropped about 12K in value, about 70K for 1.6sx which they purchased at 81K earlier, which is considered very good.
        It is slightly lower that japanese car, but not considered as bad resale value, as japanese car in MY have really high resale value.

      • fairer,

        ok..first you talked about the century sprint, now it doesnt matter? ok, i’ll go with your flow.

        did i stated i dont believe in naza? they just dont stated the century sprint. nor they said the century sprint is 10.3 sec.

        minor maintenance is rm200-250? you’re joking right. you can view exora forum to read the maintenance fee. as far i read/know. their first service is just a lil bit above hundred. the cvt fluid change interval is 80k km, spark plug change every 60k km and air filter is about 50k km. these are stated in their bold service booklet. and for p321a. this car not even roll out for the masses and you know the maintenance fee already? impressive im must say.

        for resale value, maybe not in 2-3 years. how about five years? which is life cycle for a car nowadays. kia was introduced to malaysia in just recent year. before this most of malaysian mindset thought that korean car have low resale value. so do you think with the introducing of new breed of korean car in recent year can flip the malaysian mindset in overnight?

        you said 6 speeder SHOULD have better resale value. it still not proven. let the market do the talk before we throw out any assumption. eh?

        im just saying it is assembled by naza. not direct cbu import from korea. you know how malaysian perceive any locally assembled car? they tend to be bias.

        fyi, naza is one of our national carmaker. like perodua, this kia forte is a rebadged car. that why it’s named naza forte rather than kia forte. so you should know la about car tax and their stuff. maybe you can check in this website about the tax structure.

        ashley,

        the second hand price for forte that you gave are rather optimistic price. you can check mudah.com for easier information. mostly between 63-68k for 2010 car. but that is selling price not buying price from car dealer. car dealer will take it much lower than that. 60k perhap? or much lower. from 85k to 60k. quite low. but not as low as pervious korean car.

    • fair,iskhalifah n ashley, browse for old post in this blog for REAL Tax structure, not based on hearsay, but facts n figure. Forte in malaysia, has the same tax structure as prtn nowadays n prtn also heavily tax. So,it is fair game nowadays,same as vios n city. So now it is fair, so,is it justify p321a has too low price? 75k is not its fair value,it is fair value plus heavy tax. Fair value shud be around 40k at that price tag. So,please do read more on tax structure from reliable source rather than p*******l blog. Happy reading.

      • dear @nxid

        for a service with fully synthetic oil and oil filter change, it will cost at least RM200++ at interval of 10K mileage, even with 3 free labor service.
        as the fully synthetic oil already cost RM200, it will fetch around RM300 if labor cost included.

        fully synthetic for long run save more, rather than using semi synthetic or mineral oil at interval of 5K or 7K mileage. (true or not the oil change interval, they are set by most service center regardless of brand, unless you serviced your car at third party workshop that voids your warranty)

        sometime car manufacturer list their service based on mineral oil only.

  17. bro.. mohon share dlm blog saya ye

  18. plg x thn bleh plak dia buat comparison headlamp dgn model2 sedia ada di pasaran..Toyota Vios & Honda City (ORDINARY) hahahaha…. ade ape2 info x psl kaler utk kereta ni? kaler ape cantik? Dh bleh wat tmphn ke skrg ni? hehe..

  19. terbaek..tahniah proton

  20. lower intake n lower side lamp dan styling nya itu sangat2 memiliki DNA Lotus… kalau ada version coupe spider (hardtop pls) mesti sangat2 kacak

    • aku tak dan la nak tgk gambar! Admin remove dah!
      Er, korang tak tidur ke?
      p/s: sapa2 ada gambar pls share link!
      Adoyai! Bukan janji tapi pasti!

  21. Alamak, hrp sgt prtn xkisah,jgn amik aper2 tindakan keh. inipun gambo masih blur,tp atleast dpt gak tgk aper2 yg patut. sekarang nih, global ke p321a nih? bg aku,dgn price range, ia dah cukup global( diterima oleh segala genap masyarakat, di malaysia,mahupun di negara2 yg akan dipasarkan)

    proton patut start dah teaser, tnjuk gambo studio, br nampak sume curving2 exterior. steering dah xcacat. inner door handle n paddle shifter dr magnesium, cool.

    erm, rasanya ader baseline, hrp2,jgn abaikan baseline coz info aku dpt ader. eh,cam same plak ngan tekaan aku aritu pasal spec ngan rega, mcm nujum pak belalang plak :-), he…he…

    apa2hal, gudluck nazz, gudluck proton, make us malaysian proud.(cume keciwa ckit xbg 6 airbags, tp xtaulakan, mgkin sbb nak press rega rendah,nk wat camne, market malaysia,price sensitip klu kete prtn, tp masih berharap 6 airbags versi premium)

    • kengkadang leak bagus gak sebab terlampau banyak negetive perception sebelum ni. tak dapat tidak ini dah minimizekan orang punya anxiety.

      • He..he..btl2, cume tkt jadi masalah 4 airbags coz ada versi 6 airbags p321a nih. nanti ada yg berbunyi…hrp2, bagilah 6 airbags, bio sama rata jek. klu 4, maknanya curtain airbags utk front occupant n rear occupant xdalah..hu..hu..tamboh ckit rega xper,walupun 79999,adonye yg membeli nyek,i.allah.

        sekarang nih,korang dh tgk gambo yg aku dulu2 tgk, walupun ada laen ckit coz prototype,dah clear 3 layers dash :-).

        smoga berjaya prtn.

      • 4 airbag tu x silap set bukan by pieces. X silap la.

  22. dulu bukan ada orang cakap saya tipu ? share info yang tak betul ?

    saya pernah cakap ada 4 airbags shj

    • cmne cara kira 4 & 6?

      driver+front passanger = 2
      side curtain front&rear kira 1set ke? kalu ye = 1*2 (kanan&kiri) = 2
      total =2+2 = 4

      pencerahan diperlukan

  23. tu la.. 4 airbag je cm tak cukup global.. hahaha (fiesta sedan pun ada 7 airbag, tp yg hatch ada 2 je.. ganjil betul)

    bila boleh test drive ni? huhu

    • Bg aku airbag bkn yg menentukan kete tu global ke x. Safety wise esc,ba,ebd, adalah lg pntg dr airbag. Dgn proton ride n handling kereta ni dh ckup mantoooop

  24. 65K baru dapat manual version ke? alamak!

    • itu yang merunsingkan…….. saya rasa ramai yg kecewa sbb terpaksa keluarkan 65k hanya untuk dpt versi manual….

      dan mengatakan p321A ini bukan pengganti persona jugak agak keliru… awal2 dulu pihak proton sendiri mengatakan setiap model proton hanya untuk 5-6 tahun saja…. tetapi sekarang nampaknya ada pulak model baru ditengah2 persona dan inspira…. jadi dimana pula pengganti persona..?

  25. notbadobama.jpg….terbaik,garang&mantap…
    ini kalau nak harap proton marketing release sekeping gambar rasmi naik lemau!
    xkan xkonfiden dgn produk sendiri,baru2 ni dah champion rally sweeden….inilah waktu & prospek terbaik utk war2kan p3 ni…..
    salesman2 kete lain mesti sibuk nak mengcounter attack penangan p3 ni
    so,harap2 proton marketing eloklah mula gerila marketing p3 seawal2 yg boleh

    troll mode*
    pic ke 3; p3…GTFO
    T & H….Okay

  26. pasal 4 airbag boleh x bro Nazz terangkan?
    dia kira satu persatu atau ada 4 pasang airbag 1(2 depan) 2(2sisi depan) 3(2sisi belakang)
    4(side curtain atau knee?

  27. Persona R

  28. wah… da kuar da kete pujaan ramai…
    g la booking? hanya mampu tgk je kot… haha…

  29. stail baq hang!

  30. nampak cam da spoiler tinggi la tuk h-line.npk lawa pulak blkg keta nih.

  31. Kan dh ckp.gmbr spyshot angle x cntk. Tgk gmbr blur pon dh rasa smart.hopefully material yg digunakan pon global jgk. Aku terperasan sesuatu elemen yg baru kat emblem depan tu ada mcm 2 outer chrome ring yg membuatkan emblem tu nmpk menyerlah. Niceeee

  32. Farewell Myvi ^_^

  33. Nice scoop! overall aku puas hati jugak la dgn apa yg P3-21A ni offer. Tinggal nk masuk duduk dlm interior dia, pastu test-drive. hehe. tak sabor teman!

    Btw, kalau ikut gmbr interior tu, nampak macam 2-din in-car-entertainment system, maybe yg Bosch tu punya la kot, yg juga bermaksud version High-Line kan. Cuma yg aku tak berapa pasti, nampak gear dia tak menggunakan gated gearshift macam exora bold/inspira. Nampak macam straight ajer. Ntah la, kot2 gmbr tak clear ke ataupun mata aku ni kero. sape2 dpt pastikan?

    • mmg pkai straight type coz sekarang, dh jd trend pkai straight type. gated kat exo dulu coz org malaysia demand gated, dia buat gated, tp ni nak masuk market global,so ikut trend global, sng kit nak change dr D mode ke S mode pkai straight type, gitu jugak dari D mode ke L mode bg iafm+.

      klu dlm exo bold, agak tedious ckit coz gated. kdg2 ada masa tersangkut n xmasuk L coz gated. straight type cam flx user fiendly ckit berbanbing yg gated kat exora.

      • Gear saga blm auto x selamat..sbb kunci gear ade kt atas.budak2 pun boleh x sengaje tukar dr D ke R.jd kalau gated mmg orait gear jenis tu.gear yg ni ntah la.harap2 kunci tu kt tepi.

  34. Exterior Style : Tapi gambo tunjuk dashboard luxurious conti design..harap just for SA info jer.. x kuar kat promo pamphlet.

    Overall among best spec for C segment car in Malaysian market. Cuma kebanyakan spec tu dah biasa2 jumpa kat keta import. Headlamp buzzer tu mcm kat persona pun dah ade tp kira smart feature lg la utk p321a. Gudluck PROTON..

  35. sebelum komen..aku kena save dulu page ni untuk rujukan berkali-kali pada kemudian hari…mana la tau besok da kena remove..kiki

  36. cayalah proton sbb include esc & tc. takyah beli lagi keta city n vios pasni hehehe. interior P3-21A bg saya nampak cam keta volkswagen, nampak mcm kereta eropah!

  37. bro nazz, agak2 seat belt untuk penumpang tengah 3-point atau lap belt sahaja?

  38. dimension:

    kia forte:

    Length 4530 mm
    Width 1775 mm
    Height 1460 mm

    P321A:

    Length 4543mm
    Width 1786mm
    Height 1524mm

    civic

    Length 4540mm
    Width 1750mm
    Height 1435mm

    • Salam FD,

      Sedikit info yang dapat saya kutip untuk update knowledge.

      Proton P3-21A heights = 1524m
      Elantra Md heights =1445m
      Corolla/altis heights =1466m
      Honda civic heights = 1435m
      Ford focus heights = 1488m

      Proton P3-21A wheel base =????
      Elantra Md wheel base = 2700
      Corolla/altis wheel base = 2600
      Honda civic wheel base = 2700
      Ford focus wheel base = 2615

      Proton P3-21A trunk space = 508L
      Elantra Md trunk space = 420L
      Corolla/altis trunk space =348L
      Honda civic trunk space =340L
      Ford focus trunk space =391L

      Proton P3-21A = cd 0.30 *coefficient of drag
      Elantra Md = cd 0.28
      Corolla/altis cd = 0.29
      Honda civic cd = 0.30
      Ford focus cd = ????

      Proton P3-21A = 7speed auto (premium)/ 5speed manual
      Elantra Md = 6speed auto / 6speed manual
      Corolla/altis = 4speed auto/ 5speed manual
      Honda civic = 5speed auto/ 5speed manual
      Ford focus = 4speed auto/ 5speed manual (as at dec 2010)

      • Honda civic trunk space =340L ?? tul ker?
        erm klu dr segi lebr dn pjg, mmg confirm lg selesa dari civic

  39. Perhatian semua-

    Yang rasa ada nawaitu nk book City/Forte/Vios/Myvi,hold dulu sampai bulan 3 ni…kalo tak sure menyesal……

    # Nyata kini Proton,Terbukti lah Proton….menawan dunia…

    • klu hanya mampu beli harga saga flx se..kena hold dulu x..

      • tggulah dulu,mana tau kot2 ada standard@baseline, mgkin xmahal maner. Tp xtaula kan,tggu kuar, test,tgk budget,tpk dada tanya selere.

  40. TERBAAIIKKKKKK…….saye suka…saya suka… :-)

  41. all the spec = harge vios j. this is best brooo….

  42. tahniah Proton, usaha anda menawan hati kami..

    *mood: baru lepas kemalangan.. menahan sakit.. >_<

  43. this car is AWESOME!!!

  44. lawa la blkg dia, aku dh cakp awal2 dulu..kabur2 gmbr ni pun aku mmg percy…huhu

  45. harap2 rate bank rendah seperti toyota, honda, bmw…..yang puratanya 2% lbh2 je..

    jgn la sampai 4%…

  46. “Auto fold/unfold side mirror – Side mirror akan Automatic fold setiap kali alarm kereta diaktifkan, dan automatik unfold selepas kenderaan bergerak selaju 5km. Selain itu ada juga button untuk kegunaan manual seperti Exora BOLD”

    Personally, aku rasa better kalau auto unfold bila engine start. Pasal selalunya utk aku la, kalau dh nk start gerak keter tu, mmg aku akan tgk side mirror kiri/kanan/rear-view mirror semua sekali. Tapi nasib baik ada manual button jugak, nampak gayanya kena pakai manual la utk unfold.hehe

    • setuju.. aku pun pikir camtu.. kalu nak uar dari side parking mmg aku perlukan side mirror serta merta –

    • aku rasa yg automatic tu kalo driver terlupa nak unfold sendiri..
      tapi ada ke driver yg tak tgk kiri kanan bila nak jalan…hehehe

    • setuju sangat, nak keluar parking bagai kiter perlukan side mirror nak check kot2 ada budak2 main tepi kete bagai…xfaham mengapa dah jalan 5km/h baru nak unfold side mirror tu..

  47. komen first eye sight…

    Dari depan – Mcm Honda City/ Honda Civic 2012

    Dari Belakang – Sikit-sikit rupa Audi, kadang-kadang rupa BMW dan jarang-jarang rupa Forte..

    Dari profail tepi – Originally Proton Tuah..identiti sendiri Proton

    Dalaman – gambar-gambar sebelum ni nampak kemas tapi mcm takde gadjet, gambar yang ada double din nampak kereta mewah/continental

    Kuasa kereta – Turbo, comfirm power.. dengan PROTONIC Transmission lg..hehe

    Soalan:
    LOTUS Ride & Handling digunapakai lagi ker? atau
    PROTON Ride & Handling???

    Kalau boleh kena mula pakai Proton Ride & Handling ler.. nanti jadikan kejayaan Satria Neo S2000 sebagai modal untuk membuktikan kehebatan Proton Ride & Handling…PROMOSI..PROMOSI..PROMOSI kena mantopp.. kalau tak, sia-sia je Neo S2000 menang…

    Satu lagi..HASILKAN MODEL R3 semasa launch, mcm masa pelancaran Exora tetiba ada Exora Prime..takleh bayang la kalau masukkan bodykit + spoiler mugen + emblem R3..meleleh Si Perutdua Miyabi Extremist owner yang pastinya menyesal gile..haha

    P/s: Pengguna Persona selaku jaguh highway tergugat? huhu..keluarkan versi Turbo CFE utk Persona le, baru cun..

    • dah tentu proton ride and handling.. kereta nie di tune oleh engineer proton dah.. kene bangga….lepas nie proton boleh jadi firm kat automotive lain,

      • bukan firm..tapi Consultant..

        bagusle kalau dah pakai PROTON Ride & Handling..tapi penjenamaan tu kasi kencang sikit.. gunakan kejayaan-kejayaan Neo di WRC dunia sebagai satu MODAL penting..kalau tak, rugi la sertai dan menang WRC tapi tak watpe..

        p/s: aik, tgk2 dah takde gambar..huhu..namun “cache temporary internet files” kan masih ada.. HE HE HE..

    • Persona selaku jaguh highway, i loike..memang tepat..melekat kat jalan tu..terbukti, so lepas ni, kene bagi laluan kt p3-21a la pulak yer. hehe. abang2 persona, adik p3 tumpang lalu. hehehe

    • “P/s: Pengguna Persona selaku jaguh highway tergugat? huhu..keluarkan versi Turbo CFE utk Persona le, baru cun..”

      Bro Cucukman, pengguna Persona seperti aku ni mmg dah tergugat dah bro. Baru haritu aku kene tapau dengan Exora Bold kat highway… Jalanraya ada incline sikit naik bukit pun dia leh maintain 140-150km/h…. Tercicir aku 5 tiang. haha

  48. Ya Allah, aku rasa menyesal nii..baru dpt Inspira 2.0P. Bila tgk leaked information pasal p3-21a ni, rasa mnyesal x tggu dlu..iskisk.

    Yang sedap dibaca ‘ CFE 1.6L 7speed (+/-), paddleshift ‘ boleh dpt dlm 75k.. Inspira 2.0P yg bru angkat 88k. Dpt discount 3k sbb clearance stock..menysal x sudahh

  49. bro FD kenapa cepat sangat simpan gambar… bro tolong email kat aku leh x? sbb nk tunjuk kat wife supaya beli keta ni..

  50. Agak kecewa dengan harga. Katanya P3-21A pengganti kepada Persona. Tetapi berdasarkan saiz kereta dan harga, ianya nampak lebih kepada pengganti Waja yang pernah dijual pada harga yang sama.

    Sayangnya tak sempat tengok gambar… (ada yang dah copy tak?) :D

  51. kan dah kene turunkan gambar…. dah tentu masa training dah di beri tahu info2 nie PNC… mana2 company pun… ini yang di katakan amanah.. walau pun kebaikan tapi dah amanah tetap juga amanah….. seperti kita hantar anak kita ke day care tak pusat day care tu tak jaga anak kita baik2… apa perasaan kita… mcm tu lah juga info2 mcm nie.. renung2kan selamat beramal

    • Kali ni aku rasa leak ni amat perlu untuk selamatkan kereta ni. Percayalah, ini amat berjaya. Satu, dia dah upturn orang punya negetive perception kereta ni. Dua, dia create a very strong buzz. Buktinya cuba tengok forum2 lain dan bandingkan bertapa bezanya pendapat diorang sebelum ni. Kalau aku jadi boss, marketer macam si nazz ni lah yang paling aku cari. Dia jual barang ikhlas dari hati bukan asyik nak mengikut statistik yang dibeli dari dewa-dewa analyst.

    • sy turunkan gambar sebab request dari bro Nazz… tapi semua ni dah tersebar cepat, dah banyak web & blog bukak cerita ni…

  52. Sekali tengok belakang macam Jaguar XF tak siap pula rupanya. Overall design dah ok, macam Honda City punya styling cues.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Jaguar_XF_rear.jpg

  53. harap2 dgn pertambahan fetaures kat new model ni , semua SA boleh explain in detail setiap function kalau di tanya oleh pelanggan ..marketing impression..
    ada SA dpd JB branch tak dlm ni? nak booking test drive dpd skrg ni…

  54. bro..aku tak sempat tengok gambar tu…kalau sesapa yang ada copy email kat aku k…jkm_durioz@yahoo.com

  55. alamak terlepas nk tgk gambar….anyway ade aircond auto climate?

  56. Kudos for Proton under DSZ decent price for the amenities given. I wish next facelift can get sub 9 second. Having said that, at current 0 to century acceleration 9.6 consider good already. Tahniah dudes at Proton

    • ala..internet ni tak payah risau la..kejap je tersebar..

      nama kereta ni apa? takde pertandingan ke? mana tahu ada rezeki.. :)

    • Thanks banyak2 bro. Saya memang selalu terlepas kapal terbang. Hahaha

      Pendapat peribadi saya:

      Overall is just nice. Design tak terlalu cantik tapi tak hodoh. Exterior belum cukup continental. Interior dashboard memang conti design.

      Spesifikasi pada hemat saya dah setanding Peugeot 308 Vti (4airbags). Seharusnya ada variant 6-7airbags utk selaras dengan trend global.

      Feature yg paling saya suka ialah Rain Sensor, Rear Fog Lamp dan semestinya Auto Cruise.

      Saya menanti utk memandu uji di Glenmarie, Shah Alam.

  57. aku dah tgk semua pic ni …mmg terbaik..walaupun blur sikit tapi…proton the best la..tapi harga ni cam mampu ke tak aku nak beli…..ye la gaji kecik..kereta lak ada utang lagi setahun setengah….adoiiii

  58. Sedang mencari 2nd car tahun ni & if the price is right I may drop by the showroom to discuss further.. Anyway, apa nama keta ni? Bila nak habaq proton?

  59. unfold mirror bila 5km bergerak…? kalau 5km door lock mmg normal. unfold mirror biasanya upon unlocking, first door opening ataupun engine start. sbb bila nak mula jalan, pemandu wajib tengok mirror dulu kan….

  60. kepada yang nk tengok gambar, ini saya letak link
    http://forum.lowyat.net/topic/2227213

  61. huhu..relax bro..ukur baju di badan sendiri..AKPK kata gunakan hanya 15% daripada gaji..

    kalau premium p321A dalam RM75, sebulan mungkin RM900 untuk 9 tahun kot..

    RM900 / 0.15 = RM6000.. peh, orang gaji RM6k je boleh pakai.. (atau gabung gaji laki bini..hehe)

    kalau gaji bawah RM6k pakai, nanti hutang keliling pinggang le..huhu..

    p/s: kekalkan Persona untuk beberapa tahun lagi, Persona still ada market tersendiri..

    • Aku sokong kalu Pesona dikekal…
      Proton boleh buat sikit perubahan pada dashbord mcm ni ok apa http://www.nissanusa.com/altima#/photos/interior-photos/

      AABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake + BA…

      Kedudukan kerusi depan & belakang Adjust cikit ..lg ok… Full lather ok apa…

      Ada IAFM + ngan CVT lagi… wah dah ok tu…

      • aku penah baca dalam blog/news australia.. depa kata akan ada Persona CFE dengan facelift, macam BOLD la kot. kalau P3-21A ni harga 65-75k, memang Persona perlu kekal la, at least org bleh beli full-spec persona CFE pada harga lowest spec P3-21A ni…

  62. hampasss..dh tkde gambarnya..adess

    • kan ade link kat atas tu…aku tggu gak mlm td tp x kuar.bila aku tdo br nk kuar brita ni..pg td buka,alamak!!!! dh t’tinggal.nsb baik ade yg bg link.

      cam yg pernah gua post sblom ni gua dh nk beli exora bold tp bila dh tngok P3-21A ni, mmg goyang btol la…ibarat cam dh nk ‘nikah’ tggu ‘tok kadi’ smpai je, tiba2 b’kenan pulak dgn yg lain utk dibuat ‘bini’…

      hmmm…ank plak br sorg je…kna diskus smula dgn is3 gua ni. gaji? insyaAllah x de masalah. ade sorg yg suka post kt sni kutuk org yg layak beli keta proton ni org yg x brape ade duit ye? kpd bro yg iri hati dgn p’guna & bkl p’guna keta proton tu, income gua 1 bln RM4k, bini gua hampir RM4k jugak la. gua ade rmh banglo 2 tingkat RM380k. ape, gua x boleh beli keta proton ke? gua kena beli jenama T & H gak ke?

      • Biorlah Bro,dia sorang je yang berewang,Org pakai PROTON mana ada duit..Hmmmm…”Sakit Kapala”

      • hahahahahahahahahaha. gua memahami lu bro. gua kenal mamat tak sedar diri, berlagak nak mampus tu. hahahahaha. x sangka lu pon mengkuti komen2 dari beliau. macam bawak bugatti veyron nak sembang orang lain takda duit la bagai. pepun bro, lu bincang baik2 dengan wife, semoga membuat keputusan yang tepat, selamat maju jaya dunia n akhirat!

      • sama gak bro,wa pun income 4k++, org umah wa 3k, wa duk ktn ajek,umah 160k jek,tp reno 60k++,tp xsemestinya kete nak pkai mahal2. Beli mana berbaloi n minat dihati. Ada 2 kete jek,satu dh abis bayo.
        Yg penting bg wa, belanjalah ikut diri sendiri, ikut kemampuan. Wa xsuka utang byk2,suka spend kat umah.

  63. Pakej yg cukup menarik..
    Sebagai pemilik proton, yg merisaukan saya bukan pakej-nya tetapi yg merisaukan adalah mutu pemasangan kereta ini..Somebody tolong betulkan persepsi saya..

    • setiap product dari mana2 jenama pun pasti ada defect…sebab tu ada warranty…jadi gunakan warranty selagi boleh….

  64. chill bro bro abang abang long sekalian, nah saya ada link to those leak info and pics hihi :

    http://forum.lowyat.net/topic/2227213

    enjoy! :D

  65. memang nampak puas hati dengan kerja proton.. TERBAIK

  66. eh apesal tetiba belakang P3-21A nampak cam smart je…. gambor bluur kot

  67. wah… masing2 da bgtau income n bgtau harga ‘banglo’ masing2..
    proton fanboys la katakan… pecayakan aje la… bkn dosa aku pun… haha…

    • hahaha terasa ke???? kesian..ko kan kaya..xlehla pakai p3, kaya sangat, apa stended kan..

    • bro, aku perasan post kau takde orang layan pun..
      kesian ko takde orang layan, tu akibatnya jadi kera sumbang..

      ko ada ada ape? bungalow berapa biji? paling kurang ko mesti ada kereta Hummer, Porshe kan?

    • sbb lu ni buta kayu slalu b’anggapan org yg layak beli keta proton ni org yg b’pendapatan rendah.mentaliti sengal la lu bro…

      gua bgtau income & hrga banglo bkn sbb nk b’lagak (konon kena beli keta jenama luar je) tp gua suka design proton & sokong automotif tempatan (cam rkyat korea). lgpun gua pakai persona thn 08 smpai skrg x de masalah. terasa nk tukar bkn sbb x de kualiti & rs x b’baloi, cuma hati rasa dh t’pikat kat design & spec P3-21A yg t’lebih dr sepatutnya dgn tawaran harga yg rendah jika DIBANDINGKAN DGN TUYUTTA V-YOSH J SPEC yg kosong tp hrga RM80k!!!

      gua x nk jadi manusia yg hanya tahu b’lagak & bangga dgn jenama luar tp dr segi aspek keselamatan, kepuasan & kualiti dpt ditawarkan lebih oleh proton. baru la MANUSIA BIJAK bro…

      lu dpt semua tu hanya kerana pakai keta JENAMA je ke bro? nnti lu msti t’kedu klu selisih dgn P3-21A ni bro…masih blom t’lambat utk lu b’taubat (bkn buat dosa bsr tp sbb lbih suka p’lekeh proton). jgn taubat je bro tp taubat.

    • fordcortina – siapa la agaknye yg terase sbnrnya… beli neo pun byr monthly (tu pun kalo betol ade neo) haha…

      panglima hitam – i pakai ford cortina jek.. haha…

      mysterio – nape nk terkedu? sbb ade DRL? haha…

      x payah nak ckp pasal safety sgt la… 9.6 sec 0-100km tu CFE+cvt aje.. abes yang iafm+ camne? body makin berat.. enjin same jek dgn saga flx se ni.. xpe la.. aku doakan mereka selamat memotong.. haha…

      lepas 3-4 bulan lancar@on the road, jangan lupa mintak pandangan masalah2 p321a dr owners.. haha..

      • bro..kalau bro penah bawak superbike dan kapcai..moto yang lagi berat lagi best, sedap cengkam jalan..mantop bro masa brek..

      • adik, adik ade join club z750 x? haha…

      • exora gedabak tu lebih kurang same je enjinnye. lagi berat lagi. ada rate fatality dari pemandu exora meningkat?

      • exora sume duk lane kiri jek..
        kalo yang memotong pun ngah drive seorang diri.. haha
        nanti ckp pulak ‘engkau ingat exora tu nak buat berlumba ke, itu family car’.. haha…

      • hahahahahahaaaa…. gua x pernah skalipun terasa dgn komen lu ni bro tp gua makin hari makin kesian… ok la bro klu lu nk kondem proton pun. klu lu nk bangga2 kan sgt keta jenama luar (wlupun design, kualiti & aspek keselamatan lg jahanam dr proton) gua x de hal der… lu kan bnyk duit. lu kutuk org beli keta proton byr monthly sedangkan lu beli keta jenama luar byr cash ke bro? klu lu byr cash alhamdulillah la bro. mmg sesuai sgt la lu merendah2kan keta proton. bro, lu beli keta jenama ape haa? yg pasti bukan tuyutta v-yosh atau hon daa c-vick. mgkinkah VW polo?

      • then, mcm mane dgn forte yg bereat 1336kg utk 1.6. enjin lebih kurang je dgn cps output. sold world wide lagi. lol.

      • ni orang memang gile babi berlagak.. semoga tuhan tunjukkan kepadanya suatu hari nnt..

      • vw polo? itu bini taukeh kedai spare part je pakai… haha
        teka la byk sket… xkan org cam aku ni kereta sebijik jek..
        hilux aku yang hilang pun aku x tunggu insuran byr da beli cash sebijik yang laen… agak2 ade x si pencuri hilux aku kt sini? haha…

  68. final product will still a piece of junk.

  69. sempat tgk pic.
    dari segi price n specs, kat Malaysia ni mmg berbaloi..
    tapi design still kureng.

    lepas ni lepas launch, kalau sapa yg beli keta selain p321A ni, kureng cerdik dari segi hak2 pengguna.
    tapi kalau diorang suka Japan made or euroe made, itu taste masing2.

    cam na pun, proton kena buktikan dalam yg p321A ni memuaskan hati pengguna.
    proton kena improve ext and int design.
    model baru lepas p321A kena cepat lagi utk tingkatkan keyakinan.

    spec mmg hebat dalam skop harga..tapi finishing, performance and kualiti…itu lu pikir la sendiri nanti…

  70. walaupun saya pakai Kia Forte tp rasanya nak beli P321A ni untuk dijadikan kawan Forte hohoho.. ^_^

    *Tertarik dengan spec yg diberikan proton kepada p3-21a nih. Tahniah Proton (Bangga)

  71. pada ok ok la tuh harga padan la ngan specs… org kite ni semua nk muarh beli nk beli keta nasional tp x berkira pn bile beli civic.. cuma mata aku ni x terpukau je ngan design nye

  72. agak terkejut jgk dgn pencerahan tahap maksima sebegini..fuhh..tapi gua still xdpt tido lena selagi xdapat tgk belah belakang tuh…boleh blur la plak!!!!aisey…drpd gambar blurr tu nmpk tail lights dia lebih nipis berbanding leak shots dulu (ala BMW E92 plak eh aku tgk)..klu betolla nipis camtu memang cun ah..depan dgn dalam mmg aku bg 4/5 stars(xleh bg lelebih..nnti proton team riak)..belakang jer la yg tggl ni..adehhh..

    hopefully design direction ni bole di carry over kan ke model2 proton yg akan datang supaya ada identity..contohnye biler masuk bmw kita bole tau ni keta bmw walaupun batch dia dicabut kat stereng..

  73. design not bad,interior pun not bad.. well done proton.
    Tapi orang malaysia ni suka kutuk mengutuk itu yg aku tak suka.. walaupun aku pakai Kia tp aku tetap sokong Proton jugak. dan aku bangga proton ada sebuah kereta yang banyak tech mcm P3.

    Tapi orang lain suka kutuk jika dibanding dengan kereta lain. Contohnya, kata Forte berat la resale value drop teruk la apa.. (sendiri tak cuba jgn banyak cakap bro berat atau tak)

    Cuba kalau orang lain kutuk Proton? Pandai marah. Kia pun sekarang dah moving forward dan Proton pun telah mgikuti jejak Hyundai/Kia untuk maju ke hadapan.

    Lainlah Honda/Toyota design buruk pun korang puji. Tapi bila Proton,Kia/Hyundai yang maju ke hadapan korang kutuk. Pelik betullah orang sekarang ni. Lagipun Malaysian punya mindset ni dah terpengaruh oleh Jepang!

    *Pening dah aku nak hurai macam maner.. paham2 je la.. peace!

    • yaaa setuju, first car aku pakai Forte, ok jek , tak pikir pasal resale sebb mmg nak pakai trussss. Then proton ni bakal jadi 2nd car hendaknya :D

    • agree bro, never test never own dont kutuk kutuk..
      u kutuk berat i defend stable, no point, test it yourself for the quality.

      also these kind of specs already provided in forte 2 years ago.
      we should not be proud, but we can be happy as Proton started to follow behind successful player back closely.

      hope they can go global and get new image like Kia.

  74. akhir kata… hidup la p321a.. pasni da xde kereta yang lagi best dari kereta ni da… haha… drl audi, stereng honda, tail lamp audi, enjin turbo vw, dashboard bmw… haha… tp quality harap2 x same dgn kualiti slideshow… bkn proton punye slideshow kan yg gmbr smalam tu? haha…

    • on the bad side, if those items spoil and not covered by warranty in any circumstances, it will be expensive.
      also hope no rattling here and there after a few months of usage.

  75. x sabar nak tunggu 16hb mac ni.. maklumlah rupa sebenar dah nampak.

  76. orng kita , slagi logo tu logo kepala Harimau , slagi tu la pikir mende2 negative . kakak aku , aku baru je sebut kereta jenama PROTON . trus ckap rosak situ la , rosak sini la . haihhh . pemikiran sempit la . Tp smua tu x memutuskan kepercayaan aku trhadap jenama PROTON . dngn kehadiran P3-21A ni , aku hrap dpt membuka mata & pemikiran orng MALAYSIA yg da lupa jenama sendiri

    * chayok2 PROTON . ” Menawan Dunia ” :D

  77. nak tunggu Facelift…
    mungkin macam real tuah…

  78. P3-21A ni dengan spec yg ada, CFE CVT ni, mmg ngam lah dgn keperluan aku. Mungkin akan ada model R3, 6 speed MT ke apa, tapi rasanya zaman manual ni dh lepas la utk aku. Kena fikir family plak. Tayar pun takde nk low profile sgt tak selesa plak. So walaupun aku suka driving, rasanya memang kereta2 Proton handling dah cukup mantap dan at the same time ride pun tak la keras. Nak main gear, ada paddle shifter tu jadi lahh.. dalam KL aku biar auto je la kot. naik lenguh dah kepala lutut aku dalam jem. haha..

    wehh cpt la sket launch nyer aku nk test drive :P sorry la aku saje2 meluahkan perasaan plak. hehehe

  79. SALAM pd smua bro2 warga funtasticko sekalian..

    Mohon maaf atas kesulitann gambar terpaksa kami tarik semula buat sementara waktu. Terima kasih pd semua bro2 atas sokongan. Mana2 yg sempat save, diharap tidak menyebarkn di mana2, seperti forum, blog, facebook & youtube. Info terkini akan sy berikan kpd smua dr semasa kesemasa. Trma kasih atas kerja sama.. Wassalam.

    “Drive it to BELIEVE it”

  80. lepas ni kita pastikan pusat servis proton pun ikut jejak langkah pembaharuan minda proton…geram pun ada ..ada air masuk ikut tingkap belakang sampai kena pegi 3 pusat servis proton..pastu penyelesaian kena pakai silikon yang warna hitam tu selit kat bawah getah tingkap..perghhh…angin satu badan …rasanya ada ke proton ajar repair keta dia cam tu…kalau pas ni ngan P3-21A pun diaorg buat cam tu , mau aku drive terus pegi Proton HQ tu suruh repair..tgh semangat nak booking ni….

    • gua sokong lu bro…proton servis kna bg lebih mantap.gua suka proton servis gombak seberang jln giant. kpd proton servis mersing, hrp dpt latih lg kakitgn anda.smoga terus maju b’sma proton.

  81. kenapa manual masih pakai 5 gear…update la 6 ke 7 baru ok…save ckit mnyak…buat la pakai enjin cfe sebagai standart..baru mantapp

  82. 4 airbags. so no curtain airbags? driver, front passenger and 2 front side airbags for all variants or only premium cvt? please confirm the safety specifications and accessories are for top variant or including all variants. thank you.

  83. Assalamualaikum Bro campromania, bile dah dpt foto2 ori, tlg buat comparison dgn honda civic 2012 & forte serta model yg sewaktu dgnnya..side by side.. mmg model p3-21A ni ade design cues yg menarik perhatian.. Malaysian design & style memang ade karakter yg mencerminkan logonya..continental feels..

    • setuju.. bandingkan dengan model-model 2011@2012 sahaja

      Kereta dalam kategori “C Segment” ialah(kalau tak silap):
      -Honda Civic 2012
      -Nissan Sylphy
      -Toyota Altis
      -Kia Optima
      -Kia Forte

  84. you can put as much features here and there and make it look nice, but it’s still under-steer fwd piece of sh*t that will kill malaysian people who dare to drive a bit fast. i think it’s a bout time proton produce a rwd.

    • all fwd is susceptible to understeer..rwd meanwhile will make it prone to oversteer..so the morale is not to push the car over its limit and learning defensive driving can help save lives should we encounter such situation..

      • true rwd is prone to oversteer, especially the RR or MR layout…
        However, the FR layout of rwd is more balanced than FF (meaning if oversteered, you can get back to the stability easily, people often call it forgiving chassis). the thing is, FR layout is a bit expensive to build due to the extra shaft to send the torque to the back wheels. i think that’s the real reason why proton won’t take the risk to make an rwd.

        reference: from my experience of owning 1990 mazda mx-5 (FR layout), 2002 honda civic (FF layout) and a 1989 toyota mr-2 (MR layout). i love the mx-5 to death and keep dreaming proton will produce something simple like the mx-5 but super fun to drive…
        just my $0.02

  85. Aircond auto climate control or tak…?

  86. “Aerodynamic (rintangan angin): Cd Factor = 0.30
    - Untuk perbandingan, Audi TT memiliki Cd Factor = 0.29″

    makin kurg nilai cd, lbh baik, meh aku list sikit:

    nilai cd / kereta / tahun pengeluaran
    0.26 / Nissan GT-R / 2010–sekarang
    0.28 / Lexus IS / 2006–sekarang
    0.28 / Hyundai Elantra / 2011
    0.284 / Volkswagen Passat CC / 2008-skrg
    0.29 / Peugeot 308 / 2007-skrg
    0.29 / Lexus CT 200h / 2011-skrg
    0.31 / Audi A5/S5 / 2011-skrg
    0.32 / Porsche 997 GT2 / 2008–skrg

    sumber : http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient

  87. Sikit je lagi kalau Proton P3-21A ade feautures berikut yang boleh mengalahkan teknologi Kia Forte…

    - 6 Airbag
    - 17 inch alloy rims
    - Gearbox yang gatetype mcm kt inspira tu.. ade (-/+) bermaksud sport mode

    • yg tang gear 2..mmg ler xde gatetype..tp die ade cm volvo..dkt D/S tolak tepi utk activate +/-…sbb 2 ade paddle shifters…myvi xtream lg busuk mne ade bnde nie…gps pon ntah bodo2 je smpi map pantai timur x de…(bli kt KL la…)

    • yg aku harap feautures yg ade kt Proton P3-21A.. (yang belum diketahui)

      - Leather Seat
      - Option Meter
      - Aluminium padals “sport padals” (yg tempat tekan minyak & brek tuh)
      - full auto & eletronic air-conditioner control
      - Eletric Power Sterring (EPS)

      • xsilap proton xgune elektrik power stering tp hidraulik power stering.betulkn klu salah.

      • eps dah lama ada dekat proton . Juara. EPS nh lembut memang lembut tapi ia lebih kepada negative respond. Proton semua Positive respond. Untuk lebih safe dalam pemanduan dan emergency.

      • Em..pandangan saya begini:

        - Leather Seat – cermin mesti equip dengan high grade punya tinted. Leather seat kalau berjemur, sangat2lah panas. Ini memang karakter leather.

        - Option meter atau Optitron Meter? – Aksesori ni biasa2 saja. Kalau ada mungkin akan meningkatkan keyakinan pemandu (yeke?). Kalau takde, ia tak menjejaskan prestasi kereta pun.

        - Pedal aluminium – Juga aksesori yang jika ditambah, ia takkan menambahkan kelajuan kereta anda.

        - Automatic air-condition control – Sesuatu yang perlu ada bagi kereta sekarang.

        - EPS – Sokong EPS. Dengan syarat EPS ada adaptive system yg di- synchronize kepada mode pemanduan. Maksudnya ada button ‘Sport’, yang apabila ditekan, RPM meningkat, pertukaran gear lebih pantas, steering lebih berat dan suspension lebih keras(tapi ni macam Ferrari plak). EPS kosong macam Myvi baik tak payah…

  88. adusss…pening2…mane satu nk pilih ni…saga flx se ke p3-21a??

  89. jiran aku yang hardcore brand jepun pun dh tukar ke exora bold,hebat tul penagan bold ni, siap bercerita ngan aku kesedapannya melayan corner, handling dll. Betul2 memuaskan hatinya, akupun terkedu dengar ceritanya pasal sebelum ni 2-3 biji kerta kt rumah dia, satupun tadak kereta proton. Skang siap dia jual miyabi SE bini dia ha ha ha..

    Ni lagi satu, abang aku nak sambar Avanza baru, aku racun ngan Bold terus x jadi beli avanza angkat bold ha ha ha…

    Tunggu giliran aku sambar P3-21A pulak ha ha ha…tak sabo rasanya tungguuuuu

  90. Proton patut promote BCM (Body Control Module) kat iklan TV sebab banyak function yang ada pada BCM ada pada kenderaan mewah macam BMW dan kita dapat pada harga murah.

    Contoh: Akan bunyi BEEP banyak kali bila salah situ pintu tak rapat kalau masa kenderaan bergerak. Benda ni cukup mustahak kalau kita bawak anak kecil.

  91. side profile dia cam mitsubishi lancer lak..tp nice la..looks muscular…

  92. malang tak sempat nak tengok gambar.. hu hu hu..
    apa pun info terbaik dari bro nazz.. (kalau boleh, email gambar tu kat aku yek)

  93. Bagus dan tahniah, kereta hebat dengan ciri2 yang umpphhh dan rege yang berpatutan (banding civic ngan altis)….

    Cabaran akan datang:
    Pasal maintenance dan know how mekanik-mekanik proton. Disebabkan byk feature yg advance, maka mekanik-mekanik proton pun perlu dilatih dengan tahap yg tinggi, jgn la plak bila ada masalah jawapannya “SC sini tak leh buat encik, encik kena gi SC kat sanun”
    Mmg pelanggan akan fed up.. jgn plak kereta kita jd mcm kereta conti yg kebanyakan mekanik SC sendiri tak tau nk repair (mcm PUG ngan VW). Memeber saya abis RM3600 baiki 207 tp still tak leh jln….

    • teramat setuju… antara masalah proton yg sukar nak ubah… kualiti SC..

    • oooo.. gua ingatkan member lu yg abis RM3600 repair keta tp still x bleh jln tu pakai proton tp pakai global car buatan eropah rupanya…gua rasa (bkn agak2 tp fakta bhw P & VW laaaaaggiiii lama dr proton kan?

  94. masih lg ada org xtau,xamik tau n mmg xnak tau tax structure yg sebenar,xabis2 lg ngan statement kete luar cam forte n etc tax heavily,prtn free of tax. Dah letih kat blog nih kuar post pasal tax,tp xramai yg nak baca. Lebih suka baca menda yg memuaskan hati masing2 n xdpt trime hakikat yg sebenar.

    Cukup2lah duk bwh tempurung,kluar dr tempurung, blajo n baca. Jgnlah asyik duk bombang2 lg pasal cukai 300% yg tak ujud dah. Malaysia oh malaysia, sampai bilerlah kite nak maju klu ada yg xnak majukan diri sendiri. Duk zaman toriton lg. Cukup2lah.

    Sbb tuh tabloid lg laku dr general news paper kerana byk cite sensasi dr fakta. Org kita suka menda2 yg sensasi dr cari fakta yg betul.

    Selalu pikir negatif dr positif. Enjin cfe kuar, ramai yg tunggu bilerlah enjin nak meletop n terbako, bile exora kuor pun menda sama, bile la gearbox n enjin nak terbako, bile exora nak eksiden. Bila prtn masuk rally, tggu bilerlah prtn nak kalah supaya nak kutuk.

    Itu mentaliti org kite. Bile menda2 yg buruk xberlaku, bukannya nak puji atau ucap tahniah@bg credit, tp tunggu masa nak thumbdown coz xleh nak ckp menda buruk. Masa prtn menang aprc, siap ada ckp bleh lah masuk aprc,menang, kete conti xmasuklah,kete evo standard ajeklah, sbb tuh menanglah. Tp bile pasukan lain menang sblm2 nih cam toyota n etc, xda plak komen gitu. Tp bila prtn menang br2 ni swrc lwn big boys cam ford n skoda, masing2 senyap ajek,alek2 thumdown jek.

    Sampai bile kite nak ada mentaliti camtuh?sedih2, sob…sob…

    Kita kritik jugak menda yg xbetul kat prtn. Kita puji gak menda yg bgs pada kete lain, xcaya, baca post2 lain kat blog nih. Geng2 sini realistik walupun ada kat sebelah sanun ada ckp blog nih bias.

    Mmg kat sini byk cite psl prtn, tp ada positif,ada negatif. Cume kite ckp bukan berdasarkan emosi, tapi fakta n logik n justifikasi. bg mereka,xbias klu puji kete lain,kutuk prtn sepuas2nya.
    Entahlah,puji bio bertempat,kritik pun sama. Sbb tuh aku sendiripun hanya banding p321a secara direct ngan city n vios. Jauh sekali nak wat direct comparison dgn kete terbaik dlm kelas dlm dunia. Dpt atasi vios n city dah cukup baik, dpt bersaing(bkn atasi) civic,altis n forte n elantra, satu menda yg membanggakan.

    Berapa lama masa toyota hasilkan lexus utk lwn bmw n merc n audi, sampai sekarang xberjaya lg,tp dh hampir. Berapa lama honda duk cuba honda legend utk bmw,merc n audi, tp masih xberjaya.
    Berapa lama hyundai n kia, cube fight ngan toyota n honda, nak lwn civic n altis, berapa byk versi elantra n avante, brp byk versi spectra@forte@cerato forte@ceed, br dpt menyaingi honda n toyota.

    Tp sonata mahupun optima,masih xdpt beat camry n accord globally buat masa sekarang,tp dh dekat. Tp masih jauh lg nak beat bmw 3@5 series, merc c@e class mahupun vw golf@jetta@passat.

    Persoalannya, elantra@forte,brp lama masa diaorg amik utl beat kete honda n toyota?

    Prtn masih muda, tp kita nampak peningkatan n kesungguhan diaorg nak beat kete2 jepun n korea, walupun mgkin p321a masih xmampu nak beat accent br@elantra@avante@i30@forte@rio br,tp dh xjauh,dh semakin hampir. Xmustahil p322a mampu beat kete2 diatas klu kita bg sokongan sbb saya percaya p322a lebih baik dr p321a coz prtn sentiasa kuarkan prduct yg lebih baik dr yg lama.
    Tp klu drb@org malaysia xsupport,menda ini akan jadi mustahil. Wassalam.

    • setuju proton sudah maju dn insaf

      tpi utk penyokong2 sekalian jgn bash bash kereta jenama lain, klau ia memang baik, tentu org akan sokong

      nak atau tidak quality proton masih jauh di belakang honda toyota, mahupun kia hyundai yang telah mengatasi kereta jepun di rantau lain

      sama2 la kita tunggu dn lihat p3 ni, hrap2 ia tidak mempunyai sales yg tinggi seperti kereta nasional yg lain tapi problem tinggi juga.

  95. mentaliti org msia macam itu sebab at one point Proton yang sendiri membuatkan orang rasa benggang, dengan quality yang buruk dengan dashboard hijau dalam proton wira dan dijual dengan harga 55,000.

    percayala Mat ada ramai yang berfikiran macam anda, tapi tak nak support sebab takut dikutuk oleh rakan rakan lain yang memang membenci sikap sambil lewa proton dulu.

    of course proton kini semakin baik. semakin mantap.
    tapi ini kereta global kena compete dengan kereta yang baik, jangan ambil kereta low quality macam vios and city.
    u benchmark, put a high benchmark. once and for all. chase for it.
    sebab kereta global ini bukannya nak jual kat ASEAN sahaja..but for the whole world.

    nama is important, sekali nama itu hancur susah mahu dinaikkan kembali.

    ayah saya dulu menggunakan corrolla ke30…for 15 tahun….lepas itu disebabkan tax guna wira 93′ kereta yang amat baik sebab parts mitsubishi…n so on..baru sekarang dia nak kereta besar dia ambil camry…when i said to him..DONT…its so low specced…but in his head the toyota is faultless. sebab he used a toyota before… its a stigma. its a mind share. its a marketing. n toyota is a success.
    although they had that accelerator recall n stuff, susah to shake them sebab nama is so baik.

    but apa yang membimbangkan saya ialah satu, is this future packed car reliable?
    sebab satria neo cps saya…damn nice to drive..i beli because of that..no regrets…
    tapi adakah patut wiper ada masalah? hantar ke SC mutiara damansara, 3 kali..tak fix juga…alignment…one rim bengkok, dia orang tak kisah langsung…dasboard vibrate since first month, 3 kali..masih tak fix…bunyi tok tok dari belakan…3 kali..still no fix…n satria neo is a simple simple car….n they cant fix it?

    oh by the way…dalam buku kata service 10.000km interval…tapi Service advisor kata..5000km..kalau tidak warranty void? marah ke tak? dia orang kata guna fully synthetic tak boleh..only semi…engine apa ini? engine 80an?

    P3-21A yang high tech macam ini adakah mereka mampu?
    i sumpah i want to kill them when they say…its a proton.
    sikap macam inila yang membuatkan ramai benci.

    by the way…ada orang sini own a camry 2.0G? kereta mahal..150k..service dia lagi murah dari neo saya…kalau tak percaya pergila tanya owner :)

    • camry tu servis kt toyota sc ke?
      kawan aku servis vios pn dh pening kepala..

      • yeap…service toyota sc…sebab kereta baru berusia 2 tahun. under warranty
        abang saya selalu hantarkan untuk ayah saya. not sure which SC but i think yang kat kepong.

        other than that..no problem…

      • mgkn sebab tu kete baru.
        yg vios kawan aku tu dh lama.

        secara logiknya, lg lama, lg byk wear&tear.

    • mmg service murah sbb dh tetak kaw2 kt harga kereta…

      • ala bro…betul ke? ok kalau macam itu alasan logic….kalau macam itu ferrari service should be even cheaper kan?

    • ya btl, agk agk apa respon klau org servis kata ini perkara biasa utk proton, barang barang hightech klau rosak mmg pening dn sukar dibaiki.

      bro servis proton mmg sangat mahal klau dibandingkan dgn jenama lain, tdk kisah minor atau major. tpi byk2 disini yg tidak percaya dn mengeluarkan fact yg entah dari mana.

      abg saya yg membeli forte dpt kereta defect leaking aircond.
      percaya ke tdk, ia berjaya dikesan pada inspection pertama walaupun bocor kecil shj, part dia sampai 4 hari.
      walaupun hanya mengesyaki bocor masih ada, servis center terus order full set piping dn sampai dlm 3 hari shj.
      entah knpa dpt byk byk komen yg spare parts kia perlu 3 bln minimum di rata2.

      klau proton mempunyai initiative dn qualiti sebegini, ia tentu akan maju walaupun sedikit shj.

      • boleh x kalu aku ckp cmni:

        kete baru, tp ada parts rosak.

        1. parts cepat dpt sbb ada stok.
        >ada stok sbb import byk
        >ada stok sbb mmg lepas kuar kilang masalah tu baru dpt tau, utk rectify cepat2 dh xsempat, so bg kt sc je la. org komplen, tukar terus

        2. parts lmbt dpt sbb xde stok.
        >xde stok sbb jarang parts tu rosak.

        hyundai getz 1.4 adek aku dulu ada problem getah kt pintu.
        ps 1bulan++ baru ada. tu sc kt KL tu.

    • tapi pasal defect of the car tuh depend on way long improvement kot…for me proton just start from zaman mahalel kot…before that proton tak der hati pon nak cakap pasal quality car nih..
      kali nih…design proton dah ader input luar yang reliable. campro pon dah hampir matang…engineering pon dah makin ramai…makin bagus analysis nyer…pendek kater design defect dah makin kurang…
      tapi biler bab production quality…dier banyak kaitan ngan keupayaan vendor kat mesia nih ngan..time pasang ngan check kat proton..memang nampak macam elok….tapi after few months…part yang tak dihasilkan ngan baik start out of spec arr….bagi aku, harap DRB boleh improvekan vender…dier boleh combinekan camner cara honda, VW, suzuki etc develop and control vendor derang..

      tuh jer kot yang proton ( or automotive mesia) tak hampir hampir ngan big player standard lagih kot…design dah banyak improve…mass pro quality control and after sale service still struggle to improve…tuh pasal mungkin percentage orang pakai kete T and H tak banyak bawak ceriter buruk kot… reality….trauma,nightmare bukan susah nak ilang…..
      ceriter keburukan nih sedap nak bawak…senang nak ceriter….that our society nyer way of life…

      • @farghmee

        ya btl ckp begitu, klau masalah common mmg senang je dpt parts sbab dh standby.

        tpi bg kes abg saya, kes dia uncommon, sb tu la amat suprise dgn efficiency kia yg tdk dipandang elok selama ini.

  96. aircond tak auto ker…? ari tuh cakap aircond auto climate control…?

  97. bro tungguuuu, itu sc branch ker sc authorised 3rd party,coz sc branch,pkai fully,mmg servis stiap 10k. Stiap 20k tkr airfilter,spark plug,tp klu masih ok,bleh lajak sampai 30k@40k br tukar.Stiap 40k, tkr coolant n minyak gbox. Coolant pkai western based, minyak gbox dh pkai petronas xp yg br.

    Servis minor,xmahal mane klu xmasuk item yg bukan sepatutnya cam sabun wiper, x1r n aper2 additive. Minyak itam beli sendiri lg murah klu fully,pkai penzoil platinum 5w 30 br rm 100 4 liter. Stahun biasanya 2 kali jek servis coz servis stiap 10k, kecuali kerap sgt. Klu minor jek,xmasuk minyak itam, xsampai seratus.Ada package minor utk procare basic. Major 40k.

    Masalah sc nih selalu diutarakan kat sini n aku sendiripun agak keciwa prtn xpantau sc 3rd party coz bayangkan, kat ktn,ada sc 3rd party, suh tkr coolant,spark plug, air filter,minyak gearbox stiap 10k. Mber aku pkai exo hampir terkena,kami argue coz nak ikut buku servis,coz slagi ikut buku servis,xkan void warranty. Cume prtn ada issue,timing belt stiap 80k@3 thn,mane terdahulu.
    Avoid eon sc coz ada pengalaman ngeri kat sana. Aircond hanya perlu cuci pollein filter ajek. Xkan perlu refill gas kecuali ada kes bocor. Cucipun 40k skali dh cukup. Savvy 2005 aku n waja 2007 aku xpenah lg refill gas.

    Pasal rattle tuh yg kat blakag,check headboard blakang n anchor mechanism folding rear seat. Guna ductape balut anchor tuh. Headboard tuh isi ckit span@getah kat tepi dia.

    Biasanya Dashboard depan@door panel ratling sama ada skru kurang kemas@wiring@harness tercabut dr clip dia. Sepatut sc bleh solve masalah tuh.

    • bro SC MUtiara DAMANsara?? SC yang besar kat The Curve. the blue building. this is main SC for PJ by proton edar. bukan third party, and i selalu pergi sini sejak kereta savvy. lepas itu i pergi kerja overseas dan balik msia, then realise their service quality drop.

      Headache la bang. bang pasal eon i know. dont worry abang mat…i bukan hari ini beli kereta :) first car 2004.

      dashboard rattling itu kat passenger airbag cover. kereta baru masuk 9500km :) glovebox pun sama…aduii…buat benggang.

      wiper adjust macammana pun judder macam gila.

      SC ini suka suruh masukkan petrol additive which i always say no.
      and betulkan perkara macam ini patutnya disolvekan.

      bayangkanla one day leave taken just for this issue, sebab saturday cuma service no complains..pandai kan?

      takkan pasal ini i kena pergi ke COE pula? membazir petrol n toll n masa?

      thats y i say…if even this issue cannot solve susahla nak dapat kepercayaan new users. or exisiting users.

      • Mutiara Damansara Service Center semua org baru skrg ni,Org2 lama zaman tuan pakai Savvy dulu ramai yg dah naik pangkat,Service Advisor dulu berapa ramai dah jadi Manager PE sekarang,Senior Foreman dulu dah jadi Exec bahagian technical dkt Lotus,klau Lotus punya Eventa adalah muka mamat tu,Technician,Store Keeper pun semua dah lain,ada naik pangkat,ada tukar company..ada buka bisnes sendiri,ada balik kampung..macam2 ada lah…

      • memang banyak SC suka masukkan additive dlm pakej servis.. bermaksud jika pemilik tak tahu dan tak tanya balik benda tuh dah jadi mcm wajib dlm setiap servis… sepatutnya SC ini tanya dahulu pemilik… bukannya pemilik yg perlu tanya dia.. proton perlu ambil tahu sikap SC mereka ini.. kos servis kenderaan mereka akan bertambah….

  98. semangat baca komen bro mat i like….

  99. selepas sy review berkali gambo2 p321a,ternyata dashboard memang nice..ade handrest besor..dash nampak tersusun rapi.x serabut..composition well and just nice..

  100. percaya atau tidak terpulanglah kepada anda…
    tetapi yng paling bertuah sekali adalah aku kerana 2-3 mggu yng sdah berjaya melihat test drive cars P3-21A secara dekat boleh pegangx2..
    thank Q KEPADA kwn aku fiq salah sorang pegedar proton…………………………..
    area penang……..ssss rahsia..malangnya xbleh ddh kan gambr..aku dh jnji….

  101. warna grey mcm dlm broc..
    berjutax2 aku tnya apa nama kereta…but tiada jwpan…
    hampeh…aku tgh dekt pegangx2 dngn P321A kereta test drive xp aku xtest drive ataupun msuk dlm …

  102. Assalamualaikum wbt,

    nak kongsi sikit info yg mungkin mencemar PROTON..ramai yg menyalahkan JENAMA PROTON..tapi sebenarnya..???? sama2 kta fikirkan & tunjukkan keperihatinan..

    http://shalehudin.blogspot.com/2012/02/sib-baik-aku-tak-pakai-proton-kahkahkah.html

    http://www.aduanrakyat.com.my/kerosakan-enjin-cvt-saga-flx

    • owh patut la tak keluar-keluar review saga flx se…rupenye ade problem besar!!!!!!…ape da…. sorok2 plak……buat niaya rakyat je……kenape proton nye kualiti makin teruk nie…problem gearbox nie nie…kira big failure la bagi kete….mmg menghampakan la…….sure yg pakai cvt semua pasnie …rosak cepat…

      • bukan rosak. X silap saya ada satu paip kene tukar. Proton ada buat recall tapi bukan melalui press.

      • bro..honda pon pernah gak alami benda yang sama..ada yg spi kena tukar gear box pon ada gak..

    • memang perit apabila menerima kereta yg defect mcm kisah pembeli tu. but, the way to handle this problem will reduce his pain. so. proton kenalah lebih profesional, cekap dalam menangani masalah yg dihadapi oleh pelanggan.

      kalau proton pandai dan cekap menanganinya, pembeli mungkin taklah marah. Ni kalau asyik kuar masuk SC, pastu masalah masih belum selesai, mmg confirmlah jenama proton kena maki sampai 7 keturunan.

    • ele..vios 1st gen dlm thn 2007 dulu pon ada problem enjin mati, sbb alarm rasanye.

      xkecoh pn brader.

      kalu rajin, g la bc kt forum lowyat tuh.

      bukan nk salah kn jenama, tp kedangkalan otak utk pikir perkara lain.

    • “Sinarpantai

      Kawan sekerja saya baru sahaja kamalangan apabila kenderaan Saganya enjin mati semasa memandu menyebabkan kegagalan power stering dan brek sehingga melanggar pokok pada hari ini 16/2/2012″

      aku ambik dari komen site ni: http://www.aduanrakyat.com.my/proton-saga-flx-enjin-mati-secara-mengejut

      Wow! kalau betul, (kalau bukan kes direka utk memburukkan Proton ke apa ke)mmg kes berat lah ni. Kalau ada buat recall, baguslah, tapi apa yg tak sedapnya, still orang akan berpendapat, quality control di Proton ni tak pernah berubah. Lagi teruk mungkin.

      This is not good at all. Seriously, aku pun seram kalau camni. Saga FLX adalah sebuah kereta baru dari Proton, bukan model2 lama. Jadi macam mana nk yakinkan bakal pembeli yang kereta2 baru Proton, termasuk the much anticipated, P3-21A tu, takkan mengalami masalah2 serious, especially sekarang kita dah tau P3-21A sebuah kereta yg agak canggih dan mempunyai pelbagai gadget2 terkini. Punyalah aku bersabor nk upgrade keter, tunggu P3-21A yg akan keluar ni. Specs so far mmg puas hati (base on leaked info la), tapi tu lah, quality control, tahap keupayaan pusat servis?

      Baca kisah2 nightmare pengalaman berurusan dgn pusat servis Proton tu pun boleh buat ramai orang takut. Oh come on Proton, aku ingatkan masalah2 ni semua dah takde? Atau at least dapat dikurangkan? Someone, tolongla yakinkan aku.. Proton, are you listening? Hmmmmmm…………

      • aku selalu sevis proton kt pj section 14(x tepat,tp aku igat jln masuk tu ade patung lembu besor)..dekat dengan UTAR..sc sana berhemah/ok je..

      • duluprotonkiniproton, ok bagus la kalau mcm tu. aku selalu service kat COE, pun ok jugak. Maybe kalau standard problem, service, ok, aku pun tak sure la. Aku cuma concern juga dgn teknologi2 baru yg Proton sedang/akan gunakan dlm kereta2 diorg. Bila dgr org komplen macam2 ni, risau juga boleh ke diorg handle problem2 yg akan muncul dgn adanya CFE, CVT, ABS, EBD, push start button, on/off airbag, auto-foldable side mirrors dan macam2 lagi la kan.

        To be honest, so far pengalaman aku dgn sales advisor Proton, bukan semua, tapi ramai yg memang tak cukup ilmu dan fakta2 tentang kereta yg mereka jual. Memang menghampakan bila lain yg aku tanya, lain yg dijawab. Kalau cakap tak tau tu takpe lagi, ni pegi goreng2 nk kelentong aku pulak. Hmmm.. Aku amat2 berharap la Proton ambik berat perkara ni. Benda ni jugak la yg buat aku risau masalah ‘not good enough’ ni melanda bahagian service jugak.

        Apa pun, aku tetap support Proton sebagai kereta nasional. Tapi janganlah Proton taknak dgr keluhan dan masalah2 yg ada ni. Tak adil lah kalau kita je patriotik, tapi lain yg kita dapat.

    • En Sale Perodua tak payah la tunjuk cara tuan buat sale dekat sini.

  103. Bagus! Aku suka! :D saya juga berharap rkyt kita sendiri dapat menerima proton, sebagaimana rkyt jepun terima produk diorang sendiri. Try jual forte kat sana tgk! Haha! Kalau nak bash kosong je, semua pun blh, sepupu aku yg umur 5tahun pun kutuk iswara aku milo tin! Tp, bagaimana dgn cara penyelesaianya? Banyak mana org yg pikir pasal tu? Bagi saya proton dah banyak improve kelemahan diorang, apa yg kita minta, walaupun tak semua, diorang cuba the best utk letak dlm keta tu.. Takan satu malam semua boleh betul kot! Sabar la, ini production side kira dah ok, lepas ni sales n after sales pulak. One thing at a time! Ada jugak yg ckp dah 25 tahun tp apa perkembangan; halo, lu olang tgk ini kereta kat showroom kang baru cerita!!

  104. bangsa melayu ada dua jenis
    jenis melayu manusia dan melayu beruk.
    bangsa melayu manusia

    akan memberi kritikan yng berguna boleh di menambahbaik mengeluarkan ayat perakataan dengan sopan tertib mampu berkerja sendiri sentiasa memberbaiki diri sendiri dan memajukan diri sentiasa melibatkan diri dengan programx2 ilmu/melakukan aktiviti yng positif
    sentiasa berfikiran positif berkerja keras mempunyai semangat patriotik yang kuat
    sentiasa ingat agama bangsa dan negara dia.

    melayu beruk

    hanya tahu memaki hamun caci mencaci mengeluarkan ayat yng kurang sopan
    hanya nak kerja mkan gaji saja hanya tahu nak ikut tunjuk sahaja, orang yng membeli kereta vios/city/altis/civic/ mcm dah xda jenama yng lebih baik dah.
    malas berkerja xtahu nak memajukan diri sendiri mundur japan/euro/western wanabe(orng mcm ni sllunya kulit sawa matang idung ) perasan lebih xda jati diri zero semangat patriotik xdak rasa sayang langsung dekat agama,bangsa dan negara.

    • yela ko tak pakai proton ko tak tau…..betapa peritnye kalau kete yg ko beli, bayar mahal2 bulan2 untuk pegi cari rezeki tersadai 3 minggu…pastu kuar problem tak settle pun…kene masuk sc lagi… aku tak fikir ko boleh diam…melainkan ko multi-millionaire leh beli kete baru on the spot macam beli gula-gula hack..

      • Aku Pakai proton…mmg ada problem sket2 masa beli dulu…under warranty…hantar SC settle…x susah pon…marah je SC tu kalau lambat…kalau baru kua kete 3 minggu dah rosak…guna la hak sebagai pengguna…demand kat proton kereta replacement sementara kereta under repair…x settle gak g tribunal pengguna…mmg la menyusahkan…tp kes2 mcm link kat atas tu bg aku terpencil jer…dgn volume proton yg besar x mustahil ada ada 1-2 defect dalam 1000…bukan proton jer…sama jgk x kesah la toyota ker perodua ker..honda ker…sama jer..pnah baca x yg mamat pakai accord brake judder siap tampal sticker kat kereta maki honda…ini wiper judder pon nak kecoh…tp pelik bila org malaysia ni Proton nyer 1-2 defect kecoh semacam macam semua pon defect…kalau kete brand jepang rosak pon siap tolong cover…ye la kete 80K keatas kalau rosak malu la….

      • haha bro chap de x…. try la drive in the rain with the wiper judder. pandai cakap aje la. so like that i cannot say anything n terima aje la?

        yang R&D berjuta berjuta buat apa? tidur dalam jkereta? pergi ronda negara ke? simple stuff macam wiper pun tak tahu buat.

        banggang la! and please go n check your facts. sejak satria neo lama sampai versi CPS SAME PROBLEM.

    • kritikan baik anda telah menyebabkan Proton number one maker in Asia. well done :)

      • masalah nye sc sendiri tak efisyen…..mmg boleh hantar 1000 kali pon…tapi yg aku nak….service terbaik…untuk rakyat negara sendiri…tu pun tak boleh bagi ke mmg poor ar…soh rakyat beli produk low class, ce takde cukai import…sure org tak beli proton la… tu belum ckp pasal proton edar lagi.. cam siput sedut..promo pun tek reti.. sib baik ade blog nie…bnyak gak tau info…kalau dok harap salesperson yg explain mmg hampeh…basic knowledge pasal technical kete pun taktau…abis jual kete ke jual buah limau mandarin…

  105. sy pn pkai SAGA FLX 1.3 CVT.tkut plak dgr cite nih!sy hari2 pkai kete ini pn,mcm xslamat je bile memandu! kdg2,bwk xsmpai 100km/j pn.wlauapapn, kte da pkai kete ini, trpaksa la!dah mmg i2, keperluan yg kte ada.yg pntg,berhati-hati la….

    http://www.aduanrakyat.com.my/proton-saga-flx-enjin-mati-secara-mengejut

    Mane orang proton nie….jawab la ape lagi….betul2 menganiaya orang la…..kalau pun bagi warranty…repair cepat boleh…nie slow…damn slow la care korang bekerja….

    • psl enjin mati tiba2,cube check kepala bateri kete coz sblm nih, byk kes termasuk exora kerana dealer hampeh, xketat betul2 kepala bateri coz masa simpan dlm stockyard, cabut kpl bateri. Exo member aku kena,waja aku kena,tp nasib baik aku jenis berhati2 masa amik kete n amik exo skali ngan member aku, perkara pertama aku check,kpl bateri, n kedua2 kete,mmg longgar.
      Member aku br sbulan amik wish,jadi menda yg sama masa org umah dia bwk kete g keje. Dia n aku rush g kat org umah dia. Dah nak call toyota,tp bila bukak hood,tgk kpl bateri longgar. Ketatkan,walaa, masalah settle, nasib baik mati tgh idling, bkn tgh bwk,klu x naya. Aku xkata semua,tp mmg byk kes mcm nih sblm nih coz kpl bateri. Masuk forum kelab prtn,klu nak sng eocm,mmg byk kes kpl bateri xikat btl. Patut kita ikat kpl dealer tuh skali kasi ketat :-).

      Bro tungguuuu, mutiara damansa tuh platinum service kan. Yg tuh, slalu gak aku dgr mcm2 org komplen sc tuh. So,avoid if can. Cr sc lain. Sc kat batu caves pun avoid coz dulu aku penah anto komplen,xcheck aper2pun,tp ckp dh settle.tggu punyalah lama. Alik2,anto sc kat ktn,settle problem. Mcm aku ckplah,prtn kena pantau sc2 nih n foreman2 diaorg. Kdg2,klu foreman muda2,bwk kete kita masuk servis bay mcm kete mak bapak diaorg jek, bwk ganas2

  106. yg prtn recall oil clutch pump tuh coz masalah jerking at low rpm,bkn sbb enjin stalling. Puch cvt based zf nih,dulu mmg ada masalah jerking@hiccup at low rpm sehingga 1600rpm, so punch dh atasi masalah nih. Tp ntah camne,batch awal punch supply, xtukar clutch pump nih.

    Sbb tuh prtn issue yg warranty akan dihandle oleh punch sepenuhnya utk cvt, getrag sepenuhnya utk manual coz apa2 masalah cvt, prtn akan hantar kat punch utk rectify coz prtn guna oem.

    Biasanya masalah gbox xnyebabkan enjin mati tiba2,cume enjin loose power@xleh nk bergerak,tp masih idup.

    Tp,xslh utk prtn siasat lebih lanjut. Pasal aduan rakyat,patut dia adukan ke aduan rakyat rasmi yg tv3 buat kat blog rasmi,br prtn amik tau. Tp yg aduan rakyat tuh,sekadar blog ajek,so, stakat ckp dlm forum mcm nih,xkan ada pihak yg mendengar. So,komen kat tempat yg betuk agar suara kita dpt didengari n kita bleh amik tindkan.

    • aku cadangkan tuan blog bukak 1 thread pooling untuk lis-down problem kete-kete proton terutama model yg baru (2009 ke atas) dan luahkan ketidak puasan hati semua kat situ…aku tau ramai org proton baca blog nie…pastu tweet skali PM n Tun Mahathir…kasi tau la reality ape yang berlaku…nak bagus panggil aduan rakyat tv3…aku tau mesti ramai yg panas punggung..tapi tujela cara nak bambu proton tingkatkan after sale service…

  107. wow…baru nak beli forte nampk ne pla….aishhhhh now tggu lagi lar… test drive lu
    klu terkenan d hati..tapi klu kuar 2.0 lagi best nhe x?
    xkisah lah 1.6 pun i will buy!

  108. erm,stuju jek,tp masih xsesuai,lebih elok join kelab kete2 prtn, n wakil kelab2 tersebut akan direct ke prtn mcm geng2 eocm buat. Ini lebih kepada blog informasi automotif di malaysia.

    Pasal cukai import tuh, hanya cbu luar negara yg bukan asean ajek yg kena,itupun 30% lebih dr cukai kete tempatan sekarang. Ckd, cbu d asean,sama jek cam kete prtn sekarang. Klu sblm tahun 2005,yup,mmg lain.

    So,mr joobobo bleh semak dlm post dlm blog nih pasal cukai kenderaan dimalaysia key, sbb smpai sekarang masih lg ada yg xtau. So, bleh update knowledge mana2 yg patutkan.

    Pasal servis,mmg ada masa servis minor prtn akan lebih mahal coz ada yg melibatkan pertukaran coolant. Klu servis biasa, xmahal sgt. Ini banding sc branch versus sc branch coz akak aku pkai vios, servis sc branch toyota ktn, aku pkai waja campro,servis sc branch prtn ktn. Masa servis major 40k, akak aku ckp,dia bayo dkt 800 utk servis major masa 40k xtermasuk minyak itam coz dia beli sendiri, aku plak, 500++ n minyak beli sendiri.

    Aku tanya apsal beli minyak sendiri,dia ckp coz toyota punya minyak dia pkai yg mineral ajek. Klu prtn, biasanya klu branch,minimum semi synthetic.

    Tp xnafikan biler time 80k,dia lg jimat coz xperlu tukar timing belt,tp waja aku kena. Servis lain lebih kurang ajek. Mcm2 cara nak jimat,tp tgk pada sc, cam minyak brake, ada sc,xkisah brand aper,ada pkai minyak mineral,ada pkai minyak brake dot3, n etc. Ada jugak yg cekik mcm buh menda2 xsepatutnya n tkr menda2 xsepatutnya ikut jadual.

    Yg nih prtn kena pantau bersungguh2.

    Xnafi, masalah kete prtn mmg selalu kita dgr,mmg patut prtn amik tindakan. Tp kdg2,masalah kete lain kita jrg dgr coz xda nak lapor kat aduan rakyat. Klu masuk blog owner cntoh vw ker@ aper2 ker, mcm2 masalah,enjin matipun ader. Tp xpenah plak dgr kat blog automotif lain depa ngadu@buat aduan kat aduan rakyat. Org ckp dashboard bunyi,yup sepatutnya mmg xpatut ader,tp xadil klu kata dashboard bunyi kete prtn ajek,mmg kita dgr org komen coz byk dlm malaysia kete prtn, tp kete vw golf yg xbyk unit dr german, ada masalah dashboard bunyi,klu ikutkan percentage lg tinggi coz unit xbyk,tp xpenah kita dgr diaorg komplen kat blog,hanya komplen dlm forum diaorg jek,sesama diaorg jek,knp ini berlaku? Org malaysia layak mengetahui sume masalah yg ada pada kete dlm malaysia.

    Tp cume aku respek cara diaorg tangani masalah,guna saluran yg betul,wakil lelab bertemu dgn wakil kereta, bincangkan masalah n cube selesaikan,bukan menyatakan dlm blog@forum yg xberkenaan ngan pemilik kete tersebut.

    Mcm kes toyota jugak,klu xkuar kes kat amerika,xpenah ada aku tgk komen kat paultan pasal masalah tersebut kat malaysia,tp bila kuar tajuk tuh,adala plak yg ckp thn lepaslah,bulan lepas lah,sblm ni lah ada berlaku cam gitu. Tp apsal sblm nih xcite?tp klu tgk owners forum,mmg ader.

    Ada org ckp,diaorg pkai kete jepun ok jek,siap ckp org yg komplen penipu, mcm saya jugak,saya pakai okjek kete prtn,tp xwajar nk kata org komplen tuh tipu. Cume masalah kdg2 kat pengeluar,kdg2 maslah sendiri yg cari coz sevs bwh pokok.

    Zaman dulu2,mmg byk sgt kes,tp sekarang,bukan xda,tp dh berkurang. Sekarang,prtn byk guna oem n pecat vendor2 yg xperform. Sbbtuh mulai skrg,warranty gearboxpun oem yg handle supaya diaorg lebih bertanggungjwb.

    Prtn masih bukan yg terbaik,prtn kena improve byk dr segi assembling n servis. Aku lihat ada peningkatan. Klu kata prtn bermasalah,aku stuju,tp kata prtn sahaja yg brmasalah,kete lain tanpa masalah,adalah xbetul coz cubelah check forum owner2 kete luar,byk masalah. Cume kite jek jrg dgr coz diaorg xcite dlm blog nih. So,be realistik k.

    Tp itu bukan alasan bg pihak proton utk mengeluarkan kete dgn masalah,diaorg kena counter masalah supaya selesai,bukan melepas batuk ditangga ajek. Salam.

  109. yg baca blog nih kebanyakan org yg xda kuasa utk handle menda2 nih coz org prtn sendiri ckp,klu diaorg adu,org atas wat dek jek coz bukan owner sendiri yg adu. So,klu panggil tv3 keh,aku stuju,bio diaorg sedar n dengar. Sbb bukan aper,org atas nih,asyik2 duk ckp maner ader official report. Yelakan,org koprat nih mmg camtuh,mana2 syarikatpun wlupun bkn syarikat automotive. Cara terbaik,bwk tribunal, bwk kes ke court,atau adu kat stesen tv kasi gegar. Sama juga ngan pemilik kete brand lain, bukan aper,nanti sentiasa dianak tirikan oleh diaorg coz trime jek. Ader yg kite bleh trime coz nothing perfect,tp ada jugak yg kena amik tindakan. Mcm aku,xda masalah,soxda aper tindakan yg nak amik,yg ada maslah,aper lg,amik tindakan yg progressif menuntut hak anda sbgai pembeli n pengguna.

  110. yg baca blog nih kebanyakan org yg xda kuasa utk handle menda2 nih coz org prtn sendiri ckp,klu diaorg adu,org atas wat dek jek coz bukan owner sendiri yg adu. So,klu panggil tv3 keh,aku stuju,bio diaorg sedar n dengar. Sbb bukan aper,org atas nih,asyik2 duk ckp maner ader official report. Yelakan,org koprat nih mmg camtuh,mana2 syarikatpun wlupun bkn syarikat automotive. Cara terbaik,bwk tribunal, bwk kes ke court,atau adu kat stesen tv kasi gegar. Sama juga ngan pemilik kete brand lain, bukan aper,nanti sentiasa dianak tirikan oleh diaorg coz trime jek. Ader yg kite bleh trime coz nothing perfect,tp ada jugak yg kena amik tindakan. Mcm aku,xda masalah,soxda aper tindakan yg nak amik,yg ada maslah,aper lg,amik tindakan yg progressif menuntut hak anda sbgai pembeli n pengguna.

    Tp jgn jd mcm owner sylphy aritu udah ler, komplen kat paper pasal bunyi suspension,alih2 nissan check,punca masalah coz psg skru chamber sampai nissan kuar statement,jgn psg skru chamber pada kete,klu x,warranty utk suspension void. Tp nasib baik nissan masih berbaik ati,xvoidkan warranti suspensi owner tuh,klu x,naya plak.

  111. kalo pasai gbox rosak..ade byk kemungkinan

    1.isi minyak x ikut spec jenis gearbox..keter savvy isi minyak sama dengan gen2,persona..patut kena isi minyak brand elf..spec minyak tue sy lupe la..
    2.masuk gear reverse semasa memandu…sebab selalu tekan buton atas gear bile masuk gear..nk masuk N,tp terbabas pegi R..
    3. gearbox CVT,pakai minyak gearbox torque converter..

    pastikan kite m’genali spec/jenis gearbox keta kite dulu..
    jgn ikut pomen bawah pokok nak masu ape jenis minyak je..kite kena amek tau gak la pasal hal2 macam nie..

    plis ikut minyak yg d rekomen oleh maker keta..sbb mereka dah jalankan ujian klinikal..

    kalo salah maklumat,pembetulan dialu-alukan..

  112. Kereta yang betampal-tampal tu, nak check benda-benda alah macam ni lah.

    Problem yang proton jumpa biasanya dah dibetulkan, biasanya problem yang proton tak jumpa tapi customer yang jumpa, itu yang mengambil masa sedikit untuk mencari root causenye. Tambah-tambah pulak bukan semua kereta yang jadi macam tu.

  113. Gambar baru dh kluar dekat forum lowyat….tgk yang real punya nie lagi ok dari gambar dalam slaid hari tu. Nie yang menyebabkan aku tak sabar2 dh tgk nie. Proton cepat la keluar kan kereta nie. Senang la aku decide

    http://forum.lowyat.net/topic/2227213/+560

  114. p3 21a ni leh jd rival ds3, peugeot 308 turbo & ramai lagi la..cuma minta hp dalam 180 ke 200 je..cvt 7speed dah ala2 sama cam audi a4 b7. tahniah proton.

  115. kenapa ader lubang kunci kalo tgk gambar p3 yg berwarna biru tu? kata x pakai lubang kunci lagi

  116. LUBANG KUNCI TU ADA.. TAPI BELAH BELAKANG SAHAJA… SEBELAH DRIVER PUN ADA. TAPI KENA BUKA COVER KAT DOOR HANDEL.. YANG PENTING NAMA KORANG TAK TAU LAGI…. TUNGGU HUJUNG BULAN NI… PTMSB POWER….

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,459 other followers