funtasticko design

http://funtasticko.net

Info mengenai enjin Campro 1.6 CFE dari Lotus Engineering

34 Komen

Jika ingin tahu lebih terperinci mengenai enjin Campro 1.6 CFE, boleh download PDF di bawah. Selamat membaca. :)

proactive_Issue_43_Web

About these ads

34 thoughts on “Info mengenai enjin Campro 1.6 CFE dari Lotus Engineering

  1. kenapa OIL LEVEL dalam brochure pdf dan gambar diatas lain? dalam brochure ia mmelengkung..gambar atas lurus..why??

  2. View Saga FLX SE ….belum siap lg ke?

  3. harap this brochure read by all DRB staff yang ader hati nak jual lotus pasal financial burden. technical expertise is way to go la sekarang nih. bukan untung review masa AGM jek.

  4. Disebabkan fuel quality dalam export market, sistem GDI ditiadakan?

    • indonesia masih pkai ron 88,xleh guna gdi yg biasanya nak premium fuel. Elantra md pun pkai mpi kat sini coz masalah fuel. Ada yg bleh,tp masih tkt ada prob,so,prtn xnak amik risiko. Compression ratiopun rendah nak elak knocking. 3 thn beb br selesai,bukan senang mcm sesetengah org ckp. Ini bukan ahbeng punya turbo.

      • Yela bro, kalau Proton nak buat 2-3 versi utk CFE nih, berapa banyak modal Proton nak cover. Tapi saya percaya Proton berkeupayaan utk hasilkan enjin GDI-turbo. Cuma masanya belum sampai lagi..

        BTW, enjin Vios 1NZ-FE perlukan minimum Ron berapa?

      • erm,ikut tmpt coz xsilap aku,kat singapore,bleh pkai ron92 walupun performance krg ckit. Kat malaysia,ron95 bleh coz kete skrg,pkai ecu,dia akan retard timing nk elak knocking,tp cam biasa, performance kureng ckit dr ron97. Kat jual kat indon,rasa tune ron88 gak coz itu minyak main kat sana. Maapler coz xberapa nk amik tahu sgt psl vios. Cume klu jual kat indon,akan ikut minyak sana.

  5. biasala drb apa tau pasal rnd..dia cuma tau dapat untung besar x kira mcm mane sekali pun…sbb dlm drb x bakat yg sebenar dlm bidang pembangunan automotif, skrg ni nampak drb nak sgt vw,merc pasang kat tanjung malim,nape kat pekan dah tak mampu nak pasang disbbkan permintaan vw dan merc 5000 sebulan ke?….kalau JV pemasangan ya drb mmg hebat,sbb just pulas skru je,untung dah banyak…rasenya drb skang dah ada dua biz auto yg agak besar satu pemangsangan dan satu pembuatan,cadangan..disbbkan drb mahir dalam pasang kete,biarlah drb lebih bg tumpuan pada aktiviti tsbt,..pasal proton drb kene sama2 improvekan market dan tingkatkan jualan kereta proton local dan global.

    • try tgk layout kat pekan tuh..tongang langang. merc n vw tak silap nak buat building baru…alih alih dapat proton. so cheapest way is utilize tanjung malim.

  6. akhirnya soalan aku terjawab gak. tq FD.

    spooling start dari 1k rpm lagi rupenye dan pd 1.5k rpm dah mengatasi torque 2.0na.
    senang kata enjin cfe ni cuma block je yg sama dari enjin cps.

  7. Waa,,,, tuan rumah dah wajah baru la… cun gitu… Terbaikk…

  8. HARGA berapa

  9. kalau pakai otak melayu kita ni, 100 thn pun xde engin reka local bertaraf yg bleh dipakai.

    • xbleh ckp camtuh coz lotus sendiri ckp ini kolaborasi,30 engineers pwrtrain dr prtn sendiri terlibat,n di uji di lotus n prtn shah alam.
      Tp xdinafikan,lotus memainkan peranan besar.hrp drb amik kira menda camnih. Yg penting,camne nk turn over lotus cars. Lotus engineering,ok.

  10. read page 46…

    So, Bolders tak perlu ke SC kalau kipas masih berpusing lepas cabut kunci…

    “Air from the compressor
    is ducted to an air to air chargecooler
    mounted in the front left
    hand side bumper aperture. An
    electrical pump which is actuated
    on key-off to provide coolant to the
    turbocharger bearing housing after
    engine shutdown. This pump also
    circulates coolant around the rest of
    the coolant circuit to prevent boiling,
    an important feature in the high
    ambient temperature of Malaysia
    and Proton’s export markets.”

    cuma kalau ada kipas yang senyap skit… memang lagi cun….

    • Kipas berpusing ni takde kena mengena dengan turbocharged tu. Kalau selalu kena macam ni tanda verheating kat enjin. Yang dia mention dalam petikan di atas tu sebenarnya coolant/intercooler kat lubang vent sebelah kiri bumper bold tu. Buka ncerita kipas. mana ada mention ‘fan’. Ni rujuk pengalaman pengguna Exora sendiri.

    • yg aku faham pulak drp ayat di atas ialah berkenaan fungsi pam.
      pam tu ada 2 fungsi, utk:
      a. pam coolant ke turbochgr unit &
      b. pam coolant ke coolant circuit

      >>An electrical pump which is actuated
      on key-off to provide coolant to the
      turbocharger bearing housing after
      engine shutdown.

      a- yg ni utk sejukkan turbochgr.
      normally, turbochgr pakai lub oil (coolant) utk sejukkan turbin.
      kalu turbin masih panas, & xdpt lube slps enjin kete mati, bearing turbin ble rosak. (ni aku dpt ilmu drp kawan aku yg pakai fiat coupe turbo)

      >>This pump also circulates coolant around the rest of
      the coolant circuit to prevent boiling,

      b-yg ni maksudnya ialah fungsi pump tu ialah utk kasi coolant sejuk melalui coolant circuit (radiator).

      kalu salah, maafkan la hamba & sila ajariku.

      ps: ayat omputih UK rata2nya mmg berbelit.
      baca kena byk kali baru ble faham.

    • ” Udara dari pemampat dialirkan ke penyejuk (udara ke udara) yg diletakan di bhg kanan hadapan bumper. Satu pam electrik yg diaktifkan apabila kunci kereta di matikan, membolehkan cecair penyejuk dialirkan ke bhg bearing pemampat selepas enjin kereta dimatikan. Pam ini juga mengalirkan cecair penyejuk ke semua bhg sistem penyejukan utk menghalang masalah pemanasan, satu ciri yg penting bd Malaysia dan negara export Proton yg mempunyai suhu persekitaran tinggi “

  11. perbandingan dgn enjin prince bmw/peugeot/citroen.

    enjin prince EP6DT twin scroll turbo derived dari enjin n.a 1.6 prince EP6. enjin CFE single turbo derived dari enjin campro S4PH 1.6 n.a.

    1.6 prince n.a EP6
    -compression ratio 11:1
    -115 bhp @ 5700rpm
    -160nm @ 4250rpm
    -VALVETRONIC
    -Fuel grade RON 91–98 (power rating to RON 98)
    -sequential multi-point intake manifold injection
    -individual coils
    -EU4/ULEV II
    -Bore/stroke mm 77/85.8

    1.6 prince twin scroll turbo EP6DT
    -compression ratio 10.5:1
    -143bhp @ 5500rpm
    -250nm @ 1400rpm-4000rpm
    -Turbocharged gasoline engine with direct fuel injection/λ = 1.0/twin-scroll
    -Maximum charge pressure bar 0.8
    -Fuel grade RON 91–98 (power rating to RON 98)
    -EU4/ULEV II
    -sequential high-pressure direct fuel injection

    1.6 CFE single turbo
    -compression ratio 8.9:1
    -135bhp @ 5000rpm
    -205nm @ 2000rpm – 4000rpm
    -Turbocharged gasoline engine with port fuel injection
    -Maximum charge pressure bar 0.8
    -Fuel grade RON 88-98
    -EU3-EU5
    -Continuous Variable Valve Timing

    penggunaan twin scroll turbo dlm prince membolehkan masalah lag dlm turbo diatasi. dan proton/lotus menggunakan cvvt dlm mslh ni. penyelesaian yg cost effective tapi tidak berapa efficient berbanding twin scroll. torque yg tinggi dlm prince disebabkan nilai compression yg lebih tinggi, penggunaan twin scroll turbo dan GDI. tapi dari sudut lain enjin prince terpakse menggunakan minyak RON91 dan keatas berbanding CFE yg boleh menggunakan minyak RON88.

    kalau ikutkan enjin asas turbo, enjin prince 1.6 n.a EP6 mempunyai nilai output kuasa yg lebih kurang dgn CPS/iafm. mungkin penggunaan enjin iafm+ dgn individual coil sedia ada dan digabungkan dgn cvvt boleh mendapat nilai output enjin yg lebih kurang sama dgn EP6.

    my two cent.

    • Bro, Price engine ni use Direct Injection technology. sbb tu CR die bole letak tinggi

      of kos tak bole direct compare dgn CFE yg PFI (Port Fuel Inj)

      Prince engine ni include all latest technology from BMW engines, Valvetronis, DI, Twin Scroll Turbo.

      senang kate, BMW sumbat all tech into this small engine utk jadi best engine

      http://en.wikipedia.org/wiki/International_Engine_of_the_Year

      tgk kat sni pon bole nampak how strong the engine

      • setau aku, ep6dt ni takde valvetronic. ep6 je yg ada. tapi setuju dgn penggunaan gdi boleh letak compression ratio tinggi.

        info ni aku letak supaya org ramai boleh tau knp enjin prince ep6dt lebih tinggi figure berbanding CFE. sbb ramai org dah bandingkan enjin CFE ni dgn prince.

  12. info yg menarik. Tp klu prtn pkai twin scroll, bkn shj cost tinggi,tp fc juga akan tinggi coz penjimatan utk cfe bwh 2k rpm town driving krn prtn masih pkai mpi,prince pkai gdi. Sbb tuh asal family y engine,pkai gdi akan dtg ngan twin phaser turbo klu ikut plan.

    Satu lg kena amik kira powerloss on transmission. Memang yg terbaik masih masih lg manual, tp cvt punch,xsilap aku,yg latest,dlm 6% powerloss. At rasanya yg pkai torque converter, dlm 10-20%,bergantung pd jenis at, mcm mitsu yg prtn pkai,mmg teruk,20% pwrloss. Mt mitsupun 12% powerloss. Sbb tuh prtn source out gb manual br getrag(shud be around 5%), n cvt (6%) coz iafm+ mahupun cfe pkai mpi, pwrloss bkn shj effect fc,tp juga power. Sbb tuh walupun iafm+ klu tgk figure,xdalah sepower cps, tp bila gabung dgn trans yg br, dia dah compensate n torque lg better coz loss dah berkurang. So,utk manual sahaja,torque yg ilang dlm sekitar 30nm utk at n 17nm utk mt, dh jadi 9nm utk cvt n 7.5nm utk at. Jd,iafm+ cvt,lg bgs dr segi torque dr mt cps n satu lg kelebihan, torque max achieve pd rpm lg rendah dr cps. Sbb tuh prtn cnfident letak iafm+ dr cps kat p321a coz bkn shj kerana torque, n juga kerana emmision.
    Org komplen enjin prtn sblm nih kerana torque n town driving. Highway driving xpenah ld masalah bg enjin prtn.

    Utk exora,mgkin krn nak abiskan stok enjin cps@kerana exora masih lg berat, hp yg tinggi juga diperlukan. Tp,hanya mgt shj yg tau jawapan dia coz diaorg yg decide utk letak enjin cps kat exora bold exec n standard.

    Xsilap akulah secara layman, sesebuah kenderaan,secara amnya memerlukan sekitar 80hp pertonne utk dikatakan ok ok jek. Bwh pada tuh,mmg trklah kuasa dia.

    Just pendapat aku coz bdk pwrtrainpun xnak cite kenapa exora xguna iafm+,cume dia bgtau kenapa iafm+ jd pilihan dr cps utk p321a. Selain itu,yg dbgtau, cps xpenah diuji dgn cvt n mt trans yg br.

  13. klu nak extract fc terbaik bg cfe n iafm+ cvt,klu ikutkan technical details cvt, dia dlm most efficiency mode jika drive bwh 80kmh. Maksudnya,klu iafm+, 2k rpm@80kmh, cfe xsilap, 2krpm@90++kmh. Jd, mmg kena tekan bwh 2krpm utk dpt fc terbaik bg iafm+ n cfe yg guna cvt utk dptkan efficiency terbaik gabungan trans n enjin.
    Tp mmg agak sukar utk kwl kaki utk tekan bwh 2k rpm bg iafm+ coz biasa kan tekan sampai 2k rpm atleast,tp lama2 bleh adapt, klu cfe lg susah coz xbleh tahan diri nak dptkan max torque kat 2k rpm.
    Pengalaman aku bwk cvt punch nih, mmg xperlupun tekan lebih 2k rpm town driving. 1.5-1.8k dah cukup,walupun flx. Klu kat traffic light, klu tekan 2k rpm pada flx,mcm laju pada kebiasaan aku bwk at,coz stiap kali tekan 2k rpm masa trafic light ijau,kete sbelah n blakag,mmg akan jauh ketinggalan. Last2, bile tekan pelan2,1.5k-1.8k, brlah normal, side by side ngan kete sebelah dlm bandar. Klu cfe lgla,2k rpm,org siap ingak kita nak ajak test jek,pdahal nk bwk biasa jek :-).
    Cvt nih,walupun xlah sepower dsg,tp dia unik coz ada mcm2 mode. Klu dsg,satu mode jek,yg paddle shift tuh,kira satu mode jugak coz hanya beza,cume kita shift sendiri.

    Tp klu sport mode pada p321a,bukan sahaja kita change manually,enjin behaviourpun bertukar coz rpm akan increase 20% n throttle akan jd lebih sharp,enjin braking akan lebih terasa. S mode nih cam masuk L mode dlm exora bold cfe, cume kali nih ada manual paddle shift n lever shift.

  14. now proton has vvt, iafm, iafm*, cps, and turbo, i think proton can re program engine combo by pick and mix,

  15. tapi,aku tetap berpuas hati dgn enjin ni………..sesuai untuk kereta keluarga..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers