funtasticko design

http://funtasticko.net

Kereta pemenang ke-3 program “My PROTON Makeover” akhirnya diserahkan kepada pemiliknya

18 Komen

Akhirnya, pemenang ke-3, program “My PROTON Makeover” Norzamzarini Mohd Bajuri seorang jurutera perisian telah menerima kereta Proton Iswara Aeroback tahun 1996nya pada hari ini. Tahniah diucapkan kepada beliau. Nampaknya kereta yang asalnya berwarna merah telah bertukar menjadi warna oren Lotus (tak silap saya Lotus Exige ada warna macam ni).

Jika dilihat tiada perubahan ekstrem dilakukan, masih lagi nampak standard tetapi nampak sporty. Enjin & kotak gear kereta ini telah dioverhaul sepenuhnya & penekanan juga diberikan kepada sistem suspensi. Rim 15 inci melengkapi modifikasi kereta ini.

ENGINEER WINS REWARD OF A LIFETIME WITH PROTON’S CAR MAKEOVER

 SUBANG JAYA, 21 February 2012 – The R3 Unit of PROTON Motorsports Division today returned a completely made-over 1996 Proton Iswara Aeroback to the third recipient of the ‘My PROTON Makeover’ programme. Norzamzarini Mohd Bajuri, was given the keys to his newly refurbished car by PROTON’s Director of Group Marketing, Branding & Motorsports, John D. Chacko, and Head of Engineering of the R3 unit of PROTON Motorsports Division, Tengku Djan Ley bin Tengku Mahaleel.

“This new lease of life that PROTON has given to my car is a gift beyond words and is truly a blessing to me and my family. Thank you so much PROTON!” said Norzamzarini, 35, a software engineer from Muar.

“In organising this contest, we received many submissions that were very personal and meaningful,” said John D. Chacko. “This overwhelming response is wonderful as it enables us to show our appreciation and reward our faithful customers in line with our “Committed to Be Better” promise that reflects PROTON’s efforts at improvement, particularly towards quality and customer care. Norzamzarini’s composition stood out to us as a very heartfelt piece, therefore we are honoured to reward him for such sincere customer loyalty,” he added.

 

The red, second-hand Proton Iswara Aeroback 1.3 that Norzamzarini purchased in 1998 received the full R3 treatment, from the powertrain aspect of the car to its overall appearance.

“As it was the primary mode of transport for Norzamzarini and his family, the car clocked high mileage with its daily use. Knowing that the consistency of its usage will continue, the work that was done to the car’s performance was not so much as to give it more power, but to improve its drivability and efficiency,” explained Tengku Djan Ley.

The ideas behind the reworking of the car as explained by Tengku Djan Ley, was to ensure its practicality without compromising its external looks.

“Norzamzarini mentioned that he liked the colour orange. We then explored that option and decided to do the car up in Lotus orange,” said Tengku Djan. “There was a slight fear that this could potentially make his car look a little tacky. However, the decision to use a significant amount of Titanium-coloured detailing helped us avoid that and ultimately gave the car a uniquely classy and sporty look,” Tengku Djan noted with satisfaction. The car also sports a dark interior with strong hints of Lotus orange, fittingly complementing its exterior.

The engine and the gearbox were given a full overhaul while the suspension system received special attention. Tengku Djan explained that it was adjusted to give Norzamzarini’s car a standard feel even whilst looking sporty, emphasising that the main outcome is to be a balanced performance for day-to-day driving.

“We also opted to use 15 inch rims to improve and sustain the car’s balance, so that it will not result in high fuel consumption,” Tengku Djan added.

“My PROTON Makeover”, rooted in PROTON’s overall “Committed to Be Better” campaign required submissions of personal and heart-warming stories involving contestants and their PROTON cars, with the best five stories winning a complete car makeover.

 For more information and updates on the progress of the cars, visit http://www.protonvip.com or follow PROTON on http://www.facebook.com/ProtonCars

 

About these ads

18 thoughts on “Kereta pemenang ke-3 program “My PROTON Makeover” akhirnya diserahkan kepada pemiliknya

  1. GAMBOR INTERIOR XDE KE???

  2. gambar blakang bro?? hehe

  3. cantek…tp warna oren…????

    • owner request kot..

      “Norzamzarini mentioned that he liked the colour orange. We then explored that option and decided to do the car up in Lotus orange,” said Tengku Djan.

  4. good deed from proton.

  5. gambo henjenn plissss

  6. software engineer? actually Board of Engineer tak iktiraf software engineer, sebab degree bukan dalan engineering tapi dalam IT..

    anyway, ni contoh baik, walaupun ‘engineer’ tapi still pakai Proton, sebab selesa kereta luas, anak ramai boleh muat.. kalau perutdua vavi mmg sardin le.. dan contoh yang baik juga, beliau tak spend duit bayar kereta baru bulan2, mungkin banyak yang dihabiskan untuk family..so, rezeki dia lah dapat ‘overhaulin’ dari R3..tahniah saudara..!!

    tak seperti sesetengah orang tu, bergaji RM2k pun dah mengidam nak angkat P321A.. bukan nak perlekeh, tapi tindakan tu menjerut diri sendiri..huhu..

    Cadangan: Team R3 boleh buat pakej khas untuk “OVERHAULIN” model-model lama..

    Contohnya :
    Transformasi Saga lama kepada Saga R3.. – Harga RM xxxx
    Transformasi Satria lama kepada Satria R3.. – Harga RM xxxx

    lepastu bukan branch bengkel R3 di setiap negeri..fuhh..beratur orang nak order nak convert kereta lama ke R3..

    Amacam??

    • ramai dah harap management proton rebrand balik R3( maksud buat sales and servise sendiri). mcm tu baru la org kenal R3.

    • semua orang nak yang terbaik. mengidam tu tak salah, kalau dah letak target tinggi then berusaha sampai berjaya kan bagus…..
      salah org2 tua kita gak buat peribahasa.. alah membeli, menang memakai. zaman tu takde pinjaman & loan mcm zaman skrg kot, so peribahasa tu tak menunjukkan situasi terkini. patutnya “alah byr bulan2, menang memakai”

    • software engineer focus on sofware performance and a bit of software life cycle…boleh kata logical engineer… engineer tak semestinya buat benda fizikal..

    • offtopic>>

      panglima hitam ckp psl “engineer”.
      yup, kalu org tu boleh register ngn BEM, baru la dia jd engineer.

      • Klimaks bagi seorang engineer ialah dapat status profesional, Ir.
        Tapi ‘engineer’ yang bukan graduan engineering tak dapat apa-apa status profesional walaupun dah pro tahap ultraman taro.
        sesiapa pun boleh wujudkan post ‘engineer’ tetapi ia sekadar nama bukannya betul-betul Jurutera..huhu..melainkan dah diakreditasi BEM..

        cuma, untung le ‘jurutera’ yang bukan graduan dalam engineering tapi
        dapat post ‘engineer’..

        Sketsa lawak:
        ——————
        Bakal Mertua: kawan kamu Akupunya (bukan nama sebenar) tu kerja apa? layak ke dengan kamu yg kerja Dr. (MBBS)???
        Dr. Tipah : Ala mak.. dia keje jurutera perisian mak.. layak la..
        Bakal Mertua : (dalam hati speechless)..jurutera? wow..pandai anak aku cari..

        Tipah..Tipah tertipu..tipah tertipooo lagee….Hahahaha..

      • low standard sungguh Akupunya dalam dialog di atas..
        (rasanya tiada kaitan dgn hidup dan mati kot) … hahahahaa

  7. cun.. tp spoiler saga kete kebal tu mcm tak sesuai untuk body iswara… klu pakai ducktail iswara silver lmss tu lagi menarik..

  8. adoii..emblem proton kat depan awat buruk bebenor..
    keta ni dpt refreshment dari proton..patut boh la logo yg hitam silver tu..takat logo cam tu, kedai ah beng jual sticker pun ada…takkan geng R3 buat improvement mcm kat kedai ketuk dan cat…emm…

    ini mungkin keta no2 atau no 3 pemenang…mungkin dia ada keta lagi hebat kot…bab kereta ni mmg sayang..tambah2 lagi kereta yang tak banyak peel…
    biar buruk, tapi ‘dia’ jaga kita..

    engine tukar tak? kot2 la nk proton sedekah cfe..
    bertuah la pemenang ni…jgn jual tau..simpan anak anak cucu cicit..

  9. rim r3 saiz 15 rm1650 terus dari proton r3 di subang jaya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,462 other followers