funtasticko design

http://funtasticko.net

Gambar tambahan Proton Prevé

89 Komen

Tu dia, lagi tambahan gambar Proton Prevé dari bro Gensomaiden Sayuki. Thanks bro :)

About these ads

89 thoughts on “Gambar tambahan Proton Prevé

  1. x sabar nk test drive dah ni… =)

  2. Ini mesti versi IAFM+ sbb no push start button. Saya suka dashboard design mcm ni. Ala2 VW gitu. Conventional yet practical.

  3. aku plan nk trade in persona 08 amik preve & wife aku setuju wlupun pd asalnya dia lbih suka aku amik exora bold.tp ade 1 brita yg lbih m’gembirakan aku…wife aku pregnant ank ke 2…hmmmm…nk amik preve atau hold dulu…gaji?insyaAllah x de masalah sbb bln ni dpt gaji baru SSM.mmg mampu sgt nk tanggung family & byr preve…hmmmmm…hold dulu lah wlupun hati ini rasa nk beli byr d/p & trus bwk balik preve…

  4. aku tgk body belakang dah mcm Audi A7, ke ni versi hatchback P1-22A?

  5. tarak elektrik power seat ka ??

  6. Bagus lah dia punya dashboard. Macam wira lama aku punyalah.
    Tak besar gedabak macam model2 di pasaran. Maknanya lebih luas
    ruang dalam dan yang berperut boroi gerenti tak sangkut punya.

  7. adui…kaler apa nak pilih ni?

  8. huish… openday preview kat mana ni? CoE? Dealer? hm…

    • Bukan opener ya…kebetulan baru sampai shipping utk lunch serentak nanti….tengah urus exora terus snap sebelum masuk hanger rezekilah

      • huhu.. terbaek…

        patut ada nmpk beberapa showroom dah mula “sorok” preve kat dalam showroom mereka…

        ada member kata waktu diorg unload, kebetulan ada civic & chevy cruze park berdekatan… dan size preve ni paling dekat boleh dikatakan sama dgn cruze… kalau betul… agak besarlah preve ni…

  9. “Kami akan turut memperkenalkan versi yang lebih sporty untuk model ini pada masa akan datang seperti versi R3 atau versi enjin CFE yang menggunakan transmisi manual,” katanya pada sidang akhbar sempena sesi pandu uji Proton Preve bersama media di sini semalam…DSZ

    * sumber : http://www.myberita.com/proton-preve-dilancar-bulan-ini/

    • CFE manual?
      hmmm…gbox apetu
      getrag ke???

      • aik bro yuri,wat terkejut lg :-). 6 speed getrag.

        Stakat dbgtau, poweroutput same coz selaras ngan yg cvt. Xkan nk buat lain2,xda lg yg buat lain2 walupun gbox lain2, tp xtaula klu ada perubahan

  10. Sesape tahu adakah Proton Prevѐ dilengkapi dengan reverse camera?

  11. yg penting ada badge chrome kat stering, br nampak mewah sikit

  12. firsttime reply kat sini…selalu tgk paultan je…

    tengok gambar yang takde spoiler kecik tu rasa macam ok sikit dari yang ada spoiler…

  13. strong pose at 3/4 view.
    wow!

  14. Mmm… blakang 2x tengok dah mcm aston martin la plak!:)

    cheers!

  15. 1.27-1.28 xbuka lampu pun ada DRL

    • Ok juga kalau bukan DRL, sbb rakyat Malaysia x biasa bukan lampu waktu siang hari, boleh pilih naik hidupkan kan waktu siang

      • sy ade pasang DRL pd kereta sy dan sy memang switch on DRL tu pd waktu siang sahaja…hehehe

  16. Apa beza enjin IAFM+ dengan CPS? Ada penjelasan lanjut?

    Ikut sumber lagi 5 tahun akan ada Exora replacemnet codename P6-XXA.

    Lepas ni ada 5 lagi variant termasuk:-
    1. P3-22A Preve Aeroback
    2. P3-30A Model apakah ini?
    3. P3-31A Sedan B class? SAGA replacement
    4. P3-32A Hatchback B class? SAGA Aeroback replacement

    • jawapan dipetik dari forum autoworld;-)

      IAFM=intake air fuel module

      engine w/o IAFM have only 1 type of intake manifold (channel whr air drawn
      into cylinder) IAFM engine has two type of channel instead of one manifold.
      one is “longer” while another is “short” relatively. and of course each
      cylinder has its own intake manifold.

      shorter intake manifold (i.e. introduced in IAFM is used in high revolution
      application) is whr air is drawn through a short channel and directly feed
      into cylinder. this is whr air is needed quick and fast to be feed into
      cylinder (tht’s y it is “shorter”). thus, introduce air swirl for better
      fuel-air mixing.at such, better mixing give better combustion power. this
      is where more torque is required.

      in low revolution applications, engine operate at normal condition (air
      flows through “longer” channel).

      i believe that “shorter” intake manifold will introduce a little
      “compression” effect by reduction of channel diameter. it is another “low
      super charge” thing.

      CPS=cam profile switching.

      intake valve and exhaust valve are operated by cam shaft.
      cam shaft control the movements of the valve mechanically.
      in a CPS engine, there are two types of valve position compared to normal
      ones. one position (shifted profile a.k.a CPS turned on) is longer than the
      other (normal)
      When the revolution is high enough, the valve is switched to (i.e in CPS
      mode) have longer valve opening (intake and exhaust) so that the air intake
      is more aggressive. thus more fuel can be burn in the same capacity of the
      cylinder (it’s like adding more air in it).

      CPS engines also comes with IAFM module.
      Thus a CPS engine is double gain.

      • Saya rasa macam ni:

        1. Cylinder perlu isipadu udara tertentu yang sama banyak untuk berfungsi samada Hi rev atau Low rev.
        2. Injap udara masuk dikawal oleh cam shaft
        3. Bila Low rev…cam shaft berputar perlahan, jadi injap akan terbuka lama, udara masuk pun banyak.
        4. Bila Hi rev…cam shaft berputar laju, jadi injap terbuka sekejap saja dan udara masuk akan menjadi kurang. Untuk mendapatkan jumlah udara yang secukupnya cam shaft perlu di ubah suai.
        5. Jadi perlulah ada dua mekanisma untuk layan hi rev dan low rev.

    • yg no 2 tu rasenyer Perdana R kot.

    • Lepas ni ada 5 lagi variant termasuk:-
      1. P3-22A – Preve hatchback
      2. P3-30A – Global small car
      3. P3-31A – SAGA replacement
      4. P3-32A – mungkin ini small mpv dari platform gsc/saga r

  17. aku dah baca review dari beberapa jurnalis permotoran. Secara kesimpulannya, mereka berpendapat ada ruang untuk ditambah baik terutamanya button2 aircond yg nampak murah, di samping jangan mengharapkan NVH yang baik terutamanya versi IAFM+ dgn CVT. Mereka juga mengharapkan kualiti yang konsisten apabila ia dikeluarkan secara besar-besaran.

    Yang positifnya, nilai RM75K untuk spec sebegitu amat bernilai untuk wang anda. Ride and handling juga mendapat pujian daripada kebanyakan jurnalis.

  18. i’m hoping the quality and finishing is good.
    pls reduce problem on proton SC.

  19. sesiapa di sini setuju dengan pandangan saya jika saya katakan di tahun 2012-2013
    proton Preve’ menjadi pilihan pertama daripada Altis , civic,city dan makhudusialvios.

    jika di bandingkan bentuk rupa Preve 100x lebih hensem dari segi
    dalam dan luaranya harga pun lebih perpatutan feautre pun memihak kepada Preve.

    • wait and see, mcm honda city 20x hensem dr vios dugong tp dr segi sale laku lagi vios tu

    • kenapa ko anti sgt ngan vios tu?
      siap sial2 lagi…
      sbb tak mampu nk beli ke?
      akakakaka….
      emmmm…mcm2 peel…

  20. off topic. Skrg dh ada 4 review, chriss ng n anthony lim dr pt, autoanda utk fd, autoworld n chriss yap dr mtrtraders.

    Pasal iafm+, hampir sume ckp memadai cume dr pt ajek berbeza, tp chriss ckp mgkin sbb bwk cfe dl, sbb tuh trase underpower, anthony lim ajek yg berpegang ngan underpower.

    Tp bg aku personally, klu banding ngan 1.6 na kete2 segment c, adakah average@above average@ mmg teruk. Klu average, maksudnya, oklah coz yg lainpun same gak, klu above average, br kata power. Klu mmg teruk dr 1.6 yg lain, brlah underpower.

    Tpkan,kdg2 org buat perbandingan berbeza, 1.6 ngan 1.8 n etc. Jd susahlah. Lg kecik cc, lg teruklah camtuh. Bg akulah, mane2 manufacturer akan ikut norm bg mane2 kete.

    Tp 4 review, 1 jek yg kata underpower, so, majoriti menang@minoriti yg menang? Klu ikut jeremy clarkson, dia menang walupun hakikatnye byk komen entah aper2. Eksiden ketika test drive porshe, terbabas dlm semak, terus benci porshe. Bg aku, itu self centered.

    Renung2kan.

    • Bro mat.. asenye klo bace anthony nye review sblm ni pun die pun mcm mrendah2 proton.. gaya penulisn mcm anti proton..

    • nk tahu underpower ke tak, kena masuk duduk dan drive kereta tu.
      clear mind jgn dok compare dgn mana2 kereta or another cc.
      drive macam biasa, feel the driving.
      kadang2 slow, kadang2 pecut.
      elok masuk jalan biasa, pastu masuk highway.
      test jalan berbukit dan bnyk kona kona.
      underpower ni tak perlu sumbat 5 org masuk kereta.
      ramai kita ni bukan penganalisa profesional nak data2 semua.
      better feel and express sudah cukup.

      kalau naik highway masa test drive, try to reach the maximum speed, breaking and nvh.

      dalam city drive, masa tgh jammed, cuba feel aircond blower tu kuat ke tak, sejuk ke tak, seat selesa ker tak.

      preve ni spec dah power. cuma kita nk tahu the real experience sahaja.

      kalau bawak sedap, finishing ok, tak underpower, steering n handling control best, nvh ok…ok la tu. sbb apa? sbb semua jenis /brand kereta ni sama ja. yg penting, kita nka kualiti dan kesedapan memandu.

      sbg contoh, last week, i test drive suzuki alto and hyundai i10 1.25. ternyata alto sebuah kereta yg low end quality berbanding hyundai. finishing i10 lebih baik dari segi material plastik dan kusyen. kesedapan memandu lebih kepada i10. suzuki alto mmg cikai macam viva basic.

      jadi, feel n experience the driving. proton cakap, Drive it to believe it. So, pergi la test drive. Jangan percaya sgt orang cakap termasuk la komen2 dlm blog. lain orang, lain rasa. try yourself. test drive forte, cruze, civic, preve (kalau betul2 nak cari kereta yg sedap ler). tapi kalau duit dah mampu takat beli preve, takyah ler ngada2..hahahahaha..peace!!!

      • nk beli elantra bkn tambah 1k ,tambah 10k dr preve cfe, tu belum civic , cruze …huhu

  21. off topic. Skrg dh ada 4 review, chriss ng n anthony lim dr pt, autoanda utk fd, autoworld n chriss yap dr mtrtraders.

    Pasal iafm+, hampir sume ckp memadai cume dr pt ajek berbeza, tp chriss ckp mgkin sbb bwk cfe dl, sbb tuh trase underpower, anthony lim ajek yg berpegang ngan underpower.

    Tp bg aku personally, klu banding ngan 1.6 na kete2 segment c, adakah average@above average@ mmg teruk. Klu average, maksudnya, oklah coz yg lainpun same gak, klu above average, br kata power. Klu mmg teruk dr 1.6 yg lain, brlah underpower.

    Tpkan,kdg2 org buat perbandingan berbeza, 1.6 ngan 1.8 n etc. Jd susahlah. Lg kecik cc, lg teruklah camtuh. Bg akulah, mane2 manufacturer akan ikut norm bg mane2 kete.

    Tp 4 review, 1 jek yg kata underpower, so, majoriti menang@minoriti yg menang? Klu ikut jeremy clarkson, dia menang walupun hakikatnye byk komen entah aper2. Eksiden ketika test drive porshe, terbabas dlm semak, terus benci porshe. Bg aku, itu self centered.

    Renung2kan.

    Lg satu tambahan, pug 308 ada dijual dgn enjin 1.4. Cume kat malaysia xda. Fc bg 308 1.6 vti auto utk city 10.9L/100km, tp mix 7.3L/100km. Utk 1.6 turbo auto 11.3L/100km, mix 7.9L/100km.

    Nampak x, award winning enjin, fc yg na lg baik dr yg turbo. Pastuh, yg turbolak, xdalah jauh sgt ngan preve 8.2L/100km mix mode. Oklah tuh banding ngan award winning engine.Tp cer tgk city mode 100%, purata 11L/100km. Bile bold cfe, br pkai 2 minggu, bwk city driving, 10L/100km, ada yg dh gelabah :-), he…he…

    Relaks2, cume kite terbiasa ngan japan punye kete. Minyak save ckit coz body ringan. Klu bg body gabak, kuat gak minyak dia.

    • yup mmg tak jauh beza, cuba tukar ke km/l, tgk lak berapa
      preve mix mode – 8.2l / 100km = 12.2km/l
      308t mix mode – 7.9l / 100km = 12.7km/l

      tak jauh beza tu. cuma klu bole nak jugak tau city drive cfe berapa? klu waja 1.6 auto aku , sesak teruk mau makan 12l/100km atau 8.3km/l. bndg dgn 308t city 11.3l/100km atau 8.8km/l. klu cfenya lebih sikit pun aku rasa takla sampai cam waja aku tu..perlu ingat cfe enjin turbo, performance lbh krg enjin n/a 2.0, mmg la gitu

  22. dapat dari lowyat…

    CFE price – RM$72,990 – metallic, RM$72,540 -solid
    cvt price – RM$62,990 – metallic, RM$62,540 – solid
    5 MT – RM$59,990 – metallic, RM$59,540 – solid

    ——————————————————————————–

    kalu camnie…… yessss… tahniah proton

    • sekarang interest rate boleh dapat berapa? maklumlah, dah lama jugak aku tak survey benda ni. dulu last aku beli proton, interest 3.75%

      • interest dlm 2.8-3% rasanya

      • Hopefully Proton announce special interest rate utk Prevé.Btw, loan dh lulus dpt 2.79%.

      • boleh dapat bawah 3.0% skrg ni kalau d/payment 10%. around 2.7%

      • untung la kalau mampu. Saya kalau mampu nak jer ambil preve. Last2 pikir malas nak berhutang lama and bulan2 nak goyang kaki, last2 amik waja jer. Dah la bayar muke 15k untuk kereta yg harga 30K. Last2 loan 5 tahun jer.

  23. saya antara 1000+ orang yng sudah booking PREVE’
    adakah anda juga rakanx2?
    nasihat saya kepada rakan segera pergi book!

  24. Dah iklan promo kt metro…krang mnarik dia punya iklan…xmembangkitkn keterujaan…hrap dh dkat n lpas pelancaran nti lg gempak iklan promo….

  25. Perve ni rasanya mmg terbaik kalau nak compare dengan kereta sekelas dengannya. Sebagai contoh tadi p tengok Elantra baru launch kat Langkawi. Model 1.6L harga RM74619.Ni harga dah less tax.Harga dah dekat sama dengan preve tapi package yang diberi mengecewakan.Harap kualiti produk ja kot. Preve mmg terbaik.

  26. Off topic:

    Masa saya balik kerja tadi, di hadapan Hotel Concorde Shah Alam, ternampak sebuah bas persiaran disewa khas menurunkan segerombolan warga asing (kulit putih).

    Sempat saya baca sticker pada bas tersebut tertulis “Proton Global Technical Conference for Exora Bold and Saga FLX” dengan kira-kira 12 bendera negara asing.

    Sesiapa ada idea utk jawab perkara ini?

  27. ala..kjp je ade kt web proton tu…
    tp smpt la download die pnye pricing…
    lps siap download nk back blk dh xde…die tulis to be update soon..
    ok gak la 72k cvt premium…
    cvt exec 62k…
    manual exec 59k…

    tp jauh plk bezanye harga cvt exec dgn cvt premium…10k tu…

  28. x cantik ahh.. preve ni… lampu kotak kt belakang …x pasti jika mata korang nampak cantik… bentuk dah seakan gen2 pon ada… cuma lampu depan nampak moden… secara keselururuhan bentuk preve ni biasa2 saja

  29. adakah benar P3-22a hatchback keluar pada 2013?

  30. Belilah dulu, guna dua tiga bulan lepas tu bagilah komen barulah boleh dipakai. Ini dak dok sibuk komen negatif tapi tak guna pun.

    Satu lagi dok komper dengan kereta jepun dan uerop , depa memang dah establis kita baru nak mula. Ahli sain dan enjenir kita yang pandai banyak di luar negeri tak mau balik kerana gaji rendah, oleh itu teknologi pun taklah setakat mana.

    Paling lekeh pun sokonglah industeri lokal, saudara mara dan adik beradik kita juga yang dapat kerja dari industeri kereta proton ni. Kalau ada cukai pun gomen salur balik pada kita dalam bentuk gaji, kemudahan infra, kesihatan, pelajaran dan sebagainya. Jangan dok berkira sangat nanti gigit jari kot.

    Cuba-cubalah berterima kasih dan bersyukur apa yang ada……………….

  31. nk tnye…
    knpe keta proton kt oversea misalnye waja dijual +- RM15,000
    je kat mesir,iran n negara2 eropah sedangkan kt malaysia +-RM60,000?
    adakah pengguna d m’sia yg byr sume kos pengangkutan 2 sume?
    demi kemasyuran kete proton d mata dunia,rakyat malaysia yg kne tanggung hutang bank lebih..
    m’sia ni nk nama je lebih kn…kononnye negara pengeluar kreta..
    Dan rakyat m’sia x bodoh da..keta proton pkai material yg sgt low standard..kononnya nk kurangkan impak padahal nk kurangkan berat.kalo ringan,enjin yg dibeli dr lotus yg d downgreadkn 2 ley bwk kreta 2 n kurangkan minyak..yg jd mangsa, pengguna yg eksiden..kete kemek,nyawa pn terancam..nk servis bkn men makal lg padahal nk tukar “tin milo” je..dan utk laku kan keta proton,sume keta import kne cukai 200%..misalnya vios,harga pasaran global + kos perkapalan RM45,000 tp jd RM75,000..x masuk hidden charge pihak bank lg..ape kejadahnye pengurusan malaysia ni..nk nama d mata dunia.we can have better than this la.

  32. tauxpe…
    kereta buatan malaysia jual kt oversea memang murah gilaaaa, tp bila jual kt malaysia mahai nak mamposssss!!!
    ini semua TAX la..apa lagi… asal datang dari TAX dari government yang kenakan…
    nak salahkan sapa dalam hal ini? fikirkanla untuk masa depan negara..
    sebab tu la ramai orang Malaysia lebih suka pakai kereta buatan luar negara… alang2 mahal lebih baik pakai buatan luar negara, tambh berapa je…..
    bagi aku la kereta tolak tepi sebab dia sentiasa ‘up to date technology’.. it is better pikir rumah… tapak rumah semakin berkurangan dan semakin mahai… jgan pulak nanti Malaysia bina banyak rumah seperti rumah atas rumah seperti Singapura tuh :)

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers