funtasticko design

http://funtasticko.net

P3-22A ditemui lagi!

115 Komen

proton-preve-hatchback-p3-22a-1

proton-preve-hatchback-p3-22a-2

Nampaknya semakin rancak Proton menguji model P3-22A. Kali ini giliran blog paultan.org mendapat spyshots terbaru model ini. Kali ini imej lebih jelas walaupun spyshots diambil pada sebelah malam. Kelihatan ada sedikit perubahan di bahagian gril hadapan dan bumper kerana dibahagian tersebut juga ditampal dengan sticker camouflage. Nampak sedikit jalur lampu brek belakang dan jika dilihat dengan teliti nampak seolah-olah lampu belakangnya menggunakan CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp).

Siapa lagi ada spyshots kereta ni nanti jangan lupa email kan kat saya ye funtastickodesign@gmail.com, hehehe… :)

iklan side bar salesman

IKLAN : Nak beli kereta? Cari jurujual berhampiran anda di sini!!!

IKLAN : Proton Inspira model 2010 untuk dijual, RM 68 000!!!

About these ads

115 thoughts on “P3-22A ditemui lagi!

  1. grill depan nampak ade perubahan..
    lampu blakang totally lain..
    CCFL ke ni ?

    • one more thing..
      tu rim inspira kan ?
      17 inch

    • Tghari td sembang ngn sepupu yg kje kt proton.tnya dia psl kete ni. Dia kata grill dpn lain sikit drp preve sedan, rim mmg 17 inci, enjin still cfe dan dipadankan dgn gear auto cvt dan manual 6 speed. Lampu dpn mmg fully drl dn bkn mcm yg ada pd preve. Drl ni akan dimmed bila lmpu bsr on. Lampu blakang gna ccfl. Bila tnya pic, dia kata dia tak ambk.

      • Normal la tu.. kalau nak tanya, kene tanya budak kilang shah alam. Kilang tanjung malim utk production car. Shah alam yg masih banyak yang mule and rnd. Tapi nanti saya tanya sorang brader shah alam

      • cousin tu mmg kje kat shah alam, bila bukak citer pasal kete nih, dia trus jwb “ooo kete tu ada kat bengkel kiteorang”..
        tapi cara jawab mcm tak nak citer lbh..huhuhu

  2. Lampu depan masih sama… rim sukan jugak menarik…crome bar kt blakang agak kelihatan..

  3. Wow…speechless

  4. xenon head light..HID

  5. hariap2.. belakangnya lawa… depan grill lain ke?? macam same jekk..

  6. plat sbnanye kat bonet (Y) … tapi x npk chrome bar pun?

  7. dah makin meriah bro……………… good luck proton!

  8. hermm….grill depan tu cam styling grill Savvy. . .Bro Amirul. . ape lagi..Render photoshop.. =)

  9. Saya memang menunggu penuh debar model terbaru proton preve hatchback ni. Mungkin ini kereta baru saya lepas ini. Saya memang mengharap sesuatu yang baru seperti ini dari proton.

  10. Dari gambar yang pertama, saya dapati ada purabahan di bahagian side mirror, mungkin rim sementara, perubahan di bahagian grill, xenon head light, fog light ala Exora MC di mana ada chrome line di situ dan saya juga perasan ada line di bahagian grill bawah macam Civic 2013 Facelift. Saya juga curious mengapa mereka menutup bahagian hood sedangkan nothing special there. Mungkin disebabkan perubahan baru di grill yang memerlukan line yang selari dengannya? Who knows? Dari gambar kedua pula saya nampak rear light quite eye-catching.

    Well, this is my thought about the car. Moga model ini dapat menarik perhatian orang ramai. Keep it up, Proton!

  11. rasanya bahagian bumper depan ada skit elemen pada bumper preve sapphire

    sapphire

    dan kemungkinan lampu belakang bentuk ccflnya ala2 proton emas

    emas

    • yg lampu belakang mmng mcm Emas..tp bumper depan sy x rse la die ambk saphire pny design…

    • kan dah terbocor gambar depan p3 22a… dah lama dah… dah lupa ka?
      bahagian dpn & gril dpn langsung tak sama mcm preve… lain…

      line crome dkt logo (syp proton) nipis mcm emas…lampu dpn pun lebih garang lebih sharp

      – sekian penerangan daripada aku….

  12. Wah… Makin menarik ni. Input lagi..

  13. meleTOP….

    Bilelah Preve SE nak keluar….

  14. suka stail lampu belakang dia… jenis macam tu mmg bagus, dikala malam atau siang… LED kurang jelas pada waktu siang pada sudut2 tertentu

  15. maybe bumper depan ada ‘kink’ mcm bumper inspira
    harapnya rim sukan inspira tu just utk test prototaip…
    & ada design baru yg garang ke…
    stkt ni rim oem proton yg lawa bg aku….
    satria gti,wira se,perdana sei & v6,exora bold

  16. Blkng
    Ford focus ST
    Mits AsX
    ?..
    Xsame degan c 200h
    Serius…
    Mesti mcm ford focus st..
    Tegok slope..kalu ASX gradient lg rendah..
    Conc.
    FORD FOCUS ST…

  17. Preve..
    Era wira kembali
    Zaman gemilang proton kembali
    Hope so…
    £

    ¥

    • Betul 2 bro,sampai skarang proton wira msih jd knderaan proton y tak akan luput dek zaman…
      aper kata kita mintak bro Amirul kita render 1 pic yang gabungkan depan preve,body wira d rear inspira…
      kot2 lah boleh jd ilham pada desingner proton…
      Kwan tnggu jgak kot2 proton nak kluar’n semula model wira tpi yg telah di upgrade dri segi body part dan engine…
      pendapatan kwan je lah 2..
      Utk bro Nua kwan ni mmg asal pahang d kwan ni Ahli WAPS,kawan duk jngka jer…

  18. Vios,ct,almera sales drop by 2013…
    FACT!!!!!!!

    • setuju sales vios, city drop, tapi rasanyer tahun depan pon still sama cam tahun nih, overall kereta baru 2012 dalam 4ratus ribu lebih, ( ikut statistic MAA), tak macam tahun dedulu, boleh cecah 600 ribu, rakyat mesia makin ramai, tapi beraper ramaikah boleh lepas regulasi loan bank yang baru, kayakah rakyat mesia yang puratanyer 75% bawah gaji 5000. hurm. beraper banyakkah inspira terjual tahun nih, banyakkah preve terjual tahun ni untuk cover cost penyelidikan, let hoping rakyat sekalian.

  19. Kompom engine cfe..
    Kalu tegok betol2
    Ade lubang angin masuk kt bumper mcm exora n preve
    Lubang interculer..

  20. Target keluar bile? Hujung tahun depan? atau 2014?

  21. betul ke pakai rim inspira utk prod? mgkn dkt2 nk launch nanti baru pakai rim betul. bahagian blkg tebal sgt tutupnya, tggu sikit lagi bila dh krg sikit huhu

  22. Design belakang ala-ala lancer sportback. Agak menduka kan hatiku..Anyway better tunggu satria baru 4 pintu (Kalau ada la). Baru rasa betul betul hot hatch.

  23. chrome bar camni ke ? …. tpi mmndgkan lmpu ccfl nye kat situ , mcm x kena pulak :(

  24. Tadi masa pergi toilet, tiba2 aku terfikir kenapa P3-22A ni dibawak ‘jalan-jalan’ kebelakangan ni. Mencetuskan pelbagai kemungkinan:

    1) Kalau guna engine yang sama iaitu CFE, mungkin diorang nak remap or retune bagi P3-22A ni lebih pick up sebab kereta ni lagi ringan dari Preve sedan. Lagi satu, sebab guna rim 17 kan, so, mmg kene tune betul2 utk mendapatkan torque yg sesuai so that P3-22A tak rasa underpowered bile memecut or naik bukit. Kalau tak, memang lembsss la.

    2) Mungkin jugak Proton guna engine lain dalan P3-22A ni. Sebab tu la dorang naik Genting bagai (menurut saksi yg melihat P3-22A naik highway Karak). Mungkin untuk menguji kehebatan engine Petronas tu. Mungkin. Kalau tak, sila refer point 1 balik.

    3) Kalau tgk betul2 pic number 1 tu kan, korang rasa sape yg duduk kat seat co-pilot tu? Aku nampak mcm perempuan (harap2 bukan hantu). Kalau perempuan, rasanye dia tu engineer Proton bab2 tuning ni. Rasenye la sbb tgk video promo Preve dulu. Dah tak igt. Saje je nak cakap. Hihi

    Hmm, tu je la rasenye kemungkinan yang tercetus. Add on ye kalau korang rase ape2 kemungkinan yg lain.

  25. On track to conquer japan and us market..

  26. kemugkinan jga tgah test turbo lbh bsar dri preve’ yg sdia ada….KEMUNGKINAN jer lah

  27. Menarik..

  28. low spec exora cfe is coming in january

  29. I’m waiting for the top variant of this Preve with

    – R3 engine tuning boost up atleast 200hp.. The number of torque on current CFE just fine which come early at 2000rpm.. ahh 6 speed MT soo delicious.. Yummy~
    – R3 engine cover
    – R3 brake caliper.. No need those expensive braking system just like Satria Neo Lotus
    – R3 suspension tuning with 17′ 6 spokes gun metal rim with GT Radial 17/225/45
    – R3 emblem on glossy black grill, at the bottom of the steering (flat-bottom) , and at the hatch
    – semi bucket front seats with red stitching, R3 emboss or embroidery.. Of course the theme of the interior should be black and red
    – color choices could be fire red, black, S2000 yellow with blacken roof top.. Sunroof or moonroof could be nice.. decals are just too over..
    – make it dual tips exhaust.. one for each side.. dont make it centre seems it is a big hatch not like satria..
    – last but not least fine finishing and just let the PREVE name alone.. Dont add any extra name behind PREVE.. Just like both Ford Focus sedan and hatchback

    Maybe this is just too much of hoping.. Well atleast in my dream.. I believe Proton can make it better beyond my hopes and expectations.. Well hey~.. Hatchback meant to be sporty right ? Hehe

    • not sure about, but this is we all hope, personally im a fan of satria neo also hoping of weather CFE or eo1 petronas to power the car. and of course to mate them with 6 speed manual tranny.

      the good news is, the lower spec of exora to be powered by CFE will be launched by January maybe on the 6th which available only in white and silver. the price said to be 69k.
      also said exora will go through some face-lift not too long from now.

      and for me those good news is flattering, but satria neo to seemed left behind therefore the extension of CFE power-plant will also reach satria neo,

    • great taste dude…17″ rim with 5 spokes would be nice too..

  30. not sure about r3, but thats what we all hope, personally im a fan of satria neo also hoping weather CFE or eo1 petronas to power the car in the future. and of course, mate them with 6 speed manual tranny.

    the good news is, the lower spec fot exora to be powered by CFE will be launched by January maybe on the 6th which wiil availabled only in white and silver. the price said to be 69k.
    also said exora will go through some face-lift not too long from now.
    and for me those good news are flattering, but satria neo to seemed to left behind therefore the extension of CFE power-plant will also need to reach satria neo,

  31. Korang semua masih tak percaya? Kan hari tu saya dah explain. Lampu blkg stylenya memanjang horizontal. Bkn jenis menegak. Harap bro Amirul dpt revise semula :-)

  32. Grille depan tu ala-ala Savvy gitu. Tapi bila diamati belakangnya, macam ambik i30 Hyundai punya tailgate je. Cuba perhatikan.

    • Tambah sikit gambar. palang chrome tu ada kemungkinan belakang Preve Aeroback ni macam Opel Astra ni.

  33. Off-topic: inikah Vios 2013? oh no..disaster..

  34. eemmmm… mcamana pn… harap2 kali nie apa masalah pd preve yg ada ni dapat di atasi… kesian kt kwn aku aru guna sebulan,,, keluar masuk sc dh nak 2 blan.. 10 msalah dia 6 je yg siap.. nasib baik ada kete lama x jual… hu nhu..

  35. coresix : hmm mungkin ,
    vios :
    bile tgk kat sini lain , lawa la jugk dri yg merah tu

    http://www.facebook.com/AllNewViosClub

  36. tpi bile tgk kat spyshot hatchback , bgi saye , lgsg x nmpk unsur2 horizontal n chrome bar tu :(

    • pengalaman bila tengok sendiri Preve tengah test drive, sememangnya sukar untuk agak bentuk sebenar lampu, bonet dan sebagainya kerana, ianya ditutup tebal dengan kadboard … so tak akan nampak lekuk lekuk bentuk bila di”tape”kan …

  37. Bro Amirul. . . saye ade jugak try render ttg chrome bar tu . . .might be dier melintang ikut lining body or rear lamp. . not sure jugak … yg dlm link tu jer termampu buat… =) http://www.flickr.com/photos/76823654@N05/8303238761/in/photostream

  38. Wow . Menarik !!. Kena tunggu plaster cabut dulu baru boleh buat bayangan . Nampak cantik pula rim inspira dipadankan dengan p3-22a ni .

    *kuantan sudah banjir . Bagaimana tempat anda ??? :-D

  39. bile tgk pic tu , rse cam chrome bar + horizontal tail light mcm x kene plak , sbb kete ni tinggi … so sy ade try wat cmni …

  40. Rear semacam bmw 120i

  41. hard to tell. rear alfa design is meant for alfa, good for alfa, rear design of ford bend nicely with ford.

    when it comes to preve hatch, designer must come something where it suits preve harmonically . inconstantly, makes preve design in trend but original, this is a difficult task,

    now i look at preve sedan rear, i can tell how brilliant the designer in keeping the consistency of the whole theme without contradictions.

  42. rasa2 preve hacthback ni ada gaya mcm ni x?

  43. Interior utk P3-22A ni kemungkinan didatangkan dgn “Leather seat”, “Head unit yg baru dgn GPS”, “Optitron meter”, “Steering baru”, “Gear knob baru”, dan “Design climate control yg baru”.

    • betul ke info2 ni bro..menarik tu… tak sabar nak tengok “Head unit yg baru dgn GPS”, “Optitron meter”, “Steering baru”, “Gear knob baru”, dan “Design climate control yg baru” tu..hehehe

      • steering baru? rasanya steering skrg dah cantik dah, mungkin ada revision kt design.. kalau butang stereng tu ada lampu lagi bagus.. dan boleh adjust utk telescopic

        gear knob baru mmg patut sbb preve manual skrg knob nampak buruk.. housing gear tu pun nampak bese je, patut buat mcm vw nyer housing gear, pastu letak krom keliling.. yg cvt pun patut buat design yg sama

        head unit baru mcm yg kt thailand ke? tak best la kalau betul sbb itu after market nye design, kt satria neo dgn inspira nampak ok tp preve elok pakai oem design.. harap2 oem la

        meter preve skrg bukan dah pakai optitron ke?

        climate control baru ada dual zone tak? huhu

      • mungkin meter yang lebih meriah & berwarna kot, sekarang simple je

      • Khabar angin je..

    • finishing still faux wood atau ada pattern lain?

  44. rasenya head unit baru dgn GPS tu mesti mcm preve yg spec thailand…lcd dia lagi besar dr preve malaysia..baru cun..

    tak sabo nk negok steering baru..yg skrg nie mmg nmpk xsesuai pd pndgn sy…

  45. tak sabar nk tunggu launching ni. Spy Spy diluar sana, xde lagi ke gambar untuk hangatkan lagi forum ni hehehe

  46. This content is currently unavailable ~ alamak … cbe open image in new tab , pastu copy image url … pstu paste sini :D

  47. tudia link dia

  48. Salam, jika perhatikan gambar spyshot terkini PPH Putih menunjukkan lampu belakang melintang. So, AYUH PROTON! berikan kami sesuatu yg GEMPAK yg boleh kami cerita pada Manusia di luar sana.

    Tadi baru je dengar kat radio ERA, Perodua dah mula iklan kan servis dua kali call. Mmg Terbaik. So, bila PROTON nak buat macam ini. Kami memang mahu PROTON buat macam, cukup kasih sayang dari PROTON maka berlapis-lapis sayang kami pada PROTON. Tak percaya buktinya saya, walaupon tak pernah memiliki kereta Proton tapi saya tetap sayangkan PROTON.

    Mana tak sayang, satu-satunya Syarikat Islam yangg mencipta dan mengeluarkan kereta. (Jika silap harap betulkan). Sebagai Orang ISLAM kita wajib ada. Apa pon boleh buat dan bukan mengharapkan dari sumber luar. Sori terlebih pulak pagi ini.

    • Proton mengeluarkan Zakat perniagaan setiap tahun… syarikat pengeluaran / pemasangan kereta lain kat Malaysia nih aku tak tau le… harap boleh kongsi kalau kalau NAZA ke, UMW ke , Tan Chong ke ada keluar zakat perniagaan…

  49. 3 prototype berbeza ??? tapi tgk cam sume sme je , make up lain2 mungkin ,

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers