funtasticko design

http://funtasticko.net

MODENAS CT110

27 Komen

CT-45F-RED

CT-45B-RED

110CT

Kalau Dato’ K ada Dato’ Siti, Honda ada Honda City, kini giliran Modenas pula ada CT, hahaha :D…inilah dia kapchai terbaru keluaran Modenas..dilancarkan pada 23 Oktober 2009, inilah dia Modenas CT110..cantik & bergaya..sesuai dengai jiwa muda & rekaan yg futuristik..dengan tagline “CT Ku, Dunia Ku” model ini dijangka mendapat sambutan hangat dari pengguna..Harga Rm3,800 (Kick Starter) & RM4,188 (Electric Stater) – Tanpa Insurans & Cukai Jalan.syabas Modenas!!

Berikut adalah maklumat spesifikasi CT110 :

Engine

* Type 4-stroke single cylinder SOHC
* Bore X Stroke 53 x 50.6 mm
* Displacement 111 cc
* Compression Ratio 9:3
* Carburetor Keihin PB18 x 1
* Ignition System Magneto to CD1
* Starting System Kick and Eletric Starter
* Cooling System Air cooled
* Lubrication Forced lubrication wet

Transmission

* Type 4-SPEED ROTARY
* Clutch Centrifugal and wet multiple disc
* Primary Reduction Ratio 3.048 (64/21)
* Final Reduction Ratio 3.0 (42/14)
* Driving System Chain

Chassis

* Type Pipe backbone
* Front Suspension Telescopic fork
* Rear Suspension Trailing swing arm suspension
* Front Brake Disc 220 mm
* Rear Brake Drum 110 mm

Electrical System

* Battery 12 V 3 Ah

Lain2 Maklumat :

* Warna yang ditawarkan White Nova,Gold Suria,Silver Sfera dan Red Iris.
* TPS ‘Throttle Positioning System’.
* Tangki minyak 5.3liter (terbesar dalam kelasnya).
* 3S – Stabil, Selesa, Selamat.
* Banyak lagi ciri menarik yang jarang ada pada model2 KAPCAI.. check-it-out..!

maklumat di atas diambil dari Auto Akasia, thanks g-mie…untuk cerita yg lebih lanjut layari :
http://auto-akasia.blogspot.com/2009/10/modenas-ct110_23.html?showComment=1256353213212#c7627193131905097086

Advertisements

27 thoughts on “MODENAS CT110

  1. hehe.. iklan psal model ni dah bnyk kt newspaper.. jd saya tggu je.. & try dpt kn mklumatnye.. ade laa spyshot sket.. pastu, dah tau 23 okt nk lancar, jadi saya post-kan kat blog.. kot2 ade org minat nk dpt kn model nie.. bkn ape.. model ni wlupun nmpk cam ntah pape.. tapi ia lain dr yg lain.. paparan penukaran gear DIGITAL tu.. pastu ade laa sket2 ciri yg ade pada GT128..

  2. itu led 7-segmen… huhu.. biasa je.. tp nampak digital la.. :d

  3. Tengok dalam video cun la moto nih hehe
    Modenas dah semakin maju dlm bab mereka bentuk nih, P2 dan Naza bila lg? 😀
    Modenas dan Proton melambangkan kemajuan industri automotif negara.
    Semoga Terus Sukses.

    Video:

  4. obertan, thanks sebab kasi video tu..

    biasalah nazri, keta murah..sume benda dalam tu benda murah, safety xdiambil kira asalkan murah..tu yang bahaya..biarlah keluarkan duit sikit asalkan dapat produk yg selamat digunakan..kat india bab2 safety walaupun technical fault xperlu recall, gile ke apa..nak tunggu org mati terbakar dalam tu baru nak amik tindakan..teruk betul..nasib lah kat sini xmacam tu..

  5. Boleh citer sikit tak pasal modenas nih… apakah mmg didesign engin dan chasis oleh anak malaysia sendiri ? atau pun sekadar rebadge? dgr citer kawasaki ada saham dalam modenas?

  6. replacement KRISS ker ?

    apa model jenama lain terdekat specs modenas nih ?

  7. kekitaan, yang ni sy xpasti sangat..xde pulak details pasal model ni..tapi sy rasa design motor ni direka oleh anak tempatan sendiri menggunakan teknologi modenas & kawasaki..

    nak kata replacement kriss x jugak, sebab kriss pun rasanya ada model baru..ni sbagai tambahan kepada line up yg sedia ada..jenama lain yg sama kelas dengan dia Yamaha Lagenda 110

  8. Modenas dan Proton mempunyai target yang sama iaitu utk menguasai bidang pembuatan automotif.
    Modenas lebih khusus kpd pembuatan motosikal dan skuter manakala Proton khusus dlm pembuatan kereta.
    Respek Dr. M sebab dia lah tercipta semua nih tapi kecewa dgn P2 sbb x ikut jejak langkah 2 kompeni nih.
    Baca sejarah dan kronologi Modenas:
    http://www.modenas.com.my/pdf/chronology.pdf

  9. huhu… aku taktau la pulak modenas dieksport sampai ke greece…

    tengok ni mat rempit greece merempit ngan modenas http://www.youtube.com/watch?v=UKuQ87MNFGM&feature=related

    btw mekasih atas info

  10. hehe. pasal tata nano tu, mgkin nyawa penduduk kat sana begitu murah kot. Salah satu cara kerajaan India mengurangkan populasi penduduknya yng mana yang paling ramai di asia Selatan 😉 Ahaks! (joke jer…jgn amik serious… :0 )

  11. Pingback: Modenas CT110 « Prodas's_afiq Blog

  12. mat rempit greece dah lama merempit ngan modenas, hahaha..don’t play2.. 😀

    sy harap mpasni p2 pulak akan berdikari sendiri & xperlu sokongan toyota/daihatsu lagi..tapi macam mustahil je..xnampak gaya ke arah tu lagi setakat ni.. 😦

  13. modenas design sndiri tu.. mcm GT128 jgak.. dah ade improvement.. budak2 kat tmpat saya ni dah gila GT128 tu tau.. LC org dah tak pndang dah.. tapi camne pown, LC jugak yg paling kerap kena ‘pecah’ dek budak2 kaki ‘pecah’ motor nih.. hihi~

    saya masih dgn WaSaBi saya tu.. hihi~ modenas rasanye takde main rebadge2 nih.. cuma ambil teknologi dan sedikit p’ubahsuaian.. dari segi rekabentuk.. banyak juga yg cantik & comel.. macam scoot2 dorg tu.. Elit.. Elegen (baru punye warna & grafik..) model ceria plak nmpak klasik & comel je.. pastu, Kriss 120 dah mula nmpak lebih cantik, pastu GT128 lagi laa cantik cuma ‘gemuk’ sikit.. tu je yg saya minat.. owh ye, lupa pada Dinamik, Kristar dan Karisma.. tu pown OK.. Dinamik satu2 nye model 2 lejang.. nak lawan 125Z waktu tu rasanya.. tapi, x brape nk m’jadi.. coz musim 125Z waktu tu m’gila.. (tapi skng LC dah amik alih 125Z punye era..)

  14. g-mie, jangan lupakan chopper pertama negara, modenas jaguh..hahaha… 😀

    harap pasni modenas kua skuter yg design lagi cun dari ego & lain2..sy nak tengok sangat2..

  15. Dulu Modenas ada kuar Prototaip Go Kart tapi kena Sudah Cancel….

    sama dengan Motocross pakai teknologi KTM sama jugak kena Cancel…

    Modenas Pernah Test Prototaip yang ambil Dari Model Superbike Aprilla 125cc itu kena Cancel…

  16. betul ke HangPC2?

    sy memang penah tengok prototype ATV dengan Motocross Modenas kat KLIMS 2006..

  17. Aku Ada Gambar Modenas Test Prototaip Superbike Aprilia 125cc… berkemungkinan untuk masuk balik ke kejohanan MotoGP

    Test Kat Sepang

    2003 Modenas GP 125 (Prototype)

  18. wah, mana dapat gambar ni bro? menarik tu..tapi nape la modenas x keluar motor sendiri utk buat lumba..terpaksa pinjam aprilia..

  19. kebetulan aku dapat dari Site Motorsports China

    http://www.qcql.com

  20. cmne nk baca web ni? guna translator ek?

  21. alamak, bahasa cina dah..tengok aje la gamaknya..nak baca lgsg xtau pe..

  22. saya tak lupa, cuma tertinggal dalam komen tu.. (Jaguh..) macam mana pun, modenas ada peningkatan.. Jaguh tu saya tak berapa minat, bukan sebab ia jenama Modenas, tapi jenis motor camtu tak berapa sangat la..

    hurmm, pada saya laa kan, modenas sebenarnya mampu untuk buat superbike.. cuma mungkin kat Malaysia ni agak susah untuk pengeluar2 auto tempatan keluarkan model2 superpower untuk kegunaan kat jalanraya.. (agaknye laa)

  23. mungkin untuk elakkan lebih ramai rakyat negara ni mati sia2 je kat jalan raya kot..

  24. baik tukar motor jer… tgk dasar NAP mengarut sgt… hehehe

  25. biar ada 2 2..senang skit

  26. kalaula modenas keluar motocross kan best,tak payahla aku pening kepala pikir nk beli kawasaki/yamaha/honda. mahal satu hal.modenas keluar motocross mesti harga berpatutan pastu engin mesti bagus,senang nk maintain apa semua.apa2 aku harap modenas terus maju ke hadapan,malaysian products mmg sentiasa boleh..malaysian mmg sentiasa berkebolehan,cuma kita byk salah guna kebolehan kita tu pada jalan dan cara yang salah..

    great blog by the way bro, seriously speaking..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s