funtasticko design

http://funtasticko.net

Artwork : Kenari 2010 my impression

28 Komen

Update :


klik untu imej yang lebih besar

versi yg dipertingkatkan oleh Chaku menggunakan Photoshop


klik untu imej yang lebih besar

Artwork terbaru saya, Kenari 2010 di rebadge dari Daihatsu Tanto 2010..cuma view depan je sy sempat buat.. πŸ™‚

Advertisements

28 thoughts on “Artwork : Kenari 2010 my impression

  1. waw….cun…cute car!!!!

  2. πŸ™‚ artwork yg cantik. hehe.. tapi model kenari nie tak berkenan sebab design bumbung tinggi nampak mcm tak stabil n kurang aerodinamik πŸ™‚

    my 2 cents!

  3. mmg cantik. kete cmni tak payah nak aerodinamik sbb bukan direka utk bawak laju pun. praktikal yg penting.

  4. hehe… pandangan saya dari sudut seni n rekabentuk. future design kena ambil kira sumer sudut; praktikal, aerodimnamik, safety, reliable, stability, keselesaan, ruang kabin mesra alam dll … bukan sekadar boleh jalan πŸ™‚

    my 2 cents.

    cheers!

    • ade juga orang suke bentuk boxy, aku suka bentuk boxxy gak..seperti scion xb, hummer, alphard, ford flex, etc.

      seni is something subjective.

      boxy n tall doesnt mean not stable and tak safe. but boxy does mean lebih selesa, ruang kabin lebih luas dan lebih practical.

      • betul cakap chaku tu, cantik ni subjektif..org jepun suke design kotak/geometrik ni, org kita suka yg nampak organik/curve skit..nissan cube 2009 pun menarik..simple tapi praktikal utk jalan dalam bandar

        πŸ™‚

      • Hummer boxy tp dia stabil, sbb location of the seats on either side of the drive train helps give the Hummer a low center of gravity. Apa2 pn mmg cntik la design, hehe.. You can do better, mmg talented.. hehe

  5. rekaan yg unik.. ade iras2 tanto.. bahagian hdpan yg ringkas.. sesuai dgn ciri2 kenari yg simple..

    br0 fauzan, kenari (move) bkn ke ia dicipta dgn ketinggian cmtu..?? hehe.. tp dari segi stability tu, ntah laa.. huhu~ kalau laju tang main slekoh tu, mgkin bahaya kot..

    apa pun, dari segi estetika nya, cun & comel.. (at least, ade jgak rupa kenari.. b’banding saya punya cm dh mini mpv plak.. huhu~)

  6. hehe… citarasa masing2. cun n comel rekaan nie. Tapi sy lebih suka yg nmpak macho, sporty n elegan jer rupa rekabentuknya. hahaha…

    cheers!

  7. bro campro.. saya baru je pas design persona & saga.. jmput2 komen keje2 saya yg agak malas itu.. hehe~

    http://auto-akasia.blogspot.com/2009/12/rekabentuk-new-persona-saga.html

  8. tq sume yg memberi komen… πŸ™‚

  9. Rasanya P2 tak akan keluarkan replacement untuk Kenari untuk jimat kos development dia. Lagipun ada berita cakap Alza model last P2 ambil dari Toyota/Daihatsu. model lepas ni akan guna platform sama denagn Daihatsu tapi lantai je sama. bahagian ke atas semua P2 develop sendiri. Sama macam Nissan Latio.Tidaa dengan Renault Megan punya konsep. platform sama, tapi rupa dan bentuk kereta lain.

  10. yg tu la yg kita nak daripada Perodua lepas ni..dah puas tengok Perodua rebadge je..sharing platform lagi bagus dari rebadge sebab Perodua dapat ilmu macam ne nak design & test kereta sendiri..sy pun ada dengar2 cite Myvi replacement ni maybe model 1st Perodua design sendiri tapi share platform aje..harap2 betul la.. πŸ™‚

  11. wwaa… cantik… mcm yg saya pk kan.. memang kenari nie lebih relevan dengan design kotak dia… cantik bro…

  12. tq bro.. πŸ™‚

    offtopic jap : ok je design t-shirt latest tu? berminat ke? hehe.. πŸ˜€

  13. yup, setuju gak kalau ada variaan kenari yg baru kekalkan la sifat boxy tu…dah trademark dia πŸ˜‰
    hehe..dari segi design saya lebih suka yg Daihatsu Move dari yang tanto… Why?… mcm yg saya cakap kan tu la.

    my 2 cents.

    cheers!

  14. design exterior move tu lebih aerodinamik skit..nampak macam mini mitsu colt..cuma lampu belakang dia yg buat dia nampak outdated..interior tanto lebih menarik dari move, simple & moden..minat tang lampu interior dia..tapi sy harap Perodua buat design sendiri la..sharing platform & enjin xpe..janji design tersendiri.. πŸ™‚

  15. aku ada pakai Kenari nak bagi stabil masa koner kena tambah eksesori

    Pakai ” kenari stabilizer bar ” Brand Ultra Racing

    kat depan Engin

  16. Tak ingat lah…. tapi harga dalam RM 300 lebih….

    Perodua Kenari Rear Anti-roll Bar / Rear Sway Bar / Rear Stabilizer Bar

    http://www.ultraracing.com.my/Bars.asp?ID=2437

  17. kalau betul apa yg dikata bro azrai pasal p2 tu bagusla….sekurang2nya p2 dpt menunjukkan keupayaannya keluarkan kereta sendiri walaupun still share platform…pelan2 kayuh org kata…and then baru boleh jd truly carmaker….
    kuar topik jap….last week aku cuti ke cameron highland…on the way balik tu nampak eksiden antara waja dgn accord lampu segitiga tu….boleh tahan jugak casis waja tu,dua2 remuk kat sisi depan…kt highway plus jumpa eksiden city dgn gen2…city remuk sisi depan nak sampai ke a pillar,gen 2 sisi belakang tapi mcm x teruk intrusion…mmg ‘punggung’ blkg kena kuat ye?x sangka aku mantap punggung gen2,hehe….

    • Bontot Proton dari Zaman Saga memang kuat….

      terbukti

      Proton Iswara (Teksi) yang nampak macam plastik sikit eksiden paling kuat (cium bontot) cuma tertanggal sikt bumper belakang

  18. hehehe…kalau ikutkan sume area kena kuat, tapi yg mana selalu berlaku impact yg kuat diorang akan kukuhkan lagi area tu, sebagai contoh bahagian depan, sisi & belakang..exora lak dah siap sampai ke bumbung lg sebab regulation utk masuk pasaran Timur Tengah kena lulus ujian tu..banyak betul eksiden bro jumpa..nampak sangat org Malaysia ni teruk.. πŸ™‚

  19. Bgusla kalu P2 dah start nk buat model sendiri. barulah bleh bangga..(instead of bangga dgn hasil keje org jepun)…

    Harapan supaya negara ASEAN ni jd mcm EU..Thai dan Indon ada volume. nak tggu 2 negara ni develope own model, lagi cantik.

  20. Bro campro, kenari kuning atas tu ok..boxy styling mmg identity kenari. jd kalu perodua nk buat, kena kekalkan design curve cmtu..

  21. bro chaku dh wat improvisasi kt artwork bro campro.. ok jgak.. mgkin, design bro campro lbh releven utk model kenari..

    bkenaan model yg di-design sndiri oleh p2.. sy rase, p2 dh pun buat design2 sndiri.. mksud sy, mgkin dh ade sketch2 dr designer mreka.. cuma, blum ade ksempatan utk mngenengahkn konsep rekaan mreka sndiri kpd bntuk fizikal knderaan sbnar..

    sy yakin, designer2 ni mpunyai idea yg jauh lbh hebat dr rekaan asal toyota mahupun daihatsu..

    πŸ™‚

  22. betul tu, sy setuju..ntah2 daihatsu/toyota copy design diorg x..mana la kita tau kan..dulu time proton ngan mitsu pun dah pernah terjadi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s