funtasticko design

http://funtasticko.net

Gambaran awal Waja Replacement aka Lancer Rebadge!!

155 Komen

Ini merupakan poster pertandingan namakan Proton Sedan aka Waja Lancer..ada sedikit gambaran awal rupa kereta tu nanti..sama2 kita nantikan spyshots nya nanti..kalau ada sape2 yang ada gambar tu, kongsi2kanlah dengan kami ye.. terima kasih bro Ad kerana bagi gambar poster ni.. 8)

155 thoughts on “Gambaran awal Waja Replacement aka Lancer Rebadge!!

  1. sesame…sharing is caring right..hehe.cepat2la sketch ek..xsabo nak tgk..tp rasenye bayang2 waja ni lebih kurang ngan impression korg sblm ni kan..hope dpt tgk spyshot..susah tol ek nak tgk spyshot waja n persona R tu ek..padahal clay model dah ada..bgs tol proton jaga ek..hehe

  2. ada iras2 gak grille impression yg sy buat sebelum ni..

    waja my impression

    tu la pasal, kali ni security memang ketat gile..rasanya kalau la jadi Proton sertai Geneva Motorshow dapat la gak kita tengok..tapi setakat ni masih samar2 lagi.. πŸ™‚

  3. harap2 lagi garang dari lancer

  4. tu la..tapi dari imej grafik tu nampak lebih european skit waja ni nanti

  5. sy harap tahun ni Proton keluarkan model Edisi Khas 25 tahun Proton..emblem dia warna chrome/silver..pastu interior dia ada silver finishing..sure gempak nye..hahaha..

  6. em..a’ah..grile lebih kurang tp bulat cket..pastu kiri kanan bumper tu ada rupe cam new city atau vios sbb ada curve turun ke bwh camtu..ade baca kat mana ntah..org tu dah tgk bentuk waja tu..katanya lagi garang dr lancer..ntahla..cpt2la proton wat test kat road..leh sape2 snap spyshot..hehe leh korg wat impression drpd spyshot tu

  7. tu la, sy pun dah pernah dengar org ternampak kereta ni dah wat roadtest..tapi setakat ni xde lagi spyshots..model ni bakal menjadi topik yang hangat tahun ni..

  8. leh imagin lampu depan sepet gak mcm lancer..hehehe

  9. rasanya lampu xbanyak sangat ubah kot..kalau boleh biarlah lain skit & lebih garang lampu dia dari Lancer..baru ngam..hehehe

  10. a’ah.hrp2 gitula.mule2nye sy pon xske proton nak pakai base lancer ni..bukan ape..kalo leh nak proton design sndri..tp pk2 balik..okla gak..diorg pon leh save cost..lgpon org mude2 ni kan ske lancer.ramai yg beli rasanya nnti.tp harap2 bykla diubah utk tunjukkan kite org mesia ni still boleh kuar nice design tanpa copy paste or rebadge bulat2 je..

  11. lupa lak sy kat Malaysia ni ramai peminat Lancer, so pasni banyak la WAJA jadian Evo akan muncul..hahaha..

    Proton sekarang ni tumpukan segmen yg mepunyai permintaan tinggi macam Exora & Persona R..sebab tu Proton labur banyak duit untuk Persona R ni..siap mintak Italdesign yg tolong design kereta tu..enjin baru lak tu nanti..

  12. pergh dh nampak garis2 kereta sedan proton tu… smart cam honda accord la..

  13. grille dia ala2 Volvo skit..hehe..

  14. yup..harap persona r lagi mantop n mletup designnye..hhehe

  15. wah.. pasni ramai laa buat impression.. huhu, idea idea.. cpat laa dtg.. bro, nk mintak poster ni masuk blog saye boleh..??

  16. hmm… maksudnya waja R nie akan ada nama yang betul2 baru la. tak de la lagi perkataan WAJA tu yek? . Apa2 pun make sure la nama tu mestilah hebat πŸ™‚

  17. nampak gayanya macam tu la..kalau boleh nama dia lagi gempak la..kemungkinan proton persona r nti pun nama lain kot..xtau la kan..

  18. hehe.. mgkin waja akan ditukar nama nak bagi nama baru lebih global kot. n tamat la legesi TM pasni:) nama persona tu saya rasa perlu dikekalkan sebab nama tu dah menjadi nama ikonik utk dibangunkan generasi seterusnya…

    cheers!

  19. Owh, mcm Honda City ke?Ok, dh dapat bygkan. Dah teruja nk men-3D-kan waja ni.hehe.

    Alamak, waja berkubur laa cmni..sedey..

  20. hehe..jangan bimbang, pengganti Waja xkan menghampakan..walaupun pakai nama lain nanti..

  21. Bagus jugak nama waja berkubur… byk sgt problem dia dalam Internet.. nanti kalau launch Waja R, orang cari, byk pulak cerita lama, walaupun yang baru jauh lebih bagus…

    So, kalau protong ganti nama baru., boleh start afresh… baru ada good marketing.. macam persona tu tak perlu, nama persona dah cukup bagus, kualiti pun ok…

  22. huhu.. peraduan tu hanya utk warga proton jer… Waaaaa….
    k la, yg kita2 nie bleh gak berangan nak menamakan waja baru tu..hehe..
    Apa ek? πŸ™‚

    Proton estika
    Proton astana
    Proton festiva
    Proton sasa
    Proton prisma
    proton maximus
    proton iris
    proton etno
    proton cosmos

    hehehe.. amik ar idea nie kalau sesuai!

    cheers!

  23. kali ni peraduan secara tertutup..bro, astana tu macam Golf Club yang kena sita kat Kuantan sbab hutang berjuta2, hahaha..

  24. hahaha… astana tu cancel…nanti kena badi plak! muahaha..

  25. hahaha… πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

  26. headlamp mcm ada bentuk lain je,dlm poster kosong ruang tu…
    aku pun berharap yg proton punya versi lg mantap dari lancer yg asal atau sekurang2nya setara…jgn didowngrade sudah~…
    tahun ni mmg confirm ke KLIMS 2010?harap2 xde delay lg mcm thn lepas…dah lama x lyn international motorshow…apa lg bro campromania,pakat semua geng2 blog ni kita turun sama2 tgk KLIMS nnti,boleh?
    lg 1 miyazu dlm poster tu apa?nama kelab?

    • beres, sy pun lama tunggu KLIMS ni, kalau ikut tahun lepas kan, tapi tunda tahun ni..harap2 jadi la..leh kita jumpa kat sana nanti..Miyazu tu vendor Proton..

      • orait,nnti buat 1 topik khas utk senarai org2 yg confirm ke KLIMS nnti…
        bulan berapa KLIMS tu start?

  27. x best laa x dapat joint praduan tu.. hurmm~

    nk cuba2 je laa kt sini..

    Proton Effisia..

    hehe..!!

  28. ok bro sagaKNIGHT, xpasti lagi bila tarikh baru motorshow tu..kalau ada perkembangan terkini, sy updatekan..

  29. nampak gaya nye proton nk kekalkan grill ‘wing’ tuh…smart gak…garisan lampu depan da boleh bygkan da..hoho…ala2 lampu honda odyssey yg bru tu pn ada…area fog lamp yg besar…sure gempak Waja R nie..ruang grill ala2 volvo tu mmg padan la..tp tgu n lihat mcmane rupenye nti…hoho…

  30. sape2 yg ada spyshots Waja ni kongsi2kan la ye..semua kat sini dah teruja nak melihatnya..hehehe

  31. ada sapa2 yg tau tak waja ni pakai enjin apa? rasa2nya, antara waja r dengan persona r, mana satu yg lagi jimat petrol?

  32. xpasti lagi enjin apa yg waja baru ni pakai..dengar cerita enjin mitsu 1.8…yang mana jimat petrol ni sesuatu yg subjektif, sebab penjimatan petrol ni bukan bergantung pada enjin semata2..yang paling banyak mempengaruhi ialah cara pemanduan kita.. πŸ˜‰

  33. Pingback: New Proton Sedan or New Waja 2010

  34. cbe bandingkan dgn clay model kt post funtasticko ni

    https://funtastickodesign.wordpress.com/2009/11/21/video-rd-proton/

    adakah model yang sama?

  35. waw!!!! saya teruja sungguh!!!!!!! huuhu sape yg ade gambar spyshot waja R ni kongsi2 lh!!!!! bro saya amil gambar ni masuk dalam blog??? ok??? hii nak bagi name…

    Proton ZERA!!! ok tak??hahaha

  36. Mst smart, aku pun nk namkn PROTON STEEL.

  37. miyazu tu ‘press shop/body stamping’ utk body kereta proton, owned by Toyota

  38. waja baru ni base pd lancer fortis taiwan/australia, xyah pk byk sgt perubahan, lebih kurang yg asal je

  39. mana kau tau jin waja r ikut design fortis? bagi aku lancer i.o kat taiwan lagi cun kalau waja r copy………tapi dgr2 harga above 80k…. aku harap2 la harga below 80k….

  40. dgr cite rm60k++ pakai enjin campro yg phoenix project..rm80k++ enjin turbo.. tp kebenarannya masih kabur2…

  41. macam2 rumours pasal kereta ni, sy dengar harga 80k ke atas tapi enjin 1.8 mitsu..xtau la mana info yg betul..gambar spyshots pun xde lagi ni..

  42. My Idea..

    Proton Vinifera
    Proton Ellisza
    Proton Caexia
    Proton Hystrix
    Proton Pheonix
    Proton Esteem

    ntahla..ponin palo den nak pikir..

  43. kalau bro staff Proton leh la anta penyertaan tu..sy memang xleh, hehehe..

  44. hehehe.. kita mana leh antar. Saja suka2 n saja teka2. Mana tau sama plak dgn idea kita2 nie. tak dapat hadiah pun tak pe lerr πŸ™‚ (walau dalam hati nak gak!! ..hehehe)
    Tadi belek2 model lancer fortis kat internet, terkeluar plak idea giler nak namakan waja R nie PROTON AZURA. hehe. Sesuai n mgharapkan setanding nama Acura TSX n Hyundai Sonata πŸ™‚
    k la. to warga proton sumer, gud luck!!!.

    cheers!

  45. hahaha..masa launching panggil Jamal Abdillah nyanyi lagu Azura, hahaha.. πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

  46. ada sedikit info pasal Waja ni, confirm 1 variant akan pakai enjin & gb mitsu, tapi xpasti samada 1.8/2.0 dengan tuning semua Proton yg buat..ada kemungkinan 1 variant lagi guna camparo turbo or n/a or enjin mitsu gak..sumber bgtau enjin turbo dah siap, cuma tengah match ngan gb & study market je..enjin semua siap test,tunggu management buat keputusan maybe bulan 5 nanti..tu yg tangguh lauching kereta ni..kemungkinan besar bulan September/Oktober bakal dilancarkan..

    enjin & gb baru Proton sekarang ada kat Lotus tengah testing, semua akan pkai EasyU 32bit, Lotus terlibat dalam penyediaan software EasyU tu dengan kerjasama Continental AG@Siemens VDO..Proton banyak invest dalam project ni.. πŸ˜‰

  47. bro eddy, mcmana sy tau tu x brapa penting, tp salah satu unsur yg kuat mungkin sbb mmc australia kan dah nak bungkus, so slh satu product yg x jln lancer fortis la, model tu yg mmc bg proton…

  48. sebenarnya Proton xnak kereta Lancer tu, yang diorg nak cuma platform & enjin je..tapi Mitsu dah letakkan syarat kalau nak platform & enjin Lancer, Proton kena amik Lancer untuk jadi model Proton..tu yang terpaksa rabadge..kat Malaysia kan Lancer GT xbrape laku kalau nak banding ngan Civic FD..Jepun ni bijak memanipulasi keadaan, tapi Proton xde la terdesak sangat2 macam sebelum ni..Waja R ni cuma nak lengkapkan segment yg Proton xde replacement je.. πŸ˜‰

  49. Pusat RnD MMC Austalia kn yg dah tutup? Model yg tak laku kat Australia tu mitsu 308 la.. xkn la proton nk amik model yg tak laku. Kalau betul tak laku kenapa mitsu dah nak release lancer/fortis edisi 2010 yg baru?

    “miyazu tu β€˜press shop/body stamping’ utk body kereta proton, owned by Toyota ” – jin

    bleh explaint? ;
    “Other Miyazu clients include Proton, Perodua, Toyota, Mazda Japan and Takao Thailand. Miyazu (Malaysia) Sdn Bhd is a collaboration between Proton (51%), Miyazu Seisakusho (Japan) (34%) and Sojitz Corporation (15%)” – Paultan

    cheers!

  50. betul tu, model yang x laku kat Australia Mitsu 380 yg dulu digembar-gemburkan bakal menggantikan Perdana, tetapi projek tu dah scrap beberapa tahun lalu sebelum timbul projek Waja R ni..

  51. maaf if i misled, setau sy mmc aus mmg nak bgks dah, bukan certain model je, mmm (mitsu malaysia) on the other hand has hard time to sell lancer bukan sbb gt/gls x laku, tp sbb cbu model i.e japan model for general export (GE) bukan JDM, dah sbb cbu, ssh la nak jual sbb kena tggu allocation AP dr gov., lagi, after sales mitsu mmg ssh jugak, main dlr yg dia ada EON Automart, so bila dah EON ni rata2 owner proton yg pernah experience dgn EON tarik handbrake la nak guna mitsu, on proton, sy rs mereka bukan terdesak, tp lebih kpd economy of scales, dema nak consolidtate s.alam n tg malim, n consolidate waja + perdana segment, market m’sia ni kecik, 500K TIV/per annum, figure tu model KIA je buat monthly, jdnya dema buatla ‘exchange’ program dgn mmc, where mmc pun sbnrnya desperado xde model utk entry level, which proton model yg mmc akan rebadge x sure lak, rs mcm neo n exora kot

  52. @jin – setahu aku, fortis cuma ada dua. Galant fortis untuk japan dan lancer fortis untuk taiwan. Kat Assie cuma jual lancer sedan dan lancer sportback.

  53. Tengok design cues ada iras lancer la.

  54. kalau ikut statement DSZ, waja R nie still dlm kategori mid sedan, n perdana dari luxury sedan juga akan ada replacement dgn menggunakan perkongsian platform dari company lain nanti.They dont simply rebadge, tapi dapat gak hak teknologi enjin yg bleh dibangunkan. Masalah MMC yg saya lihat, diorg ada teknologi n keupayaan, tapi … sumer mcm tak kena tempat jer πŸ™‚

    my 2 cents

    cheers!

  55. betul tu, dengar2 Peugeot Citroen nak beli saham Mitsubishi..kalau jadi pasni Mitsubishi jadi macam Nissan la dok bawah Renault

  56. amik info fahmisarkawi dari lowyat.net

    Update info from a reliable source,

    The current lancer will not be a Waja replacement model but a whole different lineup. Its a model between Waja and Perdana. The car will have 1.8 and 2.0 engine from Mitsu. From my estimates, the price will start at 70k – 90k. The first batch is a direct cbu from Japan with only minor changes to the bumpers and badge as localisation of parts will roughly take 1 year. Will be out by July 2010. So to any of you guys who want a cheaper lancer, buy the first batch. This car is only for the Malaysian market.

    Also look out for the Geneva motor show. Its gonna be big from Proton. The rest of the juicy details are confidential……

  57. hehe.. tak rela ar tengok proton duduk bawah sape2. Proton kena kat atas. JV win2 situation yes, jadi puppet no πŸ™‚

    cheers!

  58. Proton akan develop sendiri kereta high/mass volume macam Saga, Persona, Exora. untuk kereta-kereta niche/market rendah DSZ dah bagitau diorang akan rebadged sahaja untuk jimat kos. Economic la tu. Contoh model2 low volume ni macam Savvy, Satria, Perdana.

  59. betul tu azrai..dulu sebelum projek persona r muncul,proton pernah cakap nak buat global small car hatchback, dengar khabarnya akan jv dengan mitsubihi..tapi samada projek ni jalan ke x sy xpasti la..

    ni info sy amik dari twitter Azlano, ” Looking forward to Geneva… πŸ˜‰ ” apa maksudnya tu??? cuba teka…hehehe..

  60. hehe.bro proton azura tu dh mcm name itali dh..tarik customer pompuan..kalo engine dh ready..lame lagi bleh tgk proton turbo ler…mantop..maybe ader neo turbo pasni..

  61. cuba korang lupakan nama azura tu nama pompuan. bayangkan model kereta replacement tu dgn rekabentuk europe yg elegen, besar, sporty n menamwan…pastu match kn nama proton Azura… ada unsur nama melayu, Asia tapi bercitarasa europe…perrrghh… kuat nya berimaginasi. ahak!

    cheers!

  62. Azura?

    woo..bijak tu.. nanti bgtau makwe/bini.. “Abg dah jatuh hati kat Azura”… sure gadoh..HAHAHA..

  63. Nama nampak Feminin lak…

    pakai nama yang nampak kelakian sikit……

  64. hahaha..lawak betul la..nanti masa launch jangan lupa panggil abg Jamal ye.. πŸ™‚

  65. hahaha… cuba terbalikkan persepsi minda tu sekejap. Imagine nama2 jepun mcm; Miyazawa, Akimura, Okinawa, Ikiharu, Acura, Osaka… pastu tambahkan Azura kat dalam senarai tu. For me it’s not look feminine πŸ™‚ Lain ar letak nama Siti, Aisyah, Sofea, Maimunah, Bibah…hahaaha…

    Lagi pun AZURA kalau tak salah dalam bahasa french maksudnya ‘sky-blue’:) bleh ar dibuat impretasi langit biru terbuka luas utk proton memulakan langkah ke pasaran global.
    Ini lah masanya… Nama melayu, seakan jepun… punyai pengertian eropah! PROTON AZURA – sesuai dgn konsep global

    anyway, gud luck proton! … just splash idea utk yg terbaik πŸ™‚

    cheers!

  66. hmm.. kalau nak yg lain, letak la ZERA ker, AVERA ker, EZERA ker..ATERA ker.. AVIVA ker…. pastu cari ar maksudya dlm bahasa Hebrew πŸ™‚

  67. saye ade member, name dia azera.. amik je laa name azera tu.. cute jgak ape.. haha~!!! macam2 laa u’oulz nie..

    yea! saye dah siap buat impression utk waja berdasarkan poster peraduan namakan proton sedan tu.. layan~

    kalau saya, nak namakan sedan tu:

    Proton Improva..
    Proton Effisia..
    Proton Impiana..

    hihi πŸ˜‰

  68. hehehe… Azera, Hyundai da amik… Hyundai Azera πŸ™‚
    Csntik gak impression tu. Tapi yg pasti waja R tu tentu la lebih cantik lagi kan? hehe..

    cheers!

  69. harap proton buat byk variasi utk model ni..
    eg. family sedan,feminine car ,sport,luxury and base line

    with 1.6 turbo. 1.8 n/a .1.8 turbo and 2.0
    so bleh cater byk pengguna..bleh boost market

    ekeke

  70. hehe.. no hal laa.. memang SEHARUSNYA proton buat lebih baik dari artwork tu..

    stuju dgn fit..
    buat utk plbagai variant.. supaya, tidak tertumpu pada satu-satu golongan sahaja.. ni akan memastikan peminat2 waja tu nnti dapat memilih dgn BIJAK, DAN memberi fokus lebih kepada proton berbanding keluaran lain..

    customer-driven definition of quality.. wheeeee~

  71. Proton Azura tu nama yg agak asing bg mat saleh. Macam bahasa Itali pun ada.
    Tp apa salahnya kan? Proton ada pasaran di UK dan AUS. πŸ™‚

    Ada cdgn kat PT iaitu Proton Enigma tp yelah sblm ni masa MPV naming contest pun ada jugak cadang nama yg sama.

    Haraf pekerja Proton dpt bg cdgn yg kreatif hehe.
    Jawatankuasa peraduan tu pun kena la adil samaada kpd pekerja pangkat diatas dan dibawah.

    Sketch pd pster tu mmg seakan2 Lancer Fortis, cuba lihat:

    Ubah gril, ubah bhgn tgh bumper iaitu kecilkan saiz lubang angin seperti pd Saga BLM dan ubah skit pd bhgn fog lamp tu. Memang serupa!!

  72. hahah bes gak name Proton AZURA!!!!hahah Proton ZERA pn best gak..hahahah tak sabar rasenye nak tgk model ni!!!!

  73. proton sigma.. sedap gak nama tu..

  74. hehe… fortis pun dari platform yg sama… waja R nie direction design dia macam lebih kepada lancer Fortis tu berbanding Evo. πŸ™‚ tapi kan rasanya lampu depan tu Proton mcm nak bagi surprise jer. πŸ™‚ Gud luck proton.

    … hehehe…tangan pun rasa gatal nak manipulate impression waja R nie.

    cheers!

  75. Sy rs sy penah tgk actual size model nie dulu, tp tak pasti yg tu clay atau aper sbb model tu tak boleh disentuh. Cume ia boleh dilihat dan kami perlu memberi komen dr segi luarannye aje.

    • ye ke..macam ne rupa dia bro..leh x share2 ngan kitorg kat sini.. πŸ˜‰

      • ape yg sy tgk pada masa tu size lebey kurang macam camry. lampu blakang bentuk cam ‘bow tie’, hood depan cam ala2 BMW 5 series pon ader gak. tp xtau r kalo skg dah brubah.

  76. harap2 lampunye proton buat macam volvo ke…..atau VW….hihihihi atau projector lamp..

  77. kalau ada LED daylight mcam Audi kat lampu depan tu cun gak..tapi letak kat bahagian atas, wat macam kening..Audi buat kat bawah..pastu maintainkan “tiger eyes” nye concept.. πŸ™‚

  78. pengawas :
    ape yg sy tgk pada masa tu size lebey kurang macam camry. lampu blakang bentuk cam β€˜bow tie’, hood depan cam ala2 BMW 5 series pon ader gak. tp xtau r kalo skg dah brubah.

    tgh membayangkan ni.. huhu

  79. pengawas :
    ape yg sy tgk pada masa tu size lebey kurang macam camry. lampu blakang bentuk cam β€˜bow tie’, hood depan cam ala2 BMW 5 series pon ader gak. tp xtau r kalo skg dah brubah.

    “lampu blkg cm bow-tie”
    adakah sama cm lan gt skrg?

    “body size cm camry”
    mgkn ni model waja-r, tp mgkn juga persona-r?

  80. info baru
    p3-98a waja replacement-rupa lancer enjin campro, maybe campro turbo kot..

  81. Macam ni ke?

  82. campromania,info enjin tu bleh caya ke??? kalau pkai turbo,fc takut tinggi la nanti…….fuel price dah la naik memanjang……

  83. Let wait and see the Persona minor enhancement next month first and GS41 aka P3-98a another 8 months to go……….

  84. ye ke theking..? thanks utk info nie..

  85. yurp.. tu model VW Passat

  86. theking,price plak mmcm ne? ada info?

  87. pengawas :ms sy tgk tu bentuk nyer menghampiri yg ini.. tp pd tu xde grill berimej proton tu..

    Yang gambar depan ke yang gambar tepi kat tepi laut tu? Sama lah pulak..Uishhhh

    • yg based VW passat tue.. ader iras2 camtu..

      • kalu cmtu mmg ada kebarangkalian la gmbar poster pertandingan tu ada samanye ngn kete yg bro pengawas tgk.
        mgkn design bumper yg ala2 vw passat/bmw dreier menyebabkn p3-98a nmpk bbeza?

  88. Proton Alpha. Proton Alif, Alif Firdaus..

  89. wah, betul ke..?? pergh~!! mesti cun gile kereta tu kan..??

  90. Proton Amarah..untuk orang yang bengkek lepas beli proton kena selalu pegi SC.

  91. proton samarinda

  92. kalo tgk kat paultan……

    peYno said,
    February 9, 2010 @ 10:29 pm

    price update
    B line: 1.6 CPS : RM59k
    M line : 1.6 Turbo: RM65k
    M line : 1.8 Mitsu engine: RM72k
    H line : 1.8 Mitsu engine : RM79k

    betul ker……pakai 3 jenis engin

  93. farghmee :
    kalu cmtu mmg ada kebarangkalian la gmbar poster pertandingan tu ada samanye ngn kete yg bro pengawas tgk.
    mgkn design bumper yg ala2 vw passat/bmw dreier menyebabkn p3-98a nmpk bbeza?

    yup… tp kete tue mmg nmpk mewah.. Projektor.. LED side mirror.. Dual eksos.. tp tue tertakluk pd perubahan gak..
    ape2 pon kite kene percaya pd proton.. dare to change..

    • aku harap p3-98a ni estetik looks dia “up” cket drp lan gt:

      (ini sekadar komen, bkn utk buruk2kn lan gt)

      1. lampu lan gt kecik, nmpk cm malap je waktu mlm.
      apakata kalu waja ni guna led. terang cket. pastu buat la pattern led cm camry. drp biarkn led tu tersusun dlm bentuk biasa, biar susunan dia tu kreatif cket. nk lg kreatif, buat cm audi, ha!

      2. jgn lupa utk letak cangkuk tehtarik lebih2 cket. nk letak char key teow, laksa, teh tarik etc…hehe

      3. incorporate BCM features. aku xtau lan gt ada ke x?

      4. design tempat letak $ syiling utk bayar tol dekat ngn drebar. senang cket nk amik. ye la, my byk tol & touch&go pn kdg2 sesak juga.

      5. err..interior lan gt kaler itam kn? ble buat kaler lain x? kaler yg cerah2 nmpk luas cket. sbb ramai komplen, pakai la kaler grey. hmm..gen2 mak aku kaler coklat ok je…hehhe

  94. wah, menarik tu..hehehe..

  95. Saya ada juga cadangan nama utk Proton Sedan ni. Nama ni pun seakan Italian jugak. Macam nama sport car pun ade. πŸ™‚

    Proton Brivera iaitu di inspirasikan dari perkataan brave yg bermaksud berani.
    Kalau ada staff Proton bley forwardkan cdgn ni ok jgk.

    Muka depan dah bleh bayangkan tp yg belakang punye masih agak kabur hehe.

  96. pengawas :

    farghmee :
    kalu cmtu mmg ada kebarangkalian la gmbar poster pertandingan tu ada samanye ngn kete yg bro pengawas tgk.
    mgkn design bumper yg ala2 vw passat/bmw dreier menyebabkn p3-98a nmpk bbeza?

    yup… tp kete tue mmg nmpk mewah.. Projektor.. LED side mirror.. Dual eksos.. tp tue tertakluk pd perubahan gak..
    ape2 pon kite kene percaya pd proton.. dare to change..

    wow…..grrrrr

  97. azrai :
    Yang 1st yang mana satu.

    yg ni bukan ke vw passat cc yg di super impose…

  98. huhu… sumer nie hanya nampak pembayang jer. Harap2 betul la n nampak lebih menawan n aggresif sket compare dgn lancer Evo/fortis tu. πŸ™‚
    Gud luck proton. Chaiyok!

    cheers!

  99. saja nak test~
    proton caliver….
    elfina…
    varia..
    fizura…
    miura…
    wanderz…
    fedora..
    pandora…
    fuzzia…
    captura
    SS(sport sedan)18

  100. farghmee :
    aku harap p3-98a ni estetik looks dia β€œup” cket drp lan gt:
    (ini sekadar komen, bkn utk buruk2kn lan gt)
    1. lampu lan gt kecik, nmpk cm malap je waktu mlm.
    apakata kalu waja ni guna led. terang cket. pastu buat la pattern led cm camry. drp biarkn led tu tersusun dlm bentuk biasa, biar susunan dia tu kreatif cket. nk lg kreatif, buat cm audi, ha!
    2. jgn lupa utk letak cangkuk tehtarik lebih2 cket. nk letak char key teow, laksa, teh tarik etc…hehe
    3. incorporate BCM features. aku xtau lan gt ada ke x?
    4. design tempat letak $ syiling utk bayar tol dekat ngn drebar. senang cket nk amik. ye la, my byk tol & touch&go pn kdg2 sesak juga.
    5. err..interior lan gt kaler itam kn? ble buat kaler lain x? kaler yg cerah2 nmpk luas cket. sbb ramai komplen, pakai la kaler grey. hmm..gen2 mak aku kaler coklat ok je…hehhe

    huhuhu saya ska cadangan ni… huhuhu
    ade gambar belakang pulak tak???huhuhu

  101. klu sahih proton sedan baru ni sedan premium~
    cuma cadangan aku…proton dedicated 1 spec dgn premium goodies mcm lexus,hyundai buat…misalnya uprated sistem bunyi klu lexus guna mark levinson,proton boleh opt brand bose,bang olufsen etc atau dgn skrin sentuh ke…xpun kemasan kulit alcantra,atau colaborate dgn fashion designer cam merc dgn armani buat sebelum ni..klu harga dekat atau around rm80k,baru nmpak berbaloi2…tp kalau xdpt jual dgn harga tu,paling kurang pun fitkan dgn rim 18 sama mcm lancer tapi dari premium brand atau dibuat khas utk proton sedan shj..
    dan spec yg base tu harap2 dilancarkan serentak(kalau ada)konsumer yg kaki modi x perlu menunggu,asal bau jepun tangkap je x gitu japan wannabe…hehe~
    lg 1 xperlu psg spoiler blkng mcm lancer,buat mcm yg pasang kat waja skrg rasanya lg kemas,more streamline…

  102. sy rasa waja ni belum lagi kategori premium..sebab DSZ cakap kalau Waja ni ok, akan ada Perdana replacement tapi base on model lain & bukan mitsu nye model..dapat spec sama macam forte 2.0 pun dah cukup baik.. πŸ˜‰

  103. Something unprecedented will break cover tomorrow! sy ambil kat twitter Azlano tadi..pe benda tu ye..ke persona r concept?

  104. betul tu, harap berita baik..maybe pengumuman masuk geneva ngan preview persona r kot..hehehe..sebab lain macam je ayat azlan kali ni..mungkin ada kaitan ngan twit dia yg sebelum ni kot pasal geneva.. πŸ˜‰

  105. Alhamdulillah…apa2 pun perkhabaran dari proton esok. Hari yg baik, berita yg baik moga ada berkat hendaknya πŸ™‚

    cheers!

  106. ntah2 pengumuman pasal team lotus f1, sbb esok pn rsnye diorg nk tunjuk secare rasmi kete f1 diorg…

    harap2 selain tu ade la gk pengumuman dr proton psl perkembangan2 terbaru model2 utk mase depan. tu lg best..huhu

  107. sy pun rasa macam tu gak, sebab kebetulan hari yg sama lotus launch keta diorang kat london..tapi xtau la kot2 ada benda lain gak..

  108. saya harap sesuatu berita baik dari proton..!!!huhuhuhuh

  109. kiranya harinilah good news yg azlan ckp tu?…
    jgn lupa updatekn psl tu campromania πŸ™‚

  110. Salam semua.

    Mungkin ini yg dimaksudkan oleh Azlan.

    http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/Proton-Concepts/247491/

  111. pic new concept proton ada kat paultan……..wahhhh thumbs up to proton , pesona r camne lak eh…….

  112. kereta tu cun.. kalau ganti savvy elok sangat kot.. huhu~ saya rasa, model persona lagi CUN..

  113. teruja melihatnya..patut la azlan seronok je..persona r lagi garang la nampaknya

  114. campromania :
    grille dia ala2 Volvo skit..hehe..

    Betul. Volvo + Honda. Sebenarnya banyak lagi pembuat kereta yang meniru Volvo tapi ramai yang tak perasan.

    Paling dekat cuba bandingkan sesetengah model Honda dengan Volvo.

  115. tak sabar nak tgk rupa sbenar waja r ni………lepas tgk concept car proton yg cool sgt, trasa mcm xcited gila nak tahu rupa waja r……harap2 la ada spyshot or kuar kat autoshow geneva

  116. sy pun tengah tunggu spyshots ni..harap ada la xlama lg.. πŸ˜‰

  117. rasenye paling hampir ngan waja r tu mcm dlm pic ni kot..tapi harap2 lagi cantik

    waja impresion

  118. sy tolong bro uploadkan gambar tu, πŸ™‚ kalau ikut garisan2 pada poster tu memang ada ciri2 gambar tu..harap versi Proton lebih mantap la..

  119. hope lmpunye dikecikkan baru garang..lampu lncer fortis besar n xcun..huhu..proton concept pon dah tau design dpn blakang..hope pasni ada gmbr waja lak…xsabar dah ni…papepon proton concept ttp cute..

  120. apakata kita letak nama geng2 ultraman proton gaia, proton cosmos, proton seven, proton ace, proton apa lagi heheheheeh

  121. Lawa gak nampak design yg di upload tu….
    Td tgh tgk pasal enjin ler.. aper..ler… sekali tersangkut kat sini…. lawa…

    Berangan nak amik city… tapi kalo proton give a better performance…apa salahnya….

  122. info latest…this julai and august release broo..100% engine malaysia type mitsu..gemapk beb!!!!

  123. proton stellar? hehe

  124. proton altec

  125. proton ajuna

  126. proton luisia

  127. proton inspira dah keluar kwn….

    Website ini adalah untuk daftar kumpulan club asteria Malaysia dan penerangan sahaja:
    http://www.myasteria-club.com/yieco

    Website ini adalah website rasmi club asteria untuk pendaftaran:
    http://club-asteria.com/index?refid=72835

    website alertpay pula adalah untuk pembayaran dan penerimaan wang dari club asteria. Oleh itu, mestilah daftar akaun alertypay terlebih dahulu:
    https://www.alertpay.com/?S1XwzM7Rw6IDFBBFaOx1Fw%3d%3d

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s