funtasticko design

http://funtasticko.net

48 thoughts on “Gambar Rasmi Proton EMAS Country & EMAS3

  1. yang putih tu macam kena potong la

  2. untuk emas dan emas country, cun dah.. sampai kat emas 3 ni kurang sket.. mcm br0 mduan cakap kan tu, mcm kena potong.. hihi~!!

    tapi macam mane pun, model ni betul2 buat saya tak boleh duduk diam.. haha~!! comel sngt..

  3. dah cun dah.. tunggu nak diproduce.. hehe. btw terbaca brita tentang CNN nak sponsor Lotus f1.. bravoo

    http://timesofindia.indiatimes.com/sports/racing/top-stories/CNN-to-sponsor-Lotus-F1-team/articleshow/5633289.cms

  4. Maklumat menarik menanti komen

    “#

    in addition to the three interpretations on show in Geneva, Italdesign Giugiaro has also come up with other possible permutations of the Emas family developed with PROTON, including
    # Coupé Comfort: slightly more raked windscreen and low roof for a sporty interpretation.
    # Coupé Sport: even more steeply raked windscreen to accentuate the sportiness, underscored by a special door and longer front and rear overhangs.
    # Country Cabrio: the Country version loses its roof to become a four-seater cabriolet.
    # Compact Wagon: the Comfort version with longer rear overhang to increase the load space and become a compact station wagon. Both five-door and three-door versions are envisaged, the latter could come with panels instead of the rear side windows for commercial use.
    # H-van: identical to the five door version to the front door and then complemented by a generous load compartment that is extended by a high top to the windscreen and a lengthened rear overhang. ”

    http://www.theautochannel.com/news/2010/03/02/467575.html

  5. wah hari ni mmg banyak event/berita menarik . Lotus Group pun dah tie up partner strategic dgn Cosworth
    http://www.lotus-central.com/en/news/383-group-lotus-and-cosworth-announce-strategic-partnership.html

  6. well done proton .moga trus maju. apa2 pun emas ni mmg wow….

    lain2 model replacement bila lagi nak tunjuk……..

  7. mmm… kiranya model Wow hybrid nie bleh ar dikatakan model gantian Savvy yg akan ditamatkan…

    cheers!

  8. hebat proton!…
    lama x dengar lagu ni~
    tgk interior mmg cun….berjiwa energetic ..pwr window ctrl ala2 joystick jet pejuang,nasib baik xde butang missile…compliment dgn iphone adapter,stereng antara yg tercantik dlm kereta proton
    nmpak gaya mcm nak head 2 head vs smart vs toyota iq…suka aku kata proton emas ni lg cun dari 2 city car tu….

    selamat datang & selamat maju jaya dalam arena global,proton!
    🙂

  9. sekadar berkongsi:

    http://ginevra2010.italdesign.it/photo

    hehe, psal model Emas 3 tu, bukan laa x OK.. OK.. tapi janggal sket laa di mata saya, sebab selalu disogok dengan Emas & Emas Country.. tapi pada saya.. rekabentuknya lebih baik dari smartfortwo..

  10. hehe..
    baru tau… tingkat kereta tu yang boleh bukak, bahagian kecik tu je…
    untuk bayar duit tol..
    tak de masalah power window lagi le lepas nih..
    dah ringan dah..

    aku terbaca kat BT kata harga mungkin bawah RM50k

  11. Perodua tak terasa terancam ke ?…..

    nampaknya kena Merdeka kan jugak Perodua dari Daihatsu….

    • Mr HangPC2 bila nak upload pic proton emas kat SerayaMotor.com. Berita portal seperti detikOto.com, INILAH.COM dan Kompas Otomotif masih tidak menyiarkan berita Proton/Lotus di Geneva 2010. Mungkin besar irihati meraka pada Malaysia kerana proyek MOBNAS asli masih samar.

  12. aku pun hrp perodua keluar dari genggaman daihatsu. lebih baik jadi geng proton. kalau jadi kenyataan, ia akan jadi group yg kukuh proton/lotus/perodua.

  13. waw!!! saya memang teruja sangat2!!!!!! proton Emas ni memang paling smart yg pernah saya tgk,,!!! walaupn pada mulanya saya agak kecewa dengan design belakang pd gambar 3d… rupanya yg sebenar2nya smart!!! hati dah terpikat macam nak beli!!! tapi lambat sangat 2012!!!huhuhhuhhahhaha…

    Perodua???? yakinke tak mau keluarkan kereta hybrid??? agak2 MD Perodua tak senang duduk sekarang memikirkan nak buat kereta konsep n tunggu produk baru dari toyota..hihihihihih… hihihh

    • Bro afiq, Pero2 patut buat kereta enjin petrol sendiri dulu. Baru boleh fikir buat kereta hybrid..

      Kalu xreti mengaji, belaja muqaddam/Iqra’ dulu. Mana boleh by-pass terus mngaji Quran. Betul x?hehe

      • hahaha,,, betol 2!!! bilelh agaknye si Perodua 2 nak kuarkn anak sendiri..hihihihih

  14. mmm…. bayangkan bila proton gak serius menceburi segment compact, adakah pero2 yakin diorang akan sentiasa no. 1 selama2nya? hanya masa yg akan menentukan:)… EMAS ditujukan utk pasaran global. nasib baik, kalau tak… berpeluh la gak perodua nak jual kereta diorang tu nanti…hehe

    cheers!

    • sekarang Proton nak attack global market, lepas ni market domestik bukan jadi keutamaan lagi..nak harap sales domestik brapa la sangat, pastu org negara ni lagi suka barang Jepun..baik Proton jadi hero kat luar, biar la org nak kata Proton utamakan orang luar, janji boleh jual lebih banyak..mana la tau 1 model kereta global Proton leh jual lebih dari 1 juta unit nanti, baru la org tau..hahaha..

  15. lampu belakang dia cantik gila…

    • kalau malam tu efek dia macam glow in the dark..memang mengancam..harap Proton kekalkan dsign ni, pakai LED..memang syok..

      • klau tak silap ari tu baca lampu blkg tu macam lapisan plastik electrolight.. tp yg terang pnye walaupun cuaca cerah tp pencahayaan dia sama macam konvensional pnye bulb lampu..

  16. design dalamannya, memang futuristik.. especially pada gadget (control devide) yang ada pada pemegang pintu tu.. bila laa rakyat malaysia dapat rasa kereta tu..? atau, blogger2 aktif Proton cam kami ni dapat rasa dulu ke, kan best.. boleh buat entry kat blog untuk sesi ujipandu.. kan..? hehe~

  17. ok gak idea tu, kiranya perhargaan buat kita yg selama ni secara sukarela bantu naikkan imej & beri penerangan pada org ramai tentang Proton.. 😉

    • betol!!! saya setuju sangat2!!!hahah blog funtastickodesign, auto akasia,prodas,fridz max, Mak Uia(gear tinggi), adik automotif… n kepada pengunjung selalu blog2 ini seperti fauzan, thinking…n banyak lagi!!..huhuh 2012!! lamenye???

  18. eddy :
    projek mobnas tu projek apa???? tak prnah dgr pun….

    MOBNAS

    Mobil Nasional

  19. G-mie, dpt special invitation drpd Proton pun dah kira ok sgt dah..Sanggup ambil cuti tahun pi S.Alam tgok keta ni. Dpt duk blkg pun dah kira bertuah. hahaha.

    Pada saya, biar Proton lancar model ni sbg Global City Car. Biarkan minah Vicki Butler-Henderson main2 dgn EMAS ni dlm Fifth Gear dulu. Bagi org Malaysia meraung2 nak keta ni..Ha masa tu barula dorg2 ni buat statement, “Kami nak kereta Malaysia di Malaysia”..

    Anyway, I’m speechless seeing this car. You will be amazed-boleh pakai lagi ke phrase ni?hehe)

  20. fridzmax :
    Tu Projek di Indonesia kah?

    Kereta TIMOR (Teknologi Industri Mobil Rakyat) dah bangkrap lepas suharto jatuh…. sempat rebadges 3 model Kereta KIA dalam tahun 90an….

    ada MOBNAS lain cuma lebih kepada rupa BAJAJ @ TUT TUT

  21. saya ade typing error tadi, bukan devide, tapi device.. hurmm, betul tu bro fridz.. biar orang kat sini meraung2 nak kereta tu.. haha~!! ni pun dah meraung hati nak kereta tu.. saya ada member yang minat kereta buatan Per0dua.. tapi lepas saya suruh tengok video, gambar2 Emas.. dia cakap, dia sanggup tunggu Emas.. haha~!! baru dia tau..

  22. Betul Bro Campro, saya setuju. Design jepun cepat obsolete.

    Tadi saya browse link ni

    http://www.carpages.co.uk/car-prices/car-prices-hatchback-7000-to-8999-1.asp

    Cuba lihat harga OTR Myvi 1.3, Savvy dan Sirion 1.0..Apa pendapat tuan-tuan?

  23. Sekadar nak kongsi

    http://www.carpages.co.uk/car-prices/car-prices-hatchback-7000-to-8999-1.asp

    Cuba lihat harga OTR Myvi 1.3, Savvy dan Sirion 1.0. Apa pendapat tuan-tuan?

  24. hehehe… mgkin orang jepun tu dah kehabisan idea utk design kereta2 baru diorang. Diorang gak ada suruh italdesign design concept car mgkin utk variasikan design diorang n nak ada sentuha european 🙂 Coba tengok kat presentation toyota volta nie 🙂

    cheers!

  25. lepas tuh dengan Kontroversi pasal Toyota lagi…..

  26. dgr hyundai ngan gm pun ada buat recall…….harap proton takde prob…

    emas ni kalau bebudak naik mau jadi joystick door handle kat dalam tu…..canggih sungguh proton skrg……

    • rasanya part tu Proton akan town down..tapi button2 pada door handle tu mungkin akan berlampu nanti..kan senang skit bila malam nak tekan yg mana 1..

  27. bagi sesiapa yg tau pasal function2 dalaman proton Emas ini kongsikan info2 anda di sini…. http://prodas.wordpress.com/ banyak persoalan yg tak terjawab dan kepada sesiapa yg tau info2 function tersebut boleh lh kita kongsi sama2 di blog ini atau blog prodas…

  28. unik macam kereta mewah

  29. sy nak beli la tapi napa sampai 2012 baru ada….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s