funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton EMAS : My Pergh Ride Battle #12

31 Komen

My Pergh Ride Battle datang lagi!!! Baru-baru ini, di Geneva International Motorshow 2010, PROTON dengan kerjasama Dari LOTUS dan Italdesign-Giugiaro, telah melancar sebuah kenderaan konsep hibrid, Proton EMAS. Cabaran kita kali ini ialah menggambarkan rupa ‘production car’ untuk kereta ini.

SYARAT-SYARAT!
-Battle akan berlangsung selama sebulan, tarikh tutup penyertaan adalah 7 April 2010.
-Sila letakkan watermark forum ini pada penyertaan anda.
-Tiada sekatan dalam penggunaan sotfware yang anda ingin gunakan
-Tiada sebarang had bilangan penyertaan
-Bagi memudahkan penilaian, anda boleh gunakan gambar yang disediakan sahaja sebagai base.
-Sila ikut format berikut bagi setiap submissions…kerjasama anda amatlah dihargai…TQ..!

untuk maklumat lanjut, sila layari : http://pergh.com/forum/index.php/topic,14393.0.html

31 thoughts on “Proton EMAS : My Pergh Ride Battle #12

  1. off topic kejap ek..ade spyshot waja lancer putih kat highway lg kat blog adik automotif..sahla tu protonnye sbb nombor plat mcm testing proton sblm ni je.sblh dier ade saga mcm se je atau facelift nnti kot..agaknya xlama lg byk la pic2 spyshot nnti..xsaba dah..

  2. Bro… bukak topik ngan gambar spyshot terbaru!

  3. rasanya gambar dari blog blowwaterguy tue.. credit tuk beliau ok..

  4. harap makin byk spyshot waja r ni….nmpak dr blakang sama mcm lancer,lgsung xde prubahan. tak tau la pic keta lain kot.

  5. saya tak pasti laa pic tu betul2 waja R atau x.. nmpk dari blkg cm same je ngan lancer..

    utk battle ni.. hehe, sebulan kan..? hehe, bersiap sedia dengan adobe photoshop.. huhu~

    • sameje ngan exora mase test enjin gune body wish dulu..diorg tak cover body sbb tu bukan final design kete tu..tapi ati sy kuat mengatakan bahwasanya waja r ni pakai lancer evo..yela,kdg2 paper or berita pon takleh pcaya sgt..yes,lancer fortis tu pon sedara lancer evo tu tp xminatla..xgarang sgt..tunggu dan lihat yer sumer..hehe

  6. salam semua,,,hehe,klw sketch free hand jerk boley masuk x??den x brape nak geti r software2 nih..kui3

  7. bro aiman..
    syarat dah ditetapkan seperti di atas.. nak jadikan imej tu sebagai base.. so kita kena edit gambar tu je laa.. xpun, ape kata tnya bro chaku kat PERGH.com.. mungkin bro boleh lukis semula model tu dan ubah melalui lukisan.. tapi saya tak janji laa boleh ke x.. try tnya bro chaku eak.. lagipown, battle tu sebulan bro.. study laa adobe slow2..

    ni ade link sket untuk saya kongsikn tutorial nk ubah kereta guna photoshop.. (kat blog saye pown ade..)

    http://www.digimods.co.uk/tutorials/tutorials.htm

  8. tq,bro…simple n menarik r lmn web 2…sy try cket2

  9. orait, xde hal punye.. kalau nak software tu, siap crack-nya skali, bagitau laa.. saya cuba email-kan.. (kalau internet laju laa.. sebab file installer-nya agak besar..)

  10. Proton Invests RM26 Mil In Product Lifecycle Management

    http://www.bernama.com/bernama/v5/newsbusiness.php?id=481375

    Meanwhile, Proton’s Engineering Division Director Tajul Zahari Abu Bakar said the national car maker aimed to shorten product development by 30 per cent.

    • kebajikan pekerja pun satu keutamaan…..

      • sy sokong kenaikan gaji tu, secara xlangsung naikkan motivasi diorang supaya kerja lebih kuat lagi..produktiviti pun akan bertambah baik kalau pekerja semuanya bersemangat..tengok macam Perodua, dulu sy pernah dengah diorang dapat bonus sampai 6 bulan gaji tu… 🙂

  11. campromania :sy sokong kenaikan gaji tu, secara xlangsung naikkan motivasi diorang supaya kerja lebih kuat lagi..produktiviti pun akan bertambah baik kalau pekerja semuanya bersemangat..tengok macam Perodua, dulu sy pernah dengah diorang dapat bonus sampai 6 bulan gaji tu…

    Perodua memang patut bayar 6 bulan bonus.. sebab… p2 jual kereta dengan harga tinggi dengan modal yang amat kecil untuk r&d bumper… berbanding proton yang terpaksa pusing modal yang tinggi untuk R&D model baru…
    P2 sanggup kurangkan cukai pada kerajaan dengan beri pekerjanya agihan keuntungan syarikat daripada bina satu pusat R&D untuk bangunkan model mereka sendiri tanpa bantuan T & D!!!!

    p/s: pekerja PROTON harap bersabar kerana mulai tahun ini, Proton akan kembangkan sayapnya secara agresif keluar negara dan nilai saham Proton telah naik lebih 10% dalam masa seminggu perlancaran kereta konsep EMAS! DAN KEMUNGKINAN BONUS BOLEH DAPAT LEBIH DARI 6 BULAN 2-3 TAHUN AKAN DATANG.. SABARLAH…

    • betul jugak, apa yg bro cakap tu..tapi buat permulaan sebelum melangkah ke arah global ambik la hati pekerja sikit, baru diorang seronok bekerja..naik skit2 dulu, bila dah sukses nanti kasi bonus kaw2 nye..

      * pastu kasi la imbuhan skit kat kita, at least buat jamuan khas hargai penyokong2 proton di alam siber ni..x gitu kawan2.. 🙂

  12. hehe… masa nie la waktu yg sesuai utk minta gaji lebih bagi warga proton:) maklumlah…masyyuukkk! ..ahak.
    D Nazmi mesti luluskan punya, sb budget masih dalam kawalan. Yup, ini akan meningkatkan motivasi staff diorang yg sememangnya bersemangat:)

    mmm… bila sistem pengurusan pembangunan tu distrukturkn hingga bleh dipercepatkan proses pembangunan model tu, dah kira baik dah tu. Pengeluarkan model baru bleh dipercepatkan dan kos RnD pun dpt dikurangkan kn?

    cheers!

  13. ada baca jugak dlm paper yg proton bakal guna satu sistem daripada HP dgn siemens sbg rakan teknologi…
    kalau exora,proton berjaya develop dlm masa 18 bulan je..
    mungkin dgn sistem baru ni product development boleh jadi kurang setahun…
    xde masalah nntikan kalau nak mass pro proton emas dlm jangka masa terdekat..
    boleh jadi proton boleh keluarkan produk baru 2 kali setahun ke…almaklum nak ke pentas global,kena offer pelbagai produk baru boleh kompetitif dgn pemain lain…
    hmm,harap2 kereta sport/high perfomance adala dlm senarai r&d proton tu..

    • macam DSZ cakap baru2 ni la..masa akan datang Proton akan launch sekurang2nya 2/3 model baru sepenuhnya dalam setahun..time tu kalau ada duit rambang mata gak nak pakai keta baru..

  14. Pergh My Ride #12..

    ni hasil dari saya..

    [IMG]http://i1002.photobucket.com/albums/af144/azmi88/EmasPM.jpg[/IMG]

  15. maaf, silap bagi link.. ini link-nya.. hehe~

    • cun dah tu bro..tapi saya rasa production model xjauh sangat lari dengan konsep yg ada tu..maybe akan tone down skit2 je..shape lampu & grille maintain kot..sebab tu dah hampir production ready..

      • orait bro.. tQ~

        tu laa pasal.. mesti x lari punya laa.. saya rasa model utk production, mesti cun punya laa..!!

  16. campromania :
    sy sokong kenaikan gaji tu, secara xlangsung naikkan motivasi diorang supaya kerja lebih kuat lagi..produktiviti pun akan bertambah baik kalau pekerja semuanya bersemangat..tengok macam Perodua, dulu sy pernah dengah diorang dapat bonus sampai 6 bulan gaji tu…

    salam.. saya sokong kenaikan gaji ni.. kalau kita tgk kerja operator ni bukan senang, walaupn nk pasang2 je.. susah sebenarnya, nak kejar masa lagi.. tiap2 hari mesti ade daily target tuk production.. mmg xpatut dpat rm600++, lebih2 lg di shah alam….harap diorang dpt naik gaji, supaya kualiti pemasangan tu baik.. moral diorang ni kena jg.. kalau moral diorng down, tu yg jd kdg2 skru longgar, nat pasang xbetol dan mcm2 lg..

    saya pernah tanye operator kilang sy (syarikat kumpulan DRB-HICOM di pekan), gaji asas mereka pn lebih kurang jugak.. kesian tgk diorang keje.. gaji plak sikit…
    kesian mereka..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s