funtasticko design

http://funtasticko.net


10 Komen

Malaysia Pavilion:Pearl of Southeast Asia

Theme: One Malaysia, City Harmonious Living

Location: Within Zone B of the Expo site

Pavilion Area: Around 3,000 Square Meters

Profile Highlight: Traditional Malaysian Hut


Unique Features

The inspiration of the pavilion design comes from the traditional Malaysian hut in the expression of a unique style and national spirit of union. The building will comprise two streamlined high slopes with a cross on top, the symbol of Malaysian architecture. The facade of the pavilion will be made from a combination of recyclable materials of palm oil and plastic.

Highlights

Visitors will encounter world heritages of Penang and Malacca and get access to characteristic Malaysian artworks and their production process. Electronics, rubber and timber products will also be exhibited in the pavilion.

Highlight 1:Traditional Long House

The corridor and entrance at the ground floor will be based on Mosque design with elevated roof on columns to resemble the traditional long house in Malaysia. The exterior wall will imitate Malaysian textile printing with patterns of butterfly, bloom, flying birds and geometrical drawings.

Highlight 2: Mini-putt and Petronas Twin Towers

Along with palm oil, rubber and other economical plants, the pavilion will also exhibit tourist attractions of beach and golf court, as well as ordinary family lives in Malaysia. Visitors will be able to pitch and putt at an indoor golf area. The sightseeing elevator between two stories will be designed to simulate the famous Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur.

Highlight 3: Central Stage

During the Expo, the central stage in the pavilion will host two local dance performances every day to showcase all 47 ethnic groups from the country.

Highlight 4: Lucky Draws

The pavilion will hold lucky draws on key days during the Expo, such as Malaysia’s national day, and the anniversary of China-Malaysia Diplomatic Relationship.

Highlight 5:Artworks and Foods

Visitors will see characteristic Malaysian artworks and their production process in the pavilion and will have the chance to taste delicious Malaysian foods such as bak kut teh, etc.

Ini merupakan Pavilion Malaysia di Expo Dunia yang bakal berlangsung di Shanghai bermula 1 Mei hingga 31 Oktober 2010, terpilih antara 15 Pavilion terbaik di Expo tersebut..unik & tersendiri..Tahniah Malaysia!! layari http://en.expo2010.cn/ untuk melihat Pavilion negara2 lain yang mengambil bahagian..


18 Komen

Ferrari 430 Spider terbakar di Singapura!!!

Siapa kata kereta Proton je yang boleh terbakar secara tiba2???? Ni ada bukti terkini sebuah Ferrari 430 Spider terbakar di Singapura..kejadian berlaku pada 28hb April baru ni, jam 11:56 pagi di tengah2 bandaraya..kereta yang berharga berjuta2 RM ni pun boleh terbakar juga..takkan la bashers Proton nak cakap Ferrari tak bagus kot?? nasib la dalam kejadian ni tak berlaku sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa… tapi Ferrari tu tetap “total lost”..


10 Komen

Hyundai Avante/Elantra baharu dilancarkan!!!

Inilah model terbaharu Hyundai Avante/Elantra..dilancarkan di Busan Motor Show, Korea Selatan..menampilkan rekaan serba baharu sepenuhnya bertemakan ‘Fluidic Sculpture’ design..profilnya seperti four-door coupe dengan HID (High Intensity Discharge) headlights & LED taillights…dijanakan dengan enjin 1.6-liter Gamma GDI (Gasoline Direct Injection), 140 PS (138 hp / 103 kW) & 133 lb-ft (167 Nm) tork…menggunakan  transmisi automatik  6 kelajuan..buat masa ni belum ada lagi gambar interior dia..


7 Komen

Sketches Perodua ALZA dari bro Prodas!!

Saya amik gambar2 ni kat blog bro Prodas..dia baru2 ni pergi ke Sarawak untuk menghadirkan diri ke MSAM 2010..menurutnya ini merupakan lakaran awal Perodua ALZA..banyak lagi gambar2 boleh dilihat kat http://prodas.wordpress.com/2010/04/28/lakaran-awal-perodua-alza/#comment-4215 …apa yang saya dapat simpulkan, Perodua mempunyai unit rekabentuk yang berpotensi untuk pergi lebih jauh..cuma mungkin kekangan dari pihak Toyota/Daihatsu membataskan idea mereka..kalau x tercabar la kewibawaan diorang, hehehe… Malaysia Boleh!!

* kredit to prodas wordpress untuk gambar2 ni..dia cakap ada lakaran Myvi 1.5, tunggu.. 🙂


Tinggalkan komen

Tempahan untuk t-shirt EMAS dilanjutkan sehingga 5 Mei 2010!!

Tarikh tutup tempahan & pembayaran t-shirt EMAS dilanjutkan sehingga 5 Mei 2010!! Kouta masih lagi tidak mencukupi untuk menjalankan proses cetakan..kepada sesiapa yang berminat klik link ni untuk maklumat lanjut.. https://funtastickodesign.wordpress.com/2010/03/23/edisi-terhad-t-shirt-emas-dari-funtasticko-design/


3 Komen

VIDEO : Enjin GDI 1.6 dari Hyundai

Enjin ini merupakan enjin terbaharu dari Hyundai..dilancarkan serentak dengan pengenalan model VERNA..mempunyai teknologi terkini iaitu direct injection, dual continuously variable valve timing & variable induction system (*lebih kurang macam VIM (Variable Intake Manifold) kot dalam enjin Campro CPS)..tapi enjin ni cuma NA sahaja tanpa TURBO.. kuasa enjin ni 140 PS (138 horsepower)..

*harap enjin Campro TURBO nanti lebih berkuasa dari enjin ni nanti..