funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Imej pertama rendering Proton & Lotus EMAS versi produksi!!!

42 Komen

Versi Proton

Versi Lotus

Saya ambil imej ini dari Paultan.org sebentar tadi. Menurutnya ini merupakan rendering versi produksi Proton & Lotus EMAS yang bakal dilancarkan tahun 2012. Sangat menarik rekaannya, xsabar nak tunggu kereta ni keluar nanti. Syabas Proton!!!

sumber : paultan.org

Advertisements

42 thoughts on “PANAS : Imej pertama rendering Proton & Lotus EMAS versi produksi!!!

  1. mmg menarik..agak simple bbanding concept kat geneva tu..proton hope kluarkan model ni 2012..lg awl lg bagus..papepon hope interior dia tak terlalu simple..memandangkan model ni akan menjadi global model utk proton nnti..

    • harap ada rear view & interior sekali pasni..mungkin ada tunjuk persona r kot?

    • simple? design italdesign tu yg simple bg sy… design yg ni cukup ranum n much better.

      syabas utk team designer EMAS proton yg kebanyakannya orang2 muda baru di proton 😀 goodjob guys 😀

      • Tulah,rasanye sketch baru ni lebih agressive compare dengan original concept,harap kalau exterior lagi agressive,interior pun kena up sikit.

      • baguslah Proton amik ramai designer muda yg ada fresh ideas..ni adalah aset untuk masa depan, jangan disia2kan bakat diorang..ada sape2 yg ada gambar belakang & interior dia x?

  2. saya harap lampu belakakang x tukar.. saya suke lampu belakang yg italdesign buat,,

    • Yela2. Style lampu combi belakang yg tersimpan kat dalam tu kena kekalkan. tapi dengan design yg lebih padan dengan cue keseluruhan badan kereta ni…

      Feat yg perlu dikekalkan pd EMAS ialah:
      – adjustable panoramic roof dgn mild tinted

      Feat yg xde pun xpe:
      – button power window ala2 joystick

      Feat yg saya xberapa suka:
      – center meter dashboard. (kereta yg saya pening nak drive ialah kancil lampu bulat, vios dan nissan xtrail)

  3. Inilah dia yang saya mahukan. bersifat global dan keluar daripada kebiasaan. Jgn tone-down design ni sudah. Yg versi Geneva tu cantik. tapi 5x tgok dah jadi biasa2. Versi Lotus ada sket kureng laa. Macam Renault Twingo plak..But then, hey..ini global car beb.huhu.

    Kenapa plate number dia ada line biru? Ni dah jadi kereta duk kat Euro..letak sub rm60k saya beli ni DSZ!!!

  4. Aku terbaca satu article kat CarAdvice,katanya VW bercadang nak beli AlfaRomeo pulak,aishh macam2 diorang nak beli.

  5. bagi sy design ni lebih simple..kalo tgk side kete ni dah kurang cerun cermin ke depan n xde lg rasanya tingkap sparuh tu..depan nya dah makin simple xde foglamp segitiga tu..tp yg ni lebih praktikal kot compare ngn geneva tu..myb yg geneva tu rumit utk diproducekan.hehe..papepon yg ni lebih seswai utk production..harap interor cantik dan prktikal gak..n harap jugak proton jaga kualiti kete ni sbb nak pasarkan kat luar nnti..overal…design ni lebih garang..mata harimau tu bsambung dengan hidung harimau(logo proton tu skali imbas mcm hidung harimau…then lubang kat bwh bumper tu mcm mulut harimau mengaum)

    • dpt thumb down lak..ehehehe..

    • ye betul sy setuju..memang jelas muka harimau mengaum..ala2 Voltron

      • rasa2 saga fl tu ade ciri2 emas ni tak ?sbb nmpk lampu yg ditape tu mcm ade iras emas tp saga tu besar kot. cptla proton kuarkan model ni..ukan ape..takut company dr china copy design emas ni..diorg kan laju kalo bab copy mengcopy ni…xnak nnt diorg yg kuarkan dulu…kang dah sejuk design ni…

  6. safety features patut diberi perhatian..
    cth nya, ABS,EBD,Airbag,TC..pttnye da boleh ade utk sume model baru kereta proton tak kire ape Line nye..pntg tuh utk safety pengguna.

  7. PROTON cepattttttttttttttttlah keluarkan model ni, tak sabar rase nya nk beli walau berape hargenya. 2012???!!!!! lame nya….

  8. Kalau mcm ni la versi production Proton EMAS… comfirm booking satu…
    Orang rumah nak Honda Jazz Second tahun 2004… Tapi bila tengok proton punye…
    Lagi cunnn dari honda jazz second tu… Nampak futuristik…
    Harap harga pun cun jugak la…
    Dalam RM 40K – RM 50K ker… ramai yg mampu beli ni… mcm mayvie tu….
    Persona R pulak RM 50K – 60K…

    Sekali pandang memang ader nampak lampu tu mcm mata harimau…
    Lubang kat bawah tu mcm mulut harimau… Harap design ni akan jadi design language
    proton utk model2 lain… Design panel tingkap pun menarik… xder lagi tingkap 2 tingkat tu… sbb susah nak produce tingkap mcm tu n kos mungkin tinggi…
    Xder cermin panaromic view tu pun xper…
    Mungkin versi hi-end boleh letak mcm Peugeot 308Turbo tu…

    Harap proton dapat keluarkan awal lagi… Kalau boleh sebelum 2012…
    Sumbat Enjin petrol biasa pun xper… Campro Iafm pun boleh + CVT tu…
    Sy boleh terima lagi… X sabar nak tunggu 2012 tu… lama sangat…
    Sbb kalau nk letak enjin hybrid mungkin akan lambatkan production…
    Nak buat RnD lagi… dan mungkin harga dia mahal…

  9. Headlamp proton version tu ada design cue headlamp Exora. maknanya SAGA FL pun lampu macam ni juga. Jadi design headlamp ni la identiti proton sekarang. Ada kebarangkalaian tak Proton introduce sedan version untuk EMAS ni. Mungkin boleh panggil EMAS dan EMAS Aeroback. Aeroback tu dah sinonim sangat dengan Proton sebenarnya. patutnya bila keluar persona, Gen2 tu rename jadi Persona Aeroback.

  10. sgt menarik. harap2 keluar hujung tahun depan @ awal tahun 2012. pisang goreng panas ni x boleh dibiar lama2 nanti cepat sejuk.

  11. mantap!….ini kalau kena gaya dgn harga dan spec yg menarik mahu pening pesaing2 yg lain nnti….basher pun dah mcm kena serangan jantung level 8;mcm org gila meroyan je aku tgk komen2 diaorang…nonsense betul~
    harap rim tu just utk presentation;dah sebijik mcm satria gti plk

    cuba korang bayangkan kalau proton saga generasi ke 3 guna platform emas ni…entry level sedan yg cun mungkin?

  12. klo bro2 sume prasan kan…antara lampu depan n lubang bumper bwh tu ada jalur panjang ke bawah…rase2 korg tu utk lampu signal atau juz bayang curve bumper??sbb nmpk tebal gak bende tu…klo byg2 xde tebal gitu kot..sbb versi lotus ade lampu signal/foglamp kat bwh tu

  13. mungkin tu led running day light.. bkn signal lamp..

  14. Tadi tengok berita kat TV3,nampak gayanya Proton akan launch Waja Lancer dengan Saga FL kat KLIMS 2010 Disember nanti,agaknya kalau Saga FL tu launch lambat,sekali dengan engine baru ke launch?

  15. http://auto.bernama.com/newsDetail.php?id=523840

    http://star-motoring.com/blog/permalink.asp?id=1427

    Proton Upbeat New Models Will Boost National Car Sales This Year

    SHAH ALAM, Aug 25 (Bernama) — National carmaker, Proton Holdings Bhd, believes the new model that will replace Proton Waja and the facelift model to be launched in December will boost proton car sales this year.

    Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said the facelift model will be introduced at the Kuala Lumpur International Car Exhibition 2010 in early December.

    “The new models will make a change in higher sales this year,” he told reporters after launching a safety and health campaign on the road and workplace here Wednesday.

    Syed Zainal Abidin said the soft launch for the new models will be held after Hari Raya Aidilfitri holidays.

    “We’ve done trial production, plant and road testing,” he said.

    Asked on the facelift model, Syed Zainal Abidin declined to name the model.

    “Facelift, let it be a suspense, but I can tell you it’s one of our popular cars and from what I’ve seen, facelift gives a much better look to the current range of proton models,” he said.

    He said Proton has set an ambitious target to sell 170,000 proton cars in the 2010-2011 financial year.

    “So far we’re on track and we hope the two new models will give a lot more momentum for us as we always offer competitive prices for proton models,” he said.

    Proton posted RM104.647 million higher pre-tax profit for the first quarter of the financial year ended June 30, 2010 from RM64.379 million in the same quarter last year.

    The encouraging financial earnings stemmed from higher sales and profit margin from production of better quality cars, he said.

    Syed Zainal Abidin also said Proton was talking to five banks to provide better financing packages for customers, vendors and distributors.

    “We’re working out special packages for tenure of payment and interest rates,” he said.

    Proton intends to offer flexible options and low interest rates vis-a-vis 4.1 per cent and 4.2 per cent currently, he added.

    — BERNAMA

    *Waja lancer soft launched lepas Raya. November launch. December Saga Facelift.

    http://star-motoring.com/blog/permalink.asp?id=1425

    *Satria NEO di Hong Kong. Walauweh.

    • seperti yg sy cakap sebelum ni la, xde satu kereta kat dunia ni yang perfect & takde problem..kena ingat yang cipta kereta ni manusia & manusia pun xperfect, sebab tu ciptaan tu akan ada masalah, sama ada yg memang dtg sendiri atau sengaja dicipta untuk cari makan lebih, hehehe..

  16. part ni aku suka.. harap2 la kurangkan riba tu

    “Syed Zainal Abidin also said Proton was talking to five banks to provide better financing packages for customers, vendors and distributors.”

  17. yang lotus punya nampak garang….

  18. Funtasticko site aje masih ada pic diatas. Paultan site dah takde pulak dah.

    Model Emas bagus rebadge jadi Savvy dan Saga next model. Kalau extend rear seat jadi lah mini MPV. Model nie macam sama saiz dengan Myvi. Dengan bumber depan dan belakang yang eksklusif dan berlainan untuk bezakan ketiga-tiga model.

    Possible model:
    1) Savvy Emas (4-door hatch, Savvy new model) / RM40k
    2) Saga Emas (4-door sedan, Saga BLM new model) / RM45k
    3) Juara Emas (7-seater mini MPV, untuk fight Alza cukup lah) / RM50k

    Model-model hybrid lithium-ion bateri…kecuali Malaysia ada lombong besi asas bateri lithium (macam China, Australia ataupun Afganistan yang ada rizab lombong terbesar di dunia) mampulah Proton bagi harga hybrid murah sikit.

    Harap agar bro Funtasticko atau bro Theopilus Chin dapat render model-model tersebut.

    • bagus gak idea tu, sebab platform EMAS ni boleh dipelbagaikan kepada 6 variant, termasuk SUV, commercial, sport, hatchback, pick up & mungkin sedan..tunggu kalau sy ada kelapangan & idea nti sy cuba la buat..

    • Aku tak fikir hybrid akan murah. Sebab tu aku rasa untuk pasaran tempatan ni kalo Proton betul2 nak fight ngan Perodua (Myvi & Viva) dia kena buat yang convensional. Aku menantikan kemunculan EMAS versi Malaysia.

      • Pada saya kalau setakat nak fight market perodua, baik xpayah. Semua sedia maklum bahawa pasaran Malaysia dah concentrated. EMAS adalah model kategori global. jadi penghasilan dan marketnya juga perlu global. dari segi design, feature perlulah sekurang2nya mencapai tahap antarabangsa.

        Saya secara peribadi menganggap percaturan Proton bukan bersifat localized. Tetapi hendak membawa keluar jenama Proton ke peringkat lebih tinggi. saya fikir, Myvi dan Viva bukan satu jenama yg setaraf dengan EMAS. Nama EMAS itu sendiri dah menerangkan satu kelainan teknologi yg ada pada model tu.

        Xsalah jika Proton menyediakan model baseline utk EMAS. tetapi nama dia bukan EMAS laa..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s