funtasticko design

http://funtasticko.net

Laporan tahunan Proton 2010!!!

71 Komen

download (cover-page 60) : PROTON-Cover to Page 60 (2.8MB)

untuk page yang seterusnya boleh download dari sini : http://announcements.bursamalaysia.com/EDMS%5Csubweb.nsf/LsvAllByID/6C00BBE9FDE426D5482577910032B45C?OpenDocument

Terima kasih bro Nahar ARS kerana bagi link laporan tahunan Proton ini..ambil sikit petikan dari kenyataan Pengerusi Proton :-

By the end of 2010, one new product will be launched in collaboration with Mitsubishi and a facelift of an existing model will be produced to ensure the continuous growth and development of our product range
and line-up. Thereon, PROTON will be focusing on a very exciting 2011 with the introduction of our turbo
engine, two facelifts and another brand new product which will signal PROTON’s transformation in terms of design and styling.

Beyond 2012, the EMAS (Eco-Mobility Advanced Solution), which was unveiled at the recent Geneva Motor
Show, is merely, for the lack of a better expression, the tip of the primordial iceberg. The EMAS is not merely a concept car but it is the physical embodiment of the pride, passion and progress that has charged the Company through all these years and it is also a snippet of our dreams and aspirations, in terms of concept, styling, design, technology and elements of these will be incorporated in all our future products and technological offerings.

Advertisements

71 thoughts on “Laporan tahunan Proton 2010!!!

  1. Maksud di sini….

    By the end 0f 2010 = Waja Lancer + saga FL

    Early 2011= Exora FL aka Turbo + another FL ( Ape a??.. x kan waja r fl ) + New Brand
    diantara proton and Lotus.

    2012 – EMAS + Persona R…

    Jadi persoalannye.. kat ne PERDANA R..

    • hmm..tunggu je info2 baru lepas ni..

      jom buat spekulasi : 2011 – Exora fl turbo & Persona minor change kot, model baru maybe EMAS sebab dah ada rendering yg production punya.. 🙂

    • 2010 : – Lepas Raya Lancer Waja
      – Dec Saga Facelift
      2011 : – Facelift Exora
      – Facelift 1 lagi model apa?
      – Turbo Engine (H-line only) Exora dan Satria Neo
      — Brand new product= Persona Replacement Design by Giurgaro
      2012 : – EMAS launched (Nama bukan EMAS la)

      • The Saga will also be upgraded by having a two phase facelift,
        the first facelift targeted in November 2010 with minor appearance modification and a second involving an engine upgrade in 2011. This facelift is planned despite its continuing streak of high bookings. In fact in the last financial year, the Saga was a best seller several times for the Malaysian automobile market; due to its impressive selling points of consistent quality, value for money and reliability.

        *Confirm tahun 2011 2 model facelift itu adalah Saga dan Exora, di mana Saga facelift cosmetic Disember ini di KLIMS, dan engine baru untuk Saga dan Exora tahun depan. Ditambah pula dengan Persona replacement.

      • bro amik mana petikan tu?

    • Q1 2011- Exora FL 1.6L CFE aka Campro Turbo plus CVT or 6M/T transmission.
      Q3 2011- Saga FL IAFM+ plus CVT or 6M/T transmission.
      2011 – Brand new model jeng jeng jeng……………………..

  2. rasanyer 2011 new model tu persona-R

    • maybe kot.. best ni..ni confirm sahih, tapi model pe masih lagi misteri

      • Saya yakin bukan Persona R. Sebab die x kan la Persona yg baru berumur 3 1/2 tahun 2 dah nak ditukar sedangkan tahun depan baru berusia 4 tahun lebih…

        Tapi yg saya masih lagi pelik, time sekarang nh yg tengah kecoh pasal Waja R, Persona R Arena R, Emas dan SUV tuh, mana perginye REPLACEMENT untuk
        GEN 2.
        Kan GEN 2 dah dekat 7 tahun dilam pasaran.. Lagipun dah 3 facelift dibuat.. jadi x kan GEN 2 akan dikekalkan lagi ataupun hanya terus dilupuskan jer… Ye la sebab x d cerita langsung tentang GEN 2 replacment ….

      • mungkin diorang amik kira persona tu gen2 gak kot, sebab beza dia boot dia panjang sikit je..sebab tu dah buat replacement..mungkin persona r ada 2 bodystyle, sedan & hatchback (ganti gen2)

      • i bet you right… sebab gen 2 dah terlampau lama dalam industri..
        lagipun kalau Persona R ada banyak bodystail pun ok gak.. sebab say nh obses kereta besar + Wagon..

      • proveler,mgkn gen2 akan dilupuskan sbb rmi yg tlh beralih kpd persona..

  3. ‘another brand new product which will signal PROTON’s transformation in terms of design and styling’

    Rasanya EMAS..Sbb haritu render EMAS version production dah keluar dan Persona keluar 2012.

    • Ni model Persona Replacement yang Giurgaro design.Launched 2011.

    • SUV nih!!! yang Join venture ngan China hari tuh!! Kan DSZ ada kata nak beli balik projek tu sebab satisfied dgn design outcome …

    • Mungkin jugak. Setelah mengkaji sedikit sebanyak pasal incoming Proton Line-up, lama2 saya pun xberapa pasti model ape yg launch dulu. Kita kat sini digazetkan dengan EMAS, Persona R dan yg paling lewat sekali SUV China tu.

      Btw, adakah (pada masa akan dtg) Proton akan menyediakan satu enjin family yang kecil tapi berkuasa? Kita tgok trend di eropah kini sedang men-turbo-kan enjin size kecil mereka. Cth mpv VW Touran dgn 1.2 TSI nya dan Renault dengan TCE 130. Yelah, jika nak jadi global automaker, aspek begini sgt penting utk masuk pasaran eropah.

      Namun saya sgt berbangga proton sedang membangunkan enjin turbonya. Jika 1.6 Campro ada turbo, version 1.3 juga perlu ada turbo. Lebih kecil lebih environment friendly…huhu

  4. waja replacement, masih takda info lagi?

  5. AUTOMOTIVE LEGISLATION UPDATES

    PROTON carries out a thorough study on product compliance, benchmarking against regulatory requirements
    of each designated market at the earliest time possible. The implementation of new legislations between year
    2009 to year 2018 in PROTON existing markets, may require PROTON to revise its development strategy so
    as to meet those regulatory requirements. This includes the mandatory fitment of brake assist system (BAS),
    electronic stability control (ESC), tyre pressure monitoring system (TPMS), gear shift indicator (GSI) and
    daytime running lamp (DRL).
    Other than that, vehicles must also be able to comply with the requirements of pedestrian protection, CO2
    emission, Euro 5 and Euro 6 emission standards, mobile air-conditioning system and reusability, recyclability
    and recoverability depending on the specific market.

  6. saga fl 2011 with new engine upgrade shall comes with SE/LE kit i think.

  7. “brand new product which will signal PROTON’s transformation in terms of design and styling”
    agaknya Persona R kot,sebab takde pulak mention pasal Persona R kat ayat beyond 2012.
    Mungkin dalam hujung tahun 2011

    • maknanya persona life-cycle about 5 tahun je la kan…

      • Rasenya starting Dari persona,semua kereta proton mungkin hanye ade lifetime 5-tahun,mana tahu saga 3rd generation mungkin 2013,exora 2nd generation 2014.

  8. ‘brand new product’ mungkin dari segmen suv. abang saya ada terjumpa suv warna Pyrite Brown exora tutup dgn stiker dikawasan gerik . gambar x sempat nak snap sbab laju sangat.

  9. Ade ex engineer proton bagitau SAGA mgkin dgn gearbox baru gak..CVT ..tak pasti kebenarannya

  10. takde sorg pon terpikir pasal perdana?? bukan dah ade ckp nk upgrade perdana ke..hemm

  11. Persona Replacement tu design di Itali kan jadi siapa yang ada sedara kat sana minta-minta la ambik gambar spyshot tu sebab kat Malaysia ni dia test guna mule aje.

    • mula2 test guna mule dulu, pastu bila dah siap prototype baru test prototype lak..tunggu je la yek..harap2 kita dapat spyshots lepas raya nanti..harap Proton dah leh tunjuk Persona R concept kat KLIMS nanti, ramai yang berharap sangat2 ni..

  12. off topic : proton tanjung malim memenangi tempat ketiga perbarisan hari kebangsaan 2010 peringkat negeri perak.

    http://saluran07.blogspot.com/2010/09/tahniah-kepada-proton-tanjung-malim.html

  13. hehe.. offtopic kejap eak..
    bayangkan~ apabila kereta bernilai RM817K ditarik semula oleh pengeluarnya..
    itu yg berlaku pada Ferrari, terpaksa menarik semua model 458..

    info lanjut, saya cadangkan link nie..
    http://myadha.blogspot.com/2010/09/kereta-ferrari-ditarik-balik-selepas.html

    • macam sy ckap baru ni la, xde 1 kereta kat dunia ni yg xde problem..kereta harga juta2 pun xterlepas..kan ternyata sekarang, siap dah terbakar beberapa buah dah..baru ni kia lak recall sorento & soul sebab ada masalah wiring, http://www.autoblog.com/2010/09/02/kia-recalling-soul-sorento-over-wiring-faults/

    • Kebakaran ni disebabkan gam yang digunakan mudah terbakar. Tapi apa yang menariknya adalah, pemilik Ferrari F430 yang terbakar ini akan mendapat replacement kereta!! Wow. Ni memang bagus. tak payah la ulang alik ke SC macam di Malaysia.

      According to Ferrari officials, the crux of the matter lies within the car’s heat shield, attached near the rear fender. The adhesive used to attach the heat shields is capable of melting, and even igniting at extreme temperatures.

      The solution? It’s quite simple, actually. Ferrari technicians will replace the wheel arches and attach them with conventional metal rivets. Customers with burnt 458s will reportedly receive a replacement car, complete with the revised wheel arch design. The design has been changed in-line at Ferrari’s production facility, so the flammable adhesive will only affect the very first run of 458 sports cars.

      And what’s more, people who were saddened by the loss of their 458 sports car would each receive a new model.

      Source: Reuters courtesy of Automobile Magazine Staff

  14. Bro2 semua dah tengok car sales untuk July 2010,takhta saga dah turun balik,sales myvi tiba2 pulak naik,mungkin sebab myvi special edition yang buruk tu agaknya,ye lah kalau dah terhad kepada mungkin 1000 unit,mestilah orang ramai cepat2 sapu,tapi sales saga still maintain 6000
    tapi sales exora ade down sikit,tapi kita tengok balik untuk august 2010,kan proton launch exora mc bulan august,Dan mungkin myvi special edition dah abis dijual.

    • kat Buletin Utama tadi ada preview waja lancer..hehehe… 😉 warna merah macam Exora mc1 tu..memang ada iras2 impression sy buat skit.. ni sy terjumpa video waja lancer tengah wat roadtest

      • Bro,lagu tu macam tak kena je,macam nak insaf kan orang je,tapi tabik betul brader yang amik video ni,steady je tangan dia pegang phone,naik motor lagi lak tu.

    • ok la tu kira tak sia2 la kempen memburukkan brand yg diorang lakukan.. huhu

      • dah keluar semua global car proton baru la perodua tau dimana level mereka berada nanti..jangan jadi jaguh kampung sepenuh masa.. 😉

    • mmm… myvi merampas kembali di tangga teratas. Saga second. Tak pe, yg penting model2 proton masih memberi saingan n masih dlm sasaran jualan. 🙂 Mgkin keseluruhn jualan agak menurun…mgkin pembeli tengah menangguhkan belian utk memberi laluan model2 baru yg akan kuar hujung tahun nie 🙂 siapa tahu.. 🙂

      cheers!

  15. bro campro, impression bro ada iras2 dgn apa yg kua kt buletin utama tadi..

    http://auto-akasia.blogspot.com/2010/09/terkini-proton-waja-lancer-di-buletin.html

  16. Tadi Nightline ade preview lagi teaser untuk waja lancer,tapi nampak kat steering ade paddle shifter,tapi info Dari nightline tadi cakap first batch dibuat di kilang proton shah alam,bukan CBU Dari Jepun ke,tapi takpelah asalkan price tak terlalu tinggi.tapi jangan rendah sangat sampai dekat dengan harga persona.
    tapi nightline cakap tadi proton Akan guna different engine compare to previous model,maksud previos model tu waja atau pun lancer early batch?

  17. apa yg aku nampak dari gambar tu:
    1. mcm ada front lips
    2. silver line kat rear bonet
    3. 2 tone color rear bumper
    4. mcm ada spoiler kecik kat bonet blkg.

    ada apa2 info tak ttg berita td??

  18. this is unrelated to the topic
    these day it looks that the world is spinning too fast
    there are hunday and now look at toyota catching up http://carscoop.blogspot.com/2010/09/breaking-toyota-working-on-four-door.html

    and we hope with same energizer into the years to come

  19. this is unrelated to the topic
    these day it looks that the world is spinning too fast
    there are hunday and now look at toyota catching up http://carscoop.blogspot.com/2010/09/breaking-toyota-working-on-four-door.html

    and we hope that proton will be with same energizer in years to come

  20. gambar waja dah ada..cantik..agaknya proton xsaman tv3 ke sbb kuarkan pic2 tu?heheh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s