funtasticko design

http://funtasticko.net

Lotus EMAS!!!

47 Komen

Sebentar tadi bro Azrai bagi link gambar ini.. Lotus EMAS ini juga bakal dipertontonkan di Paris Motorshow..menarik!! tak sabar nak tengok versi Proton pula lepas ini, harap ada tunjuk kat KLIMS hujung tahun ni..terima kasih bro Azrai sebab bagi gambar latest ni..

Advertisements

47 thoughts on “Lotus EMAS!!!

  1. fuyoo..smart!

  2. Overall boleh tahan,cuma rear lamp tu ‘cute’ sangat,patut lagi aggresive sikit,pastu dffuser tu nampak pelik sikit lah,side mirror pun nampak simple sangat.
    Lain semua ok tapi aku harap versi Proton punya lagi gempak.

    • harap mcm 2. tapi betul kata bro. Lampu belakang dan side mirror terlampau simpel untuk kereta yg nampak aggresif.
      Harap proton nye nanti x dibuang lampu belakang Italdesign tu. Saya suke sangat.

  3. Bro campro ni gambar betul ke gambar photoshop,cuba tengok arch wheel design dua2 gambar tu,gambar pertama tayar tu boleh nampak dengan jelas,gambar kedua tu nampak tayar macam tenggelam ke dalam.

  4. kalah jazz type-D! fuhhhh!!! bakal kegilaan remaja!

  5. pelik ar knp media oversea lg tahu berita ni dari media malaysia.. adakah media kite tak mahu ambil tahu or terlepas pandang?

    • Apa yg peliknye?. Nhkan EMAS versi Lotus.
      DAaaaa. Lotus based mana Bro?…………. Xkan kat petaling street kot.

      Sah2 LOTUS based kat Uk. Mestilah media luar yg akan cepat dapat kalau Lotus yg released gambar tu. X kan la Loh nak suruh media kita( tv3, CBT and what so ever) nak kene g sana semata2 nak amik cerita.

      PLUS sah2 kan Lotus nye version X AKAN masuk Malaysia. Jd ianya cadi cerita sampingan je la untuk Malaysia. SO x de sapa terlepas pandang… Daaaa

    • Maknanya Proton bukan jaguh kampung lagi la kan? πŸ™‚

  6. waw!!!!!!!!!! menarik..

  7. Pingback: Lotus Emas. « Prodas's_afiq Blog

  8. aku suka seat dia.. mcm sscus euro-pu…

  9. Ini rendering a.k.a. artist impression. Tapi smart la design ni. Tak sabar nak tngok yang proton 5 doors version. Belakang tu macam inspired dari Smart4two.

  10. In near future, Mitsubisihi pun akan keluarkan EMAS version Mitsubishi.
    Apart from a rebadging exercise, both companies are also earmarked to produce a small hatchback car.

    Syed Zainal said there was a strong pull among global car makers to produce a small car or an β€œA-class segment car.”

    β€œBy β€˜small car’, I mean a small hatchback, one with space and that offers fuel economy. It’s in demand now,’’ he said, adding that it would likely be done through a joint venture.

    β€œIt must be a joint development and I can assure you there is no lack of interest,’’ he said.

    Apart from having a low-cost production base for a small car, the tie-up with Mitsubishi Motors could allow Proton to get its hands on an engine from Mitsubishi Motors that would power the planned hatchback.

    The joint collaboration on the hatchback would mean shared costs and a division of marketing rights on future sales of the car.

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/12/5/business/2727852&sec=business

  11. Pada pandangan saya, kedua-dua versi Proton dan Lotus dah xnampak sgt design Italdesign. EMAS Italdesign tampak futuristik, manakala yg ini tampak lebih relevan dgn tahun 2012.

    Harap EMAS Proton masih mengekalkan lampu rear-combi yg cantik tu dan panoramic roof. Sekurang2nya umum akan membandingkan EMAS dgn Smart atau IQ, bukan Viva atau Myvi.

    Tak sabar nak tgok EMAS Proton version. Dgn price tag nya sekali.huhu

  12. mesti keluar kat klims nanti. proton pun nk jugak respon orang ramai camne.

  13. hehe,sempat melontarkan komen sambil mengunyah kuih raya…
    anyway harap lagi gempakla yg produksi punya klu korang kata pic kat atas tu just artists impression…
    dan proton emas pun harap2 buat kemunculan kat klims…please dato syed,x sabar nak mencuci mata kt sana nnti~

    selamat hari raya campromania and all guys here…enjoy your idulfitri,drive carefully igt orang tersayang…aku petang ni bertolak balik kg~harap2 trafik terkawal…

  14. YUP, mari kita pakat ramai2 pi KLIMS disember nanti. Nak tgok camne size EMAS ni. Jika berpuas hati, mesti rembat sebijik. huhu

    Btw, Salam Aidilfitri buat kawan2 semua.

    • dapat USD 2 juta..kalau kerajaan Malaysia bagi 10 juta kat Proton develop green technology bagus gak.. πŸ˜‰

      • mungkin jgk new model thn depan, 2011 perdana replacement model.
        2011, new model EMAS dan Persona-R.
        Apspun tunggu je lar, tak lama lg dah!!!!!

      • berkaitan Perdana, bro ada ape cheritera ke tentang replacment nye. Saya dah penat mencari la, banyak sangat mkn rendang..

      • EMAS & persona r tu 2011 ke 2012 theking? πŸ˜‰ harap cepat la keluar, sebab dah ramai yg menanti & berminat…sebelum potential customer ni berubah hati, baik proton buat langkah yg drastik..hehehe…

  15. wa….t king dah bersuara..xsaba nih thn dpn

  16. Proton Emas Production model 3rd Q 2011..oversea assembly in late 2012… the pic we say is most properly the final refinement for the production look.

  17. sori typo error, 2012 EMAS dan Persona-R

    • 500 testing part production/testing unit starts this october if im not mistaken. from that date it would take only 8 to 10 month to do all those testing if there are not any major design/engineering changes.

      saga replacement after 2012 might includes the new tranny n powerplant in the EMAS production model with 2 unique variant to counter P2 Alza and a compact crossover like VW polo cross. a big consideration on the new platform and body design that will include the Lotus lightweight body construction technology that would see the saga being 35% lighter than the current body design.

      seems proton is really fast and serious in their new steps in global market.

  18. video dan artikel dari BBC mengenai Nabil yg nak jadi F1 world Champion.

    http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motorsport/formula_one/8967005.stm

  19. Lotus Range Extender set for production
    A collaboration between Lotus Engineering and Fagor Ederlan will develop the Lotus Range Extender Engine for series production.

    Lotus Engineering, the automotive consultancy division of Lotus Cars Limited, and Fagor Ederlan, part of the Mondragon Corporation Cooperativa, the biggest co-operative group in the world, have completed a joint technical and market study analysing the best route to production for the Lotus Range Extender Engine. The study has culminated with an agreement for Lotus Engineering to develop the engine for series production and sale by Fagor Ederlan for the global automotive market.

    The three-cylinder, 1.2 litre Range Extender engine from Lotus Engineering has been designed specifically for series hybrid vehicles and the production engine will offer a fast route to market for manufacturers wanting to source a dedicated range extender. The high efficiency, low mass design will enable low emissions vehicles to be produced cost effectively across a wide range of hybrid vehicle applications, as already demonstrated in both the Lotus Evora 414E Hybrid and the PROTON Emas concepts, which were shown at the 80th International Geneva Motor Show this year.

    (from lotus engineering)

    lotus range extender engine that powered the emas

    (animation)

    enjoy viewing……

  20. maaf zahir batin kalau terlanjur kata..

    kalau diperati lampu dan bumper depan emas tu macam rupa muka dan mulut PREDATOR dalam filem tu kan?

  21. Blog dan press indian banyak sentuh pasal proton sekarang sbb proton nak produce proton emas kat sana tahun 2012. baguslah..ada xpose . ni ada render proton emas dari blog india http://indianautosblog.com/wp-content/uploads/2010/09/Proton_EMAS.jpg

    • bagus perkembangan ni, semakin ramai yg menanti kehadiran Proton di sana…harap2 jadi 1 fenomena terbaru..biar terkejut pengeluar2 lain yg dah lama bertapak di sana..hehehe..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s