funtasticko design

http://funtasticko.net

Perodua Alza terbakar secara tiba-tiba!!!

28 Komen

Sebuah Perodua Alza dipercayai pemiliknya dari SU3 dan baru sahaja 2 bulan dibeli terbakar secara tiba-tiba tengahari tadi (1hb Oktober 2010)di persimpangan masuk SU3, Saujana Utama. Pihak bomba dan polis telah ke tempat kejadian untuk memadamkan api yg marak dan memusnahkan sama sekali Perodua Alza tersebut. Sehingga artikel ini ditulis, kenderaan tersebut masih ada di tepi jalan, mungkin menunggu siasatan lanjut. Pemandunya wanita beserta dgn anaknya selamat.

Mujurlah takde kemalangan jiwa berlaku. Rasanya boleh claim kat Perodua kalau tuan punya kereta ni xde buat apa2 pengubahsuaian yg boleh menyebabkan punca kebakaran ini berlaku.

sumber :www.saujanautama3.com

Advertisements

28 thoughts on “Perodua Alza terbakar secara tiba-tiba!!!

  1. Kereta Perodua memang camtu…

  2. basher2 proton slalu ckp kete proton slalu camni la ape la..padahal kes terpencil je..so skrg tgk kes ni lak..apa kata basher..

  3. ni semua sbb guna RON95 la… dulu sblum ada RON95 n RON97 pilihan utama pengguna kes kete terbakar mmng skit je… sbb tak rmai org gune RON92 mase tu… anda pemilik kete fikir2kan la yg terbaik utk kete korang semua…

    • betul ke? ada data?

    • its nothing to do with ron 97 or 95 la….RON rating tu untuk resistance from knocking…slalunyer kete terbakar ni disebabkan wiring short circuit yang bakar harners pastu sambar lube oil..pstu wat modification kete x amik kira load electric….tu yg short circuit

    • nape blaku knoking bile gne RON yg lebih rendah??? sbb nye berlaku nya pembakaran dlm engine lebih cpt dr sptut nye… kenapa berlaku pembakaran cpt??? sbb nye RON yg lebih rendah tu lbh cpt terbakar dr RON yg lbh tinggi… itu secara logik nye la… tp klo tu pun tak dpt korg pk aku tak tau la nak kate ape kn… cbe korang pk… bile pembakaran dpm engine blaku awal dr sptutnye (valve intake petrol lom tertutup) boleh menyebabkan sambaran api hingga ke tank minyak… mmng la ade some case tu wiring problem… tp some case perkara yg aku ckp ni blaku gak…

      • kemungkinan tu ada jgak.. sbab tu kereta2 high end kena pakai ron 97 at least utk jaga enjin..

      • Proses 4 stroke engine ialah intake, compression, power, exhaust…intake valve hanya akan terbuka pada proses intake. pada masa ni pressure dalam combustion chamber adalah rendah…sebab tu air fuel mixture leh masuk dlam chamber…knocking biasa nyer berlaku pada compression stroke di mana exhaust valve and intake valve tertutup. dia mana mixture preignite dulu before spark….preignite plak berlaku bukan di semua tempat…selalunya berlaku dekat wall liner…sbb kawasan panas kat situ. jadi kemungkinan preignition berlaku masa intake valve terbukak sangatlah rendah. lagipun kereta moden byk dah pakai injector yg sudah pasti ada one way safety valve mechanism.and byk kete ada knock sensor….mintak maaf la kalau salah…tp ni yg aku blaja masa kat U dulu la

      • aku ske reply chap_de_x. it makes sense.

        mmg kita tau ron rendah cepat terbakar.
        tp kita kena tau waktu/tempat dia terbakar.
        sblm myk terbakar, ia harus di”compress” dulu.
        nape kena “compress”? utk dpt maksimum power drp pembakaran.
        tp utk compress ni, masih ada faktor penghad.

        em..apa kata perodua berkenaan kebakaran di atas?
        received & downgrade? 😛

    • betul juga apa yg awak kata, ron95 lebih mudah terbakar dr[d ron97… sbb tu ron95 murah…

  4. sian pemilik alza tu.. tapi takpe ada insuran.. dapat seiijik yg baru lgi kot?? hihiii… btw aku rasa ini kes terpencel je nih.. ada la sesuatu yg tak kena tuh

  5. no komen….pandai2 la pikir

    ___________________________________________
    “kereta juga MPV”

  6. mungkin jabatan yg bertanggung jwb kne buat kajian.. rasanya dh bnyk terjadi..
    tapi hairan gak pickup truck guna diesel pun penah jd…

  7. Ni bukan kes terpencil ni. Kes ‘parah’ da ni. Engineer p2 pegi la blajar lg.

  8. Indonesia guna RON88 aje. tak terbakar pun kereta kat sana. Kalau la RON 95 tu buat terbakar, takdelah company minyak nak jual. Diorang tu research bertahun-tahun bang.

  9. ada gak dengar pasal pengunaan ron 95 bleh sebabkan kete terbakar, tapi stakat di blog2 tertentu ajer. tapi kalu pikir2 balik, kat indo pakai ron 88, singapore dah lama pkai ron 95, kat europe, ada ron 95 and ron 92, dah lama pakai ,begitu gak kat australia, tapi xpulak timbul masalah camni. so pendapat saya jelah, xda kena mngena dengan ron aper2 pun. kalu kete sport pakai ron 95 sontoh swift sport, cuma masalah enjin knocking n bleh menyababkan kerosakan enjin jika pakai lama2, tapi xdala plak yang tulis dalam manual bleh terbakar. macam proton gak, minimum ron 95, xda plak tulis bleh terbakar, tapi ni pendapat ajer, so wallahua’lam yang mana betul.

  10. Hari nie MyVI pulak accident terbakar…siap meninggal lak….

  11. Pasni semua keta malaysia kena letak pemadam api mini dalam keta… kalo nk terbakar dpt gak padamkan sebelum 1keta hangus kan….

  12. Ada info baru. Sebuah lagi rangka Alza yang terbakar ada di Balai Polis Kepong. Siapa ada foto?

  13. semlm kat tv3 tunjuk PROTON GEN2 terbakar kat klang…

    • tu la pasal, makin menjadi2 kereta terbakar sekarang.. Gen2 tu xsilap memang ada masalah, xsempat nak panggil mekanik dtg kereta terbakar..kebetulan owner tu xsilap sy bertugas kat Balai Polis kat situ.. mula2 ingat ada unsur khianat sebab kebetulan ada isu hangat kat balai tu, rupanya masalah teknikal..

  14. Dah banyak sangat kete2 terbakar ni… rasanya next time fire extinguisher diwajibkan dalam semua kereta…. yg aku peliknya, semua kete terbakar dlm tv mahupun gambar (tak kiralah proton or perodua) mesti sampai hangus keta tu, mana bomba kita pegi???

  15. mengape terbakar api marak benar?????

  16. Bukan Salah Minyak 2…Dalam 100 Biji Kreta Perodua Alza 2 Di Buat mgkin ada 1 je Spoil …Kira xda nasib la 2…pa ble buat..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s