funtasticko design

http://funtasticko.net

Soft launch Waja Lancer 10 hari lagi!!!

82 Komen

Menurut info dari autoinsidermalaysia.blogspot.com Waja Lancer punya soft launch dah hampir tiba, tinggal 10 hari lagi.. maknanya 15hb Oktober ini kita akan dapat tahu nama rasmi, harga, spesifikasi model & boleh booking model yang di tunggu-tunggu oleh peminatnya selama ini.. adakah perkara ini akan benar-benar berlaku? Sama-sama kita nantikannya…  😉

Advertisements

82 thoughts on “Soft launch Waja Lancer 10 hari lagi!!!

  1. Kalau 1.8 tu range RM65-RM70, berbaloi sangatla untuk beli bagi mereka yang so called Japanase Wannabe..

    Kalau 2.0, with pedal shift, Auto Cruise.. sekitar RM75-RM85..lagi berbaloi-baloi… hehehe..

    Sebab ape berbaloi… cuba bayangkan kalo beli kereta import, kemudian pasang stabilizer bar untuk stability purpose…habis beribu-ribu… beli Inspira ni dahla murah dah takyah bayar cukai…pastu aksesori nanti akan mudah dapat local made, pastu pulak dah cukup stabil sebab dah pakai LOTUS ride and handling ….

    p/s: PROTON pun boleh mula establish PROTON ride and handling kowt..hehe..

  2. Softlaunch ni maknanya open for booking la kan? jadi nak tengok kereta live kat mana? Rasanya kat COSE Kesas tu aje.

  3. perghh lagi 10 hari tuh… lps ni nk plan trip ke showroom huhuh

  4. huh…x sabor sungguh aku…………….mintak2la harge tu dlm jgkauan aku…klu x..terpksela aku amik waja lame jer

  5. Sapa nak p sila tulis nama..kite buat rombongan cik kiah ke showroom proton…hehehe

    • yang ada kesempatan, jgn lupa snap gambo byk2..
      kami nak gambo interior je..exterior dah bosan tgk..hehe..

  6. location for soft launch not confirm yet,yg pasti 15hb Oct dijangka launch datenyer.
    keter ade di CoSE tp d basement le,cume dpt ditatap dlm beberapa minit aje then covered. Melelh je ler air liur. Then dikawal rapi oleh 4 pak guardl.

    for special bookg,reply to this email
    protonmalaysia@rocketmail.com

  7. orang ramai rata2 dah sibuk bercerita pasal waja nih. harap blog ni akan dapat info dan hint seterusnya..

  8. Aku rase harga untuk 1.8 patut 70-80k
    untuk 2.0 patut 85k-90k
    sebab kalau rendah lagi,sudah pasti akan menjejas jualan Persona E h-line.
    Jangan letak terlalu dekat,nanti jadi macam kes waja lama.
    Nampaknya kalau nak replace Perdana kenalah pakai engine 2.4

  9. x sabar nak tunggu nih. mintak2 harga nye berpatutan. nama tak kisah sebab orang akan panggil lancer gak hihi

  10. engine n interior sama cuma ada 2 variasi.

    1.8l: aboutRM76,000 to 79,000
    no paddle shift,no autocruise. got both transmission

    2.0l: about RM99,000
    Full spec same as ori lancer, only in auto transmission.

  11. confirm ek 10 hari lagi??

  12. Confirm la jadi keter kerajaan lepas ni bagi menggantikan fleet Waja CPS…boleh cepat2 lupuskan keter Perdana opis yang dah 10 tahun tu…

  13. jom pakat teka harga… sapa betul dapat inspira ni sebijik
    peyno teka
    low end (basic MT 1.8) harga : RM69k
    medium (basic AT 1.8) harga: RM72k
    Full spec (AT 1.8) harga : RM75k

    full spec (AT 2.0) harga: RM89k

    rasa2 proton sasar monthly sales waja sekitar 3k~3.5k… memandangkan sales vios pon sekitar 2.5k je

    • rasanya dia ada M line untuk 1.8, harga sy teka untuk manual RM72k++, auto pulak RM75k++ & untuk versi 2.0 H-line full spec agaknya dalam RM95k++.. 😉

      • yup setuju ngan bro cam..
        aku x rasa proton nak kuar sampai 6 variant..
        why not kluar dlu mline n hline jer..
        kalo rasa x umm sales, br la kuar bline,
        mcm exora.
        aku teka 1.8 auto full specs rege dia 83k..

      • M-line 1.8l M = RM78k OTR
        *ABS,EBD,Airbag,Rim 16″ 5 Spoke,Seat Fabric

        H-line 1.8l A = RM85k OTR
        *ABS,EBD,Airbag,Rim 16″ 10 Multispoke,Seat Fabric, Fog Lamp, Bodykit – Spoiler, Chrome Garnishing

        H-line 2.0 A = RM95k OTR
        *ABS,EBD,Airbag,Rim 18″, Autocruise, Leather seat, Paddle shift, Multi Spokes Rim, Chrome Garnisihing, Bodykit + Spoiler

        Kebarangkalian nak dapat RM76k agak tipis sebab pertindihan harga dengan Exora. lagipun Exora CVT confirm harga up dalam RM2k-RM4k bila launch.
        Bagi yang bernagan nak harga dia RM60k++ teruskanlah angan2 anda itu sebab Dato’ Syed Zainal dah cakap harga Waja Replacement ni lebih tinggi dariapada Waja lama. Waja 1.8 enjin Renault dulu pun dah dekat RM80k kan.

  14. haiiii.. lambatnyer kluar…10 hari bagaikan 10 tahun..

  15. putra n gti dulu brp ek rege dia???(1.8)
    kena tgk benchmark dulu sblom nak teka rege model ni..

    • putra /gti/wira 1.8 dulu kalau tak silap rm72k
      dan masa tu takde model base line…
      so kalau dibuat base line.. boleh la turun 60 lebih rasanya

  16. pasaran waja lancer tak kacau sales persona
    kalau tgk trend sekarang
    monthly sales
    saga : 6k++
    persona:4k++
    exora : 2k++
    neo+savvy+gen2: 1k++

    dan
    new waja lancer: 3k++

    • Kalau wajalancer 1k pun dah dikira bagus,sebab harga wajalancer lagi tinggi dari exora.

      • org tak kira camtu la bang.. market utk sedan ni biasanya lebih besar dari MPV…

        avanza MPV lebih murah dari Vios… tapi sales vios lagi tinggi

        cam vios dan city pon lebih dpat sales 2k++ tak kan waja lancer target 1k je

  17. kalo la order booking ni masa time soft launch jer dah cecah ribu2..
    ada chance boom model ni..

  18. model ni mmg akan boom… tu pasti.. cuma sales dia takde la tinggi cam saga dan myvi
    jadi target sales 3k++ /month tu adalah sasaran yg munasabah bagi segment ni dan harga sekitar 70~90k ni

  19. la ni dah tinggal 9 hari lagi…uihh lame nya..takde sesape yg leak gambar interior lagi ke…tak sabo dah ni

  20. Mungkin harganya bermula RM74K. Main selling point waja lancer ini semestinya enjin 1.8L. Orang ramai akan fikir RM70k utk Vios J, tambah 4-5k dpt Wajalancer 1.8L.

    Saya setuju pendapat Peyno. Waja lancer ini diharap dapat figure jualan sekitar 2500-3500 unit sebulan. Sudah pasti ia akan ‘mencuri’ jualan Vios dan City.

  21. curi market vios n city…

    mesti salesman honda n toyota akan gune ayat cam ni plak…

    toyota salesman: “itu proton lancer 1.8 bang..minyak confirm kuat…vios ni vvti…save minyak…reliable pun bagus….”…

    honda salesman: “bang..ini city technology baru bang..i-vtec..power pon ade, save minyak pon ade…. lagi pon bang roadtax murh..sbb kite 1.5..x mcm proton tu 1.8”..

    hahahha

    • hehehe…diorg kena brainstorm sesama mereka la nak cipta istilah baru nanti, dengar2 cerita ada SA sedang dalam proses produk training sekarang diKL.. tu tanda2 besar model ni dah dekat nak launch.. 😉

  22. sj nak habaq sat….
    on the way keje td aku jmpa lori treler angkut lancer sportback…nmpknya mitsubishi malaysia pun dah siap2…mgkin proton release inspira dulu lepas tu mitsu dgn lancer sportback…
    dan baca paper new straits time hari ni…dsz kata mungkin proton dapat mass pro kereta hybrid pada 2012 atau lebih awal dgn harga murah dari kereta hybrid sedia ada tapi bergantung kepada insentif kerajaan dlm bajet 2011 nnti…..nak tau dpt ke x,tggu je bajet dibentangkan…x silap bulan ni

    • Berkenaan dengan EMAS, saya rase jv proton (fiat and Mitsu) mmg nak sangat kereta nh. Fiat ada pasaran luas di Eropah, Mitsubishi di A.S dan proton di Asean. jadi kira alliance antara ProFiaMit dapat dipasar secara global dan kos jadi murah la. Plus mitsu dan Fiat ada teknology sendiri yg dapat digunapakai oleh Proton.
      Tapi saya harap the G ada baget untuk buat. Bukan ape, kata nak jadi negara maju tapi x kan still nak gune minyak Euro 2 punye. Nak maju kene seiring dengan cita2.

  23. bilakah protn nak naiktaraf satria neo jadi 1.6 T?. :(. golongan muda jangan dilupa

  24. Waja 1.8 prices during launched yesteryears:
    Waja 1.8X (Type A -without Captor Security System) RM77,249.82
    Waja 1.8X (Type B – with Captor Security System) RM78,674.82

    Should be more than these price if according to Dato’ Syed Zainal said before the new Waja replacement price is quitely higher than the defunct Waja.

  25. this is the best and most inspiring quote ive ever read.
    —————————————————————————

    “This higher performance engine developed in collaboration with Lotus Engineering will unveil an engine equivalent in performance to a two-litre naturally aspirated engine,’’ Syed Zainal said, adding that the turbo-charged engine would next be introduced in the Satria Neo.

  26. ni campro.. kalo berminat masukkanlah artikel ni dalam blog hang gak– http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/253233/ <– interview dgn Dany bahar.. Lotus: 'How we're going to do it' dia ada mention pasal proton gak dalam tuh..

    kalau rajin ikuti forum dan komen2 dunia..
    banyak org terkejut dan skeptikel kat lotus pasal sekaligus lancarkan 6 model.. mana nak cekau duit nak develop . banyak tu.. dan dgn masa yg amat singkat pulak tuh.. dalam 5 tahun 5-6 model.. sapa tak terkejut ?… huhu. ikutilah interview menarik tersebut.

  27. isni lps nmpk mitsu ASX kt area bangi kaler hitam no plate BKY….
    menarik jgk mate memandang
    skali pndg dpn mcm lancer….
    it is a small suv bnding ngan CR V
    juz my 2 cents…

  28. proton lancer kuar bulan 11…11..10..

  29. lg 8 hari.. hu hu XD (betul ke.. np tak nmpk iklan teaser kt surat khabar nieh??)

  30. Kelmarin, (Rabu 9/7/2010) SA di Proton 3S Center, Senawang, Seremban kata booking dah dibuka untuk Waja baru ni. Kat situ dah ada sorang booking dah. And hujung minggu ni, ada SA yang kena hantar pegi training untuk product baru ni. Launch dalam bulan 11 katanya.

    Harga and nama kereta still tak confirm sampai sekarang, tapi anggaran utk 1.8l dalam RM85K OTR and 2.0l RM95K OTR. Untuk 2.0l, confirm tak lebih RM100K. First 300 unit fully CBU, 3S center sini mungkin dapat dalam 10-15 kereta utk launching. Siapa cepat dia dapat!!

    • Betul ke fully CBU ni? Macam tak berapa nak betul aje sebab dalam TV pun dah tunjuk yang kereta baru ni sama munfacturing line dengan Exora kat Shah Alam. kalau KIA-NAZA, PEUGEOT-NAZA memang SKD (semi knocked down). tinggal pasang pintu dengan bumper aje.

      • CBU untuk 300 unit pertama sahaja. Katanya QC 100% untuk semua kereta ni. Saya rasa untuk meet demand waktu launch. Lepas ni CKD dekat Shah Alam.

      • Btw, Naza pun buat macam ni untuk KIA Forte tahun lepas. Waktu launch, 400 unit CBU dari Korea di bawa masuk. Tapi sekarang production CKD di Gurun.

    • Ni boleh percaya ka,dalam TV3 terang2 dah tunjuk Lancer di manufacture di shah alam,ni pulak fully CBU,ish ish banyak sangat info yang susah nak percaya,takpelah tunggulah 7 hari lagi.

      • kadang2 aku rasa mcm dah jd trend skang utk strategy marketing plak.
        guna kan model CBU utk tarik demand..first 500 lah, 300 lah, xde plak first 1..
        ntah la, nak percaya susah, x percaya pun susah..hehe..

  31. Yesterday, Proton Recalls Gen2 & Satria Neo Manufactured Between 2004 And 2008 due to a clock spring malfunction that raises potential safety concerns.

    The voluntary recall, which is part of its Global Quality Assurance programme, affects 15,911 (two per cent) of 660,000 cars produced and sold over the four-year period.

    http://auto.bernama.com/newsDetail.php?id=533488

  32. pagi tadi jmpa lg mule persona warna hitam…mmg front end dia jelas exora…follow belakang exora hitam bertape bumper depan

  33. SA proton dah g training sejak minggu lepas kat HQ..sumber sahih soft launch lepas 14 hb 10, booking 1000, tak tahu la sampai bpa org…
    training pasal product knowledge je..spec tak revealed lg..tapi org umah aku pun keja SA proton gak…mgu depan baru g training…yg dah pegi kata enjin pakai lancer thn 2007…4B10 ke?

  34. agak2nya, interest bank berapa boleh dapat…takkanlah sama macam kereta proton lain..

  35. hehe,nnt bnyk la kete waja ni kt kedai ubahsuai..

  36. model : inspira 1.8
    model code : CY3SNMHRMAO

    ENGINE PERFORMANCE
    a) manufacturer : mitsubishi motors
    b) engine capacity : 1798cc
    c)max net power : 105 kW@6000 rpm

    TRANSMISSION
    a)no. of speed : 5
    b)type : manual/auto

    model : inspira 2.0
    model code : CY4STHHRMA0

    ENGINE PERFORMANCE
    a) manufacturer : mitsubishi motors
    b) engine capacity : 1998cc
    c)max net power : 113 kW@6000 rpm

    TRANSMISSION
    a)no. of speed : 4
    b)type : auto

  37. salam, mmbr aku ada cite diorang dah start buat proton emas, maybe tahun depan dah leh nampak. nnt ada dalam belas2 bijik akan diguna pakai oleh govment sbgai kereta kerajaan..

    • menarik info ni bro, mesti versi hybrid agaknya, sebab Proton ada bgtau sebelum ni nak bagi kerajaan pakai kereta hybrid diorg dulu sebelum buat mass production.. xsabar nak tengok emas otr lepas ni..harap2 ada la versi petrol sebagi pengganti savvy.. 😉

      • Tak silap saya,kereta tu akan digunakan sebagai ujian awal sebelum mass production,Proton akan letak alat receiver kat dalam kereta tu untuk collect info tak silap saya.

  38. kira mcm gps device yg leh send/recieve data ke? cool jgk tu

  39. had a chat with COE SA..good guy (contact the email above)…15th Oct soft launch, 15th Nov actual launching…exact price TBA on 15th Oct…saw the real car (highly guarded the did make abig fuss), built, look & feel just exactly like cbu lancer..(non-scientific evaluation by myself :P)…can’t hardly wait, just hopes the 2.0 will be around rm90k…

  40. x sabr dh ni tiggl 4 hri jk…
    Kt mner diorng punyer location utk soft launch?

  41. latest info

    1.8 MT no CVT – price tag – 75 – 79k
    1.8 with CVT 80-89k
    2.0 with CVT 90 – 99k
    exact price akan revealed during soft launch..jap je lg

    1.8 – fabric – seat
    2.0 – interior nappa leather seat
    nampaknya CVT ni bukan develop untuk Exora shja…
    Sport rim – 1.8 16inch ,10spoke..tak pasti yg mana satu..rasanya dah pernah ade kat dlm blog ni mgkin..tak pun yg test ke genting tu…

    some other spec..
    rain sensor – kira kalau ade hujan wiper tu jln sendiri lah
    light sensor – kot lalu dlm terowong atau dlm parking lot yg gelap tu lampu akan auto hidup..tak payah nak sentuh butang pun..
    sensor cermin – kot ade anak2 yang nak tengok keluar masa kita naikkan cermin sisi, dia akan stop sendiri..tak tahu lah nama teknologi dia ape …lebih kurang gitu lah cite dia..

    ABS, EBD tu dah kira standard tmsuk dual airbag untuk semua variant

    booking skrang – 16++
    booking pada 14 hb – 1k je..

    sumber – sangat2 boleh dipercayai…

  42. aku fobia tul la ngan sensor cermin ni..
    harap2 power window bkn lagi igaun ngeri..
    ada pape info pasal transmission..4 speed or 6 speed???

  43. nama hanya DSZ je yg tahu rasenya…takde leak langsung..even theinsider
    transmission 4 & 6 speed

  44. off topik.. ni ada interview dgn DSZ.. project lotus baru2 nih.. kalo tak berjaya maka lotus terpaksa dilelong.. huhuhu… project berharga 300 mll pound tuh. baca kat sini sungguh menarik http://www.theedgemalaysia.com/highlights/175173-p300m-capex-for-5-lotus-models.html

    “We are finalising the loans syndication. It is almost finalised. To be honest I had the same questions, I asked our people, are you sure that this (five new models) can be done. Well, we have the industry experts sitting on our advisory panel (who) said it can be done. Also the auditor has said this business plan is sound and feasible for implementation, which is why the banks are okay to lend us the money,” said Syed Zainal.

    • Saya rasa projek ni boleh berjaya,dan kalau Lotus dapat tingkatkan lagi kualiti serta interior dan engine perfomance,projek ni akan jadi lebih berjaya dan bakal memberi keuntungan besar,bila2 boleh tundukkan Ferrari,Porsche dengan Lambo.
      Kalau Porsche punya line-up lebih kurang designnya dan sales banyak,takkan Lotus tak boleh?
      Lotus kena ada sesuatu yang Porsche takde,dan Lotus dah pun ada Lotus Ride&Handling.Buat permulaan harga tu kena lebih rendah sikit daripada Porsche,Ferrari dan Lambo.

  45. Proton dan Lotus engineering emerge jadi satu core unit? menarik.

    Proton-Lotus engineering division

  46. Inspira good

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s