funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton INSPIRA flyers!!!

153 Komen

Gambar ini telah diberi oleh bro David melalui link td…Dah rasmi sekarang, Waja Lancer ialah Proton Inspira.. mungkin Inspira tu hasil inspirasi dari Lancer kot, hehehe…mungkin 15hb ni soft launch, apa nanti saya akan updatekan info, stay tune!!!Β  Terima kasih bro David sebab berkongsikan info terhangat tahun ini.. πŸ™‚

Advertisements

153 thoughts on “Proton INSPIRA flyers!!!

  1. caya lh bro… akhirnye keluar jug Proton ISPIRA ini…. ape lagi bro… angkat lh satu… ahha

  2. Wah bagus ni,flyer dah siap.Agaknya dah muncul belum kereta ni di showroom Proton.

  3. terbaik bro…fully automatic climate control,5 star safety rating…

  4. tapi design kunci kurang lawa lh… kalau dia buat cm exora baru cun kot..hihi ini pendapat peribadi lh

  5. 2years maintenance cost tu tertakluk pd terma dan syarat ke?.kalo mcm tu dh kira bagus.ringan skit beban.bole cover utk byr insurans.hope interest x le tinggi sgt.

  6. auto climate?? from 79K+++ermm

  7. nantikan sambutan nye….hehehe

  8. Xde la btol kabo angin kata start from 70k.minimum pun start from 79k.adoi.

  9. Sekurang2 nye dengan adanye Inspira,Proton dapat cekup sikit area yang civic dengan altis control.

  10. bukan cekup civic altis sylphy je…kalu price tag cam tu leh kacau city, vios ngn latio jugak…wohooo

  11. superb mmg terbaek dari ladang..

  12. Aisyeh, lari budget la kalau start dari RM79K.. baru ingat nak angkat satu

  13. 79K tu untuk basic model tuh.. kalau ada climate control dan paddle shift tu sure harga lain tu…

    apa2hal pun website ni mmg cepat keluar info…

  14. tp x de lah basic sgt…ckp le model standard…..kalu premium bru ade suma tu..

    ala ok la tu..kalu nk dicompare model dlm price range tu

    kalu yg 1.8 aut0 mesti dalam 82K.(tmbh 3K dr manual)

  15. confirm inspira. ade automatic trunk lit remote lagik. tergugat market vios n city camni.

  16. rase iklan kat paper nanti cam ni la….hahaha

  17. tadi kt MHI tv3 dah ada..
    3000 unit direct from japan..
    esok dah start leh booking..

  18. rasenye ciri trunk remote tu mmg dah ade kt waja lama n persona h-line kan.. automatic aircond tu pun persona h-line ade kan

    • remote trunk persona h-line ada..
      autoclimate aircond tak sure ada ke tak..
      tapi korang penah tgk gen2 mc3 yg ari tu tak.. aku g showroom ari tu nmpk ada butang cam adjust lampu hid kat dashboard dia..

      • yg adjust lampu kt dashboard 2 rasenye bukan hid,tpi lampu untuk meter.nk kasi terang or malam.klu x silap r.sbb rsenye gen2 x pakai hid,waja h line je ade hid ni.huhu

  19. aduh….
    harga start RM79k tuh, ini mcm cancel amik 1 sebb lari budget

  20. cantik ar plak..huhu.. *lari topik : td sy tunjuk flyers nie kat cikgu sy..n then cikgu sy ckp proton ade 4 projek..3 projek dah lps..1 projek sangkut..pg nie husband die ade presentation untuk projek yg sangkut tuh..huhu..sape leh teka projek apekah itu??

  21. Terbaik la bro… Antara blog terawal dapat info nie…
    ingat nak angkat 1 dah… harga start RM 79K…
    Klau 70K comfirm bleh angkat 1 nie…
    Apapun harga memang affordable la untuk 1.8 car…
    Dari segi spec, saiz, cc enjin dgn prestasi memang berbaloi-baloi…

    APAPUN TERPULANG KEPADA KEHENDAK MASING2…
    COMPARE LA DENGAN HARGA DI BAWAH NIE…

    ANTARA MODEL KERETA YANG DIJANGKA AKAN TERGUGAT :

    MITSUBIHSI
    Mitsubishi Lancer 2.0GT – RM123,980

    TOYOTA
    Toyota Vios 1.5 TRD Sportivo – RM92,990
    Toyota Vios 1.5G – RM87,990
    Toyota Vios 1.5E – RM81,990
    Toyota Vios 1.5J (A) -RM76,990
    Toyota Vios 1.5J (M) – RM71,990

    HONDA
    Honda City 1.5L Grade S – RM84,980
    Honda City 1.5L Grade E – RM89,980
    Honda Civic 1.8 Sedan – RM114,980
    Honda Civic 2.0 Sedan – RM129,980
    Honda Jazz 1.5L Grade S – RM104,800
    Honda Jazz 1.5L Grade V – RM109,800

    NISSAN
    Nissan Latio 1.8Ti (AT) – RM99,958
    Nissan Latio 1.6ST (MT) – RM84,680
    Nissan Latio 1.6ST (AT) – RM88,980
    Nissan Latio 1.6ST-L (AT) – RM92,930
    Nissan Latio Sport 1.6ST-L (AT) – RM96,880
    Nissan Sentra SPort 1.6L (M) – RM85,750
    Nissan Sentra SPort 1.6L (A) – RM89,800
    Nissan Sylphy 2.0L Comfort (A) – RM114,850
    Nissan Sylphy 2.0L Luxury (A) – RM116,800

    NAZA
    Naza Forte 1.6EX – RM75,800
    Naza Forte 1.6SX – RM81,800
    Naza Forte 2.0SX – RM93,800

    MAZDA
    Mazda 3 Sport 1.6 – RM103,017
    Mazda 3 Sport 2.0 – RM133,537

    CREDIT TO : http://harga-kereta.blogspot.com

  22. waaaa…. terbaik dari ladang!

    cheers!

  23. wahhh..blog ni memg bess arr awal2 dh dpt info..hri2 dok ngadap blog ni nk tggu info untuk inspira ni…
    kalau bess memg nak angkat satu inspira ni..ade info terbaru post cepat2 broo!

  24. info dari utusan ;

    Model baru Proton yang namanya masih dirahsiakan, akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1.8 liter dan bawah RM95,000 bagi enjin 2.0 liter.

    Nama model kereta yang diberi nama kod P3-90A ini juga akan diumumkan esok yang dipercayai mendapat ‘inspirasi daripada nama tempatan,’ manakala pelancaran rasminya ke pasaran ialah pada 10 November ini.

    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1013&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm

  25. Betul la harga RM79k++. Takdenya dalam range Rm60k-RM70k

  26. Salam bro, dah tengok atau belum foto Proton Inspira terbaru dari Proton Inspira Club?

    http://www.arenakereta.com/2010/10/13/proton-inspira/

  27. Wahhh… betul ke bawah RM 80K…
    Kalau stakat kuang RM 100 jer… jadi RM 79 XXX la…hehehe..
    tak lama lagi.. bleh la serbu ramai2 showroom proton…
    Comfirm nak test drive ni…

    Ader banyak gambar close-up exterior proton inspira nie…
    Kat : http://www.cikgudahlia.com/2010/10/proton-inspira-p3-90a-rm79k-waja.html
    Tang rim sukan tu kuang mengamcam la…
    Tak garang mcm yg sediada…

  28. Ni harga Waja 1.8 masa launched dulu.
    Waja 1.8X (Type A -without Captor Security System) RM77,249.82
    Waja 1.8X (Type B – with Captor Security System) RM78,674.82

    Dato’ Syed Zainal dah cakap yang harga Waja replacement ni akan tinggi sedikit berbanding Waja sebelum ini. Betulla RM79k++ tu lebih dari Waja 1.8 tu.

    Kita teka harga lagi dan feature:-

    M-line 1.8l M = RM80k OTR
    *ABS,EBD,Airbag,Rim 16β€³ 5 Spoke,Seat Fabric

    H-line 1.8l A = RM87k OTR
    *ABS,EBD,Airbag,Rim 16β€³ 10 Multispoke,Seat Fabric, Fog Lamp, Bodykit – Spoiler, Chrome Garnishing

    H-line 2.0 A = RM95k OTR
    *ABS,EBD,Airbag,Rim 18β€³, Autocruise, Leather seat, Paddle shift, Multi Spokes Rim, Chrome Garnisihing, Bodykit + Spoiler

    • Menangis la kepada sape2 yg baru beli. Lancer GT or Lancer EX baru2 nie…
      Spec sama tu… Harga kurang dekat RM 20K – RM 30K lagii… banyak tuu..
      Kat ofis nie ada sorang dah angkat Lancer GT dlm awal tahun nie…
      Sebelum membeli apa2 kenderaan harap survey la dulu apa2 yg patut…

      Harap Proton boleh deal dgn mana2 bank bagi interest rate special ckit,
      Macam Nissan dgn Honda tengah buat skang nie…
      interest rate 2.88% jer… sampai 9 tahun lagi…
      Skang kan ujung tahun… mcm2 promosi dari automotif company skang nie…

      • Honda dengan nissan tu boleh bagi interest rendah sebab dia dah bayar dengan bank. Stategi pengeluar kereta di Malaysia sekarang bila nak bagi diskaun ada 2 kaedah. 1 turunkan harga duit muka, dan 2 kurangkan rate interest. Tapi kalau ikut bank negara, duit muka tu tak boleh kurang daripada 10% nilai kereta yang hendak dijual. Tahukah anda kenapa penjual kereta menggenukan 2 strategi ini? Sebab utamanya tak mahu pengguna awal yang beli kereta tersebut marah sebab sebagai contoh beli kereta 2 bulan lepas harga RM80k, sekarang pengeluar kereta bagi diskaun jadi RM75k. Secara tak langsung harga pasaran kereta terpakai untuk model tersebut juga turut jatuh dan pengguna yang membeli model tersebut tidak akan sesekali akan membeli kereta jenama tersebut lagi di masa hadapan.

      • Beli lancer interest 2.7%. Apa yang ruginya? Setakat jimat 20-30K waktu beli. Tapi rugi 20-30K waktu bayar loan.

      • Nampaknya comfirm bro tak dapat terima kenyataan…
        yang proton dah rebange Mitsu Lancer jadi Proton Inspira nie…
        dan harga lebih murah dgn spec yg lebih kurang sama.
        Disini saya bagi calculation yg bro kata rugi kat loan kalau beli Inspira dari beli Lancer Mitsu tu…: Ini FAKTA bukan AUTA…

        MITSUBISHI LANCER GT :
        HARGA : RM 123,980.00
        INTEREST RATE : 2.7% (BAK KATA BRO KUTU RAYAU)
        INTEREST : RM 123,980 X 2.7% X 9 TAHUN
        SO TOTAL INTEREST : RM 30,127.14
        TOTAL INTEREST + HARGA ASAL : RM 154,107.14
        MONTHLY ISTALLMENT : RM 1,426.91 (‘0’ DONWPAYMENT)

        PROTON INSPIRA (FULL SPEC):
        HARGA : RM 95,000.00
        INTEREST RATE : 4.00% (AVERAGE, BOLEH DAPAT 3.75%)
        INTEREST : RM 95,000 X 4.00% X 9 TAHUN
        SO TOTAL INTEREST : RM 34,200.00
        TOTAL INTEREST + HARGA ASAL : RM 129,200.
        MONTHLY ISTALLMENT : RM 1,196.29 (‘0’ DONWPAYMENT)

        SO… BEZA (HARGA ASAL + INTEREST) DALAM RM 24,907.14
        BELI PROTON INSPIRA STILL JIMAT LAGI RM 24K
        WALAUPUN BRO KUTU RAYAU DAPAT 2.7% MASA BELI LANCER GT TU…
        SEBENARNYA INTEREST RATE BAGI BEZA CKIT JER…

  29. mamat kt satu blog ni siap da test drive g, tp result tak kuar g selagi tak soft launch

    http://www.facebook.com/paultanblog

  30. Wah ini sudah bagus..
    pegawai Government bakal dpat bonus Rm2k..to leh booking lah… hehhe

    • Ada ke bonus a.k.a. Wang Ihsan ni?

      • tunggu bro Najib umum besok la kalau ada ke x, sy xkisah sgt sebab mmg xkan dpat nye, hahaha…

      • membe dari MOF bgtau ada..~percayalaaa..kasihku waja semua…diruang proton inspira~~bg laaa..special price for govt staff…oowowowowo..~ (rentak nyanyi lagu siti nurhaliza)

      • Off topic : Yeke ader…Kalau ader cantik la tu…
        Dengar2 citer memang ader… Berapa RM jer tak tau lagi…
        Sbb tahun lepas dah tak der… 2 tahun lepas pun tak der…
        Kalau jadi PRU tahun depan, comfirm kena ada…

    • Eh, camne aku dengar dapat RM1500? Mana satu yg betul?

  31. Rebadge terbaik setakat ni dari ladang Mitsu

  32. Baguih beli Inspira… x payah bagi duty lebih kat gov. pastu kalau nak Mitsu jugak hampa convert je la…tepek logo baru

  33. Inspira…mcm honda inspire pulak….xpe..yg penting ketenya best..nama cantik tapi kete xbest byk problem xguna jugak kan.. starting price yg RM79,xxx, mngkin yg xxx tu 999 atau 888.so RM80k starting price..Mmg proton target inspira ni utk executive muda yg income RM4k-RM5k sebulan mcm target market waja 1.8 dulu…Dan sape2 yg bercadang nk beli vios/city/cruze/forte/latio, mmg inspira akan jadi satu pilihan yg perlu dipertimbangkan jugak.Maklumlah…range harga dekat2 sama je..

    Utk, model 2.0 tu, proton pasang side airbags, ESP/TC ke??ke standard safety spec dgn paddle shift je??

  34. maaf bro campromania..
    adakah foto di laman web ini hasil rekaan bro..?
    dan adakah logo funtastickodesign telah ‘dibuang’..?
    setahu saya..
    hasil artwork ni ade tulis WAJA replacement 2010
    logo funtastickodesign & ade sign kat belah kanan.. kan..?
    maaf offtopic…
    just nk gtau psal kelab inspira ni

    http://www.inspiraclub.com/

      • mungkin sementara je kot diorg pakai..bila dah ada logo rasmi nanti mungkin diorg tukar la tu.. kalau diorg berminat nak sy design logo kelab inspira tu sy boleh buat, siap design t-shirt & merchandise lain leh buat & supply..

    • begitu la nampaknya..memang artwork sy pun..tapi diorg crop & buang sy nye trademark..

      • ok πŸ˜‰
        mengenai model ni.. saya berminat juga, tapi dah rasa teruja sangat laa memandangkan ia hanya model ‘salinan’ lancer.. kita tunggu pula model Persona R & Emas.. mungkin lepas pelancaran Inspira ni, model Persona R, Emas, SUV atau Perdana replacement bakal menjadi bualan hangat..

        apa pun, tahniah kerana menyajikan foto2 terkini.. πŸ˜€

        ouh ye, ada sumber foto mengatakan interior model Inspira ni..
        tapi saya tengok macam interior Persona je yang diubahsuai..

        ni link nya:
        http://ezzygetacar.com/tag/proton-inspira-interior/

        saya kata begitu, dari sudut pandang pada steering wheel tu.. bentuk tak sama dengan Persona, cuma ia diubahsuai saja.. lihat pada rekabentuk center cluster nya.. sama dengan Persona.. πŸ˜€

      • tu dashboard persona..sape la yg letak gambar tu ye..hahaha…

  35. forum club baru tu admin dia pmpuan singapore dulu ke?

  36. susah nk bg harga mcm waja dulu, maklum la isu royalti..

    • bukan pasal royalti sgt, sebab kereta ni segment berbeza dengan waja sekarang, inspira ni segment c, waja segment b…lagi 1 enjin dah 1.8 & 2.0..harap proton boleh adjust lagi harga ni..

  37. Saya pun harap begitu…
    Sbb kat flyer tu tulis **Tentative OTR price… Belum muktamad lagi…
    Kalau bleh Ejust ckit lagi… comfirm medium low income macam saya pun boleh beli…
    Gaji dalam RM2K – 3K jer sebulan… So 1/4 gaji adalah yg munasabah untuk bayar monthly kereta… jadi dalam RM 750.00 la sebulan…
    Kalau Harga RM 70K-RM 80K, rasanya lagi ramai yang boleh pakai keta nie…
    Macam Waja dulu-dulu tu… Persona H-Line pun RM 60 K… so tak ganggu…
    Harap Proton boleh konsider…

  38. review / driving impression dr motortrader my ;

    With the manual transmission, the P3-09A 1.8 is really fun to drive though that always seems to be the case when we get hold of a car with manual transmission – which are not many these days! The spread of gears is good and the gearbox was slick in operation. We drove the CVT version up Genting and with a full load of four on board, its performance was brisk, thanks to the CVT keeping the engine in its optimum operating range. Incidentally, the 2-litre version will have paddle shifts on the steering column.

    http://motortrader.com.my/Cars/NewsHeader/Highlights/First-driving-impressions-of-new-Proton-model!-(3).aspx

  39. Dah lama xsinggah Funtasticko. (Sibuk berkursus).

    Nampaknya prediction saya langsung tersasar. (saya predict RM76k). Tapi pengamatan kita semua memang tepat kerana pastinya Waja Inspira ini akan ‘mencuri’ sale Vios dan City.

    Proton sedang cuba me-manipulate interest rakyat Malaysia (Japan Wannabe) dengan memperkenalkan Waja Inspira. Harapan kita, ia bakal menguntungkan Proton.

    Sementara di Paultan, forumernya agak kurang senang dengan tindakan Perodua yang memasarkan Myvi SE di UK dengan harga Β£8,399 (RM41,295.57). Dulu sikit punya bising bila Proton jual murah di Australia. huhu

  40. aduh melepas aku…nyesal pun ade….dah angkat persona elegance, kuar plak yang ni….huhuhuhu…leh ke aku jual persona elegance pastu angkat kete ni…agak2 bape leh tolak kete persona and bape kene tambah tuk angkat kete ni?

  41. Nampaknya,Inspira Akan menggunakan tayar Continental.
    Bagus ke tayar tu?
    Selalunya,kereta Proton yang lain pakai tayar brand apa?

  42. selalu pakai tayar goodyear. continental pun ok apa.. senyap je kalau bawak

  43. Paultan & MotorTrader dah kena panggil untuk test drive. Funtasticko bila pulak? hehe

    • ntah la, sebab sy ni blogger yg tak rasmi..diorg memang wartawan automotif..tapi tak salah kalau Proton lepas ni jemput blogger2 yg aktif semasa pelancaran & briefing pasal model akan datang kan.. πŸ˜‰

      • tggu launch t,nanti datang la showroom glenmarie… saya jmput…
        i jmput….pastu sign booking key

      • Saya sokong… mcm gov. skang ni laa…
        mana2 blogger yg sokong kerajaan, diraikan dlm majlis2 tertentu atau mendapat jemputan utk menghadiri apa2 forum…

        X salah kalau Proton bleh buat benda yg sama…
        Skang ni dunia IT/Jalur Lebar… semua kat ujung jari jer…
        Kdang2 orang nak tau test drive daripada orang biasa/layman…
        Bukan dari2 wartawan2 yg mungkin dari perspektif lain…

  44. DNA Proton yang wajib ada pada Inspira selain handling lotus mestilah Air-Cond sejuk.
    Kalau takde maksud bukan Proton lah tu,harap2 aircond Inspira ni sesejuk aircond kereta Proton lain.

  45. review dah ada pun kat motortrader

  46. ada auto detect utk lampu ngan wiper gak tau….
    kalau gelap lmpu nyale sendiri, kalau ujan lak wiper trus gerak…
    proton skrg da maju setapak lg…

  47. Harga RM94,450 inspira premium kira ok lah, kerata ni bukan untuk low income . Lagi pun malaysian mentality mahal lagi baik. Kalau down 10% dalam 1k sebulan. Tapi target production 1000 unit sebulan macam proton x confident inspira boleh meletup, Vios pun laku 3000 unit sebulan.

    Ada member nak jual caldina beli inspira convert evo 10 wow letup.

    • Kalau proton target 3000 per month sales .. diorang dah buat sendiri Waja Replacement tu .. πŸ˜€

      Diorang buat target 1000/month, sebab tu rebadge ..

  48. rim 18 – rm2000++
    tayar 18 – sebijik rm900 brand malaysia , indon (achelera, rockstone dll) dgn china rm400 .. huhu

  49. x sabar nk tunggu esok. aku nk tgk sendiri depan mata aku.

  50. Esok ke hari ni? Hari ni kan 14 okt 2010.

  51. sape2 yang beli waja inspira ni nanti jgn lupa ambil EWP, extend warranty sehingga 5 tahun / 175,000km. For safety..

  52. Saya telah menempah LANCER 2.0GT last week. minggu depan dapat. Sedikit pon tidak menyesal .. sebab saya tahu setakat mana kemampuan PROTON berbanding MITSU

    • ye, dan semua org pun tahu MITSU tak berkemampuan bersaing di pasaran malaysia, sebab tu model lancer diberi kpd PROTON utk direbadge, supaya harganya lebih murah & lebih menguntungkan 2-2 sykt.. yg lebih penting, mitsu menang, proton menang, pembeli pun menang!

      kalau betul2 mampu, x perlu menyesal sbb anda dpt ape yg anda idamkan.. yg perlu menyesal adalah org2 yg berlagak mampu shj.

      tak menyebelahi mane2 sykt, cuma menyokong pasaran kereta yg lebih mampu milik!

      • Sebenarnya anda patut menyesal sbb keta yang anda beli pada harga lebih dari RM 120K akan bersepah di jalan2 kat Malaysia ni… dah jadi common…
        padahal beli mahal tu < RM 100K… Orang lain bleh beli menda yg sama pada harga RM 80 K jer… Menyesal tak sudah la bro mcm nie…

        Mitsu mahal sbb ader tax… keta tu kan CBU, so tax dah berapa kerajaan amik.. bila jadi produk proton, tax tu jadi murah la, sbb keluaran tempatan…
        Banyak part tempatan, enjin n spec still sama + Latus Ride & Handling…

        Kualiti keta proton skang semakin meningkat…
        X penah dengar problem lagi stakat ni…
        Cuba tanya owner saga, persona elegance or exora…
        Kalau ader pun minor jer… T & H pun ader jugak problem kcik2 mcm tu…

        Kiranya macam bro beli keta toyata passo yg diimport dari Jepun…
        Comfirm mahal kan sbb kena tax…
        baik beli Perodua Myvi a.k.a Toyata Passo kat jepun..
        Kan lebih murah dgn spec yg lebih kurang sama…

        Ada akal fikir sendiri la bro…
        Lagi Proton Free Service, Part + Labour…
        1 lagi.. walaupun bro pakai Lancer GT baru…
        Silap2 orang cakap bro tukar bumper depan n belakang dgn logo…
        Lawak betul la….

    • dan jangan lupe, bile time servis, anda terus ke proton servis centre x ke Mitsubishi servis center.

    • Lupa plak, yang buat bro paling menyesal ialah..
      Bila bro start je enjin Lancer GT tu…
      Comfirm harga jatuh lebih 30% sbb Proton dah kluar benda yg sama
      pada harga jauh lebih murah… Bukan bro jer tau…
      Hampir semua Lancer GT kat Malaysia akan mengalami nasib yg sama…
      Kalau nak dapat part murah nanti dtg la kat SC Proton tau…hahaha…

      • hahahaha…. setuju sangat..
        Kalau mcm tu saya pun ada Lancer GT….

      • betul tu bro.. dulu sy g sc lepas raya, ada sorang ni bwk alfa romeo 149 beli 1 set wiper blkg neo sbb dia kata nk beli model cam dia rm500++ kt sana.

    • Tak silap aku,model Lancer yang Ada sekarang pun cuma Lancer EX,Lancer GT dijual lagi ke?
      Cik adik,saya pun boleh cakap dulu saya pernah beli Lancer Dan sebab kualiti tak bagus saya dah tukar beli Rolls Royce Phantom.
      Siapa2 boleh mereka cerita tanpa sebarang bukti.
      Ni lah orang2 yang terlalu obses dengan kereta jenama Jepun,tapi kalau cik rasa Inspira tu teruk kualitinya,apa kata cik pergi Test Drive kereta tu Dan compare dengan ‘Lancer’ yang cik beli.

    • tahniah bro……..x rugi pun beli lancer GT skng, bahkan lagi untung…lps nie hrga spare part lancer pun makin murah sbb guna sama dgn spare part inspira…..jimat sket utk maintenance……..x gitu???

  53. aku rasa harga kete ni mmg RM75k. pastu campur insurans, roadtax n aksesori jadi la RM79k OTR..

  54. hai,x faham aku dgn segelintir org2 kita kat blog pt tu….
    penat2 pt perjelaskan motif proton rebadge lancer dgn panjang lebar….
    ada jgk yg masih in denial….bodoh sombong x boleh diajar….

    btw,bro campro inspira ni ada bcm mcm exora ke?….tgk komen kat atas pun ada kata siap light&rain sensor….

    • tak pasti la Mitsu panggil pe utk gajet2 elektronik diorg..BCM ni xsilap sy sistem yg integratedkan semua wiring dlam keta dengan 1 sistem, maknanya xde la banyak wire yg berserabut..dan fungsinya lebih canggih & efisien..kebanyakan kereta eropah yg mewah pakai sistem ni..

  55. Nogori & Alzaman,

    Saya pernah menggunakan Gen2 sebelum bertukar kepada Vios dan sekarang Lancer 2.0GT. Pengalaman buruk dengan Gen2 yang dibeli circa 2004 menyebabkan saya bertukar kepada Vios pada 2007 dan sekarang Lancer 2010. Saya bercakap berdasarkan pengalaman yg terlampau tak best bila menggunakan proton.. tak perlu dielaborate, sekiranya anda dr pengguna Gen2 or proton, anda tau apa saya maksudkan.
    yerp, mungkin quality proton semakan meningkat, tetapi di mana peningkatan tuh yer bila benda basic seperti SAFETY BELT PERSONA kepunyaan sepupu saya pon sudah tak bleh digunapakai after 2 bulan beli?.

    Being the first generation of so-called- waja-lancer, terjaminkah dr seqi kualiti? saya tidak menganaktirikan produk tempatan kerana saya pernah jd pengguna kereta tempatan , tetapi kecenderungan Proton untuk mengambil sebijik2 produk luar agak menyedihkan.

    Nogori, u can say anything .. pembelian kereta bukan berdasarkan kepada cakap2 org lain tetapi pembelian perlu atas kepuasan & kemampuan diri sendiri. Nogori, kenapa begitu terusik dgn statement saya tadi? kenpa begitu emosional cuba membuat perbandingan antara kedua-dua jerung ini? saya arif tentang pros & cons for both. Keputusan yang saya ambil to grab MITSU instead of PROTON, adalah disebabkan kepuasan dalam pemanduan dan kepuasan dalam mencapai apa yg saya nak. Pada saya, adalah lebih baik menggunakan sesuatu yang bersifat TULEN baik dr segi R&D & manufacturing dari sesuatu yang bersifat mencedok idea orang lain demi memenuhi kemampuan ekonomi tempatan.

    Alzaman, I totally agree with you. No regret.. n saya tak mau jadi dr golongan org yang tak mampu tetapi berlagak mampu dengan pengubahsuaian kereta dari waja kepada Lancer

    by the way, saya BUKAN BRO. saya ialah SIS. sesuai dgn nama.

    • SIS ke Auuu,kecoh la kau ni.
      Ko punya kereta rosak ke jahanam ko pergi lah buat press conference,cakap kat sini takde guna.
      Senang cerita,ko duduk je dalam kereta ‘Lancer’ kau,bawak la ikut suka hati kau.
      Tapi satu lagi kenapa nak tukar Vios ke Lancer,bukan Vios tu lagi hebat ke dari Lancer Dari segi quality.
      Ingat original Lancer pun quality nya tak bagus sangat.

    • mmm… istilah mencedok idea tu x tepat ar sis. Sis kena tau JV proton-mitsu tu. Mgkin sis adalah pengguna yg tak bernasib baik bersama proton masa dulu, tapi model proton inspira nie yg belum pun keluar lagi sis dah buat berbandingan n meramalkan kualitinya sama seperti produk proton yg sis pakai dulu.. atau lepas nie apa jua produk proton yg keluar lepas nie pun sis akan pukul rata begitu… x adil bukan?

      cheers!

    • degilnya akak ni..
      kan dah kne basuh, len kali akak baca la tulisan paultan tu..
      πŸ™‚

    • kepada akak nisy, masing2 mempunyai pilihan & kemampuan masing2..terpulanglah samada nak pilih Inspira atau Lancer..benda yg sama cuma yg beza 1 yg ori & lg 1 rebadge..cuma utk memenuhi segment C yg Proton xde, diorg terpaksa rebadge Lancer dengan izin & licensed by Mitsubishi..ni adalah agreement yg telah dipersetujui sebelum ni, Mitsu ambil Persona & Exora utk direbadge sebagai Mitsu pula..lepas ni ada Persona & Exora yg xori gak kak, hehehe….

      Proton juga buat penambahbaikan pada Lancer ni dari segi handling & sistem pengudaraan yg boleh sebabkan gerabox CVT pada Lancer asal cepat panas..kena jaga2 la skit lepas ni..Proton dah rectify problem2 Lancer, cuma xdapat nak sentuh tang enjin sbab Mitsubishi xbagi, kalau x memang tune balik ECU dia..dari segi kualiti Proton akan jaga sebaik yg mungkin supaya tak ada persepsi negatif dari pembeli selepas ni..akak juga untung sebab spare parts Lancer lepas ni lebih murah & mudah nak dapat..

      bab seat belt Persona kereta spupu akak yg problem tu, mungkin faulty yg dtg dari vendor yg supply..tp jangan bimbang, baru 2 bulan still under warranty, gi je tukar FOC..btw Persona ayah saya dah 3 tahun lebih still xde masalah lg, mungkin ni kdang2 rezeki masing2 gak..tak tentu, yg penting selagi dlm warranty xperlu risau, hantar je kat pusat servis utk ganti yg baru..

      last sekali xperlu nak menyesal pe pun, masing2 dah buat pilihan..yg beli Inspira ni kebanyakannya nanti memang Japan wannabe sebab ni la diorg nak sgt selama ni, rindu bau Jepun..tapi diorg ni bukannya xmampu tapi diarg mungkin dah tau pasal Inspira ni dari awal, so diorg buat la pilihan yg lebih menjimatkan wang diorg, hehehe..yg extra2 duit tu nanti mesti diorg akan convert kereta tu jadi Evo..tengok je la nanti.. πŸ™‚

    • “…tulen dr segi R&D and manufacturing dari sesuatu yang bersifat mencedok idea lain…”

      tak paham la statements atas tu kak oi. kalo x pnh tau (atau bajet je tau tp xtau) psl engineering dlm automotive toksah la bg statements half past six cmtu ek…

    • Sory la Sis Nisy.. Ingat Bro tadi…
      Saya pun sama mcm Sis, saya ckap berdasarkan Fakta…
      Memang reality bila ada satu produk baru keluar, produk lama yang sama bentuk dan spec akan jatuh harga… Cuma beza tang jenama jer…
      Kalau sis X percaya jugak.. lepas dapat keta… cuba pergi kedai used car…
      Tanya berapa bleh angkat… Nanti bgtau kat sini eh…

      Proton buat Inspira bukan nak ceduk idea ker apa…
      Ini strategi perniagaan dan semua syarikat automotif global membuat menda yg sama… company besar mcm VW pun buat menda yg sama.. Tak kan proton x bleh… Ini adalah cara untuk kurangkan kos RnD…
      dia dipanggil ‘SHARE PLATFORM’… Proton bagi Mitsu Persona & Exora…
      Mitsu bagi Proton Lancer… Mengikut terma tertentu lah…
      Inspira mengisi kekosongan model bagi kereta C segment berharga RM 80K-95K…

      Dari segi kualiti.. Memang dulu proton ada masalah dari segi kualiti…
      Tapi sekarang dah meningkat… Member ramai pakai saga.. X pernah dengar lagi diorang memekik kata tu rosak la.. ni rosak la…
      Thats mean… Kualiti Proton semakin bagus…
      So kita kena la sokong barangan buatan Malaysia kan…
      Not Fear to Proton, Sis ckap kualiti still teruk lagi…
      And then blum Test pun lagi dah ada persepsi negatif…
      Kalau betul mampu Xper…
      Tapi jangan la sampai kata menda lain yg sama jenis x bagus…
      Bayangkan Mitsu + Lotus + Proton = Inspira…

      My Brother pun ader pakai Honda dari Accord sampai ke Odyysey Absolute…
      Pun ader problem jugak… Ferrari pun ader problem smpai keta senang terbakar…
      Terpulang kepada kita nak tengok problem tu dari perspektif negatif or positif…
      Or problem tu kecik ke besar… Ok, Sis…
      Harap berbahagia la dgn Lancer GT baru tu nanti eh…
      dan jgn lupa hantar ke SC Proton utk servis… hahahaha….

    • booooo,booooo,booooooo and booooooooo……..!!!!!!!!!!!!!!!!!

  56. Saya pelik lah. kenapa ada yg tak puas hati dan nampak tertekan bila individu lain pilih MITSU dan bukan PROTON. kenapa yer? apesal nak marah dan tersinggung dan mengutuk2?

    • Bukan marah atau tersinggung tapi ayat “saya tahu setakat mana kemampuan PROTON berbanding MITSU” tu yg buat orang marah.. never critic before you test it!!

    • bkn tersinggung bro.. tapi sikap malas membaca dan degil tu menyebabkan org yang degil jadi makin degil

    • Sebenarnya buka marah pun…
      Cuma bagi fakta jer…
      Bila ckap ‘saya tau kemampuan proton berbanding Mitsu’ buat org lain ingin memberikan pendapat masing2… Terpulang la kat diri masing2 nak nilai mcmana…
      X perlu la kluar ayat2 yg buat org lain sakit hati kan…
      Mcm ‘saya baru tempah last week… Miggu depan dapat la Lancer GT sy tu”…
      Apa motif ckap mcmtu sebenarnya…
      Tak lain X bukan… nak condem produk lain…
      Rasa nya tak beli pun… sy pun bleh ckap mcm tu…
      Baru tukar Proton Inspira sbb Lancer GT saya byk problem…

  57. gmbr depan proton inspira

  58. lepas ni org tgk lancer ori pon org ckp kereta proton convert.. nisy jgn la emo yer.. lepas ni lancer jadi kereta kebanyakan.. tak eklusif langsung..hahahaha

  59. ye la blaja jd rendah diri.. tak semua org mampu beli lancer tu

  60. OO.. masalahnya kat snih aku dah nampak.. yang mengutuk lancer mitsubishi ni yang tak berapa nak berduit. jadi kutuk org yg angkat lancer sebab duit dia terlebih dari org lain. itu jer.. mcm nih jer lah, kalau korang tada duit, angkat lah waja inspira tuh.. kalau ada duit, angkat lancer hatchback ralliart nak kluar tahun depan. abis cerita..

  61. GOOD THINGS ARE NOT CHEAP AND CHEAP THINGS ARE NOT GOOD. peace everybody.. go ahead enjoy your INSPIRA and wait for all the dramas few months after Inspira hit the roads. πŸ™‚ peace no war. Okeh?

  62. GOOD THINGS ARE NOT CHEAP AND “NOT ALL” CHEAP THINGS ARE NOT GOOD

  63. whoops, one more thing .. FYI, I’m working with Proton. One of the Proton junior management team here who handling all the documentations regarding the contract between Proton & Mitsu for this Inspira, the R&D and the development of project. And of course i’ve known about this Inspira since last 2 years. Cheers everybody -Dead end-

    • handling psl document rnd ke keje dlm rnd process tu?

      • bnyak la.. ngaku lak keje proton.. nasib baik saya tak keje proton, keje kilang automotive semiconductor je .. info pun dapat dari kawan2

    • wow.. akak ni mmg minah kereta la.. booking lancer… jrg sy dgr pompuan nk pkai kete camni….

      xpe2 nti sy risik2 betol ke ade junior management team yg pkai lancer… hehhe.. pelik r akak ni, keje proton tp kondem produk sendiri.. hehehhe

      nk tanye, betol ke akak ni handle projek ni?? ke akak handle projek company yg lg satu kat rawang tu..

      … typical la akak ni…..

    • Cik adik, saya kerja dengan Rolls Royce sebenarnya,haha.
      Hipokrit betul manusia macam ni,tak suka Proton tapi kerja dengan Proton,kesian Proton je sanggup bagi kerja kat dia.
      Berseronok lah dengan ‘Lancer’ anda,banggalah dengan lambang three diamond tu.

    • hahaha,nk kencing x jd..

  64. GOOD THINGS ARE NOT CHEAP AND CHEAP THINGS ARE NOT GOOD <— Bashers like this are born stupid…just ignore them.. nisy, go n get your mercedes or BMW lah, forget about Proton if you hate it.. after this your lancer also know as WALAN.. hahahaha

  65. enjoy your car sis…
    choice is in your hand…
    jus never judge the book by its cover…

  66. Apala korang nak gaduh2. Sebenarnya pakai lancer/inspira sama je. Persamaan antara lancer and inspira ni adalah second value!! Second value teruk skit, tu je. Contohnya proton perdana yg copy dari mitsu eterna. Harga perdana dulu 100K tp skrg tinggal dalam 20-30K je (second value ~ info dlm mudah.my) . Sama je la dgn inspira ni skrg copy lancer gt, prosesnya masih sama. Dan terus akan sama prosesnya, maybe proton akan ambik mitsu ASX plak, sape tahu? proton dan mitsu dah lama kawan baik. So, pikirlah betul2 bila nak beli kereta.. kalau nak pakai lama.. boleh la beli. πŸ™‚

    Tp, slalunya kereta ni pakai dalam >5 tahun dah mula rasa nak tukar. biasala teknologi semakin maju, kereta makin canggih… tak terkejar manusia skrg…

  67. hebat la sis ni.. dia sorang saja dah boleh buat semua orang naik angin.. hahaha..

  68. Pakiai Lancer GT ke, pakai inspira ke… JEM dah nih… opis ke rumah boleh sampai dlm 15 minit jadi 2-jam hahahahaha

  69. salam, pelik ar kita ni kan. Pasal kereta pun naik angin, len ar kalau pasal yahudi bunuh org islam palestin bolehlah nak naik angin…

    Tolonglah komen yang baik2. Betultak?

    • PAsal palestin yg bro cakap tu mmg kite kene naik hangin, tapi biasa la bro, nh mcm perbincangan je. bukan kitorang cakap bangang ke dan 4 huruf yg bersamaan dengannya. Saya rase komen kat sini x la seteruk komen kat blog satu g. kira sebagai pendapat cadangan dan ulasan. Cume kitorang kat sini x berapa minat orang yang tunjuk ekk die kat sini. Die ingat ini blog die….

  70. tahniah kepada proton kerana mengeluarkan proton inspira mengantikan waja.walaupun hanya salinan dari lancer tetapi proton telah membuat penambahbaikan pada segi pemaduan dan kawalan.terpulang kepada diri masing-masing untuk memilih inspira atau lancer.apapun syabas dan taniah kepada proton. harap proton R3 motorsport di bawah naungan tg djan dapat menghasilkan inspira R3 selepas ini. sama-sama kita nantikan.

  71. Kalau saya Ada duit nak beli Inspira,apa yang ada pada Inspira ni dikekalkan begitu,takdenya nak tukar jadi Evo ke apa,bagi aku diorang yang convert Evo ni memang sifat Japan wannabe tu tak boleh dilupuskan,padahal design kereta Jepun bukanlah yang terhebat di dunia,tapi bagi saya design Inspira ni lebih kepada simple dan elegan compare dengan Lancer yang aggressive,dan sesuai dengan citarasa pelbagai golongan.
    Rebadge memanglah just ambil kereta lain,tapi rakyat Malaysia ni banyak tak faham,diorang marah kalau Proton ambil kereta jenama lain,tapi diorang jugak yang paling marah kalau Proton abiskan banyak duit untuk buat kereta kerana kononnya Proton menghabiskan duit rakyat.Minda diorang ni sampai bila pun takkan berubah,sejak Proton mula memperkenalkan Saga dulu pun dah wujud golongan2 yang memandangkan serong penubuhan Proton.Selepas 25 tahun pun golongan macam ni still ada,saya faham kalau yang mengutuk tu pernah memiliki kereta Proton,tapi bengang juga kepada mereka yang sengaja mereka cerita.
    Proton Iswara bapa saya yang sudah berusia 16 tahun pun masih lagi mantap dan kereta tu bermasalah pun baru akhir2 ini.
    25 tahun tu bukan satu jangka masa yang lama,sedangkan company yang dah berusia 60 tahun pun mempunyai masalah dengan kereta mereka.
    Banyak lagi yang Proton perlu pelajari.

  72. rasenye sis tu tak leh terima kita semua penyokong setia proton. Kalau kat blog paultan ok la kot.. ;P

    Nyway aku baca review, terus nampak manual 1.8. X terasa nak beli 2.0. Tapi nk tunggu keluar dan test drive sendiri dulu baru nak decide.

    Dah ada kawan2 yang book dah ke? Atau semua tgh tunggu pheonix project?

  73. aku tunggu proton kuar kan inspira versi R3 pasti mantap siihh…

  74. Apa pun seperti yg sis maksudkan dia telah mendapat kereta half past six seperti Gen 2. Dan seperti mereka yang berkemampuan, beliau menukar kereta kepada Vios dan sekarang telah menempah Lancer 2.0 GT.
    Tak ada salahnya kerana setiap orang mempunyai pilihan dan impian sesuai dengan kemampuan diri. Cuma mungkin dari sudut seorang pekerja Proton, mengetahui perkembangan Proton dari dalam, tetapi memilih untuk membeli produk luar. Jika benar, ia menunjukkan krisis kepercayaan staff Proton kepada produk proton sendiri, dan tentulah tidak bijak mengeluarkan kenyataan sebegini yang jika mempengaruhi keputusan pembeli, Produk Proton boleh terjejas, dan Nisy…bonus and juga dalam bahaya jika perolehan dan untung Proton berkurangan, dan gaji serta bonus yang dibayar oleh Proton inilah yang digunakan untuk membayar Lancer 2.0.

  75. Inspira vs Evo x..sapa agak2 menang…?

  76. Inspira vs Evo x..agak2 sapa menang…?

  77. evo la bang :d..

  78. kenapa proton tak mau buat model sendiri….harga sampai 95k baik aku beli honda city atau toyota vios….kalau jual 65k tuuu mingking lojik lah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s