funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton INSPIRA phase 2 bakal keluar setahun dari sekarang!!!

37 Komen

Belum lagi reda dengan berita “soft launch” Proton Inspira ni, sumber dari autoinsidermalaysia.blogspot.com mengatakan phase 2 model ini dijangka dilancarkan selepas 12 bulan model phase 1 dilancarkan! Maknanya November tahun depan la mengikut anggaran kasarnya. Apa yang menarik model phase 2 ini akan melibatkan perubahan besar pada “exterior” & “interior” Inspira yang bakal dilancarkan bulan depan. Penggunaan sehingga 60% komponen vendor tempatan akan ada pada model phase 2 ni nanti. Sebab tu la buat masa ni Proton cuma buat minor change je untuk pasaran tempatan, untuk versi akan datang nanti perlu ada perubahan yang ketara supaya model ini dapat dieksport ke luar. Ini adalah sebahagian dari perjanjian dengan Mitsubishi jika Proton nak eksport model Inspira nanti.

sumber : autoinsidermalaysia.blogspot.com

Advertisements

37 thoughts on “Proton INSPIRA phase 2 bakal keluar setahun dari sekarang!!!

  1. bukan 70 % dari jepun… tapi dari local mesia.. motortrade sebut 60%

  2. baru je nk komen yg sama..ttg 70% drp jepun tu..

    so, ada harapan tak murah lagi lepas guna 70% local parts ni..?
    ke makin naik lagi..?

    harapnya bila dah guna 70% local parts tu, bleh lebih mampu milik la..
    kete dah best dah ni..

    ape nak buat, tunggu secondhand je la…

  3. Proton Unveils ‘Inspira’ Priced From RM79,888

    SUBANG, Oct 14 (Bernama) — Proton Holdings Bhd has unveiled an all new mid-sized four door Sedan, “Inspira”, with a starting price of RM79,888 and it is not a replacement model for Waja.

    “Waja is being discontinued. This is not a replacement,” Group Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said at the soft launch of the latest edition of Proton’s family here.

    He said the new model clearly demonstrated the many ways to come out with a good car and a result of Proton’s long-term relationship with Mitsubishi Motors Corporation (MMC).

    The collaboration with MMC to come up with the Inspira enabled Proton to save a lot of funds and time, he said.

    “It’s cheaper from the company’s point of view,” he said, adding that it would cost up to RM700 million to develop a completely new car.

    “It’s a win-win collaboration of Proton and MMC,” he said.

    Booking starts Thursday with a minimum fee of RM1,000. Those who book the car from today until Nov 15 will get a free two-year service or first 50,000km.

    The service package includes free labor charges and service parts worth RM1,658 in total for the car that will be launched on Nov 10.

    Proton offers continuously variable transmission (CVT) with intelligent and innovation vehicle electronic control system (INVECS-III) in a variant of the Inspira.

    Among practical features customers stand to gain from include auto cruise, automatic light and rain sensors, welcome and coming home light system, fully automatic air conditioning system with climate control system for both front and rear occupants, and all round airbags for passengers’ safety.

    Proton aims to sell 1,600 units of the Inspira a month.

    “The market for the C-Segment cars is about 5,000-6,000 units a month. So, we are looking at 1,600 a month as it is value for money,” Syed Zainal said.

    He said the company also aimed to export the Inspira, “but we will first ensure the stability of production first.”

    Inspira comes in four colours — White, Black, Silver and Red.

    — BERNAMA

    The Inspira is available in three variants – a 1.8-litre with a five-speed manual transmission, 1.8-litre with a INVECS-III six-speed continuously variable transmission (CVT) and 2.0-litre with CVT.

    Features include a strong body with a five-star crash rating, airbags, anti-lock braking system, 16-inch wheels with all-round disc brakes, remote trunk release, steering wheel audio control buttons, cruise control, wipers with rain sensor and fully automatic climate control.

    The high-end 2.0-litre variant gets additional features such as steering column mounted paddle shifters and leather seats.

    Pricing starts at RM79,880 for the base variant while the 2.0-litre version will cost not more than RM95,000.

    The car will be available in maroon, silver, white and black.

    Bookings for the car can be placed at any Proton Edar dealership with a RM1,000 deposit. Those who book now until Nov 15 will enjoy a two-year free service package (inclusive of labour and service parts) worth RM1,658.

    • All round airbags?
      Bukan airbag Ada dua sahaja ke.
      Bro,original Lancer ada features rain sensor dengan follow me home light ke?

      • nak tau baik kite tanya SIS kite dalam post sebelum nh.. Die kan dah tempah Lancer GT.. Mesti die tahu nye….

      • Follow me home light orifginal lancer takde.

      • airbag dua shj..
        lampu tu lancer ori xde..kete proton je ade stat exora dlu..
        kete ni ade sensor hujan

  4. mnarik nie…

  5. Ehm yup phase 2 mmg akan dibangunkan based on my info dari my insider sebab profit margin dengan phase 1 very small, pasal banyak barang source dari jepun, sampaikan ke exhaust muffler untuk phase 1 ni pun dari MMC dan bukan dari AISB yang biasa Proton pakai. So phase 2, mmg akan major changes dari luaran dan juga dalaman macam mana Proton buat dengan Wira dulu, cuma masa Wira dulu Proton baru belajar bab designing ni, so for this Inspira phase 2 tue mmg exterior n interior design mmg akan berubah jauh dari MMC punya design in order for Proton to export the car to other market.

    • phase 2 dah develop ke sekarang bro?

    • kalau mcm tu kiranya 2nd phase inspira maybe model pertama dgn proton new design language?

      • kemungkinan besar..ape2 cue utk design 2.0 proton dah ada pada inspira ni.. utk ketahui sebenar2 tulen design 2.0 itu kita kena tunggu Persona R then di ikuti dgn Emas selepas itu barulah SAGA ‘blm’ replacement and compact SUV proton. harap2 after 2015 any lotus model akan di redesign utk di jadikan proton entry level sport car or pure sport car yg bole bersaing dgn GTR ataupun dgn Elise skrg ini…

        after this kita akan focus pada info2 utk Exora campro turbo and Saga FL… yeah..proton semakin laju n maju, harap2 dpt byk catch up dgn current players yg lagi global marketed

    • Maknanya takdelah cakap-cakap yang mengatakan 300 unit pertama, 1000 unit pertama, 3000 unit pertama CBU dari jepun. memandai-mandai aje orang kita ni.

  6. phaseII mmg excited 🙂

  7. betul ke ada phase 2. Engine ngan ECU Inspira pun MMC tak nak Proton ubah. takkan dia nak bagi kot… atau sebab 2012 dah ada Lancer baru?? so, platform lama ni, Proton boleh ubah… byk betul laa questions…..sape ada jawapan???

  8. Harap-harap harga Inspira Phase II lebih murah dari yang sedia ada sekiranya sasaran Inspira bukan sahaja kepada kepada eksekutif muda dari dunia korporat berpendapatan Rm4 ribu-Rm5 ribu, tetapi diperluaskan kepada mereka yang berpendapatan RM 3 ribu dan ke atas yang ramai di kalangan N41.

  9. hari ni bajet 2011 dibentangkan?….
    untung sabut timbul untung batu tenggelam….semua nak dengar yg sedap2,tapi kadang2 benda yg x diharapkan plk yg suka timbul…

  10. Website proton edar takde update pun tentang inspira ni. Budget ni dengar2 PLUS kerajaan nak lepas pegangan, jadi sendirian berhad. lepas tu kadar tol naik pun munasabah dan berpatutan. Tak macam agreement sekarang.

  11. 1st day EDAR booking dh cecah 300u!!nice!!

    • bole thn jgk permintaan org rmi kt inspira ni….td ad lalu kt kdi proton,x nmpk pn batang ekzos kete ni..

      • soft launch mne laaa ade kete kat kedai..nt dh official bru ade..
        skng ni boleh book shj..

      • bro prolovers, bro tempah INSPIRA yg mana. 1.8 auto ke….

      • yup bro..
        saya book 1.8 auto..
        berdasarkan salesman yg h g tes drive..spec lebih kurang sama je dgn 2.0 tp xde leather dgn padle shift..kalau auto boleh manual jgk tp guna gear shj.

  12. eh..aq igt kan org yg same..prolever n prolover..hahaha,adik beradik ke…??

    • x….
      beza o ngan s je. Saya pun terkejut dulu tapi sekarang dah biasa dah dngan bro prolovers …..

      • haha..jgn terkejut yer..nama lebih kurang sama tp org lain2..tp ttp sokong proton..hehe

  13. its good that this inspira fills up the 70 80 90k priced car.
    but the most awaiting for me is the own designed proton with renewal engine spec like cvvt and turbo.
    i was tempted with neo cps. but but have to canceled since a very some time ago neo with intercooler been tested in black camo circulated. i suspected there will be a turbo neo coming up.
    not long after that dato’ announce campro turbo to be on the road in 2011. for me i really hope my dream will come true. and its already true fpr exora 2011

    bro camp, any news for the turbo pheonix engine. i think proton should come up with estimated engine spec to the public in creating another wave. make people respect proton and show your capability in putting a new perspective towards proton. because i do find people who are still a foreign brand oriented so sad and pity them, this people need to be educated by proton. nothing wrong with early unvealing of the spec from own designed engine, right?

    good for people who are expecting a +-80k proton. inspira now is for real. and i do hope its will be priced at in the mid 70k for b-line. during the launch.

    so for the 40 50 60k priced proton the also need for something modern with todays tech. so easily they will translate the most value for money will be a proton car.
    we hope there will no more the famous say “padan la murah sebab so and so”

    ,,,,ill be waiting…

  14. i just suspect that maybe long later inspira will be powered by pheonix turbo.
    because the torque of a 1.6 soft turbo can easily figured like 240Nm only at 1500-+

    4B11 torque is 198Nm at 4250rpm lesser than 1.6 turbo

    another word pheonix CFE is a development for a very good engine. its a euro trend engine. by force feeding to a smaller engine displacement in order to acheive for lower emission, higher power, and economy.

    lets hope the engine project delivers.

  15. Nak tanya pendapat bro2 semua,ada beza ke kualiti kereta Proton dari kilang Tanjung Malim dengan kereta dari kilang Shah Alam?

  16. sesiapa yang dah ade book kete ni?
    korang amin variant ape?
    kaler ape?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s