funtasticko design

http://funtasticko.net

Spyshots KIA Rio 2012!!!

23 Komen

Bakal pengganti model KIA Rio sedia ada bakal dilancarkan 2012 nanti. Adik kepada KIA Forte juga menerima sentuhan Peter Schreyer dalam rekaannya. Nampaknya KIA Rio 2012 dah mula testing, Persona replacement bila lagi?

Advertisements

23 thoughts on “Spyshots KIA Rio 2012!!!

  1. oh.. ni adik kia forte la ye.. emm enjine mesti 1.5 ek.. same class with saga blm la..

    • rasanya dia sama kategori dengan Elantra design baru tu.. Forte sama kategori dengan Avante..kiranya adik la tu, hehehe…

      • Bro,

        Elantra dgn Avante adalah model yg sama. Kia Rio mungkin B-segment yang bersaiz Vios, City, Fiesta dan seumpamanya.

        Nak masukkan Persona dalam B-Segment atau C-Segment? Pening, sbb saiznya macam besar pulak.

      • ye ke, silap la sy rupanya..rasanya persona r ni termasuk dlm c segment..based on exora platform

  2. Nampak macam Honda City pun ada jugak.

  3. Nampaknya Bung mukhtar pun masih lagi tak faham kenapa proton rebadged Lancer tu. Di hanya memahami Zizie Ezzete. 🙂

    Tuesday October 19, 2010
    Wind up Proton as it’s a failure, says Bung Mokhtar

    BACKBENCHER’S Club deputy chairman Datuk Bung Moktar Radin has called for Proton to be wound up claiming that the national car maker had embarrassed the nation by trying to pass off a rebadged Mitsubishi Lancer as the Proton Inspira.

    Bung Moktar (BN-Kinabatangan) said he could not accept Proton’s excuse that it was too costly to develop its own car to replace the Proton Waja.

    “Proton said it would cost RM700mil to produce a new car. If it cannot afford (to design a new model), then just close down.

    “Do not embarrass the country. Proton has been doing research and development for years. Don’t tell me that there is no design that can make the people proud,” he said while debating the Budget 2011.

    Azmin Ali (PKR-Gombak) then pointed out that Proton made RM301.8mil in losses in 2009 and asked Bung Mokhtar for his opinion.

    Earlier, Bung Moktar threw his support behind Azmin’s campaign for the PKR deputy presidency to spite N. Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai).

    Azmin and Gobalakrishnan have been at loggerheads in the run-up to PKR’s selections, which will be held next month.

    “I am confident Gombak will win although he is attacked by Padang Serai.

    “Gombak is a nice person. I do not know what is Padang Serai’s problem with Gombak, and I do not want to know,” said Bung Mokhtar.

    Deputy speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, who was presiding, told Bung Moktar not to deviate from debating the Budget.

    Deputy Finance Minister Datuk Dr Awang Adek Hussein said two chief executive officers from government-linked companies (GLC) had lost their jobs when their companies failed to meet their Key Performance Indica­tors (KPIs).

    “We have to resort to such actions because if they have KPIs or set targets, they must be held responsible. KPIs cannot be implemented if we do not care if they are achieved or not,” he said in reply to Salahuddin Ayub (PAS– Kubang Kerian) during question time.

    He added that of the 57 KPIs that were set for 2009, 47 were finance-related while 10 were on operations.

    Awang Adek also said that 30 GLCs had shown improvement in their respective financial standings and offered good returns to their stakeholders.

    http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/10/19/parliament/7254133&sec=parliament

    • bung moktar bukan orang bisnes la.. politician, biasa la, dia cuma reti bantai proton.. try la jenguk2 dalam proton tu apa yg proton buat, bukan bantai dari parlimen..

      • dia sendiri pn reputasi tak brp bagus baru2 ni time dia kawin lain tu.. agaknya saja2 wat gempak kot

    • bung mokhtar ni x paham. inspira bukan pengganti waja. waja stop production, proton perkenal model baru inspira hasil kerjasama mitsu. Savvy pun stop production, proton perkenal emas. persona je yg ada replacement.

    • Ramai yang sudah bersuara. Ahli Politik, jangan masuk campur soal perniagaan. Saya percaya semua Funtastickorians tak nak Proton gagal kali kedua. We don’t want banana fruit two times. Huhu

      • ceh.. dulu aku igt bung ni mantap sgt..brani..ade visi..last2 kawin pun jd kontroversi..cmner tu..wat malu company jer…
        harap2 persona R pun dpt tgk versi camouflage testing gak…cmner agaknyer yer..
        bro campro sy harap blog fantasticko design yg mula2 letak pic persona R..hehe

    • mamat tu tau tambah bini je..banyak merapu je dalam parlimen kadang2..dia ni kena datang blog ni kasi penerangan panjang lebar sebab pe Proton rebadge Lancer..bukan dari perspektif sentimen semata2, kena fikir pasal bisnes..kalau dia la duduk dalam Proton kita mesti dapat tengok model baru sepenuhnya dihasilkan Proton tiap2 tahun, leh jual ke tak tu belakang kira, hahaha…

    • Tak faham dengan Bung Mokhtar nie… cakap berdegar-degar… tapi habuk pun tarak… Kalau tak faham jgn nak ckap lebih2… blame org plak…
      Nanti muka jgak yg malu…
      Kes nie… kalau proton kuar statement comfirm malu lagik…
      Tuu la… kahwin dgn org muda lagi…
      kan dah xder masa nak cek fakta betul ker tidak…
      Kalau pembangkang ckap bleh tahan lagi…
      Diorang memang x faham bahasa…

  4. aku suka kia rio ni. lg cun dr vios lama & forte.

  5. nak tanya? Forte ngan Lancer size body sama ke ataupun lancer besar lagi..

  6. lancer tinggi beberape cm dr forte,
    panjang beberape cm dr forte,
    tp kurus beberape cm dr forte.

    so bole kate about d same la..

    • oh.. silap tatabahasa..

      lancer LEBIH tinggi beberape cm drpd forte,
      LEBIH panjang beberape cm drpd forte,
      tp KURANG lebar beberape cm drpd forte.

      so bole kate about d same la..

  7. So which one you guys will buy? Forte and inpira? I drove 3 proton before but all end up with disappointed quality. Need some advice.

    • i like to say wait untill inspira roll out in november 2010 then u test drive both car first. for me i already test drive forte 1.6 sx .

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s