funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Saga Facelift ditemui lagi, kali ini lebih jelas!!!

82 Komen

Ini merupakan spyshots yang terkini diambil dari paultan.org sebentar tadi. Gambar tersebut telah diambil oleh bro Bazli. Kali ini lebih jelas gambar Saga fecelift & nampak banyak perubahan dilakukan di bahagian exterior terutamanya lampu depan serta bumper. Model ini kemungkinan bakal dilancarkan di KLIMS Disember nanti. Menurut theking Saga facelift ini ada 2 phase, ini adalah phase 1 ( cosmetic changes sahaja ), phase 2 pula dengan enjin baru IAFM+

sumber : paultan.org

Advertisements

82 thoughts on “SPYSHOTS : Saga Facelift ditemui lagi, kali ini lebih jelas!!!

  1. perubahan ketara:
    -audio control kt steering
    -dual srs airbag
    -signal kt side mirror
    -lampu depan n belakang lain
    -bumper pun lain
    -4-door power windows??

    • ada kemungkinan model dalam spyshots ni versi h-line..kalau boleh balut la kulit pada steering & gearknob sekurang2nya untuk rasa soft pada tempat2 tu selain menampakkan ciri2 kemewahan..kalau boleh start m-line ke atas ada semua ni pada model2 akan dtg..ini cuma cadangan la.. 🙂

      • Terbaik dari ladang…
        Lepas nie x-der dah H-Line dan M-Line kan…
        Dah ganti dengan Executive dan Premium…
        Mungkin yang ni Saga (Executive)…
        Base Line nak panggil ape plak.. ?

    • ade exhaust tip..hehe

  2. Salam.
    Ada Dual Air Beg..Menarik Sekali Proton SAGA FL nie ..dan Yang paling menarik berapa harga akan Naik……

  3. mintak2 ada la abs ngan ebd.
    Dan harga jangan la mahal lak..

  4. Alhamdulillah ada gak yang dapat spyshots ni. Semalam selisih dengan 3 test cars ni area Tg. Malim menghala ke utara, tapi tak sempat nak snap gamba. Thanks kepada sharer & bro campro coz share update ni 🙂

  5. Ini ke design language baru proton? Tengok dari depan ada iras2 Exora.

  6. ni versi premium (hi-line) rasenye…dual airbag…depan pon nmpak ngancam…. kalu harge die naik pon still lg affordable dr ViVa Executive nanti

  7. tetap 1.3…………..tengok btul2 kat blakang

  8. Hmm rasanya kalau h-line tu harganya tak lebih 45k,tapi harap2 phase 2 nanti harga tak lebih 46k kalau tidak nanti clash dengan harga Persona B-Line.

  9. ape lagi bro, buat le gambaran awal mcm inspira dulu. mana tahu mengena plak.

  10. macam lain jekk saga baru ni.. adakah lampu depan dia panjang???

  11. skali tgk mcm lampu dpn dia panjang dan menegak sikit la..apsal proton suka buat bumper dpn trend sengih n spoiler kecik…ada sesapa yg ada jwpn tf munasabah…??

  12. nampk lg cun, harap harga makin murah dn ada improvement kat spring blkg.. Klau cun possible gk kete aku pkai lampu saga fl ni.huhu

  13. Apa pun harap Saga dapat sentuhan handling yang lebih baik dari sekarang. Bila duduk belakang seorang terasa agak membuai dan terasa mabuk. Rasanya suspension Iswara keluaran 10 tahun dulu lebih sedap untuk org belakang.

    • bro, antara kete pkai torsion beam tuk suspension blkg range2 harga saga ni yg terbaik adalah saga.. Even myvi pn x sedap gak.. Klau nk compare handling plg sedap neo dgn waja

  14. bumper dia ade iras inspira…nice hood cover…
    i like the rear bumper intergrated diffuser..

  15. ape yg bertampal kat side fender tu ea? nk kata signal kan kat side mirror dah ade? huhu lepas tu rim nut die mmg merah ea? haha

  16. korang perasan x sticker yg tmpal kat side fender tu? dlu nye spyshot xde plak bentu . ccube korang tgk . https://funtastickodesign.files.wordpress.com/2010/08/08082010771.jpg

    tp gmbar yg baru ni ade plak? ape tu? misteri misteri..

    lepas tu rase nye design kerete ni dah pun pernah di buat oleh chaku just adjust balik grill depan je lar pakai inspira nye hehe https://funtastickodesign.files.wordpress.com/2010/08/proton_saga.jpg

  17. Ni rasanya warna baru kan? Signal depan dia integrate dengan headlamps.

  18. hehe..suke tgk improvement dr proton..walopn sekadar cosmetic changes , but still the design very interesting..

    satria neo xde facelift ke ea?

  19. http://star-motoring.com/blog/permalink.asp?id=1713

    Inspira off to a good start

    SUBANG JAYA: With more than two weeks ahead of its official launch on Nov 10, Proton’s latest model – the four door Inspira – has collected 1,100 bookings.

    Despite being shown few details and only a glimpse of what the actual sedan will look like, Proton showrooms nationwide have been inundated with enquiries from car buyers and those who have placed a booking fee of RM1,000 for the vehicle since its soft launch on Oct 21.

    “The enormous level of interest shown since we first announced the introduction of the new model is certainly a big sign of approval from car buyers.

    “Proton would like to thank all those who have placed a booking for the Inspira and believe me, they will not be disappointed with the new generation of Proton cars coming their way,” said Proton Holdings Bhd group managing director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

    Hot stuff.

    The new Inspira, available in 1.8-litre MIVEC engine with continuously variable transmission (CVT) and manual transmission as well as in 2.0-litre MIVEC CVT, is a model that has been jointly-developed by Proton with Mitsubishi Motor Corporation of Japan under a new strategic alliance that is based on the global ideology and benefits of product sharing.

    The automatic CVT or Intelligent & Innovative Vehicle Electronic Control System (INVECS-III), is an advanced system that automatically selects the optimal gear ratio based on road and driving conditions with a self-learning ability to match an individual’s driving style.

    While sporting significant aesthetic enhancements, the Inspira is being further improved with the unmistakable Lotus ride and handling, enhancing the car’s driving experience and comfort.

  20. amik info dari badact kat paultan :

    change content

    -new lamp 4 system (like accord)
    -new hood
    -new bumper
    -front fog lamp
    -new rim
    -new fender
    -new side protection molding
    -side mirror with LED turn signal
    -new rear combination light LED
    -2 new exterior color
    -new rear spoiler
    -new rear reflector
    -muffler cutter
    -new rear bumper
    -passenger airbag
    -audio with mp3, usb & aux input
    -new seat fabric
    -new steering audio control
    -front & rear power window

    that all change in saga face lift YES there is passenger airbag.

  21. try your best proton…i hope u can improve your assembly quality..you have right products, but if finishing is poor, customers will disappointed.

  22. knp suis lampu signal proton on the left side….another ‘P’ badge car put the switch on right side of the stereng…

  23. suis kt kiri ke kanan ke, sama je.. kena biasakan diri la.. tp mmg kete eropah suma suis lampu signal sebelah kiri

    tgk kaler ni teringat kt proton iswara masa mula2 keluar dulu.. facelift ni pun mcm ada ambik sikit2 ciri2 design iswara..

  24. impression drpd seseorang di facebook:

  25. hebatlah saga… kepada yg bertanya apa pasal tak wat facelift neo.. aku rasa sbb neo tak berbaloi nak facelift… tak banyak pembeli.. jadi kalo saga buat facelift major pun tak rugi sbb sales bulanan mmg boleh kampoi balik kos facelift tuh..

    dan lagi satu aku tengok kat forum mesir… ada sorang tu dia kata dia pecut saga stock dia sampai cecah 200 km/j .. wuhu… cam tak caya lak.. dalam broucher cakap 170 je kan.

    • bole ke,stahu saya x ley..

      • haha.. aku taktaulah tu.. tapi dia cerita brsungguhh2 siap bagi gambar lagi.. tapi gambar tu tunjuk tak sampai 200 .. cuma dia kata sampai 200 tp dia tak sempat ambik gamba time tuh

      • boleh sampai tp lambat,kena ada lajak sikit la mcm turun bukit ke…dlm youtube ada..

      • ada link forum mesir u . nak tengk gak..

      • wau,kalo mcm 2 saga bole beat myvi n savvy la…?

      • Saya rasa still possible. Sebab dalam proton club pun ada org tunjuk die bawak sampai 190 km/h. Tapi die kata mmg bahaya la.
        Tapi saya rasa mesti ada perubahan sikit la seperti sportrim 15 and etc..
        Kalau Gen 2 ke, Waja ke bawak 200 tu mmg boleh sebab pak cik saya penah bawak gen 2 die kat atas penchala link depan the curve tu 200KM/H. tapi sekejap je la. takut..

    • aku harap berita tu tak benar.. sbb berdasarkan pemerhatian aku sejak kebelakangan nih… berita automotif india selalu tak tepat..

    • Adoi,harap2 tak menjadi kenyataan,dahlah design Micra tu buruk benar,tapi platform tak tau la.
      Gunakan sajalah platform Emas,alang2 dah ada terus guna.
      Yang peliknya,macam mana orang yang ada kat India lebih tahu dari kita kat sini.
      Ni mungkin idea wakil Proton kat India,Emas tu memang ada potential besar dan jangan dipersia-siakan begitu sahaja.

  26. http://www.cbt.com.my/101022/arrival-peugeot-207

    Peugeot 207 launched in Malaysia. price; not more than RM75k.

    • tapi spare part mahal n nak maintain pun sakit

    • Saya dah try Peugout 308 vti..interior memang solid, jauh beza dgn model jepun yg se’price tag’ dgnnya. Kereta continental sgt2 xsama dgn model jepun. Ia ibarat ‘you get what you pay’..

      Harap Persona R akan ada ciri2 seperti model continental.

  27. korang rase lampu saga baru ni sama dengan suzuki SX4 x? —> http://www.autospectator.com/cars/files/images/2008-Suzuki-SX4-Sport-22.jpg

  28. broooooooo,off topic…
    dgr nye nissan nk produce silvia s16,yeke…

  29. haha louya dah bagi link dah kat kite sume 🙂 yeahttp://img163.imageshack.us/img163/2748/30072010887.jpgh dah uncover dah pon saga FL ni 🙂 —->

  30. real pics:

  31. hahaha.. cepat depa dapat… spy sungguh

  32. wahh..cantik arh lampu depan die!!..ala2 accord robot ler..huhu..depan accoord belakang merc C class..oups..da mcm china pnye kete ciplak part2 kete2 lain n joint together..

    tp proton is wayyyyyyyy better then china pnye model…

    triple kudos to proton!!!..

    *yg jwb pasal neo xde facelift tu , thank you bro jwb soalan sy..hehe..skang confuse da nk beli neo ke nk beli saga FL nie…arghhh!!

  33. aku rase mcm pernah nmpak rupe ni kt clay model.. adakah ia model yg sama seperti dlm video proton dulu????

    tgk kt sini:
    http://paultan.org/2009/12/09/mysterious-clay-model-in-proton-rd-video/

  34. exora hood,persona bumper = saga facelift

  35. harapnye saga faceliift ni sit belakang boleh lipat.. lebih praktikal

  36. Now the cars get even better.
    I’m seriously speechless when saw the bold lamp.. very stunning.
    Its like what david says, Exora + persona + Accord = You got Front Saga FL..
    So what is likely the recipe for the rear..

  37. Wah smart gila headlamp dia…akhirnya concept head lamp yang pada awalnyer di reka untuk persona elegance dapat kat adik dia….persona x jadi pasang lampu jenis ni sbb time constraint masa tu…sayang nyer…x per la skang ni pon dah smart dah…

  38. mmm… lampu depan membonjol?.. ala2 accord ye. Nie le yg the king cakap dulu pasal pada sudut tertentu nampak seakan tidak menarik… tapi nie ok la nie.:) Tapi kalau membonjol n condong ke depan sedikit lagi mgkin lebih menarik n sporty, nampak seksi n lebih kelihatan aerodinamik. Utk first try nie…ok la… bleh apply kat model yg lebih besar lagi utk konsep mcm nie.

    cheers!

  39. Kalo berita ni benar.. maka proton akan partnership dgn Renault dan Tony bertambah tertekan lagilah sbb samaada tetap nak nama Lotus… atau pun kehilangan engine supply dari renault

    http://totalf1.com/full_story/view/357060/Lotus_under_pressure_to_end_name_dispute_to_secure_Renault_power/

    sebahagian berita :
    “The sticking-point is that Renault is reputedly interested in an alliance with Proton, who ended their working relationship with VW in 2007 and have since described another partnership as ‘vital’ as they endeavour to significantly boost their overseas sales figures in the Middle East, China, India and south-east Asia. grandprix.com reveals that there is already a deal for the Proton Savvy to benefit from the 1.2-litre engine used in Renault’s Clio and Twingo.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s