funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton INSPIRA dilancarkan secara rasmi!!!

98 Komen

Video Pelancaran

Akhirnya Proton INSPIRA telah dilancarkan secara rasminya pagi ini. Terdapat dalam versi 1.8 Manual & CVT serta versi Premium 2.0 CVT dengan paddle shifter. Ada 4 warna ditawarkan iaitu Plum Red, Soild White, Tranquility Black & Genetic Silver. Harga yang ditawarkan adalah

  • Proton Inspira 1.8 M/T – RM78,999
  • Proton Inspira 1.8 CVT – RM84,999
  • Proton Inspira 2.0 CVT – RM91,999

sumber : paultan.org atau layari www.protoninspira.com

Advertisements

98 thoughts on “Proton INSPIRA dilancarkan secara rasmi!!!

  1. Nasib bek 2.0 die 92k
    murah banyak dari pesaing lain…

  2. sebenarnya kalau tengok dengan dekat, tayar rim 16 yg digunakan x nampak kecil pun. nampak normal.
    kite leh compare ngan waja campro facelift.

  3. tahun depan baru merasa keta ni insyallah.

  4. woohooo… alza dah ada, inspira plak buat collection…nice~

    need more picture please….

  5. Cantiknya Inspira ni,tak sabar nak bertentang mata.hehe
    Off topic,Proton berkemungkinan akan bekerjasama dengan syarikat di Australia untuk menghasilkan kereta buatan Malaysia-Australia.

  6. Yang best nya pasal Inspira ni ialah ruang bonet yang luas. Rasanya this is 1st Proton car with large but. 🙂 Macam Forte, nampak je kecik, tapi dalam luas. Tapi ruangan letak kaki bahagian depan Forte menang lah.

    Review ringkas saya :

    http://mohamadfirdaus.com/blog/2010/11/proton-inspira-a-master-right-resale-product

  7. Satu je aku perasaan masa aku tgk kete in depan mata .. brek ngan minyak nye pedal sama je dari zaman wira dulu .. situ je nampak mitsu/proton nye trademark .. kete lain aku tak tengok sangat .. mungkin ada juga yang sama .. 😛

    btw puas hati .. tayar pun takde la nmapak kecik .. mmg masyuk la .. kalau tgk spec nak angkat 1.8 je .. tapi tu la .. nak tunggu exora turbo nye figure dulu .. 😀

    • AKU PUN SAMA…

    • bukan itu aje, saya tengok pintu connector pun macam design dari iswara dulu..mungkin itu legasi lancer..tgk kat COSE..tapi masa duduk kat dlm lancer macam besar sikit je..taktaulah mungkin itu perasaan saya aje..

  8. bila tgk dari dekat sportrim tu xdela teruk sgt design dia…

  9. xde apa yg nak dibangga dan wow sgt tapi pujian utk team proton membuat penambahbaikan yg wajar…
    sekurang2nya x didowngrade berbanding dibuat dek ‘adik kembar x seiras itu’…

    aku difahamkan tayar continental dibuat khas utk r&h inspira,betul ke?…
    bermakna tayar tu takde dijual kt luar….
    mcm bridgestone buat tayar khas utk civic type r…
    lg 1 ada sapa2 dah try buka radio dgr bunyi dia?….x silap dah dipertingkat dgn kesan 3D,mcm menarik tu

    • tu la pasal..kereta Proton skarang memang pakai tayar custom made, special develop utk ride & handling yg tepati citarasa Proton.

    • Radio dia mmg terbaek bro!
      Siryes x tipu..
      xyah pakai boombox pun..
      Walopun 4 speekers tp sgt MANTOP!!!
      Bunyi sgt 3D.

      N masa aku dgr tu dlm keadaan pintu terbuka n org ramaikat keliling.. what if tutup pintu?
      Owh~~

      Konferm Booking!!! hehehehe.. :o~

  10. wow hrga lebih murah dr yg dijangkakan…

  11. salam, dah tengok 3 color tadi merah, itam, putih kat kedai…memang GEMPAQ luarnya, cuma finishing quality ader lack ckit…terutamnaya kat dashboard…cam tak betoi2 fitted, ader yang terjongket keluar…cuba tengok kat line2 sambungan dashboard kat show house…apa2 pon, gua dah tempah warna merah 1.8cvt 3 hari pas soft launching : )

    • biler agak nyer dpt tuh??
      saya book first day soft launch and dberitahu hujung bulan ni dpt..

    • ya betul..saya pun nampak.. gap dia banyak gak.. maybe masa proton tukar quality material ukuran lari skit.. 🙂

  12. Siapa yang dah ke showroom,ada apa2 comment tentang quality interior?

    • interior biasa je.. saya tgk 3 button aircond versi 1.8 cvt very low.. u try touch dia, longgar je. macam xgam betul2 je.. lepas tu ada gap atas dgn bawah dashboard ada gap, saya bagi 75% je la untuk proton…syabas proton.. teruskan usaha..

      • yup, memang interior macam biasa, typical mitsubishi interior. lancerpun sama gak, so proton xubah aper2, amik sebijik dari mitsu, so macam mitsu gak gap dia. xcaya, tengok sendiri atau baca mag auto yang test drive mitsu lancer, sume komen dashboard dia. tapi atleast proton dah buktikan yang inspira lebih baik dari lancer dari segi nvh dan rnh. head of rnd mitsu pun ngaku inspira lebih baik dari lancer asal. kalu mitsu bagi proton tune smula engine n gearbox dia, kalu lebih baik, malula lagi mitsu. sebabtuh dashboardpun dia xbagi sentuh dulu. xcaya, cuba tengok cermin depan n belakang, masih lagi dari mitsu, proton wat cermin tepi jer.

        adaplak komen pasal cvt, padahal 2007 mitsu jual lancer guna cvt gak, xdaplak komen, ada plak komen xda kunci boot, mitsu jual dulu ada kunci boot ker? xdalak nak komen. kan dia dah badi remote trunck, so tekan remote jela, xyah kunci. kalu remote rosak, kan ada manual override(guna tangan, mcm kete lain, kat tepi driver side).

        macam2 orang malaysia nih, kalu brand lain bawak kuar, xda komen plak, macam waktu syed umum proton akan bawak kuar turbo engine, mcm2 komen negatif, tapi dah berapa banyak manufacturer dalam dunia yang dah kuarkan enjin turbo, tapi xda plak depa bagi komen negatif.

  13. interior dalaman masih lagi 100% jepun.kalo beli awal dapat lah original part dari jepun:)

    • betul ke bro..saya tengok kat showroom macam “betul-betul” plastik interior..body stamp pun buat kat sini, klau test unit cbu tu memang org ploton dah sapu dah..
      saya rasa engine je, klau setakat yang biasa-biasa tu vendor proton boleh buat

      • betul ke bro, memang mitsu lancer pun pkai betul2 plastik gak, eh, encik bonceng dah pernah naik lancer gt ker? xda plak haku tengok lancer gt pkai soft plastik ke, padded ke, sume hard plastik, so, kenapa mitsu pakai hard plastik encik bonceng xcakap plastik, tapi proton pakai hard plastik encik bonceng pakai plastik???

        kalu bandingkan dengan beemer ke, pug 308 ke, 407 ker, barulah lain interior dia, pakai soft rubber. so, apa komen encik bonceng, lancer gt and ex pakai hard plastik bleh kena sumpah jadi soft rubber ke?

  14. Kat Showroom jln Ampang tghari tadi..cam goreng pisang panas….xdapat nak menghayati sepenuhnye…apepun memang berbaloi beli…

  15. dah tgk Inspira 1.8 kat Proton Kota Damansara. Generally great and smart car. Yang best pada pendapat saya (1) Seat depan yg best (2) seat belakang yg comfort tak tegak mcm persona (3) tyre spare yg besar tak mcm tyre spare proton sblm nie (4) smooth bila tutup bonet belakang tak mcm persona mcm bunyi benda terjatuh dari tingkat 10 haha (5) design door panel yg cantik dan byk fungsi (7) ada speker kat panel ddoor belakang
    yang tak best pasal Inspira (1) feel masa tutup pintu masih lg mcm typical proton car. susah lekat. need to push harder (2) pintu berat (3) ruang boonet kecik.. persona lg beso (4) bila duduk dlm perasaan mcm kete nie kecik jer (5) lebih kurang mcm persona tp yg tlh dinaik taraf.
    Anyway berbaloi utk dimiliki coz enjin MIVEC performance dan bunyi enjin yg padat tak macam CAMPRO IAFM less power dan bising… mcm-mcm bunyi 🙂

  16. Ke hadapan Saudara bung muktra dan isteri manjenya Zizie Ezzete. Ni dari mulut project manager Inspira itu sendiri tentang perkongsian platform proton-Mitsubishi.

    Proton clears the air on Inspira project

    SUBANG JAYA: Even before its launch, Proton’s latest Inspira sedan has been the subject of controversy with some quarters accusing the national car maker of back pedaling towards the early Proton days of rebadging Mitsubishi models as its own.

    At a special media briefing held at Proton’s Centre of Excellence recently, Inspira’s project manager Zulkifli Bidin clarified several matters.

    He said the Waja’s replacement model originally started out as a joint development project between Proton and Mitsubishi Motors Corp three years ago.

    “Under the project, Mitsubishi and Proton were to use their own upper body designs, which would result in two very distinctive models.

    “But because of the economic downturn, Proton decided to defer the project but Mitsubishi carried on with the platform and upper body development which became the Mitsubishi Lancer,” he said.

    Rather than restart the project from scratch, Proton decided to use the Lancer as a new starting point while adding value to an already good design.

    Zulkifli said Mitsubishi was willing to allow Proton to rebadge the Lancer as the Inspira without changing any key features.

    “We felt that our engineers who had trained under our subsidiary, Lotus Engineering, were able to improve the driving dynamics and handling of the Lancer,” he said.

    After convincing Mitsubishi that Proton could improve on Lancer’s driving performance, Mitsubishi gave the green light to the suspension tweaking.

    Among the improvements were revised suspension rating and bushings for a more comfortable ride and the incorporation of thicker anti-roll bars for better cornering stability.

    Other improvement work include closer body gaps of 2.5mm compared with 3mm in the Lancer, and reduced levels of noise, vibration and harshness.

    “Even when our products are good, people will still say they are not good enough because we are Proton. So, we have to be better,”

    Proton had shipped five Inspira sedans produced by its factory for crash-testing in Japan to ascertain its crash worthiness and safety features.

    “At our Shah Alam factory production lines, Mitsubishi has stationed its engineers to ensure that the Inspira is produced in accordance with Mitsubishi’s quality standards,” he said.

    Even Mitsubishi Motors Corp’s top management team, consisting of its head of research and development, DCGM of Asean and master vehicle evaluator who came to Shah Alam to test the Inspira, have praised Proton for work done on returning the suspension system for better comfort and handling.

    http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/11/11/nation/7407689&sec=nation

  17. Proton Plans To Export Inspira Components Next Year

    Proton plans to export Inspira components next year. Pic: Azman Firdaus

    SHAH ALAM, Nov 10 (Bernama) — Proton Holdings Bhd plans to export Inspira components next year, says managing director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

    Inspira, Proton’s latest model, is a mid-sized four door sedan introduced to enhance and strengthen the upper C-segment offering in the line-up of Proton’s models.

    Syed Zainal said Mitsubishi Motor Corporation has committed to purchase the components produced in Malaysia for export to other countries, particularly in Thailand, for its Mitsubishi models.

    “The export of Inspira components will start next year. We are now finalising discussions on this and also on how to export the model outside the country,” he said at the official launch of the Inspira here Wednesday.

    Proton has slashed the price of Inspira models, claiming it is a result of manufacturing cost savings. The company also stressed that the vehicle is the result of an original equipment manufacturer collaboration with Mitsubishi Motor, not a rebadging.

    The 1.8 manual transmission model was initially priced at RM79,888 at the soft launch last month but has dipped now to RM78,999.

    The 1.8 litre auto started at RM87,000 and has been slashed to RM84,999 along with the 2 litre auto model which has seen a reduction to RM91,999 from RM94,000 previously.

    Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said Proton reduced the prices due to cost savings from the models being manufactured in the same plant as the Exora.

    He added that Inspira is a testimony to affordability.

    Syed Zainal also defended Proton’s collaboration with Mitsubishi Motor in producing the Inspira, saying it was an industry practice.

    “Collaborations are the norm and demonstrates that Proton is fully flexible. The door is always open to other original equipment manufacturers,” he added.

    Syed Zainal said Proton has target to increase the local components in the Inspira to 60 per cent within a year from 40 per cent.

    On whether Proton will further reduce the selling price of Inspira if the vehicle achieved 60 per cent in local components, he said: “It is too early to say. I think overall, we want to localise the car within a year, to 60 per cent.”

    Proton has to date received 1,800 bookings nationwide for Inspira since its soft launch on Oct 14 and is seeing about 100 bookings daily.

    — BERNAMA

    http://auto.bernama.com/newsDetail.php?id=542242

  18. Info dari MHI pagi tadi..
    DSZ kate dalam 2-5 bulan g akan ada Inspira versi sportier.. x pasti bile tarikh tapi kalau x 2-5 bulan kat KLIMS kor. Sebab DSZ add yg Selain Fl kereta sedia ada(saga FL la kan), akan ada versi sportier untuk beberapa model lain..
    Jadi marilah sama2 kita tunggu KLIMS

  19. memang dah lama aku dapat info dari member insider proton yang sebenarnya mitsu lancer adalah colloboration antara proton and mitsu, tapi disebabkan masalah tertentu, proton terpaksa lepaskan projek tuh, dah ada beberapa input dari proton dalam lancer nih. pasal panel gap tuh, memang lancer asal dashboard gap dia mcm tuh, so bila proton buat sendiri nanti, barulah leh rectify masalah tuh.

  20. mmg menarik inspira ni…
    hrga pn dh turun..

    tp bro xde ke berita psl viva executive 2?
    sy tgk dlm kosmo ari ni dorg ckp akan dilancarkan hri ni..

  21. Bagi yang sceptical produk Proton dengan Mitsubishi, ini ada komen dari orang kuat Mitsubishi sendiri tentang Inspira oleh proton;

    The Proton Inspira, due to be unleashed in a few days time, has garnered praises from Mitsubishi Motor Corporation’s top management and evaluation team as having better ride and handling characteristics and NVH (Noise, Vibration & Harshness) Isolation than the original Mitsubishi Lancer, the base vehicle from which the new Inspira is derived.

    This was the final concluding comment from Mr Nakao, Head of R & D, Mr. Kobashi, DCGM of Asean, and Mr Tamura, Master Evaluator of the MMC team that made a thorough product evaluation and testing of the first Inspira off the assembly line at the Proton Plant in Shah Alam, where the Inspira is built on a mixed line with the Proton Exora.

    http://autoworld.com.my/v2/news/nb_details.asp?awReviewId=3188&awCatId=RT.ATC.CAR.FS

    http://www.autoworld.com.my/v2/news/nb_details.asp?awReviewId=3180&awCatId=RT.ATC.CAR.FS

    • ALA..TU STRATEGY PERODUA SEBENARNYE……NK REMIND BAHAWA DIE STILL DOMINATE PASARAN….ADE IKLAN KAT PAPER..DIEORG GUNE TAGLINE “SMART PERSON GET…PE BENDE NTAH…
      TYPICAL….ITU BERMAKSUD PERODUA MASH TAKUT NGN PROTON SR SEGI SALE…

      BKENAAN VIVA EXECUTIVE……….SAMPAH…………

      • tu la kan check website dia kereta tinggal 3 model je.. viva, myvi alza.. nautica dah out of list..

      • naughtcar mmg dah lama x d. dah lama gak stop production. sape nak suv kecil, 5 tempat duduk, but kecil, dan mahal. tu yg org prefer beli rush dari naughtcar. beza bape ribu sangat..

    • takde ke full pictures..
      dari blog ke apa ke

  22. Rupanya rim 16 tu pun decision dari MMC. Check berita selanjutnya di autocar.com.my

  23. nampaknya nak kene g showroom gak nh

    • ntahla…

      • ade jgk nmpak viva kaler baru atas lori xd..kaler ungu cam alza..
        tp design mcm viva elite jer..cume kaler jer baru..
        xpasti samada viva elite or viva executive baru tuh.

  24. MMC bagi signal Inspira ini lebih baik dari lancer sendiri… Jangan maraah aa burthurt. antara improvement macam yg disebut dalam artikel di atas lah.. “body gap” reduced.

  25. Inspira 2.0 premium enjin guna 4b11 sama dengan mitsui baru launching ASX. GEMA enjin ini adalah joint venture mitsubishi hyundai chrysler. Enjin 4b11 (6speed)dan Hyundai Theeta 2 (sonata yf) 6 speed mengunakan blok yang sama. Kia Forte guna enjin lama Theeta 1 4speed, advantage forte hanya push start button dengan extra airbag.

    (Baru perasan radiator inspira guna carsonic wow ini sama standard skyline.)

  26. tadi di buletin, DSZ kata MMC masih berminat untuk “rebadge” persona dan Exora… cuma Proton kena tingkatkan kualiti… ada yang boleh detailkan?

    • Ia betul , belum ada agreement lagi sebenarnya.. baru dok cadang dan bincang. ramai org dok war2 dari dulu sedangkanbaru dok bincang, jadi lum tentu. btw tentang kualiti exora tu .. baru tadi kat page exora depa sebut lampu selalu masuk air.. isu remeh begini tak patut ada pada exora.. hmm.

      • lampu masuk air tu sebanrnya bukan masuk pun. Cuma berwap aje. myvi dengan alza pun ada problem yang sama. Solutionnya, ramai yang buat smoke lamp aftermarket tambah silikon settle. ni vendor guna silicone sikit kot jimat kos.

    • Apa istimewanya Viva baru ni gmie?

      Macam cuma tukar kaler jek? Mana Viva Alphard yg dicanang2kan dulu?

      • saya rasa, ia sekadar menambah ‘koleksi’ viva sedia ada. dari segi rekabentuk, sama saja dengan ELITE.. dan ini bukan mini alphard yang disebut2kan itu.. tak tahu laa bila mini alphard tu keluar ya..

        saya rasa, ia seperti model Myvi SE, LE dan Exclusive.. keseluruhan sama saja, cuma ada sedikit beza, apa pun ia hanya sekadar Viva..

      • x nampak beza dari elite..

    • LEPAS NI KELUAR YG LAIN PULAK…

      VIVA ADVANCED
      VIVA PREMIUM
      VIVA ELEGANCE
      VIVA EXCECUTIVE
      VIVA SPORTIVO
      VIVA EVTREME
      VIVA GRAND ROYALE

      BLA..BLA..BLA..
      VIVAVIVAVIVAVIVAVIVAVIVA..TERUS ULANG SEBUT…HAHAHA

      • sebenarnya itu je cara marketing deorg.. nak wat model baru, bapak x suap2 pun g. Ye la nak tunggu bapak habis gune dulu . Saki baki baru dapat kat ADIK nh..

  27. Harap dengan pelancaran Inspira, Proton dapat figure jualan yg memberangsangkan. Masih ada yg mengatakan harga Inspira tak berpatutan. (Cmon guys, RM78k enjin 1.8L. Bkn 1.5L)

    Think wise, kamu bayar RM90k utk kosmetik vios sportivo, cuma add-on RM2k lagi dpt Inspira 2.0L, paddle shift lagi.

    Sbb itulah SMART GUYS GET IT…

    • Yang bising2 tu sebab tak mampu. kalau nak murah beli Saga aje. beli yang basic. Inspira ni untuk orang gaji RM4k ke atas. Kalau tak kahwin lagi sesuai, memang confrim mampu.

      • kalau gaji sikit pun mampu.. cume kene ada cara nak daptkan nye je.. such as bayar muka tinggi, and etc.,.

      • klu x kawen amik inspira, mkin lambatla bole kawennye…..wahahaha

  28. viva executive dh kuar….
    citer yg dicanang2 xdelah segah mnepn….
    x mcm alphard langsung….
    hmpeh…

  29. aku perasan perodua.. tiap kali proton buah launching… dia akan war2kan pasal diri diri dia…

    cite pasal MD bagitau depa nak capai target ni cite lama… cuma diulang2 je…

    dulu masa exora launched… depa war2kan pasal ALZA walaupun tak siap lagi….

    • hahha… dorg jelous ar bila si abang mendapat perhatian lebih dari si adik:) Si adik kan anak manja. semua dah tersiap sedia. rather then si abang bertungkus lumus explore ilmu dlm industri. Si abang nie berhak ar mndapat tumpuan n pujian… tu yang si adik cemburu tu…. apa lagi si adik pun buat mcm2 utk mengalihkan perhatian agar…”diri ku sungguh berharga!..” 🙂 muahaha… sorry. lawak pagi jumaat.

      cheers!

    • mereka tertekan sebenarnya, hahaha..

  30. Perodua Viva tu bukan Viva Executive, last minute tukar nama jadi Perodua viva Elite Exclusive. mungkin takut nama sama dengan line-up proton Executive dan premium sekarang. Tengok juga rupa alphard tu kat mana, rupanya macam alphard tak siap.

  31. Inspira untuk eksport tu bukan the whole car CBU. Rupanya Proton cuma eksport part-part yang dah dilocalized untuk Mitsubihi guan kat Thailand. Pasal kongsi platform Exora dan persona dengan mitsubihi tu better proton JV dengan Mitsubshi rebadged Exora dan persona jadi mitsubishi utnuk eksport negara-negara Amerika latin (left hand drive) tapi produce di Tg. Malim plant. Dengan cara ni kita wujudkan banyak peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan di samping bawa masuk duit yang banyak dari luar.

  32. THE Inspira is supposed to inspire Proton lovers.
    However, the rebadged Mitsubishi Lancer has drawn both brickbats and praises from Malaysian motorists.
    The new Proton Inspira, which is due to be launched this week, has aroused many emotions – from Kinabatangan MP Datuk Bung Mokhtar Radin’s outburst in Parliament to our reader, Dominic Pillai, from Penang (see letter below).
    Bung Mokhtar, also the backbenchers club’s deputy chairman, said that Proton’s use of the Mitsubishi Lancer platform had embarrassed the nation.
    “Proton said it would cost RM700 million to produce a new car. If it cannot afford (to design a new model), then just close down,” he said while debating Budget 2011.
    Pillai contended that the Proton Inspira, with 26 per cent local content, should cost less than the fully imported CBU (completely built-up) Mitsubishi Lancer as sold in duty-free Langkawi at RM72,000.
    The problem is not that Proton can’t develop its own car or that the Inspira is more expensive than its mechanical twin, the Mitsubishi Lancer.
    Proton can and has developed its own cars and it knows its own costs. Reportedly, its R&D (research and development) costs for a new car would run to RM700 million, which is about the industry standard. The costs would be prohibitive due to our fragmented market of about 500,000 units a year.
    For instance, the New Straits Times-Maybank Car of the Year awards are surveying 65 plus models of vehicles launched this year by 22 brands (23, if Ferrari is included).
    The C-segment market, where the Inspira will compete, is too small for Proton to justify spending RM700 million in R&D and build a car from scratch.

    Small market segment

    With this small market segment, Proton is doing precisely what Perodua has done in 1998 – license a platform from its shareholder, Daihatsu, and build on it. Yet, no one questions why the Viva and the Myvi cost more than their mechanical twins in Japan.
    Platform sharing is sound business sense and the French and the Japanese do it, ala Renault and Nissan.
    China and the United States do it via Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) and General Motors (GM) China. And those are huge markets by our standards.
    China’s car market alone should hit 13 million units this year. Japan’s TIV (total industry volume) for 2009 was 4.6 million units while Western Europe’s TIV is estimated at 12.7 million units this year.
    This is a good time for the politicians to study the case for Proton and the Malaysian car industry to be freed of the tariff walls that work both ways – it keeps out imports and it imprisons the Malaysian car industry within the tariff barriers.
    If we believe that the Malaysian car industry is competitive enough, and there’s good reason to believe that companies like Tan Chong, Perodua, Proton, Naza and Nasim, just to name a few, are good enough, then the bigger volume of a regional market will bring costs down.
    The higher price of the Inspira versus the Lancer in the free port of Langkawi is due to the cost of local content. Local assembly and local content means higher cost in the case of the small Malaysian market.
    In terms of economies of scale, it is imperative that high capital costs in the automotive industry have to be tied to large volumes of production, as locally assembled vehicles using locally made parts will cost more than fully imported finished products.
    The cost of the locally assembled car will increase in proportion to the percentage of local components, as the local market’s small volume works against the economies of scale. It should be noted that conservatively, at least 200,000 units of a particular model are required to be produced annually to attain economies of scale.
    An examination of the national car project should lead us to ask why Proton did not do more platform sharing earlier and reap lucrative profits as Perodua did. Why did it do so much national duty and at such costs to taxpayers?

    Electric hybrid

    And the answer was given by the founder of Proton himself. Last week, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad announced that Proton would soon launch a hybrid electric car in co-operation with its subsidiary, Lotus, and another distinguished English car builder of noted racing heritage, Fraser Nash.
    This is a marvellous leapfrog as Proton did not invest much in the traditional internal combustion engine. The signals are quite clear that the way ahead in the automotive industry is electrification.
    One step that makes it more credible for Malaysia as a maker of new energy cars is that the government has cut all taxes on hybrid cars below 2,000cc this year. The Honda Civic Hybrid at the tax free price of RM108,000 compares well with the recommended retail price of about US$24,000 (about RM74,000) in the United States.
    The way ahead is for the government to guarantee the permanent tax free status for new energy cars.
    Starting with Proton, the easy entry of new energy cars will gradually make Malaysia a hub of new alternative energy vehicles.
    This will eventually integrate Proton into the chain of world class vendors specialising in extended range electric vehicles.
    Hopefully, the lesson is learnt that protection of a domestic market is not a tenable option when the ambition is to tap into regional and world markets.

    TALKBACK

    Upset over higher pricing

    I HAVE owned a Proton Waja 1.6 for nearly 10 years now and was looking to upgrade it to the new Inspira.
    I was expecting the car to cost between RM70,000 and RM80,000 with the promise of it being similar to the Mitsubishi Lancer.
    I decided to stretch my budget and get the 2.0 at RM94,000. I have placed my booking and am anxiously waiting for my new car.
    Then I got to know that the 2.0 Lancer GT is selling in Langkawi at RM71,800 on-the-road (see http://www.mitsubishi-motors.com.my/showroom-lancer-langkawi.php).
    I called up EON in Langkawi and was informed that the tentative OTR price for the Inspira 2.0 (A) Metallic in Langkawi is RM84,850. This price is listed on the internet.
    This, to me, is very upsetting.
    I cannot understand why the CBU Lancer can sell in Langkawi for RM72,000 whereas the locally assembled Inspira (with 26 per cent local parts) is retailing at RM85,000 in Langkawi.
    The Langkawi pricing gives us access to what the base price of cars really is without taxes.
    I find this RM13,000 price differentce wholly unacceptable.
    Shouldn’t Proton be selling the rebadged Lancer at a lower price or at least at a similar base price with the CBU Lancer.
    If the base pricing of the Inspira 2.0 is RM72,000 in Langkawi (like the Lancer), then its pricing in Peninsular should be in the region of RM81,000.
    Malaysia I am sure that at RM72,000, the Lancer is still making a profit.
    Why can’t Proton also sell the Inspira at RM70,000 (1.8-litre) and RM80,000(2-litre)?
    I hope you can enlighten me on this matter as I am seriously reconsidering my purchase.
    – Dominic Pillai
    Penang

    http://www.cbt.com.my/101112/platform-sharing-and-economies-scale

  33. Hi seme..
    aku de tebace komen sombedi dlm FB,berbunyi..

    ” the CVT is “sapping” the power of the engine… a CVT is like Scooter gbox… tapi ini dia dah program ada “fake” or virtual ratios… in actual fact its just another AUTO… in fact WORST than a conventional torque converter auto… more transmission DRAG…”

    betul ke nie?

    sape yg pro,leh x explain ape mamat nie kate?

    • tambahan komen tersebut:

      “the MMC CVT is just like the old Honda City 7-spd CVT, they are just “honda cub” punya gearbox with an ECU to control the virtual ratios via belt and pulley”

      • die nak marah time cvt pasang kat inspira ke ataupun semua kereta yg ada CVT.. kalau mcm tu, semua kereta moden nh kira mcm bu*lS#it la. cube tanya die, kalau beul la cvt nh mcm x berguna, nape industri permotoran sekarang giat gune cvt untuk produk mereka…

      • kan skang sume pakai CVT..mcm altis baru,nissan xtrail baru,nissan murano..DLL..so knpe waktu kete tu kluar xbising pon..Inspira kluar pki CVT nk bising..lancer pki CVT xde bising pon dulu..pelik laaa orang2 ni..

    • Betul tu…
      BARU SKANG NAK BISING DALAM FB PLAK…
      KALU BETUL HONDA CUP ADER CVT…
      KENAPA PLAK AKU PAKAI DULU KENA TEKAN GEAR JUGAK…
      TEKAN BELAKANG LAGI TU… BUKAN KE CVT NIE UTK AUTO JER…

      • Continuous variable transmission(CVT)..mengunakan sistem yang sama dgn skuter,xkisah lah skuter honda,skuter suzuki,yamaha…menggunakan pulley depan dan belakang,digerakkan oleh belting dan di kawal oleh Transmission control unit(TCU)…

  34. Selesai sudah Proton Inspira. Looking forward untuk model-model terbaru akan datang 🙂 Tahniah!

  35. Saga FL phase 1 plak akan menyusul.

  36. Kisah harga Inspira di Langkawi tu mungkin Ada sebab harganya lebih tinggi.Kemungkinan besar Lancer untuk Langkawi di bawa terus dari Jepun tanpa memasuki semenanjung Malaysia.Manakala,sesetengah part Inspira datang dari Jepun dan di pasang di semenanjung Malaysia dan di hantar ke Langkawi
    Mungkin kerumitan tu yang menyebabkan harga Inspira sedikit tinggi di Langkawi.

  37. Sebenarnya untuk makluman kereta tempatan seperti Proton & Perodua kurang mendapat sambutan di sana sebab harga kete import kat sana lebih kompetetif…
    So kos pengangkutan jer dah berapa kena…
    Memang lah mahal sikit… penduduk kat sana ke la terima…

  38. Sbenarnya,cvt sap power lg ckit dr manual,sbb tu kete hybrid mcm prius pkai cvt,xpakai manual,klu tgk brochure inspira,1.8 manual lg byk pkai minyak b’bnding cvt 1.8. Kalu sume prasan,inspira ada isofix. Lancer versi asian xda,tp lancer euro spec ada. Maksudnya mmg inspira pkai lancer euro punya platform,sbb tu ada byk features b’banding dgn lancer gt mahupun ex, xda features mcm rain ngan light sensor.

    • mat ko ni biar betul “1.8 manual lg byk pkai minyak b’bnding cvt 1.8”, aku pun ada brochure dia,klau tak silap manual lagi save minyak,nanti aku balik rumah tgk balik broc. tu…biasanya klau kereta auto, cvt lagi jimat miyaklah banding dengan lain, ko jgn compare dengan DSG VW sudahlah…lagi satu ko ni macam iye iye promote inspira ni ko ni salesman ploton ke..klau betul member aku berkenaan dengan keta ni bolehlah aku rekomen kat ko..

  39. off topic jap…
    ok saya nak tanya, bile proton nak utilize platform exora.. Ke dah utilize tapi still in R&d..
    sebab saya tengok mcm senyap je yg pasal exora commercial tu.. dan kan proton ada banyak platform, x d ke platform yg sesuai selain exora untuk diutilize menjadi satu produk yg banyak sub produk..
    Sebagai contoh, mahindra gune Xylo platform jadi, 4×4, single-cab and twin-cab pickup trucks and 5 seats mpv..
    Dan satu lagi. Ada sesapa tahu bape banyak jurutera proton?

    • mungkin dlam proses R&D rasanya, ataupun tengah tggu “green light” dari management untuk mula proses seterusnya..sebenarnya platform exora bukan sahaja leh jadi pick up, van komersial, siap jadi platform untuk persona r lagi..mungin juga wagon atau suv boleh guna platform ni..tunggu KLIMS nanti kot2 Proton ada tunjuk exora yg telah jadi van komersial & pick up..tapi elok la Proton tunjuk concept model macam Persona R, EMAS & mungkin model2 yg lebih menarik lagi..

    • mmm… selepas persona R n varian EMAS, sumer rekabentuk model baru proton kena ‘freeze’ seketika kot bagi laluan proton utk menumpukan penambahbaikan kualiti pada line produk yg sedia ada. So, 2, 3 tahun nie bnyak ar model2 terkini yg menerima proses facelift.
      Bagi saya platform exora adalah direka dgn berkonsepkan platform pintar kerana dari platform nie, berbagai segment model bleh dihasilkan:)

      cheers!

  40. betul tu.. cadangan sy utk proton tunjuk masa klims
    -semua line up dalam R3 atau limited edition
    -prototype dan sketch model2 yang bkal keluar dan yg dah scrap project
    -campro turbo
    -mivec yang tune by lotus@r3 or rnd staff
    -gearbox baru
    -persona R
    -emas

  41. Seat Inspira 1.8 macam tak cukup foam, fabrik yang lembut dan sekali pegang terus teringat BLM. BLm boleh diterima sebab ‘entry model’ tapi Inspira dengan harga yang lebih mahal patut menggunakan seat fabrik dari Satria Neo atau Exora MC2.

  42. dh tgok inspira smlm…
    pndpt sye,interior x memuaskn…
    bnyk sgt plastik…
    persona lbih menarik…
    tp sye rse inspira nie main attraction die ialah handling kowt…

    • interior sama je macam Lancer bro..sebab tu dulu journalist pernah ckap interior Lancer cheap.. so Proton xleh nak buat pe la, apa yg dah ada pkai je la..

      • tak boleh cakap macam tu bro, mitsubishi hanya tak bagi enjin dia ‘disentuh’, so part2 lain sepatutnya boleh di improved kan lagi…

      • memang boleh, tapi dengan kebenaran Mitsu gak, kalau x mesti kena saman sebab langgar perjanjian..kecuali phase 2 nanti Proton leh tukar interior, baru la leh upgrade yg mana patut

      • betul cakap bro campro. Semua benda ada perjanjian ngan mitsubishi. X kan bro waja x tau kot..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s