funtasticko design

http://funtasticko.net

MESTI TONTON : Kilang “casting’ enjin Proton!!!

34 Komen

Diambil dari CarFetish channel kat YouTube.

Advertisements

34 thoughts on “MESTI TONTON : Kilang “casting’ enjin Proton!!!

  1. Semoga teruskan membuat dokumentari macam ni. kalau boleh, buat lagi panjang, mula dari design sampai la siap kereta proton..

  2. Off topic:
    Bro campro,tadi saya ada nampak satu Inspira putih kat area Subang Jaya,mula2 nampak macam Lancer biasa,dah nampak diffuser hitam kat bumper memang confirm Inspira tambah lagi harimau yang kat tengah tu.hehe
    Agaknya dah ada pemilik Inspira di Subang Jaya takpun mungkin test drive,

  3. yg casting plant tu kt shah alam ker?

  4. x silap saya perodua pernah kata diorang yg buatkan cylinder head utk enjin Campro..

    • tu cuma cylinder head, dia nye enjin blok buat sendiri..ni buktinya

      • Masa lawatan kerja saya ke Proton Shah Alam tahun 2007, salah seorang engineer dorang beritahu, Proton buat enjin block utk Perodua. Somebody kena rectify perkara ini. Yelah, takut saya salah dengar pulak..

      • tapi bro, saya pernah baca kenyatan dari MD perodua bagitau blok engine diaorang yang buat untuk proton..mane link saya dah lupa

  5. aluminum engine ka 😀

  6. Ade proton baru made in Korea……www.spirra com / http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=512736

    sepupu inspira ker…

    • aku rasa proto motor ni bkn proton.
      waktu main gt4 pn ada proto nih, ingatkn proton.
      offtopic>>
      huhu..gt5 xde proton?
      sengal betul…skyline, honda, punya la byk..

      gt = granturismo kt playstation

  7. aku ada jumpe inspira plate tender proton rnd kat ms garden malam jumaat, aku ingatkan untuk karnival kat ecm, tapi tengah ari aku lalu ada lagi kat ms garden, wat menda agaknya team rnd lepak situ, pelik gak tu. aku g ecm, kete yang untuk show dah ada kat ecm. so, memang kete rndla.

  8. nope, warna itam bro. kat ecm dah ada kete show, tapi kete tuh masih lagi parking kat ms garden

  9. saga facelift dh pnuh kt kilang shah alam…
    mostly kaler putih n hitam…
    x smpat amik gambar….
    proton dh start kumpul stock nmpaknye…
    dealer ckp jan2011 bru kuar…

  10. Mitsubishi Malaysia sudah terasa bahana Lancer rebadged. Mungkin sales dah merudum. Ramai yang takut ASX pun akan direbadged oleh Proton juga jadi Mitsubishi keluarkan press statement seperti di bawah.

    Mitsubishi-Proton technical collaboration for Inspira only

    KUALA LUMPUR: Local Mitsubishi vehicle distributor, Mitsubishi Motors Malaysia Sdn Bhd has given an assurance that the technical collaboration between Mitsubishi Motors Corp and Proton Holdings Bhd only involved the Lancer model.
    “Other than the Lancer, no other Mitsubishi models currently distributed by Mitsubishi Motors Malaysia, including its recently launched vehicles – the all-new Lancer Sportback in October and the ASX compact crossover this month – will be based on this technical collaboration in the future,” said its chief executive officer Tetsuya Oda.

    Oda said that while the Proton Inspira is modelled after the Mitsubishi Lancer, it differs in a number of ways – with both having its own unique traits, allowing each respective vehicle to differentiate itself in the marketplace.

    Proton Inspira Mitsubishi Lancer

    “Each brand also caters to a different group of customer segments with a different set of driving desires and expectations,” he said in a statement.

    Imported and distributed by Mitsubishi Motors Malaysia, the Lancer is a completely built-up unit (CBU) – in which all parts and assembly standards have met Mitsubishi Motors’ stringent global quality standards.

    “In addition to being fully manufactured by MMC in Japan, the Mitsubishi Lancer is also designed and produced to meet the highest European (high-speed driving performance and handling), American (safety) and Japanese (vehicle built) quality standards,” he said.

    The Inspira, on the other hand, is assembled at Proton’s facility in Shah Alam and will contain 40% local parts within the year.

    Oda also said Lancer owners get an exclusive five-year warranty programme in addition to a complimentary two-year maintenance programme on all parts and labour.

    He also said that Mitsubishi Motors Malaysia has an extensive sales and service network which includes 54 service centres and 41 sales outlets nationwide – out of which 15 are 3S (Sales, Service and Spare parts) centres.

    The company, Oda said, intends to increase its sales network to 45 by March next year with 27 3S centres.

    http://star-motoring.com/News/2010/Mitsubishi-Proton-technical-collaboration-for-Insp.aspx

    • mcm senjata makan tuan jer..

      • hehehe… tu ar pasal. Mgkin engineer mitsu x sangka engineer proton bleh bikin inspira lebih baik drp model lancer asal. Dgn kata lain diorg pandang rendah ar kemampuan proton… sekarang menjawab ar diorg. silap besar ar dirg bagi model lencer tu;)
        Tentu ar pengguna yg bijak akan memilih model lancer yg dipertingkatkan nie a.k.a inspira.

        cheers!

      • tapi diorg gak leh dpat faedah dari apa yg Proton dah buat utk upgrade lancer tu..tu la beza Proton ngan Perodua, Proton ada R&D yang boleh buat penambahbaikan & new model, Perodua R&D pun baru nak diwujudkan, sebab terpaksa ambil & ubah apa yang Daihatsu/Toyota bagi walaupn terpaksa “downgrade” kereta tu dari segi performace & sebagainya..so Perodua kena la “wake up” sekarang, dah smpai masanya diorg berdikari.. 🙂

      • Jepun ni memang xboleh percaya sangat. Mula2 cakap kolaborasi Mitsubishi-Proton = Inspira. Tiba2 skarang keluar kenyataan ‘Lancer kami lagi baik’…(baik apa nya kalu cvt box mudah panas?)

        MMM takut sales dorg drop ni. Tinggal ASX dan Pajero Sport je laa nak jual. Sales Lancer drop sikit, dah Smart Guys pi beli Inspira..Huhu. Kali ni Jepun kena laa..yeah.

  11. … weee.. cun ar video ni.. tak sangka tempat aku keje ada org buat documentary… terharu…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s