funtasticko design

http://funtasticko.net

Clay model Persona R???

31 Komen

Perbandingan dengan Proton EMAS concept punya “syling cues” :

Yang kita nantikan selama ini telah muncul..Adakah ini dikatakan clay model Persona R yang dipamerkan di Bukit Jalil baru-baru ini? Dari segi rekaan memang terarah kepada design language akan datang Proton. Elemen Proton EMAS banyak terdapat pada clay model ini. Gambar ini telah diemailkan kepada saya sebentar tadi oleh bro Jason Luc. Info terkini yang dia dapat dari staff R3 ialah mengenai turbo kit kepada owner enjin CPS yang sedia ada. Kuasa enjin dijangka bertambah kepada  20HP & 13NM yang menjadikan enjin CPS tersebut berkuasa 145HP & 163NM. Terima kasih kepada bro Jason Luc kerana sudi berkongsi gambar & info ini bersama kita.. 😉

Advertisements

31 thoughts on “Clay model Persona R???

  1. wow.. x sabar nk tgk model sebenar.. paling tidak pun clay model yg dah diwarnakan..

  2. Wow mengancam. Bentuk macam honda city sikit. Belakang macam city + kia forte.

  3. Side profile macam Hyundai Elantra jek..Belakang ada mirip hyundai. (Mata saya yg menilai). Manakala depan,saya masih membayangkan camne rupa claymodel ni…Kena minta Bro campro render sket..baru idea..

    BTW, side profile xde line yg agresif ke? Kereta 2012 shoulder line mesti ada line yg distinctive..Mungkin kena tgok angle lain plak..

  4. aku rase ni bukan..ni just show clay model je.. if benar pun ini concept persona r..why tak letak skali dgn tayar+rim? mcm lekeh sgt letak model ni atas display mcm tu je..sies bukan coz ni mirip pada facelift gen.2 aje..maybe ni clay model study utk jadikan persona dari gen2 aritu…

    • xpasti la betul ke x, kalau ikut info ni :

      ” Just came back from the Malaysian Innovative Festival 2010 in Bkt Jalil.

      Saw this Exora EV on display. They also display those cars that were developed by the Proton Engineers in conjunction with their Family Day Event (Proton’s Invention & Innovation Competition) held in Proton’s Shah Alam factory where staff of Proton came up with “concept cars”. It was posted before by Danny Tan in January. The link:

      http://paultan.org/2010/01/10/proton-employees-show-off-creative-concepts-at-its-2010-family-day-celebration/

      No EMAS on display, only in KLIMS according to the proton staff/exhibitor.

      They also displayed a clay model of a design in the size of 1:3 scale. The Proton staff/exhibitor was explaining to me at that time on the process of designing the clay model. I didnt take a photo cuz i thought it should be the same as the one posted previously in this link:

      http://paultan.org/2009/12/09/mysterious-clay-model-in-proton-rd-video/

      But it looked a bit different. He said it will be the 2012 Persona model, the one also designed by Italian design house Italdesign-Giugiaro. Btw, today it’s the last day for this innovative carnival and the proton’s next exhibition would be in Shah Alam stadium. They were loading the cars one by one to the trailer when i was there”.

  5. Kemungkinan clay model ini utk R&D proton. Yelah mgkn proton dpt maklum balas dr pengguna baru diorang buat ubah suai utk mencantikkan lg bentuk dia. Bhgn depan dah ok. Bhgn blkg yg berlekuk ke dlm tu x berape smooth la. Tp x tau la sbb lampu agak malap di kaw. tu.

  6. waw menarik ini!!!!… akhirnya dapat gak kita lihat persona R ini..walaupn 1:3

  7. wow..dah nampak bentuk kete ni dah…dah leh bygkan..tp xreti nak render..kpd bro2 yg pandai bab2 rendering ni silalah jlnkan tanggungjwb bro2 skalian..hehhehe..em,depan tu dah ok kot..blakang pon ok..tp xsuke pintu blakang tu menaik mcm elantra tu…papepon model ni lom kompem persona..klo betul pon,buleh la..tp mengharapkan yg lebih agresif

  8. bro campro gambar sisi tiada ke??

  9. klo ikut clay model ni…lampu depan nipis memanjang..lampu belakang lak mcm thundercat start dari sisi ke line di tengah bonet..papepon tunggu je la klims tu…tgk kot2 clay model ni makin siap..ni mcm xsiap je..ke diorg saja tunjuk yg xsiap sbb xnak dedah sgt design persona ni

  10. apa2 pn ak suka design bumper belakang..yg ada lampu pantol cahaya kt bawah 2.. nampak segar…

  11. Saya terbayang kalau bhgn dpn ada ccfl dan lampu led waktu siang mmg cun. Manakala blkg lampu led + bhgn bawah bumper tu ala exora prestige, ada double ekzos, tambah berdezup bila ada turbo hehe.

  12. kalu betul la ni clay persona-R, aku xrasa “refreshed”.
    nmpk sama cm city (depan) + gen2 (blkkg) + savvy (grill).

    mst yg IDG design lg bes, kn?

  13. betul bro..design persiona r sepatutnya lebih futuristic sesuai dgn 2012..

  14. on design projection for at least 5 years future market this Persona R should be something like when gen.2 first appears years ago which is a fresh design and would stand the beating of others car design for about 5 years atleast. my personal view for this clay model it is a quite lame model, no fresh design cues when compared with the current market players and the design flow doesnt seem unify enough…

  15. Bagi saya,design yang fresh pun tak memainkan peranan penting dalam menarik,ada yang futuristic sangat pun kadang2 pun huduh jugak akhirnya.
    Contoh,design Porsche yang masih mengekalkan styling asal pun masih laku sehingga hari ini.
    Bagi saya,styling yang simple tapi sedap mata memandang pun sudah cukup baik.walaupun clay model sahaja,bagi saya ianya dah cukup bagus,tak perlu ‘ganas’ sangat.
    Seperti Kia Forte,design takdelah futuristik sangat tapi cantik dan menepati citarasa global.

  16. mmm…. harap yg nie bukan ar clay model persona R tu;) clay model nie dah ‘boleh diterima’ tapi model nie dipertontonkan kat bukit jalil tu kn? Kalau betul ar proton profesional, model seperti persona R tu perlu dipertontonkan dengan penuh ‘persona’ gak. Pertontonkan kat karnival inovasi tu mgkin sebagai sample inovasi yg bleh dihasilkan oleh proton. Setahu saya ada begitu banyak clay model yg dihasilkan bagi tujuan RnD dan sebahagian besarnya tidak juga digunakan pun tapi sekadar kajian n rujukan. Dan model nie mgkin salah satu daripada rujukan2 tersebut. Masih ingat masa DSZ ada bergambar di salah satu model MPV (1:berapa tah) di salah stu pameran proton. Masa tu exora x kuar lagi dan semua ingat itulah bentuk exora yg terhasil nanti. Tup tup bukan kn?

    Saya harap proton x yah tunjukkan clay model persona R pun kat KLIMS nanti. Cukup dgn sketch dan lakaran2 dari pelbagai sudut pandangan gambaran model yg bakal keluar 2012 nanti. Itu pun dah cukup bermakna dan langkah terbaik yg proton bleh tawarkan kat peminat2 auto semua sebagai promosi kepada bakal pembeli yg setia menanti global car proton tu. Bukan sahaja kat m’sia, saluran media internet akan tersebar luas dgn penampilan terbaru model proton itu.

    mmm… komen pasal clay model kat atas tu,… huhu, x seperti gambaran dlm imaginasi saya ar. Masih boleh diterima tapi bahagian depan tu x begitu fresh dan sesuai utk model2 facelift proton yg sedia ada. Bahagian blakang tu bleh tahan. ada ciri2 persona. Saya masih dok bayangkan model persona R nie struktur design keseluruhan ada motif iras seperti mazda 6 terbaru! bcoz motif design mazda 6 nie sepadan design language persona sebelumnya. Ambil ar sebagai rujukan. More aerodinamik, flow line nya lebih acceptable, muscle line nya lebih terbentuk dan banyak lagi ciri2nya.
    http://www.motortrend.com/auto_shows/geneva/2010/1003_112_2011_mazda_mazda6/photo_04.html

    my 2 cents.

    cheers!

  17. myvi misteri ditemui lagi. tgk kat blog aku.

  18. komen kita semua proton ambik tau.. komen je.

    • Ye la nak pantau maklumat. kalau ada cepat2 deorang boleh bertindak..

      • hehehe… proton, kalau design nak menarik, lampu depan/belakang kena cun biar sporty bentuknya, bumper depan biar bentuk V shape. bentuk aerodinamik. Ada muscle line yg cantik supaya model tu kelihatan cantik dari pelbagai sudut pandangan. setakat nie ciri2 tu ada pada model2 baru proton. Jgn lupa pada garisan2 aggresif pada bahagian2 tertentu. Lupakan ar pada design yg comel n cute tu… sebb ur direction more to ‘smart’ car:) .. amik ar idea asas nie…x kena bayar pun.:)

        cheers!

  19. untuk cps jerk turbo tuh??? untuk non cps yang lembab nih tak kan tk da kot??? kena carik dekat zenon turbo gak la cnggitu…

  20. Dekat PT dah ada balik gambar Mule proton. Ramai yg x paham tentang concept mule yg proton pakai.. Kesian mule exora tu kene kutuk..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s