funtasticko design

http://funtasticko.net

Apa pendapat anda bagi rekaan Persona R?

38 Komen

Apa pendapat anda bagi rekaan bakal Persona R ni nanti? Bagi saya semua dah cantik cuma perlu perubahan kat headlamp & grille supaya lebih garang…macam xmasuk je dengan bumper yang dah menyerlah tu.. harap ni bukan lah final design lagi sebab nak jadi global car perlu ada wow factor kat face dia, baru orang teruja nak membeli..  🙂 gambar dari paultan.org

Advertisements

38 thoughts on “Apa pendapat anda bagi rekaan Persona R?

  1. Cun..

    Grill kalau pakai hybrid nampak ok .. sebab macam bentuk daun .. nampak green je .. kalau pakai new family engine .. tukar kasik garang skit lagi ..

  2. style and nmpak bulky.power aa proton skrg.

  3. Look like forte.. But the front light looks to big from side view.. Nyway nice design.. still hv time to improve

  4. final touch akan ada perubahan lagi. akan lebih mengancamm..dgn harga yang kompetetif(bygkan model ni price at 55k?),phuhh..model ni memang akan meletup..

  5. please change (TOTAL) the design for headlamp & grille.

  6. nice …. harap enjin pun economic

  7. Nama pun kasi tukar…jgn letak TUAH…mcm nama Lori plak…

  8. asal kebnyakn kete proton,tayr mesti kecik? kasi besar la sikit tyr tu..huhu,baru padan..rim tu kureng sikit.kalo rim macam perodua bezza tu..lg ‘ummpphh’…

  9. komen dr si-fu kat paultan..

    Si-Fu says:
    2/12/2010 at 3:10 pm
    Hate to burst everyone’s buble…but to point out 3 facts here:

    1) This design/concept is by PROTON | d e s i g n @ Azlan’s team…the Persona Replacement was styled by Ital Design Giugaro
    2) The Persona R looks no where near this, if u think this looks good, wait till the Persona R comes out…:D
    3) Proton would never reveal its future upcoming model’s styling/looks publicly like this.

    Cheers!

    p/s: Hope you guys enjoy what we have presented in KLIMS

    • fuhh…nasib baik bukan ini persona-r.
      pd aku design ni xnampak mengancam…

    • wah.kalo ade yg better,why not?
      hehehe

    • luckily this is just a piece of show and glad saying that this is not going to be a copy of protons production. looking some of the concepts of the warriors, people at proton chief-ed by encik azlan, they are capable, really contemporary tuned, matured and they have a good taste of styling.

      for me we probably just have to wait for the shock wave that wii be sent by proton. both from the styling department and engineering as well. theyjust dont reveal them yet, although some few thing like pheonix project is already signaled to the public. but yet non of this is put on the show. so just prepare for more excitement even after klims.

  10. Yeke… Kalau ni Persona R pun ok dah bagi aku…
    Cuma kena touchup ckit kat depan n belakang… overall memang mengancam…
    X sia2 tunggu nant…

    Best la proton skang nie…

  11. betoi2.. kalo ni persona r pun pada sy dah ok… touch up lg 2-3 perkara, konfem meletop..

  12. Cantik. Tapi tiada cues Proton ala2 EMAS..

  13. sebenarnya bentuk tuah ni dah realistik untuk global ka atau pun tidak. Janganlah harap yg terlalu futuristik sampai tak terbuat dan over pulak.

  14. fuh..nsb baik bukan persona…tp klo proton nak produksikan pon kire dah cantik gak..smart gak..nmpk mewah..tp mcm besar je clay model tuah ni..tp lampu depan tu skali pandang nampak lampu honda..papepon proton pandai nak kelirukan kite ek..dier letak claymodel tu konon2 persona padahal bukan…bijak2..klo betul persona lagi lawa mmg salute proton..yg ni pon dah lawa

  15. sbnrnya.. front ia tu termasuk lampu ada nak macam savvy sikit sebanyak

  16. lampu blakang shape mcm lampu estima..

  17. Mmg bhgn depan perlu perubahan supaya x dikatakan meniru City dan Forte.
    Bhgn lain ok dah unik dah.

  18. Di antara model2 konsep tu… yang paling huduh adalah SUV atau apa yg depa namakan softroader tuh.. mmg sangat huduh dan minta2lah tidak dipertimbangkan untuk diproduksi bentuk camtu.

  19. harap design ni tak final lagi..
    masih bnyk yg perlu diubah (pd pendapat aku)
    dari segi grill, side view dgn blkg..
    keep it up

  20. nasib baik aku nampak komen mengatakan yg kereta konsep ni bukan merujuk persona r…baru je nak melontar sepatah 2 pendapat….kalau betul bagai dikata semua kereta konsep ni dimanage proton design…nmpk mcm half baked…atau senang cerita mcm byk bermain dgn design philosophy dari automaker lain…xde ‘x’ factor…masa aku pergi open day proton kali terakhir tu,sketches proton design yg dipamer ada yg lebih cantik dari konsep yg dipamer kt klims 10 ni…maybe keputusan B.o.D ke kan approve design yg patut dikeluarkan….

    dan sependapat dgn saudara zaxk,suv konsep tu buruk nan hado!plain jane betul!….tapi kut2 kalau itu design yg dikomisyen oleh youngman utk suv mereka,no hal….utk proton punya version harap lebih wajar designnya dan bukan kelihatan seperti kerja copy paste automaker china…

    design mmg subjektif dan kritikal dan harap proton kerja keras utk memantapkannya…x ketinggalan kualiti yg sepadan tambahan lg nak bermain di peringkat global ni….tepuk dada,tanya market,lihat poket~
    apapun kena tengok depan mata jgk proton setelah genap 25tahun dlm industri!

  21. mmm…design konsep tuah nie overall dah ok bagi saya. Cuma styling kena bagi lebih lagi kat bahagian gril depan. Sy tak suka sangat lubang2 besar kat bhgian grill depan:) lampu depan tu ok gak! nampak mahal kereta nie tapi make it more sporty. Bahagian blakang tu, design nya seperti bleh dijangka. banyak garisan2 selari yg lurus menjadikan seperti rekabentuk lama n x seksi n sporty walau pun ada inovasi kat tekno lampunya. Letakkan sentuhan DnA lampu pesona tentu lebih menarik!
    Tuah nie tampak ada kelas gak. Seperti ada kacukan forte+merz+bmw+honda+VW = panAsia 🙂

    my 2 cents.

    cheers!

  22. lupa nak tambah….aku jangka mungkin melalui kereta konsep ni proton nak tunjukkan model masa depan mereka akan dilengkapi dgn led daylight,panoramic roof,ccfl….jangkaan aku semata2~

  23. nampaknya concept2 ni just show off aje..bukan nampak sgt cue sebenar styling mereka..tp ini ternyata utk survey pendapat semua org akan styling dan konsep sebegitu.. so let show some good interest n comments ok.. aku yakin semua blog2 yg diskas hal ini akan di monitor oleh cybercrew proton…

    komen design aku utk overall concept ini:

    front – mcm korang kata..need more work and much more unique design/or x-factor so called, muka depan ini terlalu safe dan tersangat2 dekat stylingnya dgn forte, accord euro or civic..the grill should be better than this.. satu je aku suka..inner part headlight tu yg terdapat bar yg continuous dari wing grill topmark tu…tp bila tgk overall plain design glass tu agak kecewa coz kita akan compare dgn saga FL yg lg much better.. design bumper tu should ave much more deep curve..yg ini mcm lembut pula n tak se agresive inspira (atau ni mmg utk tackle much versatile market)

    profile – cantik bg aku, proper should lines n good characteristic, bold dynamic design, the side mirror should need some much better styling.. overall profile is ok n nice for me

    rear – styling rearlamp blacken mcm tu and looks like rx-7 rear tu agak mengecilkan rear keta ini..even design ini agak tidak sepadan dgn muka depan nya.. lagi elok rear clay model yg che wan duk modelkan aritu.. rear should be much more solid, bold, rough dynamic..huhu

    rim? cantik 😀 hehe..antara yg paling cantik pernah aku tgk kat concept/keta proton

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s