funtasticko design

http://funtasticko.net

Perodua BEZZA Concept!!!

22 Komen

Tu dia Perodua mengganas dengan Perodua BEZZA Concept. Sekali imbas rekaannya adalah inspirasi dari Toyota Prius Hybrid. Nampak garang & futuristik, Syabas Perodua!!! Sliding door yang menarik & pintu depan bukaan ala2 Rolls Royces tu. Rekaan anak tempatan yang diketuai oleh Muhammad Zamren Musa model konsep ini menunjukkan bagaimana hala tuju kereta kompak Perodua masa hadapan. Inilah yang kita harapkan dari Perodua selama ini, keluar dari zon selamat dengan hanya “rebadged” & cuba mereka kereta mereka sendiri. Nampak gayanya tergugat la Proton TUAH concept.. hehehe… 🙂

sumber : paultan.org

Advertisements

22 thoughts on “Perodua BEZZA Concept!!!

  1. Bila diamaati in ihanyalah rebadged PRIUS dengan meminjam muka EMAS.

  2. lampu belakang tiru emas…

  3. Persoalan…..
    ape akan jadi kalau kereta ini kene t bone oleh kenderaan lain……

  4. myvi 1.5 ke??

    yg ni hybrid engine ke?

  5. perodua terikat dengan syarikat japanese. jadi model ni takkan masuk production pun..final design japanese yang akan tentukan..dan for sure japanese akan amik model2 kereta diaorang..perodua kena say yess aje..

  6. perodua’s model still SUCKS!!!
    material for body like use aluminium…can bad crash if excident with ‘basikal tua’

  7. X kisahlah apa org nak ckp….
    aku nak Proton tuah dan perodua bezza kat garage umah aku….

    • Tuah boleh dapat…. tapi bezza tu aku rasa sampai ke mati pun x dapat kecuali perodua jual die kat ebay…

  8. Aik…macam ‘keras’ je Bezza nih? Proton Tuah cuma clay model je. Tapi designnya hidup…Hai, Perodua, korang kena byk belajar styling laa…

  9. aku ske design ni 🙂

  10. muka depan bg aku lg lawa banding dengan proton tuah…tapi belakang di let down kan dgn copy carbon prius…apa pun tahniah p2 berani tampil dgn concept car dgn teraju anak tempatan!

  11. mmm… bagi saya design nie dah menarik dah. terutama dari pandangan depan. licin dan contur yg cantik. Tapi bhgn fender tu x berkenan. aerodinamik kureng. Yg lain tu, biasa jer sbb model concept nie guna paltform prius kn? Design bahagian blakang tu agak menarik gak, lebih baik drp design prius. Perodua x paternkn design tu ker, alamat toyota cilok ar konsep cam tu 😉 Pintu glongsor tu kira inovatif gak. Tapi kena buat kajian gak sama ada praktikal atau tak. Klau tak berkuasa hidraulik pintu tu tak ok ar. Kajian safety gak kena buat kat pintu cam nie bila libatkan kemalangan sisi.

    Apa2 pun nie kn konsep kereta masa depan perodua? Tak patut rasanya nak compare dgn kereta konsep proton tuah kerana kereta nie akan keluar pada tahun terdekat nie. Bagi saya tuah lebih praktikal 🙂 Ada potensi bersaing dlm dunia realiti utk pasaran global. Apa2 pun, tahniah kat perodua atas usaha ini. Tapi tu lah… masih di bawah pengaruh toyota/daihatsu. Mcmana hebat design korang bleh buat, hanya menjadi inspirasi kepada toyot/daihatsu mghasilkan kereta2 mereka yg sejak kebelakangan ini bagai ketandusan idea.

    my 2 cents.

    cheers!

  12. Nice design.. but aku suka P2 alza concept kt klims tu… smart dow…

  13. Off topik. Kita dengr apa kata doktot medet . hihihi… ada potensi harga keter naik kalo najib dgr cakap medet.. harga skrg pun ramai basher salahkan proton.. hihihi

    As for Malaysia, Dr Mahathir said the country has too many cars and the price was too low.

    He pointed out that in 1985 when Proton was launched, annual vehicle sales was about 50,000 but now the number is 570,000 annually.

    “Therefore, we need to raise the price through high taxes to reduce the number of cars,” said Dr Mahathir, who is also advisor to Proton Holdings Bhd, the national carmaker.

    He said the number of cars could be reduced with efficient and non-polluting mass transit electrified rail system and electric power railways.

    — BERNAMA

    • Kalau harga kereta tinggi,macam mana Proton punya market nak berkembang,seeloknya buat hari yang tak boleh bawak kereta macam kat Korea.
      Bukan apa tak payah naikkan harga kereta,seeloknya naik taraf sistem pengangkutan yang secara automatik mengurangkan penggunaan kereta apabila penduduk lebih selesa menggunakan pengangkutan awam,harga pasaran minyak yang meningkat pun boleh kurangkan penggunaan kereta.
      Tak semestinya nak naikkan harga kereta.

    • Kita tengok Jepun kereta murah tapi orang tak nak beli kereta pun. kenapa? Public transport yang amat effisien. tengok jepun kalau buat meeting 8.02 pagi. kenapa? ketpatan masa. Sama kes dengan public transport diorang. Secondly permit parking dan minyak yang sangat2 tinggi harganya. Pernah ada kajian kalau diinterview student di jepun yang baru grade, diorang tak teruja langsung nak beli kereta. Di malaysia ni, belum grade lagi dah sibuk nak beli kereta. tu yang perodua laku macam goreng pisang panas. tapi lepas tu yang kena bank tarik balik pun banyak perodua juga. Saya setuju pendapat Dr.M tapi kerajaan kena masuk gear 6 la improve public transport dan kalau dapat introduce bullet train. Jadi takdelah hartanah kat KL ni mencanak harganya sebab orang duduk kelantan pun boleh berulang ke KL untuk bekerja.

      • Bab naik harga nh saya rase baik pikir2 kan balik sebab kalau satu bende haik harga, yg lain mesti nak naik. Dan lepas tu x turun2.
        Ye la lagipun pendapatan berkapita bagi satu family untuk setahun x banyak mana.
        Satu cara je nak kurangkan penggunaan kereta. Memperelokkan pengangkutan awam. Dengan cara nh, seperti bro2 kat atas cakap lebih efisien dan semua org dapat benefit.
        Satu cara lagi adalah melupus kereta lama. Maksud saya disini x perlu la nak suruh kereta 15 tahun keatas perlu dilupuskan tetapi kepada sesiapa pemilik kenderaan lama yg mahu melupuskan kenderaan yg dah reput( kan kite tengok banyak sangat kereta buruk kat tepi2 jalan) boleh antar ke satu tempat untuk pelupusan.
        kalau naikkan harga kenderaan, banyak faktor lain akan terlibat. Tapi percaya la, menaikan harga kenderaan bukanlah satu tindakan bijak untuk kepentingan rakyat malaysia. banyak cara lain untuk kurangkan kenderaan tapi kalau naik harga, gaji pun naik x pa la…

    • improve public transport dulu.
      ni x, aku g keje ngn komuter&lrt dulu buta2 je 3jam abes kt travel.
      tu xpk lg waktu peak hour, volume penumpang & working hour..

  14. aku bagi la 1 bintang…..

  15. tayar nampak kecik la..tk sesuai..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s