funtasticko design

http://funtasticko.net

Lakaran awal Proton TUAH@ESPIRE Concept!!!

24 Komen

Lakaran asal

Imej 3D

Ini merupakan proses design bagi Proton TUAH@ESPIRE Concept bermula dari lakaran kasar yang berinspirasikan muka harimau sedang mengaum. Kalau tengok lakaran yang mula-mula memang menarik & lakaran ini telah dibuat oleh Zaf salah seorang senior designer kat Proton. Siap tulis PR Project, ada kemungkinan ia bermaksud Persona Replacement Project bertarikh April 2009. Maknanya ini ada proposal dari Proton Design sebelum DSZ buat keputusan untuk hantar ke ItalDesign untuk dikemaskinikan kerana Persona R ni kan “global car”. Kena la buat kaw2 sikit, tak gitu. 🙂

Sikit info yang boleh dikongsikan, diambil dari website Proton mengenai Proton TUAH@ESPIRE Concept ni :-

ESPIRE – Key Highlights

  • Incorporate cues from PROTON’s new design direction
  • Photochromatic glass roof which darkens automatically at varying degrees
  • LED fog lamps for clearer more natural lighting with low power consumption
  • Modern LED rear combi lamps which promote safety
  • Concealed & illuminated door handles for ease of use during low light conditionAdaptive spoiler which balances that vehicle during high speed for a safer rides
  • Adaptive spoiler which balances that vehicle during high speed for a safer rides
  • Adaptive headlamps which turn in relation to the steering wheel for a more dynamic driving experience
  • Advertisements

    24 thoughts on “Lakaran awal Proton TUAH@ESPIRE Concept!!!

    1. patutnya maintain je design sketch tu..ni buat safe design mcam claymodel, patutlah DSZ suruh hantar ke ItalDesign bagi lagi menarik..apa dah..

      • mmm… lakaran asal tu mmg cantik. Dah mcm merz. Nampak garang n ada karisma seekor harimau;)
        tapi bila dah jadi claymodel, dah tak nampak harimau yg garang… tapi nampak harimau yang jinak dan manja:)

        Apa2 pun not bad actually. May be designeers learn something.

        Gud job. Chaiyok! chaiyok!

        cheers!

    2. headlamp yg earlier sketch nmpak lg cun…designer kite susah sgt ke nk design kete yg cun2?? ke terikat ngn faktor2 tertentu?? ntah,xphm r,lg pn ak bukan keje ngn automotif industry..stakat nk ckp boleh la kan.hoho

    3. sy diberitahu yg Proton design mmg ada hantar satu design untuk Persona R. tapi design dr Italdesign yg terpilih…

    4. tambahan info yg diberi oleh si-fu kat paultan :

      mizzuddin:
      Pembuka pintu luar tuh namanya Door Outside Handle. Jangan risau kali ni benda tuh design dan baru, concept sama tapi. Apa yg akan menghalang benda tuh dr tercalar ialah, material yg akan digunakan utk handle tuh akan sama dgn warna kereta. So bila mould, warna dah ada…tambah clear coat jer pas tuh…:)

      Tokmoh & Faiz:
      Hahahaha…terima kasih sbb igt lagi! Lol! Biasa lah kan, sibuk pastu tak leh komen slalu…bahaya! Don’t worry, we are trying our best to make Persona Replacement the best car…so far its has been. U will be able to see lot of improvement in terms of styling, build quality, safety, fit & finish, packaging, practicality and most importantly technology. New engine & transmission. Major improvement in the equipments offered. Lots of attention has been given to even the smallest details. So lets hope that we can give a car that MOST of you could be happy and proud of.

      Cheers!

    5. takder orang nak try sketch berinspirasikan Cheetah ke? cheetah harimau yg cantik. headlamp mata macam cheetah.. try la weh

    6. so ini mmg persona-r ka atau sekadar random keter je proton nak tunjuk?

    7. mmm… hahahaa… kalau proton tuah nie x jadi model persona R pun x pe. Bikin jadi realitikn juge tapi kalau jadi Saga R dlm kategori B segment pun why not? 🙂 Kalau la ini pengganti saga 3 4 tahun lagi… perrghh… jadi hot sale ar gamaknyer! Sangat berbaloi2.
      Jgn sia2kn design nie:)

      cheers!

    8. Mana dpt sketch ni? It belongs to proton’s chief designer himself if im not mistaken. Are u one of Proton’s insider?

      • sketch zaf tu…fuh..sibaik tak full render..hihi 😛

        ape2 pun byk lg bole di ubah sebelum akhir 2011 or early 2012 launching Persona R ni..so kita bg lah komen2 yg bernas ttg styling, packaging, finishing dan ape2 cadangan yg berguna utk model gantian persona ini. maybe DSZ akan buka mata n suh RnD develop lg skit (jikalau benarlah nanti concept espire ni akan di tonedown [atau telah?] utk production) hehe…

      • kat website Proton ade sketch ni… so bnde ni x private dah..

    9. gua suka design headlamp sketch dr clay model. ape pun bagi gua grille ttp kena design smula…

    10. ni ore siyee roghyak pasa pthong stagha,,
      ggapo tok tahu dio kkecek, tok pehe

    11. design ni lebih trtumpu pd bumper, walhal lampu dpn blkg + grill yg lebih penting..
      harap persona R mmg dluar jngkaan

    12. walau mcmana hebat si-fu komen, proton kena ingat juga. By 2012 kereta lain mungkin dah jauh tinggalkan teknologi yg kita rancang harini. Harap proton lebih maju lepas ni.

      menaruh harapan proton buat r n d utk bina engine berkuasa sama 2.4 dan 2.0 (perdana, suv dan mpv) serta 1.8 dan 1.6. (persona, satria)

      Lepas persona jadi global car, rasanya proton patut tumpu perdana replacement sendiri atau kerjasama plak. Saga hanya untuk asia market ja yg nak kete kecik2 ni.

      Semoga proton mampu mengembangkan sayapnya!

    13. HI i m richard, wa proton 2012 coming new faceilt model persona, may i see the photo?

    14. WAH VERY SPORT THE PERSONA HOW MANY CC ?

    15. PROTON EXORA ADALAH MODEL YANG MUDAH KITA GUNA , DAN SEPERTI EXORA SAYA SANGAT SUKA WALAUPUN BODY BESAR TETAPI DIA MENPUNYAI KUASA PIKAP YANG TINGGI ITULAH SAYA SANGAT MINAT,akhirnya saya harap proton boleh keluar model saga baru seperti hyundai avante.

    16. Kalau ikutkan lakaran awal dalam lukisan tu lagi lawa.. sebab tengok pada lampu depan tu kalau ditiru dari lukisan tu lagi cantik. lampu ia nampak lagi memanjang keatas skit.. rekaan menampak kan lagi garang seperti mata harimau mengaum.. kalau di dalam lukisan itu,, ….

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s