funtasticko design

http://funtasticko.net

PROTON TUAH@ESPIRE versi saya!!!

39 Komen

PROTON TUAH@ESPIRE versi saya!!!

PROTON TUAH@ESPIRE versi asal

Saje je edit lampu dan grille dia bagi lebih garang, walaupun ada iras2 KIA Forte sikit…sebenarnya Saga facelift yang bagi inspirasi ni… 🙂

Spesifikasi PROTON TUAH@ESPIRE

Powertrain
Engine 1.8/2.0l
Max Output N/A
Max Torque (Nm/rpm) N/A
Fuel Tank Capacity (Litre) 50
Performance
Maximum Speed (km/h) 180
Acceleration (sec) 10
Fuel Consumption@90km (L/100km) N/A
Minimum Turning Radius (m) N/A
Chassis
Power Steering Electric
Suspension (front/rear) Macpherson Strut with Stabilizer Bar / Multilink with Stabilizer Bar
Brake (front/rear) 16″Vent Disc /15″Solid Disc
Tyre Size 225/40/R18
Wheel Rim 18″X8J Alloy Wheels
Dimensions & Weight
Overall L x W x H (mm) 4540x 1775 x 1505
Wheelbase (mm) 2650
Ground Clearance (mm) 155
Kerb Weight (kg) 1300
Safety & Security
Airbag Driver & Passenger
Alarm System Available
Immobiliser Available
Central Door-Lock Available
Front seat Pre-tensioner Seatbelt Driver & Passenger
Keyless Entry Remote Available
Reverse Sensor With camera
Features
ICE Digital Signal Processor
Front Fog Lamps Available
Front Power Window Available
Electric Door Mirror Available
Body Kit N/A
Seat & Door Trim Finishing Available
Rear Spoiler Available
Driver Seat With height adjuster Available
Steering Available
Rear Combi L.E.D with light guide RR combi
Color
Artic Pearl Available
Advertisements

39 thoughts on “PROTON TUAH@ESPIRE versi saya!!!

  1. cantik..da mcm audi dah..haha

  2. kat pintu tu kalau tambah door moulding ikut body color lagi cun

  3. lebih cantik dr yg asal. lampu dpn seperti evolusi dr lampu persona yg bujur. kalu diamati kereta ini dari tepi
    seperti guna platform inspira.

    • mungkin side profile tu ada sikit persamaan dengan Lancer/Inspira kot..tapi ni bukanlah Persona R yg sebenar..dengar kata Persona R yang ItalDesign buat lagi best & menepati citarasa global.. 🙂

  4. dalam site proton cakap tuah ni ada new design direction . tapi pendapat peribadi mengatakan model ni kurang garang disamping terlalu banyak persamaan dengan model pesaing. anyway.. ini hanyalah pendapat org awam je.. bukan designer.. hihi

  5. Saya baru blk dr KLIM…Tuah Yg asal dh cukup perfect design nyer…bg saya yg dh lihat sendiri…

  6. Dimensi Tuah = 4540x 1775 x 1505
    berat dalam 1300 kg

    Dimensi Cerato = 4530x 1775 x 1460
    berat 1293 / 1359kg

    Wah nampaknya tuah mmg ada niat nak berentap dengan Cerato .. dan nampaknya Tuah mungkin dah menang di segi space.
    Kalo camtu Tuah ni agaknya bukan macam pengganti personalah.. apa pdpt kengkawan? lagipun dalam site PRoton disebut 1.8 dan 2.0 .

    • they might get it from 4b10 and 4b11 mitsubishi engine,,,,,,,,

    • Mungkin itu Dari family engine baru yang akan gantikan engine campro.
      Offtopic:
      bro campro,tadi saya ada baca CBT dan diorang ada tunjuk gambar dsz dengan campro cfe.
      Takde pulak dengar berita pasal campro cfe nak preview kat klims
      Sapa2 yang dah pergi klims ada nampak engine turbo tu.

      • tu la, kat paultan pun xde nak fokus pasal enjin tu..kalau ada sape2 g nanti jangan lupa amik gambar enjin CFE tu, spesifikasi & sikit gambar live styling studio dengan Proton Tuah nye virtual journey tu..email kat saya ye campro_mania@yahoo.com

  7. Kalau market Persona R nanti lebih kepada market Forte,Civic dan Altis,rasa macam susah nak tingkatkan sales memandangkan trend dunia yang nak engine berkapasiti kecil berikutan harga minyak yang tak menentu.
    Tapi saya rasa kalau masih nak gunakan engine 1.8 dan 2.0,Proton kena pastikan engine tu betul2 jimatkan minyak.
    Mungkin lepas ni Saga pulak boleh takeover market Persona di masa hadapan.

    • mungkin cuma proposal je, harap Proton maintain plan asal pakai enjin CFE..Lerkir tu nanti ada kemungkinan besar jadi model produksi, tapi biasrlah dengan design baru sepenuhnya..design Europa tu dah outdated..mintak je Donato Coco designkan new Proton sportscar based on Lotus platform, abis cerita

  8. bro punye rendering lg cantik..mcm tu la yg kite nak..tp clay model asal pon buleh diterima..papepon.harap persona r yg dicakap2 tu betul2 WOW…

  9. Bro campro ni ada link untuk gambar campro cfe
    http://forum.lowyat.net/topic/1663077

  10. Top 10 cars for October 2010

    Top 10 national vehicles
    1. Perodua Myvi 7,413
    2. Proton Saga 6,535
    3. Perodua Viva 5,411
    4. Proton Persona 3,918
    5. Perodua Alza 3,232
    6. Proton Exora 1,912
    7. Proton Waja 411
    8. Proton Satria Neo 331
    9. Proton Gen2 150
    10. Proton Savvy 45

    • Mybi tibe2 naik pulak,tak bosan ke dengan mybi tu.
      Kita tengok tahun depan punya sales untuk Proton Saga,mesti jatuh jugak takhta myvi
      Jangan lupa,Proton pun dah start jual Saga kat Thailand iaitu market kedua terbesar Proton.
      Harap2 engine baru nanti lebih bertenags dan jimat.

  11. off topic.
    if you read CBT today, dato syed posed next to the campro vvt turbo aka cfe??
    we can see the turbo unit clearly, a bit high in place ,with catalytic converter repositioned. probably the bonnet need a hot air outlet vent after this. could this be an exact copy of the cfe.?..could be because catalytic converter means standard engine configuration

  12. saya suka design bro…. lebih agressif sikit.. saya lega… katanya persona r nanti lebih cantik dr tuah…. alhamdulilah..

    • sy lagi la lega, sebab Persona R tu ItalDesign yang buat..Tuah ni proposal Proton Design yang asal untuk Persona R tak silap saya.. design ini ok, tapi masih lagi belum memenuhi citarasa global & kemungkinan akan cepat outdate masa ia dilancarkan dlm masa 2 tahun lagi..biarlah Persona R tu lebih gah, sporty, garang & futuristik tetapi ada elemen Malaysia & Eropah, macam kacukan Pan-Asian.. kena betul2 kacuk la kalau x xcun gak, hehehe.. 🙂

      • Saya pun lega bile tengok kat plate belakang die PROTON DESIGN. Betul cakap bro campro, Design tuah nh ok tapi cepat outdate. Tapi pandai proton die bagi org ingat nh Persona R. Dah design mcm nh pun org dah minat, mcm mane the real persona r nanti. Tapi sebelum tu, kan kate persona R nh global car, global tu maksudnya proon akan masuk europe and America ke. Sebab proton kat area asia nh kira terkenal la jugak. Ke kereta nh hanya kedalam pasaran proton sedia ada seperti, australia, Iran, Mesir, UK. Dan saya berharap sangat proton dapat masuk ke Russia anda europe sebab pasaran yg luas.

      • tggu persona r & emas keluar la, baru la tau sesuai ke x proton masuk arena global..rimau baru nak start mengaum, belum nak menerkam lagi..hehe

      • mana tahu tak memenuhi citarasa global? kena buat servey kat forum2 luar baru kita leh tau sebenarnya..

      • global car ni dia ada 1 wow factor yg sekali org tengok mesti akan teruja terutama sekali org eropah yang agak cerewet bab ni, contoh rekaan yg berciri global ialah KIA Forte & Hyundai Avante.. selain tu “packaging/spesifikasi” dia mesti hebat..

        sy rasa hairan kenapa Proton Tuah ni xde mendapat highlight media/web luar, tapi Jebat pula yg dpat perhatian..kat Autocar UK & Autoblog pun ada cerita pasal Jebat.. padahal tu cuma Lancer yg di”customizekan” oleh Proton..lain pula halnya dengan EMAS yang mendapat liputan yg bagus..kat sini dah boleh tengok sesuatu tu boleh menarik perhatian atau x..bayangkan kalau real Persona yg ItalDesign tu keluar pastu dapat liputan meluas tentu ini satu petanda baik.. 🙂

        http://www.autoblog.com/2010/12/03/proton-builds-itself-a-mitsubishi-evolution/

        http://www.autocar.co.uk/forums/t/16864.aspx

      • mmm…paper utusan hari nie DSZ kata tuah tu antara model yg akan diproduksikan secepat yg mgkin. So,kalau dah ada persona R by italdesign utk segment C, bermakna model nie kalau proton keluarkan 2. 3 tahun lagi tentu la dlm segment selain segment C. Saga pun ketika tu dah tamat tempoh (5 tahun) dan bersedia menerima model replacement. Wow, mcm goreng pisang panas ar kalau model nie diproduksikan utk B segment proton bagi menggantikan saga nanti!

        cheers!

      • kalau ikutkan Tuah tu dibangunkan atas platform yg codename dia P321A iaitu Persona R…kalau ikut web Proton concept ini cuma nak tunjuk styling cues & apa yg akan ada utk kereta Proton pada masa depan..

  13. DSZ takder mention pasal persona-r ke fauzan?

    • Tuah tu maksud dia Persona R la, tapi bukan la design yg tu..pandai DSZ ni berahsia & menyimpan kejutan..

    • xde ar…setakat nie projek persona r peminat2 auto jer yg tau. Org luar x tau sangat. Kalau DSZ bagi tau alamat turun sket ar jualan persona EL sebab sumer dok tunggu beli yg replacemt nie:)

      cheers!

  14. ori version ada sikit mcm accord euro… http://www.motorauthority.com/image/100196610_the-accord-euro-type-s-will-be-available-with-two-new-colors–white-pearl-and-basque-red

    good job for design team proton.. buat design lawa2 sikit ..

  15. Masaalah proton skrg ialah takder engine kapasiti besar… biasa keter2 global yg agak mewah semuanya engine besar.. paling kurang pun 2.0 cc .. honda accord types s kat atas tu 2.0 cc turbo.

  16. kete Tuah ni kalau wat replacement untuk Saga ok gak..walaupun design die cepat outdated, tapi ‘selamat’..

    Korang prasan tak kenapa proton design lampu saga facelift seakan-akan lampu kete Tuah ni..haha

  17. loosk soo much better

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s