funtasticko design

http://funtasticko.net

Perodua akan membangunkan enjin turbo 2 silinder direct injection!!!

22 Komen

Perodua akan membangunkan enjin turbo 2 silinder direct injection bersama dengan Daihatsu sebagai plan masa depan mereka. Dengan 63 hp pada 4500 rpm & 100 Nm tork pada 1500 hingga 4000 rpm, enjin ini adalah 30% lebih menjimatkan penggunaan petrol berbanding enjin yang sama dengannya. Selain itu mereka juga bakal membangunkan kenderaan yang menggunakan teknologi yang berasaskan Precious Metal-free Liquid-feed Fuel Cell yang merupakan enjin hijau mereka. Mereka juga akan mengeluarkan kotak gear automatik elektronik (electronic automatic transmission (E-AT)) yang akan dibuat dalam masa beberapa tahun lagi. Ia telah digunakan pada model Myvi & Alza dan merupakan kotak gear automatik 4 kelajuan.

sumber : paultan.org

Advertisements

22 thoughts on “Perodua akan membangunkan enjin turbo 2 silinder direct injection!!!

  1. 2 silinder mcm tata nano ke

    • Part enjin Turbo 2 cylinder ni dah lama ada dalam research parent diorang. Bagus la pon kalo nak jual kat sini.

  2. hui.. semakin advance perdua ..baguslah. biar Proton tercabar sikit. persaingan sehat

    • daripada bersaing lebih baik berkerjasama.. kalu nak bersaing lebih baik bersaing secara global dengan pengeluar luar… aku sensitif tul perkataan persaingan sesama tempatan…

  3. bile orang lain buat, die pun nak buat… Bagus2, tapi ye la, ari tu masa press conference cakap buat masa terdekat x d nak pikir pasal hybrid and etc2…
    Well as usual, all the techno being adopt from their parent…..

  4. jv dgn daihatsu..
    jv dari segi kewangan kot.. huhu

  5. cuba tengok gambar no 2 tu, terang2 logo Daihatsu, hehehe

  6. Nak buat 4-Speeder tempatan pun nak kecoh. Orang dah tak main dah 4-Speeder ni.

  7. Biasalah adik envy kat abg hihihihi tp bagus gak br ada competition for improvement

    • Competition mende aper nyer kalo masih nak pakai 4-Speeder sedangkan even Proton pun dah mula pakai CVT. Orang lain yang pakai auto box pun dah ramai yang pegi 5/6 speed.

  8. “membangunkan” atau “memasang dan menjual”???

    • Lantak la diorang nak pasang ker, nak bangun ke. Yang penting persaingan kenderaan mampu milik akan makin hangat. Cuma pelik kenapa diorang masih nak pakai 4-Speeder sedangkan orang lain dah taknak pakai.

      • tu aje kot yang Daihatsu & Toyota bagi kat diorg & kemungkinan juga kereta yang CC kecik ni xperlu la smpai 6 speed sebab xpadan ngan kuasa enjin..

      • Kereta enjin kecik lebih2 lagi memerlukan gear yang banyak (e.g CVT – infinite gear) supaya enjin sentiasa berada pada rpm yang optimum.

  9. Dengar citer harga kereta nak naik dlm bulan ni atau bulan jan.. btol ke?? ada sapa2 tau??

  10. Adedgr cite kemungkinan kenari akan keluar dgn mengunakkan enjin turbo…

  11. yg bentuk flower horn tu ke

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s