funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton TUAH@ESPIRE facelift!!!

10 Komen

Versi yang sebelumnya :

Ini adalah versi terkini dari saya, menggunakan styling cues dari Proton EMAS & lampu inspirasi mata harimau.. 🙂

Advertisements

10 thoughts on “Proton TUAH@ESPIRE facelift!!!

  1. Nampak lawa dan kadang kala nampak pelik….

  2. Betul tu…kekadang design yg agak extreem x semestinya akan laris dipasaran…cthnya proton Savvy…brape kerat jer yg pakai kete tue..walaupun designnya yg agak pelik & canggih…blajar dr pengalaman lalu..proton buat design kete yg agak slamat…dpt diterima diMalaysia maupun diperingkat global…

    • tapi kalau terlalu safe ia akan jadi bland & boring serta cepat outdated… sekarang trend global dah mula berubah sedikit sejak KIA & Hyundai keluarkan design language baru..ramai yang dah buat perbandingan rekaan diorg dengan brand2 besar macam Toyota & Honda yang nampaknya lebih futuristik, modern & bergaya..ada sy pernah baca 1 komen kat Autoblog ckap Hyundai Avante baru buatkan Toyota Corolla Altis sekarang nampak tua 2 generasi, hina tu..haha..

    • savvy sebenarnya xlaku bukan sebab design sangat, punca dia ialah enjin & gearbox Renault kerana org fobia dengan Tiara & Waja 1.8..lagi 1 sebab Myvi yang launch lebih awal, nampak lebih praktikal, besar & yang paling penting org Malaysia terlalu taksub dengan teknologi Jepun terutama Toyota..tu je, design Savvy xde la pelik sangat kalau nak banding ngan Myvi 1st generation tu

  3. cantik tu mmg cantik.. nmpak garang.. tp takut klu tlebih cantik sgt nnt takut org tanak beli.. nak design kereta proton ni susah sikit.. sbb nnti ada je yg org complain.. huhu.. pape pon mmg cun..

  4. menarik saya suke design yg kedua..

  5. sememangnya kia & hyundai semacam dh letakkan ‘benchmark’ utk design keta2 t’kini samada exterior & interior…klu ikut pandangan mata saya, mmg hyundai sonata & avante jauh lebih GAH dari model jepun & eropah. tngok saje kia forte & optima model baru…meleleh air hidung (selsema) tngok optima baru..

  6. saya amik petikan dari AutoInsider pasal Tuah ni :- ” As you all may know, the Proton Tuah concept is essentially the soon to be launch Proton Persona R. Based on the inside info that I got, the design of the Tuah compared to the real Persona R does not differ much. The only difference is the front end design of the front grill which the Tuah design looks more radical compared to the finalize version.

    The side profile of the car does not differ much from the production design, but the rear end design is different from what we have seen on KLIMS. As usual, concepts car does not mean it will be on the market as it is, so does the Tuah. What Proton did, is the preview the design to the public, gauge the interest of its design, and maybe amend the design that does not involved major engineering structure such as crash test and also design for manufacture.”

    agak mengecewakan sedikit sebenarnya, sebab design ni boleh diperbaiki lagi untuk lebih menonjol…terutama bahagian grille & lampu yg boleh diklasifikasikan sebagi “safe design” x radikal macam Hyundai & KIA.. 😦 kalau EMAS lagi garang dari Persona R kena fikir balik la cadangan nak beli dia, hehe..

  7. tu yg plg mgkn.
    basic shape cm tuah, tp mgkn mekapnye lain cket?

    tgk real smlm,
    lampu depan dh cantik, cuma grill kureng.
    lampu blkg pn kureng. yg cantiknye yg kaler merah lampu tu..

    so nnt pakai enjin cfe?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s