funtasticko design

http://funtasticko.net

ASEELAH, versi Arab kacukan Persona + Neo!!!

37 Komen

Clay model

Prototype/concept

Ni dia, ASEELAH versi Arab kacukan Persona + Neo..hahaha… bila masa la company Arab ni deal dengan Proton, tapi ini satu perkembangan yang menarik..keluar pulak kat website Nissan-Arabia, ni link dia http://www.nissan-arabia.com/vb/showthread.php?t=56539&page=1 info ni, saya dapat dari bro Zaxk

Advertisements

37 thoughts on “ASEELAH, versi Arab kacukan Persona + Neo!!!

  1. Hehe.. ketara sangat designnya. Even bagde pun lebih kurang ‘harimau’ vs ‘kuda’.

  2. Bumper depan ala-ala inspira!

  3. Nafsu kuda betul pak Arab ni. Ni just showcase student Universiti di Riyadh yang dapat scholarship kerjaan Saudi sambung belajar di proton malaysia.

  4. dh SAH ke persona elegance (headlamp satria neo + bumper dpn ala2 inspira) CAP KUDA pak arab tu rebadge dgn kerjasama PROTON?

    klu betul la kan…aku mmg bangga la sbb…aku pun owner persona & lg 1 punya banyak syarikat pengeluar kereta di muka bumi ini, diaorg pilih PROTON!!!

    diaorg ni mmg kaya suka abiskan duit..pasni persona elegance CAP KUDA tu msti diaorg modify kaw2 punye…bodykit guna EMAS…(bukan proton emas tapi EMAS kegilaan org pompuan tu haa…)

    • hahaha.. bukan semua arab suka habiskan duit… projek tu adalah antara usaha mereka untuk majukan diri mereka. baguslah. mana tahu satu hari nanti boleh jadi pengeluar kereta pula.. siapa tahu.

  5. Pandai pak arab buat kete..hehehe…pilihan yg bijak…nie bukannya projek kete Islamic utk negara anggota OIC…yg penah dicanangkan dulu…

  6. nh legal ke nh…?

  7. mmm… biar betul student yg bikin nie? Ke nie model jv proton dgn company Iran tu?

    • تم إبتعاث 11مهندساً سعودياً إلى شركة بروتون في ماليزيا ليتدربوا على تصميم السيارات, وكانت هذه “الأصيلة” هي نتاج أشهر من الدراسات والتدريب والعمل, وتمّ خلال هذه الفترة إعادة تصميم بعض أجزاء السيارة من الخارج والداخل وتطويرها, وتعتبر هي الخطوة الأولى لخطة مشروع نقل تقنية السيارات إلى السعودية.

      11 engineer saudi telah dihantar ke syarikat Proton Malaysia untuk mendapat latihan mendesign kereta. “Aseelah” ini adalah hasil setelah beberapa bulan pembelajaran, latihan dan amali . Dalam tempoh itu mereka telah berjaya mendesign semula sebahagian part kereta daripada luar dan dalam dan meningkatkannya. Ini diperkirakan sebagai peringkat permulaan dalam Projek pemindahan teknologi pembuatan kereta kepada Saudi.

      hehehe.. selesai terjemah cincai2… ok lah dah jelas…

  8. kalo baca gune google crome pastu translate ke english..
    mmg ni student arab yg buat.. dgn kerjasama proton..

  9. dari satu komen kat situ
    1- Ini merupakan satu program pemindahan teknologi design dan pembangunan kenderaan.
    2- Kereta ini akan berharga tidak melebihi 50 ribu riyal , dan menggunakan engine yg ekonomi.
    3- Berdimensi ( 4477 – 1725 – 1438 ) berat 1245 kg.
    4- Produksi linenya yg berkapasiti 2 k -5 k kereta setahun boleh mencecah 60 juta riyal

  10. camp, how this would be seen if rebadge as proton, by using your art work,,
    and i suggest to remove the crome…put the mesh grille,

  11. Offtopic:
    Saya baru balik dari KLIMS,memang sesak kat pameran tadi.
    Saya nampak ada tiga engine kat booth Proton,yang saya tahu satu saja iaitu CamPro CFE,yang lagi dua nampak macam CPS dan IAFM tapi nampak lain
    Itu ke engine CPS Dan IAFM ,nak tengok spec tak dapat sebab banyak sangat orang.

    • Dalam post ni lupa nak letak ‘plus’ kat belakang nama CPS dengan IAFM.hehe

      • so weird that many of the media do not give a detail coverage about protons engine when this engine is actually could become a selling point for proton, if it true that cps and iafm is the ‘plus’ which vvt in.

        bro unknown, if you see the camshoft gear cover with an extened round cover its for sure the vvt, vhich is iafm+.
        i hope i will be able to vist there to see it with my own eyes.

    • laa… awat tak ambil gambar… rugi rugi… sapa2 yg nak pi lepas ni tolong la ambik gambar.. jangan kedekut sangat… camera phone pun takpe..

    • aku dh g klims & dpt borak ngn org proton psl enjin.

      kt pameran tu ada 3enjin; campro cfe, campro cps, campro iafm.

      1. campro iafm tu beza ngn campro biasa ialah iafm.
      ble nmpk cm kotak kaler itam kt blkg utk air intake.

      2. campro cps beza ialah head & vim.
      cps high compression ratio.

      3. campro cfe ada vvt kt intake.
      dia ckp FC mmg ok.
      enjin dh nk start production.
      ble nmpk turbine dkt2 exhaust manifold.
      turbo medium boost.
      dia confident enjin ni ble jual.

      hehe…mmg berbaloi la g klims kali ni.
      siap ada game gt5+steering…ngn slambe je aku men sblh tgn 😛

      • best la dapat main.. saya mase pergi ramai orang.. Q pun panjang.. dan nak malam… jadi terpaksa la meninggalkan hasrat untuk bermain..

      • nampaknya xdapat gi KLIMS tahun ni..sape2 ada ambil gambar kat live styling studio tu email la kat saya..kot2 ada sketch2 yg menarik

      • tak ada lh bro campro… kt situ dia hanya buka untuk org2 umum melukis kereta idaman mereka sahaja takde sketch2 yg menarik..

      • ye ke..tak syok la gitu, tunggu open day Proton semula la lepas ni..

      • aku g pn weekday.
        time aku sampai, azlano br blk..

  12. wahh ini yg org ramai mahukan SATRiA NEO 4 pintu!!!!!!!

  13. hood inspira+head lamp neo+persona ::D

  14. Bagus..takdelah sia-sia kerajaan Arab Saudi antar diorang studi kat Proton…Arab ada sumber kewangan yang besar..kalau JV ngan Proton yang dh lama dlm industri ni..mesti boleh gempak lagi..

  15. Report pasal Aseelah ni juga ada kat sini http://www.alarabiya.net/articles/2010/12/07/128844.html

    komen arab kat situ dah 401 komens.. hahaha.. dah jadi macam paultan kalo ada kaitan dgn negara sendiri. hahaha

  16. ni antara komen kat situ… menunjukkan bahawa kat saudi macam takder cukai terhadap keter import.. tu sbb Proton dan keter lain murah.

    – الضرائبغزاوي (زائر) Friday, December 10, 2010 م، 02:15 مساءً (السعودية) 11:15 صباحاً (جرينتش)لابد من فرض ضرائب على مستوريدين السيارات الاجنبية وتقديم تسهيلات للسيارات الوطنية كما هو موجود في ماليزيا سعر التويوتا الكورولا يتجاوز الــ 100 ريال سعودي بينما سيارات الباترون الماليزية تبدأ من 35000 ريال سعودي بالتوفيق للجميع وخبر رائع وياليت نتطور وفي تقديم الجودة لمنافسة الشركات العالمية=========

    terjemah cincai
    – Pengimport kereta luar mesti dikenakan cukai , dan sediakan kemudahan untuk produksi kereta2 nasional sepertimana yg wujud di Malaysia , harga Toyota Corolla melebihi 100 ribu riyal, sedangkan kereta proton bermula dari 35 ribu riyal . good luck untuk semua dam ini merupakan khabar yg bagus , semoga kita terus membangun dan memberikan kualiti untuk menyaingi syarikat global.

    ====
    selesai terjemah.. oklah.. walaupun nampaknya mereka hampir semua tatau keter itu adalah berasal dari Proton. hihihi

  17. Kalau tengok logo balik, mcm iran khodro punye je…

  18. tadi sempat berbual dengan DSZ . die ckap yg skrg die tgh test Satria neo cps turbo Z . he said that he is personally test it and would likely to be introduce by early next year 🙂 so bg peminat neo this would be a good news 🙂 anyway DSZ kirim slam pada sume funtastico design forumer 🙂

  19. xsure plak bro campro . tapi td dpt borak2 dengan die byk jgk info die bg td 🙂 neway jumpe die dkt KLIMS 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s