funtasticko design

http://funtasticko.net

VW Passat & Jetta bakal dipasang di Pekan!!!

15 Komen

VW Passat

VW Jetta

Akhirnya perjanjian usahasama antara DRB Hicom & VW AG telah dimeterai hari ni. Dengan ini DRB Hicom diberi lesen untuk memasang 2 model VW iaitu Passat & Jetta model terkini untuk 2011. Dikatakan ada sebuah model lagi yang bakal dipasang oleh DRB Hicom ialah VW Polo sedan aka Vento yang kini dipasang di Russia. Lepas ni ramai pulak la yang pakai VW made in Pekan, hehehe.. 🙂

Advertisements

15 thoughts on “VW Passat & Jetta bakal dipasang di Pekan!!!

  1. torsiom beam ke multilink suspension?
    bertambah2 la pengetahuan org2 kite pasal automotive.. 😀

  2. Korang tengok wiper dia. Pastu korang tengok wiper Saga dan Persona.

    • mmm… x perlu ar compare dgn saga/persona pasal wiper tu. Kalau harga dia sama murah dgn kereta proton tu, mmg saya seriously compare:) Tapi nice kn konsep wiper tersembunyi VW tu? Satu inovasi gak yg proton bleh contohi:)

      cheers!

      • Bukan inovasi pun. Dah banyak kereta sana design camtu, bukan VW jer. Harga Polo (wiper kemas cam Jetta gak) murah jer sebenarnya. Yang buat dia mahal cukai. Senang kata, kos membuat kereta, plus marketing, plus untung dan plus semua sekali sebenarnya murah jer. Cukai jer yang buat semua ni mahal.

        Aku kat sini bukan nak marah pasal cukai. Tapi nak cerita bahawa diorang boleh buat kereta dengan harga yang sama ngan harga kereta kita (kalau tak pasal cukai) tapi dengan design, teknologi dan kualiti yang lebih baik. Ini yang aku harap Proton dan Perodua akan contohi.

      • mmm… kalau saga/persona ditolak gov tax pun bertambah2 murah la gak kn? Camni ar, mana2 pun, tax xkan lari punya, so bila compare harga kat mana kereta tu dijual kat mana2 negara pun consider la benda nie… kadang2 naik menyampah bila org dok compare (bukan ar kat bro aku…hehe) harga dgn istilah ‘kalau’ nie 🙂
        Xpe kita suggest kn kat proton supaya ada model yg buat design wiper cam tu. Bukan sumer kereta kat luar pun ada design cam tu kn?:)

        cheers!

      • Bro tak pernah tengok harga kereta proton takde cukai ke?

    • ari tu penah ada kete conti wiper blkg dia patah sbb ada bdk2 gayut.. bila usha2 spare part ganti wiper blkg kete conti tu 500++ 1 set.. tak masuk labour pasang

  3. Ni disebabkan dasar NAP yang menyatakan kereta luar boleh buka kilang di Malaysia tapi kereta 1.8l ke atas sahaja. jadi tap market kereta mewah dan tak compete dengan kereta nasional.

  4. mmm… Pekan kn tempat ‘tanah tumpah darahku’ perdana menteri kita:) Segala genap kemajuan akan dikembangkan di Pekan nie termasuklah dlm bidang automatif selagi title PM masih dijawatnya. Pekan akan dimajukan. Termetrai kilang pemasangan DRB-HICOM n VW nie, hasratnya tentulah mahu menjadikan pekan sebuah pusat hub pemasangan automatif terkemuka ASEAN, setanding Rayong di thailand:) Sebab tu lah sebelum2 nie PM dah bagi isyarat kat proton/perodua bersedia dgn iklim persaingan baru nie, Sama ada bleh bersaing bersendirian atau option lain adalah bergabung jer.

    cheers!

  5. Passat model lama x berapa cantik kalau boleh nak passat cc, lepas ni mengamuk pulaklah owner vw cbu, macam owner lancer marah kat inspira. Hu hu…

  6. Rim Jetta tu sejibik rim Inspira.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s