funtasticko design

http://funtasticko.net

Sketch KIA RIO yang bakal dilancar di Geneva 2011!!!

43 Komen

Nampak menarik sketch KIA RIO baru ni..bakal dilancar di Geneva tak lama lagi.. Proton ada sertai Geneva ke kali ni? Tahun lepas dah tunjuk EMAS, tapi tumpang booth ItalDesign..sepatutnya tahun ni kena buat booth sendiri la..display EMAS & Persona R versi produksi..🙂

sumber : paultan.org

43 thoughts on “Sketch KIA RIO yang bakal dilancar di Geneva 2011!!!

  1. dari design ini, ia punyai form dan curve2 yg lagi berlemak dari mazda2. design hadapan begitu characteristic😀

  2. news from THAI…

    exora, top 10 2010 cars…
    http://www.bangkokpost.com/auto/autoreview/213885/2010

  3. Exora 1.6 Campro Turbo CVT very soon!

    • First quarter? March 2011 theking? Kalau keluar yang CVT ni, CPS masih produce lagi ke?

      • Q2. CPS akan EOL. CVT ni transmisi bkn engine. Campro CFE consists of VVT & Turbo.
        Exora FL tak pakai dah transmisi mitsubishi. Satu lg upgrade existing Exora guna Basic BCM tp EXORA FL akan guna Advanced BCM cth autofold side mirror. Persona R pulak akan ada enjin Campro IAFM Plus dan jgk Campro CFE(Turbo), transmisi pulak CVT dan 5M/T. So kita boleh tgk dan uji mcmana performance 1.6 Campro CFE dan CVT ni bila Exora FL keluar tak lama lagi k.

      • bro, EOL tu stand for ape bro? advanced BCM, menarik ni..mungkin akan ada gajet2 yg lebih hebat pada Exora FL lepas ni..

    • apabila the king kata very soon mesti sebulan 2 lgi je…. x sabar rasenye…

    • All hail theking,hehe.
      Tak sabar nak tengok hasil buah tangan Proton yang baru.

      • ye ke, pandai dia menyamar kali ni ye..hehehe..agak2 bila pulak la EMAS & Persona R wat road test ye, semua org dah xsabar2 lg ni..🙂

    • Saga ada apa2 changes tak bro dari segi engine dan transmission

    • EOL-End Of Life agaknya.

    • theking :
      Q2. CPS akan EOL. CVT ni transmisi bkn engine. Campro CFE consists of VVT & Turbo.
      Exora FL tak pakai dah transmisi mitsubishi. Satu lg upgrade existing Exora guna Basic BCM tp EXORA FL akan guna Advanced BCM cth autofold side mirror. Persona R pulak akan ada enjin Campro IAFM Plus dan jgk Campro CFE(Turbo), transmisi pulak CVT dan 5M/T. So kita boleh tgk dan uji mcmana performance 1.6 Campro CFE dan CVT ni bila Exora FL keluar tak lama lagi k.

      so nnt ada (?):
      1.campro iafm+
      2.campro cfe turbo
      3.campro cfe NA

      ke cfe ni mmg standard NA ada vvt kt intake & yg ver turbo tu utk yg hi-spec?

      mmg teruja nih🙂

  4. Bro, perasan tak civic sedan nak ala-ala TUAH?…..

  5. terbaik la.. tak sabar nk tgk pelancaran dia

  6. Sepatutnya Satria pun ada 4-door version untuk fight segment hatchback nie yang akan penoh dengan Kia Rio baru nie, Hyundai Accent Hatch, Avante hatch. Satria 4-door dah ada, Gen2 boleh stop production (design dah lapuk dah) dan sedan model Proton focus untuk Persona saja. Savvy design baru juga (ala Picanto) Proton mesti fikir untuk fight market dari Viva. Taruk extra 7-seater Savvy jadi lah mini MPV untuk fight Alza.

    Dah rebadge Lancer jadi Inspira, apa lagi rebadge lah Triton! Proton Arena Triton doublecab pickup harga RM70K! Peduli apa! Kasi hantam itu Toyota Hailat!

    Untuk enjin baru Proton semoga ada new Campro Dual-CPS, direct injection, VGT turbo dan CVT gearbox…gerenti takde lagi komplen kuat makan minyak lah kurang pickup lah.

    Kalau Proton pecah tradisi sanggup offer ABS brek, dual airbags sebagai standard aksesori untuk semua model-model Proton tapi harga sama HAH KASI SAPU LAH 60 PERCENT MARKET SHARE PROTON WOOHOOHH!!!

  7. td kt shah alam jmpa exora reev tgh test dgn pelekat ‘fleet vehicle test’,nampak mcm full passenger…xdpt nak snap sbb kt atas motor

  8. 2011 tahun yg zoom-zoom! utk proton yeah!😀

      • 2012, masa untuk EMAS & Persona R keluar dipasaran.. bro, prototype EMAS & Persona R dah siap sedia buat road test ke? tahun ni Proton xde ura2 nak sertai Geneva ke, sepatutnya tahun ni la masanya nak tunjuk EMAS & Persona R

      • ye, agree with campro.. now is the time for show off..

      • ppt la cps akan EOL..campro CFE mai skali ngn VVT+ turbo..lg kemaih..
        tp Theking campro iafm plus ade vvt gak ke

      • have more information about proton ?

      • kene tunggu bro theking….
        Sebab die lebih kurang insider paling kuat paling senyap dalam blog nh… jadi tunggu je la..
        Dan saya harap bro theking dapat bagi tau kitorg jika personaR test car dan stat atas jalan raya…

  9. exora turbo ade reverse camera x?? lcd display kat HU???

  10. Bila ada macam-macam ni harga baru Exora ni pun macam-macam juga la. Mahal lagi ni.

    • Betul2..kita tunggu BCM Exora FL ada rain sensor x? Windscreen yg ada rain sensor rasanya mahal. Try google windscreen Pug 308, cecah RM6000 kalau xpandai carik.

      Tapi memang patutlaa gadget high tech, harga pun mahal laa..takkan harga 4 airbags sama dgn 2 airbags kan?

  11. kalau dah manufacture kt malaysia harap2 harga leh down lagi la

  12. salam bro..nak share idea my scetch mengenai proton persona R boleh??ade emel?

  13. Japanese Tuner Cusco show off Proton Satria Neo Group N Rally car. Sila google Paultan. Ini berita terkejut untuk semua Proton basher..hoho

    Yanagisawa dan Sumiyama sebelum ni memandu Cusco Lancer Evo X dalam saingan APRC. Namun xpernah menduduki keputusan yg memberangsangkan. Jadi, mungkin utk APRC 2011 kali ini, kita mungkin melihat 4 Satria Neo bertanding; 2 Proton R3 dan 2 lagi dari Cusco..

    Ini satu berita gembira buat funtastickorians. Dan bagi peminat rally seperti saya..

    all hail proton. hoho

  14. good, 1.6 turbo at the cost road tax and insurance at 1600cc, but with the power of 2.0.
    very good indeed. this is the plus point where proton have others dont.

  15. jasni :
    Bro, perasan tak civic sedan nak ala-ala TUAH?…..

    Bukan Civic ala-ala Tuah. Sebaliknya Tuan yang memang ikut ala-ala Civic.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s