funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Hakcipta t-shirt Harimau MALAYA dicuri lagi!!!

68 Komen

Ini link lagi lanun yang tak reti bahasa mencuri artwork saya tanpa kebenaran, http://www.facebook.com/raidon28 & http://www.facebook.com/pages/GB-Collections/184183348270372?v=wall BOIKOT TERUS ORANG-ORANG MACAM NI!!!

68 thoughts on “PANAS : Hakcipta t-shirt Harimau MALAYA dicuri lagi!!!

  1. Apesal la orang2 macam ni suka ambil kesempatan, dahlah mencuri..buat duit pulak, baguslah..teruskan kerja2 haram korang tu..makanlah puas2 rezeki haram tu bagi makan anak bini..yang sedihnya bangsa Melayu agama Islam buat kerja2 macam ni..bertaubatlah sebelum terlambat!!!

  2. elok buat laporan polis sebab dah dua kali kena ciplak.

  3. Ni namanya kerja senang…xnak usaha langsung. rezki haram..

  4. BODOH DIEORG NI…NI LA ORG MELAYU KITA..NAK CARI MAKAN NGN KEJE MUDAH…HALA HARAM BELAKANG KIRA….

    YANG LAGI MEMBODOHKAN KEADAAN ISTILAH CREATIVE DESIGN TUH..YG KREATIFNYA TUAN TANAH..BUKN DEIORG…

    BRO CAMPRO…KALU SY DH SERANG DH COMPANY NI…BUAT COMPANY TAPI X TAU HAK COPYRIGHT..

  5. SI MUSZ NGN AIMI YG COPY HAK ORG NI X RETI BAB PERUNDANGAN HAK CIPTA KOT….

    KE BODOH HAL2 AGAMA X TAU HALAL HARAM…HUHUHU…

    BIAR LA BRO….DUIT HARAM TU LA NK GUNA JADI DARAH DAGING DIEORG…SAMPAI KE ANAK CUCU DARAH HARAM MENGALIR….HUHUHU

  6. ZULKAMAL ZAIKI NAMA DIA DI FBOOK….

    • harap diorg stop la keja2 ni terus..bukannya susah nak design..ada otak & akal Tuhan bagi, berfikirlah… ni ambil jalan singkat… maknanya tak boleh berfikir la tu..

  7. tanpa segan silu hasil org lain telah dirompak..

  8. Bro, buat laporan polis sebab dgn jelas ada nama dan no telefon penciplak. Senang pihak berkuasa nak ambil tindakan. Yg lain-lain boleh bombard facebook dia supaya semua pembaca fb dia tau mamat ni penciplak

    • komen sy siap kena delete lagi kat fb diorg, tau pulak takut..

      • ape link fb dierang tu? aku pun rase nak maki2 dierang ni..tak fikir halal haram.. biar pun takde daftar copy right ke ape tp terang2 dierang tu muslim…

        *org mcm kite bakor je! sape setuju dgn pendapat sy sila angkat tangan mcm ni ~~~

      • link dia ada kat atas..ada 2..1 tukang cetak & sorg agent dia..siap leh buat mlm lg, hahaha…

    • betul tu.
      ni baru la “copy paste”.
      dh try kol mamat “creatif design t-shirt” nih?

  9. haish…. apela diorng ni bodoh sgt.. tau nk mencuri hasil kerja orng lain jer

  10. sabar bro…dugaan..jomkite ramai2 serang FB die…

  11. kite bakor! kite bakor!
    sape setuju angkat tangan macam saye!

  12. ya Allah.. tak habis2 lagi isu curi design baju nie..?
    saya rasa, saya kenal ahli2 GB Collection tu..
    hurmm~ bro kena bertindak..

  13. komen sy kat situ dipadam.. demm..

    • sama la..memang diaorg dah kantoi sekarang..kalau nasib dia tak baik busuk nama company diorang nanti..sendiri cari pasal tanggung la..tapi org macam ni memang xpeduli pe pun..janji duit…halal ke haram tolak tepi

  14. Off topic, Welch Motorsport ambil Gen2 Persona compete Dunlop MSA BTCC 2011..Proton semakin garang, basher semakin sakit hati..hoho. sila rujuk;
    Strategi meng-Global-kan Proton sekarang ini ialah dengan meng-motorsport-kan model2nya..

    http://www.btcc.net/html/generalnews_detail.php?id=2248
    http://paultan.org/2011/02/16/welch-motorsport-to-run-proton-persona-in-btcc-ngtc/

  15. aper lg bro…publish la bukti yg mengatakan design tu mmg ko punya….skali ngan tarikh aper semua…

  16. Off topic…kat blog paultan 2buah exora penyek tengah main saljii…

  17. SALAM..PASAL TSHIRT HM SYE DA CALL AZRUL OWNER FUNSTASTICO.DA CTER HAL SEBENAR..SAYA HANYA LAH AGEN DR KILANG YG BEROPERASI DI KL..MASALAH NYE DESIGN TU 2 BELAH PIHAK MENGAKU CIPTAAN SENDIRI..SI AZRUL CKP DESIGN NIH DIE PUNYE N KILANG PUN CAKAP DORG YG DESIGN ..PASTU DUA BELAH PIHAK BUAT PRODUCTION BULAN 12..SO SYE PUN XTAHU MANE SATU BETUL..SO SKNG NIH SAYA MALAS NAK PANJANG2 CTER SYE DAH BINCANG NGN AZRUL UNTUK REMOVE POST DIE KAT BLOG FUNTUSTICO..ROSAK NAMA BISNES SAYA..SYE PUN CARI MAKAN..NAK LONG TERM BISNES..SO DLM HAL NIH SAYA ADALAH AGEN YG X BERSALAH..SEBB SAYA DIRECT KILANG DI KL..SKNG NI AGEN TSHIRT HM BERSEPAH SATU MALAYSIA ! DAN GUNE DESIGN YG SAMA…DAN DESIGNER X TAHU MANE SATU YG BETUL..LAIN LA KALO DAH PATERN KAN DESIGN..SO HARAP KORANG JGN NAK BUSUK2 KAN NAMA BISNES .SAYA DAH DEAL NGN AZRUL KITE TGGU JAWAPAN SEBENAR. HARAP MODERATOR AMIK TINDAKAN APE YG KITE DA BINCANG TADI.. “BERANI KERANA BENAR” ..KALO X TAU PAPE JGN CKP MAIN SEDAP MULUT JER..TQ

  18. ko malas sgt nak cek semua posting2 kat sini ke? dari yg bulan 12 lagi dah ada dan tarikh itu sebelum mana2 org ciplak. dah la before mmg ada org ciplak juga. korang nye ciplak tak cover2 dah atau ubah ape2 pun design, 100% sama tiru direct. mmg sangat2 pandai.

    so skrg ko hangin? kira hangin ko je? hangin kwn2 kami kat sini mcmane? kalau nak setel cara baik ko kena bagi sekian2 permintaan dari tuan blog ok. tak kesah la die tak register copyright pun tetapi by on date of posting mmg jelas dia mmg designer asal siap dgn WIP dan step by step mcmana dia come up dgn design ini. plus die ada softcopy asal setiap design dia.

    dgn terkantoi design ini ko tiru, directly dah busuk nama bisnes korang melainkan dgn cara budiman korang dan ko minta maaf secara terbuka dan stuju dgn syarat2 yg di tetapkan. tak fikir ke in the 1st place korang dah tabur pasir kat periuk rezeki org lain?

  19. mentang2 nama harimau malaya dah bangkit semula semenjak kebelakangan ni…apapun diharap dapat diselesaikan secara profesional….
    hope bro campromania bersabar dgn dugaan ni..

  20. yahoo :
    ko malas sgt nak cek semua posting2 kat sini ke? dari yg bulan 12 lagi dah ada dan tarikh itu sebelum mana2 org ciplak. dah la before mmg ada org ciplak juga. korang nye ciplak tak cover2 dah atau ubah ape2 pun design, 100% sama tiru direct. mmg sangat2 pandai.
    so skrg ko hangin? kira hangin ko je? hangin kwn2 kami kat sini mcmane? kalau nak setel cara baik ko kena bagi sekian2 permintaan dari tuan blog ok. tak kesah la die tak register copyright pun tetapi by on date of posting mmg jelas dia mmg designer asal siap dgn WIP dan step by step mcmana dia come up dgn design ini. plus die ada softcopy asal setiap design dia.
    dgn terkantoi design ini ko tiru, directly dah busuk nama bisnes korang melainkan dgn cara budiman korang dan ko minta maaf secara terbuka dan stuju dgn syarat2 yg di tetapkan. tak fikir ke in the 1st place korang dah tabur pasir kat periuk rezeki org lain?

    SALAM..AKU DA DEAL NGN AZRUL.OWNER BLOG NIH..DAH BINCNG NGN DIER TUK SOLUTION..AKU PUN X TAU NIH DESIGN SAPE..SEBB AKU DEAL TERUS KILANG DI KL..DAN DESIGN TUH PUN SEBIJIK DARIPADA KILANG KAT SANA..SO AKU SEBAGAI AGEN JUST TUKAR CONTACT NAMA SUME TUK PROMOSI..THEN KENE HAL MCM NIH SO AKU X TAU MANE SATU YG BETUL SEBB PRODUCTION SAMA MASA KILANG DI KL DAN FUNTASTICO..KALO BRO KENE TEMPAT AKU APE BRO RASE MARAH KAN? KALO AKU TAKUT X DE NYE NAK KOMEN2 DAN CALL OWNER BLOG NI TERUS..AKU BERANI KERANA BENAR ..DAN AKU X BERSALAH..SO DALAM PENYIAASATAN NIH TOLONG JANGAN KOMEN BUKAN2 KAT WALL PAGE AKU..MINTA TOLONG..UNTUK KEBAIKAN BERSAMA..WASALAM

    • bro.. saya rasa bro bincang dngan empunye blog nh je la.. betul gak, kalau membebel je kat post nh x jadi ape2 pun… buat penat taip jer.. So untuk itu, sila la rujuk kat bro campro..

  21. dah terbukti sah2 dah mmg design asal itu milik di sini, so ape langkah ko? mmg berani kerana benar, kami kat sini lagi la berani sebab mmg ini design asal kat sini ok.

  22. sy bukan xnak remove post ni, cuma nak bagi peluang kat orang lain buktikan yang sy ni pemilik asal design ni siap dengan softcopy nya sekali dalam bentuk AI, bukan JPEG,PSD, TIFF..sebab artwork ni adalah vector graphic..sebab tu sy boleh cipta iklan sendiri, tag khas untuk setiap baju & free gift car sticker.. kalau sy bukan pemilik design asal macam ne sy nak develop benda2 lain lagi dengan cuma copy & paste..takkan sama dari segi final printing & finish product..saya dah 10 tahun experience dlm design ni..kalau kilang tu boleh proof dia ada AI punya softcopy memang mustahil..kalau nak tau design ni ori kena tanya orang dah beli t-shirt ni, printing dia memang sharp sebab guna original softcopy..

    bukan nak busukkan mana2 pihak, cuma tindakan ambil design, guna iklan yang asal cuma tampal2 untuk cover design asal memang tidak beretika sama sekali..kalau boleh sy nak yang terlibat buatlah permohonan maaf secara terbuka & jelaskan segala kekeliruan ni supaya perkara ni tak dipanjangkan lagi..lepas ni kena berhati2, jangan nmpak duit je depan mata…sy buat t-shirt ni pun bukanlah sebab nak kaya ke apa, cuma nak menaikkan semangat penyokong kita je..

  23. ini menunjukkan kwn aku ni mmg kreatif orgnya..sampaikan masterpiece dia pun org ciplak..sabo,bro..Allah pasti akan memberikan hukuman “cash” pd mereka yg melakukan perkara2 mcm ni.kalau x “cash” pun,ia akan di”creditkan” di akhirat nanti..krn setiap perbuatan baik akan mendapat ganjaran,dan setiap perbuatan jahat pasti akan mendapat balasan.terlepas di dunia,akhirat pasti mendptnya juga…

  24. Hah, dah ada yang bersuara ke pasal Tshirt ciplak tu…macam marah pulak member tu.

    Tapi harap yang menciplak tu faham..ilham mencipta tu datang untuk orang2 yang terpilih. Lain individu, lain rekaciptanya. Penat kawan kita curah idea atas kertas, ada orang songlap, siapa tak marah beb..

    Dalam hal ni, saya sokong tuan empunya design. Jangan hendak menyalahkan orang lain. Tuan punya design juga punyai periuk nasi sendiri.Dia berhak keatas designnya sendiri.

    Moral=minta maaf dan jangan buat lagi.

  25. Ciplak dan tahap kesedaran orang Malaysia untuk menentangnya adalah di tahap yang rendah..

    Bukan untuk menimbulkan soal mengapa & salah siapa malah jauh sekali nak berpihak kepada mana-mana pihak dalam kes ini..

    1. Selaku designer, siapa yang meletakkan copyright 2?? Ada mana2 badan yang memegang pattern & award saudara designer selaku pemegang copyright pattern ini??

    2. Memang x ada sebab pattern baju jarang orang patternkan, tapi kenapa tidak meletakkan ‘TRADE MARK’ designer agar orang lain boleh melakukan referring??

    Saya sendiri sewaktu berminat dahulu untuk menempah mencari2 siapa yang design.. Setakat tulisan CreAtiF DesiGn-TshiRT tidak membawa apa2 makna dalam mengetahui designer.. Sejauh mana kesedaran intelek saudara designer??

    Jadi di sini marilah sama2 kita meningkatkan kesedaran ‘Harta Intelek’ baik dari peringkat awal si designer, peringkat pertengahan si pihak kilang dan pengedar serta tidak kurang pentingnya di peringkat akhir daripada si pengguna..

    Ia akan meletakkan value dalam sesuatu produk khususnya & meningkatkan intelektual dan kesedaran masyrakat amnya..

    Last but not least, pergeseran fahaman ini mesti ditamatkan untuk menyelesaikan masalah yang tidak menguntungkan sesiapa..

    Permohonan maaf dari pihak ‘Kilang’ mungkin sukar kerana mereka juga claim pattern ini sebagai mereka punya..

    Jadi mungkinlah selaku si agen yang berwibawa dan mencari rezeki Halal utk long term boleh sedikit sebanyak membuat permohonan maaf yang mungkin dapat merawat hati luka si designer agar benda ini tidak dipanjangkan..

    Designer & agen bercakaran, orang kilang yang tepuk tangan keuntungan..

    Gaduh2 sampai kiamat, bangsa makin pecah belah, negara hancus, harimau malaya hanya meninggalkan belang~

  26. lepas ni kalau ade tshirt baru, bro buat prototype,snap picture pastu wat iklan kat sini..huhu..x pyh upload artwork dah, biar lagi susah org nak ciplak..

    • tu la, mungkin ni silap besar saya..memudahkan kerja pencuri mencuri…tapi kalau org berniat baik dia takkan buat apa2 pun..sebab benda2 ni boleh edit2 guna Photoshop, copy paste, tutup mana yg xperlu, tambah pe yg patut..tapi takkan sama dengan versi asal artwork ni dlm format Adobe Illustrator..sebab sy buat design asal ni sy tau la yang lain2 tu memang tiru design sy..boleh banding dengan artwork asal dengan yg tipu ni, penuh dengan tampalan2 yg merosakkan design tu..takkan la designer asal nak rosakkan artwork yg dia buat elok2 kan, boleh fikir secara logik..

  27. Usahlah melenting..

    Nak menaikkan kesedaran ‘Harta Intelek’ merupakan satu perjuangan..

    Sekarang ni mmg la nampak kecik & x perlu ‘patternting’ tapi sekurang2 bubuh la trade mark saudara.. sekurang2nya meninggalkan belang.. maksudnya orang yg x tahu milik siapa design 2 sekurangnya boleh la semak dan kalau terprint, dapat la tayang trade mark, designer punyer name jugak yang harum.. so org akan refer website utk bla3 mengenai sejarah awal ke ape ke.. tapi terpulang lah nak merendah diri.. dah kena ciplak x kan baru nak terngadah..

    kalau si penciplak remove trade mark pada design baju itu pada pandangan saya barulah dipanggil ciplak yang bersungguh2..

    Tapi bagaimana pulak kalau dari inspirasi design awal tapi di ‘OLAH’ boleh kah dipanggil CIPLAK??

    Jgn lah semut seberang laut nampak, gajah depan mata tidak perasan..

    Next tym bubuh trade mark funtastickodesign bleyh? Agar orang sedar ini lah intelektual ( kepintaran / idea ) si A yang pandai design dan menjadi harta dan aset kepadanya yang pandai dikawal-selia agar orang laen tidak menceduk..

    Lalu tidak pula timbul amarah yang boleh merencatkan idea2 bernas dan mnyebabkan orang2 laen yang gumbira & teruja dengan idea2 design yg menarik itu ikut tertarik sama dalam kancah yang tidak diingini..

    FuhH~

    • memang ada logo sy pun dlm setiap design yg keluar kat blog ini, cuma dia boleh ditutup atau dibuang terpulang pada sesiapa yang nak buat kerja tu..kalau org niat baik dia xkan buat kan,🙂

    • saya nak tanya 1 soalan, kalau awak buat 1 design lepas tu tiba2 awak dapat tau orang tiru design awak awak marah x? kalau awak marah maknanya awak memang ada harga diri untuk mempertahankan hak awak..kalau awak biar je tak tau la nak cakap pe kan, baik betul la macam tu

  28. sorry to hear this issue bro… ambil ikhtibar dari kejadian yang berlaku…

    *p/s: saya tunggu design tshirt berkolar la.. hehe

  29. bro campro, bro campro printing kat mane eh dulu?? penah gak sy terpikir yg keje2 menciplak ni orng kilang printing punya idea…

  30. maksud saya kat atas baju..

    ye lah kalo org nak ciplak 2 pandai2 je lah.. dgn print screen pun bleyh jadi keje..
    dgn printers pun kena jaga2 lah..

    hurm.. kena protect more ur productlah bro.. idea mmg dah bagus.. aq dah lme follow funtastickodesign neh..

    syg bile mende2 cenggini jadi kat idea bernas tp x dpt nk wat ape2.. juz anger..

    imagine kalo setiap design kena cip.. adeh.. neway ne lah cabaran dlm bdg ne..

  31. xpe bro muhasabah diri neh..

    same2 kite share cmne nk protect design2 bro..

    neway ade perasan tulisan cokelat printing studio kat bahagian hidung rimau 2.. PS saudara ke?

    • dia buat macam tu untuk claim design tu dia punya..tu je..dah curi buat trademark lak..cuba tengok iklan asal sy buat..imej dia jelas & sharp..cuba tengok iklan tu pulak, imej dia tak kemas & jelas ia adalah kerja copy & paste..kalau guna vector graphic dlm AI tak kan jadi macam tu..sy dah experienced 10 tahun dbidang ni, tau dah mana ori mana tipu

  32. Jadi dalam kes ne saya rasa COKELAT PRINTING STUDIO lah penciplak sebenar.. Jom serbu FB fanpage depa – http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf
    dan blog http://cokelatprintingstudio.blogspot.com/

    dari semakan photo gallery dan taw penyangak sebenar http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf#!/group.php?gid=122758847740048&v=photos&so=45

  33. Saya tak ragui kemampuan saudara.. Cuma jangan salah tala.. Hehe..

    Jadi dalam kes ne saya rasa COKELAT PRINTING STUDIO lah penciplak sebenar.. Jom serbu FB fanpage depa – http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf
    dan blog http://cokelatprintingstudio.blogspot.com/

    dari semakan photo gallery dah taw penyangak sebenar http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf#!/group.php?gid=122758847740048&v=photos&so=45

  34. assalamualaikum…kerana kelantangan pihak fantasticko menyindir kami di website tanpa usul periksa dan tidak hubungi kami terlebih dahulu,disini kami ingin membuat pengakuan… kami adalah kilang printing t-shirt,
    kami juga org islam yang taknak makan hasil haram utk tanggung keluarga.

    bukankah pihak anda yang telah menempah tshirt harimau malaya ini daripada kami dengan harga printing
    (60sen satu warna)

    kerana kami hanya akan buat baju yang ditempah sahaja!!!
    bukankah pihak anda juga yang telah memberi kebenaran untuk menjual baju harimau malaya ini…!!!

    sepatutnye sebagai org islam yang soleh anda tidak menjatuhkan maruah org lain tanpa usul periksa.
    sebagai profesional pihak anda sepatutnye hubungi kami terlebih dahulu sebelum mengata.!!!

    info: kami menjahit,menjual dan mencetak t-shirt.

    HARGA PRINTING KAMI: 30sen satu warna utk 2000pcs ke atas
    60sen satu warna utk 200pcs keatas
    RM1.50 satu warna utk 100pcs keatas
    RM2.00 satu warna utk 50pcs keatas
    UNTUK TEMPAHAN HUBUNGI: fadzil 019-2430156

  35. persoalan yg telah saya jawab dalam website PANAS : Design 1st stage T-shirt Harimau Malaya telah “diciplak” oleh lanun!!!

    fridzmax: Dahsyat bro, kena daftar harta intelek lepas ni..main sodap je dia ciplak..

    fadzil: betul kata fridz..kalau betul apsal tak daftar kan selalu kuar dlm iklan..bila jadi macam ni mulalah nak melenting…saya pun masih pening tak tau siapa yang betul..

    murai: dah pura2 tanya pasal baju kat penciplak, still xde respon.

    fadzil: maaf saya pun tak tau sape ciplak siapa tapi saya mengaku saya yang print baju tu.ape2 boleh call saya atau masej kat facebook fadzilfauzi.

    unknown: bro campro,tak rasa ke gambar baju ciplak tu sebenarnya di edit,mungkin asalnya gambar baju hitam kosong,pastu di ambik design bro pastu paste kat gambar baju hitam tu.
    Sebab nampak macam ada renyuk kat baju tu tapi bahagian ada imej macam tak terjejas dengan renyuk tu.

    fadzil: memang saya yang edit gbr tu dan dah tanye kepada org yang tempah baju tu terlebih dahulu.saya edit sebab design tu saya ubah sikit dan design tu bersambung dari depan ke belakang.kain yg kami guna dari gred microfiber sebab tu harga dia mahal sikit.

    camproman: ada kemungkinan..sebab imej tu x sharp..xpe, dia xkan dapat sama macam yg asal..xkan la desperate kot nak cari duit smpai design orang pun dia cilok..baik dia gi rompak bank, sama je dengan pe yg dia buat sekarang ni.

    fadzil: maaf,memang saya copy dari internet design utk web kami.saya buat lain sikit sebab taknak terlalu sama.sebenarnye walaupun design tu tak sharp kami masih boleh buat sama malah lebih baik dari tu.kami buat blok dari filem yg org tu bagi.maaf saya belum terdesak lagi sampai nak rompak bank.

    camproman: tq bro, cadangan yang bijak..sy sebenarnya telah buat kesilapan selama ni..memudahkan orang mencuri idea dengan mudah…lepas ni saya kena lebih berhati2..saya akan praktikkan tips2 yang bro bagi ni lepas ni..harap tak berlaku lagi perkara seumpama ni lagi..orang yg mencuri tu untung atas angin tanpa bersusah payah buat design.

    fadzil: betul tu,kalau betulpun awak yang buat design ni.awak tak patut buat silap mcm ni.hanya org yg baru dlm bidang ni je akan buat kesilapan ni.

    lelouch: perghhh..gua cukup sakit hati klu bnda ni jadi kt aku…bengang beb tgk design yg kita buat kena ciplak;<

    fadzil: bukan lu je beb..kalau gua kena pun bengang jugak tapi gua buat sebab dapat green ligt dari designer asal.gua pernah tengok artwork file adopphotoshop dia sebelum buat filem dulu.tapi masalahnye gua tak dapat call dia sbb nombor hp dia hilang.

    camproman: tu la pasal, saya yang design penat2 ada pulak “kutu” cilok buat barang dia..hantu betul orang macam ni..harap dia insaflah cepat..

    fadzil: maaf, saya tak pernah ada niat nak cilok sape2 design tampa mintak izin.

    g-mie: pergh! saman je org yg ciplak tu.. huh~

    fadzil: saman pun tak guna kalau takde paternt.macam lagu jugak.setakat artwork dari Ai tak kukuh utk buat bukti.

    SD: Dah report ke admin lelong ke? patutnya dia boleh remove sebab barang pirate tu…

    fadzil: kalau betul dan ada bukti kukuh yang design ni camproman yg punya dan bukan tiru idea org lain jugak, saya sendiri akan suruh ajen2 saya seluruh malaysia hentikan jualan serta merta.

    nazri: bro mintak la royalti.. nk saman pn tak guna, each t-shirt dia jual paw design rm5 each.. so brg dia abis jual, tshirt bro pn abis jual.. win-win situation.. huhu..

    btw baju dah smpai jumaat tadi, ada sikit melekat kt dye muke harimau tu.. pelan2 aku tarik dan berjaya gak akhirnya tanpa mencacatkan baju.. huhu

    fadzil: sebenarnye saya sokong kata nazri,kalau design ni betul2 camproman yg punye saya setuju bagi royalti RM2.00 satu baju sebab saya bukan jenis org yang suka senang atas kesusahan org lain.designer asal dulu tak mintak royalti so saya tak bagi lah.saya pun ada buat baju ni yg spesel utk saya pakai.kualiti tinggi dan kalau org nak tiru comferm mahal gile.
    lagi satu,utk pengetahuan design melekat sebab masa packing dye dia belum betul2 kering bahagian dalam.

    yas: Hmm…biasa bro mende2 cam ni..Baju Double Trouble (gua crew merchandise) pun kene ciplak design..Jual baju berdepan je bro. Official lawan ngan piracy….siap ikut pusing satu Malaya lagi..
    Member gua maleh nak layan jerr…

    fadzil: betul tu…dah perpuluh design saya org tiru tapi takleh nak buat apa biar jelah.nak patern kan pun tak berbaloi sebab baju memang senang org tiru.
    kilang kami pernah print baju original salah satu kartoon top kat malaysia ni tapi cara dia kemas.susah org nak tiru.lepas printing siap semua blok,filem asal kena musnahkan.yg penting dia org patern design tu.

    camproman: kalau sy banyak duit memang nak buat tour 1 Malaya promote brand Funtasticko Design ni..

    fadzil: bagus cadangan tu,yang penting paternkan design yang dikeluarkan baru ada bukti.lagi satu,tak perlu jatuhkan org lain sebelum siasat betul2…
    kalau ikutkan undang2 saya boleh saman fantasticko sebab burukkan nama syarikat saya.dan ada byk bukti dalam dalam website fantastiko.tapi saya bukan jenis org yang cepat melenting sebab dah biasa masalah mcm ni dan saya tak suka jatuhkan sesama islam dan melayu.

    kalau ada terkasar bahasa harap dimaafkan.saya menjawab semua persoalan sebab saya rase saya tak salah.berani kerana benar.

  36. camproman: Apesal la orang2 macam ni suka ambil kesempatan, dahlah mencuri..buat duit pulak, baguslah..teruskan kerja2 haram korang tu..makanlah puas2 rezeki haram tu bagi makan anak bini..yang sedihnya bangsa Melayu agama Islam buat kerja2 macam ni..bertaubatlah sebelum terlambat!!!

    fadzil: ayat ni bagus utk org yg betul2 ada niat mcm tu tapi saya sedikitpun tak terasa sebab saya bukan mcm tu.

    adik: elok buat laporan polis sebab dah dua kali kena ciplak.

    fadzil: kena ciplak 10 kali pun tak guna report polis kalau takde patern.

    fridzmax: Ni namanya kerja senang…xnak usaha langsung. rezki haram..

    fadzil: betul kata fridz tapi kalau org tu betul2 ade niat buat mcm tu.

    zack: BODOH DIEORG NI…NI LA ORG MELAYU KITA..NAK CARI MAKAN NGN KEJE MUDAH…HALA HARAM BELAKANG KIRA….

    YANG LAGI MEMBODOHKAN KEADAAN ISTILAH CREATIVE DESIGN TUH..YG KREATIFNYA TUAN TANAH..BUKN DEIORG…

    BRO CAMPRO…KALU SY DH SERANG DH COMPANY NI…BUAT COMPANY TAPI X TAU HAK COPYRIGHT..

    fadzil: zack,hanya org bodoh je yang mengutuk org tampa usul periksa.saya telah mendapat green ligt dari designer asal sebelum bagi kat ajen2 saya jual dan saya pernah lihat file adobephotoshop asal design ni.designer asal datang ke kilang kami utk membuat tempahan design harimau malaya pada 8.1.2011 selepas mengumpul tempahan dari internet pada bulan 12.2010 .utk pengetahuan zack yg saya rase tak tahu kot.kalau design ni di patern kan memang salah kalau dicopy.

    masalah saya sekarang,tak dapat hubungi desingner asal yg datang tempah pada saya dulu sebab no hp dia hilang.

    zackhakimi: SI MUSZ NGN AIMI YG COPY HAK ORG NI X RETI BAB PERUNDANGAN HAK CIPTA KOT….

    KE BODOH HAL2 AGAMA X TAU HALAL HARAM…HUHUHU…

    BIAR LA BRO….DUIT HARAM TU LA NK GUNA JADI DARAH DAGING DIEORG…SAMPAI KE ANAK CUCU DARAH HARAM MENGALIR….HUHUHU

    fadzil: zack,maaf kalau saya rase awak yang bodoh,sebab kata mcm tu pada ajen -ajen saya ni.dlm perundangan ajen saya boleh saman awak sebab menjatuh kan maruah dia.kalau awak ni cerdik kaji dulu betul2 sebelum gunakan perkataan ‘BODOH’dalam open wall mcm ni dan tak perlu nak cakap pasal halal-haram kalau awak pun mcm tak tau adab bercakap dalam islam.

    camproman: harap diorg stop la keja2 ni terus..bukannya susah nak design..ada otak & akal Tuhan bagi, berfikirlah… ni ambil jalan singkat… maknanya tak boleh berfikir la tu..

    fadzil: saya setuju apa yg campro cakap tapi ni utk org yg ciplak design org lain sedangkan saya pun tak tau siapa yang betul.boleh camproman tunjukkan patern hak cipta design ni?

    F150 italia: Bro, buat laporan polis sebab dgn jelas ada nama dan no telefon penciplak. Senang pihak berkuasa nak ambil tindakan. Yg lain-lain boleh bombard facebook dia supaya semua pembaca fb dia tau mamat ni penciplak

    fadzil: tak guna kalau buat report kalau takde patern.semua org boleh buat artwork semula dalam Ai.tapi kami boleh saman malu sebab dah terbukti dalam website ni pihak camproman dan zack telah memburukkan nama kami dgn niat ingin menjatuhkan perniagaan kami.

    camproman: komen sy siap kena delete lagi kat fb diorg, tau pulak takut.

    fadzil:komen kat facebook saya fadzilfauzi.saya takkan delete,seeloknye hubungi saya terus sebelum menuduh.baru betul caranye..

    yahoo:ape link fb dierang tu? aku pun rase nak maki2 dierang ni..tak fikir halal haram.. biar pun takde daftar copy right ke ape tp terang2 dierang tu muslim…

    *org mcm kite bakor je! sape setuju dgn pendapat sy sila angkat tangan mcm ni ~~~

    fadzil: maaf, kalau nak maki boleh call aku terus.kat aku punya website ada no hp kan,takyahlah ko nak maki dalam facebook kalau tak tau hal sebenar.sebab aku muslimlah dan aku betullah aku berani jawab.

    takyahlah nak cakap bab ugama kalau manusia pun ko nak bakar.

    camproman: link dia ada kat atas..ada 2..1 tukang cetak & sorg agent dia..siap leh buat mlm lg, hahaha…

    fadzil: maaf, kami memang kilang printing dan utk pengetahuan disebabkan job banyak kami terpaksa buat malam.

    farghmee: betul tu.
    ni baru la “copy paste”.
    dh try kol mamat “creatif design t-shirt” nih?

    fadzil: semua design yang saya buat diatas tempahan pelanggan dan design harimau malaya ni saya copy sebab pelanggan saya iaitu designer asal yang memberi kebenaran.kalau dia tak bagi saya tak akan copy sebab saya tau hak designer.

    murai: komen sy kat situ dipadam.. demm..

    fadzil: dia org padam komen awak sebab mengaibkan padahal dia org tak bersalah.cuba komen pada fb saya fadzilfauzi.boleh saya buat bukti saman malu.hehe

    camproman: sama la..memang diaorg dah kantoi sekarang..kalau nasib dia tak baik busuk nama company diorang nanti..sendiri cari pasal tanggung la..tapi org macam ni memang xpeduli pe pun..janji duit…halal ke haram tolak tepi

    fadzil: SEKARANG NAMA KAMI DAH TERJEJAS DAN KAMI TENGAH BINCANG,PATUTKAH KAMI SAMAN MALU PADA SESIAPA YANG DAH MENJATUHKAN MARUAH KAMI DISINI..HARAP MAKLUM!!!

    YAHOO: ko malas sgt nak cek semua posting2 kat sini ke? dari yg bulan 12 lagi dah ada dan tarikh itu sebelum mana2 org ciplak. dah la before mmg ada org ciplak juga. korang nye ciplak tak cover2 dah atau ubah ape2 pun design, 100% sama tiru direct. mmg sangat2 pandai.

    so skrg ko hangin? kira hangin ko je? hangin kwn2 kami kat sini mcmane? kalau nak setel cara baik ko kena bagi sekian2 permintaan dari tuan blog ok. tak kesah la die tak register copyright pun tetapi by on date of posting mmg jelas dia mmg designer asal siap dgn WIP dan step by step mcmana dia come up dgn design ini. plus die ada softcopy asal setiap design dia.

    dgn terkantoi design ini ko tiru, directly dah busuk nama bisnes korang melainkan dgn cara budiman korang dan ko minta maaf secara terbuka dan stuju dgn syarat2 yg di tetapkan. tak fikir ke in the 1st place korang dah tabur pasir kat periuk rezeki org lain?

    FADZIL: yahoo,jangan cakap ikut sedap mulut je.aku pernah tengok softcopy dari designer yang datang tempah design tu dari kilang kami tapi yang penting patern. kami pun tak tau siapa betul.masalah kami sekarang no hp designer tu hilang.kalau camproman boleh tunjukkan bukti tu kami akan percaya dan mintak maaf.buat apa kami nak mintak maaf sekarang sedangkan korang yang dah burukkan nama kami kat internet.kalau nak saman malu pun kami berani..sebab kami dah ada bukti yang ko dah buruk2kan nama kami dgn niat nak jatuhkan busnes kami.seeloknye pihak camproman dan ko yahoo ajak bincang baik2,bukan pakai serang je.kalau setakat soft copy semua designer boleh buat.aku pun boleh buat kalau nak.

    sagaknigt: mentang2 nama harimau malaya dah bangkit semula semenjak kebelakangan ni…apapun diharap dapat diselesaikan secara profesional….
    hope bro campromania bersabar dgn dugaan ni..

    fadzil: saya setuju.kalau boleh kami nak setel elok2 sebab kami pun tak tau siapa betul, tapi sekarang nama kami dah buruk..patutkah kami buat saman malu sebab nama kami dah terjejas.bukti dah ada.

    proliver:bro.. saya rasa bro bincang dngan empunye blog nh je la.. betul gak, kalau membebel je kat post nh x jadi ape2 pun… buat penat taip jer.. So untuk itu, sila la rujuk kat bro campro.

    fadzil: saya setuju.saya harap sangat dapat jumpa camproman dan yahoo utk selesaikan masalah ni.dan di harap tidak memburuk2kan nama ajen kami.

    yahoo: dah terbukti sah2 dah mmg design asal itu milik di sini, so ape langkah ko? mmg berani kerana benar, kami kat sini lagi la berani sebab mmg ini design asal kat sini ok.

    fadzil: yahoo ko tinggal kat area mana,aku tinggal kat cheras.bila boleh jumpa utk setel problem ni. ape2 call aku 019-2430156. kalau tak angkat masej.takut tertido.

    camproman: bukan nak busukkan mana2 pihak, cuma tindakan ambil design, guna iklan yang asal cuma tampal2 untuk cover design asal memang tidak beretika sama sekali..kalau boleh sy nak yang terlibat buatlah permohonan maaf secara terbuka & jelaskan segala kekeliruan ni supaya perkara ni tak dipanjangkan lagi..lepas ni kena berhati2, jangan nmpak duit je depan mata…sy buat t-shirt ni pun bukanlah sebab nak kaya ke apa, cuma nak menaikkan semangat penyokong kita je..

    fadzil: maaf,saya tak pernah copy design sesiapa tampa izin designer.pihak campro telah memburukkan nama kami.saya mengaku saya yang copy pase gbr dlm internet utk promote tshirt ni dalam internet tanpa memburukkan nama fantastiko.sebelum jual baju ni kami minta izin dahulu daripada designer asal.sekarang kami pun tak tau mana yang betul..tapi yang kami tau nami kami dah terjejas disebabkan pihak fantasticko menuduh secara melulu.

    camproman: dia buat macam tu untuk claim design tu dia punya..tu je..dah curi buat trademark lak..cuba tengok iklan asal sy buat..imej dia jelas & sharp..cuba tengok iklan tu pulak, imej dia tak kemas & jelas ia adalah kerja copy & paste..kalau guna vector graphic dlm AI tak kan jadi macam tu..sy dah experienced 10 tahun dbidang ni, tau dah mana ori mana tipu

    fadzil:sebenarnye saya dah mula printing tshirt dahlama,bolehje kalau saya nak buat bagi betul2 jelas design tu tapi tu hanya akan buat org boleh copy design kita.sebab tu saya copy pastu ubah je.lagipun bukan design saya.saya cuma jual selepas mintak izin dari designer asal.

    funknower:Saya tak ragui kemampuan saudara.. Cuma jangan salah tala.. Hehe..

    Jadi dalam kes ne saya rasa COKELAT PRINTING STUDIO lah penciplak sebenar.. Jom serbu FB fanpage depa – http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf
    dan blog http://cokelatprintingstudio.blogspot.com/

    dari semakan photo gallery dah taw penyangak sebenar http://www.facebook.com/group.php?gid=122758847740048&ref=mf#!/group.php?gid=122758847740048&v=photos&so=45

    fadzil: semua bukti di atas saya akan simpan utk dijadikan rujukan jika perlu..

    harap kita dpt berbincang depan2..ape2 call nombor dah ada kan. facebook: fadzilfauzi
    HARAP MAKLUM.

    • Orang macam ni kalau kena sepakan sudut memang terus masuk pintu gol.Dah terbukti pun,tak payah nak berdolak dalik,tak perlu nak man to man talk,tak pasal2 timbul lagi masalah.
      Berani kerana benar?
      Atau takut kerana salah.
      Kami disini pun menyokong 100 peratus bro campro.

  37. FADZIL COKELATPRINTINGSTUDIO TELAH MEMBUAT PENGAKUAN&KENYATAAN SNDRI MNGENAI ISU NI & MNJAWAB SEMUA KRITIKAN DARI COMMENT ANDA SEMUA ..DI HARAP KORANG BRPUAS HATI KERANA KAMI TAU KAMI DI PIHAK YG BENAR..BERANI KERANA BENAR!!!!!!

    THANKS&REGARDS,
    COKELATPRINTINGSTUDIO

  38. FADZIL COKELATPRINTINGSTUDIO TELAH MEMBUAT PENGAKUAN&KENYATAAN SNDRI MNGENAI ISU NI & MNJAWAB SEMUA KRITIKAN DARI COMMENT ANDA SEMUA ..DI HARAP KORANG BRPUAS HATI KERANA KAMI TAU KAMI DI PIHAK YG BENAR..TAPI SEMUA COMMENT2 DI REMOVEKAN OLEH PIHAK BLOG KAMI SEDIKIT TRKILAN MUNGKIN PIHAK BLOG TIDAK SNGGUP MNERIMA KENYATAAN& KRITIKAN SEPERTI KAMI YG SANGGOP MNERIMA SGALA KUTUKAN&KRITIKAN KENAPA?? BERANI KERANA BENAR!!!!!!

    THANKS&REGARDS,
    COKELATPRINTINGSTUDIO

  39. 1stly memang betul jugak antara komen kat sini..kenapa asyik kecoh2 je kat blog ni, dapat apa sangat pun?? buat leteyh membaca berjela-jela..call lah, jumpa face to face ke…kalau2 tuan punya blog n design ni rase design dia berbaloi untuk semua ni..yelah serang orang, buang masa sendiri, tambahkan pening sendiri…PERGILAH SETTLE BETUL2!!

  40. hahahah! lawak tol la tgok drama panjang berjela..anyway cara yg terbaek kalo campromania betul GENTLE dan nak setel sume ..better bincng face to face dngn bro fadzil..aku fhm sape x marah kalo harta kene ciplak kan? so rase better bro campro call bro fazil jumpe kat mane2 bwk bincng..pasal kalo ckp kat sini pun x gune..buang masa jer..nih baru design baju ..macm mane DVD ngn lagu2 artis kite yg dicetak rompak? lagi besar tuh bro..kite nih melayu islam jgn la cemarkan nama kite sebagai MUSLIM..sebab kata2 kite nih menunjukkan imej kite sebagai muslim..so berbincng kat lebih elok..face to face..aku jamin selagi semua duk caci maki ,komen tah hape2 sampai biler pun x hbs..buat penuh blog nih jer..so diharap dua pihak campro n fazil leh jumpe face to face…yg jadi mangsa agen ..rezeki dorang tertutup disebbkan hal nih..baik setelkan cepat..

    • nak jumpa payah bro, sy dok kuantan, dia di kl…cuma 1 je penyelesaian, diorang kena ubah la design tu jangan pakai muka harimau yg sy buat…create je la muka rimau yg lain, mungkin diorg punya design lagi cun…sy pun nak juga jaga design ni supaya tak berlaku kontroversi lagi masa akan datang

  41. Tahniah bro fazil diatas KEBERANIAN menegakkan keadilan..kepada semua member FUNTASTICO dan semua yg sudi komen panjang berjela dlm thread nih..buat pengetahuan korang bos aku FAZIL dan owner FUNTASTICO ZARUL telan discuss pasal hal nih..dan dorg pun dah setel secara damai..alhamdulillah kes ini dapat diselesaikan dengan PROFESIONAL..kepada labu-labu yg memaki hamun, caci maki aku dan partner aku AIMI bawak2 lah bertaubat..jangan cakap ikut sedaap je! tahu la marah tpi ade otak x leh pikir? be PROFESIONAL la bro! kite bukan nak gadoh2..sama2 MELAYU dan ISLAM bro..tumpah darah wat pe..?? dalam hal nih memang designer fazil yg salah antara sebabnya :

    1. fazil dah jumpe no hp designer die kat bill..so aku dan fazil suh designer tuh setesl sendiri ngn zarul..sebb hal nih aku dan fazil x bersalah..ni hal antara designer ke dua belah pihak

    2. si designer yg bg design kat fazil nih kiteorg call2 , sms2 x jawab..so kami consider designer tuh TAKUT untuk berhadapan dengan ZARUL..dan kami anggap die yg BERSALAH.maybe die yg tiru n modify design ZARUL yg baru di upload di blog bulan 12 tahun lepas..so die pun mengaku yg design tuh die punyer..

    kami adalah MELAYU ISLAM yang x mau makan DUIT HARAM diatas usaha orang..dalam hal nih kami x BERSALAH..designer fazil yg bersalah..kami hanya buat baju jika dapat KEBENARAN dripada designer yg beri design pada kami..bukan suke2 main buat jer..so yang lain pengajaran cakap bertindak tanpa USUL PERIKSA ..jangan CAKAP SEBARANGAN! kami pun ade maruah! kalo korang yg kene pun sakit hati kan??

    so pasnih x de lagi komen2 yang sumbang dalam thread nih..so diharap bro CAMPROMAN dapat BIG LESSON dalam kes nih..semoga sukses selalu..majulah bangsa MELAYU ISLAM dalam perniagaan setanding dengan kaum lain ! Insyallah!

    Kalau terlanjur kata aku dan aimi MINTA MAAF dari hujung rambut hingga hujung kaki..ikhlas

    MUSZ (GB Collections)

    • sy pun dah terima call dari bro Fazil & dia dah membuat segala penjelasan, so sekarang ada 1 penyelesaian telah dicapai oleh kedua2 pihak…tapi penyamun /penjenayah yang sebenar yang menyebabkan isu ini terjadi masih lagi bebas, harap dia akan menerima pembalasan yang setimpal kerana telah menipu, mencuri & merosakkan hubungan orang yang tak berdosa.. lepas ni kena berhati2 dengan orang seperti ni..di harap lepas ni tak berlaku lagi isu ini.. diharap hubungan dingin antara kedua2 pihak akan berakhir dengan baik demi kebaikan bersama.. cuma 1 lagi tugas kita semua cari & tangkap penjenayah yang sebenarnya!!!

  42. ok bro..harap hubungan antara dua belah pihak kembali PUTIH..kite bisnes pun sama bidanag bro…saya pun wat prinitng tshirt sume..dan fazil tuh supplier saya..so skng nih pun kami dah berkenalan dengan zarul..so secara x langsung kite dah wat networking diantara 2 belah pihak..so pas nih kalo bro perlukan bantuan ape2 berkaitan bisnes kami terima dengan hati yg terbuka..saya dan aimi MINTA MAAF kalo ade terlanjur kata …maklum lah MARAH nih kerja IBLIS..dan dorang ni suke melaga2 anak adam yg x berdosa..k bro ZARUL @ CAMPROMAN saya doakan anda sukses selalu..

    wasalam wbt

    ikhlas

    MUSZ & AIMI
    GAH BAHTERA RESOURCES (013-4318130)

    • saya pun ingin meminta maaf dengan bro, fazil & lain2 dari pihak gb & cokelatprinting jika saya & rakan2 blog saya yg telah membuat komen2 terhadap pihak bro..biasalah, bila jadi macam ni sape pun tak marah kan..mesti dalam marah tu macam2 la yg keluar…mungkin isu ni ada hikmahnya sebab mana la sangka mula2 bercakar lepas tu jadi kawan pada masa akan datang..tapi lepas ni jangan lepaskan orang2 yg menipu, menyamar, mencuri harta intelek lagi..sebab orang2 macam ni la yang menyusahkan ramai orang tapi dia terlepas & kaut untung. duit haram..

  43. sy baru jer post kat wall dia…..tapi rasanya org mcm ni tak akan biarkan post mcm tu dok lama2 kat wall dia……maklumlah geng lanun cetak rompak.

  44. GoldHunter :
    sy baru jer post kat wall dia…..tapi rasanya org mcm ni tak akan biarkan post mcm tu dok lama2 kat wall dia……maklumlah geng lanun cetak rompak.

    maaf semua….sebenarnya hal ni dah pun selesai kalau mengikut kata tt. so sekali maaf keterlanjuran kata mahupun kesalahan tutur bicara….salam keamanan buat semua

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s