funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Exora Misteri “testing” di kawasan salji!!!

44 Komen

INTERIOR

Ini merupakan spyshots terkini yang diperoleh dari PaulTan.org sebentar tadi. Dikatakan Exora ini adalah mule untuk bakal model akan datang Proton, berkemungkinan Persona R. Kali ini testing telah dibuat diluar negara, dikawasan yang bersalji. Jika dilihat pada gambar terakhir jelas menunjukkan “P3 – CFE TURBO CVT3″ yang jelas membuktikan ini adalah mule Persona R, (codename Persona R adalah P3-21A). Menurut info dari bro Mat, CVT3 ni adalah versi upgrade dari CVT2+ dari Punch Motive. Ada juga info saya dengar Persona R ini 80% berbeza dari model concept TUAH, design lebih ke arah kereta Jerman, ala2 BMW. Sekarang difasa production testing, kemungkinan dilancarkan lebih awal, bulan November nanti. Sama ada benar atau tidak kita nantikan Persona R yang sebenar testing tak lama lagi. 🙂

Gambar diperoleh dari : paultan.org

Advertisements

44 thoughts on “SPYSHOTS : Exora Misteri “testing” di kawasan salji!!!

  1. mmg betul ada esp,kalau klik kat gambar dashboard mpak button tu..
    knp p1 tak guna cvt yg ada manual shift skalikan….
    igt tak spyshot sebelum ni the king pernah comment ada something behind steering wheel…kalau nak kata pedal shift,bukan….maybe kat tachometer kot…

    cuma 1 aku x faham,kalau betul prototaip persona r tu yg dikhabarkan dah siap dibina,knp p1 terus uji mule ni ye?baik proton terus test prtaip persona r…

  2. ouissshhh.. ada mcm roll cage jer..

  3. wow, rear disc brake tu….

  4. sbnrnya nak uji range engine baru dari 1.6 to 2.8….

  5. hehehe.. macam2 andaian.. ok ler tu

  6. persona-r jgn lupa sorok wiper tu ke dalam. kasi kemas.

  7. Rasanya ni gambar lama. Selari dengan gambar yang kat kargo pallet tu. Jadi Proton hantar test system esp laa kot.

    Duk tunggu whole prototype model persona R ni..harapan minggu ni atau minggu depan akan terkeluar jugak gambar spyshotnya..

    • x tau la gambar lama ke baru ker. tapi yg kite pasti nh kereta yg ada kat ruang MASKARGO ari tu.. mmg dua-dua ada dalam gambar..

      • samada gambar di dalam ruang MASKARGO dulu sebelum atau selepas gambar ni masih lagi jadi tanda tanya…sebab Paultan pun baru je dapat, kalau tak dah lama dia post..

  8. info tambahan, Persona R ni line dia start bulan Jun tahun ni, jika tiada masalah production start bulan November nanti..launching pula kemungkinan selewat2nya April tahun 2012, ataupun lebih awal lagi.. 🙂

    tambah lg info ; kemungkinan Persona R ada 2 variant enjin, 1.8 150hp turbo untuk hi-spec siap 6 air bag termasuk kat pillar, lagi mid-spec 1.6 135hp turbo..ni tak past berapa airbag…lampu belakang dia ala2 BMW & Forte katanya…belakang memang lain sgt2 dengan TUAH tu..tapi info ni belum confirm lagi, tapi kalau ikut spec memang taraf global car, so tak mustahil benar

  9. Nampak tak ada perkataan S.A.T. sebelah P kat tempat gearbox.

  10. tetiba pulak teringat video pasal pusat test esp bosch esp top gear..

    kt kawasan salji gak tu.. huhu

  11. i think 100% not Persona R … cause Persona R is C-segment sedan car

    this car maybe is new model of Proton, because i see the news say Proton will Facelift some car (maybe is Inspira and Saga CVT) and launch a new car in the year end

    • but if u see the sticker on the air cond blower, u can see clearly it mention “P3 – CFE TURBO CVT3″ btw P3 maybe come from codename P3-21A(Persona R).. 🙂

      • “Italian design company contracted to develop Proton’s next C-segment sedan is in fact Italdesign-Giugiaro SpA”

        http://paultan.org/2009/11/09/italdesign-giugiaro-hired-for-persona-replacement/

        this car design look like Exora and the exora design by Proton, so i guess this car also design by Proton not design by Italian design company … so i guess this car not the persona R …

      • theking has mentioned this :

        ni mule p3 aka persona r. enjin p3 1.6 iafm utk b-line & m-line. utk h-line enjin 1.6 campro turbo takde enjin 1.8 k. ESP mmg ada utk p3 ni. gearbox cvt & 5M/T. Ttp ESP & campro turbo plus cvt akan buat penampilan pertama pd EXORA FL lg 4bln je.

  12. menarik ni kalau p1 jd kluar model persona R tahun nie… tgk video bro Nazri provide tu pun bagus gak.. harap funtion tu ada dlm next gen p1 cars model..

  13. kt forte ada gak function tu.. tp time ujan lebat maybe membantu la..
    time2 biasa off je la.. hehe

  14. theking :
    ni mule p3 aka persona r. enjin p3 1.6 iafm utk b-line & m-line. utk h-line enjin 1.6 campro turbo takde enjin 1.8 k. ESP mmg ada utk p3 ni. gearbox cvt & 5M/T. Ttp ESP & campro turbo plus cvt akan buat penampilan pertama pd EXORA FL lg 4bln je.

    so disappointed to persona r design …. sad

    • no worry bro, this just a mule..not the real Persona R..this mule only for testing..the real prototype will come out testing anytime soon, so get ready ya!

      • lucky this jus mule model not real persona R …. because i’m plan to buy persona R in future 😀

  15. saya rasa kalau tanya 100 org ape mule test tu, mesti lebih 50% x tahu..
    Tengok komen kat PT sudah la.. Tapi nampak gayanya basher P1 dah berkurangan..
    Kesian sapa yg kata nh persona R kene thumbs down bebanyak…

  16. mesti lagi 1 kereta test campro cfe nye.. sebab dalam yg dalam gambar nh untuk iafm nyer..

  17. campromania :
    theking has mentioned this :
    ni mule p3 aka persona r. enjin p3 1.6 iafm utk b-line & m-line. utk h-line enjin 1.6 campro turbo takde enjin 1.8 k. ESP mmg ada utk p3 ni. gearbox cvt & 5M/T. Ttp ESP & campro turbo plus cvt akan buat penampilan pertama pd EXORA FL lg 4bln je.

    tapi proton dah tak guna b-line h-line atau m-line dah.

    • ala.. sebab dah gune lama sangat, b, m, h line.. jadi susah nak ubah sikit.. kalau tukar jadi la, Premiem, executive , and standart x silap..

  18. Pingback: Is this the Persona R Mule Test in Snow? | Ezzy Get A Car

  19. Pingback: Proton Test Mule Persona R di luar negara!! Exora Misteri « PRoDAs AUTO Blog

  20. it might be from lekir platform..
    but nice at the first sight

  21. ops sorry not lekir but lekiu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s