funtasticko design

http://funtasticko.net

ARTWORK : Exora “penyek” versi sedan dari bro ZackHakimi

29 Komen

Versi Update :

Bro ZackHakimi telah membuat versi sedan Exora “penyek” yang sedang buat ujian di kawasan salji. Walaupun hanya menggunakan Paint , ada usaha dibuat untuk  menjadikan Exora ini menjadi sedan. Kalau dia pandai Photoshop nanti mungkin hasilnya lebih baik & berbeza, teruskan usaha anda..lepas ni boleh la explore2 Photoshop pulak..🙂

29 thoughts on “ARTWORK : Exora “penyek” versi sedan dari bro ZackHakimi

  1. masih awal utk buat andaian.
    kalu platform exora pn, xmgkn skin dia sama cm exora…

  2. nak share je..kalo dah ada maafla no.. hehe
    Australia dah crash test s16 dapat 3 bintang http://www.ancap.com.au/crashtestrecord?Id=382

    vid

    • saya pun baru je tengok petang semalam.. ingatkn nak share link..
      Tapi kalau tengok kat a pillar die, bengkok kuat gak.. dan kalau tengok bahagian pintu kat B pillar, ada tangle cikit kat pintu.. I hope i’t get better rating 4 the exora if it’s get enter ausis market..

      • cuba tengok kia cerato Ancap dapat 4 bintang.. tapi nampak lenturannya lebih teruk dari s16.. tapi tatauler

      • dia sebenarnya tak kesah berapa jahanam kereta tu,saya rasa mungkin mereka nilai ikut keadaan dummie tu.
        Kira bagus lah dapat 3 bintang,itu takde ABS dengan EBD lagi.

      • aah.. yg nh xd abs, ebd, bebd… kalau ada isofax semua mesti leh 4 bintang nye… kalau 5 nak kene ada esp..

    • teruk juga bahagian bonnet..

      lps nih proton kena usaha lg gigih🙂

      btw, ini hanya crash test.
      mgkn lepas nih kena ada handling test?
      (ke mmg dh include skali? aku xtau nih)

    • agaknya Saga FL pun lebih kurang atau lebih baik.

  3. offset collision is tested at 64kmh, laju gak

  4. honda jazz 4 star ,the roof ripples too after the impact.

  5. anyway its far batter than wira or iswara generation.
    we hope that at least all proton car will meet at least 4 star not long from now.

  6. in euro nacp get 3 star = bad
    cause most of the car at least get 4 star

    • mmm… model2 selepas exora jer lepas nie akan standard 4 star seperti mana DSZ ada bagitau. Kalau saga nie nak masuk pasaran euro, mmg kena ar tambah safety features lebih2 lagi. nak harap chasis mmg dah mcm tu dah… 3 star masih bleh diterima lagi.

      cheers!

  7. uish 2 airbag pn dpt 3 star..
    kne tingkat kan lagi safety ni

  8. btw Exorian mengatakan mule yg sedang ditest kat salji tu sebenarnya adalah Proton Lekiu @ SUV .. http://www.exorian.com/2011/02/proton-lekiu-dipandu-uji-di-kawasan.html

    ada kemungkinan tak?

    • X pasti la. mungkin sebab die nampak mcm SUV tu yg exorian kata mcm tu.. Tapi sape yg tahu.?? theking and org dlm proton je tau..

      Ape jadi dengan perjanjian detroit electric, ape jadi ngan SUV youngman, ape sebenarnya Exora mule tu, pas tu ape kereta bertape tu kite mmg x kan tahu..

      Kene tunggu perkembangan dari theking and others je la.. lagipun kalau bende belum/akan kuar semuanya PNC.. jadi kalau theking and others yg boleh dipercayai dah bagi hint 2, paham2 je la….

    • lekiu tu kalu kt klims nmpk xcantik. cm ada bonggol.
      kalu lekiu tu cm msx, mmg cantik.

      pd aku, drp design cm toyota harrier, aku prefer design cm mazda cx.

  9. nak tengok exora penyek chop jadi wagon,
    kalo dapat chop jadi crossover lagi best ni,

    hidup wagon!

  10. Tak payah tunggu photoshop tu sebab Chaku dah pernah buat sebelum ni.
    http://prodas.files.wordpress.com/2009/06/bnaexora1.jpg?w=450&h=455

  11. baru nak cakap, tp zain dh letak link pic tu

  12. Zain? Maher Zain? insyaAllah..

  13. bila la orang malaysia ni nak dapat rasa pakai kereta ‘5 bintang’ selagi proton ni wujud???

    • mmm… proton wujud atau tak kalau poket terlebih2 berisi, melambak kereta2 5 star. Pilih n beli jer mcm beli baju. X yah provok proton wujud atau tak. The choice is urs. Kita sumer tahu proton bukan ar terbaik dikalangan pemain industri. tapi berbangga kerana satu2nya pengeluar kereta tulen dari Asia tenggara yg ada kesungguhan mencipta nama dan membangunkan teknologi.

      cheers!

    • bila agaknya rakyat malaysia macam kau sendiri nak ada mentaliti 5 bintang.bila la agaknya ?

    • kepada campromaniam, tukar2 la nickname tu ye…cadangan sy tukar ke nipponmania ke japanisme ke, baru lebih sesuai…kesian kat maniam tu, hehehe..

      proton dalam fasa meningkatkan kualiti kereta ke tahap 5 bintang, mungkin persona r ni yang 1st dapat rating tu..tunggu je la, xpayah la perli2 or kutuk2..kalau tak minat Proton beli je brand lain..senang cerita..sembang lebih2 pun tak guna..buang masa je

  14. insyallah 2012 nanti bermula lah era 5 bintang proton…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s