funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : SPYSHOTS SUV Europestar/Proton dijumpai di China!!!

59 Komen

UPDATE : Sketch SUV Europestar dari bro Riderx

Exterior

Interior

Gambar-gambar lain

Setelah diberitahu oleh beberapa rakan blog, saya terus “update” blog ini dengan berita “sensasi” terkini, spyshots SUV Youngman/Proton yang telah ditemui di China. Jika diperhatikan profile SUV ini hampir sama dengan Exora penyek yang telah ditemui beberapa kali sebelum ni, termasuk di kawasan bersalji. Adakah Proton juga sedang menjalankan ujian untuk model SUV ini untuk dijadikan sebagai model SUV Proton? Memang sebelum ini DSZ telah memberitahu memang ada projek usahasama antara Europestar Youngman dengan Proton untuk membangunkan SUV, kemungkinan besar menggunakan platform Exora. Dalam gambar ini juga kita boleh melihat “new design language Proton” terutama dibahagian bumper SUV tersebut. SUV ini juga ada iras-iras Proton MSX concept & juga Proton Lekiu. Apa pendapat anda?

sumber : auto.sina.com.cn & www.chinacartimes.com

59 thoughts on “PANAS : SPYSHOTS SUV Europestar/Proton dijumpai di China!!!

  1. memang terbaek…

  2. panas panas!…. terbaik dari ladang.. huhu

  3. this suv maybe use engine 1.8 or 2.0 from other company …. maybe use engine 1.6 CFE from Proton

  4. this car design by youngman not proton , L5 also design by youngman but very ugly … but the L5 sedan and this L5 suv use the platform from proton tune by lotus

  5. maybe.. kalau dapat economic of scale baru la proton dpt develop engine baru…

  6. aku rasa la, platform dia cam suv/exora.. tp part2 dalam dan luaran dia guna semula gen2/persona punya la.. leh tgk kt headlamp, lampu blkg.. seat dia..
    tp cam ala2 crv pun ada😀

  7. fuuussshhhh…..panas ni,cantik gak.

  8. banyak carry over parts dari L3 & L5..

    • setuju.
      dashbd, lampu blkg.

      interesting kalu ada ble fotochop. skill aku low lagi.
      btw, ni camou plg teruk pnh aku tgk..haha

  9. pergh… menarik ni… sapa mengidam nak pakai suv p1.. kena la tunggu yg ni kot…

  10. Seat Persona tu..hoho.

    Adakah ini SUV Proton akan datang? Jika betul, harap interior ada perubahan ketara dilakukan oleh Proton. Front grill dia kira ok laa..Cuma headlight kena pakai yg highend sket. Pendapat saya je..

    p/s: Jika segment SUV, saya gemarkan Chevrolet Captiva.

    • aku ske mazda cx <— saje nyibuk je aku nih

      bro campromania, apa kata kita buat sketch2?

    • pasaran suv kat malaysia nh kecik.. plus kalau ada pun cc mesti lebih dari 2.5. Yg ada dalam list saya Ssangyong Kyron 2.0 turbo diesel, Ssangyong Rexton and Chevrolet Captiva.. Tapi yg peritnya diesel nh roadtax la..

  11. Fuh, sedang hangat di overseas Proton nih hehe.. Thanks for updating Bro🙂

    • bro pun lama senyup.. bzy kerja ker..
      Saya rasa nh still in mule test. walaupun body lain, part still l3 ngan L5 punyer.. rasenye ia sekadar nak tampal letak jer.. tengok lampu belakang pun nampak mcm take and saletip je dari L5..
      Saya rasa youngman and proton x bodoh nak bagi kereta nh mcm nh.. saya rasa ia sekadar nak lengkapkan barang untuk ia sesuai untuk diuji di atas jalan raya…
      dan saya jamin, interior an xterior( lampu depan dan belakang) akan berbeza dari actual produk..

  12. Sori bro, kat ofis beria block blog2.. strict sangat hehe.. tapi bila saya perhatikan part belakang tu agak sama macam yang saya komen dulu ‘selisih dengan Saga FL & SUV kat area Kuala Kubu Bharu’ dulu.

    • jadi betul la model yg mcm nh bro nampak ari tu…. Saya rasa tahun depan dapat la first compact suv proton..

  13. kalau rajin, boleh di-photoshop-kan ni.. hehe~
    isu hangat ni bro..
    thanks for update & highlight info ni..

  14. hangat3!
    engin ape yang dipakai? cfe?
    banyak sangat wire, testing untuk new feature? advance bcm?
    flip side mirror?
    dual tailpipe

    lazat2

    • projector headlamp macam waja punye je

    • banyaknya soalan xterjawab ni,betul kata DSZ tahun ni tahun yg busy untuk Proton,kat track mcm2 kereta diorg test persona FL,Inspira,exora,saga,kereta hitam tu,exora penyek,exora ev,exota teksi…pening lak aku tgok…pehhh..mantap skrg Proton

  15. smart beb!!! bro.. up to date…!! saya seka design depan…

  16. seat depan blkg , seat Persona tu. Aircond knob control dari Inspira. gear knob Persona/Gen2 , radio Exora. haissss. ape lagi?

  17. Curvy bumpe dpn mcm inspira,gril mcm exo turbo,new dsign direction kot

  18. taken from:
    http://paultan.org/2011/02/22/five-things-the-proton-prototype-in-sweden-tells-us/#respond

    “Si-Fu says:
    23/2/2011 at 9:15 am
    I terdengar nama ku diseru!!! LOL!

    Kidding kidding…okey here’s what i can tell:

    1) This MULE has NOTHING to do with any form/version of a new EXORA.
    2) P3-XXX is the code name of a new PROJECT
    3) It will be using the turbo engine (CFE)
    4) It will be using an european CVT trans.
    5) The reason why this mule has multi-link rear suspension cause the new Project will be using a multi-link rear suspension set-up.

    Cheers!”

    • ni utk “exora salji”,
      sorry salah post topic..

      • Exora penyet to be exact. Confirm la Exora penyet ni Persona R mule. Bukan si-fu je yang cakap, theking pun pernah bagitau.

      • maknanye theking and sifu nh satu jabatan la..

    • theking pun dah bagitau lama dah pasal ni, lebih detail dari pe yg Si-Fu ni bagi, so kita dah tau benda ni dari tahun lepas.. thanks to theking..🙂

    • Soalannya;
      b16a T says:
      23/2/2011 at 10:43 am
      Welcome back Si-Fu!-mana menghilangkan diri?

      abit more clarification if you dont mind

      1) what is the car segment/s intended for this new project?
      2) what will be the price range OTR planned for this new project
      3) what is the service interval recommended for this new CFE engine, twin scroll or ball bearing? what is the lifespan on this TC unit?
      4) any option for tranny? or all variant are equipped with CVT or perhaps dual clutch dry system? what is the price/weight/reliability/fuel consumption/serviceability different between cvt and dual clutch system?
      5) target launch in which year, which quarter, which model:-)

      Jawapannya;
      B16A T,

      1) I think by now u should what car is this….:)
      2) Can’t reveal that to you, but it will be competitive (comparing to a NA 1.6).
      3) Can’t reveal that as well
      4) Yes there are option’s for the tranny, having all variants with CVT would be costly.
      5) Next year, around first quarter.

      Cheers!

      • org dah kecoh2 pasal persona R pun ada gak manusia yg x tau.. tapi still nak bagi komen kat blog automotif, dah la PT lak tu..

  19. Hehe..

    Gabungan semua spare parts model-model kereta Proton.. ok gak..tapi dalam tu perlu nampak mewah skit..huhuhu.. baru kena dengan SUV..

    • yg penting, aku xnk dashbod penuh ngn butang cm kokpit kapal terbang.
      kalu cm emas bagus: simple & functional, yet modern.

      serious. kalu mmg kuar yg seakan2 msx, mmg bes!

  20. Jom buat sketches SUV proton!!=))

  21. Bila tengok spyshot nie..teringat kat Proton MSX @ Lotus APX…DNA sama kot

  22. sketch tu superb cun laa bro Riderx..
    kasi kaler2 sket la..
    kalo dapat, amik side profile..
    serius, suka design depan tu!

  23. bro campro, nampak gayenye post nh je lagi yg berkenaan proton tapi theking x jawab2 g.. mencari sumber jawpn la tu agaknye….

  24. Mgkin the king xjwb coz menda ni p n c sgt. Sblm ni mcm xjd jer prjk ni,tp tetiba walaa,ada suv test drive

  25. ni 1 komen dari Si-Fu kat Paultan, menjawab soalan dari seorang manusia yang bodoh sombong lagi bebal, berasa dirinya pandai sangat…mesti penyembah Jepun tegar..orang macam ni mesti pakai Perodua atau salesman Perodua yang tertekan

    ni soalan dia bagi :

    “…using 1.6 liter of capacity to produce power equivalent to a 2.0 liter engine, in line with global trends… ”
    Is it really global trend or Proton simply broke to develop new, better fuel efficient engine. Once again Proton shoot itself on the foot.

    All of these turbo crap means nothing if fuel efficiency still poor on old Campro block.

    Funny when Proton claims car buyers demand more power when in truth most people will always look for better fuel efficient car at reasonable price. And yes with less faulty car parts ie.power window etc.

    No wonder with this syok sendiri/bodoh sombong/jagoh kampong mentality Proton will suffer even more excess capacity.

    Five things the Proton prototype in Sweden tells us:
    1. Proton still force-fed its own choice, direction rather than what people need (bodoh sombong)
    2. Power for the sake of show-off power (syok sendiri)
    3. Winter testing but how good the export market eg.’winter’ countries (better stay jagoh kampong)
    4. Excess capacity but still introduce more craps eg.Inspira (syok sendiri, again)
    5. Excess capacity clearly a failure signs yet shamelessly ask others to fill it eg.VW (worst bodoh sombong of all)

    “To kill Proton is to buy Perodua”

    ni jawapan Si-Fu bagi :

    Ajaw,

    I usually dont reply this kinda comment….but i’ll make exceptions this time….cause ur typical “i know it all” kinda attitude amuses me!

    1) How do you know that we are not developing a new engine?
    2) Have u seen our cash flow, financial status or sales figures to know that we are broke?
    3) How do you know that this CFE is not using a new block? (btw this is not CAMPRO)
    4) How sure are you that this engine wont be fuel efficient? Do u have figures to support ur claim?
    5) What proof you have that we force-fed this whole thing? Do you have the data to prove or tell us what the customer wants?
    6) Btw, can you tell exactly what are we trying to “show off” here? Are u talking about the Sweden test? The Sweden test was started since Waja days my dear friend! (wonder whose bodoh, sombong & syok sendiri now)
    7) How sure are you that if we do winter testing means, WE MUST or WE WILL sell the car in a winter country? This test got nothing to do with selling the car in europe or any winter country. It’s a validation/verication test for the ESP system (which is by BOSCH). Its not Proton’s fault if BOSCH’s testing facility is in Sweden. Trust me, Proton got nothing to do in asking BOSCH to create a testing facility in Sweden. Now tell me, whose bodoh sombong now?
    Do you have our capability and capacity figure to prove that we are running in excess?
    9) Do you have the details of the supposed VW partenership? U read the MOU or the agreement? So how’d you know who ask who?

    “To be in a Perodua is to get KILLED”

    Guess who shot himself in THE HEAD now?

    Cheers!

    kan dah terkeluar kemaluan yang besar, tak sedar diri betul manusia macam ni, padan muka, hahaha…🙂

    • saya ada gak baca komen nh kat pt… x sangka ada bnyk g org bodoh dlm industri automotif dan sombong dalam memberi jawpan bodohnya sekali lagi.. X kan la die x tau waja, gen 2, satria neo, semua pernah buat winter test… nampak sangat bebal..

  26. Ambik ubat…Si-Fu ni pun dah terbakar habis. Si-Fu ni bukan Tengku Azizan ke? Ayat yang best to “To be in perodua is to get killed” Apa maksud sebenarnya?

  27. Kes hot debate ajaw vs sifu macam ni lah yang kita cari , bukan asyik komen terbaik dari ladang.

  28. There are tons more test that are done on a vehicle before its deemed ready for production. Its not as simple as taking someone else’s design, re-badging and claiming it, as their own!!!

    ini mmg terbaik si-fu mention kat PT.

    • betul tu, kan dah kena pulang paku buah keras..kalau tak reti2 bahasa lagi tak tahu lah..rugi je la kalau orang macam ni belajar tinggi2 tapi berfikir guna kepala lutut..😉

  29. proton sentiasa dengan design lapuk… apa nak buat kita kenalah sokong barangn buatan malaysia

    • mmm… saya cadangkan bro sediakan design utk next future design model2 proton, kita tengok kalau design bro tu dlm kategori ‘fresh’ atau tak. hehe.

      cheers!

    • bro sendiri pun mentaliti lapuk.nak buat macam mana

    • care to explain with certain value of art n design critics and car design method? if u cant, just better of driving that old myvi of urs

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s