funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Spyshots kereta misteri dari bro Murai!!!

77 Komen

Perbandingan dengan “spyshots” sebelum ini

Kereta apakah ini??? Dengan heavy camouflage pasti kita tidak akan dapat mengenali apakah kereta misteri ini. Gambar ini telah diemail oleh bro Murai, menurutnya spyshots ini telah diambil oleh rakannya di depan Proton. Jom kita teka model apakah ini, ada 2 kemungkinan, salah satunya ia adalah Inspira phase 2 ataupun Persona R.. Theking boleh membantu ke, hehehe…๐Ÿ˜‰

77 thoughts on “PANAS : Spyshots kereta misteri dari bro Murai!!!

  1. tak mungkin inspira FL..dlm setahun lagi baru dpt buat kot..dan FL ni kejap je pun kalau wat..below 6 month…

    aku yakin ni Persona R…

    • Persona R x de on the road test g. Yg ada mule test untuk persona r jer……..bro theking ada g tau .
      Lagipun, kan proton ada bagi tau yg setahun dari pelancaran inspira, ada inspira phase 2…. semua nh sebab ada MOU/contract ngan mitsu ari tu….
      Kalau tengok dari belakang pun dah tau bentuk Inspira.. bumper pun dah kenal… dan kemungkinan besar nh la kereta yg bro chor tangkap dekat proton race track ari tu..

  2. inspira FL sbb nampak lampu dia panjang sampai ke bhg boot kereta, inspira je yg ada lampumcm tu, bentuk boot kereta pun square sm mcm inspira

  3. kalu dibandingkan dengan inspira skrg ni…
    cermin belakang tak ade lmpu brek…
    body belakang besar mcm inspira…

    rasenya persona R…

    cuba letak tuah dan inspira di sebelah spyshot ni..
    then cuba rungkaikan misteri ini….hehe

  4. Tak mungkin Inspira FL,sebab inspira muffler kat belah kanan,kereta misteri ni muffler nya kat belah kiri,tak tau lah mungkin Inspira tukar sistem ekzos baru.

    • ntah la, tapi bontot dei( rear bumper) mmg inspira nyer..

    • iya, munkin bkn inspira FL.. tgk 3rd brake light pun kt cermin.. takan FL smp tukar position lampu, slalu setakat tuka design jer..

      • aritu kan proton ada g tau yg proton akan totel redesign balik inspira selepas setahun… x silap saya ada dierg bagitau dalam kontrak antara proton and Mitsubishi..
        kalau total redesign makeup, mmg x mustahil posisi lampi, ekzos leh berubah…. nak tau lebih tunggu theking jer la..

  5. persona R kot.mayb die org saje je buat heavy camouflage kaw2 menyerupai inspira supaya semua org konfius….hahahha…

    jgn lupe ye kawan2…lampu belakang tuah pon sampai ke boot jugak…hehe

  6. berdasarkan bumper dan lampu, berkemugkinan besar Inspira fasa 2.

  7. nampak macam current gen 2 je…

    • gen 2/ persona dah x d facelift dah… tinggal berapa bulan je lagi usia persona sebelum ditamatkan pengeluaran… ntah2 lagi 11/12 bulan jer..

      • betul tu….tp x semestinya kereta ni nampak mcm current gen2 bermakna kereta ni adelah gen2 fl ye dak?
        hihi…sedangkan ‘exora’ yg kat sweden tu pun bukan exora…huhu

    • tgk cermin blakang dgn roof tu macm current persona pon ye jgk….mayb dorang betul2 nak kelirukan kite…sgt mengujakan!!

  8. kereta ni lah yg sy tangkap gambar blur 2…sekali tgok mmg mcm tuah tp bila theking cakap inspira phase 2…mungkin juga sbb dh buat pebandingan dgn gambar yg brocampro letak hari tu…

  9. persona rasenye…
    sebab lampu brek ketiga dia kat sebelah atas…

  10. assalamualaikum…..

    tuk pengetahuan semua ni adalah PERSONA R yg bakal dilancarkan pada awal 2012.. mmng segaja letak full camouflage.lampu belakang menggunakan lampu sementara keran yg production lum siap lagi still dlm protype…lmpu menggunakan 2 piece.model ni tak da kena mengena dengan inspira phase tu sebab inspira phase 2 tu berkemungkinan pada 2013 nnti.

    • w’salam wbt,

      saya pun rasa macam tu jgak sebab gaya camouflage dia terlalu heavy untuk kereta yang facelift atau major changes… biasanya camouflage macam ni new model je yang buat, siap cover lampu dengan lampu lain lagi, tu hint paling besar… lagipun bumper dah diletak sesuatu selain tape hitam untuk sembunyikan rupa sebenarnya…

    • bila ditengok balik,nampak macam tak ada tail light pun,nampak macam ada beberapa lampu sementara untuk tujuan keselamatan,rasanya memang betul apa yang pbb cakap ni memang Persona R takpun macam prototype pertama Proton untuk Persona R setakat untuk kumpul maklumat.

    • good info๐Ÿ™‚

      PBB,
      lampu 2-piece tu ape?

  11. i think is inspira …

  12. Berdasarkan cerita-cerita industri adalah diyakini ini merupakan model Inspira Phase ll 90% localised. Artikel-artikel yang berkaitan:-

    1. http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_GS_platform
    Platform GS Mitsubishi yang dibangunkan bersama dengan Chrysler (yang digunakan Lancer)

    2. http://en.wikipedia.org/wiki/Dodge_Avenger_(JS)
    Dodge Avenger Coupe yang menggunakan platform sama dengan Mitsubishi Lancer & Inspira

    3. Gambar Avenger (smart dan masculine) maknanya Inspira phase ll boleh berubah wajah macam ni jika Proton mahu.

    Kepada orang-orang di Mitsubihi Malaysia yang mengatakan ‘Smart Guys Get The Original”, Ludwig Mies van der Roh seorang arktek terkemuka pernah berkata “To be good is better than to be original”.๐Ÿ™‚

  13. saya rasa ini adalah ispira PHS 2

  14. mmm…. bagi saya nie adalah dari platform inspira. Tapi x tau la kalau nie model persona R.:) Proton ada bagitau inspira FL akan mengalami perubahan modifikasi besar pada bahagian depan dan blakang. Bermakna kerangka bumbung strukturnya adalah sama. Selepas dibanding2kan part tu, x jauh sangat beza dgn inspira. Keseluruhan bahagian blakang bertape hitam tu memungkinkn major facelift yg dilakukan termasuk rekabentuk baru dan struktur bentuk yg baru. … tapi x tau la kan.๐Ÿ™‚

    cheers!

  15. conform inspira ni…tgk dari blkg mcm inspira je..lampu je lain..

  16. Kalau tgk lelama .. mmg nampak macam inspira FL..

    1) mmg persona ngan inspira nye body lebih kurang je, tapi persona nye lifecycle dah habis, so most probably inspira, lampu brek ketiga pakai sama gen2 dan persona untuk kurangkan kos

    2) tempat buka bonet pakai kunci (manual) ke tu, ada putih skit tu. Kalau tgk Lancer GLS, tempatnya sama..

    Tapi bile tgk kedudukan tailpipe pun tukar, takkan banyak sangat proton nak ubah dari current persona? Dah lari dari prinsip sebenar DSZ yang sebelum ni menyatakan yang model ini hanya model sampingan untuk mengisi range harga rm80k-rm99k..

    Apapun aku sangat terharu dan teruja dengan perubahan proton, makin banyak model. Rasa macam nak amik degree automative pastu keje ngan proton je..๐Ÿ˜›

    • sya kalau la leh msuk degree automotif kan best.. tapi nak buat mcm mane, tourism and automotif 2 bidang yg berbeza

    • tak semestinye amik degree automotive je leh keje dgn car company..
      amik bidang engineering lain pon boleh..

  17. Kalau ada gambar side profile, insyaALLAH akan terungkai teka-teki ini. Cuma kita masih mengharapkan Bro Chor mendapatkan gambar lebih sharp dari test track Proton. (Sian Bro Chor)..

    Pada pendapat saya (setakat ini), ini mungkin model Inspira dengan major facelift. Melihatkan bentuk bonet belakang dan bumpernya, ia memang bentuk Lancer/Inspira..Cuma kita dikelirukan dengan roof slope dan lampu 3rd brake yang mengajak kita berfikir ini ialah Persona.

    Apepun, masih menunggu input baru.

  18. selamat meneka hihihi

  19. teka jangan tak teka…

  20. Tak kisah lah Inspira FL ke, Persona R ke, yg penting Proton kena maintance QC pd tahap tertinggi. Bukannya apa ,saya terbaca dlm Inspira forum, owner Inspira complaint yg kualiti tak sepadan dgn harga yg mereka bayar(RM92k). Antaranya paint chip off, cracking sound kat absorber, hissing sound dkt tingkap, ada gap dlm pemasangan dashboard & lampu(not proper fitting) dll. Harap Proton cepat bertindak utk menangani masalah ni sebelum keyakinan bakal pembeli seperti saya ni menurun. Actually saya dah booking Inspira ni tp bila terbaca tentand QC issue, rasa macam nak cancel booking je…

    • kita sendiri tak boleh salahkan Proton dalam hal ni,Mitsubishi pun bukannya bagus mana,ranking Mitsu hanya di bawah perodua di seluruh asia pasifik,saya harap Proton cepat2 selesaikan masalah,dah banyak keluar duit nanti takut tak laku inspira.

  21. sy rasa ni persona r kot.. info dr en. pbb cambest jek.. orng dlam kot.. xpun vendor…

  22. ni rsenye persona r sbb design blkng di a bit curvy bnding dgn inspira design yg boxy.x mngkin inspira akn diubah sehingga formwork design.theking bg la klu skit. hehehe….

  23. Bro Campro,

    letak kan pic spyshot dlm test trek yg terdahulu… tu sideline profile terhmpir dgn model ni…

  24. Rasanya dah dapat hint sikit lepas edit tadi..

  25. My opinion nie inspira phase two, can see the resemblance on the rear body n tail light

  26. hehehe…masih ramai lg yg pecaya yg ni model INSPIRA phase 2…all wrong la. percayala ni model PERSONA R. dont judge from the cover…must look inside…mmng model ni menggunakan rim INSPIRA tp just for testing only. yg dalam test trek tu pun model PERSONA R..

  27. ada terdengar budak proton bercerita tahun depan Tuah akan keluar,ada kemungkinan ke Proton akan keluar dua model sekali,Tuah & Persona R….?

    • kalau ikut info Tuah tu concept dari RND Proton, P3 (Persona R) yang sebenar adalah 70%-80% berbeza dari Tuah & design dari Italdesign… ada yg dah tengok ckap lampu depan P3 tu dekat2 sama dengan Tuah, ada logiknya juga sebab Proton akan guna “single graphic face” design language sebagai new family face..ala2 VW Tex tu la, tu pun single graphic face gak..mungkin tu trend sekarang kot..

    • Tuah tu persona-ra la chor.

  28. bro kekitaan…kadang2 konfius,byk sgt input ni…heheh

    • bro chor, saya rase, hampir 70% org bagi komen kat sini konfius.. termasuklah bro campro sekali…. ye la, to many cooks, spoil the soup”

    • Mmg tuah itu adalah persona-r .. sbb DSZ yg bagitau sendiri.. tapi tentulah ada perubahan finalnya nanti.

  29. saya rasa bro thinking 2 dh bagi hint… HIHIHI bermaksud cambetol jekk persona r…
    bro pbb pulak cakap cam boleh percaye jekk…
    setelah saya melihat gambar kedua2 ini saya pasti spyshot 2 adalah persona R!!!

  30. bagus arenakereta nii.. Dapat bexakan dgn lebih lanjut.. Tiba2 tringat zaman saga blm belum keluar.. Time tu pun saga banyak pakai part kete lain.. Bonet saga time testing dulu nampak mcm waja punya bonet..

    Saya pn makin yakin ni persona r..

  31. persona R rear lamp will use LED or CCFL … so i am sure this not persona R

  32. just now have people say in CARI forum, he go proton shah alam test track there do something, then he saw 2 exora drive come out and he hear turbo sound and the exora run with any change gear
    after that he do finish all thing he walk out then have 1 exora run beside he saw the exora have rear disk brake

    he also say he saw a inspira with sticker …. then i post this photo to he see, he say same with this photo …. he also say he open the bonnet of the sticker inspira then he see the plastic engine hood like benz Vshape (small small V)

  33. that lamp just temporary only coz the real lamp still under development with vendor. yup the real lamp using led combine using conventional lamp.so wait n see…

    • bro nak tanyer, persona r nh banyak variant ke and die dalam segmen ape a. still same ngan current persona ker

  34. harap2 segmen c-d sbb x silap dia pakai platform exora kan

  35. if tgk btl2 gmbr dlm arenakereta..mmg lebih kepada bumper tuah…

  36. B/C segment utk persona r.

  37. pagi td on the way ke shah alam,terserempak dgn 2 exora turbo,1 saga fl tgh test…yg first tu aku nampak headlamp jenis smoke,bumper/rim mcm spyshot sebelum ni,tailight aku x sure samada jenis smoke atau crystal clear…another exora headlamp/tailight sama dgn current,bumper as same dgn spyshot lps…dan aku rasa mmg xde kut features panoramic roof,tgk biasa je bumbungnya

    tak sangka plk aku hujung minggu pun diorg still buat testing…

  38. ada sumber kata enjin turbo tu pakai pheonix nye projek… most probably bukan campro enjin…..

  39. mmg turbo tu project pheonix sepertimana diberitahu oleh theking..

    pasal bukan campro tu Si-fu ada komen kat paultan ..

    kita skang hanya meneka dan menunggu keluarkan product tersebut ..๐Ÿ˜‰

  40. nmpak nye kena keep on guessing je la… meneka dlm kesamaran…

  41. tp sbenarnya,apa yg king n sifu ckp btl. Memang based dia campro,tp block n cylinder head dia lain. Campro 1597 cc, stroke 78mm bore 88mm, cfe 1561cc,stroke 78mm bore 86mm. Compression ratio jgk lain

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s