funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton/Giugiaro EMAS Country di Geneva 2011

9 Komen

Proton/Giugiaro EMAS Country terpaksa mengambil alih tempah VW GO di Geneva 2011 kerana kereta konsep tersebut sedang mengadakan “European Tour” nya.. jadi Italdesign terpaksa la ambil clay model ni sebagai ganti, tapi logo Proton telah digantikan dengan logo Giugiaro, namun masih mengekalkan namanya yang asal..

9 thoughts on “Proton/Giugiaro EMAS Country di Geneva 2011

  1. proton x marah ke tukar logo ni??

  2. apa deal antara p1 dgn giugiaro sbnrnya. Huhu

  3. Actually the EMAS design is owned by Giugiaro. Before this, they keep searching for any carmaker who willingly to produced it and Proton come along. So they working together on the EMAS concept. Proton was introduced by EMAS concept when they first engaging Giugiaro to design Persona replacement a.k.a. Persona R. When VW bought Giugiaro, the design technically owned by VW via Giugiaro. So that’s why we keep hearing last few months on Proton to use Nissan March platform for the upcoming EMAS. Maybe it is due to this situation. By the way, I think Proon have a lot of talent to design good looking car. Proton can also use Donato Coco from Lotus for the future line-up.

    • Maybe the design is owned by Italdesign,but I think the technology like the small engine belong to Lotus and Proton.So maybe,we still can see Emas in the future but with a different design.

    • but the news say Proton use Nissan platform objective is save cost …

  4. yup everything is about saving cost, better management, better winning ventures on both sides and placing ur design/technology with good branding quality.

    btw, nissan GTR used Lotus engineering consultancy and tech. Lotus learned alot and nissan with proton got some point of good understanding plus considering the Renault+F1+Nissan stuff.

    theres many way to produce a car, from new bottom to top, major facelift, reskin and swapping current part for a better new design.

    i guess VW can really produce this such concept by italdesign but they also understand that it aint wrong for proton to came up with similar spec or styling because what they had before.

  5. Kes design hak sapa sebenarnya kita pun tak jelas lagi, tapi nampak gayanya.. bukan hak proton sahaja, pertanyaannya adakah Proton juga ada hak? kalau takder .. jawabnya bye bye je lah.

    btw sini ada vid terbaru Basso test satria s2000. enjoy

  6. mmm… selagi emas country nie proton tak hasilkn lagi dlm bentuk mas production, selagi tu italdesign giugiaro ada hak utk guna clay model tu (tukar logo dll.). Model nie masih dlm bentuk concept jer. Itu ar utungnya pihak ketiga yg mereka bentuk model nie. Selalunya bila model nie dah confirm utk mass production dah tentu rekabentuknya akan di patern kn. Dan ketika tu guigiaro dah x de hak utk tukar logo atau buat apa2 kat model tu Sbb dah menjadi hak proton sepenuhnya. Nape proton Emas yg lain x de kat geneva tu atas logo guigiaro?… Mgkin sebab proton dah confirm utk mass production menjelang 2012 nanti dan italdesign dah x leh pamer model tu atas logonya lagi… hehehe…

    my 2 cents.

    cheers!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s