funtasticko design

http://funtasticko.net

Adakah kereta yang berselimut ini Persona R???

51 Komen

UPDATE : Gambar yang diambil dari www.norhafizan.com

Gambar yang telah dizoom

Gambar sebenar

Adakah kereta yang berselimut ini Persona R??? Gambar ini telah diambil dari blog unionptmsb.blogspot.com Dalam blog tersebut itu memberitahu tentang lawan Tun Mahathir ke Proton Tanjung Malim pada 1 Mac yang lalu. Saya juga mendapat berita pada lawatan tersebut clay model P3-21A (Persona R) yang sebenar rekaan ItalDesign telah dipertontonkan kepada pekerja-pekerja untuk menaikkan moral & semangat mereka. Ada kebenaran juga info ini & gambar ini mungkin menceritakan kisah yang sebenar.. Apa pendapat anda semua? ๐Ÿ™‚

51 thoughts on “Adakah kereta yang berselimut ini Persona R???

  1. fuhh…semakin excited…

  2. btul la kot..

  3. teliti gambar yg zoom kelihatan seperti tuah…..
    meneka dlm kesamaran lg…hehe

  4. tak boleh ke kita suruh Doraemon keluarkan alat yang boleh tengok ‘wajah’ sebenar Persona R.hehe

  5. Grille kereta tu pu diorang tunjuk kat Tun.


    Besar juga grille Persona R ni, macam grille alphard pula gayanya.

    Yang ni kereta konsep..

  6. spyshots dah ada ler

  7. theKing dah banyak keluar hint nih…
    teruja tapi makin confuse buatnya…
    brader chor..takde gambo terbaru ke dapat shoot..

  8. the king bagi la spyshots yg bro ckp kan tue..

  9. Cuba bandingkan grill spyshot dulu..

    dgn grill ni..

    sama tak? lawa ker….

    • cm sama.

      • mmm… dah sama mcm grill tuah. Rekabentuk persona R nie tak lari jauh dari model tuah tu rasanya. Masih ingat first model prototype gen2 dulu dan gen2 yg ada skarang? dua2 lebih kurang tapi utk mass production finishing lebih menarik:)

        cheers!

    • Kedua-dua gril tu tampak sepadan. Tapi yang Tun M tengok tu macam lebih besar.

      Cuma bila melihatkan gambar daripada Norhafizan, saya dah boleh membayangkan bagaimana rupa kereta di bawah selimut itu..

  10. guna camera infrared tangkap, 100% boleh tengok kereta tu ….

  11. Persona R nie belakang dier tak proper sedan kan… alaaaa….. mcam mazda 3 kan… bontot pendek jerrr…

    • mmm… tu dah jadi trend sekarang nie… kereta lebih nampak compact dan body lebih stabil:)

      harap2 ar persona R nie mcm mazda 6๐Ÿ™‚ mmg masyuukkk! … B/C segment tapi kelihatan sperti premium.. tentu ar value for money…

      cheers!

      • mmg pendek jenis mazda 6 pun.. tengok gambar 1, pak guard diri sebelah kereta tu, boleh tengok hujung bontot dengan curve bumbung kereta nh..

    • betul3x

  12. tak payah nak berharap sangat… ingat lagi sejarah Gen2?

    siapa yg wujud di belakang Proton semasa zaman Gen2?
    jawapannya Tun Dr. Mahathir Mohammad

    kereta-kereta yg keluar semasa adanya tun kebanyakannya… umpama ‘sampah’

    • mmm… sejarah tetap sejarah. Kita belajar sesuatu darinya… bukan utk disumpah seranah sampai 7 keturunan.:P Dulu dan sekarang nie pun Tun M masih penasihat proton… so?
      first generation of gen2 dari aspek rekabentuk bukan ar satu masalah bila tika itu konsepnya lebih pentingkan sporty jer. Cuma tika tu proton masih kurang dari penguasaan teknologi. Tapi skarang? Boleh kan bezakn?

      Umum pun tahu proton masih bukan ar yg terbaik, tapi sudah melangkah maju setanding pengeluar lain yg dah berpuluh2 tahun dlm industri. Masih tak bangga ke M’sia satu2nya negara membangun yg ada kereta nasional 100% sendiri?

      Mmm… jgn ar nak berharap sangat persona R nie mcm model2 terkini dari korea seperti sonata atau avente tu… model2 tu dah masuk 6th generation baru dapat rekabentuk superb mcm tu. Nie Persona R; 2nd generation persona beb!…perrrgghhh…

      cheers!

    • kesian kadang2 orang macam ni,agaknya dia kata Proton tetap sama,dia sendiri pun mentaliti tetap sama.
      Tun hanya penasihat,bukannya ketua bahagian pemeriksaan kualiti.
      Cuba compare Gen-2 yang mula2 keluar dulu,sama ke dengan Gen-2 yang ada sekarang.
      kita ni ni tak boleh berharap dengan ‘sampah’ macam campromaniam ni.

    • sian maniam.. org x balas kat pos sana, sini pun nak hantam.. Hamtam sajalah.. lagipun bukan nye menyusahkan kami pun… Hal dulu biarkan berlalu.. Sedangkan org kafir boleh masuk islam dan bertaubat, inikan lagi perbuatan manusia(kalau u islam la)

    • campromaniam,

      ko ni jiwa kacau ka?

    • camproManiam ni tak suka Tun M kot.

      Tapi walaupun si maniam ni punyalah tak suka Proton, tapi dia tetap browse funtasticko dan drop down komen dia..

      Benci tapi suka..entahlaa..huhu

    • selama ni Proton wujud pun sebab Tun Mahathir sehinggalah sekarang… zaman suram Proton dibawah MD dia dulu Tengku Mahaleel, mesti tertukar orang agaknya dia ni..walaupun zaman Tg Mahaleel kualiti kereta teruk, tapi dia seorang yang berani sebab time tu Proton mula belajar cara design sendiri kereta, enjin & platform..kalau tak start dari dulu sampai sekarang la Proton jadi macam Perodua..kena ingat tu

      • Mmm… setiap org ada kelemahan kelebihan masing2. tapi point penting bagi saya, dgn ada T mahalel lotus milik M’sia:)

        cheers!

  13. Off topic:…Kat Paultan ade spyshot myvi baru…clear

  14. theking! jumpa aku kat CP3 proton tanjung malim esok, khamis 10 mar (insyallah) aku bukak booth kat sana.
    jom kita borak borak…. hehehe…

  15. new proton perdana soft launch (nissan fuga)๐Ÿ˜„

  16. David,

    Gambar tu xde yg penuh ke? Grill dah sama macam Tun M tengok tu. Persona R ke tu?

    • gambar ni dari boss kawan saya ….di seremban
      boss kawan saya cakap dia ada nampak interior kereta ni tapi x sempat ambil gambar ….

      ada 1 gambar shj ….. sorry

      maybe inspira phase 2๐Ÿ˜„

  17. maybe tuah ….๐Ÿ˜„

  18. wa sempoi ni, harap bila proton persona R ni kluaq, pembenci2 proton akan bertambah benci sbb depa x mampu nak jilat ludah depa.

  19. tu mmg persona R tapi yg di design oleh firm kat Italy tu yg buat emas.. ada dua version kereta yg sama tapi yg dah di edit kat malaysia.. .dengar cerita yg Italy design mmg gempak sangat.. tp mengenangkan tech yg ada kat malaysia nie byk parts yg di buat kat kereta tu masih mustahil nak buat kat malaysia.. kalu boleh buat pn mmg mahal… dengan pemikiran rakyat malaysia nie susah skit nak jual kereta mahal… semua nak murah

    • sepatutnya proton kena buat walaupun mahal, sebab ni kan global car..bukan nak jual untuk negara ni je…kena fikir jauh sebab lagi besar market dapat grab lagi banyak permintaan, so kos dapat dikurangkan…jangan ikut sangat kehendak orang sini kalau nak jadi world player..orang sini semua nak murah, tapi nak yg bagus..mana dpat..

      • Tapi kalau mahal ataupun harga lebih kurang pesaing lain pun susah jugak bro.
        Sebab penduduk satu dunia ni sifat lain,mungkin ada yang dah biasa dengan jenama lain.
        Ada pulak penduduk yang akan menolak sesebuah jenama atas sentimen di negara mereka macam di negara jiran kita.
        Nak yakinkan pembeli yang jarang mendengar nama Proton ni memang mencabar,tak kiralah beberapa bagus mungkin ada yang fikir lebih baik yang lain.
        Sebab tu biarlah Proton kekalkan harga yang berpatutan.Yang penting design cukup bagus dan tak terlampau ‘ganas’ dan merumitkan.Tapi jangan ringkas sangat macam VW,itu boring sangat designnya.Kualiti mestilah bagus barulah pembeli fikir dua tiga kali nak pilih jenama lain.Ciri2 keselamtan pun kenalah setanding jenama lain.
        Tak mustahil Proton boleh menguasai satu dunia satu hari nanti.
        Jenama lain ada yang bagus kualitinya tapi tak semuanya ada kereta yang bagus dari segi ride&handling.

      • harap persona r yg real memang menawan…sebab trend sekarang pandang design dulu baru spec dia..brand pun dah bukan keutamaan sgt..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s