funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Spyshots terkini Persona R!!!

68 Komen

Perbandingan dengan TUAH

Perbandingan dengan TUAH

Perbandingan dengan TUAH

Perbandingan dengan TUAH


Ini merupakan spyshots paling clear Persona R setakat ini.. gambar panas & terhangat tahun ini telah diambil oleh salah seorang pembaca blog Paul Tan.org, Daryl Loy di Lebuhraya ELITE. Jika dibuat perbandingan profile spyshots ini dengan TUAH, memang ada persamaan dari segi bentuk asas luarannya.

sumber : paultan.org

68 thoughts on “PANAS : Spyshots terkini Persona R!!!

  1. wow terbaek la…

  2. mcm menarik jer..

  3. Kacukan DNA Persona & Tuah…

  4. handsome2 haha dashbord lain noo darik persona & inspira

  5. inspira FL

  6. Rim yang digunakan sama macam Exora penyet tu untuk prototype ni. Bila tengok design hud depan, ada kesinambungan design daripada Exora. Syabas Proton. Tapi tak cepat sangat ke keluar spyshot ni, takut orang tangguh beli Persona plak nanti. Sekarang pun Persona ada 2.58% interest promotion.

    • xpe, persona punya sales pun ok sekarang..time ni la nak tunjuk model baru..kan tahun lepas “rebadged” je

    • hud depan?
      hood rupenye… ingatkan HUD (head-up display)… penat dok carik mane gambar yang boleh nampak HUD… hehehe… kompius kejap tadi.

  7. mesti akn ada buat test dr lebuhraya karak ke LPT mcm ms test exora sebelum launch.driver tu mmg bwa bwa laju betul.

  8. Model spyshot terbaik selepas Proton Satria Neo.

    Saya teka ye, fender dan bumper hadapan bersambung dengan headlamp macam BMW 3Siries E90 kan?

  9. harap side mirror tu temporary punya..jangan la yg tu actual punya, nampak outdated je..kalau ikut shape side mirror tuah pun ok dah.. indicator tu biar la nipis skit led dia

    • Personally aku tak suka Tuah nyer door-mounted side mirror, yang Spyshot nie punya nampak lagi better. The same reason jugak sebab apa aku tak suka Civic.

  10. wow!!… terpanas dari kilang.. spyshot yg menarik…

  11. sesiapa lagi ada terjumpa kereta ni snap la gambar & email kepada saya, campro_mania@yahoo.com , dpat interior shots lagi cun

  12. 100% inspira phase 2 …

    • bukan inspira phase 2 la. tangki minyak belah kanan, kalau inspira tangki blah kiri. ini persona r la.. tgk betul2 lampu depan dia, mcm lampu persona yang sedia ada.

  13. Patut la theking cakap ada spyshot.. dia dalam kerete😛

  14. tapi kalau tengok & hayati bebetul kemungkinan kete ni inspira2…100% malaysia….apepun …teka jangan tak teka..

  15. pegghhh…!!terbaek dr ladang…!!bravo2..agak2nye camne laa design dia ek,misteri2…harap2 melatop laa…

  16. persona aku br nk msk stahun..huhu..nmpk gayanya aku ambik model nie punya replacement,yg facelift punya..sbb ms tu br utang aku abis..hahaha..

  17. theking:

    Harapannya kali ini material untuk interior dan dashboard lebih berkualiti tinggi, bukan setakat cantik mata melihat tetapi sedap disentuh. Kualiti plastik kelabu untuk interior Exora, Satria Neo, Saga nampak macam spoilkan design luaran yang cantik.

  18. from paultan
    DonkeyKong says:
    11/3/2011 at 7:13 pm

    There are plenty of improvements in store for Campro, don’t worry. Proton’s powertrain division have been very, very busy.

    For starters, there will be improvements to the engine head. Strengthened or heat-treated crankshafts will also be introduced starting with the CFE variant, with slightly redesigned conrods as well. The crank angle sensor and target wheel assembly will also be tweaked to correctly align the TDC reading, which is currently a couple of degrees off between cylinders 1-4 and cylinders 2-3. All these are changes to improve the durability. One variant of the redesigned engine head will cater for direct injection.

    On the gearbox side, Proton’s on track to roll out the Punch-based CVT gearboxes, and the Saga FL will be updated with the CVT next year.

  19. Nobody is complaining about the handling of Proton cars, it is superb. The only thing people concerned is the quality. The steering wheel material from Gen2/Saga/Persona/Exora shouldn’t be used in this car, ever.

    I wish it is still a Persona, no need to change the name. Turbo + ESP + Getrag/ZF gearboxes + LED = well done.
    Hopefully Proton will recreate the history of Wira (not in terms of quality anyway), where bookings rocketed up to the sky.

    • dengar cerita dashboard pakai soft plastic macam dashboard forte & kete2 europe..harap steering wheel design baru & wajib bersalut kulit untuk semua variant supaya interior nampak mewah & elegant

  20. wahh….baguslah kalau macam tu.

    saya setuju dengan bro campromania, bila steering bersalut kulit, memang nampak ada bezanya.

    kalau Proton bersungguh-sungguh memberikan rakyat Malaysia yang terbaik, saya percaya rakyat akan terus memberikan kepercayaan kepada Proton.

    • betul tu, lagipun kereta ni untuk pasaran global..jadi pakejnya dari segi luaran, dalam & spesifikasi mestilah global jugak..paling tidak setanding jenama korea yg semakin menonjol sekarang

      • tu lah, harap2 kualiti sama utk pasaran luar negara dan dlm negara. Aku mmg respect kualiti proton wira utk luar negara, tapi bila tgk wira dlm negara punya…. out betul kualiti dia, harga lebih kurang je…..

        harapan ini, utk persona R ni kualiti dalam negara tetap sama dgn import punya.. baru lah Proton the best kan…

  21. hehe…kereta global mesti ada pre-tensioner, ESP, beg udara, ABS…sebab kalau nak dapat minimum 4 bintang untuk crash test macam Euro NCAP, ANCAP kena ada semua benda ni…hehe

    Saya yakin Proton boleh melakukannnya.

    • kan mule dia testing esp kat Sweden baru2 ni..at least kena ada 4 airbag untuk basic variant, 6 untuk premium, isofix, abs & macam2 gajet lagi la..tapi paling penting chassis/kerangka kereta mesti kena kuat..kalau ada 10 air bag kerangka tak kuat tak guna gak

    • saya rasa walaupun safety features banyak,struktur kereta pun mainkan peranan,contoh macam Dacia Sandero walaupun safety features bagus tapi mampu dapat 3 bintang sahaja.

    • yeah…. kualiti kereta perodua pun cam hampeh. Aku percaya proton will better than them….P2

  22. Setuju, rasanya orang dah x komen dah kereta Proton macam tin milo. Bermula daripada Waja, semua kereta Proton mempunyai struktur yang kuat.

    Perbandingan crash test antara Proton Jumbuck (Arena) = 1 bintang dan S16 (Saga) = 3 bintang membuktikan kereta Proton makin kukuh.

    Saya pernah tengok gambar kereta Myvi SE yang remuk teruk berlanggar dengan Persona Base Line. Walaupun airbag keluar, tetapi pemandu Myvi mati. Struktur kabin Persona masih kukuh, tapi pemandunya meninggal juga kemudian, mungkin sebab terhentak pada stering kereta (tiada beg udara). Cadangan saya supaya kereta baru di Malaysia dilengkapi paling kurang dua beg udara.

  23. fuyooo..mcm dh x lame nk kluar ni.ni br bulan 3 tp dh ade test jln raya.
    model ni 1.8/2.0 cc kn.1.6cc sedan dh xde ke utk model br?
    kereta ikut cc: 1.2cc=savvy, 1.3cc=saga fl, 1.6cfe=exora(turbo kot), 1.6cfe=lekir(kereta sport akan datang), 1.8/2.0=persona R.

  24. Semmmmmmartttttt hoho

  25. DonkeyKong says:

    11/3/2011 at 6:59 pm

    Campro CFE is using light pressure turbo with recirculating BOV, there won’t be much audible indication that it’s turbocharged. Proton can’t move to high pressure turbos yet, until their powertrain division redesign the crank angle sensor setup, strengthen the crankshaft, and redesign the conrods, conrod bearings, pistons and gudgeon pins. The current S4PH as it is won’t be able to take the additional load of high-pressure turbo and remain reliable until these changes are completed.

    • no turbo sound …😄

      • xpe.. as a family car, they wont need that all. the most important is torque is more than enough to bring the car forward..

    • alaaaa……..jadinyer lambat lagilah nak masuk WRC yg akan datang pakai 1.6 Turbo enjin…..den dah tak sabar nak nebgok proton naik podium kat WRC nih

  26. proton mmg terbaik🙂
    ive been following the proton’s product for almost 3 years..
    no doubt..the products are getting improved day by day🙂

  27. Why bother?! Why bother covering it up? People know that you are from Proton. People know that you’re testing a new car, the shape is already a dead giveaway.

    • this is what we called a marketing strategy..to attract people to follow up its product until it comes into a production..

  28. Memang menantikan Proton muncul dengan model baru DAN enjin serba baru (Enjin 2014?).

  29. tadi ada beborak dgn dak keje proton, dia cakap persona R nie lunch bulan 8… theking tolong jawab ada btui ka kete nie lunch bulan 8

    • tak mungkin rasanya sebab sy dapat info bulan 6 baru dapat part sebenar dia & mula set up assembly line, bulan 11 baru mula mass production..paling awal launch awal tahun 2012..

      tapi bila tengok spyshots ni rasa macam Persona R tak jauh beza dengan Tuah..bukan pe, Tuah kurang “wow factor” sebab face dia tak berapa menarik, terlalu plain & safe..kenapa Proton tak gunakan sepenuhnya face EMAS untuk jadi new face sebab gril dia jauh lebih menarik & nampak original Proton..ni adalah contoh macamne kalau gril emas tu diapplykan kat Tuah https://funtastickodesign.files.wordpress.com/2010/12/print-hi-resolution-saiz-3-x-2.jpg

      • keter tu masih berbungkus.. susahlah nak kata wow atau tak wow… lagipun terkadang kita wow kat sesebuah kereta.. orang lain tak wow pun.. ini sebenarnay masaalah citarasa dan penerimaan. Macam sonata yg depa dok kata wow tu.. citara saya tak menagtakan wow pun.. over aderler. hehe

      • walaupun berbungkus kita dah boleh nampak apa yg disorokkan sebenarnya…memang overall design cues macam Tuah…harap tak lama lg dapat tengok design interior pulak, nak tau gak camne rupa dia..

        sonata tu kadangkala nampak over, tapi tu la design direction diorg “fluidic design”..macam Mazda sekarang dah pakai KODO.. Proton pulak apa la temanya ye yg telah dibuat bersama ItalDesign..sepatutnya Proton dah boleh bagitau benda tu sebelum Persona R & Emas keluar nanti..🙂

  30. dan pada pendapat dan citarasa aku pulak.. kalau tuah konsep tu dibandingkan dengan kia forte yg dikatakan bercirikan global.. maka aku dgn konfidenya mengatakan Tuah lebih cantik dan elegan beberapa kali ganda drpd Forte. dan aku heran apasal ada orang cakap tuah copy forte atau sama dgn forte.. sedangkan berbeza jauh hampir dari setiap segi.
    bandingkan nih..

    http://www.thecarconnection.com/360tour/kia_forte_2010#Exterior

    dan tuah

    sangat berbeza dan tuah way cantik dan elegan.. kalau forte leh berjaya.. masakan tuah tak boleh? melainkan reputasi proton saja yg kurang berbanding Kia.

    cheers

    • Saya juga beranggapan design Tuah mirip design Forte tp saya tidak faham kenapa ianya menjadi satu masalah. Sedangkan design Forte sendiri menyamai design Honda Civic. Lihat persamaan di antara Forte dan Civic

      http://www.civic4g.com/index.php/forum/viewtopic.php?t=10952

      dan Hyundai dgn Mercedes

      http://fandcorp.wordpress.com/2009/09/27/hyundai-sonata-yf-a-copy-of-the-mercedes-cls/

      Jadi isu ini tak patut timbul kerana Kia/Hyundai sendiri pun meniru konsep kereta lain.

      • Kalo nak kira persamaan semua kereta ada persamaan.. yel ah.. 4 tayar dan lebih kurang 4 segi.. tapi di segi potongan.. mmg tuah dan forte tak sama pun… cubalah tengok betul2 dua link yg telah diberikan tu.. mmg berbeza.. bahkan dari depan tuah tu lebih mirip kepada Savvy.

        btw.. forte lebih mirip kepada hinda civic . dan itu baru leh dikatakan kopi kot.. hihi

      • mmm… bagi saya tiada istilah meniru… dari masa ke semasa kita bleh lihat dan jangka trend design2 yg menjadi tarikan pembeli… x salah kalau ikut trend design semasa tu walau nanti akan ada sedikit kesamaan.

        cheers!

    • mmm… biasa ar yg cakap tuah tu mcm forte dgn nada sinis… Kadang2 kalau dihalusi semua tu propa jer. Just nak merendah2kan designer dari team proton. Walhal kalau kita ikut rekabentuk arus semasa dikatakan kita meniru? ..pperrrgghh… psykologi kena kuat yer designer2 sumer…:)

      cheers!

      • Setuju dgn bro Fauzan. Ada banyak “grey area” antara meniru atau mengikut trend semasa. Susah nak bezakan. Sy rasa semua carmakers sedikit sebanyak cedok idea dr carmaker2 yang lain sebelum come up dgn idea sendiri. Isu ini timbul sebab Proton yang buat jer.

  31. mmm… apa2 pun sy rasa rekabentuk keseluruhan model spyshot nie menarik n smart.:) Paling best tengok perubahan rekabentuk ketara pengganti persona nie pada ruangan kabin penumpang blakang yg dijangka luas bila lihat kat kedudukan tayar blakng menganjak sedikit ke belakang dgn memastikan rekabentuk blakang yg kontot bagi tujuan itu…sama seperti konsep honda civic.:)

    satu lagi rasanya side mirror tu just temporary jer.

    cheers!

    Faktor menarik atau tak bahagian depan sy masih berpegang pada rekabentuk lampunya sama seperti lampu blakang jugek:) Proton tuah tu bagi saya dah cantik dah cuma perlu tambah ‘sedikit perisa’ lagi pada rekabentuk contur dan garisan2 yg dinamik pada grill.. supaya nilai elegan tu ada…itu sahaja:)

  32. Menarik……satu perubahan yang baik untuk semua proton staff…..

  33. don’t worry. dashboard soft touch, and steering wheel design yang mmg completely different from previous protons.

    and most important, crash rating jauh lebih baik dari EXORA

    InsyaAllah, kereta ini akan membawa pembaharuan dan semangat baru kepada semua warga PROTON dan rakyat Malaysia

    • design dia macam ne bro, adakah sama atau berlainan dengan tuah?

    • really? Sesuatu yg menarik utk diketahui:)
      Kalau begitu crash test rating 5 star la tu? ;0

      Pada saya x kisah ar mcm mana flow design persona R nie,. yg penting gak generasi ke dua persona nie mesti ada pembaharuan dan peningkatan yg begitu ketara dari segala aspek berbanding persona sekarang.;) Yg sekarang nie pun dah menawan sebenarnya. Cuma genetik persona tu kalau bleh kena ar ada dlm persona R nie🙂

      cheers!

  34. mantap dan hebat. persona r akan jadi kegilaan semua org.

    • You have to be realistic la bro. Kegilaan “semua orang”? Tinggi sangat tuuu. Even aku yang minat tengok Persona R pun tak berani cakap camtu.

  35. kalu tengok front grill die nape bahagian logo bentuknya bulat…rasanya mcm proton nk guna logo baru je…mungkin logo ni x??

    http://prodas.wordpress.com/2010/12/08/klims-10-proton-lekir-concept-exivo/

    • mungkin gak…menarik gak logo bulat tu sebenarnya..ataupun persona r ni mewakili generasi ke-3 proton & secara automatiknya membawa new emblem/logo proton untuk pasaran global..ingat tak masa waja dulu launch sekali dengan new corporate id proton yg sekarang ni..ada kemungkinan logo bulat tu jadi new corporate id, secara tak langsung senang nak sychronise dengan logo lotus, kalau rebadge ke apa senang skit..atau 1 lagi kemungkinan ni logo yg dikatakan sebagai new brand hasil gabungan lotus&proton, sama macam lexus, acura & infiniti

  36. look more like original persona facelift to me

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s